Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Keress benzinkutat az erdõ közepén! ;o)

Krezga
Ne hagyd magad elkergetni 😊
veszelka
elkergettek, csak azért kérdem.
titeket engedne fújatni olyan helyen, ahol az olajkútnál van kapásból a pumpa is?

SrAta
😄😄😄
semennyiért😄
Benzinkút😄

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

veszelka
biciklipumpát mennyiért érdemes venni?

Lévén Dunakeszin lakom, onnan is indultam és oda is érkeztem. :o)

VRSDM
dunakeszin volt a cel?
akkor meg 5perc tekeresnyire voltal a dtlf palyatol .
keszi felol nezve fotra, fottol balra, a 2/a tuloldalan, levo fenyvesbe 😊

szoktunk latni erre specializedekkel egy csapatot. gondolom ok is itt tekergetnek a kornyeken . felevente beneznek. elunk-e meg 😊

u dont have to listen anybody else but me

Nekem 2 évig tartott a tervezgetés és a pénz összerakása. Az eredményt itt láthatod:

Igazából a merevfarú bringák esetében csak a váz az, amiben igazán különböznek a gyártók gépei. Érdemes jól választani, mert a késõbbi fejlesztéseknek is ez lesz az alapja. Keresd azt a bringát, aminek a geometriája leginkább megfelel az elvárásaidnak. Késõbb az alkatrészeket úgyis lecserélheted.
Persze az is igaz, hogy a nagyobb gyártók esetében a márkanevet is meg kell fizetni. :o/

A bringa kiválasztásakor a testi adottságaidat is figyelembe kell venni. Mennyire vagy sportos? Milyen magas vagy? Mekkora a testtömeged?

Tanulságok:
Mivel nem ez volt az elsõ komolyabb túrám, így nagyjából tisztában voltam a szervezetem igényeivel.
A folyadék utánpótlás éppen elég volt. Érdemes mindenesetre kihasználni a kínálkozó alkalmakat, ha friss innivalóhoz juthat az ember, de kellõ mennyiségû tartaléknak mindig lennie kell. A magam részérõl a hátizsák itatós tasakjában vittem 2 l sportitalt, a kulacsban pedig 0,5 l tiszta vizet. Ez utóbbi akkor is hasznos, ha valamit le kell öblíteni, vagy kezet kell mosni. Mindig érdemes friss vizet vételezni, ha van rá lehetõség menet közben.
Mivel tudom magamról, hogy tekerés közben normál kaját nem igazán bírok enni, így a energiapótlást müzliszeletekkel, csokival, gyümölccsel igyekszem megoldani. (Ezek viszonylag gyorsan felszívódnak.) Kiegészítésként, amolyan instant energiabombaként, a szõlõcukor is jól jön. Az energiaszeletek és gélek inkább versenykörülmények között hasznosak.
A fokozott verítékezés miatt a fentieket valószínûleg még hasznos lenne kiegészíteni pár gramm sóval is vagy valamilyen sós keksszel.
Egy ilyen út során nem árt egy jó térkép és tudni kell tájékozódni az alapján. Bár még így is megeshet, hogy az ember elkavarodik valamennyire. Mindig gondolni kell „menekülési utakra” is, arra az esetre ha valami közbejön.
Fontos, hogy mindenki legyen tisztában a saját korlátaival és ismerje a szervezete figyelmeztetõ jeleit. Mivel az egész túra során szigorúan visszafogott tempóban tekertem így még hazaérkezéskor sem voltam totálisan kimerült, elgyötört. Annak ellenére sem, hogy Nagymarosnál rossz utat választottam. A folyadék és tápanyag pótlásnak köszönhetõen nem görcsöltem és nem is éheztem el.
Egy ilyen hosszú túra esetén fontos, hogy a bringa tökéletes állapotban legyen. A magam részérõl mindig viszek pótbelsõt és mindent ami egy defekt szereléséhez kell. Ezen kívül egy multiszerszám is be van rakva a nyeregtáskába arra az estre ha valamit meg kell húzni. Láncbontó is van rajta, és egy Sram patentszem is el van téve, egy esetleges láncszakadás javítására. Egy hosszabb-rövidebb drótdarab és némi szigetelõszalag sem árt. Szerencsére ezekre nem volt szükség ez alkalommal.
Az is bizonyítást nyert, hogy markolat és markolat között is érezhetõ különbség van. A bringa eredeti markolatai túl vékonyak voltak, így messze nem oszlatták el annyira a terhelést a tenyeremnél, mint kellene. Még a megszokott 36 km-es edzõköröm során is elzsibbadtak a kezeim és az ujjaim. Pénteken ezért felraktam egy pár Ergon GP1 markolatot és nem is bántam meg. Bár még igényel egy kis igazítást, de menet közben semmi zsibbadás. :o) Ajánlani tudom ezt, vagy valamelyik olcsóbb koppintását mindenkinek, aki komolyabb túrákat kíván tenni.

Ígértem nektek egy túrabeszámolót a hétvégi börzsönyi tekergésemrõl. Íme hát:
Bár korábban szerettem volna indulni, de csak 9:00-re lettem menetkész.
Nagymarosig bringa úton, illetve itt-ott kis forgalmú közúton tekertem, visszafogott tempóban. Igyekeztem tartalékolni az erõmet a hegyekre.
Nagymaroson a révnél tartottam egy rövid pihenõt, és még egyszer átnéztem a térképet. Azt terveztem, hogy a K+ jelölésen megyek fel a Köves-mezõnél lévõ parkolóig. Amit nem tudtam, hogy ez egy kemény, tekerhetetlen, tolós szakasz lesz. Ráadásul az egyik elágazásnál a hiányos jelölések miatt sikerült rossz irányba fordulni és így visszagurultam (zabszemmel a hátsó felemben a meredek köves, kerékvájatos lejtõ miatt) Nagymarosra. Ez után inkább a P jelzésen mentem tovább, remélve, hogy kicsit könnyebb útvonal lesz. Ez egy darabig így is volt... Míg be nem értem az erõdbe. Itt aztán újabb, még keményebb tolós következett. A pulzusmérõt elõször itt kapcsoltam ki. Elég volt az, hogy a lihegésem megtörte az erdõ nyugalmát, a csipogás már nem kellett mellé.
Miután elértem a Panoráma autóút parkolójához engedélyeztem magamnak némi szusszanást. Vicces volt a figyelmeztetõ táblát olvasni, hogy veszélyes szakasz. Ezt lent is kiírhatták volna. :o) Pihenõ közben útbaigazítottam egy eltévedt motorost is. Egy kicsit azért vigasztalt, hogy nem csak én tudok rosszul útvonalat választani. ;o)
Ezután aszfalton folytattam a tekerést Kóspallag irányába. Kóspallag után egy kicsivel jön egy elágazás, amit a turistatérkép Deszkametszõ völgyként jelöl. Az út átvisz a hegygerincen, egy 12-14%-kos emelkedõvel, a túloldalon pedig egy jó kis lejtõvel. Inkább toltam itt is. Elég energiát vesztegettem el Nagymarosnál ahhoz, hogy ne akarjak feltekerni. A völgyön átérve Észak felé, Királyrét irányába mentem tovább. Egy rövid szakaszon egy fejem felett elsuhanó karvaly vált a kísérõmmé, mielõtt az erdõ fái közé vette volna az irányt. Királyréten a büfénél aztán végre egy kis energiapótlásra is sort kerítettem, némi üdítõ, egy banán és egy sportszelet képében. A kulacsomban lévõ tartalék vizet is frissre cseréltem a kútnál.
Királyrétrõl Észak felé indultam. Az út itt enyhén emelkedik, kényelmesen pörgetve lehet haladni. Menet közben találkoztam gyalogos túrázókkal és néhány bringással is. Egy enyhe ívû kanyart követõen jobbra következett az az elágazás, amit kiszemeltem magamnak. Ez elméletileg egy kijelölt hegyi bringás ösvény. Valójában erdészeti út, sorompókkal lezárva mind a két végén, ami enyhe emelkedõkkel és lejtõkkel, de nagyjából szintben visz végig a hegyek oldalában Diósjenõig. Az út eléggé elhanyagolt. A munkagépek kerékcsapásai, kisebb-nagyobb sziklák és kövek teszik nehezen járhatóvá. Röviden, ideális terep egy össztelós hegyi bringa számára. :o) Menet közben néhány siklón kívül nem találkoztam senkivel, így kicsit úgy érezhettem, hogy csak az enyém az erdõ. Igazán élvezetes szakasz volt.
Diósjenõt elérve aszfalton folytattam tovább Nógrádig. A várat megkerülve egy fagyizónál tartottam ismét pihenõt és némi frissítést. Mivel már késõ délutánra járt, ezért úgy döntöttem, hogy az eredetileg tervezett útvonal helyett inkább a egy kisebb berkenyei kitérõ után a 2-es úton megyek tovább. Szendehely felé lejtõzve sikerült 58,73 km/ó-át gurulnom.
Sajnos Szendehely után a „kerékpárral traktorra és szekérre hajtani tilos” tábla miatt kénytelen voltam Verõce irányába egy jó nagy vargabetût tenni és onnan visszatekerni Vácra. Ez a rész már nem volt rajta a térképemen, így még csak mellékutakat se nagyon tudtam keresni.
Vácról aztán már egyhuzamban lenyomtam a maradék 17 km-t Dunakesziig. Otthon már várt a hûs gyümölcsleves és némi rántott csirkecomb. ;o)
A Börzsöny igazán szép. Mindenkinek, aki kellõen felkészültnek érzi magát csak javasolni tudom, mint túrahelyszínt.

Képek a galériámban.

FireBlade929
Köszi! Hát már pár hete a neten lógok meg az üzleteket járom!<#zavart1>
Erre a két modellre szûkítettem elsõsorban a típusokat, de a Magellannak valóban jó az ár/érték aránya! Igazából az egyik boltban rá akartak beszélni a Sintesi-re! Ez valami olasz cucc és állítólag nagyon jó minõségû gépek! A Cannondale F5 is szóba jött, de árban ez már kicsit húzósabb!<#rinya>
Használni elsõsorban általános célokra! Aszfalt a terepig, ami alatt eredi utakat és ösvényeket értek! Tehát nem extrém körülményeknek lesz kitéve a vas!

Maffiózó: Scofield | Telefonszám: 23869 | lvl: 4

Tommy093
értem köszönöm <#hawaii>

88GTX 2G E8500

bardocz
Dirt,DH,street,park,tekerni viszont nem lesz kényelmes.
LoDMaSt
Ijen hardy-m van, csak az hardy 1 es, háát, tekerésre nem ajánlanám, raktam rá nagyobb telót, új kerekeket, fékeket, aszt DH ra magyarországra teljesen jó.

@ Hellomarci

Tommy093
Hali!
Kb 1 hónap múlva venni szeretnék egy új bicót.Három évig triáloztam aztán egy idõre abbahagytam a bicózást. Most egy új dolgot szeretnék kezdeni. A választásom egy Merida UMF hardy 4 disc-re esett azért a váltósra gondoltam mert egyben persze tekerõs bicónak is akarom használni. Szóval pontossan azt szeretném kérdezni hogy mi a vélemyénetek errõl a biciklirõl esetleg van e saját tapaszatalatotok.
Ja és még egy dolog hogy ez a keró igazából pontossan mire van freeride , dirt? a bicÓ:
http://www.hugo-sport.hu/kepek/umf_bikes_2009_s/hardy/2009%20UMF%20Hardy%204%20Disc.jpg

88GTX 2G E8500

Nézelõdéshez linkgyûjtemények:
http://hegyikerekpar.lap.hu/
http://bicikli.lap.hu/

Boltokhoz meg:
http://kerekparbolt.lap.hu/

A Caprine Epik 50 és a Cube Analog nagyjából egy szinten van az alkatrészek színvonalát tekintve. Talán a Cube egy kicsit jobb a váz és a kormány+kormányszár+fejcsapágy tekintetétben. De ezek minimális különbségek.
Az Aim viszont lényegesen gyengébb alkatrészekkel van szerelve, mint az elõzõ kettõ.
Szerintem nézz még szét más gyártók házatáján is! Pl. a Magellan bringák ár/érték arányban elég jók.

Milyen célra szeretnéd a bringát? Mennyire intenzíven, milyen körülmények között használnád?

bardocz
Megjött a lánc meg az u-lakat,úgyhogy mostantól lehet biciklivel közlekedni😊
FireBlade929
Sziasztok!
Érdekelne a véleményetek, mert vásárlás elõtt állok!
A kiszemeltek:
- CUBE AIM vagy ANALOG
- CAPRINE EPIK 50
Várom a válaszokat és esetlegesen további ötleteket is ebben a kategóriában maradva!

Maffiózó: Scofield | Telefonszám: 23869 | lvl: 4

gordon 24
Persze! Tárcsafék! Alapból egy dolgot kell megérteni..

A tárcsafék ugy müködik, hogy amikor erõt fejtesz ki akkor rányomod a tárcsára a betétet, ha az erõ megszünik, semmi nem huzza vissza a betétet a tárcsa ahogy forog visszanyomja.. Tehát a tárcsa nyomja vissza a dugattyút. Persze az erõ megszünésekor alapból kicsit vissza megy a helyére.

Igy mindig kicsit hozzáér.. Ezért serceg kicsit. Akkor nem jó, ha abszolut nem távolodik el magyarul szorul a dugattyúd. De akkor fogaj a kereket és nem serceg hanem fékez.

Downhill!!

SrAta
ha kicsit az semmi, bekopik de csesztetheted az adapterbe tett ovális furatba tett csavart és ak beállítod úgy h ne érjen hozzá

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

norbi56
Kicsit csak.Most ugy tünik sikerült,de lekopogom😊
Neked is szokott ilyet csinálni?

Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |

gordon 24
Mennyire? Kicsit beleér és szercseg?? Vagy megfogja a kereket??

Ha az elsõ versio van szard le😄 Ha a másik, akkor huzogasd meg a fékkart (persze csak akkor ha bent van a kerék) és addig csesztesd amig nem áll ugy ahogy kõ neki😄

Downhill!!

norbi56
Na omkább kicseréltem a belsõt😄
Most újabb probléma állt elõ-.-".Berakom a kereket húzom meg a gyorszárat erre befog a tárcsa,akár hogy csinálom mindig befog,azelõtt nem csinálta.

Core 2 Duo E8200 @ 3.00GHZ | Cooler Master Hyper N-520 | Gigabyte EP-45 DS3 | CSX 4x1GB 1066Mhz DDRII CL-5 | Gainward HD4850 512MB Samsung SyncMaster T200(20\") | Logitech G9 | Logitech G35 |

norbi56
Szerintem belefér az autószelep a kerékbe majd megnézem

Azért egy pöpec, agyon könnyített gyári kerékszettet nem kezd el az ember furdogálni... ;o)
Véleményem szerint egyszer kell egy (vagy kettõ) rendes pumpát venni. Otthonra egy mûhelypupát, útra pedig egy kicsi, kompakt pumpát. Mind a két esetben olyat javasolt választani, ami szingó és autó szelephez is jó.

gordon 24
De én azt mondom mindenkinek ezt tanácsolom😄

Ha kapsz egy defektet és nem javitható a belsõ, bringa bolt vegyél jó minõségû autószelepes belsõt.. Egy akkora furóval mint amekora az autószelep tágisd meg a lyukat és onnantól nem kell bajlódnod ezzel a hülyeséggel😄

Downhill!!

gordon 24
Ugy mükszik a szingó, hogy kell hozzá egy szingó átalakitó kb 20 ft😄 Kitekered a szelepet majd kicsit megnyomod, ekkor szisszen egyet, majd rátekered az átalakitót felfujod akár benzin kutnál ,akár ,akárhol ,akármivel😄 leszeded az átalakitót és meghúzod a szelepet, rá a sapek és ennyi.

Downhill!!

norbi56
Kösi😊Kitekerem,akkor ha megnyomom pumpával akkor ugye ereszt,teljesen rácsavarom akkor jólesz és nem ereszt tovább?Mert nem merem nehogy aztán ne tudjam visszafújni😄

SrAta
Szeleptípusok
Alapvetõen 3 féle szelep létezik:

1. Autó szelep. Autópumpával fújható vagy benzinkutaknál.
2. Normál szelep. Hagyományos pumpa kell hozzá. Hívják még golyós vagy gumis szelepnek is, de Dunlop szelepnek is.
3. 4. Szingó szelep. Külön hozzávaló pumpa kell, de az tudja a normál szelepet is fújni, némelyik az atószelepet is. Sráder szelep a német neve.
Kinyitni úgy lehet, hogy a szelepsapkát félig kitekerjük, majd vissza kell nyomni, hogy kilazuljon. Ezután a 3.-ból teljesen ki kell venni, a 4.-bõl pedig ki kell tekerni, amíg lehet.

SrAta
Szeleptípusok
Alapvetõen 3 féle szelep létezik:

1. Autó szelep. Autópumpával fújható vagy benzinkutaknál.
2. Normál szelep. Hagyományos pumpa kell hozzá. Hívják még golyós vagy gumis szelepnek is, de Dunlop szelepnek is.
3. 4. Szingó szelep. Külön hozzávaló pumpa kell, de az tudja a normál szelepet is fújni, némelyik az atószelepet is. Sráder szelep a német neve.
Kinyitni úgy lehet, hogy a szelepsapkát félig kitekerjük, majd vissza kell nyomni, hogy kilazuljon. Ezután a 3.-ból teljesen ki kell venni, a 4.-bõl pedig ki kell tekerni, amíg lehet.

norbi56
szingó*

norbi56
Szinószelepes belsõt hogy kell fújni?Mennyire kell kicsavarni azt a kis izét?Bocs hogy ilyen tudatlan vagyok sosem volt ilyen szelepem.

bardocz
Budapesten vannak valamerre XC pályák?Inkább lejtõsebbek:-) Ha már egy XC vázam van csak ki kéne próbálni.
Szabi84
Én is néztem kona dawg össztelós vázat, a 2009-es marhára tetszik, de hihetetlen hogy a 2007 is 170 ezer forint itt Vp-ben, pedig az aztán dögös egy váz ráadásul marha könnyû. 1-2 év múlva már nem szeretnék merevvel tekerészni, de mindig a kurva pénz az akadálya mindennek, pedig csak egy "szaros" biciklirõl van szó.

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

Vaxi
õõ.. szó sem volt arról a bicajról, én konát szeretnék =]

Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.

gordon 24
Pedig sokan indulnak WK-n közüllük.. Elég jó volt😄

Downhill!!

SrAta
😄😄😄

SrAta
ennek a giant-nek a felszereltsége kb olyan mint egy kemping biciklijé najó túloztam, tesco, metro, korabike-é a féken kívül egyetlenegy hasznosítható alkatrész nincs rajt najó még a váz...
szerintem ez felejtõs...
Akkor már inkább magellán polarx de amióta haver eltört egyet magellánt nagyívbe kerülöm...

VRSDM
kocsmába voltam épp ez ment a plazmán 😄 elvoltam 😛

u dont have to listen anybody else but me

Szabi84
én néztem, de csak Steve Peat volt ismerõs, az NWD miatt, nem csalódtam benne😄

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

Vaxi
természetesen, nagyon köszönöm, ezért kérdeztem, jobb, ha több embertõl kapok információt a vétel elõtt. =)
alig várom már 😄

norbi56
pont ma nem vagyok otthon hanem apumnál xD itt nincsen

gordon 24
Nézzétek az eurosport 2-t!!

Downhill!!

bardocz
Túrázni szerintem ugyan olyan szar,mint a polarx,hiába húzod fel akármeddig az ülést.
Köszi!

Na mentem aludni, mert mostmár tényleg nagyhalál vagy agyhalál van...

A Meridát csak pédaként raktam be.
Ez egy kicsit olcsóbb, de az alkatrészek is olyanok... :o/
http://www.speed-way.hu/index.php?action=termek&offset=0&id=808&fokatID=116&katID=159

Vagy ha másként nem megy, akkor meg kell próbálni építkezni. Úgy legalább ott kötsz kompromisszumot, ahol te szeretnél.
Persze nem lebeszélni akarlak a fire mountain-ról, csak mutatni szerettem volna némi alternatívát.

Vaxi
hú ezek nekem nagyon drágák egyelõre, 100 körül gondolkozom, max 120.
az ilyen bringákat késõbbre tartogatom 😊
a fire mountain 2009es ott körül mozog

SrAta
Nemrossz(mondhatni rohattjó😄)
nekem egybe letekert táv rekord 80km
olyan 15-16os átlaggal
A legnagyobb mért pulzus(akkor direkt erre mentem és szobabiciklin volt meg minden) 193 de volt már 200 feletti is edzésen érzésre olyan 205-206 volt a max(dehát úszás tudjátok ehhez vok szokva😄)
max sebesség 69km/h 20%os lejtõrõl le
😄
buta voltXD
de shreddel k...nehéz túrázni meg sokat menni hát 40kmnél összefosommagam 50nél má leszarom annyira elfárattam 60nál haldoklok 70nél márcsak vánszorgok 80nál többet eddig nem mentem pont hazaértem de már a halálomon voltam😄

Ha az XC-nél kicsit erõsebb gépet szeretnél, szerintem nézz szét a merevfarú trail bringák között is.
Pl:
http://www.speed-way.hu/index.php?action=termek&offset=60&id=1980&fokatID=116&katID=159

De a Giantnak és a Speckonak is vannak ilyen jellegû bringái. Persze DH-zni azért ezek se az igaziak.