Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
#11795: jah egyébként én is hallottam, hogy elkezdtek felkapaszkodni.
Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
kipróbáltam a Dart1-es FM-t a boltban,hát nem voltam attól a telótól elájulva. nem sokkal jobb,mint egy RST vagy egy Suntour XCR. (szvsz az XCR egy ba**ott jó kis túra teló.)
A te Fm Deluxod ugyanezzel a felszereltséggel,MOST kerül 100k-ba? Mert akkor én kérek elnézést.
meg kell fizetni a márka nevet is sajnos.
vagy marad a HervisBike 😄DDDD
nekem a maiakkal van a bajom...
régebbi darabok bizony pöpec bringák
a mostanik is.
csak a név felfutásával az áruk indokolatlanul megnõtt...
u dont have to listen anybody else but me
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
De a Crater SRAM még mindig meggyõzõbb.
Lanai jobb de nem az igazi...
Kona fire mountin ez klasszisokkal jobb mint az elõzõ kettõ
Kellys scarpe ez lényegesen jobb mint az elsõ kettõ de rosszabb mint a Fire mountin
Magellan crater hát nálam ez is felejtõs
MAGELLAN CRATER SRAM DISC 2010 nah nálam ezekközül magasan veri ez a mezõnyt!
Pöpec tárcsafékek a villa is elfogadható a Váltástecnika (SRAM X4) az egy alsóközép kategóriás váltó (nekem X5van az lényegesen drágább de csak 1 számmal nagyobb😄) nekem az X5 elpusztíthatatlannak bizonyult
Truvativ hajtás ami marhajó márka(ezt a szériát pont nemismerem de a Truvativ az Truvativ😄)
Kormánycsapágy nekem ugyanez van félintegráltba nekem bevált.
Bikepositiv kerekek
Szal ez egy marhajó alsóközépkategóriás belépõbrinyó😄
Ebben az árkategóriában sztem ennél jobbat nem találsz😄
De várd meg GABO véleményét😄 Az tuti jobban kielégítõ vélemény😄
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Magellan Crater (2008) tudom volt már két Crater az elõbb is...ez régebbi
Mongoose Tyax Sport 2010
Amúgy ahogy néztem a táblázatokben nekem olyan 22"-23" váz kellhet.
Mongoose: Altus váltók,tektro tárcsafékek. Ezt nem is kell tovább mondani.
Kona: ár/érték arányuk nagyon szar.
A crater SRAM viszont nagyon pöpec! <#eljen>#eljen>
hát ennek már húzós az ára nekem. meg annyira nem is tetszik (legalábbis így képen, lehet élõben szebb)
Szerintem pont lábam (comb) a legerõsebb, már ami a konditermes gyakorlatokat illeti. Nyílván bicajozás közben másabb fajta munkát végez. És mivel vagy 2 éve már nem nagyon bicikliztem, így egy-egy alkalommal érzem is, hogy ég a combom. De ez csak megszokás kérdése. Néhány óra a biciklin és nem lesz semmi probléma.
Az alkatrészeket tekintve a pedál és környéke mindenképpen erõs kell, hogy legyen, mert nem egyszer volt már olyan érzésem (igaz olcsóbb biciklin), hogy egy erõsebb tekerés során letaposom, letöröm a pedált.
Ez az elõzõ csak egy kis kitérõ volt az erõnléttel kapcsolatban.
Most lássuk miket néztem ki (itt erõsen szerepet játszik a kinézet is, nekem ezek jöttek be igazán. aztán, ha hulladék alkatrészekbõl állnak, akkor majd figyelmeztettek úgyis):
Mongoose Rockadile ALX disc 2010
Kona Lanai 2009
KONA FIRE MOUNTAIN 2009
Kelly's '09 Scarpe
Magellan '09 Crater
MAGELLAN CRATER SRAM DISC 2010
Ezek közül igazából bármelyikkel meglennék elégedve. De mégiscsak a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezõt kéne valahogy kiválasztani...
Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"
A Várost már unom, környékünkön nincs semmi.. Túrázni egyedül már nem fogok..
De van még egy merida-m ami 'melós' bicó az megmarad 😊

<#eljen>#eljen>
És akkor most nem is fogsz tekerni? 😞
Mielõtt döntesz és márkákat kezdesz nézegetni elõbb tanácsos megérteni néhány dolgot.
Ebben a kategóriában a gyártók legfeljebb a vázat készítik maguk, minden mást beszállítóktól vásárolnak. Szóval ahelyett, hogy az egyes gyártókat kezded nézegetni, inkább érdemes nagyjából betájolni, hogy milyen alkatrészekre van szükséged.
Az építeni vagy készen venni kérdésrõl pedig annyit, hogy a gyártók mindig olcsóbban kapják meg az alkatrészeket a beszállítóiktól, mint amennyiért ugyan azt az alkatrészt te a boltban megvehetnéd. Szóval sokkal inkább megéri azt, hogy egy az igényeidhez leginkább passzoló bringát egyben megveszel, esetleg késõbb fejlesztesz, mint hogy alkatrészenként szeded össze az egész gépet. Ez utóbbi csak akkor érheti meg, ha vannak kapcsolataid, vagy esetleg rengeteg idõd, hogy rendszeresen végig látogasd a boltokat.
Az esetben egy átlag bringásnak városi és light terep használatra trekking bringát javasolnék. De nem vagy átlagos. Bár nem írtál arról, hogy mennyire vagy edzésben, de a 115 kg már önmagában is elég komoly terheléssel jár. Ezért inkább tanácsos a montiknál maradni.
Ez a terhelés elsõ sorban a hajtókaron, a középcsapágyon és a meghajtás többi elemén jelentkezik. Ha a bringát hosszú távra szeretnéd, akkor a Shimano Deore szettet érdemes becélozni ezen a téren. Ha alá is mennél, akkor is maradj meg a Shimano MTB-s szettjeinél. Ezek már használhatóak. A tourney (TY, TX) és a komfort kategóriás (Cxxx) alkatrészek kerülendõek, túl rugalmasak, túl gyorsan kopnak (Ez saját tapasztalat is.). Ha mégis olyan bringa mellett döntesz, ami gyengébb meghajtással van szerelve, akkor számíts arra, hogy rövid idõn belül cserélned kell majd. Csere esetén mindenképpen érdemes feljebb menni a létrán.
A mozgásban lévõ tömeget meg is kell valahogy állítani. Ezért fékbõl a megfizethetõ legjobbat kell megvenni! Valószínûleg egy V-fékkel sem lenne gondod, amennyiben az valamelyik nevesebb gyártó modellje. (Shimano Deore vagy jobb, esetleg Avid.) Mégis ma már inkább a tárcsafékeket javasolnám. Ugyanis egy V-fékes rendszerrõl átállni egy tárcsásra a fékrendszer árán kívül még egy komplett új kerékszettet, vagy legalább egy új kerékagyat és egy kerék újrafûzést jelent. A mechanikus tárcsafékek ára ma már egyáltalán nem vészes. Késõbb pedig ha igény van rá, kevesebb gonddal jár a fejlesztés egy jobb olajos rendszerre.
Ebben az árfekvésben a telókból csak az alap modellekkel fogsz találkozni, mert teló nélkül Nyugaton már nem lehet bringát eladni. (Pedig merev villával is el lehet lenni, amíg az ember összehozza a pénzt egy jobbra.) Ezt tudomásul kell venni és pont. Ha jobb telót szeretnél, akkor a már megbízható, használható típusok 60 k környékérõl indulnak. Egy XC bringába max. 80-100 mm-et mozgó villát illik rakni, az ennél hosszabb villák már felborítják a bringa geometriáját és jelentõsen megváltoztatják az irányíthatóságát is.
Kerekeknél amire figyelni kell, hogy ha lehet duplafalu felnivel legyenek szerelve. Ez ma már a minimum elvárás, aminek illik meglennie. Itt is az áll, mint a telóknál. Az alap kerekeket használni kell (néhány szezont normális használattal ki kell bírniuk) és ha igény és pénz van rá, akkor célszerû egy jobb kerékszettet beszerezni. 30-40 k körül már össze lehet állítani egy jobb kerék párt. ;o)
Gumikból a terep viszonyoknak leginkább megfelelõ mintázatút kell választani. Ez a legolcsóbb tuning, aminek talán a leginkább érezhetõ a hatása. Vegyes használatra (aszfalt, földút) 1.95"-2.1"-es szélességû, alacsony mintázatú, esetleg futóéllel kialakított gumikat javasolnám.
A többi alkatrész valószínûleg megfelelõ lesz egy jó darabig. Legfeljebb késõbb lehet könnyíteni, fejleszteni ezen a téren is.
Végül a váz.
Ha nem a versenyzés a cél, akkor ne az agyonkönnyített példányok között nézelõdj. Bár ebben az árfekvésben nagyjából minden gyártótól ugyan azt a minõséget fogod kapni. Esetleg XC helyett Trail bringák között is szét lehet nézni. Ezek kicsit erõsebbek, kicsit kényelmesebb, kevésbé nyújtott üléspozíciót adnak.
Tanácsos olyan szemmel nézni a vázat, hogy mennyire lesz megfelelõ esetleg a késõbbi fejlesztésekhez. Ha szeretnél tárcsaféket használni, akkor hátul szükség van a megfelelõ rögzítõ furatokra. Ugyan ez vonatkozik a csomagtartó használatára is.
Váz anyaga Alu. Minõségi CroMo ennyi pénzért nem igazán lesz, a HiTen (szénacél) pedig messzire kerülendõ.
Ami szintén fontos, hogy a váz mérete legyen megfelelõ. Kis kereséssel találni fogsz kalkulátort, aminek a segítségével a magasságodhoz passzoló váz méretet ki lehet választani. (Saccra 19"-es vagy 20"-as kellhet.) Ennek ellenére tanácsos valamelyik boltban "próbálni" is a vásárlás elõtt.
Végül egy linkgyûjtemény a nézelõdéshez.
http://hegyikerekpar.lap.hu/
http://kerekparbolt.lap.hu/
Nézz szét a gyártók oldalain, majd a boltok kínálatában. Ha van olyan bringa, ami tetszik linkeld be és megnézzük.
Köszi szépen a segítséget!
(remélem sikerült beszurni a képet : D
"Anime is the proof that two nukes weren't enough."
DaBomb Grenade (nekem 15"Kék
kona, magellan, merida, kellys ezek között érdemes keresgélni.
mindjárt nézek neked pár példányt, de az igazi javaslatokat majd Gabo fogja adni, ha benéz =)
És ha nem fárasztalak nagyon, tudnál ebbõl a kategóriából is ajánlani néhány minõségit?<#vigyor>#vigyor>
(amúgy olyan furák nekem ezek a kis vékony puca vázak. azt hittem a magasabb árkategóriában már vaskosabb, masszívabb vázakat használnak. bár nem tudom...lehet bírják ezek is a terhelést...)
viszont a belépõ kategóriás bicajok kiváló alapok a fejlesztésre a késõbbiek folyamán, és elég sok mindenre elég!
ahogy írtad városba, és terepre is elegendõek 😊
bár nekem elég egy fék, mert csak az van a bicón.... de én csak városban, meg max szentendréig tekerek 3 kerböl mindenirányban 😄
Szóval a lényeg...ha 60ezerért tényleg csak "szart" lehet venni, akkor inkább rádobok még 40-et, ha az az árkategória minõségben jobban megéri. De akkor 100.000 a max.
Amúgy mely márkák számítanak jónak (sorrendben esetleg?<#vigyor0>#vigyor0>)
Na az elõbb ajánlottakat átfutom gyorsan! THX!