Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

gordon 24
Szerintem ezzel a fel fogással:

1 ne irj ide.
2 fordulj segitségért valakihez.

Azon a biciklin lehet hogy egy sokkal erösebb ember ül ugyhogy erre jól rábaszhatsz! De gondolom akkora pofád nem lesz hogy egy nagy darab embert ütsz le majd egy kisebbet!

Bizonyos szempotból megértelek, mert sokszor engem is idegesít ez, de vegyél vissza az arcodból mert lehet bajod esik! (nem fenyegetlek mert én nem vagyok egy erõszakos ember, de láttam szép dolgokat!)

Downhill!!

bardocz
fú én milen türelmes vagyok gyalogosokkal😄 simán megyek gyökkettõvel mögöttük ha kell😄
Mike at home
no igen
de amerre melózom, az bizony nem így van
amikor átmegyek a zebrán figyelnem kell, nem e jön kerékpáros (nekem van zöld) mert õ bizony nem áll meg, talán kicsit lassít, és volt már hogy majdnem elütött 😞

azt meg külön rühellem, hogy a kerékpárosok egy része folyamatosan az autósokat szidja, ehhez képest minimálisan se tartják be a kreszt
autós engedett már át zebrán, sõt naponta megteszik, kerékpáros még soha, ha az autós megáll, õ akkor sem
te majd egyiket lekúrom a biciklirõl, aztán majd pattoghat <#gunyos1>

én egyébként tavaly, tavalyelõtt nagyon sokat bicikliztem a városban, és bizony betartottam a szabályokat, és igyekszem udvarisa lenni, nem száguldozok a járdán, nem csengetem le a gyalogost, autóst nem tartom fel, stb

10k-t kapna mindeki, meggondolná

[allstars&#8482;] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

gordon 24
NP😄

Downhill!!

PyRex
basszus nem olvastam el, hogy mit írtál de akkor ugyanazokra emlékszünk 😊)

| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |

PyRex
csomó helyen, pl. az andrássy út mellékutcáin, de a körúton is, ha lejössz a margit hídról és mész a nyugati felé, akkor jobbról vannak utcák és azoknál is pár helyen ez az érdekes eset van 😊

gordon 24
A köruton rengeteg ilyen van, Andrássy uton szintén. Meg sok olyan esetben ahol a kanyarodó autoknak van zöld a többieknek piros ott is zsokott Zöld lenni a lámpa a gyalogosoknak...😄
Andrássyn meg ugy van hogy az autoknak pirosra vált de sokszor még a Bringa ut lámpája zöld! Sõt elöbb is zöld mint az autoké.

Downhill!!

bardocz
én olyan lámpát még nem láttam😄 hol található olyan?
gordon 24
Nem minden esetben!😄 Én is Ugy szoktam mint Pyrex! És egyébként is megállít a rendõr és mondja hogy nem ismeri a kreszt?? Milyen Kreszt? Az mi?? Nem kõ ismerni. (igaz napi 500km-et megyek a munkám miatt kocsival, de nem ismerem😄DD)

Downhill!!

bardocz
ha az autósoknak a sávodban piros,akkor az azt keresztezõ zebrán zöld,nem a másikon😄
PyRex
igen ebben igazad van. Mondjuk én sokszor csalok, mert van úgy, hogy megyek az úttesten, a szélén és ugye az autósoknak piros van, de a mellettem lévõ gyalogos átkelõn (tehát menetirányban) meg zöld. Na ilyenkor bunny fel a járdára, átmegyek a zöldön, majd a másik oldalon vissza az óttestre, az autósok meg bekapdoshatják 😊 Így még szabálytalan sem vagyok 😊

Mike at home
talán kinézek, de végig tuti nem megyek
unalmas már

de majd felvetem a szervezõknek, hogy nem ártana a kerékpárosoknak egy kis kresz oktatás, pl. mit jelent a piros lámpa, meg átengedjük a gyalogost, fõleg ha éppen neki van zöld
naponta látok ilyet, csak a motoros rendõrök nem tudom hol vannak
helyszini 10k minimum

[allstars&#8482;] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

gordon 24
Lejebb vittem az árat! 17000ft! Ha kell szoljatok!

Downhill!!

Carlos HUN
Remélem iyen tavaszias idönk esz 20 adikán 😄

PyRex
elég nehéz a váz, bár az acélvázak többsége ilyen súlyú.

gordon 24
A manitout vissza vontam a vásárlásból mert ugy döntöttünk igy családilag hogy jó lesz az még!

De ami a lényeg van helyette egy Rock Shokc Judy xc air teló ami fiatalabb jobb álapotban is van.. A teló 10cm-et mozog a rugó elõfeszitése állitható. Csillapitása van de ez fix..
Az ára 21000ft. Az ár irány ár.. alkudozni lehet, persze észerû határokon belül..

Downhill!!

gordon 24
Nem is.. Csak mondtam... Nem magamra értettem..

Downhill!!

gabber_saviola
Én csillagtúrát szervezek

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

gabber_saviola
Tudod, kinek nem inge... 😊

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

Breki33
DannyL
Ja megvan, már csak 11 nap. Mirõl szól ez igazából, még nem nagyon vagyok képben. 😊

MAGELLAN Cycles www.alphateam.hu

DannyL
Mikor lesz?

gordon 24
Hát eléggé lebénitja a várost! De egy napot kibirnak az emberek.. Én a critical mass alap ötletével (hogy ne járjunk autóval, inkább bringával) nem nagyon értek egyet, de jó moka😄

Szerintem ennek a városnak nem a legnagyobb baja az autok sokasága.. Van itt elég gond ezen kívûl, is.. Az meg a másik, hogy én pl Pest Imrén lakom. Ez a kerület nagyából 15-20kmre van a belvárostól, szóval én autó nélkül igen csak meg lennék lõve😄 Na de nem ez a lényeg.. Ha ugy alakul megyek!!

Downhill!!

Úgy látszik, kisírták az autósok, hogy a rakpartokat hagyják ki idén...

Ha tudok, megyek.
Csak sajnos a térdeim jelenleg minden mozgás ellen tiltakoznak. Szóval egyenlõre kényszer pihenõ. :o/

gordon 24
Én is mennék rá.. Budapesti is vok.. Egy kérdés összejön-e😄

Downhill!!

acsati
Az útvonal: Károly körút - Astoria - Erzsébet híd - Attila út - Alagút - Lánchíd - Akadémia utca - Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy Zs. út - Andrássy út - Olof Palme sétány - Városliget

Én még nem tudom megyek-e. Sajnos messze van bp de szeretnék menni!
Elég rosszul fogalmaztam meg...bocsi

Csáo.
megint én vagyok és újból váz ügyben.
Szerintetek mennyire jo és milyen jo a Prodigy 9,81 Prodigy 9,81
vagy magellan polarx manual 2007
vagy a 2008-as?

PyRex
Mindenki jön a Critical Mass-ra? Nem megyünk együtt? 😊 Valaki tudja a pontos útvonalat? Úgy tudom, hogy a Deák térrõl indulunk... 😊

gordon 24
már aki! Tisztelet a kivételnek!

Downhill!!

Ha egy pár ember elolvassa és esetleg még hasznosítja is az itt leírtakat, akkor már megérte. :o)

gabber_saviola
Az esgé sajnos az a hely, ahol 2 mondatnál többet nem írnak, és nem olvasnak el.

Amúgy nekem tetszik az írás jó lett.

DannyL
Höhö! Nike tud reklámot csinálni. <#vigyor1>

😄 csávó hogy lemegy a lejtõn a végén

Szabi84

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

Csak, hogy tartalom is legyen. ;o)

Múltkor említettem, hogy szívesen írók arról, hogy hosszabb távú túrákon mire érdemes figyelni. Szóval...

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a bicikli legyen alkalmas mûszakilag egy hosszabb útra. Váljon rutinná indulás elõtt a kerekek, a fékek, a váltók ellenõrzése. Nincs annál rosszabb, mintha az elsõ komolyabb kaptatónál derül ki, hogy az elsõ váltó nem vált. Vagy az emelkedõ utáni lejtõnél, hogy a fékek nincsenek beállítva és nem fognak rendesen.

A bringázás egyik aranyszabálya: Igyál mielõtt megszomjazol, egyél mielõtt megéhezel és válts mielõtt váltanod kell.

Ennek megfelelõen az egyik legfontosabb dolog a megfelelõ folyadék utánpótlás.
Tekerés közben még hûvösebb idõben is meglehetõsen sokat verítékezik az ember, folyadékot és ásványi anyagokat veszít. A szervezet folyadékegyensúlyának felborulása émelygéssel, szédüléssel, kisebb-nagyobb görcsökkel, rosszabb esetben ájulással jár. Melegebb idõben ha a szervezet nem tud izzadni, akkor nem fog tudni kellõ mértékben lehûlni, így akár hõgutát is lehet kapni.
A folyadék pótláshoz lehet próbálkozni vízzel vagy valamilyen saját frissítõvel, de a legjobb hatásfokkal az izotóniás sportitalok (nem energiaitalok!) mûködnek. Ezek gyorsan felszívódnak és a folyadék mellett ásványi anyagokat is pótolják.
A magam részérõl Powerbar Hydro-t használok. Több ízben lehet kapni. Por formájában is beszerezhetõ, így az ember mindig magának keverheti frissen. Egy zacskónyi/doboznyi italpor közel egy évre elég szokott lenni nekem. Beszerzési helyek: Láng sport, Hervis, talán még a Decathlon, esetleg más sport boltok. (A szavatosságát nézzétek meg, nehogy lejártat sózzanak rátok!)
Elsõsegélyként az üdítõitalok is jók lehetnek, de hosszú távon nem ajánlottak.

A folyadék után a tápanyag a következõ fontos tényezõ.
Egy hosszabb túra elõtti napon érdemes tápláló bõséges vacsorát fogyasztani, hogy legyen elég tartalék a másnapi megpróbáltatásokhoz. (Oútisok általában tésztavacsorát szoktak tartani a nagyobb menetek elõtt.) Indulás elõtt csak valami könnyebb reggeli ajánlott, lehetõleg nem túl fûszeres (kellemetlen vissza büfizni...), de tápláló és könnyen emészthetõ legyen. A magam részérõl egy banánturmixot is be szoktam ilyenkor dobni.
Sportolás közben a szervezet minden energiát az izmok mûködtetésére szokott mozgósítani. Ez azzal jár, hogy az emésztés lelassul. Így menet közben csak könnyebb, gyorsan felszívódó, magas energiatartalmú ételeket érdemes fogyasztani. Kiadósabb kajákat a szervezeted nem tudja olyan tempóban feldolgozni, mint amilyen gyorsan a tartalékaidat feléled. Ugyan ez vonatkozik a testzsírban tárolt energiára is. Ennek a felbontása és mozgósítása is lassabb folyamat annál, mint amire ilyenkor szükséged lenne. Az eléhezés jelei az émelygés, a koncentráció zavara, az izmok és a végtagok elnehezülése, ólmos fáradtság érzet. Szélsõséges esetben akár annyira kimerülhet az ember, hogy képtelen továbbmenni és leszédül a bringáról. Érdemes rendszeres idõközönként enni, mert valószínûleg elõbb fogsz kimerülni, minthogy az éhség érzet jelentkezne.
Ha a barátnõddel mész, akkor lehetõleg ne ilyenkor akarjon fogyókúrázni! Bõven elég kalóriát fog elégetni éhezés nélkül is, valamint a test kompenzációja még a túra utáni napokban is tartani fog.
A magam részérõl müzli és csoki szeleteket, almát, banánt és szõlõcukrot szoktam magammal vinni. (Mikor melyiket...) A szõlõcukor inkább vésztartalék. A különbözõ gyümölcs szeletek is jók szoktak lenni. Illetve lehet próbálkozni energia szeletekkel és gélekkel is, de ezek egyrészt drágák, másrészt nem mindenkinek veszi be a gyomra õket. Inkább verseny felhasználásra valók.

A harmadik összetevõ a testi és lelki felkészülés.
A bringázás állóképességi és technikai sport is egyszerre. Tehát mind fejben, mind testben ott kell lenned ahhoz, hogy egy komolyabb távot teljesíteni tudj.
Az állóképesség fejlesztésénél fontos a fokozatosság. Ha nem egy konkrét edzésterv alapján készülsz, akkor is érdemes arra törekedni, hogy a megtett távokat apránként emeld. Érdemes kicsivel kezdeni, pl. 20 km-rel. Ha ez már nem okoz gondot, akkor érdemes feljebb menni 30-40 km-re. Ha ezzel sincs már gond, akkor valószínûleg 60-70 km letekerése sem fog problémát okozni. Ez a folyamat akár 1-2 hónapig is eltarthat, de jobb így, mint "behalni" egy hosszabb túrán. Ha lehet ilyenkor még érdemes a hegyeket elkerülni. A profik is állóképességi alapozó edzésekkel kezdik a szezont, csak az alapozás után kezdik el az erõnléti edzéseket.
A fokozatosan emelt távokkal az ember megismerheti saját korlátait, megtanulhatja, hogy mikor milyen fokozatba érdemes váltani, hogyan tudja beosztani az erejét, illetve lehet kísérletezni, hogy milyen kajákat vesz be ilyenkor a gyomra, vagy milyen ruházatban tud a különbözõ idõjárási körülmények között kényelmesen kerekezni. Ugyan akkor a koncentráló képessége is fejlõdik. A fáradság ellenére képes lesz arra odafigyelni, hogy a megfelelõ ritmusba tempózzon, megtanulja elviselni a nyereg keménységét is. ;o)
A tartalékok beosztás fontos. Ha lehet ne hajtsd szét magad a túra elején, és tarts idõközönként pihenõket. 10-15 perc alatt még nem merevednek el az ember izmai, de ugyan akkor lehet regenerálódni és lazítani.

A fentieken kívül még akad néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.
Egy hosszabb út során bármi megeshet. Érdemes ezért pótbelsõt, foltkészletet, pumpát, gumileszedõt és ha lehet egy multiszerszám készletet magaddal vinni. Ezek nekem beleférnek egy nyeregtáskába, a pumpa pedig a kulacstartó alatti konzoljára van erõsítve.
Az innivalót szintén magammal cipelem, mert arra nem lehet hagyatkozni, hogy nyitva lesznek a boltok, vagy éppen menet közben majd biztosan találok kutat iható vízzel. Az innivaló tárolására nekem a hátizsákba rakható italtartó tasak vált be leginkább. Ezek közül talán a Camelbak a legismertebb, de vannak olcsóbb megoldások is. A Decathlon tasakja ugyan olyan jó, de kb. fele annyiba kerül. Így menet közben mindig kéznél van az innivaló, nem kell a kulaccsal szerencsétlenkedni. Ráadásul kevésbé szál rá a por a szipkára és az innivaló se melegszik fel annyira. Másfél liter innivaló fér el benne. Ennek ellenére a kulacsban is van némi tiszta víz, vésztartaléknak vagy éppen kezet vagy sebet öblíteni.
A kaját szintén magammal viszem.
Nem árt egy jó bringás hátizsák sem, amibe a magaddal vitt dolgokat bele lehet pakolni. Nekem eddig a Deuter hátijai váltak be leginkább, bár tény, hogy nem éppen olcsók. A jó hátizsák kényelmesen beállítható váll-, derék- és mellpánttal rendelkezik, és így menet közben nem lötyög, csúszkál. A bringás zsákok hátrésze általában úgy van kialakítva, hogy a hátad szellõzését se gátolja. A mostani zsákomban van egy integrált szélfogó mellény és egy esõvédõ huzat a zsákra. (Így legalább csak azt kell leöblíteni a sártól.)
Ha ismeretlen helyre mész, nem árt egy térkép és iránytû sem. (Vagy a mai világban GPS.) Ha eltévedtél inkább kérdezõsködj. Cikibb egy több km-es kerülõt tenni, csupán azért, mert valahol rossz irányba fordultál.
Ami szintén fontos, az a megfelelõ öltözék.
Egy egész napos túrán az idõjárás csúnya tréfákat ûzhet az emberrel. Lehet, hogy jóidõben indultál el, de 30 km-rel odébb a nyakadba szakad az égi is. Szóval még nyáron is érdemes egy kicsire összehajtható esõdzsekit és esetleg egy melegebb felsõt berakni. Ha lehet a dzseki legyen lélegzõ anyagból. (Goretex, Hirex-AQS, stb....)
A többi ruha lehetõleg olyan legyen, ami nem dörzsöl ki az elsõ néhány km után, az sem árt ha nem fülledsz bele és a veríték elvezetésében is segít. Egyszóval bringás szerkó. Ezekbõl is van ma már bõven választék, szét kell nézni a boltokban és fokozatosan kialakítani a saját készletedet. (Rajtam is röhögtek otthon, mikor az elsõ bringásgatyómat megmutattam. Azóta tudomásul vették, hogy nem vagyok teljesen normális. ;o) ) Ma már lényegében bármilyen idõjáráshoz fel tudok öltözni. A rétegelt öltözködés javasolt, hogy akár menet közben is lehessen finomítani a ruházaton. (Nyár elején reggelente nem árt a melegebb szerkó, de késõbb már csak pácolódsz benne, ha nem tudod levenni.)
A sisak, bringás szemüveg, kesztyû alap. Ezeket már nem is részletezem.

A fentiek egy amatõr bringás több évnyi szubjektív tapasztalatán alapulnak. Ha valaki úgy érzi még ki lehet egészíteni itt-ott, vagy van saját megosztani valója a témában, akkor ne fogja vissza magát.

bardocz
amikor benéztem oda kb tényleg az volt...
Szabi84
elvannak 2en a másik topikban nem kell aggodni

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

Bármily meglepõ, én is "feszülõs" gatyóban tekerek. Nem azért mert annyira szexi vagyok benne (inkább megrázó... ;o) ), hanem azért, mert praktikus szerelés.
Persze ha valaki csak a ház körül tekereg és nem megy többet 10 km-nél, annak úgy is mindegy, hogy mit vesz fel. ;o)

A magam részérõl én a mellett vagyok, hogy maradjon meg a topik általános bringás topiknak. A többibe pedig mehet az adott bringás sportágnak megfelelõ téma, ha kell.
Nem volt semmi baj az oútis témázgatással sem, csak a hogyannal. Próbáltam finoman éreztetni ezt, de úgy látom túl lett reagálva egy csöppet mindenki részérõl... No de mindegy.

Úgy látom a paripád terepre vágyik. Futtasd meg! ;o)

norbi56
<#eljen><#eljen>

Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |

Krezga
Krezga
Úgy néz ki hétvégétõl végre én is neki tudok állni a bringázásnak. Cipõ felcsatol aztán irány a terep😊 Már nagyon várom😊
DannyL
Ma mentünk asszonypajtással egy 20-ast erdõben, le fel, kemény volt. Fújtattam mint a terhes macska. 😄 Mindkét gép nagyon szépen teljesített, nem voltak nem oda való hangok, mint csattogás, kattogás meg egyéb agyhalált kiváltó rémületek. Szóval teljesen meg vagyok elégedve a Magellan-okkal.

Breki33
Hm valahogy éreztem.

Énis görögben voltam tavaly

részletek az utazás topicban nem akarok nagyon offolni itt
bardocz
azt gondoltam,mert nagyon hasonlított😄
DannyL
Amúgy az ottani avataromat ebbõl vágtam ki, most esett le. 😊))

DannyL
Görögország - Kréta. Tavaly nyár.

Breki33
Melyik ország?