Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Willenbrock
Igaz is-ez eszembe sem jutott <#heureka>
Na itt a velocipédem:

Egy rekumbensnél még akkora sincs. ;o)

bardocz
Értem.Amikor kipróbáltam egy outit,annyira jó érzés volt,hogy szinte nincsen légellenállás,sokkal könnyebb volt tekerni.
Töltsd fel a gelériádba és kép beszúrásával onnan illeszd be.
Én is ezt teszem. A CM-es fotóim is ott vannak.

Részben azért, mert sportosabb üléspozíciót biztosít. Van aki még a stucnit is lefelé fordítja ugyan ezért. Mászáskor így elõrébb kerül a súlypont és a bringa kevésbé hajlamos az elejét emelgetni. Sík részeken pedig kisebb a légellenállás. (20 km/ó felett a tekerésbe fektetett energia kb. 70% a légellenállás leküzdésére fordítódik. Legalábbis ezt olvastam valahol...)
Ezen kívül a kevésbé széles kormány és a meredekebb fejcsõszög aktívabb, direktebb kormányzást eredményez. Mivel XC esetén elég rövid rúgóútból kell gazdálkodni, a technikásabb részeken ez elõnyösebb.
Egy verseny orientált XC gépen szerintem egyáltalán nem csúnya. ;o)

Willenbrock
Most feltöltöttem volna képet de mivel ilyen pi**ányi méretben lehet csak (20kb)ez így nem fog menni.Talán netes tárhelyet kéne nyitnom és onnan belinkelni az lehet a megoldás igaz?

Kényelmes ülést? Valami olyasmire gondolsz, mint amilyen ezen van? ;o)

A viccet félretéve, a bringákon általában nyereg van és nem ülés. És mivel minden ember alsó fele más, ezért ami az egyiknek tökéletes, az a másiknak nem biztos, hogy megfelel.
Nagy vonalakban amit érdemes figyelembe venni:
Anatómiailag a nemednek megfelelõt válaszd.
A formáját elsõ sorban a felhasználási terület határozza meg. Terepre olyan kell, amibe nem akadsz el ha helyezkedni kell. Ami kellõ párnázással van ellátva a rázkódás elnyeléséhez az orrán is, mikor mászáskor elõre csúszol rajta. Egy trekking bringára viszont a szélesebb kialakítású nyergek jobbak, lévén a felegyenesedett tartás miatt szélesebb alátámasztás szükséges.
A párnázás ne legyen se túl kemény, se túl puha. Ha túl kemény az olyan lesz, mintha egy deszkán ülnél, nem nyel el elég rezgést. Ha túl puha, akkor rövid ideig ugyan kényelmes, de ahogy az ülõgumók belesüppednek maga a párnázás fogja a lágy részeidet nyomni. A géltöltéses nyergek is csak akkor jók, ha a gélnek van helye a nyomásnak megfelelõen igazodni.
A nyereg alapjának kialakítása akkor jó, ha a lágy részek alatti területen nyitott (a párnázásnak és a gélnek így van helye besüllyedni...) az ülõgumók alatti részen pedig kellõen rugalmas. A prosztata kímélõs, lyukas nyergeknél arra érdemes figyelni, hogy a lyuk körüli rész ne deformálódjon jelentõsen terhelés alatt. Ugyanis ha túl puha ez a terület, akkor vagy a combodat fogja kidörzsölni, vagy éppen ez fogja a lágy részeket nyomni. Ha meg túl merev ez a rész, akkor olyan, mintha két vékony lécen kellene ülnöd.
A nyereg kényelmét a nyeregsín és annak rögzítési módja is jelentõsen befolyásolja. Egy üreges cro-mo vagy titán sín elég jelentõs mértékben rugózik ahhoz, hogy még komolyabb ütéseket is csillapítsa. Némelyik nyeregnél a sín vége elasztomer bakkos vagy akár rugós rögzítést is kaphat.
A nyereg borításánál arra kell figyelmet fordítani, hogy ha lehet ne legyen díszítõ hímzés a comb felõli oldalon. Ez ugyanis szép kis kidörzsölõdéseket tud okozni. A terepre szánt nyergek oldalán jó ha van valami erõsebb anyagból készült koptató, hogy egy eséskor lehetõleg ne szakadjon szét az egész. Az sem hátrány, ha nem fülled teljesen rá az ember.

A nyereg kényelmét ezen kívül erõsen befolyásolja az edzettséged. A téli punnyadás után még a tavaly kényelmes nyerget is keménynek fogod érezni.
Ahogy a lábaid megerõsödnek, úgy fogod a terhelést is egyre inkább azokra áthelyezni. A kisebb-nagyobb hupszliknál is hamarabb fogsz kiállni, mint amikor még nem vagy formában.

A konklúzió az, hogy nincsen tökéletes nyereg, csak jobb-rosszabb kompromisszum. Egyáltalán nem biztos, hogy a csúcs és méregdrága nyereg az igazi. Ha van rá módod próbálj ki minél többet és dönts az így szerzett tapasztalatok alapján.

Egyébként szerintem a fenti rekumbens lenne az ideális a hosszú aszfaltos túrákhoz. Fekvõ bringákkal letekerhetsz 150 km-et és ugyan elfáradsz, de nem leszel közel sem annyira elgyötört, mint egy hagyományos bicon. Hiszen a felsõtested és a karjaid messze nem kapnak akkora terhelést.

bardocz
XC bringáknak miért egyenes a kormányuk?Az olyan csúúnya ;-D
Szerintem elég lehet a 18-as váz. Nemrég linkeltem néhány oldalt, amin ki lehet számítani, mekkora lenne az ideális vázméret. Kiindulásnak az ott kapott érték megfelelõ és rászámolsz még egy kicsit.
A nagyobb vázat kompenzálhatod rövidebb, kevésbé emelt kormányszárral és egyenes kormánnyal. (Elvégre XC bringa épül... ;o) ) Ha pedig nyúlsz még egy kicsit, ezeket viszonylag könnyen le lehet cserélni.

A bicom kerekeit néhány éve építtettem.
Novatech ipari csapágyas kerékagyak. Ritchey Rock Pro felni elõre, Ritchey OCR Pro felni hátra. A küllõk fekete, 2 mm-es B+ küllök, hozzájuk fekete küllõanyák. Tény, hogy nem tárcsás, hanem v-fékes megoldás, de ez ma már az árba nem nagyon jelenik meg.
Az egész valamivel 30k alatt volt.
Tavaly év vége felé kellett elõször centríroztatni a hátsó kereket, mert sikerült féloldalasan elkapnom egy sziklát. Kicsit tojás ment bele, de a szerelõnek még így is sikerült helyrehoznia.
Szóval a mai árakon számolva is össze lehet hozni egy jó kerékszettet 30k körül.

Használd ki az internetet és nézz szét minél több bolt oldalán. Ha nem egyben, hanem egyesével vásárolod meg az alkatrészeket van rá esély, hogy ezt-azt sikerül olcsóbban beszerezni. Persze ami a honlapon kint van, nem minden esetben fedi a valóságot. Érdemes e-mailben vagy telefonon érdeklõdni náluk.

gordon 24
Én külön vennék! Ugy igaz drágább de jobb lesz..

Mondom valami Iparis agyat keress, hozzá egy sun vagy mavic felnit (olyat ami csak tárcsafékes ) és rakasd össze..

Downhill!!

Máté94
Off:Megelõztelek.182cm😄
ON:
Tudtok ajánlani egy kényelmes ülést?Túrázósra gondolok amin hosszú ideig sem fájdul meg az ember segge😊
Vannak zselések meg habos töltésûek de nem tudom melyik jobb😊
norbi56
174cm vagyok(még nõni fogok valószínû,14 éves vagyok)18'as váz elég?

Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |

norbi56
Értem köszi😊

Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |

bardocz
Szerintem hátra elég,elõre meg 180-as.Én így fogom,most még csak hátul van 160-as,hülyén is néz ki.
norbi56
Egybe vegyem a kereket vagy külön az agyat és a felnit?

norbi56
Köszi a tippet😊Egyébként elég a 160-as?

gordon 24
Jó az Avid is! Csak mindenképpen olajos legyen!! És 2 dugattyús minimum..

És a hajtásnál feltétlenûl ricnis monoblokkot vegyél (schimanonál: Octaling a neve, Truvánál: ISIS Drive)

Egyébként nem lesz ez rossz!
A Deore jó, de kerék agyaknál nekem van rossz tapasztalatom vele.. Semmi por védelem hamar telemegy minden szarral..

Szóval abból én jobbat vennék.. Pl Novatech ipari csapágyas agyakat.. Faszák és olcsok..

Downhill!!

bardocz
Féket olcsóbban is beszerezheted.Ha itt veszed spórolsz egy tízest,ami nem elhanyagolható,és máris van több pénzed kerékre.
norbi56
Na összeválogattam egy biciklit kerék ügyben 30k-ból ki kellene jönni a 2-nek azt nem válogattam még bele.
Eddig:
Váz:Merida Matts TFS 900D(a bowden nem hiszem hogy gondot fog okozni)
Villa:RS Tora solo air SL ugye az már megvan
Hátsó váltó: Shimano Deore 9 seb.
Elsõ váltó: Shimano Deore
Fogaskoszorú: Shimano Deore
Lánc: Simano HG93 6000FT
Fékváltókar: Shimano Deore 2DB
Fék:Avid BB7 2DB 34000FT

Ez szerintem a gyártótól is függ.

Szerintem ne a féken vagy a vázon spórolj! Inkább a váltóknál és a hajtásláncon engedj.
LX és XT helyet inkább csak sima Deore. Nem hinném, hogy jelentõs különbséget éreznél. Ráadásul a hajtás alkatrészei azok, amik leginkább kopó alkatrészek. Ahogy elhasználódnak, lehet jobbra cserélni õket.
A fékekénél ami még gondot okozhat, hogy a Shimano CenterLockos tárcsarögzítése csak önmagával kompatibilis. A kerékagy és a fékrendszer kiválasztásakor erre is oda kell figyelni.

Willenbrock
Holnap majd teszek fel róla,vagy lehet hogy még ma.

bardocz
Képet róla:-)
SrAta
A V-fék szemet hátulra, ha új vázat veszel nem adnak bele csak egy gumidugót tesznek bele
legalábbis a shredbe így volt/van/lesz

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Willenbrock
Én vettem egy velocipédet de nem olyan nagy a kereke-1m átmérõjû éppen.Egy normál bicikli sebességét tudom vele tartani különösebb erõfeszítés nélkül.Persze 1-2 hátránya van de ez vele jár(ára,tömörgumi,csak jó úton használható és hogy nagyon megnézik az utcán-ja és fék az nincs de a megállás gyorsabb mint hinné az ember)De jó idõben,jó úton tekerni vele nagyon jó.Kiváló róla a kilátás,a nyereg elég magasan van hozzá.
Van még valaki akinek van velocipédje?És milyen?

Pistike 007
Shimano könyebb asszem, persze típustól függ.
Én inkább Avidot vennék.

norbi56
A Hayes fék drága lesz nem biztos hogy lesz annyi pénzem,az Avid-okat nézegettem és a Shimanokat melyik a jobb?

bardocz
Ööö...az jónak tûnik,18-as.
Viszont sajna a mostani középrész nem teljesen jó bele,aztán csak Aliviora van pénz,pedig azt késõbb inkább egy deore-ra cseréltem volna.De jó lesz nagyon:-)
A méretre azért figyelj oda. Csak akkor vedd meg, ha az is megfelel.

bardocz
Jók a képek!Legközelebb már nekem is el kéne mennem😊

Amúgy felhívtam a boltot,pont 1 darab váz van még,úgyhogy megyek is érte :-D
3. adag:
(A sorrend lentrõl felfelé...)

Nagy emelés

Kerék-párok

Teljes szélességben

Kis emelés

2. adag:

Lánc-lánc...

Fény az alagút végén

És vissza...

Ácsorgunk

Oda

Ígértem nektek képeket a Critical Mass-ról. Végre volt idõm átválogatni õket, így kaptok egy csokorra valót a hangulat kedvéért. :o)
Jó nézelõdést!

1. adag:

Valódi bringás arc

Valódi bringás láb

1 kerékkel

Csoportosan

Megnézegettem a vázakat, amikkel szemezel.
A Magellan Pyxis váz egy igen szép, formás váz. Láttam belõle fekete-kék változatot, amibe egy fekete teló alighanem tökéletesen passzol. Amit viszont nem tudtam megállapítani a képek alapján az az, hogy vajon a V-fék konzol kicsavarozható-e a vázból. Ha tárcsaféket szeretnél használni, kicsit bután néz ki a két kiálló csonk a támvillán.
A Merida TFS vázon egyetlen dolog bántotta a szememet. Az, hogy mi a fészkes fenéért kellett az alsó vázcsõ alján vezetni az elsõ váltó bovdenjét? Az elsõ kerék az összes sarat oda vágja fel, ráadásul a vázcsõ ívét elrontották egy bovden tartó szemmel...
Ha esetleg kevésbé verseny/XC orientált gépben gondolkodsz, akkor érdemes vetni egy pillantást a Merida TFS 850 Trail-D vázra is. Masszívabb felépítés, kisebb átlépési magasság, 100 mm-es telóhoz igazított geometria, kevésbé kinyújtott üléspozíció.
Ha viszont mégis verseny/XC irányzat felé szeretnél elmenni, akkor a Merida Matts HFS 3000-D jobb választás lenne, mint a TFS. Könnyebb és az elsõ váltó bovden is normálisan lett végre elvezetve.
Hozzáteszem, hogy a 2008-as vázakat néztem csak. Ár szempontjából szerintem ezek jelentik a jobb választás.

bardocz
Annyira szépsége nem érdekel,de a geometria az szerintem mindenképpen jobb tekerésre.A lácvilla-támvillás dolgot meg én észre sem vettem😊 Szerintem ez lesz,ezt boltban árulják legalább,ahol szerintem át is szerelik az egészet.
Ha jobban megfelel az igényeidnek a Merida geometriája, akkor szerintem nyugodtan választhatod azt is.
Szemre nekem is jobban tetszik. A lapított csövek a Blast-on lehet, hogy a terhelés szempontjából elõnyösek, de esztétika szempontjából kevésbé. Ráadásul a Merida vázán, a láncvilla, támvilla találkozásánál lévõ köztes rész azon kívül, hogy mutatós valószínûleg a tárcsafék okozta csavaró erõket is jól viselheti.

norbi56
Magellan Pyxis vagy Merida Matts TFS 500/900-ra gondoltam attól függ mennyi pénz.És milyen színben lesznek,mert a magellan fehérben nagyon jó de a villám fekete😄

gordon 24
Figyi ha nem akarsz ugra bugrálni, magyarul nem dirt felhasználsára akarod.. Akkor kb mind1..

Az a lényeg, hogy aluminium legyen valami márkás (merida, Kona, Magellan, GT, Giant stb) Azért 30000-40000ft minimum szánj rá (ennyibe kerül pl egy Kona Shred)

Tárcsafék felfogatás legyen rajta! De ennyiért mindegyiken van..

Downhill!!

norbi56
Vázat szerinted milyet?

bardocz
Hm a kona blast deluxe-nál jobbnak tûnik a geometriája.Lehet inkább ezt kéne vennem,ugyan annyi a kettõ.
bardocz
Nekem úgy tökéletesen megfelelne,ahogy kinéz a 2. képen:-)
Máté94
Szép.Trekkinget csinálnék belõle!😛
bardocz
2008-as merida sub40 váz szerintetek milyen?

norbi56:
Rágd át jó alaposan, mik az elvárásaid. Gondold végig az eddigi tapasztalataidat, fogalmazz meg egy jó erõs önkritikát és próbálj meg reális maradni. Gondold végig azt is, hogy milyen irányba szeretnél fejlõdni a bringázás terén, mik a céljaid.
Egy jó telód már van és +200k-ból ha nem szállsz el már össze lehet hozni egy pöpec bicot.

Gordon jól leírta a lényeget az alkatrészekkel kapcsolatban. Ezt csak itt-ott kiegészíteném.
Felnibõl a Syncros is megfontolandó.
Kerékagyból, ha kereket építtetsz, akkor csak is ipari csapágyasat. Évek óta nyúzom a Novetec agyakat a bringámban. Nem vagyok pihekönnyû és nem igazán finomkodok a gödröknél, járdaszegélyeknél. Felnit kellett már centríroztatni, de az agyak még mindig ugyan olyan finoman futnak.
A meghajtás részeit. Hátsó váltó, lánc, fogaskoszorú ugyan abból a szettbõl válaszd. Így a váltásteljesítménnyel, pontossággal nem lesz gond. A hajtókar, lánctányérok és az elsõ váltó eltérhet, de Deore alá nem érdemes menni. (A lényeg, hogy legyenek kompatibilisek egymással.)

És persze a lényeg a váz! Ez az alapja az egész bringának. A többi alkatrészt könnyen lehet cserélni, de a váz az ami igazán eldönti milyen is lesz a bringa.
Szerintem kezdhetsz nézelõdni a nevesebb gyártók vázai között is. (Egy Giant XtC-tõl még nekem is csöpögni kezd a nyálam.) A régebbi modellek sokszor akciósak, csak kutatni kell egy kicsit.

Nekem meg ideje lenne végre aludni... Szóval ma estére befejeztem...

Én meg azt mondom, nem elvetendõ egy komplett gép vásárlása még így se.
Amit érdemes mérlegelni, hogy a bringagyártók lényegesen olcsóbban kapják meg az alkatrészeket, mint amennyiért te a boltban megveheted. (Persze ha valaki rászánja az idõt és az utánajárást, azért meg lehet csípni jó alkatrészeket igen kedvezõ áron is.) Ha sikerül egy olyan bicot találni, amin az alkatrészek szintje megfelel az elvártnak, akkor a benne lévõ új telóra könnyen lehet vevõt találni. Talán még a bolt is hajlandó átvenni. Összességében olcsóbban jöhet ki a dolog esetleg így.
Persze ha valaki tisztában van a saját igényeivel és elvárásaival, illetve tudja, hogy mik azok a területek ahol hajlandó kompromisszumra, akkor az egyedi építés a legjobb választás.

bardocz
Majd ha lesz új vázam,és utána pénzem,akkor majd úgyis muszáj lesz venni váltót elõre,meg nagyobb fogaskoszorút,és akkor majd veszek rendes Deoret,meg megcsinálom faszára az egészet :-)
Igen. :o)
Az ok pedig egyszerû. A Deore és attól felfelé már 3x9-es rendszerek vannak, amik szinte teljesen kompatibilisek egymással. Lényegében ugyan azt kapod, csak egyre kisebb tömeggel, jobb kopásállósággal és nagyobb terhelhetõséggel. Valószínûleg a átlag bringások többsége nem is fogja érezni a különbséget.
Azért azt is hozzáteszem, hogy a Sram váltói sem rosszak ebben a kategóriában. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik rendszer jön be jobban.

A Caprine MX FreeRide-ot inkább nem részletezném. 250-300k alatt az össztelós gépek a rossz vicc kategóriába tartoznak.
Egy rosszul megtervezett hátsó rugózás lehet, hogy ad valamennyit a kényelemhez, de a bringa hajtáshatékonyságát erõsen rontja. A forgáspont és a rugóstag csak újabb meghibásodási lehetõségeket rejtenek.
Ha kevés a pénz, inkább érdemes egy jól felszerelt merevfarú gépet választani. Egy ballonosabb külsõ gumi sokat javíthat a rezgés elnyelésen és a kényelem fokozása érdekében esetleg egy rugós nyeregcsövet is bele lehet rakni.

A Wheeler Buddy 3 inkább ugrálásra való, mint túrázni. A váz masszív ugyan, de a túlépítettségnek a bringa tömegében kell megfizetni az árát. Az alkatrészek elsõre jónak tûnnek, de egy részletesebb leírás sokat segítene a megítélésben.
A 16”-os vázméret a te magasságodhoz és az általad megjelölt felhasználáshoz szerintem kicsi. Ugráláshoz, trükközéshez jó a kis váz is, de ahogy már írtam normál használat esetén ebbõl csak gond van.
Ha találsz egy bringát ne csak a leírást másold be, hanem egy linket is tegyél be. Így könnyebb megnézni, hogy mirõl is van szó.

Ha 80K körül ajánlanom kellene akkor szerintem ezeket érdemes számításba venni:
Magellan Crater Alivio vagy ennek a Disc-es (tárcsafékes változata)
http://ebike.hu/termekek/kerekpar/mtb/ferfi/10725/

Esetleg Merida Sub 40-V 2008
http://www.bikefun.hu/prods/307/sub_40-v.html

De a már belinkelt Kelly's bringák is elfogadhatóak.

Viszont ami ár érték arányban szerintem messze a legjobb a mezõnyben, az a Magellan Polaris Deore Disc '08. (Bár tény, hogy ez már kicsivel 100k felett van.)
http://ebike.hu/termekek/kerekpar/mtb/ferfi/10722/