Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szevasz!

Nem most kezdek el bringázni én már 25éve tekerek,csak nem versenyszerûen és hát nem olyan jó bringával!Nekem is olyan van amirõl te váltottál Konára!Jó kis Hauser!Hálás csak már ki van idegileg szegény!

Kicsit pontosítanék!
Az ipari csapágy is golyós csapágy. Az "ipari" megnevezés némileg helytelen, ezek szabvány méretû, zárt, sokszor szigetelt csapágyak. Mivel szabványos méretûek és nincsenek fixen beleépítve a kerékagyakba, ezért elhasználódás esetén cserélhetõek. Besétálhatsz a csapágyboltba és bármikor tudsz venni cserét.
A bringáknál használt hagyományos csapágyakat kónuszos csapágyaknak is nevezik. Ezek is golyós csapágyak. Viszont ezek esetében az egyik csapágycsésze a kerékagy anyagából kerül kialakításra, a másik fele pedig menetes rögzítéssel a tengelyre kerül felhajtásra. Ennek a kialakításnak köszönhetõen állítható a szorossága. (Ha pedig túlhúzod, tönkrevágod.) Ezeknél is van szigetelés, de nehezebben lehet a jó szigetelést megoldani. (Rendszeresen pucolni, zsírozni kell.) Ráadásul spéci felületkezelés ide vagy oda, ha szétmegy a csapágyban valamelyik golyó, vagy túl lett húzva, esetleg szennyezõdés került bele, akkor elõfordulhat, hogy bemaródik a csapágycsésze felülete. És mivel ebben az esetben a csésze a kerékagy anyagából lett kialakítva, a javítása csak az agy cseréjével oldható meg. (Bár úgy tudom, hogy vannak cserélhetõ csészés megoldások, de nem az óccsó kategóriában. S mivel nem szabvány alkatrész, ezért gondolom az árát is megkérik.)

Máté94
10 alatt nincs valami inpari?
@Gabo

Elõször is köszi a gyors reakciót!

Próbálok pontosítani pár dolgot:
- 90kg vok, nem ma kezdtem a bringázást, de kihagytam pár évet (viszont egyéb sportok voltak bõven, tehát a "hegyre fel" azért szokott menni😊)
- nincs komolyabb bajom az aszfalttal, ha egy jó ösvényre vezet
- ugyan már kinõttem a "mindenen áttolom telibe'" korszakomat -30 leszek lassan- azért nem áll távol tõlem egy kis ereszdelahajam, ha vmi jól megindul lefelé
- nem nagyon játszanak a dirt bringák, mert egyrészt kicsik nekem, másrészt túrázni, melóba járni is használom a kerót
- a 90kg és az esetenkénti állatkodás indukálja az igényességemet a fék+teló téren

Körülnézek az általad említett oldalakon, hátha magamtól is megvilágosodok, de azért javaslatokat is szívesen fogadok jól felszerelt egész bringákra.
SrAta
az ipari csapágy siklócsapágy, a nem ipari golyós a golyóscsapágy kurvára el tud használódni folytonosan kell utánakenni, míg a siklócsapágy gyakorlatilag megölhetetlen, nem deformálódnak a golyók gyárilag szigetelve tökéletesen lezsírozva nem kell utána zsírozni soha szal semmi baja nem lehet ha mégis(ami szinte lehetetlen) akkor fillérekért lehet cserélni a siklócsapágyat benn.

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Máté94
Olcsóbb van?
bardocz
Tartósabb, cserélhetõ, finomabban forog, legalábbis én ezeket olvastam róla, és mindenki azt ajánlja, valószínû nem véletlenül 😉
Máté94
Miért erõlteted ata ezt a iparicsapágyas izét?Minek?Mitól jobb mint egy deore agy?😞
Mert 40-et nem akarok rá köélteni.
Elõször is, még egy 500k-s bringa esetében is vannak dolgok, amiben kompromisszumot kell kötnöd. Persze mindenkinek máshol húzódik az a határ, ameddig hajlandó elmenni.
A Balance 3.1-et szerintem sem érdemes fejlesztgetni. Az is tény, hogy egyben ritkán kapsz meg mindent úgy, ahogy szeretnéd. A legjobb megoldás, ha olyan kerot keresel, aminek a kialakítása, alkatrészei leginkább megfelelnek az elvárásaidnak. Ami pedig kilóg a sorból azt vagy a vásárláskor, vagy késõbb ha szétkopott, elhasználódott, esetleg ha a pénz összejött rá, akkor le kell cserélni valami finomabbra. A jobb bringaboltoknál vásárláskor lecserélik neked azokat az alkatrészeket, amiket kérsz. Ilyenkor csak a különbözetet kell fizetned.
A Trek 6000 egy remek bringa. Egy jó váz, amire úgy sejtem élettartam garit vállalnak még mindig. Az alkatrészek pedig bõven a használható kategóriába tartoznak. Viszont az is tény, hogy a Trek esetében a márkanevet is meg kell fizetned. A kevésbé neves gyártóktól ezért a pénzért jobb felszereltségû bringát is kaphatsz. (Pl. Magellan full Deore szettel.)

Célszerû lenne még pontosítani az elvárásaidon, távlati céljaidon, illetve jó lenne tudni az adottságaidról is valamivel többet, hogy könnyebb legyen tanácsot adni.
Szerintem nézz szét még más gyártók oldalain is!
http://hegyikerekpar.lap.hu/
http://kerekparbolt.lap.hu/

Ha pedig nem sürgõs a vásárlás, érdemes esetleg kivárni a szezon végi vagy a tavaszi akciókat. A régebbi modelleket ilyenkor elég kedvezõ áron meg lehet venni.

Sziasztok!

Bringa vásárlás elõtt állok, tanácsokat, kommenteket kérnék a következõkhöz.
Elsõ körben a régi über Balance 3.1-es csodát akartam feljavítani, kb. ezekkel:

- Avid Juicy 5 - elõre, hátra
- SUN double track 26" - szintén legalább 2😊
- Novatec DO41SB
- Novatec DO42SB
- Rock Shox Tora 302
- plusz kis ez-az (váltókarok pl.)

Megkérdeztem pár nálam okosabbat,h mi a vélemény és azt mondták, h ennyiért már egészben is kapok bicajt...körülnéztem hát. Olyan 180k-ban maximáltam az árat de ennyiért csak olyat találtam, ahol vmi azért hibádzott. Vagy a fék nem tetszett, v a teló. (miért adnak mindent vacak RST launch-al?) Talán még ez közelítette legjobban az eredetit:

TREK 6000

Ha van ötlet, vélemény, várom szeretettel. Ja és "hegyre fel, majd onnan le jó gyorsan, nem az aszfalton" típusú felhasználás lesz a sorsa.

Köszi elõre is
Vaxi
😛

Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.

bardocz
Najó, de annak örülj inkább, hogy kiesik a szemed elsõféknél, ne annak, hogy szétkopik a hátsógumid :-D
Igen, ez a szomorú, hogy nálunk mindenhol ez megy "márkaképviselet" címszóval.
Külföldi fórumon olvastam, hogy a srác visszavitte a Cannondale bringáját, merthogy a kulacstartó szem mellett kicsit felhólyagzott a festés. Kérdés nélkül kicserélték neki a vázat.
Nálunk mikor lesz már ilyen? :o/

Vaxi
elhiszem, de egy 10 éves hauserrõl ültem át egy új konára.
nekem hidd el nagy élmény volt. 😄

bardocz
Patkófékkel is lesatuzok neked, egy hátsókereket, inkább az elsõt húzogasd, annak értelme is van😄
gordon 24
Meg mire ad garit?😄

Mi már vittünk vissza törött Stinkyt😄 Hát izé, versenyzésre használtad, mag nem rendeltetés szerûen meg stb stb..

De azért kis civakdás után visszavették..

Downhill!!

Vaxi
ezt atkának akartam írni 😄DD

Vaxi
pontosan, de azt is vedd figyelembe, hogy most kezdesz neki bringázni. tudom, hogy csábító a drágább bringa, de - ha mondhatok ilyen - egyelõre fölösleges.

Elméletben igen. De sokszor csak az elsõ tulajra vonatkozik az élettartam gari.
De azért gondolom nem hajtanának el csak úgy, ha valami probléma lenne a vázzal.

Vaxi
megvettem rá a vázvédõt, és kimentem terepre.
leteszteltem rendesen a telót és a váltót is, a deore és a dart2 5ösre vizsgázott.
hazafele lejtõ, jól megtekertem. érdekelt, hogy hogy fog a hayes, 40-50 km/h környékén 2 ujjal behúzva satura fogta a hátsó kereket.
nem bántam meg, hogy megvettem, egyszerûen imádom 😄D

Átnéztem a bringák leírását.
Nem tudom, hogy mennyire vagy tisztában vele, de az XC és a Trail bringák némileg különböznek a felhasználási területük szempontjából.
Az XC bringák elsõ sorban verseny orientált gépek. Ez némileg nyújtottabb üléspozíciót jelent. A váz geometriája szempontjából pedig általában meredekebb fejcsõszöget és max. 100 mm-es rúgóúttal rendelkezõ teló befogadásának lehetõségét. Az XC bringákat általában egyenes kormánnyal (flat bar) és kis emelésû kormányszárral szerelik. Ezek összességében mászáskor és technikás terepen jelentenek elõnyt. Mivel a súlypontod eléggé elõl van, így nem emelgeti annyira az elejét a bringa az emelkedõkön. A meredekebb fejcsõszög, és a kevésbé széles, egyenes kormány pedig aktívabb kormányzást eredményez.
A Trail bringák felépítése némileg eltér ettõl. A váz kicsit erõsebbre van építve. A fejcsõszög valamivel laposabb. Merev farú Trail bringa esetében max. 120 mm körüli rúgóúttal rendelkezõ teló használatához van igazítva a geometria. A kormányszár valamivel erõsebben emelt, a kormány pedig ívelt és szélesebb. Ezekbõl adódik, hogy kevésbé vagy kinyújtva, valamivel egyenesebb az üléspozíciód. Ez hosszú távon némileg kényelmesebb. A fejcsõszög és a kormány kialakítása miatt a kormányzás nyugodtabb, rázósabb terepen is könnyebb megtartani a gépet. Bár a súlypontod valamivel hátrébb kerül, ennek ellenére még mindig jól lehet mászni. Lefelé pedig valamivel stabilabb gépet kapsz. (De ez továbbra sem ugratógép vagy dh bringa!) A gumik is valamivel ballonosabbak, szélesebbek, ami szintén keményebb terepen jelent elõnyt. A Trail bringák kevésbé versenyzésre, inkább egésznapos terep túrázásra, örömbringázásra valók. (Ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne elindulni velük egy-egy maratonon vagy teljesítmény túrán.)

2009 vs. 2010.
Nem sok különbség van a két évjárat között. A 2010-esbe már egy 120 mm-et mozgó telót szerelnek és Hayes helyett Shimano fékek kerülnek rá. (Ha a hivatalos Merida oldalon már a 2010-es bringák vannak fent.)
Szerintem menet közben nem nagyon éreznél jelentõs különbséget a két bringa között.
Meg kell próbálni alkudni a 2009-es bringára, lévén szezon vége és lévén már jönnek az új modellek. Vagy esetleg ki kell várni azt, hogy leakciózzák hivatalosan. Ez után pedig mérlegelni kell, hogy ér-e annyit az a 2 cm rugóút, hogy érdemes legyen kicsit drágábban megvenni a 2010-es bicot.

Mielõtt döntesz, azért gyõzõdj meg arról, hogy a bringa mérete megfelelõ-e!

SrAta
eltaláltad😊
az enyimre még 1 év járt mert 2008as
de sztem gondd nem lesz vele hisz kona😛

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Vaxi
hm most olvasom xfactoron:

-minden Kona vázra, a 2009-es modellektõl, élettartam garancia vonatkozik

a konámat a srác egy xfactor márkavboltban vette.
akkor élettartam garis a vázam? 😄

Máté94
Ez már majdnem 43:S
Máté94
Nem-nem.Rosszul számoltam.Csak egy féket raktam bele.Tehát újra akkor😄
bardocz
Ez a fékkar 300HUF-fal drágább, de szerintem megéri, gyakorlatilag a fékek királya az Avid😊
Máté94
mármint sram fogaskoszorú és lánc😊
SrAta
mondom azzal az a gáz h kart csak szettben lehet kapni hozzá
kérdezd meg a helyi bicóboltban, hogy van e nekik illetve tudnak e szerezni SRAM X-7 kart a nem marokváltót

Máté94
Ha sram olcsóbb akkor az lesz.
SrAta
emellé betolhatod a shimano XT váltót meg az XT kart kompatibilise vele az XT váltó 13000 shimi kar olyan 6000 szal pont kijön 40bõl
viszont ha a koszorú sram lesz akkor a lánc is az legyen ha nem sram akkor a lánc is shimano

SrAta
emellé betolhatod a shimano XT váltót meg az XT kart kompatibilise vele az XT váltó 13000 shimi kar olyan 6000 szal pont kijön 40bõl

Máté94
váltó és váltókar nélkül mennének vele a dolgok?😄
Vaxi
mondtam én, hogy ha ráülsz az új bicajra, elfolyik a magzatvized kb 😄D
remélem hamar meglesz a bringád!

EGYÉB:
Jövõhéten kedden (22.) Critical Mass!!!! Aki szegeden indul, szóljon plz 😊
Továbbá újra indult a bringázz a munkába illetve egyetemre kampány, regisztráljatok, hogy lássák a minisztériumban, hogy sokan vagyunk. 😄

SrAta
ha nem haragszol meg összeállítok neked egy jobbat:
ha hátul tárcsafék akkor bátran ajánlom (engem is már 1300kme hordoz):
nagyon profi cucc gondod nem lesz vele!

Novatek DO42SB

Szintúgy boldogan ajánlom neked, ezt a fogaskoszorút 1300km után(1 SEBESSÉGBEN alulról a 4d kereken) semmi kopás lemosom brigéciollal el
tudnám adni neked mint új😊
De persze az a Deore se rossz amit linkeltél😊
SRAM PG-5

most tartunk assszem 17000FT-nál
elvileg van még 23000FTunk váltókarra váltóra és láncra😊 nos ügyeskedjünk😊 :
Nos a lánc😊 õ csak 1100km-e boldogít😊 mert elõtte volt egy fos láncom 5 szakadás után cseréltem ezzel SEMMI GOND!
Sram 971

teht van még 19000FT-unk váltóra és váltókarra😊:

Ilyent akarok illetve csak X-5öt de ez az X7es egy csoda:'(
SRAM X-7

Valami érdekes oknál fogva váltókar csak szetten kapható hozzá szóval azt nem tudok ajánlani, de SHIMANO KAR NEM JÓHOZZÁ!

Az én álom hajtásom ilyen lenne😛

Máté94
Vélemény?
bardocz
Alu, és iparicsapágy, akkor nem aggódok😊 Mondjuk monoblokkot, meg kormánycsapágyat nem tudom... De már el is állt az esõ, szóval nem hiszem, hogy így lesz baja. Köszi!
VRSDM
ha acél (vagy ötvözete) akkor a festékkopásoknál esetleg rozsdásodás kezdõdhet.
ha alu akkor nem értelemszerûen.
ha ipari csapágyas akkor jól van tömítve vagyis nem mossa szét és szárítja ki.
ha nem akkor célszerû szétszedni, átzsírozni és törölni.

de 1.5óra nem para. milliószor ázott már a biciklim a pályán órákon át és semmi baja.
hazaérsz. jól töröld át mindenhol szárazra és kész.

u dont have to listen anybody else but me

bardocz
Csöpörgõ esõben ha a bicót kinthagyom 1.5 órára kb, akkor lehet baja? Most tudnám kipróbálni milyen vízben a slickgumi.
VRSDM
Szeretnék ezennel meghívni minden kedves versenyezni vágyó, vagy csak túrázni szeretõ, netán csak bámészkodó vagy barátnõt keresõ, akár szurkoló, vagy esetleg csak programot keresõ unatkozó biciklist a DTLF JAM 09'-re[center]

További információk:
DTLF.hu

u dont have to listen anybody else but me

Sziasztok!

Vaxi és Gabo képzeljétek elmentem nálunk egy biciklis üzletbe és érdeklõdtem a tulajtól,hogy mi a helyzet a biciklis piacon,illetve az alakuló árakról!Elmondtam neki,hogy én mire gondoltam,mármint bicóra és szerencsémre azt mondja,hogy van egy a kirakatban 1perc és kiveszi nekem megnézhetem közelebbrõl,ráülhetek ha gondolom!Hát mint a szél vedd ki,ide gyorsan nekem!Igaz,hogy ez a Merida Matts TFS Trail 700D 2009 - es volt, nem a Merida Matts TFS XC 700D 2009,de ahogy mondtátok majdnem behugyoztam amikor ráültem!Nagyon profi tényleg ahogy mondtátok!
De most látom,hogy kijöttek a 2010 - es modellek,Most ezzel is kacérkodok Merida Matts TFS XC 700D 2010 ! Ez miben különbözik a 2009 - tõl?Ja és tényleg pedál csere lesz ha megveszem!Milyen pedált ajánlotok rá,valami igényes kellene!

Üdv a topikon!

Pont az ilyen esetek miatt van mindig nálam minden cucc a gumiszereléshez. Ha a városban kapsz defektet az még nem katasztrófa, de ha valahol a semmi közepén, akkor az már tényleg valódi szívás.
Én nem csak a fogyás céljából kezdtem el tekerni újra 8-9 évvel ez elõtt, bár az is szempont volt. Kellett a mozgás. Viszont a bringázás ezen kívül remek módja a túrázásnak, kirándulásnak. Valamint segít abban, hogy az ember megtapasztalja a saját korlátait és át is lépje azokat. Nincs annál jobb érzés, mint amikor saját erõdbõl jutsz el valahova. Esetenként akár olyan helyekre is, ahova kocsival esélytelen lenne. Ezek a sikerélmények szerintem azok a dolgok, amik végül is függõvé teszik az ember. No meg az, amikor egy szép kora õszi délután, a napi melót letudva, elmegy az ember egy kicsit tekerni. És akkor nincs más, csak figyelsz, hogy egyenletesen lélegez, hogy tartsd a tempódat. Színtiszta meditáció. ;o)
Szerintem ha heti 2-3 alkalommal nyomsz 30 km körüli távokat, akkor ideje, hogy elhagyd a várost! (Én belepusztulnék, ha mindig csak a Margitszigeten kellene körözgetnem.) Rengeteg szép hely van, ahova kétkeréken el lehet jutni. HÉV-vel, vonattal 20-30 perc alatt el lehet hagyni a várost, ha nem vágysz a szmog túrára.

Máté94
Navtecbõl kijön 40.000FT ból😊
Máté94
ez
és ez
ipraicsapágyasból a legolcsóbbat mert én nem találtam😄
Máté94
Ja és példát rá😄
Máté94
miért és miért?😄
bardocz
Tipp: hátsóagy legyen iparicsapágyas, és a váltókar meg a fékkar legyen külön. Drágább, de jobb.
Máté94
Rendben.😊