Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Haladjunk sorjában.
Az alkatrészek alapján ezt a bringát a helyedben nagy ívben kerülném.
Kicsit pontosítok az elõzõleg írtakon. A C a Comfort, a T (hogy utána még milyen betû van mindegy is) pedig a Tourney szettje a Shimano-nak. Ezek az alkatrészek nagyon kíméletes, alkalmankénti városi, aszfaltos használatra szánt alkatrészek. Komolyabb terhelést nem bírják, sport használatra lényegében alkalmatlanok. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy használhatatlanok, hanem csak azt, hogy komolyabb igénybevételnél nagyon hamar szembesülni lehet a hiányosságaikkal. (Merevség, terhelhetõség, kopásállóság, pontosság.)
A bico elsõ, hátsó váltója és a középcsapágy ebbõl a családból került ki. (FD = Front Derailleur azaz elsõ váltó, C = Comfort szett, RD = Rear Derailleur azaz hátsó váltó, T = Toruney szett) Így a tudatlan vásárlónak be lehet adni, hogy ez bizony Shimano váltós bringa... (Amit nem kell tudnia, hogy a Shimano lényegében minden kategóriában gyárt alkatrészeket.)
A többi alkatrész noname vagy annál alig valamivel jobb. Az egészbõl talán a nyereg az egyetlen jobban hangzó darab, de szerintem az is a Selle San Marco kínálatának legalsó részébe tartozhat.
Ami a gumit illeti, a név nem mond túl sokat. Ami igazán számítana, hogy mennyire megfelelõ a mintázata, szélessége a talajhoz, amin tekerni szeretnél. (Gördülési ellenállás, kapaszkodóképesség, úttartás.) Illetve a gumi összetétele mennyire kemény vagy puha. (Kopásállóság, tapadás.) Valamint hogy milyen a szövet sûrûsége. (Defektállóság.)
És ahogy elõzõleg már írtam, ebben az árfekvésben az össztelós megoldásokat el kell felejteni!
Hayes Stroker Trail minimum. Vagy ez a minõség..
H.váltó lx
Elsõ váltó Deore ok
Felnik: Sun rims, mavic stb.. Dupla falu alu.. kb 7000-10000ft között
Agyak Abból jót Lx vagy jobb. Iparist ha lehet.
Villa oké
Hajtókar octaling ha shimano Isis drive ha Truvativ vagy race face!
Monoblokk hozá ami jó
Váltókarok: Rapid fire rendszer Lx vagy jobb
Lánc 6000ft körüli.
Fogaskoszorú ha shimano a lánc akkor az, ha sram vagy ilyesmi akkor az.
Kb ennyi szerintem..
Downhill!!
Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |
Felni meg csakis duplafalú,de márkát nem tudok mondani.
Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Nos én Kellyst tudnél ajánlani:
Abból is abban az árfekvésben amiket te írtál (85k körül)
Kelly's '08 Scarpe
Kellys Quartz én sokáig ezt a bicót akartam, de aztán más kategória lett ez egy nagyon jó kis gép minden alkatrésze deore vagy alivió a hajtómûve is alivio (M-3** a 3as az alivio jele szóval ezen semmit nem kell cserélni nagyon pöpec kis gép kardiós tekerésekre sok fokozat idõtálló alu váz ha nem gyilkolod sokat terepen ezzel gondod nemlesz mondjuk kicsit drágább is)
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Nemolyan nagy tétel mittomén majd egy év vagy fél év múlva max 10 000FT de lehet olcsóbbal is jót középcsapággyal együtt ha csak a hajtókar hal meg akkor az 4000-5000
A váz tetszetõs
A "Wheeller" márka nem rossz
"Hayes" bowdenes fék tökéletes(hiddel neem is az van😛)
"Alexrims" felni, az "Alex" felnik A "Sun" felnikkel vannak egy kategóriába(a "Spank" subrosa és "tweek tweek" felnik után az egyik legjobbak)
16"os váz??????
Énnekem Dirt bicóm van abból az Mes a 16"os de az egy kényelmetlen dolog te túrázni akarsz nem?
a küllõk száma túrázásnál lényegtelen
85 ezer nagyon barátságos ár fõleg hogy 125 000 egy 2006os modell amit találtam (Azon volt TX hajtás, lehet hogy az újon nincs)
Szóval azok közül amike mondtál egyértelmûen EZT venném ez klasszisokkal jobb mint a többi
21"os XXLes váz szal sztem felejtõs
0 km-es (0 m-es) újonnan épített kerékpár OLCSÓN eladó!! Genesis WinnerMX könnyû és merev alu-versenyváz (54-es), -integrált kormánycsapágy, SR Suntour XCM állítható elõfeszítésû teleszkóp, Shimano váltók, Shimano kerékagyak, duplafalú alufelnik, Bike+ haltómûagy, SR Suntour hajtómû, Tekktro alu V-fék elöl, hátra csak tárcsafék szerelhetõ de nekem itt elfogyott a pénzem...
Caprine MX FreeRide teljesen felújított állapotban. A nyáron lett felújítva, azóta szinte csak kipróbálva volt. Csak a ráköltött alkatrészek többet érnek a vételárnál. Amik cserélve lettek:
-Elsõ teleszkóp (Rockshox Dart 2)
-Kormány (Acor AHB Freeride)
-Kormánycsapágy (BikePositive Defense)
-Kormányszár (BikePositive Flame)
-Markolat
-Összes bowden
-Gumik (Maxxis High Roller 2.35)
-Pedálok (BikePositive szegecses)
-Monoblokk (Új Shimano)
-Fékpofák (elõl és hátul is)
-Hátsó felni egy simára lett cserélve duplafalú helyett, mert a régiben az agy tönkrement, de azt is adom hozzá, fûzve a rossz aggyal)
A következõt találtam: Wheeler Buddy 3 26"-os teljesen új, elsõteleszkópos, aluvázas kerékpár. Shimano Deore váltószettel, dupla Alexrims alufelnivel. Shimano hajtómû, Hayes tárcsafékek, 26x2,35 Kenda Kinetics köpeny, 32 küllõs, 16"-os vázmagasság.
Kép alapján szép, ár 85e.
Errõl mit gondoltok?
bocs elírtam nem X hanem C jelzésû csak mellényúltam
Az elsõ váltó ottvan C051 ez X jelzésû
A hátsó meg TX70 Az meg TX jelzésû Sztem Gabó elírta TXet akart nem TY-t...
A racsni is T-s
Promax fék hááááááát...
21 sebességes Alumínium full rugós váz „PROMAX” Alumínium kormány „SHIMANO” FD-C051 elsõ váltó „SHIMANO” RD-TX70 hátsó váltó „SHIMANO” Secvential ST-EF50 karváltó „SHIMANO” MF-TZ37 Racsni „PROWHEEL” alumínium hajtómû „PROMAX” tárcsafék elõl hátul „SHIMANO” fékkar „DURO” 26*2,10 Külsõ gumik „KMC” lánc „DHS dupla alumínium felni „CHINHAUR” agyak „SELLE SAN MARCO”
Shinamonál C és TY jelzést nem láttam, a gumi ideális?
A Magellan Pyxis-nek viszont tényleg a felsõ vázcsõ alján futnak.
Persze, hogy ez mennyire van útban valakinek az attól is függ, hogyan szokta a bringát cipelni. Én általában a nyerget akasztom a vállamra és a nyeregvázcsõnél még ráfogok a biztosabb tartásért.
Nekem 63cm-s hussafelt kormányopm van felültem öcsém hauserjére (kb 43 centis kormány) aszittem elbaszódokXD
Olyan keskeny volt mint állatXDDD
A Shimanonál jelenleg a montis alkatrészcsaládok között az Alivio szett jelenti a belépõ szintet. Ennél alább ne add! (Szóval középcsapágy, hajtókar, váltók, váltókarok, esetleg a lánc, a fogaskoszorú és a kerékagyak ebbõl a szettbõl legyenek)
Fékbõl a megfizethetõ legjobbat kell választani. Ha a bringát késõbb fejleszteni szeretnéd, akkor eleve tárcsafékkel szerelt bicot válassz. Így késõbb elég a fékeket cserélni és nem kell egy egész új kerékszettet is beszerezni vagy építtetni. Ha erre nincs lehetõség akkor a noname V-fékek helyett legalább egy Shimano Deore V-féket érdemes feltenni. Nem egy csillagászati összeg, de lényegesen erõsebb, mint pl. a Promax fékek.
Kerekekrõl annyit, hogy ha lehet duplafalú felnikkel legyenek szerelve. Ebben az árfekvésben ennél nagyobb elvárást nem érdemes támasztani. Egy valamire való kerékszett 25-30k. Szóval ha a régi tönkremegy, esetleg megunod az állandó centríroztatást, érdemes egy újra cserélni.
A belépõ kategóriás bringák telóitól nem szabad sokat várni. Azok a villák, amik már használhatóak 60-70k környékétõl indulnak.
A kardió jellegû tekeréshez még annyit, hogy szerintem néz utána a pulzusmérõknek és a pulzusmérés alapú edzésnek. Én is írtam már ennek az alapjairól itt, de a neten is találhatsz hasznos információkat. Pusztán érzésre nem fog menni a dolog.
5459. bmx crossnál tekerj gyorsan és pumpáld végig a szélfútta smooth buckahalmot, ugorj olyat hogy semmi ütés nem ér mert annyira ívre van számolva minden.
de megnézném hogy akár cask egy ekkora (és ez még oda sincs csapva) ütésnél hány helyen szakadna szét.
amúgy vitázhatunk órákat. én akkor se engedek hogy egy minõségi pl. 4130as cromo bármivel is rosszabb lenne egy alunál. az meg azén személyes szeretetem hogy szerintem jobb is.
u dont have to listen anybody else but me
Szerintem zárjuk le a kérdés annyiban, hogy kinek melyik jön be inkább. A felhasználási terület is számít.
Egy kezdõ bringásnak, aki inkább túrázgat egy acélváz csak +1.5 kg holt terhet jelent, amit fel kell hajtani az emelkedõre.
Az általad belinkelt géppel pedig ugráláson kívül sok minden mást nem lehet tenni. Se túrázni, se XC versenyre nem fogsz vele menni. Szóval lehet, hogy könnyû, de igen csak szûk területen használható.
A magam részérõl terepre alu, aszfaltra karbon. Hi-tent semmire, cro-mot pedig annak, akinek ezt kívánja az ízlése.

60.000FT lenne rá !Rosszabb minõségû aszfalt és sok terep (nem dirt 😉)!!
Én Magellan Draco-t szeretnék ! De megkérdezném ti hasonlót mit mondtok 😊! Köszi!<#wave>#wave>
Lenovo Y500 iPhone 5S BMW E30
"van belõle. igen a gagyi gyártóknál. pl. mongoogse" 😊 proper? federal? wtp? united? alu-t szerintem még csak a gyár közelében sem látsz. és mégis ezek a legnagyobb bmx-es márkák.
/amúgy bmx-crossba nem vagyok otthon, de inkább mintha az lenne.
amúgy fölösleges vitatkozni, a gyártók / nagyokos fejlesztõk biztosan rájöttek már hogy hova mi kell.
kemény ugratós csapatásokhoz dirtön és streeten egyaránt cromo vagy titán.
máshova meg azok tudják akik abban vannak otthon.
mongoose
Downhill!!
Ha megnézed a vázcsöveket, lehet látni, hogy minden csatlakozási pontnál igyekeztek úgy formálni a csöveket, hogy a jelentkezõ erõhatásoknak leginkább ellenálljon. Valószínûleg nincs értelmetlenül agyon vékonyítva sehol se. A bovdeneket a felsõ vázcsõ tetején vezették el, így cipeléskor sincsenek útban.
Egy finom, 100 mm-t mozgó telóval igazán klassz gépet lehet belõle építeni.
90 kg vagyok. Gyorsan és erõsen tekernék a bringával, amolyan kardió jelleggel. Utoljára kb. 15 éves koromban kaptam egy "akciós" bringát, aminél alig egy hónapon belül tekerés közben leszakadt a pedál (necces helyzet volt) és az elöl jókora 8-as keletkezett. A bicikliszerelõ egy új termék megvásárlását inkább javasolta mint a meglévõ megcsináltatását. Érdeklõdtem a környezetemben a biciklik után és talán tudnak olcsóbban szerezni nekem, de ha nem, akkor egy bicikliboltba elmegyek majd.
Árban felmegyek akár a nagyobb kategóriába is, ahogyan te írtad: a biztonságért. Teleszkópot akkor nem is érdemes figyelembe vennem?
Mivel az én gépem majd 25 kilo de a cross countrysok 8 kilós alu muntikkal nyomják a terepet.. Méghozzá ugy hogy minden anyag karbon stb.
Az acél váz nem terhelhetõ a végetelenségig. Könnyebben törik nagy terhelésre mint az alu és hajlik.
Szóval nem jó választás..
BMX az meg full más történet.. Ott lehet jobb.
Downhill!!
koknrétan errõl (fally pajtásomé)
/jó abban igazad van hogy egy féken kívül semmi nincs rajta.
csak példaként akartam felhozni hogy "nagy" bicikli is lehet 10kiló alatt. nem kell lehordani az acélt hogy húúú nehéz és fos és hajlik és rozsdásodik.
bmx-nél 7.6kiló a legkönyebb amirõl valaha hallottam...
ez az URL=http://kepfeltoltes.netmaffia.hu/files/0v8mav5tmbf6tc7bmau2_www.netmaffia.hu.jpg]ésmégegyu dont have to listen anybody else but me
Downhill!!
Az egy más kérdés, hogy egy olyan gépre én rá se mernék ülni.
De a lényeg annyi, hogy semmi sem lehetetlen.
Azt is azért vedd figyelembe, hogy egy bmx-nek nem ficereg az elejében egy 100 mm-et mozgó teló és nem 26”-os kerekei vannak széles terepgumikkal. (A hátsó rugózásról, váltókról, hidraulikus tárcsafékekrõl nem is beszélve.)
http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO
http://www.totalbike.com/service/frame_size.php
http://www.swanseawheelers.co.uk/bikefit.php
Lehet méregetni, hogy kinek milyen hosszú a mije. ;o)
Amúgy van egy egyszerû ökölszabály:
Állj a váz felett enyhe terpeszben, a nyereg érjen a hátadhoz. Ha ilyenkor a felsõ vázcsõ és az érzékenyebb részeid között legalább egy arasznyi hely van, akkor valószínûleg jó a váz magassága.
Persze ahány ember... Meg aztán az ejtett felsõ csöves vázak...
A kalkulátorokkal ki lehet számítani a javasolt méretet, de sok múlik az adott ember testfelépítésén és a bringán lévõ ülés pozíción is. Sõt a bringa felhasználási területén is. (Technikás használathoz jobb a kisebb, túrára esetleg a nagyobb.) A nyereg pozíciójával, dõlésével, a kormányszár szögével, hosszával, illetve a kormány emelésének mennyiségével, szélességével lehet finomítani az adottságoknak megfelelõen.
Tapasztalatból tudom, hogy a nagyobb váz kényelmetlen tud lenni. Túlságosan ki vagy nyújtva, folyamatosan fekvõtámaszban terheled a kar és a kéz izületeit.
Túl kis váznál meg kuporogsz a gépen. Ilyenkor a gerinc, a derék és a fenék kap a kelleténél nagyobb terhelést.
Szóval a válasz, hogy 185 cm-hez talán jó lehet a 18”. De ez az adott bringától és egyéntõl is függ.
A mostani bringám 19,5” én pedig 178 cm vagyok. Elvoltam eddig rajta, mert leginkább csak túrázgattam. De ha új bringát veszek valószínûleg 18”-ast fogok választani.
rozsdásodás könnyen megoldható ha vigyáz rá az ember, és nem üti koptatja...
nehézség meg. háát rendes 26os cromo monti, titán tengelyekkel nincs 9egész kiló alulról súrolja csak...
van itt valakinek akár az ismerõsi körében is akár csak 10kiló alatti alu montija?
na errõl van szó!
Az olcsó acél vázak általában szén-acél azaz hi-ten vázak. Ezekre mindent lehet mondani, csak azt nem hogy idõtállóak. Nehéz, rozsdásodik, rugalmatlan. Márpedig az olcsó acélvázas bringák ebbõl készülnek.
A cro-mo (króm-molibdén-acél) és más jó minõségû ötvözetek valóban rendelkeznek elõnyõs tulajdonságokkal. Jól bírják a ciklikus kifáradást (tekerésbõl adódó csavaró hatások) és rugalmasak, ezért az út kisebb rezgéseit is elnyelik valamennyire. (Persze kérdés az, hogy mennyire zavarja a bringást, hogy a váz rugalmassága a tekerésbe fektetett erõ ellen dolgozik...) De mai szemmel nehezek és rozsdásodnak. Ráadásul ezeknek a vázaknak az árát is megkérik...
Aluból is különbözõ ötvözeteket használnak. Olcsó belépõ és drága csúcs minõségû vázakat egyaránt gyártanak belõle. Mára a gyártás technológiája kiforrott. A mai aluvázak semmivel sem rosszabbak mint a minõségi acélvázak. Sõt sokszor könnyebbek és korrózióállósággal sincs igazán gond. Egy magára valamit is adó gyártó nem fog még belépõ kategóriában sem olyan vázat piacra dobni, ami ropiként törik, reped. Szóval én ma leginkább ezt javasolnám bárkinek.