Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.
Mesélj nekem errõl a karbon villáról kicsit.
A fehr festésûn nem látszik meg jobban a kosz?
Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.
A legegyszerûbb, és általában olcsóbb is, ha a megelõzõ karbantartásra koncentrálunk mint új kerékpárra gyüjtünk.
Hamar szert lehet tenni némi rutinra, és jó érzés arra gondolni, hogy nem a te géped robbant le a kiránduláson, mert éppen egy hete vizsgáltad át. Vannak olyan emberek, akik annyira tudnak csodálkozni azon, hogy három éve nincs problémájuk a biciklijükkel, aztán hirtelen elszakad egy kiszõrösödött bovden, rozsdásodik a váz, nem vált jól, vagy egyáltalán nem vált…
Mindenkinek van vödre, mosószere, szivacsa, súrolókeféje, törlõrongya és némi varrógépolaja, ami éppen elegendõ a tisztogatáshoz, újrakenéshez. Ha nincs, akkor is bagóért beszerezhetõek a nagy barkács áruházakban.
A monti attól jó, hogy valamivel többet bír, mint az átlagos kerékpárok, ami a vízre is vonatkozik. Az egész mikéntje abban rejlik, hogyan állsz neki lemosni a bicajt.
Felejtsd el a fogkefét és a finom kis odapiszkálásokat, és láss neki a dolognak, de úgy emberesen… A legjobb, ha van valamiféle állványod, amire felakaszthatod a vázat. Ha nincs, akkor próbáld ki a fákat a kertben. Felülrõl lefelé dolgozz, a nyeregnél, és a kormánynál kezd a mosást. Minél sárosabb, ragacsosabb, próbálj annál több szutykot leszedni a locsolótömlõ segítségével. Spiccelj be az összes kis résbe, zugba, csak arra vigyázz, hogy sose tartsd sokáig egy helyen a vízsugarat.
A hajtómû megtisztítása a legfontosabb. Itt nem maradhat semmi szennyezõdés, nyugodtan használj durva kefét a dörzsöléshez. A fogaskoszorú, a váltók, a lánc és a hajtókerekek legyenek olyan tiszták, hogy csillogjanak. Ettõl fog tovább tartani ezen alkatrészek zöme. Ne feledd, hogy a gördülõ elemek, a teleszkóp valamelyest szigeteltek, de nem tesz jót nekik, ha a csapágyazásba, vagy a szimeringbe spriccelsz.
Ha már a nagyja trutyi lejött, következhet a vegyszer. Tegyél vizet egy vödörbe, és önts hozzá mosószert. Igen, mosószert! Tedd bele a szivacsot, és jól nyomkodd meg, amíg olyan habos nem lesz, hogy már nem látod a kezed tõle. Ezzel a habos, vizes eleggyel kendd át a bringa egészét. Haladj itt is föntrõl lefelé. Ha alapos munkát szeretnél végezni, akkor vedd ki a kerekeket, így jobban hozzáférsz a fékekhez. Az sem baj, ha nem veszed ki õket, de a fékeket legalább csatold szét, és jól habozd össze mind a négyet.
A hajtómû, az agyak, a kerék elég zegzugos hely. Itt aztán minden alakú és nagyságú kefe, szivacs jól jön. Ha már nem látod a szivacsod eredeti színét, dobd a vödörbe, és vegyél elõ egy újat. Végül egy tipp a küllõk tisztításához, mert ha ezek csillognak, akkor szinte az egész bringa csillog. Fogd a kefét a kezedbe (jó, ha nagy felületû), és úgy pucold a kereket, mintha a küllõk által kifeszített síkot kellene tisztára súrolnod. Így egyszerre akár 4-5 küllõt is dörzsölhetsz. Most már csak egy kis várakozás kell, míg a mosószer megteszi a hatását, és jöhet a végsõ mosás.
Ha van a slag végén olyan állító/tekergetõ, akkor addig forgasd, míg olyan nem lesz, mintha permeteznél. Így már nem is kell rázogatni, csak tartsd oda, a víz pedig szépen elvégzi a munkáját. Ha a hab lejött, nézd meg, hogy maradt-e sár valahol, és ha igen, akkor gyorsan keféld le a mosószerrel, majd fröcsköld le. A bringát ebben a helyzetben magára hagyni tilos! Le kell törölgetni rongyokkal. Ezelõtt viszont a nagyja víz eltávolítható, ha megrázogatod a bicajt, vagy a kerekeken a földhöz pattogtatod párszor. Nézd meg a bowdeneket, a mozgó és viseletes alkatrészeket, és mindent, ami más lett, mint volt. Javítsd meg, vagy cseréld le õket. Ne gondold, hogy ha eddig kibírta, akkor ez így lesz eztán is. Ha nem mersz hozzányúlni, vidd el a szerelõdhöz, de egy bowdencsere, váltóállítás, vagy fékpofa beállítás nem jelenthet gondot. Nyugodtan kérdezd ki a srácokat a bringaboltban, õk szívesen elmondanak egy-két trükköt ezzel kapcsolatban.
Nem maradt más hatra, mint a kenés, zsírzás. Az elérhetetlen mozgó alkatrészekhez használj injekciós tûbe felszívott olajat, vagy hosszú mûanyag csövecskével ellátott Teflon tartalmú sprét. Mindig töröld le a felesleget, mert az csak újabb adag port szív be, amitõl jobban fog kopni az alkatrész.
Mit mivel kell kenni? A láncot legegyszerûbb kerékpárolajjal, ennek viszont alacsony a viszkozitása, és sok kell, hogy jól kenjen. Használj helyette kifejezetten láncra való anyagokat, Teflon, vagy más összetételût. (kiváló anyagok a FinishLine, Rolhoff, Haseline, Berner, TipTop) Ha fújóst használsz, akkor vigyázz, hogy sose menjen a gumira, vagy a felni fékfelületére. Használat elõtt takard le a kereked a permetezés környékén. A váltók forgáspontját a paralelogramma idomnál olajozni jó, az elõbb ismertetett fecskendõs módszerrel (8 pont elõl és hátul is). Az SPD pedál rugóját szintén fújni kényelmes, de sûrû folyékony dolgot is csöppenthetsz bele. Ezen kívül az összes imbusz csavarba pöttyinthetsz egy kevés olajat, ami megakadályozza, hogy beleszorult vízcseppek kikezdjék õket.
Ne hagyd kint sokat esõben, vagy hóban a bringád, ha már pénzt adtál érte!
Korábban pár hete részletesen képekkel volt errõl szó
És a Kelly is elõkerült
MAGELLAN Cycles www.alphateam.hu
mi pont tegnap vettünk egy nõit alaposan körbenéztünk a boltban
szerintem sokkal szebbek voltak
Mondjuk ez szubjektív.
Ebben az esetben valamilyen alumínium ötvözetrõl van szó.
Bicok esetében még lehet találkozni olyannal, hogy pl. alu 6061. Ebben az esetben a kód az ötvözõ anyagot és mennyiségét is jelöli. (A részletekre már nem emlékszem pontosan.)
Ezen kívül több gyártó is elõállt a saját alu ötvözeteivel illetve gyártási technológiával. Pl.: Terk bicoknál Alpha Aluminium.
Merida bicoknál, de más gyártóknál is lehet találkozni váz anyagoknál magnéziummal. Ez valójában ugyan úgy alu ötvözet, ahol a fõ ötvözõ anyag jelen esetben a magnézium. (Rugalmasabb ötvözet, így jobban elnyeli a rezgéseket és kevésbé hajlamos kifáradni.)
Most akciósan 179 910,- Ft a Dema Ventto 08-as modell
Az Alvito DC pedig 111 510,- Ft
A különbségek
A Ventto Carbon villával van, teljes Shimano Tiagra szettel szerelve, ajánlott
Az Alvito DC Shimano Sora, és 2200-as szettel van szerelve. Mindkét váz alumíniumból készül
Megéri a Carbon villa és a másik szett ez a különbséget?
Külsõre az Alvito DC sokkal jobban tetszik igaz azt láttam élõben
Pestrõl 15-20 km bicon, vagy néhány állomás vonaton. Persze tudom, az egyik fárasztó, a másik meg drága.
Amúgy nekem is ez a bajom. Nem mindegy, hogy mennyit teker a tényleges túra elõtt az ember.
Ezért írtam egyébként, hogy az útvonalak módosíthatóak. A Szentendre körbe pl. az ÚVH-nál is be lehet csatlakozni. Onnan indulva, oda érkezve ugyan úgy 65 km-re jön ki. A szobi túra pedig amúgy is vonatozással indul.
Néha Királyrétre is fel szoktam tekerni. Illetve a Fót, Galgamácsa körüli dombokon is lehet jókat túrázni. De ezek már a combosabb utak közé tartoznak, ezért mellõztem õket az elõzõ leírásból.
Mások is megírhatnák a kedvenc útvonalaikat és akkor lehetne szervezkedni.
bringaexpo
ha meghalok, azt szeretném, hogy charlie sheen élete peregjen le a szemem előtt!
| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |
Szett: Campagnolo Xenon
én nagyon jól néz ki kék színben

a szárában van fent egy.. Ez az elöfeszitó.. Ezzel tudom azt állitani hogy hogy mzogjon.. Lehet tök keményre beállitani ilyenkor olyan hogy fullra ráterhelek nem tudom összenyomni csak max olyan 5-6cm-t. Ha kilágyitom egy nagy lerugással majdnem összekoppantom.. Tehát ez tutti biztos hogy az acél rugót erõsití vagy gyengíti. Abban perseze igazad van hogy magát a rugó anyagot nem tudja állitani hiszen az az acél és a rugó emelkedésének milyensége határozzza meg.. De ha ezzel a "menettel" a rugót összebbnyomod akkor bekemyényedik, mert már feszül ha kiengeded akkor pedig nagyon kicsi hatásra nár mozog.. Az is igaz, hogy lent tehát az utolsó 2-3cm -en már nincs különbség..
A csillapitás az ok... Alsó tekerõ allitja ezt, ha betekerem akkor szépen lassan engedi ha ki akkor meg vissza rúg. Mivel hogy Dh-zom vele, igy nekem elég gyorsra van állitva ez.
Aztán a harmadik pedig a méretét változtatja.. 90-120mm.
Downhill!!
Az elõfeszítés beállítása arra szolgál, hogy a teló terhelt és terheletlen állapota közötti "holtjátékot" állíthasd. A teló akkor van jól beállítva, ha ez a "beülés" 1-2 cm nem több.
Minimálisan lehet, hogy változik tõle a teló keménysége, de túl nagy eltérést nem fogsz észlelni.
A teló keménységét, karakterisztikáját alapvetõen a rugózó elem határozza meg. Magyarán az, hogy mennyire erõsek a rugók, vagy levegõs teló esetében mennyire keményre van pumpálva a légrugó benne.
Arról, hogy a teló mennyire legyen aktív, a csillapítás gondoskodik. Ez olcsóbb telóknál az elasztomer (egy gumi szerû anyag) dolga. Azzal lassítja a teló mozgását, hogy némileg lomhábban reagál, mint az acél rugók, amikkel össze van társítva. (Hidegben hajlamos megkeményedni és merevé változtatni a villát. ;o) ) A jobb telóknál vagy olaj, vagy levegõ csillapítás van. Ezeknél a teló belsejében mind a berugózáskor, mind a kirugózáskor egy szelepen kell átáramolnia az adott anyagnak. A szelep nyílásának mértékén állítva lehet a csillapítást módosítani. (Illetve az olaj sûrûsége, vagy levegõs csillapítás esetén a légkamrák nyomása is számít.)
Akadnak persze olyan vegyes felépítésû telók, ahol a viszonylag puha acél rugókat, légrugóval és olajos csillapítással kombinálják.
200 nm-es standok:
Olimpia (Gepida kerékpárok)
Bikefun (Merida, Sigma, Ritchey, Lazer, UMF)
X-factor (Kona, Rudy Project, Fox, Hayes)
Avex - Greenzone (Hauser, Caprine, Wenson, Haro, Trinity, Maxxis)
100 nm-es standok:
Velotrade (Shimano, Specialized, Cube, Pro)
Mali (Mali, Mongoose, Wheeler, Marzocchi)
Neuzer (Giant, Neuzer, TacX, Michelin, Uvex, Sun Ringle)
Schwinn- Csepel (Schwinn Csepel, Schwalbe)
Cicli Mata (Mata, Bianchi, Colnago, Scott, Go Fast)
50-70 nm-es standok:
Berguson (Kellys)
Bikeline (Kryptonite lakatok, Cratoni sisakok)
Biketex (Montana kerékpárok, Adidas)
Fitness Trade (Polar kerékpáros órák és pulzusmérõk)
Biketrade97 (Peruzzo kerékpárszállítók)
Yasec (Yasec kerékpárok és X2S csapat)
Biker (Sidi, Rock Shox, Cateye, Avid, FSA, SRAM)
Bemp (Spank, Sombrio, Morewood, Atomlab)
Skarpea (Skarpea kerékpárok)
10-40 nm-es standok:
Velo.hu (Bringamagazin és honlap)
LTV Racing Kft. (Squeezy táplálék kiegészítõk és LTV kerékpáros csapat)
Solo (Karbona kerékpárok és kiegészítõk)
SH+ (SH+ bukósisakok és kiegészítõk)
Trek (Trek kerékpárok, Bontrager kiegészítõk, Nike ruházat)
Isostar (Isostar táplálék kiegészítõk)
Biondobike (Biondo, Pinarello, Opera, Willier, Fondriest)
Rubena (Rubena kerékpárgumik)
Velvárt (BMX-ek)
Megabike (Mavic)
Bikeart (Orbea kerékpárok)
Annyira Más Bringabolt (Rekumbens, azaz fekvõ kerékpárok)
Evobike (Rekumbens, azaz fekvõ kerékpárok)
Bikemag (Kerékpáros magazin)
Creativebike (Kerékpáros fényvisszaverõ ruházat)
Bikeholidays (kerékpáros utak)
Win Sun travel (kerékpáros utak)
Kryptonics (Kerékpáros bukók, kesztyûk)
Magyar Kerékpáros Klub
PORT.hu
Eljött a bringások ideje!
Nem csak a megszállott kerékpárosokat várják március 28. és 30. között a budapesti Vasúttörténeti parkba a PORT.hu BringaExpo-ra, hanem azokat is, akik csak azért pattannak nyeregbe, mert egyszerûen szeretik ezt az érzést. A 3 napos kiállításon a legújabb kétkerekû csodákat lehet megnézni és kipróbálni, de aki az idõsebb, különleges darabokat szereti, az sem marad hoppon. A szervezõk a családosokra is gondoltak.
Hagyományteremtõ szándékkal hozták tetõ alá a kiállítást, eddig ilyen idehaza még nem volt, hogy speciálisan a kerékpárokra és az ezzel kapcsolatos életmódra fókuszáló expo kerüljön megrendezésre.
A 3 napos eseményen szinte az összes hazai kerékpár forgalmazó kiállít a 3.000 nm-es csarnokban, aki pedig a tavaszi bringás kirajzást spórolással akarja kezdeni, szintén megtalálja a számára csábító ajánlatokat.
A régi idõk szerelmesei különleges oldtimer bringákat csodálhatnak meg, a kihívásokat kedvelõk dirt, triál, monocikli és BMX bemutatókat izgulhatnak végig. Akik pedig az aktív kikapcsolódást részesítik elõnyben, egy ezer négyzetméteres tesztcsarnokban tehetik próbára ügyességüket, és kipróbálhatják a kiállítók jónéhány termékét.
Természetesen a bringázás családi élmény is lehet, ezért aztán a gyerekeknek is van terep a „száguldozásra”. Õket ügyességi és KRESZ pálya várja, de kisvasútra is szállhatnak és akár hajtányolhatnak is.
A PORT.hu BringaExpo egyben a Vasúttörténeti Park hivatalos szezonnyitó eseménye is, így a látogatók két legyet ütnek egy csapásra, azaz egy belépõvel két rendezvényt is körbejárhatnak.
Belépõjegy árak:
Felnõtt: 1.300 Ft/nap
Gyerek (12 év alatt) : 700 Ft/nap
Nyitvatartás:
2008.03.28, péntek: 10:00-20:00
2008.03.29., szombat: 10:00-20:00
2008.03.30, vasárnap: 10:00-18:00