22335
-
Gabo #6717 WD-40-et legfeljebb a patentpedálom külső kenésére használok, oda is ritkán. Ha már fújkálni szeretnél, akkor inkább TF-2. De ahogy előbb írtam sokkal praktikusabb egy-egy csepp olajat célirányosan oda juttatni, ahova kell. Utána pedig a felesleget letörölni.
Remélem sok örömödet fogd lelni az új bringában! :o)
A 180 cm-edhez szerintem teljesen rendben lesz a 18"-os méret. Én 178 cm vagyok és a bicom 18"-as méretű. A régi 19,5"-es volt, azt túl hosszúnak éreztem már. -
Gabo #6716 Amit a brigéciolban való lánctisztításról írtam anno, azt legfeljebb évente egyszer szoktam megcsinálni. Akkor kerítek rá sort, ha nagyon mocskos a lánc. De ehhez le kell szedni a láncot, tehát csak akkor járható ha van Sram patentszem. A bringán való tisztítást még úgy is igyekszem mellőzni, hogy van lánctisztító kütyüm. Egyszerűn a láncról mindenhova folyik, csöpög a zsíroldó, oda is, ahova nem kéne.
Olajozásnál a sprayknél szerintem szerencsésebb és kevesebb maszatolással jár, ha egyenként minden lánc csaphoz juttat az ember egy-egy csepp olajt. A varrógépek olajozó flakonja, vagy egy fecskendő ideális erre a célra. Miután végigmentem a láncon a felesleget mindig letörlöm. Pont azért, amit Gordon is írt. Mindent összeken és csak beleragad a por. Lánc kenésre akkor érdemes sort keríteni, ha már hallhatóan zajosabb a meghajtás, vagy tapintásra is teljesen száraz a lánc.
A lánckerekek és a fogaskoszorúk tisztítását én is szárazon, egy ronggyal végzem. Vagy ha nagyon rá van tapadva a mocsok, akkor a rongyot érdemes egy kevés zsíroldóval átitatni. A lényeg az, hogy nem kell mindent szétáztatni. Persze ha valakinek akadnak szerszámai, akkor a fogaskoszorút akár le is lehet szerelni és akkor azt is be lehet áztatni a lánchoz hasonlóan. De ilyen alapos mosásra azért valljuk be elég ritkán van szükség. Magukat a lánckerekeket és a fogaskoszorút nem kell, és nincs is értelme kenni.
A meghajtásnál ami még esetleg külön kenést igényel, az a hátsó váltó görgői. De egy-egy csepp olajnál több ezeknek a tengelyéhez se kell. -
timexxx #6715 gondolom ezt már nem csinálják meg garanciálisan -
timexxx #6714 jolvan. remélem a belsejével nincs gond :) haver egyszer már szedett szét racsnit. azt mondta élmény volt összerakni utána -
#6713 Elvileg, de ha a menets racsni belseje "kiszáradt" azt nem tduom hogy tudod bezsirozni.. Abból lehet vehetsz majd egyet.. Meg a kerék agyat szed szét és zsirozd át. -
timexxx #6712 köszi! menetes az agy, nem kazettás. leveszem a racsnit be zsirozom azt kész? -
#6711 Ha más nem lesz,augusztust mekiben végigmelózom napi 8 órában.Igaz amit ott kapok max a kormányra,meg váltókra lenne elég:-D -
#6710 Hát igen, diákmelóval én is így vagyok most :D
Gazdasági válság...
Nem ösztönzik már annyira a diákmunkát, mert sok cég a megélhetésért küszködik...
De ha minden jól megy, hétfőtől vagy keddtől már lesz valami munkám. nagyon remélem... -
#6709 Én egy Rebát:-) Meg új váltókat,deore minimum,egyenes kormányt,avid fékkarok,deore váltókarok,vagy előre tárcsafék,vagy két avid single digit 7-es v-fék,egy új szett gumi,ami jó városba,új kerékszettet már megrendeltem,kb 35 lesz majd.Sajna nem sikerült novatec agyakkal fűzetni,mert az augusztusban ért volna ide,ezért maradnak B+ iparicsapágyas agyak. -
#6708 Én csak a Tora Race-met akarom!!!! :D...attól lejjebb nem adok. -
#6707 Nekem is a diákmunka kéne,most simán el tudnék költeni 150ezret bicóra,és akkor még nem is veszem mindenből a legjobbat. -
#6706 176Centi vagyok és kényelmesen elvagyok 18"-on. Igaz,a stucnit lekellett cserélnem,mert amit adtak a bringához,az nekem nagyon hosszú volt,de mákom volt,így amikor elhoztam,nem kellett +pénzt fizetnem az új stucniért,mert a régit beszámították.
Más: sajna az utolsó pillanatban benyögte a diákmelós,hogy egész Júniusban nem tudok menni sehova dolgozni,így a Torára valszeg nem lesz meg a pénz,max 50ezret tudok összeszedni,annyiért meg nem akarok venni teleszkópot..ha veszek,akkor csakis komolyat,szóval ez marad télre,vagy jövő nyárra. Így inkább arra gondoltam,hogy lecserélem a hajtóművemet+a monoblokkot,mert a másik gyenge pontja a bicajnak ez a rész. (most Bike+ Mount Shasta négyszögtengelyes van.) ~50ezerért tudtok valami jó hajtóművet+monoblokkot ajánlani?...viszonylag könnyű darab kéne,és azért ne négyszögtengelyes! :) -
#6705 186vagyok és 21"-es vázam van (ez bmx. és a felsővázcső hosszát írja le) -
#6704 Én 185 centi magas vagyok,és a 18-as vázat teljesen jónak érzem:) -
Rainbow15 #6703 Oks, átnézem, köszi. Amúgy érdemes volt letisztítani, mert felszedett minden koszt, és minden nap olajosan mentem haza. -
#6702 Én a fogaskerekeket sosem olajozom.. Hiszen a lánc olajos.. Amerre megy mindent olajoz ő maga, szóval felesleges.
Az hogy miért recseg.. Lehet az, hogy a kazetta vagy az agynak a belsejében nincs kenő anyag, vagy valami meglazult.. Hajtókar stb stb..
Huzogasd meg a csavarokat, hátha laza valamelyik.. Ha nem javul, akkor neked is azt tanácsolom hogy egy ilyen teljes zsirzásos mókára vidd be egy bringa szervizbe.. -
#6701 Lehet mosni slaggal persze, fölleg ha nagyon sáros..
Én egy dolgot nem tanácsolok és én sem csinálom..
A Kerék agyakat a lehető legkevesebb víz érje! Azokba tudsz kárt csinálni.. Hiába van mindenféle por védő meg tököm ha nagy nyomással mosod onnan ki tudja hozni a zsiradékokat.
A Hajtókarnál a monoblokk szintén ilyen kétesélyes dolog.
A WD40-et felejds el! Mivel az is magára szedi a porokat és az elöbb emlitett olajsarat csinál..
Vegyél inkább lánc sprayt.. Vagy olaj.. A WD40 egyébként egy kontakt tisztitó nem olajozásra van.. Szóval azt bringára ne nagyon használd.. Legalábbis én nem tenném.. -
Rainbow15 #6700 Igen, pontosan ezért tisztítottam le, tocsogott az olajban a lánc is. Fekete volt az egész, az ezüst helyett. Ronggyal csináltam. A láncnál a szemeken van egy kis feketeség, az már nem jött le. Enyhén beolajazom majd a láncoz, letörlöm a maradékot. A fogask-t hagyjam? Valamitől recseg egy picit, mint mondtam :) -
#6699 jah, és bocs a duplakommentért, de még van egy kérdésem, csak hogy teljesen nyugodt legyek, hogy jól döntöttem:
180 centi vagyok, hozzám a 18"-as vagy a 20"-as váz áll közelebb?
Csak mert ha kiderül, hogy a 20-as lenne a kényelmesebb, én meg 18-asba kértem :D Akkor kicsit ciki lenne.
Amúgy amikor megkérdeztem, hogy még hány SUB 20-uk van, akkor volt a 18-asból az utolsó, 20-asból még volt 2 akkor. -
#6698 ehhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem:
Ha sarat dagasztok, és csupa sár lesz a bringa, akkor ha kerti slaggal magas nyomással eresztem a vizet a bringára, és mindent alaposan megfújatok vele, az nem fogja levinni a kenőanyagot a dolgokról? Illetve a WD40 (remélem ismeritek) ugye nem oldja a zsírt, szóval ha azzal megfújkodom a hajtást, váltókat, láncot, azzal csak jót teszek?
Gabo-nak pedig utólag is nagyon boldog születésnapot kívánok :D
Sokat köszönhetek neki, többek között az ő hatására kezdtem el egy nagyon picit érteni a bringákhoz. Úgy értve eddig tényleg semmit se tudtam róluk, most azért már valamennyit én is hozzá tudok szólni :D
A másik dolog, hogy többek között ő mentett meg attól, hogy egy szánalmas 40ezres SixTeam bringát vegyek, ami valszeg nem lett volna tartós, és most hatására döntöttem helyesen és veszek meg egy olyan belépőszintű gépet, amivel már tényleg nem lesz sok gondom.
Ez a gép a Merida SUB 20-V, ugyanis a Kellyses csávó nemnagyon válaszolt, én meg meguntam, rákérdeztem Bikelandnél a Meridára, azt mondták, már csak 1 18"-os darab van, így gyorsan lecsaptam, és kedden megyek érte Veszprémbe :D
Szóval mindőtöknek köszönöm, hogy megvilágosodhattam, és most már végre van fogalmam a bringákról. És hogy megajánlottátok ezt a nagyszerű bringát, ami remélhetőleg sok örömöt fog nekem okozni :D alig várom már, hogy a lábam alatt dolgozzon :D -
#6697 olajjal sose kenem a láncom. hulla felesleges.
befújom időnként láncspray-el és csókolom. -
#6696 AZ nem baj, hogy letisztitod, de teljesen felesleges különleges kütyükkel tisztogatni.. Kell hozzá egy rongy azt sluszz.
Az én bringámat sárba porba koszba stb stb használom és abszolute nem koszos.. Mondjuk az igaz hogy minden bringázás után át van törölgetve.. Jahh és ami fontos nincs szarrá olajozva a lánc.
Ha be is olajozom utánna szárazra van törölve.. Nem kell tocsognia az olajban! 2 okból sem.
1 tönkre bassza a ruhádat ha hozzáér.
2 magára veszi az összes koszt és csinál belőle egy jó csiszoló papirt, ami 2x jobban koptat mindent.
Szóval ha olajozza az ember a láncot a végén egy ronggyal szárazra kell törölni.. Ugyanis nem a lánc külsején kell lenni az olajnak hanem bent a csapokban.
Ha igy csinálod, akkor nem lesz az a nagy retkes olajos sáros trutyi a fogaskerekeken és a láncon. Igy nem kell brigéciol sőt semmi kütsü csak egy rongy, és friss olaj. -
Rainbow15 #6695 én is teljesen letisztítottam, olajmentesítettem a fogaskoszorút. Hát nekem is ad hangokat terhelésnél. Még nem olajoztam, nem is mentem vele sokat. Beolajozom egy picit, aztán meglátom, remélem jó lesz. -
#6694 Csak annyit tennék hozzá,hogyha legközelebb mossa a srác a láncot,akkor ne brigéciolal csinálja,hanem lehet kapni bringás boltokban speckó lánctisztisztító sprayt. Én is ezt használom+TF2-t a kenéshez. -
#6693 Jahh bocs! Olvastam tegnap csak elfelejtettem:D
Szóval az első baromi nagy hibát ott követed el, hogy brigéciolal mostad meg! Mivel az ugye feloldja az összes zsirt, viszont onnan is feloldja ahol kell lennie.
Valószinüleg az a baj, hogy kimosta a kazetta kanalai közül is a zsir , meg az összes forgás pontból ezért valóban szárazon forog.. Azért van recsegős súrlódos hangja..
Nem mondom azt szedd szét mertha kazettás agyad van azt te nem fogod tudni összerakni!
Szóval vidd el valami komoly bringa szervizbe, és szedjék szét, tisztítsák törölgessék szárazra, zsirozzák be és rakják össze..
Szerkezeti baja nem lett ettől, egyszerüen csak nincs kenése.. Ezt kell megszüntetni. Viszont igy ne használd, mert tönkre mehet.. -
timexxx #6692 valaki irjon légyszi -
#6691 fotósunk beüzelemte az új külső vakut aztán teszteltük ma.
nem a bicózás a lényeg mert egy bazinagy bokakimenős letrappolás lett a vége :) de azért ittvan.
áve.
-
#6690 Más:
Valaki ismeri a Viva LaTitude kerékpárt? Az egész rohadt neten nem találok róla képet,hogy megmutassam. Amúgy Magellan gyártmány,régebben volt 1 olyanom,csak hülye voltam és eladtam. 65ezer volt csak,de Shimano kazettás hátsó agy,teljes SRAM 3.0váltórendszer,Tektro fékek,ShockWorks rugóstag és 1 nagyon ritka (legalábbis Én még máshol nem láttam) "Rock Shox Judy C Magnesium" teleszkóp. Istenkirály bicaj volt,kis ráfordítással penge kis 4X,Hobbi FR gépet lehetett volna belőle faragni. De hülye vagyok,hogy eladtam... Néha jóljönne vele durvulgatni :D -
#6689 pont fél milla volt ma bikefesten a bmxdirt 1. helyezése
illetve csak majdnem félmillió. pontosan 1700juró -
Gabo #6688 Pedzegeted már, hogy miért vesz valaki fél milkáért egy bringát? ;o)
Én azt kívánom, hogy bárcsak mindenki megélhetné ezt az élményt. Szerintem sokak számára tanulságos lenne ez a fajta "megvilágosodás". -
Gabo #6687 Köszönöm mindenkinek a köszöntést! :o)
Ami pedig a segítséget és a tanácsokat illeti.
Sokat köszönhetek ennek a sportnak és sokszor kaptam magam is segítséget közvetlenül vagy éppen közvetve más bringásoktól, néha tudtuk nélkül is. Az a minimum, hogy hozzájuk hasonlóan teszek én is. Úgy hiszem, hogy példamutatással és cselekedetekkel lehet leginkább hatással lenni másokra. Szerintem a tetteink visszahatnak ránk.
Én segítek neked, te segítesz valaki másnak és lehet, hogy legközelebb ez a másvalaki fog nekem segíteni. Legyen az egy folt, egy pótbelső, vagy csak annyi, hogy megkérdi jól vagyok-e.
Lehet, hogy egy-két tanácstól még nem lesz a világ egy jobb hely. De ha valaki ennyinek köszönhetően tud egy jó döntést hozni, esetleg megszereti a tekerést, szerintem már megérte a dolog.
Gary Fisher, a monti egyik ősatyja, mondta:
"Mindenki a barátom, aki biciklire ül." -
#6686 Jaja az úgy jó,egyébként én gondolkodtam rajta hogy kellene póló,ha rajzolsz egyet akkor azt annyi hogy beviszem a mintát és megcsinálnak bármilyen pólót? -
#6685 Igazából egy autós fotó lenne:)
Poló az fehér és rajta vörös,szürke csíkokkal vagy valami színjátékkal:D
-
#6684 ui.: pedig ashred asó csöve nem egy véknyka dolog:D -
#6683 holnap gyártok már csak pólókat eszembe jutott h aludni is kéne me délután voltam sarat dagasztani bicóval:D
hát netudjátok meg az alsó cső aljára alsó csőnyi sár volt felragadva a monoblokkon is 2 centi volt
meg rajtam is
és nem mentem sokat, csak 500m-t brutális sárba:D -
#6682 épp megy fel a ps ide szal 15 perc és akkbefelejzem a magellánosat, de lehet annak csak az elején lesz vmi
a merida a szabvány zöld feketével csináljam?:D -
#6681 Oks:D
De ez csak akkor poén ha utána pólót s csináltattok belőle:D -
#6680 Ó ha már így szeretsz rajzolni csinálhatsz Meridásat is:D -
#6679 te milyent?:D
avidé eleje kész, csak másik géphez mentem mert öcsi játszik az enyémen és itt nincs ps:D
-
#6678 Én is kérni:D