Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha jól tudom az F-15 kb 27 millió dodót kóstál ezzel szemben ott van a Raptor 143-144 millió dolláros ára.
Elõszört talán az kellene eldönteni, hogy milyen árral számolnuk? A 27 millió dollár honnan van? Tekinve, hogy az USAF számára nem gyárottak F-15 gépet - E verziót sem - cikra húsz éve, ehhez vedd hozzá az inflácóit. Továbbá a '80-sa években mindenki az egy darabara esõ beszerzési költséget tüntette fel, a fejlesztés nem terhelték rá fajlagosan az árra. A '90-es évektõl lett ez "divat". Szóval a 27 milló az lehet, hogy egy F-15C ára a '80-as évek eleji dollárárfolyamon. Így rögtöm más a leányzó fekvése. Mai áron számolva ez csípõbõl 40+ millió tisztán.
Az idézett F-22 problémák már a múlt részét képezik a jelen mást mutatu az USAF legutóbb nyilvánosságra hozott adatai szerint.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A típus üzemideje 2010 után lejár. Új típust kell majd beszerezni/rendszeresíteni. A Magyar Honvédség a lehetséges váltótípusokról még nem adott ki semmilyen információt vagy elképzelést.
(remélem nem újítják fel õket.)
link
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
250 millió dolcsis "baráti" áron.20 gép ára lenne úgy kb 5mrd dollár ráadásul ez csak a gépek "csupasz" ára.Nincs benne hogy az elektronikai cuccok fejlesztését a japánoknak kell állniuk.Az alkatrész a kiképzést szolgáló eszközök stb megvásárlása szintén brutálisan megnyomnák a költségeket.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Bár ilyen téren hozzá teszem, hogy mindig vannak kétségeim. A versenybíró, aki hozzánk szokott járni, egy alkalommal 25m-rõl olyan stabilan lövöldözte a 10-est és annak közvetlen környékét PA-63-al, hogy csak kamilláztam... :Ð
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
"Costs (Kosten)
The South Korean fighter programme for 40 F-15Ks was valued at a total of around 4,25 billion US Dollars as of 2005. The Boeing part of the deal is around 3,6 billion Dollars while General Electric has said its 88 engines cost 340 million Dollars. Also, training and weapons are contracted through FMS for 300 million Dollars.
After the F-15K was selected, the South Korean defence ministry achieved a price cut from 4,467 billion Dollars to 4,228 billion Dollars (- 239 million, including 36 million in contract adjustments)"
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Sportcélra mennyire reális expanzív lõszert venni? Még mindig azt mondom, hogy kb. semennyire, ettõl függetlenül nem tilos és nem is lenne értelme tiltani, csak ezt mondom már fél napja :-)
Kaszával kergetni valakit az el nem kerített magánterületén szvsz bûncselekmény. Én a bíróság padlófelmosást ellenkezõ esetre írtam, mikor a rendõrség követ el jogsértéseket. Az a nagy baj, hogy ez az ország alig nevezhetõ jogállamnak és a rendõrség néha jogalkotónak képzeli magát, nemzetközi egyezményeket (lásd CIP semmibevétele a gázfegyvereknél) rúg fel szimpla körlevelekkel. Jogi úton tök könnyen támadható lenne, csak kinek van erre pénze...
Az F–22-es alkalmazásával kapcsolatban számos problémára derült fény, ellentétben több más repülõgéppel, melyek idõvel kinövik gyermekbetegségeiket, hadrendbe állítása után nem csökken, sõt, növekszik a meghibásodások száma. A legtöbb a radarabszorbens bevonattal kapcsolatos, ez sokkal kevésbé bírja az esõs idõjárást, mint ahogyan azt tervezték, javítása pedig meglehetõsen bonyolult, a javítóanyag egy napos száradást igényel. A kabintetõ az elvárt 800 repült óra helyett már átlagosan 330 óra után elkezdi átlátszóságát és szilárdságát veszíteni, emiatt cserére szorul. A szárny és a törzs csatlakoztatására használt titánelemek nem megfelelõ minõségûek, emiatt elõre meghatározott idõszakonként átvizsgálásra szorulnak.
A repülõgépek hadrafoghatósága a felmerülõ problémák miatt igen alacsony, 55-64% közötti, az egy repült órára esõ karbantartásigényük 2004 és 2008 között 20-ról 34 órára nõtt. Átlagosan 1,7 repült óránként jelentkezik kritikus hiba a repülõgépekben, melyek javítás nélkül alkalmatlanná teszik a bevetésre. A megnövekedett karbantartásigény miatt egy repült óra költsége 44-49 ezer USD, ami lényegesen magasabb, mint az elõd F–15 Eagle 30 000 dolláros értéke.
Ha jól tudom az F-15 kb 27 millió dodót kóstál ezzel szemben ott van a Raptor 143-144 millió dolláros ára.Csekély 5X-ös külömbség.Abban egyet értek veled hogy az F-22 harcértékének megfelelõ 3-4 db F-15-ös fentartási költségei magasabbak mint egyeltlen F-22-esé de fajlagosan az F-22-es üzemeltetési költségei jóval magasabbak.
25m-es standard központi gyújtású pisztoly sportszámra is iratnak ilyen fegyvereket, én is találkoztam már nálunk versenyen rövid csövû Glockkal, .40S&W HK-val, és így tovább, rosszabbul is lõttek velük, mint én a CZ75-el (pedig nem vagyok valami jó)... 😊
Másrészt a jogszabály szerint önvédelemre bármi használható, tehát nem tudom garantálni, hogy ha otthonomban éppen a sportfegyverem tisztogatása közben rám tör valaki egy fejszével, akkor nem varrom le vele...
Önvédelmi fegyver vs. sportfegyver volt nálam a téma, nem az önvédelemmel kapcsolatos jog. Ugyebár az egész lényege az volt, hogy mennyire reális sportcélra ember elleni expanzív lõszert vásárolni.
Mi köze az alapkérdésnek a fegyverek szállításához. Semmi.
Ismét: sportfegyver vs. önvédelmi fegyver. Létezik önvédelmi fegyverekre vonatkozó jogszabály, és létezik a sportfegyverekre vonatkozó.
Ha sportcélú .22LR kaliberre szól az engedélyed vehetsz nyugodtan, jogszerûen akármilyen JHP lõszert hozzá, jogszabály nem tiltja!!!
Tiltani nem tiltja, de a hatóságnak van mérlegelési jogköre. Utána meg a bíróságnak joga arra, hogy azt helyben hagyja, vagy megsemmisítse.
Emlékszel például arra, hogy anno már ki tudja mikor az új BRFK kapitány azzal kezdte, hogy õ nem fog egyetlen önvédelmi fegyverre vonatkozó kérelmet sem pozitívan elbírálni? Megteheti, megteszi...
Olvasgass néha Kaliber "Jog és fegyver" rovatot, számtalanszor szól arról a rovat, hogy hogy mossa fel a bíróságot a zsarukkal Bokros doki, fegyverjogi kérdésekrõl van benne szó mindig.
Régebben olvastam, mostanság már nem szoktam, de a pro és kontra vannak, voltak, lesznek példák arra, hogy mossák fel a túlzottan magabiztos fegyverbirtoklóval a bíróságot a jogászok. A helyi vadásztársaságnál egy emberkének a bíróság elsõ fokon elvette a fegyvertartásiját, mivel a mezõgazdasági területén keresztülcaplató lovasokat egy kaszával megfenyegette. Másod fokon mondjuk visszaadták...
Tapasztalatom, hogy a rendõrök 90%-ának halvány fingja sincs a fegyverjogszabályokról.
Mi is hordtunk be jogszabálygyûjteményeket a Gárdonyi rendõkapitányságra. 😊
Ilyenkor fogadni kell egy fasza ügyvédet és a szart is kiperelni belõlük. Tudom, idõ és pénz, egyszerûbb nem megvenni a JHP-t, ha netán tényleg fél valaki a baszogatástól, de ettõl még jogszerûen megveheted!
Egyfelõl igen, az ember ha nem muszáj, nem keresi magának a bajt. Másfelõl ez értelmezési kérdés, a sima .22LR is JHP, hiszen nincs köppenye, sima ólommag. A hollow-point meg egy más tészta, hiszen nem sportcélra, hanem vadászatra szánták, és expanziót növelõ átalakításon esett át.
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
Egyébként már régóta foglalkoztat a dolog, de még nem kaptam sehol sem megnyugtatót választ: Értem én, hogy Oroszország nagy, eltérõ flórával, ezért nem árt, ha többféle rejtõszínt alkalmaznak, de ugyan milyen megfontolásból keverik ezeket a különbözõ gyakorlókat még a kisebb egységekben is?
Eddig a tippem az volt, hogy kicsit rossz a logisztika, valami más ötlet?
.jpg)
Na ezt nem mondod komolyan. Az IDPA egy sportlövészeti szakág!!! Egy rakás önvédelemre alkalmas fegyver beíratható sportfegyvernek, hazánkban gyakorlatilag így lehet halandónak HK P30-a, akármilyen 357-es Magnumja, stb.
Ilyen nem létezik, a sportfegyverek nem tekinthetõek önvédelmi fegyvernek.
Én sem ezt írtam... Másrészt a jogszabály szerint önvédelemre bármi használható, tehát nem tudom garantálni, hogy ha otthonomban éppen a sportfegyverem tisztogatása közben rám tör valaki egy fejszével, akkor nem varrom le vele... Persze ez csak elmélet... A fegyver rossz, gonosz eszköz, én is csak számháborúzok, hehe :-D
A sportfegyverek és az önvédelmi fegyverek eleve külön kezelendõek, sportfegyvert nem viselhetsz utcán, meg van határozva a szállítási módjuk (zárt táska, kazetta, lõszertõl külön) és így tovább.
Igen! Na és? hogy jön ez ide? Mi köze az alapkérdésnek a fegyverek szállításához. Semmi.
.22LR Hollow-Point: Annyi történt, hogy miután szóban egyeztettünk az illetékes rendõrrel, gyorsan ellövöldöztük õket, mivel ha ellenõrzéskor megtalálja, akkor eljárást kell indítson ellenünk.
Muhahah. Mert szóban megfenyegetett... Adja írásba! Megszegne egy rahedli jogszabályt ti meg nyernétek egy pert. Jobban jár az ember, ha fegyverjogról rendõr helyett inkább a kutyájával beszélget, az sem ért hozzá, de legalább nem beszél baromságokat. Ha sportcélú .22LR kaliberre szól az engedélyed vehetsz nyugodtan, jogszerûen akármilyen JHP lõszert hozzá, jogszabály nem tiltja!!! Innentõl a zsaru úgy fenyegetõzik szóban ahogy akar, körbe kell röhögni!
Olvasgass néha Kaliber "Jog és fegyver" rovatot, számtalanszor szól arról a rovat, hogy hogy mossa fel a bíróságot a zsarukkal Bokros doki, fegyverjogi kérdésekrõl van benne szó mindig. Tapasztalatom, hogy a rendõrök 90%-ának halvány fingja sincs a fegyverjogszabályokról. Ellenõrzéskor ha valami nem tetszik nekik visznek mindent és majd utólag megszakértelmeztetik, ez a bevett szokás. Ilyenkor fogadni kell egy fasza ügyvédet és a szart is kiperelni belõlük. Tudom, idõ és pénz, egyszerûbb nem megvenni a JHP-t, ha netán tényleg fél valaki a baszogatástól, de ettõl még jogszerûen megveheted!
Az oroszoknál is ott van a Szu-27A és Szu-27Sz közötti eltérés, tehát náluk is volt példa durva különbségekre...
Repülési tesztek közepén nem fogják átalakítani az egészet..
Kicsit olyan mintha a Raptornak a fejét rábaszták volna egy SZU-35-re...
Olyan mint a Tûz a víz Alá címû tengeralattjárós vígjátékban amikor a csúcstechnós tengóra elfogyott a pénz és rábaszták egy sorhajónak a farát amit leszigeteltek...
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Az IDPA önvédelmi fegyverekre szól, nem igazán sorolnám a sportfegyverek közé ezt.
és az önvédelmi fegyvernek is megfelelõ sportcélú lõfegyverét ki akarja próbálni más lõszerekkel is.
Ilyen nem létezik, a sportfegyverek nem tekinthetõek önvédelmi fegyvernek.
Lehet jó szórásképük, nem alapkövetelmény egy JHP-nél, hogy pontatlan legyen, továbbá attól még hogy sportcélra nem a legmegfelelõbbek miért kéne tiltani? Erre még mindig nem válaszoltál.
Dehogynem, ezzel kezdtem:
"Szerintem sportcélra ember elleni expanzív lövedéket nem fognak adni a fegyverboltban."
A sportfegyverek és az önvédelmi fegyverek eleve külön kezelendõek, sportfegyvert nem viselhetsz utcán, meg van határozva a szállítási módjuk (zárt táska, kazetta, lõszertõl külön) és így tovább.
Ezek a lõszerek ellenben kifejezetten önvédelmi célúak. Sportcélra használni õket nem is ésszerû a kifejtettek okok miatt (szóráskép, ár).
Hasonló okból volt problémánk .22LR Hollow-point lõszer miatt, amit szintén fegyverboltban vásároltunk (a boltos ugyanakkor figyelmeztetett minket arra, hogy nem sportlõszer, de nem volt más .22LR-je), mivel ezek sem sportcélú lõszerek, hanem vadászatra (esetleg önvédelemre) szolgálnak. A szakosztályvezetõ is úgy volt vele, hogy ugyan mi baj lehet, jöhet. Miután szóban egyeztettünk az illetékes rendõrrel, gyorsan ellövöldöztük õket, mivel ha ellenõrzéskor megtalálja, akkor eljárást kell indítson ellenünk.
Ez olyan mint a ventilátorok zajcsökkentése. Az egész ventilátor mûködési elvének alapja az, hogy nyomáskülönbséget hozol létre. Viszont akkor meg eltérõ nyomás lesz a lapát két oldalán, nyomás kiegyenlítés lesz lapátvégen, periodikusan leváló örvények, stb. Csodát tenni nem lehet...
Az F-22 esélyein az javíthat, ha van körökörös IR szenzorokkal történõ figyelés és brutálisan sok flare. Fogalmam sincs, hogy mennyi infracsapda - vagy akár diplól - tárazható be. Az viszont érdekes kérdés, hogy a stealt képesség megõrzésével hogyan lövik ki ezeket a gépbõl!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Valószínûleg VBR harcra sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek Bár a felderítésben a hõkisugárzásban egyre nagyobb szerepe van az alkalmazott passzív hõszenzoros felderítési technikák miatt... nem értem én ezt...
Lopakodik meg nem is.. mert a kék égbolton egy nagy vörös hõforrás lesz...
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Így van, tehát újra megkérdem. Miért kéne jogszabályban tiltani? A jogszabályban nem is lehetne felsorolni a létezõ összes lõszerfajtát a létezõ összes kaliberben, hogy ki milyen szakágban mit használhat. Értelmetlen lenne, errõl az oldalról nézve a jogszabály teljesen logikus is.
Önvédelemnek semmi köze ehhez, ahogy a fegyvertörvény önvédelemre vonatkozó passzusainak sem.Azért jön ide az önvédelmi témakör, mert önvédelmi lõszerrõl beszélünk. A fegyvertörvénynek meg nincsenek önvédelemre vonatkozó passzusai, azt a BTK tárgyalja. A két dolog tök más, ne keverd össze!
Mi a ráció abban, hogy drága (~300 Ft körül van darabja?) expanzív lõszert lövöldözöl gyakorláson/versenyen, az olcsóbb (harmad annyiba kerülõ) FMJ / sima JHP / Wadcutter helyett?Kíváncsiság, vagy IDPA-ban versenyzik esetleg és az önvédelmi fegyvernek is megfelelõ sportcélú lõfegyverét ki akarja próbálni más lõszerekkel is. A sportfegyverek nem csak .22LR meg .38 special fegyverekbõl állnak, amihez jó a wadcutter.
A homok vagy löszfalnak (tereplõtér) vagy a gumifalnak (zárt lõtér) olyan mindegy, mit lõsz beléNem is ez a lényeg.
jobb szórásképe biztos nincs, akkor már direkt sportcélú lõszert vásárol az ember inkább, hasonló áron.Lehet jó szórásképük, nem alapkövetelmény egy JHP-nél, hogy pontatlan legyen, továbbá attól még hogy sportcélra nem a legmegfelelõbbek miért kéne tiltani? Erre még mindig nem válaszoltál.
Egyetlen Raptor harcértéke kb. 3-4 F-15C-nek felel meg. Ez azt jelenti, hogy kb. 180 db F-22A harcértéke nagyobb lesz, mint az egész F-15C flottáé most. Csakhogy egyetlen F-22 már most annyiból üzemel, mint egyetlen F-15C. Szerintem ez elég költséghatékony leváltás. Minimum ugyanazt a képességeet, de inkább többet ugyanazon zöldhasúért kapsz és még pilóta is kevesebb kell, ahogy tanker is és ez szépen gyûrûzik tovább.
Az lehet félrevezetõ, hogy 3-4 F-15C természetesen több rakétát hordoz, viszont potenciális célt elég nehéz találni neki, mert ha akkora túlerõvel nézne szembe, ahol ennyi kell, akkor nekik is meszeltek már. Pl. egy F-15C vs. négy db Szu-30MKK küzdelem kimenetele azért már elég egyértelmû lenne szerintem. Egy Raptronak egyáltalán nem leküzdhetetlen akadály ez.
Igazából ha nem szõrösszívûen nézed, akkor gyakorlatileg le is váltotta õket, mert a SZU összeomlása miatt még 280 gép átvétele is talán felesleges lett volna, vagy nagyon a maximális mennyiség, ami a közeljövõt illeti.
A gép gyártása igény esetén újraindítható, persze ez sok zöldhasúba fáj, de attól még nem kell úgy kezelni, hogy soha többet nem lesz F-22 gyártás, bár ez valószínûleg példátlan lenne. Fejbõl egyetlen péda sem jut eszembe, mikor egy vadászgép gyártását újraindították volna.
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
1.: Sportcélról beszélünk, hiszen itt arról volt szó, hogy sportengedéllyel vásárolhat valaki ilyet. Önvédelemnek semmi köze ehhez, ahogy a fegyvertörvény önvédelemre vonatkozó passzusainak sem. A sportengedély ugyanis nem önvédelemre szól.
2.: Mi a ráció abban, hogy drága (~300 Ft körül van darabja?) expanzív lõszert lövöldözöl gyakorláson/versenyen, az olcsóbb (harmad annyiba kerülõ) FMJ / sima JHP / Wadcutter helyett? A homok vagy löszfalnak (tereplõtér) vagy a gumifalnak (zárt lõtér) olyan mindegy, mit lõsz belé, és jobb szórásképe biztos nincs, akkor már direkt sportcélú lõszert vásárol az ember inkább, hasonló áron.
Annak nagyon fog mindenki örülni, fõleg az oroszok. Az F-35A ára ugyanis olyan 90-100 millió dollár lesz, ha beindul a sorozatgyártás teljes üteme. 😊
.A hadrendbe állítása 2012-2017 között várható.
2012? Most volt a szûzfelszállása, jó esetben 2015-2017, de szvsz 2017 elõtt lottó ötös szintû dolog...
Az F-22 szerintem kiváló lopakodó de az F-15-ös széria kiváltására nem igazán alkalmas
Erre tervezték, az ATF tenderben is az szerepelt hogy az F-15A/C gépek leváltására szolgáló vadászgépet kell letenni az asztalra.
.Ha jól tudom jelenleg kb 145 raptor áll az USAF szolgállatában és egyre inkább sürgetõbbé válik az elöregedõ F-15-ök leváltása.
Az az USAF saját marhasága, hogy nem voltak hajlandóak "elavult" F-15 v. F-16 gépeket vásárolni, inkább vártak tovább az egyre csúszó (és egyre kevesebb rendelésszámú) F-22A-ra. Így kialakult egy szakadék a rendszerben álló gépek és az igényelt gépek között. Ugyanezt játszotta el az US NAVY is, most ezért szívnak a csúszó F-35C és fogyó F/A-18A/B/C/D típusok miatt. Inkább F/A-18E/F gépeket szeretnének még, ha engednék nekik...
Szvsz itt inkább joghézagról beszélhetünk... Sportcélra semmi ráció nincs arra, hogy gombásodó lõszert használj.
Az F-22 szerintem kiváló lopakodó de az F-15-ös széria kiváltására nem igazán alkalmas.Ha jól tudom jelenleg kb 145 raptor áll az USAF szolgállatában és egyre inkább sürgetõbbé vállik az elöregedõ F-15-ök leváltása.Talán majd az F-35 alkalmas lessz erre a célra bár a hadrendbe állításra még ott is várni kell néhány évig.
Viszont, amennyiben tényleg jelentõsebb mennyiségt tudnak belõle gyártani 10 éven belül - maguknak is! - akkor ez valóban generációs ugrást jelentene a légierõnek és az iparnak is.
Rá vannak kényszerítve, mert a 10 év múlve a Szu-27 és MiG-29 géppart nem csakhogy még elavultabb lesz, de egyenesen túl öregek, egyszerûen ki kell vonni õket.
A legnagyobb gond az összes orosz géppel, hogy kiváló platformok, de az ütõképes fegyverzet az még hiányzik hozzájuk (szerintem.)
4. § (1) Jogszabály eltérõ rendelkezése hiányában nem engedélyezhetõ:
a) az „A” kategóriába tartozó tûzfegyver vagy lõszer;
Tûzfegyverek és lõszerek
„A” kategória
4. Expanzív (kiterjedõ) lövedéket tartalmazó pisztoly- és revolverlõszer, valamint az ilyen lõszerhez való lövedék, kivéve a vadászati vagy sportlövészeti célokat szolgáló lõfegyverhez, a használatukra jogosult személyek számára.
5. expanzív (kiterjedõ) lövedékû lõszer: olyan lõszer, melynek lövedéke üreges csúcsú vagy lövedéke a köpenytõl eltekintve nem egy darabból áll;
A Golden Saber meg tipikusan ilyen lõszer (melyrõl eddig szó volt). A munkafegyvered meg ezek szerint vadászati célú lõfegyver.
Ez elég furcsa. A sportlövész birtokolhatja az "A"-kategóriás cuccot?
Nekem munkafegyverre van engedélyem, de ha bemegyek a boltba, megvehetem.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"