Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ezért lett volna jobb, ha nem simán csak a nevet dobja be, hanem a konkrét részleteket is, milyen engedélye van, milyen fegyvere, stb.
Azért nem volt egyértelmû, mert a 24-esnél van szálkereszt a pilóta elött, csak nem tudtam hogy lehetõség csak, vagy alapból így történik a célzás.
Az amiknál (Ah-1x, AH-64x) meg nem láttam ilyen lehetõséget.
A Mi-24-en a az operátor a célfelderítésért és az irányított fegyverzet kezelése a feladata elsõsorban, de másod sorban képes a gép vezetéséére és így a nem irányított fegyverzet kezelésére.
A nem irányított fegyverzet kezelése elsõsorban a helikopter vezetõ feladata, mivel annak célzása az egész géppel történik. (merev üzemmódban a lõtornyot is a hátsó kabinból mûködtetik)
Mindkét kabinban van sorozatkiválasztó (ennek elhelyezése a hátsó kabinban változó, mondjuk pont nem találom), míg elõl a bal oldalpanelon van. Az operátornak van célzókészüléke amin keresztül tudja használni a NIR fegyverzetet, vagy régebbi változatoknál a géppuska célzókészülékét használja merev üzemmódban.
Alapvetõen szerintem minden gépnél a NIR kezelése a pilóta feladata, mivel annak célzása a géppel történik (nem tudom, hogy van ez az amerikaiaknál, de szerintem elég furcsa, persze nem lehetetlen, ha máshogy történik).
Mi-24 mellsõ kabin (ez a gép lehet, hogy P verzió
Hátsó kabin, jól látszik a célzókészülék a mûszarfal tetején. A mûszerfal alatt, a szakállpanel a fegyverzetkezelõ panel éppen látszik a bot mögött a teteje.
kép a szakállról és a fegyverzet kiválasztóról
Mi-24D egyszerûbb célzókészülékkel
TG
karosszéktábornok.blog.hu
És ebben az esetben nem a banknak fizetjük a lízinget, hanem a Saab-nak és a svéd államnak.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
jó, ne menjünk bele.
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
Ez olyan dolog mint a hitelre vett autónál, rossz érzés hogy ténylegesen nem a miénk, hanem a banké.
Mellesleg slotára jellemzõ hogy 13 gripen megvásárlását képes általános fegyverkezésnek beállítani. Nem baj, úgyis a politikai túléléséért küzd már, és nem sokáig.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
vagy a lövészek tolják a földön maguk elõtt a gripeneket, erõltetett áttörés címén?
Mellesleg ha pontosak akarunk lenni, a gripeneknek sem vagyunk a tulajdonosa, csak lízingeljük õket. A szlovákok is ugyanígy lízingelhetének ennyi és ilyen gépeket, ha akarnának. Szóval kicsit fals hogy "a szlovákoknak egy szárnyra sem telik". Mert nekünk se telik rá, csak béreljük.
De az tuti, hogy nem fogsz meglátni senkit olyan messzirõl mint nappal.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Megjegyzem az afgán hegyvidéknél nem tudnék nagyobb kihívást elképzelni egy katonai terepjáró számára.
De abban a kategóriában, ahol a G-merci tanyázik, vitathatatlanul a HMMWV a legjobb.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Kivéve Mercit😊)
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Attól függ...egy IED ellen tök mindegy hogy melyikben ülsz.Ha pedig megtoldod egy két nagy kaliberû tüzérségi lövedékkel is akkor az M1 Abrams harckocsi sem nyújt biztonságot.
Üdvözletem!
Egy kérdés fegyverszakértõknek/fegyvertartóknak:
A Golden Saber lõszer, expanzív lõszernek minõsül-e (azaz "A"-kategóriába kell-e sorolni)? Vagyis tiltott kategória?
Jelzem, kereskedelmi forgalomban kapható!
Erre nem gondoltam volna. Mondjuk EU tagság kötelezhet az igaz.
Na mind 1 ez is egy tipikus magyaros megoldás ,kár is több szót vesztegetni rá. Nem csodálkoznék ha a nagyobb vadászatokon feltûnne belõlük pár darab😊
Mert emlékeim szerint jó kis terep mászó volt az ,és pl nekünk soha semmi gondunk nem volt vele. Útszélén bármikor megjavították a srácok,max a fogyasztása volt izmos , bár a merga sem az a spórolós fajta😊
és kormányzás szempontjából nem egyszerû eset egy olyan batár, mint ez az amcsi terepjáró. vagy inkáb kisteherautó?😊
Jelzem a merci (relatíve)egy kis autó , nem gondolnám ,hogy a katonai alkalmazása célszerû lenne. A németeknek biztos jó,de azt se gondolom,hogy õk 30 millát fizetnének /darab. Lehet ingyen kapják!
Egyértelmûen a legjobb terepjáró egy hadsereg számára. Az más kérdés hogy az utóbbi idõben irakban meg afganisztánban kiderült, hogy egy ilyen típusú általános célú terepjáró nem éppen a legbiztonságosabb módja a katonák szállíásának, és hogy a könnyû páncélozott jármûvek ki fogják váltani õket ebben a feladatkörben.
De ettõl még ebben a kategóriában a HMMWV a legjobb. A G merci? Hát, én azt még az angolok land roverjeivel se tenném egy kategóriába, nemhogy a HMMWV-vel.
(megy priv)