22335
11330766891279474906.jpg
  • Mark007
    Mint előttem irták, kisebb a surlódása.
    De szerintem ne vegyél így bowdent. Gondolom se bowdenvágód, se tapasztalatod ilyen téren.
    Sima ollóval, csípőfogóval nem tudod elvágni sajna, le is kell méregetni.
    Én a legjobban ezt a részét utálom az építésnek..

Legegyszerűbb ha beviszed a boltba, és elmondod mi is kéne..

Persze ha magadnak szeretnéd csinálni, akkor nem szóltam:)
  • pajti
    teflonos: szvsz hoszabb élettartam és kevesebb súrlódás!? :D(nem rojtosodik olyan hamar)
    Váltóbowdent ne rakjál fékhez, fékhez amúgy is vastagabb kell meg más a végük is.
  • ba32107
    Teflonos bowdenház mit takar, miben jobb? Amúgy váltóbowdent lehet fékekhez tenni?
  • greg benz
    Mondasz valamit:DDD
  • Mark007
    Mondjuk az lehet..Bár én kimostam párszor, aztán "jóvanazúgy..":D

Én is ásványvizes, félliteres "kulacsot" használtam, mert lusta voltam venni egy kulacsot...:D De így azért kényelmesebb..
  • böröczk
    Legjobb kulacs a 1,5 literes Mizse ásványvíz. A palacknak nincs íze, nem kell óránként újratölteni, használat után eldobandó, és ha ellopnák.. hát vigyék.:) A nem nagyon pro kulacstartókba tökéletesen passzol.
  • greg benz
    Hát jah,az jó ötlet amit mondasz, hogy ha félteni kell akkor viszek valami óccsót:)
    Én úgy rendeltem meg a hazai forgalmazótól a szerelőm üzletébe a kulacsokat:) Annyit tud a drága kulacs, hogy már a kezdetektől nem volt semmi mellékíze a víznek tőle, teljesen jó. Viszonylag jól tartja a hőmérsékletét (mondjuk ez köszönhető annak is, hogy fehér) és jó a szopókája:D
  • Mark007
    Passz, még kitalálom addig :)
    Hát ha táskával vagy, akkor elrakod. De azért szerintem ha városba méssz, elég 1 kulacs, az meg elfér..Vagy veszel valami olcsót ilyen alkalmakra, aztán ha bringázni indulsz, és nem rakod le, akkor meg ott a rendes..:D

Bár nem tudom mit tud egy drága kulacs. Én bementem a boltba, előtúrt egy dobozt, kinéztem belőle egy fehér SRAM kulacsot, aztán mondta, hogy vigyem 200ért...:D
  • greg benz
    A kerekekhez nem lenne egyszerűbb olyan zefal zárat venned amilyet én linkeltem be? Én még azt nem tudom, hogy a kulacsokkal mit csináljak majd, mert képesek azt is kilopni.. 3ezer volt a 2db
  • Mark007
    Szeptembertől én is viszem magammal a bringát, remélhetőleg Debrecenbe.
    Én is valami hasonló, láncos zárat akarok, plusz még 1 vagy 2 kisebbet.
    A naggyal az elsőkereket plussz a vázat rögzítem valahova, a kisebbel pedig a hátsókereket a vázhoz.

Remélhetőleg 2 zárnak nem állnak neki, és kilopni sem tudják..
    órát, lámpákat meg zsebre kell vágni..:)
  • greg benz
    Igen,régi megoldású, legalább két imbuszkulcs kell a lazításhoz, és utána sem egyszerű kiszedni a nyeregcsövet, még úgy sem, hogy én direkt megkenem kicsit:)Ezért is reménykedek benne, hogy talán azért azt nem kell féltenem..
    A kerekeket viszont féltem, a két kerék gumival kb 30ezerbe fáj, nem tapsolnék örömömben, ha kilopnák alóla..
    De szerintem ezt a zefal zárat fogom venni, mert tisztításnál nem kell kulccsal baszakodnom, mégsem tudják kinyitni ha lerakom valahol.

Néztem már természetesen láncot is, valami ilyesmit szeretnék
  • Mark007
    Neked is ilyen régi outis, nyeregcső csavaros a rögzítése, nem?
    Annak kétlem, hogy nekiállnak, főleg ha imbuszos.
    Én is a kereket félteném inkább :) De arra elég szerintem egy imbuszcsavaros "gyorszár"(ami nem is az, mivel csavaros lesz így..:))
    Ha egymás mellett van két bringa, az egyik gyorszáras, a másik meg csavaros, tuti nem kezdenek el csavarhúzóval szenvedni..:)

Inkább lakatba ruházz be..:)
  • greg benz
    Hát azért nem fogom folyton kirángatni a nyerget csővel együtt:DDD
  • böröczk
    Itt volna a kiszemelt jószág. Azért nem agyváltósat néztem ki, mert szeretünk túrázgatni (Balaton körül, Velencei tónál stb.) és jómagam egy KTM Life Speed 3*9 sebességes paripán ülök, aminek ugyebár a kerékmérete is 28-as. Neki egy montija van, ami eleve 26-os, így lehetetlenség tartani a tempót (ami engem bosszant). Mivel szoktunk hegyre is felmenni (sokszor csomagtartón sok csomag) azért kell előre is legalább két tányér (jobb volna a 3), és így inkább erre a bringára esett a választás (mindenképp férfivázast szeretne és méretileg ez 53-54-es, továbbá elég jó árban van).

Ami még ugye kérdés, hogy működik-e a fék V-fékhez használható fékkarral is, mert akkor bátran nekilátok a kormányrúd cseréjének is..?
  • SrAta
    a nyerget vedd ki és vidd magaddal, egyébként én a kormányt és a féket is félteném, ha a fék hidrás, mert kb az is lopható és egy komolyabb 30-40k de eddig a cigó agya má nem jut el...xD
  • greg benz
    Muszáj, mert nem akarok azon idegeskedni még akkor is ha fél percre hagyom valahol a bringát, hogy kiszedik a kerekeket.. de még így is féltem pl a nyerget/nyeregcsövet. Mondjuk az az én bringám esetében minimum 2 imbuszkulcs segítségével nyitható csak.. vagy így is van okom aggodalomra?:)
  • SrAta
    öhm nézzük fékenként kapsz bowdenházat TEFLONOS KELL! 450FT métere, méretre vágatod
    azaz
    kb 1000 ft a 2ő én BBB bowdenházat vettem, de mindegy csak teflonos legyen meg ne legyen 450FT alatt méterára, mert az már szar.
    Aztán 750-1000FT ért kapsz KÖSZÖRÜLT váltóbowdent, szerintem megéri, jobban mint a 10 000FTos ripcord teflonos. Az a léyneg, hogy köszörült legyen, a JAGWIRE és a SHIMANO jó márkák.
    Aztán kell még bowdenvég meg bodenházvég, meg ezt fel is kell rakatnod, kb 5-6eből kijössz.
  • SrAta
    akartam énis:D
  • Mark007
    Igen, a bowden visszatartó pont erre van :) Nekem is ilyen van, fékváltókarhoz.
    Váltókarból meg amelyik tetszik szerintem..
  • Máté94
    Valami 3 sebességes agyváltós szépség jobb lenne. :)
  • böröczk
    Sziasztok,

Lenne egy kérdésem.
    Barátnőmnek tervezek venni egy kb 20 éves, szép állapotú KTM Austria trekking biciklit, azonban Számára nem szimpatikus az alsócsöves váltó, valamint a koskormány.
    A hátsó tárcsa sajnos csak 5 sebességes, így igen limitáltak a lehetőségeim az átformálásra.
    1. Egyáltalán épkézláb-e az a gondolat, hogy a jelenlegi (alsó csövön lévő helyre) felszerelek egy ilyen adaptert, mely után elviekben már rendes bovdenházzal lehetőség nyílik rá, hogy kormánycsőre tegyem a váltót..?
    Ha igen, akkor tud-e valaki ezen kívül más (szebb) váltót, amelyből van még 5 sebességes változat..?
    Milyen lehetőségeim vannak a fékkar cseréjével kapcsolatban? Patkófékhez milyen fékkart szerelhetek? Canti vagy V-fékes kar rendesen működteti?

Ha van valakinek valami ötlete, szeretettel várom azokat.:)
  • DJ RX7
    megpróbáltam. sajnos nem segített. a dugattyúkat nem tudtam jobban benyomni. ahogy nyomtam befele ki is jött. levegő került bele? :s
  • gordon 24
    NEM, nem NEM!!:D
  • VTX
    Szerintetek baj, ha DH bicón csak hátsó tárcsafék van? Bár tudom, hogy én döntöm el, hogy jó-e vagy nem, de úgy mégis??
  • Mark007
    Szedd le, pofákat vedd ki, LAPOSFEJŰ, minél nagyobb csavarhúzóval nyomd vissza a dugattyúkat, pofákat vissza, féket fel, de ne húzd meg a csavart teljesen, lötyögjön a féktest.
    Húzd be a fékkart párszor(teljesen be fog menni a kormányig).
    Szépen lassan felfog keményedni normálisra a fékkar. Húzd be tövig, tartsd úgy, és közbe húzd meg a csavarokat a féktesten.
    És ha minden szépésjó, akkor működni fog rendesen.

Csak ezt ne játszd el sokszor, mert tudtommal fellevegősödhet a fékcső.
  • DJ RX7
    na már 95%-os a dartmoor-om. már csak lánctányér kell.
    van egy kis problémám. leszedtem az féket, hogy megtisztítsam kicsit csakis kívülről. nem szedtem szét semmit. hayes stroker trial. megnéztem a pofákat mennyire vannak elkopva egy kicsit se. rá pár napra mikor visszaraktam most behúzás nélkül szorul a tárcsa és nagyon szarul fog. a pofákat jól raktam vissza. ameddig le volt szedve nem húztam be a fékkart.

hogyan tudnám orvosolni a problémát?
  • Mark007
    Jagwire bowden szett
    Ez bőven elég, 4000 az első+hátsó együtt.

A fékkar szerintem nem éri meg. Ha csak simán a fékkart cserélnéd, akkor talán, de így, hogy emiatt vegyél váltókart, szerintem felesleges..

A másik kettőre majd valaki, akinek van tapasztalata V-fékekkel :)
  • ba32107
    Hosszas kutakodás és testbike.hu-n olvasgatás után úgy döntöttem, hogy a szar tárcsafékeimet cserélem elöl-hátul Avid Single Digit V-fékre. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem (vannak láma kérdések is közte, úgyhogy ne röhögjetek ki):

1. 5 vagy 7? Keresgéltem a neten is a testbike mellett, írogatják itt-ott hogy jobb a 7-es, de érdemi különbséget nem találtam. Mindkettőt agyondícsérik. Az ebike-on több mint 3000 ft a különbség kerekenként... a bike-shopon már nagyon barátságos ára van (5800 a 7-es) de jelenleg nem kapható. Szóval szerintetek mennyit ér meg a különbség?
    2. világosítsatok fel egy picit légyszi az elnevezésekkel :D Kezdő vagyok még. Olvastam ezt-azt, de egyelőre nem tiszta. Tehát a fékbetét az a része a féknek, ami súrlódik a felnin ugye? :D A gyári Avid esetében ezt le lehet cserélni olyan fékbetétre, ahol külön van a betét és a pofa. Tehát ez ebben az esetben azt jelenti, ha mondjuk veszek egy cserélhető pofás betétet, akkor van a fékbetét (ami tartja a pofát), és ebben cserélhető a pofa (ami súrlódik a felnin). Jól mondom? Tehát gyakorlatilag csak a pofát kell cserélni. A fékhez adott gyári betét pedig egybe van építve a pofával. Ugye? Írta egy srác, hogy vett xy márkájú fékbetétet, és "szerencsére illett az Avid saruba". A féksaru melyik alkatrész?
    3. fékkar: nagyon ajánlották az FR5-ös Avid fékkart ehhez a fékhez. Ez szerintetek mennyire szükséges? Most egy Shimano fékváltókarom van, ha szeretnék Avid fékkart, akkor nyilvánvalóan kéne külön váltókart is vennem. Fontos annyira az Avid fékkar, hogy ezt meglépjem?
    4. Bowden, bowdenház. Azt olvastam, hogy a fékkar + bowden + bowdenház majdnem olyan fontos, mint maga a fék. Akkor kezdjük egy egyszerű kérdéssel: a bowdenház az amiben fut a bowden ugye? :D Fogalmam sincs, jelenleg milyen bowdenem és házam van.... mennyibe fájna ezeket minőségire lecserélni? A legolcsóbb bowden amit találtam a webshopban, az 7000 forint volt...

Köszi előre is.
  • Mark007
    Nem is mondtam, hogy jobb a v-fék :) csak azt, hogy az is megfogja :)
    Nekem is FR5 volt a hátsófékemhez, ha jól tévedek, akkor annyi volt a gondja, hogy számomra 1 ujjal kényelmetlen volt..
  • greg benz
    Zefal Lock'n roll gyorszárakkal kapcsolatban van valamelyikőtöknek tapasztalata? Készülök a pesti létre, nem szeretném, ha elvinnék a kerekeimet.. :)
  • bardocz
    Nagyon egyszerű, a dörtösnek gyakrabban lesz benne nyolcas, és nem kell adagolnia a féket, hanem koppanjon. Ha vféket koppanósra állítasz, akkor a legkisebb nyolcasra is be fog fogni.
  • SrAta
    hát nemtom nekem 1 fékem van hátul, az tárcsa, le nem cserélném szar véfékre... Valamiért tárcsát használnak a dirtösök is...
  • SrAta
    szerintem a speed dial 7 kar jobb!
  • Ley Roland
    Aha. Köszi! :) Mert most akarok majd Avid FR5 fékkart venni, akkor lehet veszek hozzá egy Avid Single Digit 5-t. :D
  • Mark007
    Hátra szerintem bőven elég lesz. Esetleg egy Avid Single Digit 5.
    Ebikeon 5e alatt van.
    Hátsó kereket egy olcsó fék is blokkolni tudja, deore-t is meg az avidot is be tudod állítani rendesen, szal, amelyik szimpatikusabb szerintem :)
  • Ley Roland
    Hátra tudnátok nekem ajánlani egy használható V-féket? Én a deore-t nézegettem.
  • timexxx
    van egy eladó SKARPEA S250 MTB-M
    A vázon 1-2 kisebb karctól eltekintve hibátlan gépezet
    Vázméret 22"
    felszereltség:
    Kormány: skarpea
    felnik: kenzel, hátul tárcsás agyal, kazettás meghajtással
    pedál: WELLGO cserélhető tüskés
    v-fék: Shimano Deore 2010 (új)
    gumik: Schwalbe black jack (kb 10km van benne)
    villa: Suntour XCT V2
    váltó: shimano altus
    fékváltókarok: shimano altus (rapidfire)
    hátul cserélve lett a menetes meghajtás kazettásra, amikor cseréltem nem kaptam sehol 7 sebességes fogaskereket igy 8 sebességes van hátul..de jelenleg a 8.-ik sebesség nem használható mert a fékváltókar csak 7 sebességes
    nem egy leélt agyon nyúzott bringáról van szó.. munkába járni és túrázni használtam
    AJÁNDÉK: MERIDA láncvillavédő
    MERIDA váztáska

ÉRDEKLŐDNI: [email protected]
  • dx
    ez a 26 player nem nagy szám szerintem.
  • DJ RX7
    jó akkor most nézd meg mennyi lett volna itt. :D
  • SrAta
    a-a bikediscountról csapággyal szállítással ittvolt 57ből 3nap alatt:D