Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amúgy mi a baj vele? Nekem Dirt-re kell, meg amíg olyan az idõ addig azzal járnék suliba is (kb 20km).
pontosan az ez utáni rész világít rá a lényegre.
hiába vagyok bicós körökben 5éve, hiába nem értem el azóta semmit (csak magamért bicózok, nem az eredményekért és a fejlõdésért) a lényeg hogy még ma is vannak újdonságok és konyhatitkok amik érnek és segítséggel szolgálnak.
szóval sose lehetsz igazán jó 😊
u dont have to listen anybody else but me
Amit segíteni tudok, az annyi, hogy leírom a véleményem, megpróbálok rámutatni arra, hogy mik lehetnek esetleg probléma források, meg megpróbálok néhány alternatívát ajánlani, mindezt annyira tárgyilagosan amennyire tõlem telik. A döntést úgyis neked kell meghoznod.
Az egyes árkategóriákon belül lényegében minden gyártó közel ugyan azt kínálja. Általában a váz az ami eltér, a többi alkatrész valamelyik beszállítótól kerül ki, nagyjából ugyan azokból a szettekbõl. A különbség még annyi lehet, hogy ki hol próbál faragni az árakból. (Hova raknak noname alkatrészt, hol használják a saját házi márkájukat, hol villantanak valami jól csengõ névvel.) Ahogy az árlétrán fel-le lépkedsz, úgy fogod sokszor ugyan azt a vázat más-más kiszerelésben, más alkatrész társításban megkapni. (Ha megnézed az általad megadott Merida bico eltérõ számozású testvéreit, ezt nagyon jól lehet látni.)
Amit el kell dönteni, hogy hol húzódik az a határ, ahol te hajlandó vagy megkötni a saját kompromisszumodat. Ezért szoktam mindig visszakérdezni, hogy konkrétan mire is kell az a bico. Amíg valaki nem tisztázza magában a saját elvárásait, addig nem fog tudni dönteni. Ha pedig már meg vannak a pontos igények, utána csak idõ és türelem kérdése megtalálni a hozzá leginkább passzoló bringát. (Két évig tervezgettem mielõtt megvettem a mostani bringám.)
Persze az se ritka, hogy valaki csak szeretne egy általános bicot, mert még maga sem tudja merre tart. Ilyenkor egy jó alapot, azaz egy jó vázat kell keresni olyan alkatrészekkel, amik nagyjából megfelelnek az alap követelményeknek. Késõbb pedig ahogy alakul a bringás úgy lehet hozzá igazítani a bringát is. (Én is ezt az utat jártam kezdéskor.)
Azokkal a dolgokkal, amiket leírtam nem elkedvetleníteni szeretnélek. Távol áll ez tõlem, hiszen tudom milyen élmény bringázni és ha valakit segíteni tudok abban, hogy ezt megtapasztalja, akkor megteszem azt ami tõlem telik.
Viszont helyetted senki nem dönthet. Neked kell utánajárnod, hogy milyen típusok vannak, hiszen rajtad kívül senki nem tudhatja, mi lesz az ami végül tetszeni fog.
Ami pedig a "tudást" illeti, senki sem úgy születik, hogy mindent tud. VRSDM BMX-ezik, Gordon DH-zik, én pedig mondjuk XC-zek, és a többiek is ebbe-abba belekóstoltak már. A tapasztalatok és a rálátás évek alatt alakul ki. Sok mindennek utána lehet olvasni a neten, szaklapokban és persze a kipróbálás sem hátrány. A megosztott tapasztalatokból pedig lehet tanulni és el lehet kerülni néhány rossz és hibás döntést.
Szerintem egyikünk se fog téged beleerõltetni semmibe. Sõt...
Világítás szintén cateye
Az a legjobb
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Világítás:
Kötelezõen 2 fajta világítás kell: elsõ fehér színû, és hátsó naracs villogó.
Lakat: ABUS-t érdemes venni, egy U lakatot, és egy láncos lakatot.
hogy miért? Ezt érdemes elolvasni
Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.
Merida Matts TFS XC 700 D 2009
Kona Fire Mountain deluxe 2009,de még szét nézek,mert van egy-két jónak tûnõ!
Világítás,Km - óra,lakat?
utoljára mondom el, amit mondok, utána nem szólok semmit.
arra a felhasználásra amit szeretnél, egy 70 ezer forintos bringa is BÕVEN jó lenne. azt mondtad 150 környékén szeretnél rá költeni.
ennyi pénzbõl nem fogsz csúcs bringát venni, aminek semmi baja.
de hidd el, nem is kell. nem versenyezni fogsz az ég áldjon meg 😄
+ azt is hidd el, hogy ráülsz az elsõ teleszkópos tárcsafékes [ igen, akár bowdenes ] bicajodra, a behugyozás szélén fogsz állni.
tehát:
elhiszem, hogy csábító egy 400 rongyos bicaj, de fö-lös-le-ges!!! Az ilyen bicajok olyanoknak való, mint Gabo, vagy Gordon.
Gagyi? Tudod mi gagyi? a Tescos bringa. 150 ezer forintos bringán ritka a gagyi cucc, feltéve, hogy arra használod, amire kell. Én is legagyizhatok egy Kona Shredet, hogy mekkora szar, mert 60 km után töri a seggemet. Naná, mert nem XC bicaj. Érted-e? 😄
Hát ez nem lesz egy könnyû menet nekem!
Ami jó lenne az piszok drága ami árban lenne jó az meg gagyi és még cserélgetni kell rajta dolgokat és költeni rá!
Lassan feladom a keresgélést!
a minimpuma nemrég tört el abból még nincs beszerezve új, de benzinkút mindenhol van (amerre én terekek 😄)
bicósruha bmx-nél annyira nem mérvadó, ami kényelmes...
bukósisak nélkül nem megyek sehova, és MINDIG! rajtam van, igaz egyenlõre csak egy belépõ szintû 661, de tervezem jövõ nyárra egy protec bukó vételét. könnyebb-szebb-jobban passzol a fejemre-kisebb, nem olyan ürgolyhóstyle 😄
a mini elsõsegély csomag meg egy csomag ragtapasz meg a nyálam... fertõtlenítésre :$
Mivel egy az egyhez bovden húzásúak, ezért határozottabb a váltásuk és kevésbé érzékenyek a beállításbéli pontatlanságokra. A profi versenyzõk közül sem véletlenül preferálják õket néhányan.
A bringás sisak alap! Tudnék mesélni az ismerõseimmel megesett sztorikról, a neten is találhatsz ilyet. De ha valóban eredeti forrásból szeretnél olvasni errõl, keresd meg Gordon írását a legutóbbi esésérõl!
Valószínûleg egy pár kesztyû, valamint melegebb, hidegebb és esõs idõre való bringás szerkó beszerzésére is érdemes gondolni. (Nemsokára jönnek a nyárvégi leárazások!)
Hosszabb, egésznapos túráknál jól jön egy bringás hátizsák.
Ezen kívül ami szinte mindig jó ha kéznél van: pótbelsõ, foltkészlet, mini pumpa, gumileszedõk, multiszerszám (láncbontóval), sram patentszem láncszakadás estére.
Világítás. Km óra. Lakat.
Mini elsõsegély csomag. (Ezt még én se szereztem be, pedig nem ártana... :o/ )
Persze nem kell mindent egyszerre megvenni. A ruha készletem nekem is szép fokozatosan, évek alatt alakult ki. Viszont a gumijavításhoz szükséges cuccok nélkül elég gáz elindulni egy-egy túrára szerintem.
http://www.mtbr.com/
http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain
Persze az ott leírtakat is illik némi visszafogottsággal kezelni. Ahogy nálunk a testbikeon, úgy ezeken az oldalakon is tudnak egyesek baromságokat írni. Az mtbr-nek a fóruma is hasznos info forrás.
http://hegyikerekpar.lap.hu/
Tudom, hogy linkeltem már ezt az oldalt, de most ismét megteszem.
Szerintem a Merida mellett nézd meg más gyártók kínálatát is. Pl.: Magellan, Trek, Kona, Author, Cube, Giant, a teljesség igénye nélkül. Persze az sajnos egyértelmû, hogy egy jobb nevû cég esetében a márkanevet is meg kell fizetned.
Személyes tapasztalatom nincs a Merida Matts TFS 700-D-vel, de van pár év tapasztalat a hátam mögött. ;o)
A váz formája, felépítése teljesen megfelel az XC jellegû felhasználásnak. Egyetlen dolog ami nem tetszik, hogy az elsõ váltó bovdenjét, nyitottan az alsó vázcsõ alján vezették el. Az elsõ kerék az összes sarat, port ide szórja fel. Ez nem a legszerencsésebb megoldás. Maga a váz kellõen erõs felépítésûnek látszik.
A telo ha jól sejtem a RockShox Tora olajfürdõs csillapítású, acélrugós változata. Nincs túl sok beállítási lehetõség rajta, nem a legkönnyebb, de megbízhatóan végzi a dolgát. A régi bicomban is egy RockShox telo van. Megfelelõ karbantartás mellett, a gyilkolást mellõzve évekig megbízhatóan mûködik.
A váltás és a meghajtás Shimano Deore szett és környéke. Valószínûleg sok gond nem lesz vele, pontos és huzamosabb használatot is bírni fogja.
A fékezésrõl a Hayes Stroker Trail fékek gondoskodnak. Ilyet használunk néhányan innen a fórumról. Ha a kezdeti beállítása megtörtént és a bekopáson túl van, nem igazán lesz gond vele. Amíg a bekopás tart, addig a szokásosnál zajosabb, és késõbb is van egy jellegzetes hangja fékezéskor. (A tárcsa fékfelületének kialakításra vezethetõ vissza a dolog.) Viszont a fékerõ terén nem emlékszem, hogy bárkinek panasza lett volna rá. Arra készülj fel lelkileg, hogy a hidraulikus tárcsafékek igen harapósak! Meg kell tanulni megfelelõen használni õket.
Szerintem normális használat mellett a kerekekkel sem lesz sok gond annak ellenére, hogy a Mavic belépõ szintû felnijével készültek. Azért ez már határozottan nem a tecsóbájk kategória. Ha mégis elnyûtted õket, legfeljebb majd valami finomabbra, erõsebbre cseréled.
Amit esetleg cserélni kell az a külsõ gumi. (De ez nem egy túl jelentõs összeg a bringa árához képest.) Mindig érdemes a felhasználási területhez leginkább passzoló mintázatot és összetételt választani. A bringa menettulajdonságaiban ez nagyon sokat számít!
Ez a bringa SPD azaz patent pedállal jön eredetileg. El kell dönteni, hogy ezzel szeretnéd-e használni. Ha igen kelleni fog egy pedálcipõ is és meg kell tanulni, meg kell szokni a használatát. Ha nem, akkor pedig le kell cseréltetni egy hagyományos platform pedálra.
A többi kiegészítõ alkatrész a Merida házi márkájából került összeválogatásra. Ha igény van rá, le kell cserélni valami jobbra, de normál használat mellett ezekkel sem lesz sok gondod.
bmxben proper = isten alsó hangon 😄
én is majdnem megvettem 2 éve egy hervis-es bicajt, testbikeon írták hogy nagyonjóóó 80k-ról leárazva 40-re faszaaaa!
aztán csak nem vettem meg..
múltkor újra láttam olyat... Istenem nem élnék már ha azt megveszem.
röhögtem is egy nagyot a boltban 😄
testbikeot pedig óvatosan szabad csak olvasni, vannak benne érdekes postok is.
az egyik azt mondja: fos mert törik [ mert DH-zik az állatja egy tescos géppel ]
a másik meg: tökjó bírja [ mert õ normálisan használja ]
sok buta ember írja le a véleményét. ami nem baj, a baj hogy nem értenek hozzá.
megnézitek akkor gyengébb bicókat istenítenek (mert nekik is olyan van) és drágákat hordanak le (mert nekik nem lehet olyan)
legalábbis bmx szcénába.
Tud valaki a bringáról valami véleményt,tapasztalatot?
Merida Matts TFS 700-D
egyébként amit linkeltél az jónak tûnik!
Itt néztem,"csak" 190eFT!Húzós egy kicsit de még beleférne!
http://www.bicyclewebshop.com/?166,merida-matts-tfs-xc-700-d-2009
Egy nagyon jó bringát szeretnék vásárolni,mert nem igazán szeretnék útána fejleszteni,illetve cserélni!Elsõsorban országútra kellene,illetve földutra!Nem versenyzés,semmi ugratás,csak valami jó bringa legyen!
Ezt is nézegettem,de már több helyen is olvastam,hogy a hátsó váltó beleér a vázba!Kona Fire Mountain deluxe 2009
Szorítok neked, hogy minden összejöjjön!
Mert a Merida magyar oldalán ez a bringa 240k-ért van!
Alapvetõen egy használható váz, jó alkatrészekkel társítva. De tartok tõle, hogy ez már nem fér bele az eredeti költségvetésedbe. Amíg nem tudod, hogy milyen irányba szeretnél elindulni, fejlõdni a bringázás világában, addig ez szerintem túl nagy kiadás és kockázat. (Legalábbis az eddigi kérdéseidbõl nekem úgy tûnt nincs túl sok tapasztalatod.)
Amíg nem érzed azt, hogy milyen irányba szeretnél haladni, inkább egy olcsóbb, de jó vázra épített, késõbb fejleszthetõ bringát érdemes választani. Így a bringát is a változó igényeidhez tudod igazítani. Vagy ha esetleg rájössz, hogy a montis túrázgatás helyett a extrémebb irányzatok, vagy éppen az országútizás vonz, még mindig kisebb az az összeg, amit "tanulópénzként" elbuksz.
A 250k környékén lévõ bringák már a "haladó" kategória alsó szélét jelentik. Akik ilyen bringát választanak, általában már tudják, hogy mit keresnek. Tisztában vannak az elvárásaikkal és a céljaikkal is. Valószínûleg nem csak alkalmi tekergésre keresnek bringát, hanem rendszeres sport használatra, esetleg néhány amatõr versenyen is indulni szeretnének.
Természetesen a fentiekkel nem akarlak lebeszélni semmirõl! Csak tisztában vagyok vele, milyen könnyen el tud szaladni az a bizonyos ló.
A Váz, Hope fejcsapágy, egy Manitou swinger 6way tag (ez megy bele a Konába a DHX5.0 az Intensbe) sun ringle hátsóagy ez össsze vissza 275000ft lesz.
A pénz😄 Hát ugye az alkatrészekbõl fogom majd kiárulni, de szombaton ki kell fizetni😄 Addig hitel kártya majd visszarakom.
A Konát nem adtam el, mert kell belõle a tag. Másrészt amig nincs meg az Intense addig kell bicó.. Ha szombaton megveszem akkor elkezdjük összerakni (jók bele a Kona kerekei😄) és hétfõn felrakom a stab ujra.. (most levettem)
Swinger taggal is megéri a 140-et.. Ugyhogy ennyi egyelõre amit tudok.
Downhill!!
Errõl mi a véleményetek?
Merida Matts TFS 700-D
snowboard ugratók a nagyok 😄
Samsung GT-I9000 - Galaxy S - Shit You Know I May Not Have Had Sex, But I Can Fuck You Up. Yeah...XDD
Csak a váz vagy az egész vas?😄
Eladtad a konát?
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Samsung GT-I9000 - Galaxy S - Shit You Know I May Not Have Had Sex, But I Can Fuck You Up. Yeah...XDD
De a pénztől 20 nőből 10 boldog. A maradékból 1-nek szerelem kell 8-nak diszkó drog 10 szerelmes nőből 1-et szeretnek csak viszont. Mert 10-ből 8-an nem szerelmet keresnek csak viszonyt
Sodronyzárat meg gerinclakatot felejtsd el, ha esetleg a boltban ajánlják, akkor is, semmit nem érnek.
Segítsetek!
Milyen kerékpárzárat vegyek?
..ami nem túl drága, de jó is!
Sportpálya mellett, uszoda kertjében és hasonló helyeken hagynám úgy egy-két-három óra erejéig a bicajomat, (ami MTB, 60e-et ér.)
köszi elõre is!
PR

Ugy néz ki Szombaton megyek pécsre egy Intense Socomért😄
ÁÁÁÁ😄 Drukoljatok!
ilyen-e:
Downhill!!
am szétszedtem mindent, de sztem is az aggyal lesz vmi a hátul...
De a pénztől 20 nőből 10 boldog. A maradékból 1-nek szerelem kell 8-nak diszkó drog 10 szerelmes nőből 1-et szeretnek csak viszont. Mert 10-ből 8-an nem szerelmet keresnek csak viszonyt
Ha nem szorul a közepe (vedd le a láncot lökd meg a kart ha pörög magától, tehát nem áll meg akk jó)
sztem a hátsó agy fele vagy a váltóban van a hiba...