22335
-
#17972 Lájkot a Biankának:P -
#17971 Tallbike?
Tallbike -
ba32107 #17970 Tegnap láttam egy "bringást"... valami olyan bicója volt, hogy körülbelül 2 méter magasan ült rajta, és úgy ment :D Nem velocipéd volt.... kb úgy nézett ki, mint egy nagy háromszög. Azon gondolkoztunk hogy hogy a francba száll le és pirosnál hogy áll meg :D Nem láttatok ilyet még? Milyen bringa lehetett? -
#17969 Sőt a NASA-nak is van olyan wc-je ami csak levegővel működik. :D -
#17968 ŐŐ ez nem teljesen így van..
Felhasználási terület függő és gyártó függő..
Pl a Fox 40 az acél vagy titán rugóval van és egy zárt patronos csillapító rendszerrel, ami a compressio és a visszaút csillapításért felel. (itt rugócserével tudsz keményíteni illetve lágyítani..)
A Rock shox legjobb telója a Boxxer wc az levegővel működik abban valóban nincs rugó, mint ahogy a Marzocchi 888 Ata wc-ben sincs. Az is levegővel működik.
De mondom van nem egy márka ahol legeslegdrágább villájukban is rugó dolgozik...
Tehát nem állja meg a helyét 100% ban amit írsz. -
#17967 pont hogy a kezdő telóknál van rugó, a drágábbakban olajtípussal, illetve levegőráfújással segítenek ezen:)
Azért mert zsidók és járj utána:D
-
thoomas #17966 Megvolt a hétvégi Bükk túra:) 46km lett a vége. Mit mondjak... kellemesen elfáradtunk:) -
#17965 Hiszek neked :) Akkor meg az a megoldás. -
#17964 Amiről én beszélek fék az egy olajos tárcsafék ami 70-80 kilométeres sebbésségről terepen képes megállítani egy bringát. Én vagyok 100 kiló a bringa 20 azaz 120 kiló. fékezésre ezt a súlyt felemeli úgy hogy simán első keréken tudok gurulni vele.. Ugyanakkor mégis meg lehet vele állni szépen ha úgy akarom::D
Szerintem jobban fog mint egy fékpofa felni kombó... -
#17963 Nálam a fékpofa a felni érintésétől szinte azonnal blokkolja a kereket.
Ha csak magam mellett tolom a bringát és behuzom a féket akkor is megemelkedig a hátulja, ha a hátsot fékezem ugyan ez csak akkor meg csuszik a kerék.
A fékkart kb 1cm-re lehet ugy behuzni hogy még nem ér hozzá a felnihez de utánna max 1 mm és már satu.Ezen az 1mm-en sok játékterem nincs hogy menet közben megtaláljam azt a pontot hogy fogjon is és ne satuzzon.
Ha több uton mozogna a fékezés teljes szakaszán a fékkar akkor azt mondom hogy neked van igazad és én vagyok a balf.. , mert tövig huzom, de igy ha menetböl rövig idö alatt vagyok kénytelen megálni szinte mindig fejenállás a vége.
SrAta:Ha ez igy van akkor miért nem kérdezik meg egy boltban sem hogy hány kilos vagyok és hogy akkor kicserélik a megfelelő méretüre a rugot?Illetve az ilyen kezdö telóknál nem is biztos hogy lehet vagy van hozzá csere rugó. -
#17962 Ez hülyeség már bocs...
Nekem egy fox 40 van elől.. Ami 20 centit mozog vaj puhán. Ha fékezek nagyot kb 15 centit berugózik, majdnem orra áll mégsem blokkol a kerék.
Pedig egy 4 dugattyús hayes Stroker ace van fent. Szóval ez rajtad múlik.. Engedni kell a nyomáson és nem fogsz blokkolni illetve pofára esni. -
#17961 nem a francokat nem... ugyanannyit fog mozogni csak keményebb lesz. Áltlában 60kilóra tervezik ezeket a villákat és vehetsz bele különböző "színű" rugókat és elasztomereket ezzel beállíthatod magadhoz...
-
#17960 Sokmindent ezzel nem tudsz akkor :S
Villát kell cserélni, valami erősebb fajtát, amit inkább dirt-re terveztek, és be lehet állítani keményre.
Másik megoldás, hogy szétszeded a villát, és teszel bele még elasztomert. Csak hát így nem fog sokat mozogni a villa. -
#17959 Köszönöm a válaszokat. Értem én hogy érezni kéne hogy hol fog blokkolni meg hasonlók, de amikor már a blokolás elött a teleszkób annyira berugozik hogy a blokkolás nélkül is szinte orra állsz akkor az ember probál kapaszkodni a kormányba , és eleve jobban kezdi el szoritani ami magával vonza azt hogy a fékelös ujjad is beljebb jön és máris blokkol.
Mivel ez a bringa össztelos igy eleve magasabban van a pedál és én 190cm magas vagyok jo hosszu lábakkal igy elöre kell hajolnom a kormányra.És mivel a teló ilyen puha már eleve negativba állok vele mikor tekerek.A váz mérete 19"-os. A 120mm-erböl jo ha 7 cm marad meg nyugalmi helyzetbe ha rajta ulök.
A kényelmes tekeréshez annyira kell a nyerget kihuznom, hogy a lábujjhegyem épp leér álló helyzetben. -
thoomas #17958 http://ebike.hu/termekek/kerek/gumikopeny/26-coll-mtb/101474+schwalbe+trail+trax+gs508+26x21/
Schwalbe Trail Trax, 1690 -HUF . Ennyiért már-már kihagyhatatlan ajánlat:)
Én amúgy végül land cruisert vettem. -
#17957 Uhh, egy ilyen 2kerekű nekem is kellene. :) -
#17956 peches vagy:S
Amúgy ha gyalogos bicikliúton elédlép akkor kapaszkodj a kormányba állj ki a nyeregből üvölts rá és üsd el:D
Ennyi... múltkor egy nénit kaszáltam el me elém lépett virágnézegetés közbe... előbbutóbb megtanulják.
Mjuk az én vázam 12,6" os (Kb XXS-es váz) és meredek csőszögek így nehéz vele esni, max hátra...
Szal nekem a gyalogos annyira nemokoz gondot...:D -
#17955 én pl four cross pályán tanultam meg fékezni:D ott volt 1-2szer olyan hogy csúszott, de ha nyomod akkor az belefér.. de mjuk amikor nem találod el az ívet emrt gyors..:D szal igen csak emgkell tanulni fékezni:) -
#17954 én footjamből fejeltem csak aszfaltot:D de ugye az nem fék, csak rálépsz a kerékre:D csak ugye ha beszorul a fékhíd alá a lábadXDDD -
Tusy #17953 - 2 másodperc rengeteg idő, annyi idő alatt még akár a kormányt is félre lehet kapni (ha van rá helyed). 5 másodperc alatt meg is lehet állni, de amiről én beszélek ott nincs ennyi időd, ott bumm lesz akármit csinálsz is
- részemről túlreagáltuk a kérdést, évi ~200 napból naponta (gyakorlatilag bármikor és bárhol) lehetnek (és gyakran vannak) helyzetek, ebből összesen évi ~5 nap nekem adódnak is ütközéssel vagy borulással járó balesetek amit még éves szinten elfogadhatónak tartok. Amikor tavaly 1 héten 3x ütöttek el ugyanazon a zebrán (miközben tökig beöltözve, elöl-hátul villogóval _toltam_ a kerékpárt) azt azért sokalltam -
#17952 Köszi -
#17951 felni+küllők odab@sznak, nagyon állat :) -
#17950 Sziasztok!
Csináltam pár új képet Biankáról (mióta legutóbb raktam sok minden változott rajta de ezt úgyis látjátok majd) , sajnos messze nem lettek olyanok mint ahogy szerettem volna, de ha már megcsináltam őket,berakom ide is:D
-
#17949 Mi mindenre jó a bicikli..
-
#17948 ma akkorát estem, mint egy télikabát... keletinél a macskaköves részt kihagyva a villamossínek közé mentem, és mikor visszamentem volna az útra beszorult a kerekem a sínek közé, és borultam egy hatalmasat :D
szerencsére csak egy bringás jött mögöttem kb 50 méterre, meg egy másik autó mögötte 100 méterre. nekem semmi bajom nem lett, és a bringámnak se, csak kicsit le kellett nyugodnom, mert kicsit hevesebben vert a szívem az átlagosnál :D kicsit ciki volt, mert volt vagy 15 ember a környéken, de hát istenem, ez van :D -
#17947 :) Épp erről beszélek. Én érzem, hogy hol blokkol, nem kell gondolkodni rajta. Máshogy ezen nem tudsz segíteni, ez nem fék probléma.
Én csak segíteni próbálok.. -
thoomas #17946 Én vészfékezéskor mindig elöször a hátsó féket húzom be, aztán fél másodperc múlva az elsőt, persze nem blokkolásig.
Sajnos a kerékpározás során is érvényes az mint az autóvezetésnél, hogy mindig figyelni kell a környezetet, és nem csak az előttünk lévő utat.
De persze a semmiből előkerülő autókra nem lehet felkészülni:S -
Tusy #17945 - vészhelyzetről beszéltünk amiből a kelleténél sajnos többször volt (van) részem. Neked meg (ezek szerint) szerencsére nem
- amikor az orrod előtt kanyarodik egy kocsi nem a gumi csúszásán fogsz aggódni, hanem hogy a fékezéstől vagy fékezés híján az 1 másodpercen belül történő csattanástól szállsz el jobban (+1 első kerék) -
#17944 Ez mind szép és igaz, de most ezzel csak megerősítetted, amit gondoltunk. Nem tudsz fékezni.
Tövig behúzni egyedül a szar, ócsó, rosszul beállított féket lehet, ami akkor sem blokkol, ha ráülsz a karra.. De normális féknél se az elsőt, se a hátsót nem húzzuk tövig..
Keress egy egyenes szakaszt, és gyakorolgass. Találd meg azt a pontot, ahol még épphogy nem blokkol a fék. Ez persze sebességtől, talajtól függ, szóval ez max arra jó, hogy megérezd.
Értem én, hogy vészhelyzet, de akkor sem szabad, sőt, rontja az esélyeid, ha megrántod a fékkart.
Gondolom azzal tisztában vagy, hogy lassabban állsz meg, ha csúszik a gumi :) -
Tusy #17943 - szar élmény előre érkezni (pláne aszfaltra); ha repülés közben van elég időd a cselekvésre akkor hiába tudod, hogy be kellene húzni a fejed és megpróbálni minél gyorsabban túlgördülni a dolgokon akkor is mindent látni akartam és a gördülésre szánt energiát felvettem az állammal - orrommal. Szerencsére nem mentem gyorsan lejtőnek, olyan 10 - 15 km/h lehetett csak (a kocsi balról megelőzött majd hirtelen jobbra bekanyarodott előttem amikor még a hátsó ajtajánál járt a bicikli első kereke). Olyan 10 perc múlva mertem felállni (meg 1 hónapig nagyon, még 1 hónapig már kevésbé látszott a nyoma)
- kontrás biciklin jobb oldalt van az első fék amit nem sokszor használtam és amikor az új biciklivel először vészfékeznem kellett lecsaptam a bal karra ... ami viszont ott az első fék volt. Ott előbb értem aszfaltot mint felfogtam volna, hogy repülni fogok. Az viszont lejtőnek olyan 30-40 km/h sebesség lehetett (jómunkásember háttal elém lépett a bicikli útra, én meg pont próbáltam volna mit tudok az új bicóval menni)
- most próbálok kevésbé gyorsan menni (pedig pont a körzeti orvos utasítása szerint kellene teljes erőbedobással legalább 10 percig tekernem); mindig a hátsó féket húzom be először és csak utána az elsőt. Ez mondjuk a kontrás féknél necces, mert ha azzal erőből felgyorsulok akkor vészfékezéskor keresztbe állok mert beblokkol a kontra fékje. Első féket azon úgy sem használok, mert fejre állíthat és arra nem vágyom többet. De már legalább le tudok róla szállni menet közben (női vázas) -
#17942 Talan nem illik a vaz merete hozzad. Ha hosszabb a labad, magasaban van alapbol a sulypont, ami egy kisebb vazon konnyen tul elore is kerulhet. -
#17941 De pont ezaz, hogy érzed:)
Sőt..ha fékezel, akkor szimplán hátrahúzódsz. Ez nálam elég relfex-szerű, szóval még vészhelyzetben sem gond szerintem..
Úgy nem lehet bringázni, hogy ülsz rajta mint a krumplis zsák...
A teló meg sajna ilyen. Ezek az olcsóbb fajták nem 100 kg körülre vannak tervezve. De valahogy akkor sem értem. Próbáltam már sokfélét, 180mm-es DH villát is, ami azért igencsak puhán mozog, de fékezésnél az sem csúszott be teljesen, pedig én is megvagyok 67kg. -
#17940 Nekem volt, hogy vészfékeznem kellett, hogy ne üssem el a gyalogost(én voltam a fasz), de amikor éreztem, hogy már nagyon elemelkedett a segge a bicónak, engedtem a féken, majd húztam újra. De orra még soha nem buktam. -
#17939 Ilyenről még sosem hallottam. Teljesen gyári bringák? Mert ez, hogy előre borultok. Eddig egyik bringám sem borult előre fékezéskor. Mégha blokkolt is az első kerék, akkor is csak kicsúszott alólam max, de nem borultam. -
Tusy #17938 - a biciklihez nem igazán értek, de 100+ kg.-al ismerős a fékezős jelenség. Mivel bringával járok munkába így inkább leszoktam a "bicikliúton sisak nélkül legfeljebb 40 km/h" sebességről. Ha hirtelen kell fékeznem gyakran így is borulok (vagy elütnek) -
#17937 Milenne veled, ha tárcsafék lenne??? Nem a fékállítgatás a gond.. Ne úgy fékezz mint egy vadállat.
A villával annyit tudsz csinálni, hogy a tetején a rugóelőfeszítés állítókat a legkeményebbre állítod. Ha ez sem segít, akkor egy servízben cseréltess benne elasztomert. -
#17936 Hát ez elég érdekes. Főleg hogy XCR teló..Passz:S
A féken ne állítgass sokat, inkább tanulj meg fékezni:) Azért lehet érezni, mikor fog blokkolni. -
#17935 Szeretnék eg ykis segitséget ilyen bringám van
Csak bonteger felnik és gumikkal.
A lényeg, hogy mit tudok kezdeni azzal, hogy nagyon puha az elsö teleszkóp? 85 kiló vagyok és amikor ráülök már akkor bemegy vagy 5-6 cm-re az első teló és fékezéskor meg szinte teljesen bemegy.Már 2x estem ez miatt, hogy olyan 20as temponál ráfékeztem az elsö fékkel is az elsö kerék blokkolt és még a teló is elörebólintott és igy a sulypontom elöre került és átestem a kormányon a másodiknál már 50es temporol lasittva estem el az egy hetes táppénz volt csipözúzódással, de akik látták azt mondták hogy akár ott is maradhattam volna.. És kisebb,de gyors kormánymozdulatokra instabilnak érzem a bringát olyan mintha nyeklene az eleje, de ha megnézem a rögzitéseket nem mozog sehol.
Simani X-mission Vfékek vannak minenhol.A bringába 2000km van.
Van valami megoldás hogy a teleszkóp keményebb legyen, de az ut egyenetlenségeit szépen kimozogja?
Nagyon szeretem ezt a bringát, de nyugtalanit az, hogy nem tudok rendesen fékezni mert bármikor átvágodhatok ez miatt.ÉS az országuton ez nem egészséges , de terepen sem.
Nem tudom, hogy hogyan lehetne a fékeket ügy beállitani, hogy nyugodtan húzhatom és nem fognak blokkolni de megfogják a brningát. -
thoomas #17934 A második tűnik a legjobbnak:) Ma megyek bringaboltba, meglátom mit ajánlanak. -
#17933 pl Ez?
vagy ez
talán még ez is..