Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A legalsó van rögzítve, az utána levõ is egy külön fog, de az már mozog.
Fél centit azért nem mozog, annál sokkal kevesebbet. De ha csak a rögzített fogat rakom fel az agyra, akkor is beremeg az egész tekerésnél, szóval nem itt van a gond.

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

SrAta
igy elõre hátra egy fél-1 centit lötyög a 7 (nekem 8) nagy fogaskerék?
Mert az normális nekem is függetlenül van fél centi forgáse elõre hátra a fogsornak... csak a 2 alsónak nincs mert nekem az van rögzítve

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

bardocz
Idõfutamon mennek 50-es átlagot viszonylag hosszú távon, van ez 70 is.
Szerintem Cavendish a célban tuti ment 55-60-at.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Mark007
Köbö.
Pedig õ se ment lassan.. Kiváncsi lennék, mennyivel ment..😊

De ba*meg,állva hagyta a csávót. 😄D lehet,hogy a másik leszállt a biciklirõl,mert azt hitte,hogy áll...😄DDD

Mark007
Második durva 😊 Nah, oda kell az 58-as tányér 😊

Visszatérve a karbonra...😄

LINK

Cavendish kicsit odaba**...

8-as fogassorom van. Csak azt írtam, hogy a 7 legnagyobb mozog, a legkisebb nem mozog, mert ugye az van rögzítve.

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

gordon 24
Vissz hoztam a villákat a boltból..

Vadzsi új olaj kipucolva összerakva.. Úgy mozognak hogy nyami😄 Már csak nyár kellene.

Downhill!!

bardocz
Akkor lehet. Már rájöttem, hogy a 8/9 egyforma, csak a 9-es lánc keskenyebb, meg drágább.
SrAta
*agyamon

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

SrAta
Az én koszorúmon az van h 8/9 seb szal a 8as olyan széles mint a 9es neki meg 7es van lehet hogy 8as a cucc???

bardocz
A hetes ugyan olyan széles, mint a 8-as nem? Vagy a 8-as olyan széles, mint a 9-es fogsor?<#idiota>
SrAta
nemlehet, hogy szélesebb a kónusz, tehát nem 7es hanem 8as fogsorra lett tervezve????

köszi akkor itt a gond 😊
Valami alátétet kéne gyártani.

Egyiksem mozog,most néztem meg csak a kedvedért 😄

Hali
Lehet meg van a problémám, hogy mért olyan szar a hajtás. A fogaskoszorú lötyög, hiába van meghúzva. Meg néznétek, hogy ez normális-e, nálatok is mozog a 7 legnagyobb? A legkisebb fog nem mozog, mert az van meghúzva. Alátétet kéne alá rakni?

ThX

"Acerrimus ex omnibus nostris sensibus est sensus vivendi. Magna res est vosic et silentii temperamentum. Respice post te mortalum te esse momento."

bardocz
Elsõ tányér fogszámát elosztod a hátsó fogaskerékével, és megkapod, hogy egy pedálfordulat alatt menyit forog a kerék.
Mark007
Áttétel.
Kissebb átmérõjû fogaskereket nehezebben tudsz meghajtani, de nagyobb fordulatszámot érsz el vele.(gyorsabban méssz)
Nagyobbnál meg fordítva ugye. Könnyû, ezért kis fordulat.

Hello mindenki elárulná nekem valaki mit jelent a fogaskoszorúnál a fogak szám (pl.:11-32) ,az elméleti jelentését értem csak azt nem hogy ez mit módosít a gyakorlatban .

"Acerrimus ex omnibus nostris sensibus est sensus vivendi. Magna res est vosic et silentii temperamentum. Respice post te mortalum te esse momento."

VRSDM
plusz egy pont a motoros spray-nek 😉

u dont have to listen anybody else but me

Hunter of Deer
nah akkor majd utananezek, amugy egyik haverom ajanlotta hogy motoros boltba erdeklodjek lancspray utan szerinte az jo lenne a bringahoz is (neki meg mocija van).

H87-D3H/i5 4570*3,6/2*8GB Kingston/Gigabyte Extreme Gaming 1070/ 8TB HDD/Samsung 840 120GB SSD/ 650W/Razer Deathadder 2013/Logitech G15/Logitech Z3 2.1/Dell P2414H/NZXT H440/LGUH635v 4k

SrAta
jah a kezeletlen alut de pl az adonizált alut, vagy a nikkelezett hátsó koszorút (mondjuk az lehet acél de sztem elu) zt nem marja meg...
Viszont nemtom hogy nézne ki egy kitámasztóxD

pajti
de megmarja a felületét és csúnya lesz (ha nem festett az alu)

pajti
az nem tudom milyen, de kipróbálhatod <#idiota>
(egyébként ilyen motorex féle zsírokra gondoltam)

SrAta
ha jó a festés a cangán az alut nem eszi meg!!!(kopp kopp kopp)
Bár szerintem az aluminiumot nem oldja ez a cucc

Máté94
disznózsír?😄
pajti
Szerintem is ilyen idõben spray helyett inkább zsír 😊lehetõleg fehér zsír, az ellenáll az idõjárásnak, hidegnek, melegnek. 😄

Sajnos ennek a remek sólének van egy olyan kedves tulajdonsága, hogy kikezdi az alu és a többi fém alkatrészt. Szóval ha kedves a bringád, nem úszod meg a napi takarítást ilyen idõben.
Spray helyett inkább a csepegtetõs módszert javasolnám. A spray hajlamos mindenfelé menni, csak oda nem ahova kell. Ráadásul a spray még hígabb, mint pl. a mûszerolaj. Ergo ugyan úgy kimosódik, vagy még gyorsabban is.
Ha pedig sûrûbb olajt használsz, az nem tud olyan jól beszivárogni a csapok belsõ részéhez.
Így marad a rendszeres kenegetés. Én valamilyen grafitos olajt használtam legutóbb. (De ebben az idõben amúgy sem járok tekerni.)
Csepegtetõs módszernél egy varrógép olajzóval vagy egy fecskendõvel minden egyes lánccsaphoz egy-egy csepp olajt kell cseppenteni, majd a felesleget letörölni.

Ha igazán tutin akarod megoldani a dolgot, leszeded a láncot és tisztítás után forró, cseppfolyós gépzsírba mártod, majd tisztára törlöd. A láncok gyári kenése is így történik meg. Persze azért ez nem kis macera és nem árt ha van patent szem a láncon.

TF2-t tudom ajnálani. Ilyent szoktam venni.

Hunter of Deer
Hellóka! Tudnátok nekem írni valami jófajta Láncsprayt?
Fõleg most hogy ilyen rossz idõ van elég sokat kell letörölgetnem a láncot. Fõleg ez a fránya só idegesít amit az útra szórnak, és miközben tekerek elég sokat feldob a kerék a láncra illetve a hajtókar meg a váltó is kaprendesen, és elég gáz barna színü lesz tõle az egész. aztán ez az egész trutyi szépen lecsorog menetközben így a hátsó kerekem jobb oldala úgynéz ki mintha tiszta sár vagy épp rozsda lenne 😞. jah és ezek miatt a kis nyamvadt kavicsok miatt a lánc is néha megugrik. nah mind1 a lényeg hogy kellene nekem valami jófajta (nem túl drága) láncsrpay vagy lehet flakonba is végülis mind1 amivel lánctisztítás után betudnám kenni.(most valami Cytec márkájú elég híg olajat használok de ezt még egy kis esõ is lemossa 😊). Mindennap bringával járok melóba napi 20km, és valahogy nemigen van kedvem minden nap letakaritani a lancot es ujrakenni. remelem valami jobb minõségû olaj használata mellett nem ragad majd rá ennyi dzsuva. pls help
thx!

H87-D3H/i5 4570*3,6/2*8GB Kingston/Gigabyte Extreme Gaming 1070/ 8TB HDD/Samsung 840 120GB SSD/ 650W/Razer Deathadder 2013/Logitech G15/Logitech Z3 2.1/Dell P2414H/NZXT H440/LGUH635v 4k

SrAta
strapabíróbbat mindenképp lehet venni😄
kül meglett a váltás pontatlanság zörgés oka😄
ROZSDA A LÁNCON! Teljes takarítás és mintha gyári lenne😄

Egyébként pl ha veszel egy olyan hajtást, agyakat, váltást mint az enyém azt tuti nem ölöd meg (nem ficegni akarok, de most csak ezzel tok példálózni).
Na mert ha azt nézzük te vagy 80 kiló. Én igaz csak 60 vok de egyszerû számolásokkal kijön, hogy amit alattam pályán kap a gép az hajtókaronként 100 feletti kiló!
Szal nagyobb terhelést adok neki, mint amennyit te adnál!
Országuti használatra ez kicsit nehéz, de szinte elnyûhetetlen!

Szóval nem csak drágább a drágább, hanem egy bizonyos kategóriáig jobb, strapabíróbb is. (egy bizonyos kategória felett ugyanaz csak könnyebb)

- egyelõre semmit sem szánok rá de fiam jó idõben bringával akar suliba menni, és a Penny-s biciklijének valahogy nem jósolok nagy jövõt (egy fokkal jobb csak a tesco-s verziónál), szóval még csak érdeklõdök
---
- nekem nincsenek ilyen nagyobb túrákra igényeim, ha egy évben 1x vagy 2x elmegyünk Balatonra nyaralni (legalább 1 éjszakára) akkor oda azért simán eltekerek, tart ameddig tart (ez 80km-130km távolság)
- a jelen levõ fórumozóktól nekem erõsen eltér az érdeklõdésem, én nem hobbiként hanem egyszerû munkaeszközként tekintek a kerékpárjaimra. Persze ettõl még próbálom optimalizálni a dolgot, bár egyre erõsebb az a meggyõzõdésem, hogy ha jobbat (ez nálam elsõ sorban strapabíróbbat jelent) nem is, de drágábbat biztosan tudnék magamnak venni 😊
- alapvetõ problémám, hogy tudtommal a forgalomban levõ kerékpárokat nem 100+kg-os súlyra tervezték, hanem inkább a 60+kg de legfeljebb 80kg-os súlycsoportra (amikor egy szerelõvel beszélgettem, akkor jöttek elõ ezek a dolgok). Sportolók tuti nem lesznek ennél nehezebbek, de szerintem az aktív kerékpározók jelentõs többsége is belefér a 80kg-os határba. Én pár éve megálltam 105kg-nál (a disznó és a férfi ugye 100kg-nál kezdõdik, ha valaki még nem tudná 😊 ), ha néha megnyerek egy combosabb bevásárlást akkor az lehet még +30kg súly
- 15 éve kezdtem el ismét aktívabban biciklizni, eleinte csak a nyári hónapokban jártam be vele dolgozni (2003-ig ez 18km volt, akkor költöztünk, azóta csak 10km de most már végig lakott területen vagy bicikli úton), késõbb amikor jó idõ volt, utána amikor nem volt nagyon rossz idõ, de 2 éve már minden nap bringával közlekedek
-- amíg 80kg körül voltam még nem voltak komolyabb problémáim, de mivel ülõmunkát végzek ez idõvel elfajult. Elsõre egy francia országúti Gazelle versenykerékpár (a '70-es évekbõl) ment szét alattam, egészen pontosan a dobfékek nem voltak javíthatóak és helyettesíthetõek sem. Rábeszéltek egy tuti kerékpárra, ami nekem akkor nagyon sokba került (~70e Ft talán '98-ban) de úgy vettem, hogy az 'örökös lesz'. Ez nagyjából 20e-25e km.-ig tartott, akkor teljes felújításra szorult, majd utána itthonról ellopták. Mellé vettem egy markolatváltós biciklit, az már nem bírt 10e km.-nél többet (felújítás után azt is ellopták a másikkal együtt). Most kezdek ráállni erre a nem egészen 2 éves periódusra (12 hó x 20 munkanap x 2x10km ~ 5000km/év), hogy a váz kivételével le kell cserélnem a teljes biciklit 😊

\"Nyelvében él a nemzet\" | \"Ha nem érdekel hol vagy, nem tévedhetsz el\" | gw2: Szilva Lee | Lenovo G580AH i3, GT635M, 8Gb RAM

Na jó,legyen 28centi <#ticking>
Igen,a hajtókar bõven beleért,de az a hó,amiben mi mentünk teljesen friss volt (ergó elég laza és puha szerkezetû...nem volt megfagyva,nem esett rá esõ és persze teljesen szûz hó volt) Egy közeli erdõben volt ez,eléggé ismerjük a terepet,csukott szemmel is végigmegyünk rajta és tudjuk,hogy pontosan hol vannak a nagy gödrök. Szóval még ez sem kizáró ok.
Elõ kell keresnem azt a fotót,ahol le vagyunk fényképezve.
Persze mindenki hisz,amit akar,nem kötelezõ elhinni,én sem szoktam más-számomra-látszólag orbitális hülyeségét bevenni.

Ley Roland
Nézzünk inkább azt a 30centit 20nak és már mindjárt hihetõbb. 😄

MSI Z97 Gaming 5 | Intel® Core™ i5-4690K | Kingston HyperX FURY 16GB 1866 MHz | ASUS Strix GTX 1060 6GB | FSP Raider 550W |

gordon 24
Hát én ezt elég kétkedve fogadom, de legyen, nem akarok vitázni. De hogy te 30 centis hóban nem bicikliztél az holt biztos. Ugyanis a 30 centi az egy átlag kerékpár kerekének kb a felét fogja.. Mivel olyan 60 centi kb az átmérõje egy 26 os keréknek.

Azon kívül ekkora hóban a hajtókar bõven bele ér. Mivel ha a hajtókart lerakod még egy DH gépen is, nincs a talaj és a kar között 15-20 centi.

Ekkora hóban nem tudsz elindulni. Elég ha az ember az autókra gondol.. Ott 90 lóerõ próbálja meg elindítani a kereket, és egy 15 centis havat nem bír átlépni, igaz, hogy ott nagyobb a súly, és stb stb. De te a 80 kilóddal, hogy nem hajtod át az is tuti fix😄

Én is bringáztam nagy hóban azzal, hogy csúszik vagy nem csúszik semmi gond, Aki ült sárban bringán ez semmi. Ugyan az.

De van egy méret ami felett lehetetlen..

Persze ez egy vélemény én így gondolom.. Nem vitázni akarok, de én nem hiszem el amit mondasz.

Downhill!!

Múltkor néztem egy CC versenyrõl videót,egyszerûen azt hittem,hogy azok az emberek nem normálisak. Gyökeres,saras földesúton országutival? Jöttek le a dombon,minden 2. elesett. Felpattant és vitte a hátán a gépet. Elképesztõ emberek,én tuti nem vágnék neki egy ilyen versenynek.

Nem ló az, hanem drótszamár. ;o)

Nem azzal a céllal írtam. 😊
Elnézést,ha "flegmának" tûntem.

A CC az Cyclocross ám. Outi, csak nem tisztán aszfaltra. Szóval akkor most mi is amirõl beszélünk?

Mark007
Hmm..Hát én valahogy letaposott hó párti vagyok 😊 Abba tökéletesen tapad a gumi, persze ha nincs lefagyva.

pajti
friss hóban még istenes menni (egyenesen😄) de a letaposott nyomvályús úton az menjen akinek Imre az anyja.. volt szerencsém már párszor..

VRSDM
na megbeszéltük 😊
nem kötekedni akartam
csak elég flegmán szóltál le a néphez a magas lóról...

Persze,hogy vannak helyzetek pl. tükör sima jég. Én 30 centis hóban lazán tekertem,haverommal együtt. Ennyi,nekünk tudom,hogy ment és haladtunk. Hajlamos ilyenkor az ember kisebb fokozatba váltani,merthogy úgy könnyebb tekerni. Persze,csak olyankor elásod magad. Nagy hóban sokat számít a lendület is. Nem szabad megállni,tekerni kell mint állat és akkor no problem. Az igaz,hogy ilyenkor elfáradsz,de sebaj,így leszel ájron men 😄

Aki ilyenkor rinyálni szokott,hogy jaaaj,fa**om ebbe a hóba már,nem tudok haladni,arra csak annyit szoktam mondani,hogy "Ne rinyálj,tekerj!"
Többek között ezért utálok olyan emberekkel túrázni,akiket addig nem ismertem,nem tudom,hogy hogy tekernek,hogy bírják. Mert volt már,hogy beszoptuk és 2km-enként vártuk a többieket 2percen át,mert egyszerûen NINCS KONDI! De azért 125km-es túrára eljönnek...na mind1.
Ugyanez szembeszélben,nagy dombon felfele,sárban. Más nem,fogod magad,leszállsz és tolod. 😉

Elhihheted,hogy én is rengeteget tekertem már,tavaly elõtt (2008) közel 10ezer km,2009-ben kb. 13 ezer km-t. (Azért kb.,mert ugye lelopták a km órám,és 1295X-en állt az óra).

bardocz
Ha 26-os kerék van benne, akkor jóaz CC-nek :-)
VRSDM
ktm cc javítanám inkább lájtos trekking mint komoly cc

VRSDM
rutin ide rutin oda beszélsz nagy szájjal.
de vannak helyzetek amikben nem lehet tekerni
hóból is van hó meg hó...
4éve biciklivel járok iskolába
hol outi - hol citybike - most egy ktm vázra épített cc-vel épp - meg ugye az elsõdleges a bmx

emellé ha az idõjárás engedi (ha nem akkor megmakacsoljuk magunkat és csakazértis 😄) simán ugrálunk streetelünk vagy túrázunk tekerünk tökmindegy csak bicikli legyen

konklúzió
nem magamat fényezem de nagyon sokat tekertem már nagyon különbözõ körülmények között
és vannak helyzetek amikben NEM! lehet biciklizni.
so ne ámíts

Ley Roland

<#hehe>

MSI Z97 Gaming 5 | Intel® Core™ i5-4690K | Kingston HyperX FURY 16GB 1866 MHz | ASUS Strix GTX 1060 6GB | FSP Raider 550W |