Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Remélem ma mindenki bringázott! ;o)
Isteni idõ volt hozzá.
A magam részérõl egy Dunakeszi - Megyeri híd - Szentendre - Pap-rét - Visegrád - Nagymaros - Vác - Dunakeszi kört mentem. Pár száz méter híján 80 km lett a vége.
Most jártam elõször Pap-rét felé, de szerintem fogok még. Hihetetlenül szép és jól tekerhetõ szakasz. Persze felfelé azért elég lihegõs volt, de a lejtmenet Visegrádig kárpótolt mindenért. Csak ajánlani tudom!
Az egyetlen bajom csak az volt, hogy sokat kellett várni a kompra Visegrádon, így totál elmerevedtek az izmaim. No meg persze a végére elég rendesen elzsibbadtam.
Ma már másra azt hiszem nem is leszek jó, csak arra, hogy pihegjek.

Mark007
Egrire valaki? Nekem ez lesz az elsõ, remélem jó nagy tömeg lesz..

Vaxi
szintén a szegedire

Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.

Máté94
Én a szegedire😄
bardocz
Megy valaki?
Vaxi
dx a tedd ki a critical mass felhívást is! 😊

Mark007
Ha még egy ember irja, hátha elhiszed😊
Én speciel alivio-t használok hátul, elõl meg egyelõre nincs váltóm, de az is alivio lesz.
Teljesen megfelel. Vált ha meghúzom, és kész. Kell ennél több? Láncot még nem dobta le, beállítani ovodás is betudja, van rajta 2 csavar...
Sõt, mondok jobbat, osztálytársam is Aliviot használ elõl hátul.Ha õ el tudott vele menni Svájcba, vissza, és azóta is használja, akkor nem hinném, hogy az olyan gagyi lenne.

Szóval ha csak nem DHzol vagy hasonló extrém dologra használod a bringád, felesleges vagyonokat arra költeni..Persze, ha van, akkor lehet..

bardocz
Aki szokott margitszigeten bicózni, az meg tudja mondani, hogy kb hány km egy kör, és hogy aszfalt út-e?
Ami meg az árat illeti. Azt ne hagyd figyelmen kívül, hogy a bicogyártók mindig is olcsóbban jutnak hozzá az alkatrészekhez a beszállítóiktól, mint amennyiért te ugyan azt az alkatrészt megvehetnéd. Ha megpróbálnád ugyan azt a bringát alkatrészenként összeállítani a végösszeg lényegesen magasabb lenne. (Tudom, rengeteget számolgattam ezzel kapcsolatban. ;o) )
Ahogy lent írtam, az 500-as és a 700-as modell alkatrészei közötti különbség bõven megéri az árkülönbözetet. Ennyibõl nem tudnál összehozni egy ilyen szintû fejlesztést. A 700-as esetében pedig úgy érzem nem is igen akadna olyan dolog, amit sürgõsen fejleszteni, cserélni kellene.

A Speed-way esetében, ahonnan linkeltem neked a bringa leírását, egy valódi bringaboltról van szó, aminek történetesen van webshopja is. A mai világban, hogy a multik mellett is talpon tudjanak maradni, az ilyen lehetõségeket is ki kell használni.
A bolt tulajdonosa Vizdák Jani, aki talán nem kell bemutatni montis körökben. Náluk rendeltem és vettem meg a mostani bringámat az év elején, így vele is többször beszéltem, e-maileztem. Teljesen korrektnek éreztem a hozzáállását.
Bár kisméretû bolt, de egyetlen corabájk kategóriás bringát sem láthatsz náluk. Ellenben közép és felsõ kategóriába tartozó alkatrészeket és kerokat annál inkább. Ha kicsit szétnézel a magyar bringa nagykerek és márkaképviseletek oldalán látni fogod, hogy jó néhány közös akciójukban benne volt. (Gondolom a személyes kapcsolatok is elég rendesen belejátszottak ezekbe. ;o) ) Nyár elején pl. Specialized akció ment náluk a tavalyi modellekre.
Más webshopokkal nem tudom, mi a helyzet, de velük jók a tapasztalataim.
Amúgy az esetemben offline ment a vásárlás, és a bringa is a saját kerekén jött haza a boltból. ;o)

Vaxi
ahh, köszi 😊

Hm, ez a 700-as Matts elég szimpatikus, de az ára már erõsen karcolja a fájdalomküszöbömet.😊

Mennyire megbízhatóak ezek a webshopok? Nem arra gondoltam,h kiküldik-e a megrendelt árut, mert nyilván utánvéttel fizetek. De pl. minõségben ugyanazt nyújtják, mint egy offline bolt? Hallottam olyan dolgokról, h ezeket a bringákat gyengébb minõségû, esetleg a gyártó QC-failed darabjaiból rakják össze szorgos kezek. Mi lehet igaz ebbõl? Megéri inkább offline vásárolni?
Bármikor, amikor nem akarod, hogy bólogasson a bringa. Általában felfeléknél szoktak lockolni, hogy ne vesszen el a tekerésbe fektetett erõ a teló bemozdulásaitól.

SrAta
hegyre fel

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Vaxi
egyébként mikor érdemes használni a telón a lockot? 😊

Ezzel a vázzal ugrálni, dh-zni nem fogsz. De ésszerû XC jellegû használat esetén jó alapja lehet a fejlesztéseknek. Ahogy kopnak az alkatrészek, úgy érdemes õket valami finomabbra cserélni.
Sokan csinálják azt, hogy elkezdik a fejlesztgetést egy olcsóbb bringával. Majd ahogy összejön egy jobb felszereltség, lecserélik a vázat is. Rövidtávon olcsóbb ugyan, de hosszú távon így többet költesz el rá, mint amennyibõl egy jobb bringát ki lehet hozni egyben.

Valószínûleg tökéletesen mûködne Shimano váltóval is. A fogaskoszorúk, a láncok, a lánctányérok csereszabatosak egymással. A váltók ugyan annyit rángatják a láncot jobbra-balra Shimano és Sram esetében is. Gond inkább akkor szokott leni, mikor más-más gyártók, noname alkatrészeivel keverik meg a váltást. Mûködni fog, de többet zörög, lassabban dobja át a láncot.
A váltók szempontjából a különbség az, hogy a Sram 1:1 bovden húzású, míg a Shimano 1:2 (ha jól emlékszem). Ezért nem lehet Sram váltót Shimano karral használni, és fordítva. A Sram abból a szempontból jobb, hogy kevésbé érzékeny a beállítás pontatlanságára, illetve erõsebb a rúgó, ami a váltót mozgatja. Ezért valamivel határozottabb a váltása, még mostoha körülmények között is. A versenyzõk is ezért kedvelik.

Vaxi
hehe, okos dolog 😊

Desiderata
ilyen tandemmé alakító létezik felnõtt méretben is?
gordon 24
Szóval..

Ha van egy Truvatív karod, Schimano hátsó váltod és Schimano váltókarod akkor nem lehet baj! De sramból is van nem 1:1-es váltókar az jó a schimano váltohoz!

De ha Sram a koszorú, Sram 1:1-es váltód van (x-5 pl) ahhoz csak a Sram kar jó ami szintén 1:1-es!!

Downhill!!

Hecker007
Fejleszteni érdemes, a váz bírna komolyabb terepeket is?

SrAta
ui XT és Deore szett!
Profi!

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

SrAta
amit gabo ajánlott az a TFS-700D azon a fékek a nagyon jó kategória hidraulikus (DARABJA 21 000FT HA KÜLÖN AKAROD VENNI!) a Teló egy baromijó XC villa
Ezen soha semmit nem kell cserélned azért mert neked nem felel meg.(esetleg ha elesel és eltörik etc.etc.)

SrAta
úgyse gyõzöd meg😊
Gabo egy Sram koszorúhoz Sram lánchoz Truvativ hajtáshoz, nem érdemes shimano váltót bekockátatni ugye?
Barátságosabb ezeknek a Sram váltó nem?

Én hirtelen felindulásból vettem 40 000ért egy vázat aztán 70 000 ér egy rakat alkatrészt, még 30 00ér világítás óra pedál stb😊
Most majd váltó mert a feszítõ csak 1 fokozatban megy meg majd egyszer teló😊
170 000FT eddig de sohasem éreztem h megbántam imádom😊)
Jah és mostmár elmondhatom hogy minden porcikáját saját kézzel raktam össze(kivéve felnifûzés) mert 1 hónapja takarítottam amikor elütöttek és a középcsapágyat megbontottam
(nem hivatalos tipp: ha középcsapágyat akarsz kiszedni, és visszarakni, akkor ne vidd 4000Ftért boltba rátekersz egy rongyot és vízpumpafogóval szétszeded😊 a bicószerelõ mondta😊 szal saját felelõsségre lehet próbálkozni vele)

Felépítése és felszereltsége alapján egy belépõszint alján lévõ XC bringa.
Jobb, mint egy corabájk, de nem igazán kemény használatra lett építve. Alkalmi tekerésekre, könnyebb terepezésre alkalmas. De komolyabb terephasználathoz, rendszeres sport használathoz már kevés lehet. Ahhoz túl gyengék az alkatrészei.
Ha kíméletesen használod, túrázásra tökéletes.

Hecker007
üdv!
Nekem végül egy merida matt's 10D Special Edition bringa lett nem pedig kona shred, ezt a meridát ti hova sorolnátok, mire ajánlott leginkább használni?

Máté94
És?Ha elkopik akkor majd cseréljük.
Erre én meg azt tudom mondani, hogy a régi bringámon évekig nyúztam egy Acera váltót minden gond nélkül. A beállítása után remekül végezte a dolgát. A váltás pontosság, gyorsaság szempontjából nem csak a váltó számít, hanem a lánc, a fogaskoszorú és a bovdenezés is.
A Deore szettõl kezdve lényegében a Shimano alkatrészei kompatibilisek. Magyarul ugyan azt a váltást kapod. Legfeljebb kicsit könnyebb, kicsit erõsebb, kicsit jobb minõségû anyagokból, nem kicsit drágábban. De ezeket a kis különbségeket soha nem fogod érezni, ha nem versenyzel, vagy nem nyúzod keményebben a gépet. Akkor pedig csak a pénzedet dobod ki az ablakon. Éppen annyi értelme van, mint terepjáróval a városban közlekedni. Vagy Trabantba BMW motort tenni.
És el kell keserítselek! A lánc, a fogaskoszorú és a lánctányér kopóalkatrész. Márpedig egy drágább szetthez ezeket megvenni szintén drágább mulatság.

Túl sok kivetni valót nem találtam eddig se a Merida Matts bringákon. Az egyetlen dolog ami nem tetszik, hogy az alsó vázcsövön van elvezetve az elsõ váltó bovdenje. Az elsõ kerék lényegében minden trutyit ide vág fel. Szóval nem a legszerencsésebb megoldás.
De ezen kívül alapvetõen nem rossz bringa.
Nézd meg ezt az ajánlatot is:
http://www.speed-way.hu/index.php?action=termek&offset=0&id=1981&fokatID=116&katID=159

Amennyivel többe kerül, annyival szerintem jobb is a 700-as változat. Jobb teló, jobb felnik, jobb fékek. Én ezen már a fékeket se cserélném.

Általánosságban a Merida bringák ár/érték arányban jónak számítanak. Ennek ellenére azért szerintem még érdemes megnézni másokat is ebben az árfekvésben. Pl.: Giant, Kona, Author, Kelly's, Mongoose, GT, Cube...
Én kb. 2 évig tervezgettem a mostani bringám megvásárlását, apránként gyûjtve és mérlegelve a lehetõségeket. Bár tény, hogy az a bringa egy kicsit más árkategória. ;o)

Máté94
Ó ha tudnád mennyiszer gondoltam már át,ilyen olyan amolyan verzió.Az agyváltó egyszerûen olyan nehezen terhelhetõ,lassú vagyok vele,jobban elfáradok mint kellene.Miért SLX vagy Deore?Mert ezek a közép, és a felsõ kategória középsõ részén helyezkednek el.Mert ezek jó minõségûek, nem úgy mint egy acera amit sose tudtunk beállítani.Az agyváltó egy rossz döntés volt de emberbõl vagyunk és az ember a hibáiból tanul ha eladom az már történelem,és ugye tudjuk a történelem az élet tanítómestere.Eleve nem akarok bajlódni a váltóval,legyen precíz,váltson amikor én akarom,akkor amikor akarom és legyen hósszú élettartamú.Mert ezt egyszer kell megvenni és az én felhasználásom alatt még 10 év múlva is mûködne.Na, értitek?😊
bardocz
<#worship>
Trekking bringára SLX-et? XT-t?
Könyörgöm! A trekking egy elsõ sorban városi, aszfalt használatra szánt bringa. Az SLX meg az XT szett pedig egy kõkemény terephasználatra tervezett alkatrész család. Deorenál jobbat rárakni szerintem pazarlás. Sõt...
Komolyan nem értelek. Egyik oldalon garasoskodsz, hogy nincs 10k alatt ipari csapágyas kerékagy, a másik oldalon meg egy halom pénzt kiszórnál valami olyanra, amit soha az életben nem használnál ki azon a bringán.
De ha már itt tartunk, az agyváltóra is elköltöttél egy halom pénzt. Mégis mi az amit nem tudsz megtenni vele? Miért gondolod, hogy egy váltócsere bármit segít?

Lehet, hogy a bringázás technikai sport is. De elárulok neked egy titkot, a kitartást és az edzettséget semmi nem pótolja vagy helyettesíti. A legjobb alkatrész sem ér semmit, ha nincs meg a kellõ felkészültség ahhoz, hogy ki is használd. És egy trekking bringából soha nem lesz igazi mtb, bármit is raksz rá.

Tedd fel szerintem magadnak a kérdést, hogy mit is szeretnél csinálni! Gondold át!

Kb. õ lenne az, ami a legnagyobb részt lefedi a kívánságlistából és talán alapnak sem volna rossz:

Merida Matts

Kb. ennyit v nagyon kicsivel többet tudok rá szánni most.

Késõbb (tavasszal talán) kap egy (2) Juicy 5-öt és vmi komolyabb villát is talán.
Mit szólsz?
Máté94
Nálam az Acera az gyári hibás volt😄
Mindig volt vele valami😊
bardocz
Nekem az Acera is jól vált:-D Pedig én adtam neki rendesen az ívet egy idõben.
Máté94
Lehet megelegédnék egy SLX-el XT helyett mert sárba nem igen jasználnámé.Meg ha rendsen be van állítva akkor gondlom úgy vált mint egy xt nem?😊
Máté94
Eélkelt😞
Máté94
^^
Imádlak!
Máté94
*Deore LX
bardocz
Bizony ám, hogy jó 😉
Ilyen áron bónusz szerintem, ha lenne pénzem, egy szót nem szólnék neked ;-D
Máté94
Jeesz szõr!

Deore az jó vagy nem?😄
bardocz
Máté, erre most azonnal csapj le:-)
Mark007
Nem tudom, ki akart hajtást cserélni, de gondoltam beszúrom:
Bikemag apró

Nézd, amit az XC és Trail kategóriáról írtam, azok árnyalatnyi eltérések. Az elmúlt évek során a monti kategória egy csomó különbözõ stílusra tagolódott szét. A gyártók pedig igyekeznek a vásárlók igényeit minél jobban lefedni. Mindez olyan gyorsan ment végbe, hogy nálunk a legtöbb boltban csak bután pislognak rád, ha egy Trail felnire keresel valami szélesebb felniszalagot.
-Hát... Õõõ... Olyan DH kerékre valót nem tartunk...
-Huhh??? O.o

A Trail bringa már kicsit több, mint XC de még nem All Mountain. Az AM meg kicsit több, mint egy Trail bringa, de még nem DH vagy Free Ride. Ahogy mondtam, árnyalatok. Ha tudod, hogy konkrétan mit keresel könnyebben találsz az igényeidhez passzoló gépet ma, mint pár évvel ez elõtt. Nem kell megerõszakolni egy XC bringát egy hosszú utas telóval csupán azért, mert te kényelmesebben szeretnél lefelé ereszkedni. Van helyette Trail vagy AM.
Az XC és a Trail bringa ugyan olyan jó aszfalton. Ehhez inkább csak megfelelõ gumit kell választani. Sõt, megkockáztatom, hogy valamivel kényelmesebb is a Trail bringa, hiszen egyenesebben ülsz és kevésbé vagy fekvõtámaszban, mint egy igazi XC bringán. (A hegyekig valahogy el kell jutni, valamint az edzõ köreimet én is aszfalton tekerem.)
Kapaszkodásban az XC jobb. Keményebb terepen, fõleg lefelé, viszont a Trail bringa jobban érvényesül.

Ha tetszik a bringa és a honlapokat, boltokat böngészve nem találtál olyat, ami jobban megdobogtatná a szíved, akkor ne tartson vissza az, amit írtam. Nem hinném, hogy csalódást okozna. Gyanúm szerint a mostani bringádhoz képest így is ég és föld lesz a különbség. ;o)

Pedál ügyben passz, évek óta SPD pedállal tekerek.
Platform pedálból érdemes fém keretest választani és amennyire tudom a cserélhetõ tüskés változatokat többre tartják. (Igen egyedi hegtetoválásokat lehet vele készíteni a lábszárra, ha lecsúszik róla a lábad. ;o) )

Máté94
Eddig sose volt bajom aggyal,pedig sose volt igazán jó kerékpárom😄
90 kg-mal nem vagy egy könnyû bringás. (És ez nem szemrehányás akar lenni, lévén én sem vagyok éppen pehelysúlyú.) Ha ehhez hozzávesszük, hogy sportoltál is, így feltételezem, hogy van némi edzettséged. Szóval ha úgy adódik, elég rendesen nyomhatod izomból is. Ráadásul szeretsz lefelé is tempósan haladni.
Ehhez olyan alkatrészek kellenek, amik ezt az erõhatást el is viselik. Szóval szerintem a telónál is fontosabb az, hogy a középcsapágy és a hajtókar kellõen erõs legyen. Ebbõl adódik, hogy a négyszögtengelyes (square) hajtókar rögzítés felejtõs. Shimano esetében Octalink, Truvativ estében pedig ISIS, vagy ezek utódai az integrált hajtómûves megoldások választása lenne a tanácsos. Ezek kellõen merevek, így nem hajolgatnak el az erõhatások alatt. Shimano Deore szett alá menni nem érdemes.
És hogy a váltás teljesítmény és pontosság is rendben legyen, érdemes ugyan ebbõl a szettbõl választani a láncot és a fogaskoszorút is. Ez a szett már a rendszeres használatot is kellõ képen bírja.
Telók esetében a 60-70k körüli árkategóriába tartozó villák már kellõen finoman mozognak és megfelelõ karbantartás, valamint rendeltetés szerû használat esetén nincs túl sok gond velük. (Egy XC villa nem DH-ra és Dirtre való.) Ezeknél a villáknál már általában állítható az elõfeszítés és a visszaút csillapítás is.
Egy olyan kerékszettet, ami egy általad megcélzott felhasználást is elvisel kb. 30-40k-ból lehet kihozni.
Fékbõl pedig ahogy mondani szoktam, a megfizethetõ legjobbat kell választani. A hidraulikus tárcsafékek elég drágák ugyan, de ezeknél kapod jelenleg a legjobb fékerõt és adagolhatóságot.
És persze nem árt egy jó váz sem...
A fentiek már nem egy kezdõnek, hanem egy komolyabb bringára vágyó, haladó bringásnak felelnek meg inkább.

Nem tudom, hogy mi az a maximális keret, amit meg tudsz engedni magadnak. Tartok attól, ha a fentieket egybevesszük, akkor az árlétrán is kénytelen leszel feljebb araszolni, ha olyan bringát szeretnél, ami mindezt azonnal nyújtani képes.
A másik megoldás, hogy fejlesztgetni kell. Ebben az esetben meg kell keresni egy olyan bicot, ami legnagyobb részben lefedi az igényeidet és azon le kell cserélni idõvel a még kilógó alkatrészeket. Olyat érdemes választani, aminek kellõen jó a váza (geometria, felépítés, erõsítések...), hiszen ez lesz az alapja a késõbbi fejlesztéseknek is.
Esetleg ha kellõen bátor vagy alkatrészenként is össze lehet válogatni, vásárolni a bringát. Viszont ilyenkor érdemes szem elõtt tartani, hogy a gyártók mindig olcsóbban kapják meg az alkatrészeket, mint amennyiért te a boltban megvehetnéd. Szóval ha jól akarsz kijönni a dologból, akkor az nem kevés utánajárást igényel.

Nem akarok konkrét típusokat írni, de ha találsz olyat, ami szimpatikus szívesen megosztom a véleményemet. A fentiek talán kiindulásnak jók lesznek.

Én is ezt mondom ha arra használja az ember amire való akkor nincs vele gond!Az enyémnek sincs semmi baja,én is használom a városba mindig,csak hát kellene egy komolyabb már!

Szevasz!

Köszönöm,hogy átnézted a bringák leírását!
Hát most a 2009 - es modell " csak " 182ezer 237 -rõl!Nagyon meg akart gyõzni a tulaj,hogy most érdemes vásárolni bicajt,mert most árazzák le a 2009 -es modelleket és jön a tél is lassan!
De akkor az XC jobb aszfaltra mint a Trail ugye?Általában több az aszfalt nekem mint a földes út,és én nem használom extrém dolgokra csak egészséges tekerés,mozgás egy nagyon jó kis bicóval!
Valami normális,jó pedált tudsz ajánlani?

Vaxi
jah ezt a részt kihagytad a leírásaidból 😄DDDDD

egyébként a hauserrel semmi baj nincsen, városba szaladgálni még mindig azzal járok. ha arra használja az ember, amire való, tartós kis bringa.

Egy alkatrészt három szempont alapján lehet értékelni:
Élettartam és megbízhatóság / ár / tömeg.
Ebbõl a háromból kettõ feltétel az, amit kedvezõre lehet kihozni. A harmadik mindig csorbát szenved.
Most akkor felteszem a kérdés: Megbízható vagy olcsó alkatrészt akarsz?
Többezer km-et tekertem le Novatec agyakkal úgy, hogy semmi problémám nem volt velük. Ennél sokkal olcsóbban jó minõségû kerékagyat nehezen fogsz kapni.