Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha ideálisnak nem is ideális, de alkalmas vagy alkalmassá tehetõ arra, hogy kényelmesen lehessen vele aszfalton is túrázni. Ez nagyjából 20-25 km/ó sebességet jelent.
Ma már lehet kapni alacsony mintázatú (semi-slick) és minta nélküli (slick) külsõket is mtr-ra. Ezeknek lényegesen kisebb a gördülési ellenállása, mint a traktorgumiknak. Ezen kívül lehet sárvédõt és csomagtartót is felszerelni. Így akár csomagos túrákat is be lehet vele vállalni.
A masszívabb felépítés elõnye, hogy nem kell annyira parázni kátyúk miatt, ha pedig még teló is van, akkor a rázkódás elnyelése is lényegesen jobb lesz, mint egy oútié. A hegyi fokozatok pedig jól jöhetnek az erõsebb kaptatóknál vagy nagyobb teherrel megpakolva.
A hátrány a kerekek nagyobb gördülési ellenállása és a nehezebb felépítés.
Az oútikon 28”-as kerekek vannak, kis átmérõjû, akár 10 bár vagy a fölé pumpált gumikkal. Lehet, hogy a kisebb egyenetlenségeken könnyebben átgurulhatsz így, de a remek felfagyott, kátyús magyar utakon én félnék virsligumikkal járni. A biciklis üléspozíciója is némileg sportosabb tartást igényel, cserébe alacsonyabb a légellenállás. Más az áttételezése és a hajtókar hossza is a bringáknak. Ezek összességében nagyobb sebességet tesznek lehetõvé, a túra tempó 30 km/ó felett szokott alakulni. (A komolyabb versenyeken 60 km/ó átlagok is elõ szoktak fordulni...)
A két bringa típus között akad néhány köztes típus.
Elõször is a trekkingek. Ezek felépítésükben kicsit erõsebbek az oútiknál, de kevésbé olyan masszívak, mint egy monti. Aszfaltos túrázásra, városi használatra, könnyû terepre ideálisnak mondhatók, de öszvérként egyik területen sem lesznek kiemelkedõk. Sokszor már eleve sárvédõvel, csomagtartóval, esetenként világítással is ellátják õket.
Aztán ott vannak még a fitness bike-ok, amik inkább az oútis oldalról közelítenek. Egyenes monti kormány, kicsit erõsebb váz, kevésbé görnyedt üléspozíció. Kiegészítõkkel ezek is elláthatók.
Akad az oútiknak is egy light terepre szánt változata. Ezek a cyclocross biciklik. Felépítésükben nagyon hasonlítanak az oútikra, de a váz valamivel erõsebb, a kerekek szintén és a slick gumik helyett terepmintás gumit kapnak.

De a saját szubjektív véleményem szerint ha valakit nem a versenyzés érdekel, akkor az ideális aszfaltos suhanógép egy jó fekvõbringa azaz rekumbens. Ki ugyan nem próbáltam még, de maximálisan rokonszenvezek ezekkel a járgányokkal.
Zéró görnyedés. Végig egy kényelmes ülésben heverészel és menet közben szinte alig éri terhelés a felsõtestet és a karokat. A fejedet sem kell folyamatosan felemelve tartanod, hanem akár a fejtámaszon is pihentetheted. A légellenállásod pedig 30%-50% kisebb, mint egy oútin!
Ráadásul a túragépeket agyon lehet pakolni oldaltáskákkal vagy éppen utánfutót is mögéjük lehet kötni.

Ez igaz, de a mtb-al soha nem fogsz olyan simán haladni aszfalton. Van egy köztes megoldás, a trekking, ott azért lényegesen keskenyebb a gumi, mint az átlagos mtb változatokon.

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

LoDMaSt
Hát így elég elég durván megfoglamazva igen. Egy hummerral tudsz menni a Hungaroringen, de egy F1-es kocsival csak nehezen mész földúton.

@ Hellomarci

Ugye a terep bicikli ideális országúti biciklinek is, viszont az országúti bicikli már nem annyira vagy egyáltalán nem ideális terepbiciklinek. Jól írom?
bardocz
Alap,hogy össze kel kötözni a kerekeket...Elsõt kiveszed,és a vázat meg a kerekeket 1 U-lakattal összezárod.
VRSDM
a csapágy húzásához való anyara megfelelõ speckós kulcsom nem volt.
fogtam egy acéllapot és a köszörültem egyet magamnak ; )

u dont have to listen anybody else but me

SrAta
hátXD
azé egy gyorszárat nem nehéz belerakniXD
De a gyorszár nem ajánlott ha kinnhagyod a bicót, mert 1 mozdulattal le tudják vennni sajna😞

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

bardocz
Legközelebb majd akkor nyúlok hozzá,ha veszek rû új gumit,ami aszfaltra való,de az még messze van😊
SrAta
vegyél bele 20mmes gyorszárat😊
Az jó az átütõs hátsóagyba😊

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

SrAta
Hátspeckó szerszám max a monoblokkleszedõ meg a kazettaleszedõ oszt csá monoblokkleszedõt lehet egy darab lemezbõl vágni(:
Különben csak 6os imbusz kell a vázon levõ csavarokra pl nyeregcsõbilincs
5ös a féknek a felfogatásához meg a kormánycsapágyhoz
8as a hajtómûhöz 4es a fékhez 2es a fékpofa lazításhoz meg egy villáskulcs a pedál meghúzásához😄
(a számok mindd mm-ben értendõk és imbuszkulcsmértek) szóval ennyi😛

bardocz
Nekem sincsen itthon semmi szerszámom,amivel meg tudnám javítani,ha valami elromlik rajta.Hely sincsen sehol.Hátsó kereket is alig tudom leszedni,mert az anyás,és a rohadt lakásfelújítók elvittek minden csavarhúzót.
Szerintem ezért nem kell kinevetni. Mindenkinek mások a lehetõségei.
Bringa szereléshez kell megfelelõ hely, jó adag szabadidõ, megfelelõ szerszámok és persze nem árt, ha tényleg tudja az ember, hogy mi hova kerül. De így is akadnak olyan kisebb-nagyobb fogások, amit nem biztos, hogy az ember a kisujjából ki fog rázni. (Pl.: A pedálok menetét a behajtásuk elõtt be kell zsírozni, hogy ne gyógyuljon össze teljesen a hajtókarral. Vagy, hogy a markolatot, ha nem csavaros rögzítésû, akkor hajlakkal lehet fixálni az elforgás ellen.)
Aki érez hozzá egy kis affinitást, az a kisebb szereléseket, beállításokat idõvel úgy is elvégzi. Ez persze nem is árt, hiszen út közben bármikor adódhat olyan probléma, amit ott és akkor kezelni kell, hogy egyáltalán tovább lehessen menni.
De szerintem nem mindenki tart otthon pl. nyomaték kulcsot. Márpedig egy össztelós váz esetén a forgáspontokat érzésre meghúzni nem biztos, hogy a váz élettartamát növeli.
Szóval szerintem azt, hogy ki hogyan szerel vagy szereltet nem kellene felróni. Az alkatrészek garijáról nem is szólva...

norbi56
Hát figyelj,nincsenek speciális szerszámamim sem,meg nem azért nem én rakom mert nem tudnám hanem mert biztosabb a szervízbe.Eddig mindent én csináltam a bicómon ami baja volt mindent szereltem már kivéve a fogaskoszorút.

Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |

Pedig úgy az izgalmas, én sokkal szívesebben vennék darabokban egy bicót, mint egyben, de azt be kell látni, hogy legtöbbször így drágábban jössz ki vele😞

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

Pistike 007
Jaja(:

VRSDM
ezek szerint nem tudsz biciklit szerelni : D

kb. csukott szemmel osszeraknam a biciklimet. annyit butykoltem mar.

norbi56
Hát inkább összerakatnám😊

Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |

Pistike 007
Bakker ha Õ rakja össze az egészet akkor a váltókat csak nem megy el szervizbe beállítatni...

Szabi84
de szerencsés vagyok hogy közel van a balcsi😊

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

VRSDM
ha valaki meg nem tudna rola akkor septibe kezdje el szervezni a mindennapjait ugy.
hogy ezekben a napokban raerjen 😉

Balaton Bike Fest 2009

Vaxi
Ma tekertem egy lazát, összesen 20 km volt, itt szegeden, a Holt-Maros partján. Elképesztõ hely, nagyon szép. Magamhoz ragadtam a gps-t, és nekiálltam geoládát vadászni. sajna a szúnyogok és a sötét miatt nem lett meg, de holnap nekifutok megint!! 😄

Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.

norbi56
<#worship>

veszelka
abban maradtunk, hogy pénteken elmegyek érte. egyébként csak a váz merida, úgy lett összerakva, hogy egy lazán tekerhetõ túrázós bicikli legyen.

gordon 24
respect!😄

Downhill!!

Ez a bringa meglehetõsen régi darab. Csak akkor érné meg, ha gyûjtõ lennél. Sportolásra már nem igazán alkalmas.
Ráadásul úgy látom le is vették a hirdetést.

Ez a bringa alapvetõen nem lenne rossz választás. Egyedül a kerékagyakat tartom némileg gyengébbnek a kelleténél. Shimano Alivio szett. Ennél az ipari, azaz szabvány, cserélhetõ csapágyakkal ellátott kerékagyak lényegesen jobbak. (Zártabbak, nem igényelnek komolyabb karbantartást, és ha mégis tönkremenne valamelyik csapágy, akkor ki lehet cserélni.)
Az X-Mission kiegészítõk a Merida házi márkáját takarják. (Mint ahogy a B+ a Magellan házi márkája.) Jó közepesre lehetne összességében értékelni õket.
Lehet, hogy ha utána számolsz az alkatrész áraknak, így olcsóbban jönne ki a vásárlás. Ennek a legfõbb oka, hogy a bringagyártók lényegesen alacsonyabb áron kapják meg az alkatrészeket, mint amennyiért te meg tudod venni.
Viszont egy egyedi összeállítású bringa valószínûleg jobban illeszkedne az elvárásaidhoz. Ráadásul ebben az esetben nem kellene komolyabb engedményt tenned azoknál az alkatrészeknél, amiknél a legmagasabbak az igényeid. (Pl. kerekek...)

Nem hasonlítottam össze minden alkatrészt, de azért nagy különbség nincs köztük😊

norbi56
Akkor majd a boltban összeírom a csávóval az alkatrészeket és akkor majd meglátjuk hogy jön ki olcsóbban.

bardocz
Nem ugyan az a két bicó...
Itt van egy teszt róla, lehet, hogy láttad már.
Azért nézz utána az alkatrészeknek, hogy nem lehetne-e olcsóbban kihozni?!

Szabi84
villa nélkül szerintem jó vétel, ha ugyan ilyened van

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

SrAta
nos akk suzámoljunk:
elsõ agy 4000
hátsó agy: 6000
Elsõ fék : 17000
Hátsó fék: 17000
Felni: 6000
Felni: 6000
Fogaskoszorú: 4000
Hjatómû: 9000
Kormány: 3000
Kormányszár: 3000
Kormányvég: 1000
Külsõ: 2000
Külsõ:2000
Lánc: 3000
Nyereg: 3000
Nyeregszár: 1500
Pedál: 2500
Váltó: 18000
Elsõ váltó: 6000
Váltókarok: 6500
Váz: 40000

Nos neked ugye ennyi kell az árakat csak saccoltam de maximum ennyi ha darabokban veszed
Tehát ez:
161 000FT körül van
+
4000 a kerékfûzés DT küllõkkel
+
ha nem terakod össze az még egy 10 000

Ha te rakod össze akk csak a váltókat kell beállítatni az 600-800FT

Szóval ha darabokban veszed szerintem 30 000FTot megspóróolsz de nem néztem utána az alkatrészeknek csak márka meg típus alapján betippeltem

Pl ezt a márkát: X-Mission nem is ismerem
Suzóval a döntés innen már a tied

bardocz
Ez szerintem egy kurva jó bringa😊
Én inkább a másikat venném, ez olyan öreg, mint az országút, a Merida szerintem így is jobb vétel ennél.
Ami a küldést illeti, ugy tudom, hogy a posta is szállít ekkora csomagokat, és olcsóbb, mint a futárszolgálat, érdemes tõlük megkérdezni.

norbi56
Jaja én is így gondoltam h ha ennyiért adják csak akkor😊

SrAta
tetszetõs
sztem 180-190 ha elviheted villa nélkül megéri, mert ezen nem kell semmit sem cserélni...

Máté94
Én 230FT nem vennék kerékpárt de te tudod😄
norbi56
Naaaaa,ma voltam a boltban bent láttam TFS700at 230K-ért,de ha adják villa nélkül szerintetek megéri megvenni,vagy inkább darabokban vegyek olyat amit korábban leírtam? Kép

Agy elsõ/hátsó Shimano M475 disc. Fék elsõ/hátsó Hayes Stroker Trail 180/160. Felni Mavic XM317 DISC. Fogaskoszorú Shimano CS-HG61-9 11-34. Hajtómû Shimano M532 44-32-22. Kormány X-Mission Comp CEN 31.8 Flat 600. Kormányszár X-Mission Comp OS. Kormányvég X-Mission Comp. Külsõ elsõ/hátsó MERIDA RACE 2.1. Lánc Shimano CN-HG53. Méretek 16, 18, 20, 22. Nyereg Merida TFS Comp. Nyeregszár X-Mission Comp CEN SB20 31.6. Pedál Shimano M505. Súly - Kerékpár (pedál nélkül, Kg) 13,60 (18'')Súly - Váz (Kg) 1,736 (18'')Váltók hátsó / elsõ Shimano XT Top Normal / Deore 34,9 T-Swing. Váltókarok Shimano Deore rapidfire. Váz MATTS TFS-Pro-Disc. Villa Rock Shox Tora 80 SL poplock

És ha adnák villa nélkül akkor megérné?Ugyan ilyen villám van.

veszelka
egy biciklit melyik futárszolgálat vállalna el?

veszelka
veszelka
nézegettem én, de vagy nem ír árat, vagy 100tól kezd.

Itt is érdemes még szétnézni:
http://piacter.bikemag.hu/showcat.php?cat=12

Hát...
Az Altus elméletben az Alivio alatt van. A Sora pedig országúti váltó. Hogyan került az egy montira? Persze ha mûködik mind a két váltó, akkor valószínûleg nem lesz vele gond. Minden esetre ez a gyári leíráshoz képest lényegesen gyengébb összeállítás. (Ott Deore, Deore XT szerepel.) Ez már szerintem lehet alku alap is akár. (Valószínûleg az eladó lecserélte az alkatrészeket, a jobbakat egy másik bringára pakolhatta át.)
Ami érdekesebb lehet, hogy milyen hajtókarral, fogassorral, kerekekkel és fékekkel van szerelve.

veszelka
Elöl Shimano Altus , hátul Shimano Sora váltó van

Az általad leírt igényeknek megfelelõ bringát 50k-ból szinte lehetetlen lenne összehozni. Én is azt javasolom, hogy keress egy megfelelõ használt bringát. A már linkelt Merida szerintem is jó választás.
Itt találtam leírást hozzá, bár az eladásra szánt bringa valószínûleg 2008-as modell:
http://www2.merida-bikes.com/en_INT/Bikes.Detail.83

Ez a bringa valószínûleg még 1 év múlva is használható állapotban lesz. Minden esetre kérj egy részletesebb leírást az eladótól. Jó lenne tudni, hogy pontosan milyen alkatrészekkel van szerelve. Ha megegyezik a gyári változattal, akkor szerintem még a 60k sem lenne sok érte.

Egyébként váltókból, meghajtásból minimum Shimano Alivio szettet javasoltam volna. Ez jelenleg a Shimano belépõ szintû montis készlete. Ez már lényegesen erõsebb, terhelhetõbb és pontosabb, mint a Tourney szett ami az általad linkelt a Neuzer ATX bringákon van. Márpedig mivel nem vagy egy kis ember, alád mindenképpen javasolt erõsebb alkatrészeket választani.

veszelka
rendben, felvettem vele a kapcsolatot, ha szállítással együtt 60 alatt kijön, megveszem.

egyébként errõl alig találok leírást a neten, pedig google-ztam eleget.

Igen, azt mondom, hogy nagy méret, az biztos, hogy nem lesz alulméretezve, ennél nagyobb már szinte találni sem lehet. A 24 és a 26 általában a kereket jelöli, a vázak (kb. 14-22 pluszminusz) között mozognak.

veszelka
máshol megtaláltam ugyanezt biciklit 55ért. szerintem megveszem

veszelka
túl nagy, vagy mi?

24est nem tudnál? azt megvenném azonnal.

Igen, én is észrevettem, hogy 50 felett van pontosan 58 a minimálára.
Én is így vettem az enyémet, írj az eladónak, hogy érdekelne. Lehet egyezkedni, ha megállapodtatok (pl a minimálárban, vagy ha ha hajlandó, még enged belõle), utána pedig megkéred, hogy zárja le az aukciót, ami 24 órán belül így véget ér. Nem hiszem, hogy nagy kereslet lenne az ilyen méretû mtb-ra, nem fog senki rádlicitálni, az szinte biztos😊