22335
-
Gabo #6557 Mászás szempontjából pont, hogy a montik jobbak. Egy trekkingen elég egyenes üléspozícióban ülsz. A montin valamivel sportosabb az elhelyezkedésed. Ez mászáskor előny, lévén előrébb van a súlypontod. -
Gabo #6556 Nem tárcsafékről beszéltem én se. De egy montihoz hamarabb találsz gumit, egy jobb telót, esetleg erősebb felnit, kereket. -
Gabo #6555 A trekking esetében az aszfalt nem a kátyús, agyonfoltozott, hanem a jobb minőségű aszfalt. Döngölt földút pedig szintén elég sima, tehát nem a kerékcsapásokkal felszántott, hanem a simára taposott, száraz változat. Ha ennél keményebb terepen szeretnél közlekedni, akkor inkább mtb a jobb választás.
Lehet, hogy valamivel kisebb lesz az átlagtempód, de legalább nem kell azon parázni, hogy bírni fogja-e a bringa.
Ahogy lentebb már írtam a gumi ballonossága egy érdekes dolog. A kisebb átmérőjű gumikat keményebbre kell pumpálni, hogy elkerüld a felütést. Szélesebb gumikat alacsonyabb nyomással is lehet használni. Aszfalton általában a nagyobb guminyomás ad jobb gördülést. De a ballonosabb gumik rezgés elnyelése még így is jobb.
Terepen a szélesebb, kisebb nyomású gumi jobban fel tudja venni az útfelszín egyenetlenségeit. Egyrészt így a tapadása is jobb lesz, másrészt mivel nem megmássza és átesik gurulás közben a hupszlin, hanem lényegében "magába öleli", "átfolyik rajta" ezért egyenletesebb lesz a gurulása is. Magyarul terepen kisebb lesz a gördülési ellenállása, mint egy keskeny, kemény guminak.
A monti terepen jobb, mint egy trekking. Jobban bírja a strapát. Könnyebb rajta helyezkedni. Aszfalton, megfelelően gördülő gumikkal sem sokban marad el a trekkingtől.
Ha viszont aszfaltos suhanásról van szó, akkor ott az oútik számítanak igazán jónak. Itt a trekking megint alul marad.
Tehát ilyen szempontból értettem azt, amit mondtam. A trekking egy kicsit monti, egy kicsit oúti, de semelyik se igazán. -
#6554 nem, az 2008-as évjárat, abban RST van. én 2009-eset vennék, ilyet
Az az igazság, Kellyssel félek a tereptől, ha nem biztonságos. Viszont azt hajtani egy álom lehet, mivel felfele elég sokat mászok.
A Meridával meg minden maradna ugyanolyan, mint eddig, csak sokkal magasabb szinten lenne.
Ha a Kellys alkalmas arra a terepre, amire használnám, tuti lecsapok rá, de addig itt a bizonytalanság, hogy és ha nem bírja a hepehupás talajt?
Amúgy havernak könnyített vázas olcsó 25k-s Dechatlon rockridere van, acél, de könnyű, sztem az se kifejezetten monti, inkább trekking. bár a kereke 26-os és a gumija is ballonosabb. -
#6553 Amit belinkeltél testbike-os Coach-ot,abban RST Neon van..azthittem,hogy amit veszel,abban is az van. -
#6552 nem RST teló, "villa SR SUNTOUR NEX4110-V2 63mm, coil"
vrsdm: amiket erről a 2 bringáról olvastam, korrekt véleményeknek tűnnek, és általában egybehangzóak.
Gabo: azért azt vedd figyelembe, hogy amit én cserélnék rajt, az nem olyan cucc, amihez a Merida váza jobban fekszik. Ha a Kellys-é nincs felkészítve tárcsafékre, Meridáé meg igen, az nekem mind1, mert tárcsaféket úgyse veszek rá :D -
#6551 Aztat mond meg nekem légyszíves, hogy aszfalton, agyonfoltozott aszfalton, döngölt földúton, kissé kavicsos úton, salakon, hepehupás kisebb gödrös földúton, illetve füves hepehupás úton melyik a jobb? Így együttvéve az egészet. Illetve a Kelly's melyiket nem kedvelné a sok közül?
Persze az, hogy hepehupás, mindenkinek mást jelent. mivel én merevebb villával közlekedek mostanság, így azért nem olyan bazikényelmes, persze így annyival lesz másabb, hogy a teló csillapítja a karrázkódást, illetve a nem olyan ballonos gumik kevésbé csillapítanak.
amúgy aki írta a véleményt testbikeon róla, az szintén Fehérvári, és most írtam neki üzenetet, megkérdeztem benn, hogy terepen kényelmes-e, illetve a felnikkel és a keskenyebb gumikkal nincsenek-e gondok terephasználatnál. Remélem visszaír. Egyébként ő túrázgatásra is ajánlotta.
Amúgy az MTB van, ahol igazán kiemelkedőt nyújt? az is ugyanilyen, csak a terepet jobban bírja, viszont lassabb és nehezebb hajtani. -
#6550 Néztem valami középkategóriás montit, ami amúgy csak tekerésre annyira nem is rossz,és olyanokat írogatnak,hogy szar mert nem jó dirt-re,meg streetre,meg mire ajánlod,gyenge freeride meg dh,nevetséges emberek.A bicó váza olyan volt,hogy a felső cső vízszintes volt,kb mint egy torzított outi váz,és ilyennel akarnak dirtölni,meg streetelni az ostobák.Amúgy vannak ott korrekt vélemények is,meg ha alaki leírja,hogy eltört,akkor az biza eltört,és tudod mivel számoljál. -
#6549 testbike-ra én nem alapoznék :/
tudatlan senkik írnak oda, átlag felhasználók.
csak bmx-ekről olvastam ott párat és össze vissza írnak marhaságokat.
totál gagyikat hypeolnak, és profi bicikliket húznak le :|
inkább higgy Gabónak :D -
Gabo #6548 A Kelly's Coach egy trekking bringa. Ami egy elég öszvér megoldás. Ebből adódik, hogy sehol sem fog igazán kiemelkedőt nyújtani. Ha nagyobbrészt városban, aszfalton, esetleg döngölt földúton közlekedsz akkor jó választás lehet. De ha a terepbringázás vonz, akkor szerintem hamar szembesülni fogsz a bringa korlátaival. A 28"-as kerekeket nem lehet annyira erősre építeni, mint egy 26"-os monti kereket. A váz terhelhetőségének is vannak határai.
A Merida Matts Sub 20-V erősebb felépítésű kero. Terepen jobban megállja a helyét és valamivel megbocsájtóbb a keményebb használattal szemben is. Egy jó slick vagy semi-slic gumival aszfalton is elég szépen lehet vele suhanni. Montikhoz jelenleg nagyobb az alkatrész és kiegészítő választék, mint trekkingekhez. Ráadásul maga a bringa váza is jó alapja lehet a későbbi fejlesztéseknek.
Mind a kettő szép gépnek tűnik. Neked kell eldöntened, hogy számodra melyik szempontok fontosabbak a fentiek közül. -
#6547 Szerintem ahogy,és amire TE használod,arra ez a felszereltség elég lesz. Később max cserélsz rajta hajtóművet,meg agyat..és akkor már fogaskoszorút is...(de az nem kevés pénz..),de ezzel a felszereltséggel nem lesz gondod. Amúgy szomszédnak ugyanez ez az RST teló van benne a Hauserjében,és nagyon jó,már kipróbáltam..:D -
Gabo #6546 Valószínűleg hagyományos küllők, amiket szépen egymásra tekertek. Elég horror lehetett a kerék centrírozása így. -
#6545 ezek milyen küllők? -
#6544 felszereltséggel nem lesz gondom?
bár testbikeon nem említették a váltót, mint negatívumot, fékeket se, csak azt, hogy rosszul volt beállítva és nem fogott kellően.
"Főleg városban illetve túrázáshoz használom szinte minden nap."
szóval elvileg nem ijed meg a kicsit csúszósabb, földúttól. a teló meg szépen csillapítja a gödröket és a kavicsos utat. Kérdés, hogy mindez a felnire milyen hatással van. Kelly's Draft. valaki valami infót tud róla?
amúgy bocs, hogy ennyit akadékoskodok, csak ez lesz az első, és valszeg utolsó komolyabb bringám, így szeretném a minél optimálisabbat venni a saját igényeimhez mérten, hogy aztán esetleg lassú alkalmankénti alkatrészcserével kihúzzon jóóó pár évet(mondjuk 20-30 :D csak ne lopják el.)
Igen, a padkázás nálam nem nagy gond. amúgy a városi padkázgatás durvábban hat telóra-felnire-gumikra, mint egy hepehupás gödrös földút? :D
Egyébként pedig nagyon köszönöm a segítséget mindnyájatoknak! -
#6543 Hát..ha erre odatudsz figyelni,akkor Coach. Biztos sokkal könnyebb azzal haladni... -
#6542 na ja, haveromnak volt sárvédője, ott röhögött rajtunk, erre neki meg felgyülemlett a sár a sárvédőnél és a kereket blokkolta. meg szépen a sárvédő odavezette a fékpofákhoz a sarat, a fék meg utána alig fogott egy ideig. :D -
#6541 Nekem egyszer a bicóm olyan saras lett,hogy nem forgott a hátsókerék,és alig bírtam megemelni,volt vagy 30 kiló.Mire azt letakarítottam... -
#6540 nem, meglepő módon csak 1 kilóval nehezebb.
a kérdés az, hogy felszereltséget figyelembe véve Merida, vagy Kelly's.
No meg hogy a trekking Kelly's bírja-e a terepet. -
#6539 igen, rávilágítottál a kényes pontra :D
padkázás nekem nem nagy gond, nem állatkodok, felkapom szépen a bringát, szóval alig terhelődik a gumi.
Az, hogy robosztusabb, maga után vonja, hogy jóval nehezebb, nem? (2-3kilaj)
Coachot biztos könnyebb tekerni.
felszereltséget tekintve melyik a jobb?(hajtás, váltók, fékek, teló, elsőhátsóvicsogó :D) -
#6538 #6536 -
#6537 az nem baj, hogy a Kellys az trekking? elég sokat használom göröngyösebb úton, nem lesz baja? Végülis nem MTB, nem terepre tervezték. Gondolom az, hogy Trekking, azt jelenti, hogy 28-asak a kerekek. Gyorsan lehet vele haladni, de strapabíró is a felni? :D No meg gumikra vagyok kíváncsi, milyen szélesek, bírja-e rendesen a rosszabb minőségű földutat.
ma voltunk haverokkal dagonyázni. nem gondoltuk volna, hogy ennyire nem száradt meg a föld. mindensetre a gumin 5centi vastag sárréteg, ami a sárvédő hiányából kifolyólag mind a ruhámon kötött ki :D
Nővérem bringájával voltam, merev villás. egész jól viselte, bár végére kicsit előjött megint a kattogás. Tegnap megfújkodtam WD40el az egész hajtást, azután hangtalan lett. eddig :D Meg tiszta mocsok lett. ezen kívül semmi baja. hihetetlensokat jöttem vele szar minőségű úton pedig, seggem fáj is...
Az is valami olcsó bringa, de legalább shimano váltók, és gyorsabban reagálnak. no meg a fékek jól fognak.
Többet nem megyünk kiadós eső után földútra :D -
#6536 Hát...ha városban használod,akkor inkább tényleg Merida,mert a Coach olyan trekking-MTB keverék...a meridán ballonosabb gumik vannak,ami azért padkázáskor jól jön..mert ugye egy városban ez elkerülhetetlen...Meg a Merida olyan robusztusabbnak is tűnik... -
#6535 okés tehát 19" :D
hátigen azt a meridát nagyon sajnálom... kibaszottjó felszereltsége van(sajnos arany bowden miatt tolvajok biztos nagyon felfigyelnek rá), de hát 16"-os vázméret, ne röhögtessenek kérem. No meg városba lett volna, pestről nehezebb hazajuttatni.
Szóval szted Kelly's Coach? Meridák közt egyik se jó?
Sub 20V elég jókat írnak róla.
Kelly's Coach erről is. nemmintha a kafa fehér váz nem mocskolódna, meg nem lenne feltűnő :D
Más bringát most nem említenék. Veszprém kicsit közelebb van, oda még könnyebb eljutni azért a Meridáért. Szóval Sub 20V vagy Coach? És miért egyik vagy a másik?
Váltórendszerük közel sem olyan jó mint azé a Wheeler-é lett volna :(
-
#6534 Na,a ásfél centis tüske csak átszúrja a wtb motoraptort is:D -
#6533 Méé?:D (mondjuk nem kéne:D) -
#6532 Dehogy túlzás;) -
Te szentséges AtyaÚristen...azért ez már 1 kicsit túlzás nem? -
#6530 Na,már nemsokára meglesznek az új kerekeim.Sun Mack IV-es felnik,hátul B+ Travel disc,elöl B+ Revolution Disc agy,1.8-as DT küllők,elöl 2 keresztes,hátul 3 keresztes fűzésben.És a felni 32 küllős. -
#6529 Elsőnek nagyobb lenne a váza,tökéletes lenne. -
#6528 Szerintem Kelly's Coach. Jó kis gépnek tűnik. Neked amúgy 18-19" kell...Én 176 vagyok és 18"-os vázon bőven elvagyok. -
#6527 Merida Matts Speed LX Gold
Merida Matts Sub 20-V
Merida Matts Speed
Merida Crossway 10V
Kelly's Coach 2009
Kelly's Vandal
Kelly's Magnus
Valaki legyen oly szíves nézze meg ezeket a bringákat, sztetek melyik jó?
Van köztük 1-2 neszép darab, de rögtön az első 16"-os vázzal pff. 180centimnek nem lenne kényelmes, nem?
Hanyas váz kell nekem? 19? -
#6526 ezt a durva szopást. nem kapható sehol ez a Wheeler Pro 1900, még a wheeler hazai forgalmazójánál, a malinál se....
eldöntöm, hogy mégis áldozok rá több pénzt, találok egy ilyen szuper bringát, erre sehol se kapni.. francba már... 60-65 tájékán van más értelmes bringa?
most már 60-ért néztem, 70 fölé semmiképpen se akarok menni... -
Gabo #6525 A Saint és a Hone is a zúzosabb igénybevételhez lettek tervezve.
Elméletben bármilyen bringára fel lehet őket rakni. De gyakorlatilag átütős kerékagyat csak átütős villával/vázzal tudsz használni. A Saint első váltó és gondolom a hozzá tartozó váltókar is, alapvetően kéttárcsás maghajtáshoz lett tervezve. És úgy sejtem a láncvonal kialakítása is a szélesebb vázakhoz igazodik. -
#6524 a hone-t látom igen
de a saintal mivan??
-
#6523 A Shimano saintot meg a Hone-t is akármire fel lehet szerelni, vagy kell hozzá valami extra dolog a vason? -
Gabo #6522 A Deore fékek 3500-4000 Ft között vannak. Elég a fékpillangókat cserélni, mivel ha jól sejtem a fékkar az a váltókarokkal egybeépített kombinált típus lesz. Ha esetleg még kell tuningolni a fékerőn, akkor ez a fékpofák cseréjével lehetséges. (Nekem leginkább a fekete Ritchey fékpofák váltak be.)
A Shimano alkatrészek sorrendjét leginkább a gyártó oldalán tudod megnézni.
http://bike.shimano.com/
Itt Products > Mountain Bike. Amit itt nem szerepel, az már kifutott vagy nem családba, szett-be sorolt alkatrész. A T a Tourney, a C pedig a Comfort alkatrészeket jelöli. Ezek a komfort kategóriás alkatrészek alját jelentik. Ahogy többször is írtam, sport használatra, vagy komolyabb bringázásra alkalmatlanok.
Az Acera szett szintén kifutott, szintben az Alivio alatt helyezkedik el, belépő szintű montis alkatrészeket takar ez a készlet. -
#6521 Én ilyen fékkarral,használok ilyen fékeket,és az eredmény brutál. Kegyetlenül fognak,nagyon finoman adagolható...Ha most nincs ennyi pénzed,akkor később mindenféleképpen megéri lecserélni... -
#6520 Tourney,Altus,Acera,Alivio,Deore,DeoreXT/LX,XTR
Így vannak rangsorolva..azthiszem. -
Rainbow15 #6519 Szerintem 3-4k lehet egy darab. ebike-t ismered? Nekem sram 9.0 V fék van elől, és nagyon jó, bár nem tudom mihez hasonlítani, mert nem volt hasonló fékem. vélemények-et itt találsz (testbike), bár ebike-n nem találtam ezt a féket. -
#6518 köszönöm a megerősítést, ezt vártam :D
No, akkor elkezdek aktívan telefonálgatni, hogy van-e még valahol készleten akciós áron. remélem el tudok csípni még egy darabot, mert speedbike-ból már rég elfogyott :S
telót nem szándékozok cserélni egy jó darabig, a hajtást is pihentetem egy évig, egy új fékrendszer mennyibe kerül cakkumpakk? Ez a Deore pl?
Amúgy mindig meg akartam kérdezni :D hogy vannak ezek a Shimano rendszerek?
Vannak ezek a mindenféle típusszámosak, TZ stb, aztán jön az Acera, aztán Alivio és végül Deore? Vagy hogy is vannak minőségileg rangsorolva?
Wheeler V fékek noname-nek számítanak? :O a mostanihoz képest biztos sokkal jobb lesz :D Pedig én ezzel is meg vagyok elégedve. De majd meglátjuk, mikor lesz rá pénzem, ha bejön meló, nyár végére lesz egy kis zsém tuningolni.