Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

gordon 24
Okés! De elöször próbáld ki ugy, mert lehetséges hogy nagyon gyenge a rugó nélküle.. Tehát lehet hogy túlságosan lágy lesz.

Ha viszont ez bejön, tehát túl lágy lesz, akkor vegyél annál a feketénél gyengébb elasztomert és máris örülhetsz😄

Vágni ne vágj semmit, amig igy ki nem próbálod..

Downhill!!

akkor megszokom 😊

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

Mivel szedted le a tekerõknél azt a hullámos peremû csavart? Nekem is RST-m van,meglátom mire jutsz vele,ha beválik,akkor én is megcsinálom ezt a home made tuningot! 😄

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Mark007
Pontosan, a rugóba mennek bele.
2 van egybe.
de akkor egyet-egyet teszek bele 😊

181 cm magas vagyok
és egyenlõre most úgy néztem h csak a váz http://www.xfactornet.hu/index.php?modul=webshop&kod=6625&o=3&mkod=21&db=20&keszleten=1&kezd=0
amit egyébként itt találtam
és akkor gondolkodom rajta h esetleg valamelyik másik bringa alkatrészeit átépíteni erre a vázra.Elvileg lehetséges ...legalábbis nekem azt mondták...
mi a véleményed?
Mark007
Nekem is úgy van, lehet egy picivel vastagabb a markolatod.
Engem nem zavar, kifejezetten kézreáll nekem így 😊

Eddig ez a bringa tûnik a legjobbnak az általad nézett bringák közül. Egyedül a hajtókar, középcsapágy, elsõváltó az ami szerintem gyengébb a kelleténél. (A gyári leírás alapján.) Ezek késõbb a bringa árához viszonyítva kisebb összegbõl cserélhetõek. Maga a váz pedig jó alap a késõbbi fejlesztésekhez.
Jó lenne egy konkrét link, vagy részletes alkatrész lista!

Viszont a 20" méret elég nagy. Milyen magas vagy?

VRSDM
nemtudom, pinkbike-on láttam.

u dont have to listen anybody else but me

biciklizésre😛
najó hát általános használatra 1-2 terep+ túra kb erre kéne!
gordon 24
mire szeretnéd?

Downhill!!

gordon 24
Az a 4 fekete elasztomer, az hol van össze szerelt álapotában??

Bent van a rugó belsejében?

Mertha igen, ne vágj semmit, csak ne rakd vissza mind a 4-et csak 2t egy egy oldalra..

Downhill!!

sziasztok

mi a véleményetek errõl a vázról?
Váz: Kona 08 Fire Mountain 20' Piros Fehér Fekete
jah a kép lemaradt

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

Na be van nagyából állítva a váltó. A váltókar amúgy tiszta sár volt belülrõl, de kitisztítottam, bezsíroztam. Viszont a váltókar visszaváltója, amit mutatóujjal kell húzni, az hozzáér a markolathoz, ha behúzom, és kicsit oda kell nyomni a markolathoz, hogy kattanjon :S
Ez szerintem már nem az én hibám, akárhogy mozgatom az egészet, nem lesz nagyobb a távolság a markolat és a kar között.

Mark007
Nah, itt az Elesté? villám:
Rst 1
Rst 2
Rst 3

Az a fekete valami a rugó tetején csak körben van, benne ugyanúgy fut a rugó.
Érdemes vágnom az elasztomerbõl, vagy hagyjam?

Mark007
A lényeg, hogy ott van😊
Nekem is a váltó van belül, így a lefele váltó kar pont a mutató ujjamhoz esik, és pontosan akkor vált, amikor hozzáér a markolathoz. Nagyon kényelmes 😊

Ráraktam, szétveszítettem a bilincset, csak úgy ment rá.

Osztom a véleményed😊 Csudaszép a pálya! Jó sok meló lehetett vele. És szerintem Fóton van(az adatlapja alapján). Amugy van itt köztetek debreceni bringás? Itt is van/volt pár ilyesmi pálya. No, amugy vettem Specialized külsõt, sajnos az Adrenaline, amit én akartam volna, már nincs gyártásban😞 sõt, olyan mintát sem gyártanak már. De vettem helyette egy Spec. Fast Track LK-t. Lehet ma fel is rakom az elsõ kerékre😄 Hóban lesz a "tesztkör"😄😄
Valahogy nem ül rá :S
Ezen a képen belül vannak a váltókarok. + a kormány is ugyan az 😄
Valahogy megoldom 😊
Ma kimentem a hóra, peppéig, aztán mondták, hogy egy kazetta+lánc csere 9k. Szóval majd máskor, vagy inkább megcsinálom én, lehet olcsóbban kijövök, ha veszek hozzá szerszámokat.

SrAta
így már okés lesz😛
Ha nem akk meg majd összefutunk és segítek😛

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

ja oks, én a váltókart akartam belülre rakni.

SrAta
nem az a markolat mellé megy tedd a fékkart beljebb
A fékkarba bele fog ülni a kar ha minden igaz
mindenképp a váltókar legyen közelebb a markolathoz és a fékkar kiljebb

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Ez hol van? Tényleg szép 😊

Megjött a váltókarom, de nem bírom feltenni. Addig megy, amíg a fékkar, tovább nem, mert ott már vastagodik a kormány átmérõje? Feszítsem szét jobban...? Valahogy biztos meg lehet oldani, mert gyárilag is volt rajta váltókar. Truva hussefelt kormány és alivio váltókar.

VRSDM
a legszebb trails amit valaha láttam 😊

u dont have to listen anybody else but me

- én is top10 alapján találtam ide, naivan azt hittem itt nincs akkora flame 😊

\"Nyelvében él a nemzet\" | \"Ha nem érdekel hol vagy, nem tévedhetsz el\" | gw2: Szilva Lee | Lenovo G580AH i3, GT635M, 8Gb RAM

SrAta
7. helyen vagyunk a toplistába😄
Megcsináltuk IGEN IGEN😄

bardocz
Na, megcsináltam a papírtuningot a cipõbe, így ha törik, ha szakad, én pénteken megyek biciklizni 😄 Ha jól sejtem, akkor nem az elsõ használatnál fog kiderülni, hogy milyen beállítás jó nekem az SPD-hez.
Én csak annyit szeretnék kérni,hogy Maszka légyszíves ne bazd tele a hülyeségeiddel a topikot,értem ezalatt a hozzászólásaidat meg képeidet,nyugodtan írj, csak kérlek ne ilyeneket amiket az utóbbi két oldalon.
köszi.
ja és bocs mindenkitõl a hangvételért.

Hozom az olajt...

MaSzKa attól, hogy isteníted a KTM-et a tények mást mutatnak, mint amit te hinni szeretnél.
A világ (!) három vezetõ bringagyártója: Trek, Specialized, Giant.
A Trek olcsóbb vázait a Giant robotgépei hegesztik, a csúcs carbon vázaik az USA-ban készülnek. A Specko pedig a Merida tulajdonában van. Az õ vázaikat szintén ázsiai robotok hegesztik, kivéve a felsõ kategóriát. Ez a három gyártó uralja az egész világpiacot, az összes többi pedig a maradékon osztozik. Az extrém területekre gyártott bicók piacán pedig szintén az USA béli cégek jelentik a csúcsot. Talán a Giant volt az egyetlen cég, amelyik képes volt erre a területre beférkõzni. Viszont a Giant tervezõ és mérnöki része szintén az amcsiknál található.
A KTM csak egy a sok kicsi feltörekvõ cégek közül ezen a téren. A motorsportban szerzett tapasztalataik semmit sem érnek ezen a területen, lévén teljesen más igényeket és elvárásokat támasztanak egy bringával kapcsolatban, mint egy motorral szemben. Semmilyen egyedi fejlesztésük sincs. A csúcs össztelós vázukban használt négy forgáspontos Horst linkes rugózást is a Specializedtõl licenszelik. A bringáikban semmi rendkívüli sincs, semmivel sem jobbak vagy rosszabbak másoknál. Tucatnyi másik gyártó nyújtja ugyan azt, mint amit õk. Azok a profi versenyzõk akik KTM bringával mennek, csupán azért használják a bringáikat, mert a gyár szponzorálja õket.

A mostani hozzászólásaidból csak egyetlen dolog derül ki, semmivel sem rendelkezel nagyobb rálátással a bringasportra, mint 1 évvel ez elõtt! Akkor is azt mondtam, amit most. Olvass nemzetközi szaksajtót!
Ha ezt megtennéd, nem hordanál össze ekkora sületlenségeket. A KTM-et lényegben csak a német és néhány európai oldalon említik meg, akkor is csupán azért, mert éppen a KTM reklámkampányként meghívta az újságírókat. Ennyi...

Ha akkora szakértelemmel rendelkeznél, mint amekkorával ezt bizonygatni próbálod, akkor tisztábban kellene lenned azzal, hogy egy-egy alkatrésztõl mi várható, vagy azzal, hogy az 100-120 k körüli bringa még mindig csak belépõ kategória.
9 éve bringázom. Veled ellentétben rengeteg mindennek utána olvastam, jó néhány dolgot kipróbáltam és nem hordok szemellenzõt. Van annyi eszem, hogy ha lehet saját hibák elkövetése helyett inkább másokéból okuljak. Vannak tapasztalataim, amit nem sajnálok a többiekkel sem megosztani, ahogy ezt megtették elõttem már jó néhányan és akiknek nem kevés hálával tartozom ezért. A versenyzés pedig nem érdekel, mert számomra nem errõl szól a tekerés. Ennek ellenére lehet, hogy többet tudok nálad arról, hogy mit jelent egy edzésterv vagy a forma idõzítés. Vagy mit érdemes és mit nem egy hosszabb túrán tenni, enni, inni.
Veled ellentétben sose istenítettem egyetlen márkát sem, vagy mondtam valakinek azt, hogy csak és kizárólag azt vegye!

Õsi bölcsesség: Viselkedj úgy másokkal, ahogy elvárod, hogy veled viselkedjenek!
Ha némi szerénységet mutatnál az elvakultság és a nagy mellényed helyett, lehet hogy nem nyiladozna mindenki zsebében a bicska. Lehet tévednie mindenkinek, de egy okos ember elismeri és hamar belátja, ha így történt. Kétségbe vonhatod valakinek a véleményét, de akkor ne légbõl kapott téveszmékkel dobálózz, hanem támaszd alá valódi érvekkel, tényekkel a mondandódat! Az igazi tiszteletet pedig ki kell érdemelni.

gordon 24
Igy van, de azt azért tudd, hogy az elõfeszítések a rugostag rugóutjából mennek.. Tehát ha te összenyomod az elõfeszítõvel a rugót 1-2 centivel akkor oké, hogy erõsebb, de akkor 1-2 centi rugóutat vesztesz..

Tehát a legjobb az, ha elõfeszítés nélkül olyan ami neked, jó ugyanis akkor mozogja ki a mitudomén 10 centit.. ha betekered akkor a 10 bõl csak 8 van, de erösebb.

Downhill!!

Mark007
Azthiszem, értem. Addig mehetek a csonkításban, amíg a rugó nem tud összenyomódni..de azért fényképezek majd 😊
De speciel azt a rugót olyan 1-2cm-el ha lehet összébb nyomni..legalábbis úgytünik.

gordon 24
Az a lényeg, hogy van az egész cuccnak egy mérete.. Tehát van mitudomén 3 elasztomer plusz egy rugó ez összesen 40 centi pl.. Ennek a méretnek bármit csinálsz meg kell maradnia!

Fel cserélheted a dolgokat meg kitalálhatsz okosságokat de ez a méret nem nõhet illetve nem csökkenhet.. Mertha megteszed akkor vagy összeesik vagy beáll.

De fényképezd le és akkor lehet többet tudodk mondnai, de igy látatlanban azt mondom, hogyha a két rugó belsejébõl kiveszed a 2 elasztomert, akkor nyersz kb 1-2 cm-et és jobban fog mozogni.. De valamivel potolni kell az alján, hogy a rugó ne tudjon önmagára összeülni, mert akkor el tud törni a rugó..

Downhill!!

Mark007
Köszi a választ
Hát, holnap leképfényezem, de itt van ugye az elõfeszítõ mûanyag cucc.
ebbe közvetlenül becsavarok egy olyan sacc/kb 20cm hosszú rugót, aminek a belsejében van 2 fekete szinû elasztomer.
a hosszú rugó teteje körül meg egy fekete valami van, 5-6 cm hosszan(nem tudom mi az, olyasmi anyag, mint az elasztomer)

De majd képrõl jobban látjátok, addig nem csonkítok 😊

gordon 24
Jahh és mégegy.. Ha pl levágsz belõle és van benne kis rugó, akkor a rugót lehet cserélni az elasztomerbõl levágott darab hosszával.. Igy még zsírkébb lehet😄

Downhill!!

gordon 24
Hát ezt pont annál a telónál nem tudom..

De nekem régen volt egy RST telóm..

Nahh ugye az ugy müködödtt, hogy volt benne 3 színû elasztómer.Minden szín egy erõséget jelzett, plusz a tetején (elsõ 3 centi) egy rugó melynek a belsejében volt egy kis elasztomer.. A mozgás annál ugy zajlott, hogy amikor kicsi huplik vannak mozogott az a 3 centis rugó. Majd megkapta a nagyobb pofont, akkor ráült a rugó belsejében lévõ elasztomerre (ekkor a rugó befejezte a mozgást) és onnantól kezdte tolni elöször a sárga (keményebb elasztomer) majd a piros (kõkemény elasztomert) és ugye utánna kopp...

Ha levágsz pl a legerõsebbbõl akkor megnõhet az út, de nem hiszem, ugyanis az elasztomere tartják a villa becsúszóit. Ha levágod, nem fogja kint tartani, hanem lesz 2 centi üres járat.. Ha ráengeded a bringát össze esik az a 2 centi, ha megemeled kijön de semmit nem csinál..
Plusz! Ha az erõsebbõl vágsz (az akadályozná meg hogy összekoppanjon) akkor ez is elõfordulhat..

Ha viszont ugy van megcsinálva, mint pl az én RST-m. Hogy van benne egy kis rugó (kb 4 centi)és a rugó belsejében van egy elasztomer. Akkor azt nyugodtan kiszedheted. Ugyanis így nõ annyival az utja plusz puhább lesz a tetején.. Én ezzel tunningoltam meg kicsit azt a telót..

Remélem érthetõ😄

Downhill!!

Magnumrolcsi
Nem kellett sokáig keresgélni az értelmes hozzászólásaidat ITT SEM!

Mark007
Mi történik ha levágok, netán kiveszek 1 elasztomert a kettõbõl? rugóút nõ, azt tudom, de mi a hátulütõje?

Máté94
Egy moderátort kérünk a kerékpár osztályra.
MaSzKa
de nem legepróbb darabokra szedted szét gondolom

valamikek jó a memóriája és ha csak a kártyákat szeded ki ahhoz tényleg nem kell ott tudomány

de ahhoz már igen, hogy elõtte leföldeld magad és szakszerûen szedd ki és rakd vissza úgy hogy semmi nyoma ne legyen a javításnak

_______ Verein für Raumschiffahrt - Wernher von Braun _______

gordon 24
"én amúgy utálom amerikát, mert tönkretették az országunkat az oroszokkal egyetemben (franciák és az angolok is ide tartoznak)

a technikájuk nagyrészt német lengyel magyar stb tudósoktól származik

az amerikai átlagember máshoz nem ért csak a gyûlölködéshez és a gyilkoláshoz "

Ezzel maximálisan egyet értek.. De ez alól kivételt képez a kerékpározás.. Ugyanis a Montain bike extreme válfaja pl a dh dirt stb stb az amerikai agyszülemény..
Ehhez õk értenek a legjobban.. Nézd meg azt, hogy azok a vezetõ márkák, amik ma kaphatóak, azon felül hogy valóban jó részük Taiwanon készül ezen felül szinte 95% amerika cégek alkotása.. És ez nem véletlen😄 Ez azért van mert tölük indult, és õk értenek ehhez a legjbban.

Downhill!!

MaSzKa
amúgy Lego -n edzettem magam kiskoromban
ez sok minden alapja

amúgy sok mindenben bele szoktam okoskodni 😄

bardocz
Szét tudtam szedni a gépemet, össze is raktam, mégse vagyok szakértõ. Sõt, a számológépemet is szétszedtem, meg összeraktam a távirányítós autómmal együtt, mégse vagyok szakértõ, meg villanyszerelõ.
MaSzKa
szerintem aki szét tudja szedni és õssze is tudja rakni az már szakértelem

aki ennél még többet is tud az Profi azon a szakterületen

annyira sokrétû manapság minden, hogy nem lehet mindenhez érteni
de mindenhez kicsit azt igen
vagy 1 dologhoz, de ahhoz nagyon

én amúgy utálom amerikát, mert tönkretették az országunkat az oroszokkal egyetemben (franciák és az angolok is ide tartoznak)

a technikájuk nagyrészt német lengyel magyar stb tudósoktól származik

az amerikai átlagember máshoz nem ért csak a gyûlölködéshez és a gyilkoláshoz

gordon 24
😄DDDDDDDDDDDDD

Downhill!!

Mark007
Ok, meggyõztél, elhiszem.

Ez viszont megrepedt 😄

MaSzKa
a tiltásról annyit - tisztáztam magam

Mindig kiforgatják a szavaimat ez a hibám

aki 1 márka fanja - azt nem nehéz megfogni

de én kitartok és ilyen nem sok van sajnos manapság a magyarok között

gordon 24
Már sajna befejeztem, de rengeteg Dh versenyen voltam indolóként..

De mostmár hobbysta vagyok..

Egyébként az, hogy valamit szét és össze tudsz rakni nem jelenti azt, hogy értesz hozzá.

Csak azt, hogy szét tudod szedni. Az értés az abból áll hogy valaki tudja, milyen alkatrészek a jók. Melyik alkatrész miért jó.. Az alkatrészeket tudja rangsorolni.. Stb stb.. Ezzel értesz hozzá..

Ha megkérdez valaki, hogy a rövid kanal vagy hósszú kanalas váltó-e a jó? Vagy ha megkérdezi, mi a különbség 2 rugóstag vagy elsõ teló között akkor tudsz rá válaszolni..

Hiába tudod szétszedni, ha pl ezekrõl sejtésed nincs.. Akkor nem értesz hozzá, csak tudod szerelni.

Downhill!!

MaSzKa
nem azt mondtam, hogy a legjobb

hanem, hogy jó és sok mindenben ár/teljesíményt/minõséget nézzük akkor a KTM kiemelkedõ

Garanciája se rossz

és egyedi és rendkívül jó biciklik is akadnak náluk

MaSzKa
ugyanannyi, mint te
kérdés az, hogy milyen értelemben foglalkozok kerékpárral
kb 5-6éves koromtól hobby szinten
utóbbi idõben is hobby jelegû, de intenzívebben: sok km

sportszerû azt nálad mit jelent az a kérdés? pl milyen versenyekre jársz?

"Te neked meg semmi" - 1 biciklit a legkisebb darabokra szétszeded én összerakom neked azt elhiheted - küllõket is fûztem már

ez szerinted egyenlõ a semmivel?

az okos ember elõbb kérdez utána cselekszik
minden ember tanul a másiktól valami újat

Mark007
Este van, unatkozok amúgy is 😉