22335
-
#13088 2300at mentem dirt bicóval:D -
#13087 12000?
az nem gyenge. azt hittem a 4000erősnek számít, lehet tévedtem:) -
#13086 pontosan.
dönteni kell :) -
Gabo #13085 Az ugrálásnál inkább az erőnlét és az ügyesség számít. Egy komolyabb túránál viszont inkább az állóképesség.
Ugrálásnál az ízületek és az inak elég komoly terhelést kapnak, ráadásul egy-két esésre is bizton lehet számítani. Hegyi túráknál inkább az ízületek kopása jelentkezik idővel. Ezért is fontos a bringa helyes beállítása. Meg persze néha ott is bukik az ember. Illetve a nagyobb távoknál a szervezett fokozott energia felhasználását is meg kell tanulni kezelni.
Minden esetre úgy gondolom, hogy hosszabb távon talán a túrázgatás az, ami kevésbé veszi igénybe a testet.
Szerintem nem igazán fogsz olyan bringát találni, ami mind a két célra gond nélkül használható lenne. Teljesen más igényeket támaszt a két felhasználási terület.
Egy ugrató gépnél nem igazán lesz szükséged váltóra. A váznak és az alkatrészeknek kellően masszívnak kell lenni. Ráadásul ha lehet még olcsónak is, hogy ha valami mégis félresikerül, akkor legalább ne kelljen egy vagyont fizetni a cserére.
Egy XC gépnél fontos a pontos és jó váltó. Szempont, hogy a terhelés és a kopás elviselése mellett azért könnyű is legyen, hiszen nem mindegy, hogy mennyit kell holt súlyként megmozgatni egy emelkedőn.
Az XC telónak teljesen más a rugózási karakterisztikája, mint pl. egy dirt villáé. Az XC villának végig egyenletesen és finoman kell mozognia. A dirt villának inkább a komolyabb leérkezésekkor jelentkező erőket kell elnyelnie.
A két bringa típus váz geometriája is teljesen más. -
#13084 Nem tudom pontosan, annyit írnak hogy Deore és 160mm-es.
Majd rákérdezek előtte. -
dx #13083 ha hajtás akkor xt. -
kisbesi #13082 Köszönöm válaszod
Akkor valószínüleg a dugattyú lesz.
Inkább szervizbe viszem(hátha belefér a gariba)
-
#13081 Hát...
A fékkar, elvileg egy rúdon van fent ugye, amit nyomogat.
2 verzió van.
1. Elgördült ez a rúd is, így amikor behúzod a kart megszorul és ezért nem enged vissza. Nézd meg elméletileg meg tudod forgatni a házban és ha jojózik akkor ugye egyértelmű.
2. a Fékkar amiatt hogy meggörbült megszorult a házban. Próbáld meg azt, hogy lazítsd meg a felfogató csavarjait. Ha úgy könnyen mozog, akkor ez lesz a baj. Ha nem akkor valszeg a dugattyút mozgató tengely.
És akkor szerviz! -
Ufoyeti #13080 Hmm kössz az infó-t, de én pl a lófrálást 1 hardy-val nem nagy távra, túrára értettem. Nekem kéne 1 olyan bicó, amivel ugyanúgy tudok, kényelmesen 20-30km-t megtenni, mint akár kényelmesen egy kis pályán ugrálni. Erre akkor nem jó ez a gép ? -
#13079 Legyen Deore/SLX. -
kisbesi #13078 Sziasztok
erre valaki nem tudna valami választ adni??
Fontos lenne
Előre is köszönöm -
#13077 Kérdés: egy előző, esetleg előző előtti évjáratú Deore XT vagy új Deore? -
#13076 Tess:D
katt -
Blum #13075 Igazából a Hardy semmire sem jó. Túrázásra pocsék a geoja,zúzásra meg harmatgyenge.
Amúgy "Dirt/Street" canga (vagyis azt szoktam látni,hogy a 12-15 évesek azzal """durvulnak"""") -
#13074 és a videó?:D -
Ufoyeti #13073 VRSDM az osztálytársam, ö mondta, hogy irjak ide, meg hogy te biztos írni fogsz és segítesz :P. Gondoltam arra, hogy elmegy a saját pályájára, Fótra ugrálni, vagy Kápra velük. Nem tudom igazából, hogy én is napi szinten megtegyem-e montival a DK-Vác távot, mivel én is keszis vok :D:D, vagy pedig menjek ugrálni.
Nem tudom téll. eldönteni de nagyon 1 Hardy4 felé húz a szívem. Ezzel am. lehet csak úgy túrázgatni is ? Freestyle canga ugye ? -
#13072 Csináltam pár képet Mariborba. Illetve kivágtam 2 rövid videóból:D
Nézzétek meg ha akarjátok:
katt -
#13071 az nagyon jó :) -
#13070 és ezt kb ennyiszer el is mondod :D
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!be ne sértődj nekem, csak vicc! :DDD -
Gabo #13069 30-40 km már nagynak számítana?
A szokásos edzőköröm Dunakeszi-Vác oda vissza 32 km, ami kb. 2 óra tekerést jelent. A nagy nálam 70-80 km környékén kezdődik. ;o)
Bár a megtett táv inkább csak következmény és nem az elérendő cél nálam. :o)
Neked kell eldöntened, hogy mi vonz inkább, a túrázás vagy az ugrálás. Ezt helyetted senki nem tudja megtenni.
Annyit minden esetre el tudok mondani, hogy rengeteg szép helyre el lehet jutni bringával. És ha ezt saját erődből tudod megtenni, annál inkább értékelni fogod a dolgot. Én ezért bringázom.
VRSDM az ugratókat és a trükköket imádja, Gordon meg zúzni szeret, Blum pedig többet teker szerintem 1 év alatt, mint mi többiek összesen a topikban. Éppen ez a legszebb az egészben, hogy mindenki megtalálhatja a maga stílusát. -
Blum #13068 Úgy 400000m-nek
vagy
15748031.496063 hüvelyknek
vagy
400000000000 mikrométernek
vagy
1312333.333333 lábnak
vagy
437445.319335 yardnak
Amúgy egész jónak. Én úgy évi tizen-két-három ezreket nyomok. -
#13067 évi 4000km mennyinek számít? -
Ufoyeti #13066 Szia Gabo, köszi, hogy legalább te visszaírtál ;)
Sorban válaszolva a kérdéseidre: Leginkább hétvégéken cangáznák jó nagyokat, 30-40 km ha összejöhet, de hétköznapi cangázás is általános lenne, ha lenne kikkel tekernem.
Leginkább sportként használnám, de nem tudom, hogy túráznék XC-vel hegyen-dombon xD , vagy ugratgatnénk pl egy freeride UMF Hardy 4-essel pl.
Fizikai forma : :D:D Hát mivel ahogy már leírtam magas vagyok és nem nagy darab, hát nem tudom tekerni tudok, bírom a bicózást.
Még egyszer kösz, hogy írtál. -
#13065 Milyen féktárcsád lesz hozzá? Az XT tárcsákat nagyon dicsérik, én majd ha cserélni fogok, akkor olyat veszek. -
#13064 Az végül is mindegy. Mert a fék szempontjából az tök mindegy. Csak olyan tárcsát kell vennie. Tehát egy Hayes fékhez is tudsz centerlockos Shmino tárcsát felrakni.
Nem kell típus függőnek lennie a tárcsának és a féknek.
Adapter meg mindenképpen kell. Hiszen a Dh vázakat gyártják (abból sem mindet) 203mm-s tárcsához. De ennél kisebb tárcsára nem gyártanak vázat, mindenképpen kell adapter neki. -
#13063 Köszönöm a válaszokat! Akkor ez lesz.
Nem kell átalakító sem, mert a váz is és a kerék is tudja fogadni a tárcsafék rendszereket.
A kerekem nem central lock-os, hanem ez a 6 lyukosztásos fajta.
És valóban nem én fogom szervizelni. Hajtányos srácok beváltak. :) -
Gabo #13062 Milyen tárcsa rögzítés van a kerékagyakon?
Nem mellékes, hogy esetleg ehhez is kell még venned adaptert, vagy közvetlenül rászerelhető a tárcsa.
Egyébként mára a Shimano, Avid, Hayes nagyjából egy szinten vannak ebben az árfekvésben. A karbantarthatóság és a beállíthatóság az, ami esetleg döntési szempont lehet. -
Blum #13061 Ha jól sejtem,akkor a fék karbantartását úgysem ő fogja végezni. Szóval ez teljesen mind1,szervízben meg úgyis megcsinálják.
Amúgy nyugodtan veheted,fasza fék! -
#13060 Deore szintű fék, olyan rossz nem lehet. Annak nézz utána, hogy ez olyan fajta-e, amit nehéz légteleníteni, shimano valamelyik fékjében a féktestnél nem U alakú a vezeték, hanem h, és emiatt légtelenítésnél nehéz a levegőt kiszedni belőle. -
#13059 Az ajánlat 50e Ft volt, csak elírtam. -
#13058 Az ajánlat 50e Ft volt, nem tudom miért írtam 55-öt.
Kapkodtam. -
#13057 Hali!
Szeretném felszerelni a Magellan Polaris-omat egy jó ár/érték arányú, hidraulikus tárcsafékkel.
A Hajtányban a Shimano 555-öst ajánlották 55e Ft-ért.
Ebben benne van minden. 2 szett fék, fékkar, minden.
Azt mondták, hogy ez egy megbízható, kis szerviz igényű típus.
Mi a véleményetek magáról a fékről és az ajánlatról?
Köszönöm előre is a tanácsokat! -
Gabo #13056 Kicsit tisztázzunk néhány fogalmat kezdésként.
A hardtail merev farút jelent. Azaz a hagyományos vázzal rendelkező, nem össztelós bringákat takarja.
Az XC a mountainbike egyik ága. Cross country vagy olympic cross néven is emlegetik. Általában hosszabb-rövidebb körpályán megrendezett versenyeket takar. A pálya komolyabb emelkedőket és lejtőket is tartalmaz, technikásabb és sprintre alkalmas részekkel együtt. De ide lehet sorolni a teljesítménytúrákat és a maratonokat is.
Lényegében az átlagos montikat sorolják az XC kategóriába. Túrázásra szánt olcsóbb gépeket és csúcskategóriás, ultrakönnyű, kompozit vázzal épített versenyzésre szánt gépeket egyaránt találni közöttük. Általában merev farú gépek, de a technikásabb pályákon vagy maratonokon össztelós gépeket is szívesen használnak. A telók rugóútja 60-100 mm között változik. Az üléspozíció kissé nyújtott, inkább a mászáshoz illeszkedik.
Amiket érdemes lenne végig gondolnod:
Milyen gyakran szeretnél bringázni? Naponta, hetente, havonta néhányszor?
Milyen intenzitással? Könnyű túrázgatás? Rendszeres sport? Esetleg versenyszerűen? Csomagos túrák?
Milyen helyeken, milyen útfelületen szeretnél tekerni? Első sorban aszfalton? Döngölt földúton? Erdei ösvényeken, esetleg laza vagy éppen sziklás talajon? Vegyes útfelületen?
Milyen fizikai formában vagy, mennyire vagy edzésben?
150k-ból már össze lehet hozni egy jó bringát. Ezért is lenne fontos minél jobban tisztázni az igényeidet. -
dx #13055 ez se rossz.mondjuk a fehér tény,hogy feltűnő.ha van lehetőséged,akkor nézelődj boltban is,hátha van ilyen. -
#13054 Nekem ez a matt fekete Gepida jobban bejön külsőre. A fehér nekem túl feltűnő. -
dx #13053 igen.teljesen más kategória a saját bicóm.viszont ha kéne mellé városba mászkálni egy másik,akkor azt venném,azok közül amiket eddig linkeltél. -
#13052 Amúgy feketére gondoltam. Bejön nagyon ez a matt fényezés.
-
#13051 Tehát csak a külső? -
dx #13050 nem jobb,csak jobban tetszik.ennyi pénzért. -
#13049 jah csak oda lassú defekt voltXD
ragasztottam a hátsót el a benzinkútra haza... nagh útközbe látom húzza az elejét.
ragasztottam, vissza a kútra:D
demost úgynézki jó(.kopp kopp kopp):D