Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DarkSector
Köszönöm gyárilag 1 orát állítgatták kb bent mire elhozhattam ahol vettem, Hugo Sport pesten.
Lánchíd után kicsivel asszem.

Na mindegy, igen elsõ fékeket nem használtam még, lehet ez a baj most kopik be vagy nem tudom, mondom egy nagyon kicsi 1 korty kola rácsöppent pont a kerék agynál rámehetett a tárcsára, de gondolom ha sáros viz-esõ valami vletlen rámegy nem teszi végleg tönkre, hisz akkor nem így tervezték volna meg.

Gondolom én.

Most azt a feketeséget lepucoltam, nem voltam ma még kint a féket nagyobb távon tesztelni, de pörgetve a kereket a hang elmult, és fog erõsen a fél.

És igen olajos fék, nekem egy 2001-es mondim volt utoljára nem tudom milyen a sima tárcsás fék, sõtt a gumi fékpofáim a régin még a 13 éves eredeti fékpofák voltak, és kopottak, gondolhatod a féktáv mennyi volt, faralni csak akkor tudtam ha fék tövig és a fék leszedte kb 10-15km/orára a sebessget, akkor képes volt megfogni a kereket fixen.....

Most? mentem városba forgalomban szük bicajutakon, meg sétálóutcába tömegbe, legalább 30-40-el így érzésre, mert km órám nincs még sajna, lehet most elugrok venni gyors.

És szó szerint boldog vagyok, mert félelmetesen jól lehet kezelni az ilyen bringát, magabiztosan lehet haladni-közlekedni vele, és balesetveszély elkerülése végett tudom hogy mindig számíthatok a fékre, vagy ha menni kell akkor akár másodpercek alatt begyorsul ha kell.

persze nekem nincs viszonyitásom, mondom egy 13 éves normál 21 sebességeshez nézem.
annyi hogy ez 24 sebességes, oké hogy uj, lehet gyorsabb is, sõtt szerintem biztosan gyorsabb, a réginél is az utolsó elõtti legnehezebb fokozattal mentem évekig, annyira hogy a legkisebbre nem tudtam már átváltani, nem értem miért.

Na mindegy, annyi hogy nekem tul könnyen tekerhetõ ez a canga, még a réginél is egyenes aszfalton kevés volt az a fokozat, sõtt, most szétment az agy, mikor mentem a 40 km-es körutamra, az utolsó 2 km-en kb szétugrott, egy kibaszott 8-ast kaptam és hátul nekimegy mindig a felni a fékpofáknak, de még így is aránylag könnyü volt tekernem, pedig az ráfékez rendesen...

Szóval értem hogy egy bicikli legyen könnyû tekerni, de arra ott van 20 másik fokozat, elbirnék 3-4 nehezebbet is még....mindegy ez van.

Köszönöm neked is a tapasztalatokat, tippeket, nem értek a cangához csak így ha elmondják akkor értem kb mi a helyzet, aztán ezért kérdezek mostanában ilyeneket. 😊

Remélem több gond, meglepetés nem lesz. 😄

Amúgy esõbe én tuti nem fogok vele menni, vagyis ezzel nagy gond nem lesz.

e6550, HD6670 1GB, 4GB "Minden játék annyit ér, amennyire a játékos tartja!" "Olyan ember nincs aki nem warezol, csak aki nem vallja be." "A warez-ra kifogás nincs, csak magyarázat!" "Nem mindegy!"

DarkSector
aztakurva! <#eljen>
nem a bicaj kéne.....

e6550, HD6670 1GB, 4GB "Minden játék annyit ér, amennyire a játékos tartja!" "Olyan ember nincs aki nem warezol, csak aki nem vallja be." "A warez-ra kifogás nincs, csak magyarázat!" "Nem mindegy!"

COD Black Ops
Egyik se kéne...

Hecker007
Én most szívok az olajos fékkel, valahova eltûnik belõle az olaj<#idiota> csak nem tudom hogy hova, már raktam alá papírt, hogy lássam hátha kicsöpög, de csont száraz a papír mindenhol alatta, folyásnak nyoma sincs, még sincs nyomás a fékben pedig csurig lett nyomva olajjal... Tektro Augira Comp a márka ha jól emlékszem. Tudom, hogy talán az egyik legrosszabb, de ez volt gyárilag rajta. Mindenképp kicserélem valami középkategóriás olajosra, de míg összejön rá a lóvé addig is szeretném használni.
Van valami tippetek, hogy mit rontok el? Vagy hogy hogyan kéne úgy feltölteni, hogy a nyomás is meglegyen? Kocsiban cseréltem/cseréltünk már párszor fékolajat, ott nem volt sose ilyen probléma, de ez a kis szar szivat..

Én is ezt javaslom, bár az én esetembe ez se segített. Lényegében beitta magába az olajat a fékpofa, csiszolgathattam én naphosszat😊 lehet a kólában lévõ cukor fékezésnél megolvadt kicsit és ez réteget képezhetett a fékpofán, ezért a nyikorgás. Tisztítás, kis csiszolás, fékezgetés és lehet hangtalan is lesz. A "fekete lófasz" szerintem az a fékpor lesz, ferodornak? hívják talán, nem kell amiatt aggódni. Esõs napokon ha használod a bicajt, akkor is üvölteni fog fékezésnél a fék, addig még meg nem szárad. Hozzá kell szokni, de minden másban kárpótol az olajos fék.

Én is a zsír új Magellán bicajon basztam el a féket na aggódj😊 nem vagy egyedül. De azóta hibátlanul mûködik. Nekem a jövõben csakis olajos fék jöhet számításba, mert baromi jó, megáll mindenhol, biztonságot ad. Nem egy felsõ kategóriás, inkább közép, de annak is az alja. Neked milyen van?

greg benz
Dat tits <#guluszem1>

DarkSector
haver igy csinál kátrány, de mondom honnan a szarbol megy oda kátrány?

DarkSector
na féktárcsát töröltem valami fekete lofasz kenödött el rajta, nem olaj annyira nem hig, mintha valami gumi vagy mi ráégett volna, de most lepucoltam ablaktisztitoval
és most nem nyikorog, lehet 40-rõl fékezve még igen nem tudom csak itt a szobába tezstelem kézzel pörgetve, de ahogy letöröltem megforgatva a kereket és éppen csak kicsit fékezve hogy csusztasson a pofa, nem hallok már semmit, ez megoldodott csak aggaszto mi lehetett az a lofasz feketeség

repvez
Mosd le a tárcsát tiszta szesszel a fékpofákat meg egy kicsit hüzkodd meg csiszolovászonnal, aztán mehet ujra egy kis fékelgetés vele.

Egyébként vanak olyan tipusok amik nyikorognak bármit is csinálsz vele,mert fékezéskor berezonálnak
DarkSector

DarkSector
itt irnak mindent!

új, be kell kopni, meg tisztitani meg fékezz 30-50x, csakhogy erõs fékezés az elsõ kerékre életveszélyes.

nem értem, csak a szar kola miatt?

DarkSector
kibillent a fél literes kola a kezembe és véletlen ráfolyt egy korty, nem sok de ráfolyt

DarkSector
egy pici kola ráfolyt, de akkor ettõl nyikorog?
basszameg uj bickli? le sem tudom cserélni....mossam le vizzel?

bertino
ha már teló a téma, én is épp most készülök cserélni egy igen csak fos "zoom" telót egy normálisabbra.
még csak nézegetés szintjén járok, amit nem tudok, hogy igazából teljesen mind1, hogy 100 vagy 120mm-es vagy... esetleg nem teljesen mind1 ? <#idiota> jól megmondtam.
ismerõsöm kérdeztem õ azt mondja nem számít, a fõ oka a cserének, hogy túlzottan alacsonyan van a kormány és fáj már a hátam, a zoom viszont annyira ûber ugye, hogy még állítani se lehet...

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

Nem lett koszos valamitõl a fékpofa? Gondolok olyanra, hogy bicó tisztításnál ráfolyt valami vegyszer, pl. ilyenekre gondolok. Nekem anno a fékolaj folyt rá, akkor nyikorgott fékezésnél. Fékpofa csere és megoldódott a gond.

DarkSector
ja fasza. 😛
akkor már csak a féktárcsa, lehet ez elmulik de iszonyat csikorog de csak elõl...

repvez
A teleszkopon az a tekerõ arra való hogy az ember tekergesse, azzal nem rontod el.
Egyébként meg az elõfeszitést tudod állitani, ha a pozitiv irányba tekered akkor keményebb lesz a rugózás a negativba meg puhább.

A fékre nem tudok mit mondani,mert nincs olajos fékem,de lehet,hogy nagy a hézag vagy levegõs , nézesd meg egy szervizbe, de lehet csak be kell kopnia ha nagyon uj még.
DarkSector
srácok baj van, fent a teleszkop bal felén van egy tekerõ:

Preload, van negativ irány és pozitiv....
lehet eltekertem, mire állítsam vissza.

és ma elkezdett az elsõ féktárcs anyikorogni, és látom foltokban kopik a féktárcsa, ez mi? <#help><#help><#help>

hátsó oké a féktárcsán van még az a halovány sáv.

<#eljen>

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

DarkSector
fasza. 😄

Még a gyári Suntour aztán kicsit már kotyog. majd kap egy rockshox-ot és akkor azt mondom tökéletes lesz 😄

Lenovo ThinkPad T400; Sennheiser HD 201; Merida Matts TFS Trail 350D

bertino
jól néz ki, miért kell elsõ telót cserélni ? 😄

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

Végre van egy rendes bringám 😄 Elsõ teleszkóp csere és szerintem tökéletes lesz 😄

DarkSector
ja hozzám képest akkor kicsi vagy. 😄

Mindossze 176cm...annyira azert nem 😊

DarkSector
köszönöm szépen nagy vagy!

Siman vaz-sorozatszam a megnevezese.
Igen,lehet meghozza a bikesafe.hu oldalon.

DarkSector
srácok biztonság szempontból, van ugye alvázszám a biciklin ezt úgy hallottam lehet regisztrálni is nem?

DarkSector
thx nem rossz ötlet
és akkor ugye 2 zár elõre+hátra

Ja,tenyleg...

testbike-on es ebike-on erdemes meg szetnezni. Ott sok kereskedo is van akik vadi uj bringakat arulnak bolti ar alatt.

Pistike 007
Vagy akár használt piacon is ki lehet fogni jó állapotú karbantartott bringákat, érdemes ilyen téren is körbenézni 😊

Csabesz6
Rendben, nagyon köszi. Áruház eszembe sem jutna, 14 évesen még beleestem (tünk) ebbe a csávába, viszont ez a Caprine is már rendes bringaüzletbõl jött.

\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

Udv!

Ne kolts mar erre a bringara. Uj hajtomu,monoblokk,lanc,hatso agy,hatso fogsor,kormany atalakitas (ha egyaltalan lehetseges) kombo tobbe lenne,mint amennyit utana tenylegesen er a bringa es alapvetoen nem lesz sokkal jobb.

90-100k korul mar tenyleg kapni elhetobb,komolyabb es igeny szerint fejlesztheto gepeket (Magellan,Gepida,Dema) inkabb azokat nezegesd. Nagy aruhazban mint pl. Tesco,OBI,Hervis ne vasarolj,kifejezettem szakuzletbe menj.

Csabesz6
Kép mégegyszer, remélem jó lesz:

\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

Csabesz6
Hali. Nem vagyok nagy szaki, de lehet elérkezett az idõ, hogy lecseréljem a Caprinem. Mezei 26"-os MTB, Spirit címen fut:

Tök szeretem, de szegény kezd kikopni. Ami szerintem az Én hanyagságomnak is köszönhetõ. Lánc kenésen és az idõszakosan szükséges fék/gumi cseréken kívül sok mindent nem kapott. Mik az alapvetõ karbantartási módszerek?

Problémák:
-kicsit kevésnek érzem az áttételt, lehetne elõre eggyel nagyobb fogaskerék, vagy hátra kisebb (tudom nem vagyok szakszerû, de érthetõ mi a gondom)
-a kormányt már nem tudom feljebb hozni, pedig kicsit kéne. Szerintem így is necces, hogy feljebb húztam
-laza a láncom, "legnagyobb" fokozatban, visszafele tekerve lenyaklik az egész
-brutálisan lóg a hátsó tengelyem (csapágyazás (?) )
-recseg, ropog a hajtókarom. 90 kiló körül vagyok, hátha számít

Kb ennyi. Amúgy teljesen megfelelt eddig, tó körül szoktam nyomni, zúzott köves/aszfaltos/homokos szakaszokon, illetve városban, országúton. Semmi extremitás, csak átlagos túra felhasználás, persze tempósan. Érdemes lehet foglalkozni még vele, vagy nézzek körbe a piacon? Egyik ismerõs bicóboltos komával beszéltem már, megnézi a bringát, és mond szakvéleményt, de kíváncsi vagyok a Ti ötleteitekre is. Azért 100 fölé nem szívesen mennék, ha nem muszáj, új bringa esetében. Állítólag 90-tõl már egész jókat lehet kapni, ilyen célra.

Köszi!
uff

repvez
A lidl-be vettem én is hasonlót 900ft-ért, de azt a szelepen keresztül kell befujni és ugy felfujni.Azis valami folyadék ami szétterül a gumi belsejébe.
Muttley
ez lehet jó?
v.
vmilyen elmeháborodott próbál zsetont szerezni a semmiért?

defektjavítás új korszaka

Just do it :)

Cseréld le imbuszosra a nyeregcsõbilincset,akkor legalább szerszám nélkül nem tudják csak úgy ellopni.

DarkSector
Még igazából hirtelen biztonság mellett annyi érdekelne, hogy ez a hidraulikus fékekkel vigyáznom kell? mert rémhirek voltak a neten hogy a régebbi villákból akár kiszedhette a kereket ha erõteljes fékezgetést okoztak a biciklinek?

Vagy ez már ki van küszöbölve tervezés szempontból?

DarkSector
Ja hogy azt mondod a nyereg, vagyis ülés leszarják? mondjuk elég ha egyszer elviszik, nekem az lové. 😄
Max hátizsákba dobni vagy szatyor nem tudom, vagy van-e arraa egy speckó zár amit a kallantyú köré tehetnék?

DarkSector
Aha de mondjuk megállok egy város szélén tesco elõtt, jo nem biztos hogy a nagy tömegbe 10 perc alatt nekiállnak szétszedni, de az ülés bánt mert 1 mozdulattal kijön. 😄
a kerék oké, veszek 2 zárat és a vázhoz zárom ahogy ajánlották. 😄

Ha nagyon félted vigyed magaddal. Nyergekre mondjuk nemnagyon pályáznak, inkább a vicceskedvû részegek szoktak, meg a villogókat csórják.

Positive Mental Attitude

DarkSector
Másrt nem kell védenem?
fék-karok?

mert a fék is olaj-os fékek, talán arról nem tudnak lekapni semmit.

DarkSector
neked is thx, valahonnan gyanitottam.
csak ez megint azt mutatná, nézzétek ezt lopjátok el mert 2 lakattal védem. 😄

DarkSector
Na nekem is ez jutott eszembe
és a üllést ki egy szatyorba?

MerlinW
Ezért kell a lakattal a keret és a vázat is körbefogni. Továbá ezért kell 2 lakat, mert elõl is ugyanígy.

[merlinw.org]

repvez
1 jó hosszú vagy 2 lakattal ugy rögziteni, hogy a kereket és a vázat is közrefogja.
DarkSector
ITT ez a fekete lofasz

Na már most ezzel még villáskulcs sem kell leszedni...most õszintén ha beérek a tescoba mondjuk hogy merjem így kint hagyni????????

repvez
Köszi! szerintem nincs konkrét idõpontja ,de nem kérdeztem tõle csak láttam, hogy beszélnek a haverjaival , hogy szeretne oda kimenni tekerni egyet,de nem talál infót róla, hogy egyáltalán menynire nehéz bringázni azon a terepen vagy, hogy van e valami kijelölt bringautvonal/tura.Gondolom, hogy az idõpolnt az a meleg idõszara tervezi.
A bringákat vinnék itthonról.