22335
11330766891279474906.jpg
  • VRSDM
    ja és bocsi a néhol értelmetlen nyelvtanért
    de a verseny utáni nálam házibuli közepette az örjöngőzene - csomóemberzsong és zajong - és baszogat - és én még írjak cikket :D
  • VRSDM

• Vaxi

fasza!!!
    esetleg bejegyeznéd vagy legalább bevágnád ide a beszámolót???
    :D
    Gabo is mondta, hogy ír beszámolót, várnám :DD
  • Máté94
    miafaszról beszélsz?:D
  • Vaxi
    annyira tudtam, hogy Te abba bele fogsz kötni :DDD
    igazából mindenbe, amiben bmx van :D
  • Máté94
    Valaki nem tudja mekkora váz kell outihoz?185-200 cm-ig:D
  • atka76
    Értem a dolgot,néleződök és olvasgatok még sokat!Nem olyan sürgős,szerintem csak tavasszal lesz belölle valami,addig meg persze majd eldöntöm,hogy melyíket fogom vásárolni!
    Köszönöm a segítséget mondenkinek!
  • VRSDM
    és a nagy trükkök benne sincsenek.
    nincs benne érkezésből manual.
    nincs benne 360 dupla vápé
    nincs benne superman vápé
    nincs benne kápé
    nincs benne dupla xup
    nincs benne dupla hátraszaltó
    nincs benne még sokminden más ami osztás ... :(
  • zoli800301
    Aha vágom.Na mingy utánanézek a user mannak. köszi:)
  • SrAta
    A shred kurvajó amikor már kiértél a pályára:D
    Addig halál:D
    Bár beletettem már 1230KM-t (február végén vettem meg)
    Ami dirt bicóba valljuk be kurvasok:D
    Nagyon jó szerintem.:D
    Egy sebességem van úgyhogy még figyelemreméltóbb az 1200km:D
    (anyagi okokból nincs váltóm csak hátsó feszítő sajna:( )
    Hát tudod ez nem egy XC as de ha felhúzom a nyerget fix sebességbe 25ös átlagokat tok tekerni 4-5 km-en...:D
    Szóval itt gondold át
    Jah és amit gordon írt 12 000-ért az még a régi váz (2005-2008ig volt) ami kurvajó nekem 2008as van
    A 2009-2010 az csúnya meg szar a geoja inkább freeridera(merevfarú) sikeredett
    2008as shredet ami szép, meg jó olyan vázat meg sehol nem kapsz
    u.i gordon váza tuti nem törött azé adja el me vette a stabot és már nem kell neki
    Nah én ugyanazt a vázat(3 évvel fiatalabb meg más a színe) 60 000FT-ról 40 000FT-ra leárazva vettem.
    Nah most oké használt
    De 12 000ért?:D
    Gondold végig szerintem jó vétel. (mert gordon vigyáz a cumóira mostis csak azért árulja a dolgait mert ő már durvábban akarja tolni a déhát és kevés neki a stab szal intense kell neki arra meg pénz kell rendesen) szval annak a váznak sztem max felszíni sérülése van.
    De beszélj vele ő majd felvilágosít.
    Bocsesz a hosszú kommentért
  • Gabo
    Jófajta!
  • Gabo
    Google
    Meg kell keresni a telo user manualjét, esetleg a szerelési útmutatóként szolgáló robbantott vázlatát. Tanácsos a gyártó oldalán kezdeni a nézelődést. Ha tartasz a dologtól vagy nem boldogulsz vele, akkor célszerű szakemberre bízni.
    Alapvetően arra kell figyelni minden szereléskor, hogy lehetőleg semmi ne nyíródjon, törjön el, nehogy túlhúzd és megszakítsd a meneteket. No meg persze összerakáskor minden vissza kerüljön, ami ki lett szedve.
    Az elasztomer egy gumi szerű anyag. Az olcsóbb telóknál használják a rugó kiegészítéseként. Részben a felkoppanás ellen véd, de mivel kicsit "lomhább" mint egy acél rugó, ezért valamennyit csillapít is. (A csillapítás lényege, hogy lassítsa a kifelé és néha a befelé mozgást.) Hidegben persze megkeményedik, amitől a telo mozgása némileg merevebb lesz.
  • VRSDM

patakhegy vidi
    amiről írtam beszámolót de azóta is itt hever a gépemen :D
    ajánlom hd-be a nézést.
    van benne szabó rolandtól szaltónk, ricsitől vápénk, meg subitól egy táblásból esésünk :D táblásból esni... ő sem értette hogy lehet :D
  • VRSDM
    azért a bmx részleg eléggé . khm . gáz :D
  • Vaxi
    Találtam egy nagyon jó oldalt!
    Érdemes elolvasgatni a cikkeket rajta, főleg akik most kezdik a bringázást.
  • zoli800301
    Igen asszem mondtad multkor. Hogy kell szétszedni? Vagy adja magát? Ugye egyik oldalon állítható, az oké, azt talán szét tom szedni, de a másikat hogy?Mire kell vigyázzak szétszedéskor?Mi az az elasztometer?
  • Gabo
    Ahogy már múltkor is mondtam szét kell szedni, át kell kenni telozsírral. (A szilikonspray nem fog segíteni.) Esetleg meg lehet próbálni puhább rugót és ha van benne akkor elasztomert is cserélni. Ezeket a bringa boltban esetleg tudnak neked beszerezni.
    Ha ezek nem segítenek, akkor nem fog jobban mozogni. Ennyi.
  • gordon 24
    Van egy tök jó! Eladó! Barna színű 12000ft! Nálam érdeklődj!

Itt van a hirdetés is:

bikemag
  • Vaxi
    Kolléga félreértettél.
    A shred kurvajó bicaj, nekem is kéne egy :D
    csak nem hosszú túrára.
    de srata beszámol róla neked, hogy mennyire jó a shred.

És hát:

:D
  • zoli800301
    Hali.Suntour 2000 N-A telót hogy tudom jobbá tenni, ugyanis 8-ból ha 5-öt kimozog akkor sokat mondtam.Multkor mondtátok a szilikonsprét, hát semmi változás.Igen, tudom h csak egy 5E forintos cucc, de azért még hátha lehet rajta javítani vhogy.Csak mert haver tesójának gagyi telója olyan finoman csillapít, h az enyém ahhoz képest kőkemény.kösz
  • Hecker007
    hmm :) én is Kona Shredet szeretnék venni, csak nem tudom lesz-e rá lóvé :S
    Amúgy mi a baj vele? Nekem Dirt-re kell, meg amíg olyan az idő addig azzal járnék suliba is (kb 20km).
  • VRSDM
    "VRSDM BMX-ezik, Gordon DH-zik, én pedig mondjuk XC-zek"
    pontosan az ez utáni rész világít rá a lényegre.
    hiába vagyok bicós körökben 5éve, hiába nem értem el azóta semmit (csak magamért bicózok, nem az eredményekért és a fejlődésért) a lényeg hogy még ma is vannak újdonságok és konyhatitkok amik érnek és segítséggel szolgálnak.
    szóval sose lehetsz igazán jó :)
  • Máté94
    De ha jobban bele gondolok akkor nekem jobban kell:D
  • Máté94
    Váz ha nem lenne jó a másik!:D
  • Máté94
    Kinek kelett pezsó?:D
  • Gabo
    Nézd! Tőlem biztos nem fogsz olyat olvasni, hogy x típust vedd, mert az aztán... Minden döntés kompromisszumokkal jár, még egy 500k értékű bringa esetén is!
    Amit segíteni tudok, az annyi, hogy leírom a véleményem, megpróbálok rámutatni arra, hogy mik lehetnek esetleg probléma források, meg megpróbálok néhány alternatívát ajánlani, mindezt annyira tárgyilagosan amennyire tőlem telik. A döntést úgyis neked kell meghoznod.
    Az egyes árkategóriákon belül lényegében minden gyártó közel ugyan azt kínálja. Általában a váz az ami eltér, a többi alkatrész valamelyik beszállítótól kerül ki, nagyjából ugyan azokból a szettekből. A különbség még annyi lehet, hogy ki hol próbál faragni az árakból. (Hova raknak noname alkatrészt, hol használják a saját házi márkájukat, hol villantanak valami jól csengő névvel.) Ahogy az árlétrán fel-le lépkedsz, úgy fogod sokszor ugyan azt a vázat más-más kiszerelésben, más alkatrész társításban megkapni. (Ha megnézed az általad megadott Merida bico eltérő számozású testvéreit, ezt nagyon jól lehet látni.)
    Amit el kell dönteni, hogy hol húzódik az a határ, ahol te hajlandó vagy megkötni a saját kompromisszumodat. Ezért szoktam mindig visszakérdezni, hogy konkrétan mire is kell az a bico. Amíg valaki nem tisztázza magában a saját elvárásait, addig nem fog tudni dönteni. Ha pedig már meg vannak a pontos igények, utána csak idő és türelem kérdése megtalálni a hozzá leginkább passzoló bringát. (Két évig tervezgettem mielőtt megvettem a mostani bringám.)
    Persze az se ritka, hogy valaki csak szeretne egy általános bicot, mert még maga sem tudja merre tart. Ilyenkor egy jó alapot, azaz egy jó vázat kell keresni olyan alkatrészekkel, amik nagyjából megfelelnek az alap követelményeknek. Később pedig ahogy alakul a bringás úgy lehet hozzá igazítani a bringát is. (Én is ezt az utat jártam kezdéskor.)

Azokkal a dolgokkal, amiket leírtam nem elkedvetleníteni szeretnélek. Távol áll ez tőlem, hiszen tudom milyen élmény bringázni és ha valakit segíteni tudok abban, hogy ezt megtapasztalja, akkor megteszem azt ami tőlem telik.
    Viszont helyetted senki nem dönthet. Neked kell utánajárnod, hogy milyen típusok vannak, hiszen rajtad kívül senki nem tudhatja, mi lesz az ami végül tetszeni fog.
    Ami pedig a "tudást" illeti, senki sem úgy születik, hogy mindent tud. VRSDM BMX-ezik, Gordon DH-zik, én pedig mondjuk XC-zek, és a többiek is ebbe-abba belekóstoltak már. A tapasztalatok és a rálátás évek alatt alakul ki. Sok mindennek utána lehet olvasni a neten, szaklapokban és persze a kipróbálás sem hátrány. A megosztott tapasztalatokból pedig lehet tanulni és el lehet kerülni néhány rossz és hibás döntést.
    Szerintem egyikünk se fog téged beleerőltetni semmibe. Sőt...
  • SrAta
    Kilométeróra Cateye mity 8 vagy enduro 8
    Világítás szintén cateye
    Az a legjobb
  • Vaxi
    Hát a Merida nyilván jobb. Viszont ahhogy Gabo mondta, érdemes lesz pedált cserélni rajta.
    Világítás:
    Kötelezően 2 fajta világítás kell: első fehér színű, és hátsó naracs villogó.
    Lakat: ABUS-t érdemes venni, egy U lakatot, és egy láncos lakatot.
    hogy miért? Ezt érdemes elolvasni
  • atka76
    Ezek közül lesz akkor valamelyík,felesleges drágát venni ahogy mondod!
    Merida Matts TFS XC 700 D 2009
    Kona Fire Mountain deluxe 2009,de még szét nézek,mert van egy-két jónak tűnő!
    Világítás,Km - óra,lakat?

• Vaxi
    figyelj.
    utoljára mondom el, amit mondok, utána nem szólok semmit.
    arra a felhasználásra amit szeretnél, egy 70 ezer forintos bringa is BŐVEN jó lenne. azt mondtad 150 környékén szeretnél rá költeni.
    ennyi pénzből nem fogsz csúcs bringát venni, aminek semmi baja.
    de hidd el, nem is kell. nem versenyezni fogsz az ég áldjon meg :D
    + azt is hidd el, hogy ráülsz az első teleszkópos tárcsafékes [ igen, akár bowdenes ] bicajodra, a behugyozás szélén fogsz állni.
    tehát:
    elhiszem, hogy csábító egy 400 rongyos bicaj, de fö-lös-le-ges!!! Az ilyen bicajok olyanoknak való, mint Gabo, vagy Gordon.
    Gagyi? Tudod mi gagyi? a Tescos bringa. 150 ezer forintos bringán ritka a gagyi cucc, feltéve, hogy arra használod, amire kell. Én is legagyizhatok egy Kona Shredet, hogy mekkora szar, mert 60 km után töri a seggemet. Naná, mert nem XC bicaj. Érted-e? :D
  • atka76
    Na most jól elbizonytalanodtam!Mire találtam egy normálisat ami tetszik és megfelelőnek tűnik,azt mondjátok,hogy nem lehet hinni a leírásoknak!
    Hát ez nem lesz egy könnyű menet nekem!
    Ami jó lenne az piszok drága ami árban lenne jó az meg gagyi és még cserélgetni kell rajta dolgokat és költeni rá!
    Lassan feladom a keresgélést!
  • VRSDM
    folt az én tatyómban is van mindig
    a minimpuma nemrég tört el abból még nincs beszerezve új, de benzinkút mindenhol van (amerre én terekek :D)
    bicósruha bmx-nél annyira nem mérvadó, ami kényelmes...
    bukósisak nélkül nem megyek sehova, és MINDIG! rajtam van, igaz egyenlőre csak egy belépő szintű 661, de tervezem jövő nyárra egy protec bukó vételét. könnyebb-szebb-jobban passzol a fejemre-kisebb, nem olyan ürgolyhóstyle :D
    a mini elsősegély csomag meg egy csomag ragtapasz meg a nyálam... fertőtlenítésre :$
  • Gabo
    Nincs, de jókat lehet olvasni róluk.
    Mivel egy az egyhez bovden húzásúak, ezért határozottabb a váltásuk és kevésbé érzékenyek a beállításbéli pontatlanságokra. A profi versenyzők közül sem véletlenül preferálják őket néhányan.
  • Gabo
    Az kimaradt, hogy a bringa ára mellé még azért számíts néhány "extra" kiadásra.
    A bringás sisak alap! Tudnék mesélni az ismerőseimmel megesett sztorikról, a neten is találhatsz ilyet. De ha valóban eredeti forrásból szeretnél olvasni erről, keresd meg Gordon írását a legutóbbi eséséről!
    Valószínűleg egy pár kesztyű, valamint melegebb, hidegebb és esős időre való bringás szerkó beszerzésére is érdemes gondolni. (Nemsokára jönnek a nyárvégi leárazások!)
    Hosszabb, egésznapos túráknál jól jön egy bringás hátizsák.
    Ezen kívül ami szinte mindig jó ha kéznél van: pótbelső, foltkészlet, mini pumpa, gumileszedők, multiszerszám (láncbontóval), sram patentszem láncszakadás estére.
    Világítás. Km óra. Lakat.
    Mini elsősegély csomag. (Ezt még én se szereztem be, pedig nem ártana... :o/ )

Persze nem kell mindent egyszerre megvenni. A ruha készletem nekem is szép fokozatosan, évek alatt alakult ki. Viszont a gumijavításhoz szükséges cuccok nélkül elég gáz elindulni egy-egy túrára szerintem.
  • bardocz
    Sram váltókkal nincsen tapasztalatod?
  • Gabo
    Ha már mindenképpen tapasztalatokról szeretnél olvasni, akkor inkább javaslom a külföldi oldalakat.
    http://www.mtbr.com/
    http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain

Persze az ott leírtakat is illik némi visszafogottsággal kezelni. Ahogy nálunk a testbikeon, úgy ezeken az oldalakon is tudnak egyesek baromságokat írni. Az mtbr-nek a fóruma is hasznos info forrás.

http://hegyikerekpar.lap.hu/

Tudom, hogy linkeltem már ezt az oldalt, de most ismét megteszem.
    Szerintem a Merida mellett nézd meg más gyártók kínálatát is. Pl.: Magellan, Trek, Kona, Author, Cube, Giant, a teljesség igénye nélkül. Persze az sajnos egyértelmű, hogy egy jobb nevű cég esetében a márkanevet is meg kell fizetned.

Személyes tapasztalatom nincs a Merida Matts TFS 700-D-vel, de van pár év tapasztalat a hátam mögött. ;o)
    A váz formája, felépítése teljesen megfelel az XC jellegű felhasználásnak. Egyetlen dolog ami nem tetszik, hogy az első váltó bovdenjét, nyitottan az alsó vázcső alján vezették el. Az első kerék az összes sarat, port ide szórja fel. Ez nem a legszerencsésebb megoldás. Maga a váz kellően erős felépítésűnek látszik.
    A telo ha jól sejtem a RockShox Tora olajfürdős csillapítású, acélrugós változata. Nincs túl sok beállítási lehetőség rajta, nem a legkönnyebb, de megbízhatóan végzi a dolgát. A régi bicomban is egy RockShox telo van. Megfelelő karbantartás mellett, a gyilkolást mellőzve évekig megbízhatóan működik.
    A váltás és a meghajtás Shimano Deore szett és környéke. Valószínűleg sok gond nem lesz vele, pontos és huzamosabb használatot is bírni fogja.
    A fékezésről a Hayes Stroker Trail fékek gondoskodnak. Ilyet használunk néhányan innen a fórumról. Ha a kezdeti beállítása megtörtént és a bekopáson túl van, nem igazán lesz gond vele. Amíg a bekopás tart, addig a szokásosnál zajosabb, és később is van egy jellegzetes hangja fékezéskor. (A tárcsa fékfelületének kialakításra vezethető vissza a dolog.) Viszont a fékerő terén nem emlékszem, hogy bárkinek panasza lett volna rá. Arra készülj fel lelkileg, hogy a hidraulikus tárcsafékek igen harapósak! Meg kell tanulni megfelelően használni őket.
    Szerintem normális használat mellett a kerekekkel sem lesz sok gond annak ellenére, hogy a Mavic belépő szintű felnijével készültek. Azért ez már határozottan nem a tecsóbájk kategória. Ha mégis elnyűtted őket, legfeljebb majd valami finomabbra, erősebbre cseréled.
    Amit esetleg cserélni kell az a külső gumi. (De ez nem egy túl jelentős összeg a bringa árához képest.) Mindig érdemes a felhasználási területhez leginkább passzoló mintázatot és összetételt választani. A bringa menettulajdonságaiban ez nagyon sokat számít!
    Ez a bringa SPD azaz patent pedállal jön eredetileg. El kell dönteni, hogy ezzel szeretnéd-e használni. Ha igen kelleni fog egy pedálcipő is és meg kell tanulni, meg kell szokni a használatát. Ha nem, akkor pedig le kell cseréltetni egy hagyományos platform pedálra.
    A többi kiegészítő alkatrész a Merida házi márkájából került összeválogatásra. Ha igény van rá, le kell cserélni valami jobbra, de normál használat mellett ezekkel sem lesz sok gondod.
  • VRSDM
    mondjuk a proper bicikliken / alkatrészeken hibát keresni olyan mintha egy specializedet fikáznál :D
    bmxben proper = isten alsó hangon :D
  • bardocz
    Itt egy példa a szakértelemre, azt se tudja milyen, de már istenkirály, hiszen ki lett bontva a dobozából
  • Vaxi
    kb.
    én is majdnem megvettem 2 éve egy hervis-es bicajt, testbikeon írták hogy nagyonjóóó 80k-ról leárazva 40-re faszaaaa!
    aztán csak nem vettem meg..
    múltkor újra láttam olyat... Istenem nem élnék már ha azt megveszem.
    röhögtem is egy nagyot a boltban :D
  • bardocz
    Monti is katasztrófa. 50ezer forintos bicóra, aminek a felsőcsöve vízszintes olyanokat írnak, hogy dirt-re tök jó, de azért DH-ra nem ajánlja, a gyártó meg amúgy max boltbajárásra találta ki. Ugyan ez van alkatrészeknél is, alsókategória még FR-re meg dirt-re jó, sőt még street-re is, de azért dh-ra ő sem ajánlja. Azért érdemes megnézni, mert vannak korrekt tapasztalatok, amik használhatók, de nagy része katasztrófa.