Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A Szép féle csoda halálsugárvetõ.

Punker
honvédelem.hu-n találtam ezt a képet, milyen sniper csúzli van a wuki srácnál?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Igen, vadászok is tarthatnak A kategóriás lõszert, csakhogy a Remington Golden Saber csakis pisztoly és revolver kaliberben van, Magyarországon meg nem lehet pisztollyal vadászni, kivéve vad utánkeresés, ahol létjogosultsága van a pisztoly kalibereknek.

[NST]Cifu
Lehetõség van rá, én eddig úgy tudtam, hogy döntés kérdése, de általában a pilóta rárepül a célpontra, a célpont azonosítása és a tûzkiváltás viszont az irányzó dolga. Az AH-64 esetén lehet, hogy kiválthat a pilóta, az AH-1 esetén a pilóta nem igazán lát ki az irányzótól, és olyasmi rémlik, hogy emiatt náluk csak az irányzó lõ a Hydrákkal is, ám ahogy nézem neki is van már reflexirányzéka, szóval lehet, hogy teljesen rossz volt a tudásom e téren... :S

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Azért van, mert puska kaliberekben simán lehet akármilyen fantázianevû, gombásodó lõszert venni vadászoknak. Õszintén szólva a név nem mondott semmit, de nekem is van a fegyverszekrényemben különbözõ fantázianevû kenõdõ lõszer, felteszem pisztolylõszerõl volt a válasz maradék része erre szólt, de a jelek szerint valami spéci lõszer lehet akkor, és félreértettem a kérdést.

Ezért lett volna jobb, ha nem simán csak a nevet dobja be, hanem a konkrét részleteket is, milyen engedélye van, milyen fegyvere, stb.

Mivel én kérdeztem, köszönöm. :-)
Azért nem volt egyértelmû, mert a 24-esnél van szálkereszt a pilóta elött, csak nem tudtam hogy lehetõség csak, vagy alapból így történik a célzás.
Az amiknál (Ah-1x, AH-64x) meg nem láttam ilyen lehetõséget.
"Alapvetõen az irányzó felelõs a fegyverzetért, ezért õ, de a pilóta is képes szükség esetén indítani. Például az AH-1 esetén ez azért bajos, mert a pilóta kilátását nehezíti az elõtte, vele egy szintben ülõ irányzó. "

A Mi-24-en a az operátor a célfelderítésért és az irányított fegyverzet kezelése a feladata elsõsorban, de másod sorban képes a gép vezetéséére és így a nem irányított fegyverzet kezelésére.

A nem irányított fegyverzet kezelése elsõsorban a helikopter vezetõ feladata, mivel annak célzása az egész géppel történik. (merev üzemmódban a lõtornyot is a hátsó kabinból mûködtetik)

Mindkét kabinban van sorozatkiválasztó (ennek elhelyezése a hátsó kabinban változó, mondjuk pont nem találom), míg elõl a bal oldalpanelon van. Az operátornak van célzókészüléke amin keresztül tudja használni a NIR fegyverzetet, vagy régebbi változatoknál a géppuska célzókészülékét használja merev üzemmódban.

Alapvetõen szerintem minden gépnél a NIR kezelése a pilóta feladata, mivel annak célzása a géppel történik (nem tudom, hogy van ez az amerikaiaknál, de szerintem elég furcsa, persze nem lehetetlen, ha máshogy történik).

Mi-24 mellsõ kabin (ez a gép lehet, hogy P verzió

Hátsó kabin, jól látszik a célzókészülék a mûszarfal tetején. A mûszerfal alatt, a szakállpanel a fegyverzetkezelõ panel éppen látszik a bot mögött a teteje.

kép a szakállról és a fegyverzet kiválasztóról

Mi-24D egyszerûbb célzókészülékkel

TG

karosszéktábornok.blog.hu

A kaliber ebben az esetben tök mindegy.

Hi! A kat. Ha önvédelmire szól az engedélyed még csak nem is birtokolhatod, ha sportfegyvered van, akkor viszont igen.

Persze azt nem vitatom hogy vannak elõnyei is a dolognak, mint például ez a csere dolog.

Ez is nyilvánvaló volt. Csak én majd akkor leszek maradéktalanul büszke rájuk ha végleg a miénk lesznek.

Bucser
Ergó ha összetörik 1 minden ellentételezés nélkül cserélni kell...

És ebben az esetben nem a banknak fizetjük a lízinget, hanem a Saab-nak és a svéd államnak.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Lehet. Nem tudom a gépekbõl hány az együléses, és hány a kiképzõ.

degenerator
nem 12+2?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
felfogtam az utóbbi mondat alapján, de attól még...

jó, ne menjünk bele.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Tudom én. Csakhát amíg meg nem vesszük a végén addig nem a miénk.
Ez olyan dolog mint a hitelre vett autónál, rossz érzés hogy ténylegesen nem a miénk, hanem a banké.

Mellesleg slotára jellemzõ hogy 13 gripen megvásárlását képes általános fegyverkezésnek beállítani. Nem baj, úgyis a politikai túléléséért küzd már, és nem sokáig.

Bucser
Nyílván nem sikerült megértened a Slota 2 héttel ezelõtti kirohanására való utalásomat.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

degenerator
az, hogy vannak repülõink, amik tök mutatósan képesek nem üzemelni, nem váltja ki a harckocsik szerepét.

vagy a lövészek tolják a földön maguk elõtt a gripeneket, erõltetett áttörés címén?

Bucser
Nyílt végû pénzügyi lízing amit csinálunk. Azaz a lízing lejártával maradványértéken megvehetjük a gépeket. Onnantól csak a saját kasszánkon múlik mennyit repülnek.

Ez igaz, bár tizenhárom vadászgép nem vált ki nyolcvan tankot. Egyszerûen azért, mert más típusú fegyverek.

Mellesleg ha pontosak akarunk lenni, a gripeneknek sem vagyunk a tulajdonosa, csak lízingeljük õket. A szlovákok is ugyanígy lízingelhetének ennyi és ilyen gépeket, ha akarnának. Szóval kicsit fals hogy "a szlovákoknak egy szárnyra sem telik". Mert nekünk se telik rá, csak béreljük.

[NST]Cifu
Kizártnak tartom, szerintem simán meg lehet felezni, talán harmadolni is távolságot, pláne, ha Holdtalan éj van.

Bucser
Szerintem nincs szó felbontásbeli akadályról miután nagyrészt analóg a rendszer. Inkább csak a rendelkezésre álló szórt fény a kérdéses, hogy mennyit tud felerõsíteni belõle.

De az tuti, hogy nem fogsz meglátni senkit olyan messzirõl mint nappal.

Molnibalage
Skacok, a vadászrepülõgépeken - vagy bármi más területen - használt éjjellátók felbontása milyen jó? Éjszaka a pilóta képes ugyanolyan távolságról pl. egy repülõt beazonosítani vele, mint pl. fényes nappal szabad szemmel?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bucser
Kihagytad hogy van 12+1 modern harci vadászgépünk amibõl a szlovákoknak egy szárnyra sem telik! Mi meg itten fegyverkezünk 😊

Hát akkor örülhetünk, csak négyszer annyi tankjuk van mint nekünk.<#smile>

[NST]Cifu
Végülis csupa haszontalan dolgokat gyártanak, az oroszok pct. eszközei és kézifegyverei a világ minden táján népszerû, a reaktív páncélzatok és aktív védelmi rendszerek terén élen járnak. A franciák is nevetségesek, az angoloknak is potyogtak a könnyeik a francia Exocet rakétáktól 1982-ben. Sõt, hogy össze is vonjuk a kettõt, az oroszok most a franciáktól akarnak Mistral helikopter-hordozót vásárolni. 😊

[NST]Cifu
A kalibert nem írtad. Kézifegyvernél elvileg engedélyköteles, például azt hiszem rendõr vásárolhat ilyet. Sportlövész, magánszemély nem. De ha rákérdezel a fegyverboltban, élbõl vágni fogják a rá vonatkozó jogszabályokat. 😊

[NST]Cifu
Úgy van nekik 272 T-72 harckocsijuk, mint nekünk 195db. Papíron. Aktív állományban azt hiszem 60-80 körül van.

Her Laca
Én is poénnak szántam😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Willenbrock
Csak vicc volt,erre a 2 népre itthon sokan allergiásak azért írtam,de tudom hogy nem szimpátia alapján történnek a közbeszerzések😊

Hát, ahol a hummer nem megy el, oda már szamár kell. 😄<#wink>

Megjegyzem az afgán hegyvidéknél nem tudnék nagyobb kihívást elképzelni egy katonai terepjáró számára.

Persze, csakhogy egy IED ellen semmiféle terepjáró nem védi meg a katonákat. Ezért írtam hogy a normális hadseregeknél már az a téma, hogy tényleg egy általános célú, alapvetõen páncélozatlan terepjáróban kell e szállítani a gyalogságot.

De abban a kategóriában, ahol a G-merci tanyázik, vitathatatlanul a HMMWV a legjobb.

Punker
MISTRAL?????

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
évszámokat nézed?

Willenbrock
Meg egyébként is alap:oroszoktól,franciáktól soha semmit!😄

Her Laca
"mi leginkább semmit nem veszünk....."
Kivéve Mercit😊)

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

"Én ezt egyszerûen nem hiszem el. Több teszt is megmutatta már hogy a hummerek terepjáró képessége sokkal jobb bármilyen más hadi terepjáróénál, és az is egyértelmû, hogy sokkal jobban védi a bent ülõket mint a g-merci. "

Attól függ...egy IED ellen tök mindegy hogy melyikben ülsz.Ha pedig megtoldod egy két nagy kaliberû tüzérségi lövedékkel is akkor az M1 Abrams harckocsi sem nyújt biztonságot.

Üdvözletem!

Egy kérdés fegyverszakértõknek/fegyvertartóknak:

A Golden Saber lõszer, expanzív lõszernek minõsül-e (azaz "A"-kategóriába kell-e sorolni)? Vagyis tiltott kategória?

Jelzem, kereskedelmi forgalomban kapható!

Punker
EU-nak köze nincs hozzá (nézd meg a Görög beszerzéseket), mi leginkább semmit nem veszünk.....

Her Laca
Ezt most nem mondod komolyan? Tényleg nem veszünk új cuccokat oroszoktól?
Erre nem gondoltam volna. Mondjuk EU tagság kötelezhet az igaz.
Na mind 1 ez is egy tipikus magyaros megoldás ,kár is több szót vesztegetni rá. Nem csodálkoznék ha a nagyobb vadászatokon feltûnne belõlük pár darab😊

degenerator
ha jól tudom, a fenntartási költsége a régieknek elég húzós volt. új cuccot oroszoktól meg nem veszünk :\

Her Laca
Uaz az nem jó? Tényleg gyártják még.
Mert emlékeim szerint jó kis terep mászó volt az ,és pl nekünk soha semmi gondunk nem volt vele. Útszélén bármikor megjavították a srácok,max a fogyasztása volt izmos , bár a merga sem az a spórolós fajta😊

degenerator
valami kellett uaz kaliberben.

degenerator
én arra gondoltam, hogy az afgán szerpentinen, ahol egy g-merci elmegy, egy humvee már nem fog.

és kormányzás szempontjából nem egyszerû eset egy olyan batár, mint ez az amcsi terepjáró. vagy inkáb kisteherautó?😊

Her Laca
Értem már!! Tehát azért kellett nekünk G merga ,hogy az Afgán hegyek közt lehessen gond nélkül terepezni.
Jelzem a merci (relatíve)egy kis autó , nem gondolnám ,hogy a katonai alkalmazása célszerû lenne. A németeknek biztos jó,de azt se gondolom,hogy õk 30 millát fizetnének /darab. Lehet ingyen kapják!

Willenbrock
Úgy olvastam hogy Szlovákia több száz T-72-est tart aktívan rendszerben a mai napig,nekünk meg karbantartás nélkül "tartalékban" is kevesebb van.Ennyivel több pénzük lenne hadi célokra?

Én ezt egyszerûen nem hiszem el. Több teszt is megmutatta már hogy a hummerek terepjáró képessége sokkal jobb bármilyen más hadi terepjáróénál, és az is egyértelmû, hogy sokkal jobban védi a bent ülõket mint a g-merci. Az meg egyenesen vicc hogy bonyolult lenne vezetni, amerikai katonáknak készült a cucc. Van benne automata váltó, csak a gázt kell nyomni és kormányozni, és van hozzá egy elnyûhetetlen dízelmotorja. Emellett olyan fegyók hurcolására is alkalmas, mint az M2-es nehézgéppuska vagy a TOW indító. Picit komolyabb fegyverzet mint a PKM.

Egyértelmûen a legjobb terepjáró egy hadsereg számára. Az más kérdés hogy az utóbbi idõben irakban meg afganisztánban kiderült, hogy egy ilyen típusú általános célú terepjáró nem éppen a legbiztonságosabb módja a katonák szállíásának, és hogy a könnyû páncélozott jármûvek ki fogják váltani õket ebben a feladatkörben.
De ettõl még ebben a kategóriában a HMMWV a legjobb. A G merci? Hát, én azt még az angolok land roverjeivel se tenném egy kategóriába, nemhogy a HMMWV-vel.

Punker
Jó járgány a Merci csak nem arra lett tervezve amire használni akarják.

degenerator
a humvee nem megy el olyan helyeken, aho a g-mercivel közlekednek afganisztánban. ráadásul vezetni is elég bonyolult.

Konkrétan azt hallottam egy katona ismerõstõl, hogy civil motorral vettük õket, vagy egy részük és pocsék a hadrafoghatóságuk a motor elektronika miatt.

(megy priv)