22334
11330766891279474906.jpg
  • Blum
    BAN
  • raptor22
    Igazad van megnéztem. Az átütőtengelyes (15mm-es sztem) jóval vastagabb, masszívabbnak tűnik. A komolyabb teleszkópos villáknak sem olyan a kialakítása mint pl. egy egyszerűbb kivitelűnek. Ezekhez lett kialakítva a 15mm-es. Lényegében az egész a villától függ, hogy az milyen.
  • repvez
    Gondolom az agy kialakitás más és az egyikben a sima gyorszáras tengelyt lehet használni a másikban az átütő tengelyest. az első teleszkóp kialakitása fügvényébe ,hogy melyiket tudod beletenni.
    Keress az átürőtengely szóra abból tusz levonni következtetéseket a különbségekre.
  • raptor22
    Vastagság lehet, de ahogy írtad a 1,5 cm az sok. A sajátom tuti nincs annyi. Na kivárom, hátha jön erre egy szakértő:)
  • Knabb
    Megmondom őszintén nemtudom :DD Csak bedobtam a fordítóba :D Én nem gyorszárazok. A tengelyvastagságra gondoltam dee a 1,5 centi nekem nagyon vastagnak tűnik
    Idő kérdése és valaki mond valami okosat ;)
  • raptor22
    Most hülye kérdést teszek fel:) Még csak most tanulom a bicikli szerelést, alkatrészek megismerését, nézd el nekem:) A hosszúság különbözet miért fontos? Számít a villától, a fogaskoszorútól, stb.? Ha lemérem a jelenlegit, ami a bicajon van akkor valószínűleg olyan kelhet ebből is? Vagy teljesen mindegy?
  • Knabb
    Ennek a felninek a belső szélessége fix 19mm (Innenbreite: 19 mm). Az a választható paraméter az a gyorszárra vonatkozik.
    Utoljára szerkesztette: Knabb, 2014.11.23. 17:47:19
  • raptor22
    A felni szakértőkhöz lenne egy kérdésem, mégpedig, hogy ennél a keréknél van 2 választható opció a 9mm és a 15mm. A kettő között mi a különbség? Van e jelentősége? Belső szélesség talán? A jelenlegi felnim azt hiszem 15mm-es, de rá kell néznem.
  • pauly
    Köszi!
  • cobranco
    Üdv mindenkinek!

Elkészült a nyári balkáni bringatúránk harmadik epizódja,a tengerparti rész,látványban nem lesz hiány és aki kemény hegyi szakaszra vágyik,az sem fog csalódni.

Útvonal:
    Cetina-szurdok-Omis-Makarska riviera/Brela,Baska Voda,Makarska,Tucepi,Podgora,Drvenik,Zaostrog,Podaca,Brist,Gradac/-Biokovo Nemzeti Park: /Sveti Jure(1762m)

Térkép:
    http://users.atw.hu/cobranco/terkepek/adria3.2014..html

…ja igen,bár kicsit megkésve,de van itt még egy,a túrához tartozó,fotókkal illusztrált írásos beszámoló is,igaz egyenlőre még csak a Boszniai szakaszról,…ha valakit érdekel,megtekinthető itt:
    http://users.atw.hu/cobranco/turabeszamolo_14_adria.html

Kellemes időtöltést!
  • Muttley
    Én egy ilyet szeretnék

• Blum
    Az hogy mi az a pénz ami már sok egy hobbira/sportra, erősen szubjektív. Nyílván, ha racionálisan gondolkozunk akkor 2k egy "szaros bicikliért" az sok..kurva sok. De egy hobbinak megvan a maga szenvedélye és vele együtt az irracionalitása is...és épp ettől szép. :) Egy időben én is elköltöttem volna a világ pénzét egy bringára, mióta abbahagytam azóta a PC-vel és az autókkal vagyok így.
    Ne hagyd, hogy a pénz vezéreljen mert akkor soha nem leszel boldog a szamaradon. Ha úgy gondolod és úgy érzed, hogy egy brutál jó vázzal tényleg sokkal előrébb lépnél és boldogabb lennél akkor go for it.

Megszámolni nem tudom, hogy hányszor vertem a fejem a falba pont emiatt...nem volt rosszabb az adott tárgy mint amit eredetileg akartam de az ideg megb.szott, hogy én akkorse ezt akartam.

Biztos, hogy a Radonnal se járnál rosszul, kiváló masina de tavaszig ezt még rágd át magadban mert szvsz onnan, ahol most vagy egy komoly carbon váz lenne a legnagyobb előrelépés. Én itt leszek, ha nyüstölni támad kedved akkor nyugodtan :D
  • Boconadi
    Total igazat adok, a santa cruz egyebkent is egy brutal jo marka, de valahogy csak egy vazert 2-3000€ szerintem nagyon sok. Abszolut ne erts(etek) felre, de azert az nekem is sok mar. Nem sirankozni akarok, se senkiben ellentetet kelteni, de az en velemenyem szerint ennyit egy bicikli nem er. Ertem a gondolatviteled, hogy csak a vazat vegyem meg, es a többit tartsam meg, de igy a regi vazamat eladni (szerintem) nehezebb. Ugy ertem csak sajat magat + egyket aprosagot. Hasznalt vazat en sem akarok, majd meglatjuk mi lesz. Meg mindig nagyon gondolkodom a radon-ban, de a vasarlasra csak tavasszal kerül majd sor. Felteve ha sor kerül. Addig meg foglak zaklatni :D
  • Blum
    Ez igaz de ha veszel egy vázat+tagot akkor egy csomó cuccod megmarad és azokat átrakhatod az újba. Max. kisebb alkatrészeket kell venned de ha van 2k juró körüli összeged akkor gondolkozz el rajta, hogy a 2k-ból mennyivel jobb vázat veszel vagy ha a 2k-t egy új bringára költöd és az mennyivel lesz jobb mint a jelenlegi vagyis mennyivel nagyobb előrelépés lenne.
    A jelenlegi vázad ha jól látom akkor alu, 2k-ból már "beszarsz-behugyozol" kategóriás karbon vázat veszel.
    Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.11.01. 18:01:30
  • Boconadi
    Epiteni sajnos mindig sokkal dragabb mint egyben a bringa.
  • Blum
    Én a helyedben max. a vázat cserélném. Amilyen igényekről beszélsz az a tipikus enduro műfaj. Ez a váz ami most megvan szinte üvölt egy keskeny kormányért meg egy 85-100mm-es villáért (pl. RS SID WC) mert egy tipikus CC váz. Én a helyedben csak vázat cserélnék (+ rugóstagot ofkorz), a többi bőven megfelelne a célra.
    Ha enduro gépet építesz akkor nem feltétlenül kell feladni a hosszú távú kényelmet, jól megválasztott, lockolható hátsó taggal és gumikkal azzal is lehet haladni.

Tipikusan ilyen enduro váz pl. a Santa Cruz Bronson de ott csak a váz + a tag 2K USD :)
    Vagy a LaPierre Zesty ami mellett szintén nem lehet szó nélkül elmenni.
    Olcsóbb kategóriában meg ott van a Giant Trance széria.
  • Boconadi
    Na igazandibol nemtudom. Ezt is imadom, csak belül valami erzes azt akarja, hogy valahol egy kicsivel többet akarok, egy kicsit masszivabbat, vagy brutalabb, nagyobb rugostaggal, tenyleg csak egy fokkal vadabbat. Csak felek, hogy akkor elveszti a veszett jo mobilitasat, azt hogy 100-120km -eket is letudjon menni vele az ember normalisan.
    Utoljára szerkesztette: Boconadi, 2014.11.01. 02:35:00
  • pajti
  • cobranco

Balkáni bringatúránk második része megtekinthető,akit érdekel:

Útvonal:
    Jajce-Pliva-tó-Vinacka klisura-Donji Vakuf-Bugojno-Kupreska Vrata/1384m/-Kupres-Kupresko polje-Malovan hágó/1184m/-Krug planina-Livno-Busko jezero-Arzano-Zadvarje-Gubavica vizesés-Cetina kanyon

Térkép:
    http://users.atw.hu/cobranco/terkepek/adria2.2014..html

Nem „apróztam el”,remélem lesz aki végigüli:)

Hátszelet!
  • Blum
    Egyáltalán miért akarod ezt lecserélni?
  • Boconadi
    Nem tudom még... Olyan szép! :( :D

• raptor22
    Erről a márkáról még nem hallottam, meg is lesem. Magellan bicajra menne.
  • Blum
    Torat venném én is de előtte mindenképp szétnéznék, hogy mi a helyzet a Marzocchi háza táján.
  • raptor22
    Teleszkópos villa vásárláson gondolkodom. Jelenleg Rockshox Dart 2 van a bicajon. 2 teló jött nálam számításba: Rockshox Tora, illetve a Rockshox XC 32. Nálam a Tora a nyerő. Ha tudok tanácsot adni, hogy melyiket érdemesebb választani azt szívesen veszem:)
  • Blum
    Ja meg ha ott vagy Németország környékén akkor a GT-t meg a Ghost-ot is megnézhetnéd.
    Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.10.22. 12:49:34
  • Blum
    Az biztos, hogy a Radonnal nem járnál rosszul de mindenképp járj utána, hogy mennyire dolgoznak szabvány alkatrészekkel és méretekkel mert ha csak tőlük tudod beszerezni ami kell akkor az nagyon sokba lehet.

Anno árultunk a boltban 2006-os Magellán Polarist (vagy Crux-ot, franc tudja már) és abba csak az a kormánycsapágy ment bele amit a Magellán forgalmazott. Természetesen a csapágy -direkt vagy sem, mindegy- igencsak silány minőségű volt. Lényeg, hogy errefelé nagyon mentek a Magellánok, el is adtunk belőlük pár készletet aztán sorra hozták vissza, hogy a kormánnyal valami nem jó...elkezdtük őket kicserélni de gyanús volt, hogy egyik se megy bele, telefon a forgalmazónak és akkor mondták, hogy "hát igen, hoppá van". Úgyhogy vagy maradt a gyári drága (de legalább szar) csapágy vagy elküldtük a vásárlókat egy esztergáshoz...de persze mi voltunk a szemetek és a kurvaanyánkat. :)

Lényeg, hogy tényleg járj utána mert ez nem egy mezei kommersz MTB és ha ilyen szitu áll elő akkor lehet szívni a fogakat :D

szerk.: A Cannondale tényleg egy érdekes jelenség de tudnak bringát gyártani. Az a lefty teló már sok-sok éve piacon van és ha rossz lenne akkor nem gyártanák :)
    Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.10.22. 12:46:19
  • Boconadi
    A scott geniust 29-esben neztem, nincs vele tapasztalatom. Valahogy a 26-osokat szebbnek es kezelhetöbbnek talalom.

A specialized nagyon draga, onnan indul az ara (egy uj), amennyiert mar nem vennek bringat sajnos. A cannondalenek pedig maga a formavilaga, a szinei nem tetszenek, az elsö egy rugostagbol allo villa pedig szamomra mar a hanyinger kategoria, es azt sem hiszem el, hogy olyan massziv es merev lenne, mint egy dupla. Mas, nekem nem jön be, izlesek es pofonok : )

Az s works brutal szep, tenyleg ezen nincs mit vitatni.

Van itt egy bolt vhol grünwald-ban, ahol arulnak nukeproof bringakat, de inkabb downhill üzlet, es marha draga (!).
    Igazandibol Nagyon "rakattantam" most erre a Radon-ra. :D
  • Blum
    S-Works Enduro, Enduro Expert Carbon, Stumpjumper FSR
    Nukeproof bringákat tudsz beszerezni? Mert azok is finomak ám...:) (meg kurva drágák :D)
    Elég komolynak néz ki ez a Scott is (hogy is felejthettem el a Scott-ot, pfff..) Cannondale-lel nem vagy kibékülve?...na mesélj mert ilyet még nem hallottam! :D

Mégegy kérdés: 29-esekben nem gondolkozol? Hegyen túrázni egy jó 29-essel nagy királyság, mert könnyebb hajtani (főleg felfelé) és simábban is gurul a nagy kerekek miatt.
  • Boconadi
    Speci? Annyi penzem azert nincs :D de ha van tölük esetleg olyan amit ajanlanal ebben az arkategoriaban, nagyon vevö lennek ra!
  • Boconadi
    Nemtudom. Marha jol nez ki. Ez jelenleg 1999€, beleszamitanak az enyemet 600€-ert (ami azert enyhen szolva egy kibaszott nagy vicc, marcsak azt nezve hogy en egy eve vettem 1899€-ert). A problema hogy nagyon tetszik, de lehet hogy maradok a scott-nal, vele együtt a syncross-al es a FOX-al. Szeretnek valami "vadabbat", Ez a masik varians, a cannondale-el valahogy nem vagyok kibekülve, a Kona pedig az en velemenyem szerint is egy vicc lett.

Egyeb ötletek esetleg? : )
  • Blum
    Radon..hmm :)
    Bár tapasztalatom nincs vele mert nem túl gyakori gép de bike expon már láttam őket párszor és elég karajnak tűntek.
    Német cucc, iszonyat árakon adják a vázszetteket de nem véletlenül...még nem olvastam olyan tesztet amiben lehúzták volna bármelyik modelljüket is. btw, én már csak azért se venném meg mert nem túl gyakori..vagyis ha valami spéci alkatrész kell hozzá akkor azt jóeséllyel csak tőlük tudod beszerezni, horror áron. Inkább vennék egy Specit, TREK-et vagy egy Canondale, Kros, Giant gépet. Kona-t nem...már nem :( (elszomorító, hogy a Kona mennyire eltűnt/leáldozott pedig 6-8-10 évvel ezelőtt az volt az Isten :D )
  • Boconadi
    Sziasztok! A Radon bringakrol mit tudtok? Engem konkretan a Swoop 175 erdekelne, de ha barmi hasznosotok, tapasztalatotok van a markaval kapcsolatban, nagyon kivancsi vagyok.
  • MerlinW
    A mondat:

"Isten úgy helyezte el a magyarokat a világban, hogy a világ 80 százaléka rosszabbul él nálunk, nincs jogunk panaszkodni. Törekedni, jobbá, szebbé tenni az életet, azt lehet, és kell is, de panaszkodni, azt nekünk semmi jogunk nincsen."

Ennyi:)
  • Tetsuo
    "Ez megvan!" :-D Tipikus székely.
    Gratulálok neki!
    A hosszabb cikk ill. az interjú vele, itt van.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.10.20. 02:06:34
  • Stockbauer33 #21218
    http://www.origo.hu/utazas/hirek/20141019-visszaert-szekelyudvarhelyre-szabo-kobra-zoltan-fold-koruli-bicikliutjarol.html
  • pxxl
    Cycling Activists Build Bamboo Car Skeletons to Demonstrate Space Taken by Single Occupancy Cars

• Boconadi
    Schwalbe jo valasztas!
  • raptor22
    Új külsőt kapott a bicajom, Schwalbe Sammy Slick. Előtte WTB Weirwolf volt, bicajon volt rajta. Két gumi között óriási a különbség, szoknom kell az újat:) Mivel aszfalton megyek 90%-ba ezért a terepgumit nem akartam megint venni, mert "megeszi" hamar. De ha kedvem van letérni a betonról jól jön egy jó gumi. Így esett a választás a Sammy-re, ami szintén 2.1-es mint az előző (ilyet akartam mindenképp) A WTB 2 év alatt hátsó keréken kopott le kb. 50%-ra, kb. 4000 km alatt. Hátránya a nagy gördülési ellenállás, valamint hangos volt. Stabilan lehetett menni vele, vizet nem szórta, sár nem maradt meg benne, összességében jó gumi volt. Ami miatt nem ilyet akartam megint venni, hogy belülről szálszakadása lett már 2 helyen is. Valószínűleg a gumi régi lehetett és a boltba sem vigyáztak rá. Én pedig padkánál felüthettem. Így kb. 3-4 gumibelsőt evett meg a hátsó gumi.

Ma tekertem az új gumikon gyorsan kb 6 km-t. Aszfalton repülök:) Homokba nem igazán érzi jól magát, veri is fel rendesen. Valamint a döngölt földút még a "kedvenc" helye a guminak, ott is jól teljesített. Nedves aszfaltra leszek még kíváncsi, hogy viselkedik ott.

Utoljára szerkesztette: raptor22, 2014.10.11. 18:47:11
  • MerlinW
    Wow... ez pro:)
  • Boconadi
    :-)