Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
de a lényeg a lényeg hogy minden törik.
én nem vitázok hogy cromo vagy alu, ki mit preferál. speciel én cromo párti vagyok, erõsségtül független, szebb egy letisztult vékony minimáldizájnos bicikli, mint a roboszotus csatlakozásokkal és erõsítésekkel elltátott alu gyártmányok.
aztán : ) kinek hogy...
ha munkába akarsz venni akkor 70-80e környékén olyan montit kapsz ami életed végéig bírni fogja a padkákat és babakocsifeljárókat 😊
u dont have to listen anybody else but me
2. Lehet, hogy minden törik. A kérdés az, hogy mikor és milyen körülmények között.
Minden alkatrész tervezésekor van egy ésszerû határa a lehetséges terheléseknek, amire méretezni lehet. A profibb alkatrészeknél ez nagyobb, a kevésbé profibb cuccoknál ez alacsonyabb.
Ha belegondolsz az autók is törnek. Ha valaki törhetetlen gépet akarnak, akkor tankkal kell közlekednie. Az egy más kérdés, hogy ez milyen egyéb nehézségekkel járna. ;o)
A fentieket figyelembe véve csak úgy lehet egy bringa céljaira nagyjából megfelelõ vázat készíteni belõle, ha erõsen túlméretezik. Ez pedig a tömeg szempontjából fog igen csúnyán visszaütni. Az ok, amiért szerintem még ma is használják, az ára és az, hogy egy buta betanítottmunkás is össze tudja hegeszteni belõle a vázat.
A cro-mo rugalmasabb és nagyobb a szakító szilárdsága is. Ezért lehet belõle szép karcsú, vékony csöveket használó vázakat készíteni. Viszont a jobb minõségû, többszörösen húzott (butted, double-butted) csövek gyártása többe kerül. Ráadásul egy vékonyabb falvastagságú csövet már jóval nagyobb szakértelemmel lehet csak hegeszteni. Ebbõl adódik, hogy ezeknek a vázaknak a gyártása többe kerül.
Viszont az alu ötvözetek még a kevésbé finomabb gyártási megoldások mellett is könnyebb vázakat eredményeznek. Ezért álltak át nagyobbrészt erre a cégek. Az évek alatt szépen kidolgozták a különbözõ gyártási eljárásokat és egyedi ötvözeteket, amivel a alu problémáit meg lehet kerülni. Ezzel együtt az automatizált gyártás is elérte a bringa ipart.
A karbon vázak ára akkor fog jelentõsen lejebb menni, ha meg tudják oldani az automatizált gyártást, illetve a mérnökök agyában is helyére kerül az anyag. Ugyanis jelenleg a kompozit cuccok nagy része kézi módszerekkel készül. A mérnökök közül a legtöbben pedig megmaradnak a fémeknél, mert azt ismerik. A kompozitok tulajdonságai viszont igen széles skálán változtathatók az alapanyagok megválasztásával.
A titán is remek alapanyag lenne a tulajdonságait nézve, de igen körülményes a megmunkálása. Ha a nyers csövek elõállítása még olcsó is lenne, attól a vázak összehegesztése még mindig problémás. Ugyanis a titán nem lehet úgy hegeszteni, mint pl. az acélt. Az összes ti váz kézzel készül és igen nagy szakértelmet követel a hegesztõ mestertõl.
Bár ez már nem 100%-osan a kerékpározás kategória szerintem 😉
az hogy az acél sosem törik / hajlik . alattam hajlott már ki 2 cromo villa, hajlott már le 3kormány ebbõl 1sima hi-ten, a többi cromo.
de cromo és cromo közt is van különbség 😉 nem véletlen vannak százezres árrések két termék között.
nézd meg ezt a vidit, elsõ 20másodperc, az elsõ ugrás ami van benne, és ez full4130-as bicikli, ergó a legerõsebb cromo ami létezhet, húzott, hõkezelt cucc. mégis törik (mondjuk ez már elég dúrva igénybevétel egy ilyen merev biciklinek, nem csoda hogy szétesnek a bmx-ek is idõvel 😄)
fise 09 park kvali
srata - vannak cromo vázakra is élettartamgarik 😉
De tegyük fel, hogy hajlik, deformálódik, akkor a legbutálisabb gépeket (DH bicók) miért nem acélból gyártják?
Miért van az Összes Kona és Specialized DH bringa aluból?
Sõt ennek a két gyártónak az országúti modelljeit kivéve miért van minden biciklije aluból???
Pedig ezek nem kis gyártók...
De szerintem egy DH bringa sincs acélból, max 1-2 baromdrága karbonszálas van.
(DH=Downhill=Hegyrõl lefele brutális terepen)
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
A minõségi 7005-ös alu élettartamban nagyon közel van az acél vázakhoz, sõt meg is elõzi õket. Az alu vázra élet garanciát is adnak, míg acél vázakra(pl merida umf hardy 1) ráírják, hogy 3 évente ajánlott a csere.
Szóval akkor nem lényeg az anyaga???
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Mitõl jobb vagy gyengébb minõségû az egyik acélváz, mint a másik? Egyik sem fog eltörni, szétszakadni, ez bõven a marketing-része a dolognak (szerintem).
Ha megnézitek néhány évvel ez elõtt ha valaki karbon vázas bringát akart, akkor minimum a millás kategóriában kellett nézelõdni. Ma már a közép-felsõ kategóriában 500k környékén kapsz karbon gépet.
A mai jobb alu vázak (értsd nem belépõ kategória) szintén normális használatot feltételezve bõven kiszolgálják azt az idõt, ami a bringa élettartama. Az elsõ alu vázak tény, hogy hajlamosak voltak törni az anyagfáradás miatt, de mára elég szépen kiforrotta magát a gyártástechnológia, az új, rugalmasabb ötvözetekrõl nem is beszélve. Szóval az, hogy tartósabb-e nála az acél vagy sem erõsen nézõpont és használat kérdése. Hozzáteszem azt is, hogy egy jó minõségû acél vázért azért ma is elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni.
Szóval szó nincs arról, hogy el kellene adni az alu, karbon vagy a titán cuccokat. Eladják magukat azok. Azért feltételezhetõ, hogy aki már nem a belépõ kategóriában nézelõdik, az már van annyira megfontolt és tudatos, hogy ne dõljön be a marketing bullshitnek. El kell jutni arra a szintre, hogy valaki képes legyen megmondani, hogy mire van szüksége és mi az a cél, amit késõbb el szeretne érni. Ennek fényében lehet megválasztani azt, hogy milyen gépre és milyen alkatrészekre van valójában (!) szüksége.
Ahogy egyszer már írtam, a felsõbb kategóriába tartózó alkatrészek nem csak könnyebbek, hanem sokszor tartósabbak is. Hiszen bírniuk kell a verseny alatti terhelést és a rendszeres edzések során jelentkezõ elhasználódást is. Egy profi versenyzõ hetente többször is tarthat napi 100 km feletti edzéseket. Még ha van szponzora, akkor sem engedheti meg magának, hogy hetente cserélgesse az alkatrészeket. Szóval ne abból induljon ki senki, hogy õ maga mennyit szokott tekerészni.
de, jó volt. sokáig benne volt. amikor meg nem kaptam defektet akkor volt hogy 1 évbe egyszer kétszer kellett csak utána fújni 😄
Miért lenne tartósabb az acél?
Az acél rozsdásodik, folyton hajlik, az alu merev és nem rozsdásodik...
amúgy munkábamenet annyira nem vész (de azért érezhetõ ottis hidd el), de komolyabb szinten azért nem mindegy hogy 20kilót kell mozgatni a levegõben / egy kanyarban / hegyre fel stb. vagy a töredékét akár a felét...
De el kell adni a carbon, és alu cuccokat is (utóbbi mellesleg sokkal kevésbé tartós, mint az acél).
az alig 2hetes bmx-em 125.000volt, egy nyavajás kis bmx (kép)
mint látható a képén is, nincs rajta semmi, csak ami nélkül már nem lenne bmx-em de mindenbõl a lehetõ legkisebb, legkönyebb minimalista elemekbõl épült alkatrészek vannak rajta. így kérdezhetné az ember hogy hú ez tök jó de mi kerül benne ennyiben?
az hogy bitangerõs, megbízható, és sok tíz év fejlesztõi tapasztalata tökéletesült benne.
azonban van wtp cégnek (mint az enyém is) a csúcsragadozója az envy, ránézésre semmi különbség nincs az enyém és ezen bicó között, és javarészt igaz is, összvissz a súlyán nyertek még kb. 400grammot, amúgy a felnik és agyak kivételével ugyan azok vannak a kerékpáron. még ezen más alkatrészek sem jobbak / erõsebbek. csak épphogy kicsivel könnyebbek.
szóval nem az árát kell nézni, hanem hogy mit kapsz érte.
még ha lett volna 200.000e-m erre az envy-re se ezt vettem volna, mert egyszerûen nem éri meg, mikor majdnem feleennyiért kapod 400gramm híján ugyan ezt 😊
de hát kapitalista világot élünk, még jó hogy kihasználják a sok grammhuszár pénztárcáját és sokszor drágábban adják a csúcskategóriát, mint amennyit valójában kéne érnie.
Szal megkapod a pénzedért azt amit vársz de ennek vannak rövid és hosszútávú elõnyei pl rövidtávú:
Csendes
Könnyebb tekerni
Jobb fékek
Jobb váltani, gyorsabb váltás
Hosszútávú elõnyei:
Nem kotyog a villa
Nem fog elromlani az agy
A váltók se adják meg magukat 1-2 év alatt, ugyanúgy váltanak mint újkorukban(ha rendesen le van takarítva)
Kínozhatod akárhogy, a hajtását nem ölöd meg
Meg ilyenek, még számtalan elõnye van
Szal érdemesebb elgondolkozni egy drágább drarabon, mint 4-5 olcsóbbon
Sztem(ez csak az én véleményem) a biciklik ár-érték aránya a fenti dolgokat takarja, csak ezt nem veszi észre sok ember egybõl, mert "gurul ez is gurul az is vaze közlekedi meg jólesz mindkettõ"
Igaz, csak a 40k-s MTB kategória, de munkába és városba jövet-menet úgy érzem tökéletes lesz. A váltók és fékek azért nem a leggagyibbak, erre figyeltem a vásárlásnál, elvégre nem napi 1-2km-t kell bírniuk.
A távoli tervek között szerepel egy komolyabb darab, mondjuk a 2 mostani bicó eladása után. Annak ellenére, hogy mindig is hadilábon álltam a kerékpárok ár-érték arányának a kérdésével. 😊
szóval, azért érdekelne ez a dolog, hogy hogy is van 😄
http://www.youtube.com/user/kilipeti
MSI P6NGM-L|Intel Core2 Duo E8400 @3,6GHz|4GB DDR2 800MHz Kingston|MSI RX3850|Samsung 160GB Sata2|Windows Vista Ultimate SP1 64bit HUN | Chieftec 450W|Canon MP240
Végre lecseréltem a sz*ros hauser nyerget, mert 5 percnél többet nem bírtam rajta ülni, vettem egy olcsó velo-t. Csináltam egy zöld képet 😊
kép
Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"
még egy TOLL RUGÓJÁTÓL is kaptam defektet nemtom hogy sikerült. mi általába a shellen csináltuk meg gyorsba mindig. mer volt nálunk folt.
aztán a sok defekt miatt már nitrogént fújtunk a gumiba 😄 igy amikor defektet kaptam még 3 napig kemény volt a gumi 😄
de legalább megtanultam csukott szemmel is belsõt cserélni 😄
Azt hiszem ezek nem azok a dolgok, amiken érdemes spórolni, ha valaki rendszeresen túrázik.
az agy miatt nem aggódóm, nemtünik rossznak az agy tömitése. már ha van 😄
inkább a racsni miatt aggódóm, egyszer sikerült kimosnom a zsirt, igaz brigéciollal 😄
Mert nem egy életbiztosítás(nova iparis agyaim vannak és semmi gáz velük)
az agy meg még a gyári.. valami bitex
ha át törölted, akkor semmi gond nem lesz, ha nem törölted át, akkor az acél cuccok(pl csapágyak) berozsdásodhatnak, de ez nem valószínû mert azért minõségibb márkáknál(pl truvativ, novatec) eléggé figyelnek a szigetelésre.
Én a helyedben a külsõ rozsdásodás miatt aggódnék... (ez ellen meg az alu váz a megoldás😊)
ettõl lehet valami nagy baja a biciklinek? eddig csak azt vettem észre hogy a pedál recseg, ma szétkaptam teljesen átzsiroztam, azzal már nincs gond, a racsniból kitudta mosni a viz a zsirt? :S bár recsegõ hangja nincs, de szétkapni nem merem megin 😄
mert ez nem nagy kiadás.
na viszont egy minipumpa ami elfér mondjuk váztáskában, hát az nem túl olcsó. ráadásul nagy nyomást kell kibírnia, így erõs alkatrészekbõl kell, hogy álljon.
Jobbulást mind kettõtöknek!
kicsit bosszantó, hogy az intersparos bicajom 6évig nem kapott defektet, ez meg már rögtön a 3. bevetésen 😄 No mind1, ez van.
ma gyorsan kicseréltem, remélem, nem kerülök megint ilyen helyzetbe egy ideig.
A vicc az, hogy lehet, hogy egy kis picsányi tüske lyukasztotta ki. valószínû, pedig közben valami pléh vagy acéllemezre is ráhajtottam véletlen, hallottam is, hogy csörömpöl, káromkodtam is egyet, remélve, hogy nem vágta fel a gumit... Erre nem az, hanem egy kis fos tüske lyukasztja át... mondjuk még jobb, mintha felvágta volna az egészet.
van hogy operára, van hogy magyarhiphopra, van hogy oldschool rapre, van hogy pörgõs törtekre, van hogy populár britni meg ashanti 😄 tényleg változó. amilyen kedvem van.
Kül jobbulást remélem nem marad meg belõle semmi(mármint hogy késõbbi fájdalmak, maradandó sérülés)
mindegy : )
simán gurulok kb. 20al, rövidnadrág félpucér, fülhalgató a fülben, emiatt gyakran hátranézek nem jön-e kocsi, mielõtt átmegyek az úton stb (kis egyirányú utcák stb. nem a körúton szambázok 😄)
na most simán nézek hátra. kocsi jön. kitérek balra hogy elférjen, nézem hogy mikor megy el. erre paffpiffppukkáu.kurv@"+!%'+%ád
tudni illik az úton keresztbe volt vízelvezetõrács, abból meg a szélén kitörve néhány keresztvas. a kis bmxkerék meg pont befért. és úgy megállt hogy kiszedni is egy erõmutatvány volt 😄
20al 1nanosecundum alatt 0-ra lassulni meg igen igen kellemetlen. szóval a horzsolásoktól eltekintve a jobb térdemen porcleválás, szerencsére csak egy picike darab nem vész, de annyira pont gáz hogy beszarjak ha megmozdul mert karcolja a porc és a csont között :S egy pici vágás, kiveszik és jól leszek. de addig ... :/ addig emlegetem még a rosszakaróimat egy kicsit.
Ha esetleg valaki többet tud a témárol azt én is megköszönném, mert akkor feltérképezném a környékemet.
Amugy én voltam aki belinkelte a balatoni turát is de azon én nem csináltam semmit csak a Sport tarcker nevü progival amit a telefonomra tettem felvettem az utat majd feltöltöttem a nokia honlapjára mi rátette a google maps térképre és kijelezte grafikusan azt amit a progi eltárolt az utrol.