Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SrAta
jah de én four crossozok és alázom a gépet te meg városban használod, igaz én ne,m vagyok több 60 kilónál...
de azért tépem énis rendesen mert edzésbe vok😛

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Én legfeljebb tanácsot tudok adni. Azt megfogadni vagy elvetni mindenkinek saját szíve joga.

Körbe le lesz aszfaltozva. Könyörgöm,ha kimegyek a városból TEREPRE bringázni,akkor ne aszfalton kelljen már mennem. Ráadásul 5 méter széles sávban kiírtanak majd minden fát. Aztán pár év múlva meg majd néznek,amikor a gyökerek felgyûrik az aszfaltot. Ugyanaz lesz,mint Balatonkör jópár szakaszán.
Gyalogosan van rajta veszélyes rész?? 😮 Mégis hol? Ezért mondtam,hogy nem kezdõknek való. Kell oda kis rutin és tapasztalat,na meg nem árt a megfelelõ technika sem.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

- körbe? Én csak az elsõ csónakházig láttam aszfaltozni. Egyébként ezt jó dolognak tartanám
- pár éve ezen a bicikli úton nyáron körbe akartam menni, de akkor elvesztettem az utat egy nálam magasabb csalánosban, majd amikor egy gyengébb kanyar után az út közepén elém ugrott egy legalább 3 éves fa, azon azért meglepõdtem (az út közepén nõttek ki, mert utána többet is láttam). Jelenleg gyalogosan is vannak az 'úton' veszélyes részek, pláne esõ után

\"Nyelvében él a nemzet\" | \"Ha nem érdekel hol vagy, nem tévedhetsz el\" | gw2: Szilva Lee | Lenovo G580AH i3, GT635M, 8Gb RAM

"nyáron ha jó az idõ akkor egy bicikli körútnak csúfolt erdei földúton (Deseda-part) "

Szerintem a körnék legnagyszerûbb bringás útvonala. Tény,hogy nem abszolút kezdõknek ajánlott. Én már kb. 200-szor körbementem rajta,éjjel-nappal,esõben,felhõszakadásban,hóban. Edzésnek tökéletes. Volt,hogy egyhuzamban 4 kört toltunk le.

És most mit csinálnak ezek a ge*ik? Hát nem körbe aszfaltozzák? Hát a ku*va anyjukat!

- elõször is köszi a kimerítõ választ
- a jelenlegi bringát a szerelõ ajánlotta, szerintem a legjobb tudása szerint. Elvileg ki kellene bírnia a terhelést, de ez csak az elsõ fél évben szokott sikerülni neki (ez a 2. ilyen típusú gépem). A hátsó kereket már dupla felnisre kellett cserélni, az elsõt szerintem fél éven belül cserélni kell. Hajtókarokat, pedálokat már cserélni kellett, hajtókar-csapágy is valami minõségi darab lett, saját házzal ha jól értettem (hogy eredetileg miért nem olyan volt benne, azt persze nem értem). A jelenlegi problémám vele a lánc - lánckerék páros gyorsnak tûnõ kopása, de ha ez természetes (#10364 1900km-hez jónak tûnik az én 2500km-m) akkor ez van. Nekem fontos volt, hogy egyenesen ülve tudjak tekerni és ez a gép tudja ezt
- nyáron ha jó az idõ akkor egy bicikli körútnak csúfolt erdei földúton (Deseda-part) kerülök pár km-t, erre a jelenlegi bicikli alkalmas. A 100+ kg-hoz 181cm magas vagyok, és nekem bejöttek a nagy átmérõjû kerekek, ha jól értettem a szélesebb gumival (bike) kisebb átmérõjû kerekek járnak, ami kapásból a sebesség rovására megy, márpedig én aszfalton elég gyorsan tekerek (versenygépekkel persze meg szoktak elõzni, de más biciklisbõl nem sok)
- a Csepel géppel egy bajom van csak, a megállás 😊 Nem okoz gondot izomból feltekerni, és a fenntartása is jóval olcsóbb. Az elsõ fogaskerék, hajtókarcsapágy cseréje (szereléssel együtt) év végén kijött 7000Ft-ból és a lánc is olcsóbb lenne és még tovább is bírja
- sárvédõ nélkül most naponta lehetne hajat és kabátot mosni, az elhagyásuk nem tûnik jó ötletnek (van mindkét biciklin)
- 100e-150e Ft-ból ilyen gépet (ami most van) vehetek legalább 3-at, de inkább többet. Ha egy gépet 2 év alatt leamortizálok, az akkor is 6 év. És 6 év alatt ekkora terhelés mellett biztosan kellene költeni rá mást is. Valamint 50e Ft-ot egyszerûbben (és gyorsabban) össze tudok szedni mint 150e Ft-t. Az elsõ jobb gépem anno sokba került, és amikor javítani kellett volna olcsóbba került egy újat venni 28e Ft-ért. Ha jól emlékszem ~35e Ft volt a felújítása (dupla felnis kerekek, lánc, lánckerekek) mielõtt ellopták itthonról

\"Nyelvében él a nemzet\" | \"Ha nem érdekel hol vagy, nem tévedhetsz el\" | gw2: Szilva Lee | Lenovo G580AH i3, GT635M, 8Gb RAM

Vaxi
Hát, nincs törhetetlen váz 😊

Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.

Ugye-ugye... :o)

szisztok

valaki pls válaszoljon a 15.23-kor írt kérdésemre fontos lenne

köszi
Máté94
Egy kis városi gumi pár sárvédõ és kosártartó és a padkákat már meg se érzem városban!😄
bardocz
Eleinte ezért nem tudtam kioldani. Aztán megnéztem a cipõtalpát, és szépen el volt forogva.
<#szeret> Nagyon szép! Raknék rá semi-slick gumikat,kis szarvakat aztán csáóóóó...perfect.

Ez akkor jön nagyon tutin össze, ha nincs rendesen meghúzva a cipõ talpán az spd stopli és kioldási kísérlet közben el tud fordulni. ;o)

A tény az, hogy a legtöbb gyártó csak akkor kezd fejleszteni, ha a konkurencia rákényszeríti.
Meg lehet nézni. A Trek talán két éve hozta ki a Full Floater és az Active Braking Pivot (abp) rendszerét, addig a jó öreg egyforgáspontos rock linkes rendszeren ültek. Az új rendszer is az, de egy kicsit jobban átgondolt. A Speci még mindig az FSR rendszerén finomítgat, egyre inkább túlbonyolítva azt. A Kona még mindig egyforgáspontos rendszereket épít, egyetlen újításuk a Magic Link lenne, amirõl még nem igazán tudni mire lesz jó. A Giant kb. 3 éve indította el a Maestro rendszert, a nagyok közül talán az egyetlen komolyabb fejlesztést évek óta. Bár errõl meg egyesek azt mondják, hogy a DW Link egy korai koppintása. A Cannondale Scalpel sem egy mai fejlesztés a softtail megoldásával és a Lefty telóval.
A kisebb gyártók közül akadnak néhányan akik mernek újítani, de csak kevesen. Egy-egy komoly fejlesztés nem kevés mérnöki munkát és ráfordítást igényel. Ez pedig nem minden esetben térül meg.

A félreértéseket elkerülve nem azt mondom, hogy az egyforgáspontos rendszerek mind szarok. Az egyszerû felépítésüknek hála kellõen strapabíró gépet lehet vele építeni. Persze a hátrányait elég nehéz kompenzálni.
Az egyik gép, amitõl nagyon csöpögött a nyálam, az a Cannondale Rize (RZ One Twenty). Szerintem gyönyörû:

bardocz
Áh, ha már a földön fetrengenék, és kalimpálnék, akkor szerintem még én is kacagnék 😄
"büdösbogár" 😄DDD

Ezen szakadtam. Elképzelem szegény bardocz-ot,amint a földön fetrengve anyázik és kalimpál össze-vissza...😄

bardocz
Itthon majdnem megvolt, fel mellett elkezdtem ugrálni, mert milyen jó így, aztán nem oldott ki, és dõltem, de meg tudtam magam támasztani 😄 Már csak a vállam fáj picit...:-D Majd hétvégén elmegyek infoparkba, és megtanulom használni. Aztán tavasszal már mehetek is vele terepre, most még nem mernék.
Nem kell betojni! Néhányszor elõ fogod adni a krumplis zsák (megállsz és elfelejtesz oldani ezért szépen eldõlsz), vagy a büdösbogár (eldõlve a földön fetrengsz, mert sehogy sem tudsz kioldani) mutatványt, aztán belejössz. ;o)

Basszus ne fényezzetek már ennyire, mert a végén még elkopok! :o)
Attól még nem vagyok ász, hogy bringázok egy ideje és szeretek utána olvasni, járni dolgoknak és inkább mások hibáiból okulni, mint sajátokat elkövetni. A sok szövegeléstõl pedig még kevésbé.
Blum és Tusy is többet tekernek egy év alatt, mint én!

Tusy:
Mielõtt rátérnénk a konkrét problémára...
A bringa alkatrészeket három fõ szempont alapján könnyen lehet osztályozni. Ez a tömeg, tartósság/megbízhatóság és az ár. Ebbõl a hármasból egyszerre legfeljebb két szempont hozható ki elõnyösen, a harmadik mindig csorbát szenved. Na most, a régi Csepel bringákat azért tudták olcsónak és szinte elnyûhetetlennek készíteni, mert az alkatrészek alaposan túl lettek méretezve és ezért mai szemmel ólom nehezek voltak. Mielõtt megítélsz egy mai bringát, muszáj a szemléleten is módosítani.

Lehet, hogy napi szinten a 20 km városi tekerés nem tûnik soknak, de ha ehhez hozzá vesszük a többi tényezõt, hogy éves szinten 5000-7000 km-ert tekersz, és hogy nem vagy te sem pehelysúlyú bringás, akkor hamar látszani fog, hogy egyáltalán nem kis igénybevételrõl van szó.
A Hauser Downtownt nem ilyen igénybevételre tervezték. A váz talán megállja a helyét, mint városi bicikli, de a nagyobb részt noname alkatrészek az általad jelentet igénybevételhez már kevésnek számítanak. Nem csoda hát, hogy erõsen kopnak. A bringát elsõ sorban alkalmi tekerésekre tervezték. (Hétvégenként rövid 10-30 km túrák, szigorúan aszfalton, esetleg néha le a sarki boltba.)
A drágább alkatrészek és bringák nem csak azért kerülnek többe, mert valami csúcs technikát jelentenek. Egy rendszeres sport használatra, esetleg versenyzésre szánt bringán az alkatrészeknek nem csak a versenyt, hanem a napi olykor nem kevés edzõ km-ket is bírniuk kell. A normál használat melletti kopáson kívül, egy testesebb bringás esetében a többlet terhelést is el kell viselniük. De egy komolyabb túra bringa is legalább ekkora igénybevételnek van kitéve.
Nem tudom, hogy a Hauser mennyire alkalmas az alkatrészek cseréjére. Gyanítom, hogy elég korlátozott mértékben. :o/ Így leginkább azt tudnám tanácsolni, hogy érdemes lenne helyette egy másik, jobb bicot választani. Hosszú távon valószínûleg ez az elõnyösebb megoldás.

A montik és az országútik között van egy átmeneti, öszvér kategória a trekking vagy cross bringák kategóriája. Ezek a bicok az oútiknál erõsebb felépítésûek, de az montiknál kicsi kényelmesebb, egyenesebb üléspozíciót adnak. Túrázásra, aszfaltos, földutas használatra készítik õket. Csomagtartóval, sárvédõvel is el lehet õket látni. (Sokszor már eleve azzal szerelik õket.) Az alkatrészeik nagyobbrészt az mtb kategóriából kerülnek ki, ezért erõsebbek és igény esetén fejleszthetõek az olcsóbb szettekkel ellentétben.
A váltók és a meghajtás terén a Shimano Deore szett az amit érdemes megcélozni, ez egy erõs középkategóriát jelent. Az alkatrészek lényegesen jobban viselik a terhelést és lassabban kopnak. Ráadásul jobb a váltás pontossága is.
Árkategóriában nagyjából 100-150 k közötti árfekvésben tanácsos szétnézni.
Az árból esetleg úgy lehet lefaragni, ha akad egy hozzáértõ és segítõkész szerelõ, aki hajlandó esetleg egy az adott típusból az olcsóbb összeállításon a meghajtás fõbb elemeit lecserélni jobbra. Értem ez alatt a fogaskoszorút, a hajtómûvet a lánctányérokkal, és a láncot. De szerintem így sem jön ki lényegesen olcsóbban a dolog.
A gyártók akik között szerintem érdemes nézelõdni: Kelly's, Author, Magellán.

Ami a gumikat illeti. Az ismerõsödnek nincs teljesen igaza. Nem a gumi szélessége miatt jelentkezik a "vasúti talpfa" érzés, hanem azért mert nem a megfelelõ gumi lett kiválasztva az út felületéhez. Aszfalton, döngölt, kemény földúton a bütykös terepgumiknak persze, hogy magas lesz a gördülési ellenállása és rázni is fog. Ilyen útfelületre alacsony mintás (semi-slick), esetleg szinte minta nélküli (slick) gumikat tanácsos használni. Az sem hátrány, ha a mintázat a futófelületen szinte egybefüggõ vezetõélt ad.
A mintázat mellett még érdemes figyelembe venni a gumi védelmi képességeit és a kopásállóságát.
Aszfaltra, városba, világot járni az egyik legjobb gumi a Schwalbe Marathon családja. Beépített felszúrás elleni védelem, magas kopásállóság, fényvisszaverõ csík az oldalfalon. Cserébe persze némileg nehéz és drága is. (Esetleg valami hasonlót érdemes keresni más neves gyártók kínálatában.)

A lopás ellen a legjobb védelem, ha a bringa nem marad õrizetlenül. Valamelyest le lehet lassítani a tolvajt, ha megfelelõ, a bringa árához illõ minõségû lakatot használ valaki. S persze meg kell tanulni megfelelõen lelakatolni a bringát.

Végül néhány link, amit már máskor is betettem:
http://hegyikerekpar.lap.hu/
http://kerekparbolt.lap.hu/

Máté94
Már csak azért sem mert még nem igen hallottam országúti vázról,hogy eltört volna!😄
gordon 24
Demo.. Több kép

Intense Socom:

Downhill!!

persze mindent el lehet törni,ahogy a képek is mutatják, és olvastam a Krisztiános cikket, de ezt mondtam, hogy mindenki úgy lövi be a bringát,hogy neki tökéletes legyen,mert azért versenyen meg úgy általában se mindegy,szóval nem azért lett átalakítva mert a kona direkt használhatatlan vázakat gyárt,hanem mert õ így érzi a gépet, a floater meg tényleg fos ez tény.

Úgylegyen! 😄

Máté94
Örülök,hogy velem ilyen nem fordulhat elõ!😄
Pfú,a a Santa Cruzon meglepõdtem...

gordon 24
Hát jahh😄 Szóval ezért mondom😄 Intense bõl is van egy kép amin egy repdt van.. Pill megkeresem.. Demóból is keresek ha találok rakom fel õket😄

Downhill!!

Máté94
Azigen!<#wow2><#wow1>
gordon 24
Pl😄

Kona:

Trek:

Santa Cruz v10:

Glory:

Downhill!!

Nekem is van egy láncos kérdésem. A hátsó váltó ugye nincs bekötve, csak feszítõnek van. Megpróbáltam, hogy lejjebb rakom a láncot, a váltót befixáltam az adott fokozathoz, de dobálja a láncot. (mindegyiken, kivéve azon az egyen, amin használták). Ez azért van, mert elkopott a lánc + az az egy fokozat? Vagy azért mert ki van véve pár láncszem?

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

bardocz
Volt bikemagon egy cikk, ahol egy Kona volt, meg ahogyan az át van alakítva. Sajna nem találom.
SrAta
Ledobálja elõrõl a láncot a bicó 5let?
meg vált fokozatokat...
feszítés nem megfelelõ?
feszíthetem a hátulját úgy ahogy akarom...
Nem javbít?
1900km ig bírhatta a SRAM 951es lán????

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

gordon 24
Nekem van kb 4 ismerõsömnek demoja😄 Illetva már csak 3 nak, mert az egyiket ellopták.

A 4 bõl 1 nek elrepdve lopták el, de igy használta kb 1 éve.

A másik már meghegesztette. A másik kettõnek még nincs baja vele.

Hangsúlyoznám, viszont, hogy nem lefikázni akarom, mert egy kibaszott jó váz a Demo.. De ez egy hiba.

A Kona, pedig mind szar.😄 Olvasd el a Bikemag tesztet. Halász Krisztián megkapta, és kb átépitették az egész bringát, hogy használható legyen. Ott kezdte, hogy a Floaternek az összes alkatrészébõl ujjat csináltak.
Le röviditették a homlokcsõvet, hogy ne tartsa az egekben a kormányt. Stb stb.

Az pedig sajnos mindegyiknél megvan, hogy ahogy hajtasz, érzed hogy húzgálja a láncot.. Érzed a hajtás közben hogy mozog.

Plusz beáll a hátulja néha😄 Fölleg ha csúszik a kereke stb stb..

Nem véletlen az, hogy a Konán kívül egyetlen gyártó nem csinálja ezt a floateres szart.. Plusz ezt a fajta Mozgást sem.

Én egy évig használtam a Stab deluxet. Ami ugyan az mint a lenti (mozgásra) csak régebbi.. Nem hiszem, hogy sokat javult volna..

Az meg hogy mi törik és mi nem.. Hát igen mindent el lehet tröni. A Socomból is láttam, nem egy repedtet töröttet. Gloryból is, Konából is a hihetetlen Trek sesion 88 ból is.. Ez van.. Csak nem mindegy hogy hogy meg miért törik..

Downhill!!

a demo az egy etalon váz,a repedés amit írtál azért átlagban nem jellemzõ,mindegyik váznak megvan a gyenge pontja.akik demoval mennek még nem hallottam panaszt pl. ja és nem vagyok egy kona párti,de attól,hogy egy korábbival mentél ami lehet már nem volt az igazi persze ezt nem tudhatom, nem biztos,hogy mindegyik szar.😄 hidd el,hogy fejlõdik. én mindenesetre azt mondom, minden a beállításon,testreszabottságon múlik.

Én meg egy Trance X3-at <#vigyor1> Hát olyan sokat kérek én? <#idiota>

bardocz
Fú mire vállalkoztam, alig tudok belépni a pedálba, és természetesen 3-as imbusz kell ahhoz, hogy tudjam állítani a rugó erõsségét, ami meg nincs itthon😄
gordon 24
Bratyónak az van tudod😄 De az meg nagyon zsíradék.. Jössz le a sáros pályán bemegy a forgóponthoz a sár.. Aztán elkezd nyikegni😄 Olyan mint egy tesco bájk😄

Ugyan hátránya nincs belõle, csak idegesítõ.. Utánna kis olajzás szárazra törlés stb elmûlik csak nem szereti a vizet.

És annak van még egy hátránya, hogy a rugóstag nagyon alacsonyan van.. Oda lehet koppintani ha rosszul jön ki a helyzet..

De viszont mind a Socom mind a Glory olyan, mint az állat😄 Mintha a tesded része lenne. Soha nem dolgozik ellened, mindig azt és ugy csinálja ahogy akarod.. Ellentétben pl a Konával😄

Szóval én azt gondolom, hogy nekem Intensem lesz ez után is vagy egy ugyan ilyen socom csak ujjab, vagy a 951..

Bátyám meg Gloryt akar. A 2010-est😄

Downhill!!

Na mindezekért kell venni Glory DH-t 😛

gordon 24
Szerintem ez egy kalap szar😄 (elnézést a Kona fanoktól) volt szerencsém kipróbálni az elõdjét..

Szar a Floater huzkodja a láncot (ezzel együt a lábad ha mozog) a homlokcsõnél el szokott törni stb stb..

Specko demo 9 jó, de sajnos annak is van egy hibája pl az hogy a rugóstag mellett léve alu merevítések el repednek.. Igaz kb semmi gond, mert nem reped tovább és a mozgásában sem korlátozza, sõt évekig használható ugy, csak ugye nem szivesen bringázunk repedt vázzal..

A Duncon Cane corso egy nagyon fasza váz, El is fogadnám😄 De annak is csavarodik a segge kicsit mint ahogy a Socomnak is..

Downhill!!

Ez sem rossz kis gép 😛

bardocz
Na, ez jobban tetszik már😊
De nekem az etalon a régebben berakott Nicolai.
Hmm... pár mende-monda szerint a nagyobb himbakar elõnyösebb az eleve DH-re tervezett vázokon...

Igaz ez egy 2005-ös modell, de a Specialized Demo 9 Pro váz önmagában is nagyon drága és nem véletlenül, anno volt szerencsém ülni ilyenen... 😊

bardocz
Hogy kiakadnának humiariban, ha tudnák, hogy most egy tescobike árát elköltöttem cipõre meg pedálra😄
- a TEFLONOS olaj az konkrétan marhaság rá, ha nagyon tutit akarnék akkor simán jó rá a zárolajzó spray (most nem ugrik be a neve), vagy a mûszerolaj (amit használok). Az elsõ tócsa nagyjából lemossa amúgy, és az olajtól annyira nem csökken a kopás mértéke, ez nem egy zárt sebességváltó (mint a kocsiké, motoroké)
- én megvettem volna a cuccot pár ezer Ft-ért (gyerekeimnek is van biciklije, és õk nem járnak a városba vele), de 2 év alatt nem ért oda. A lényeg azon volt, hogy oda hordjam hetente olajozni, én meg rosszul viselem ha madárnak néznek

bardocz
Itt az SPD cipõ, még fel kell szerelnem a pedált, aztán a szobába gyakorlom a kibe lépkedést. Nem akarom rögtön ilyen retekbe kivinni. Már csak azért sem, mert ha esek, akkor sokkal koszosabb leszek, mint szárazon😛
bardocz
Nekem a Konák hátsó része nem tetszik. Túl nagy a himbakar, meg minden.
Mark007
Pedig 400ft megéri.. Fõleg ha az a gond, hogy kopik.

Jesszusom..:/

Inkább járj valami ÉRTELMES boltba....ha már ilyen rossz véleménnyel/tapasztalattal vagy a DT-vel,akkor már inkább DreamBike.

- Littván (sportcsarnoknál - jégcsarnoknál). Újabb gépet is nála vettem, meg az elõzõ 2-t is (amiket elloptak). Az elsõ bringa az kicsit combosabb volt, de amikor leamortizálódott olcsóbb volt venni egy újat mint felújítani
- amikor az öreg fia vette át a boltot akkor közel 1 évig a Donner Tradehez jártam, de nekem nem jött be (amikor csak szereltetni akartam vele és nem új gépet venni akkor nagyjából 5 ügyfelet engedett elém -- ez egy amúgy 20 perces kerékcsere volt amire így 2-3 órát vártam. Vele volt a neje és legalább 1 segéd, én pedig konkrét idõre mentem hozzá). És még drágább is, ráadásul rám akart tukmálni egy teflonos olajspriccet a láncra (400Ft / alkalom, szerinte hetente legalább 1x), de flakont azt 2 év alatt nem volt képes nekem hozni amikor kértem tõle. Azóta inkább mûszerolajjal olajozom a láncot (ha eszembe jut)

Hát egy ilyen Kona Stab Supreme-t szívesen elfogadnék, csak hát az ára már-már csillagászatinak titulálható...

köszi

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"