Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"ha az ellenség hk-t lát, légitámogatást kér rá, tüzérséget, csak pusztuljon a konzerv.

a lövészt meg senki nem veszi komolyan😊"

Jobb esetben azért a légvédelelm és a légierõ is óvja a páncélosokat.Azért kiváncsi lennék rá hogy pl a II VH-ban meghalt német katonák közül kb hány volt hk. kezelõ.Azért gondolom hogy a gyalogság veszteségei azért jóval nagyobbak voltak.A keleti fronton összesen 25584 db német páncélost semmisítettek meg.A kezelõ személyzet vesztesége kb 128000 fõ körül alakul ha úgy számolunk hogy a 25584 db páncélosból összesen 0 túlélõnek sikerült kivánszorogni.A példámnak van azért egy pár gyermekbetegsége például nem számoltam azzal sem hogy néhány páncélost a saját személyzete hagyott hátra és robbantott fel vagy a sérült harcjármûvek egy részét sikerült vissza szerezni és megjavítani.Utóbbi esetben egy páncélosban akár többen is meghalhattak mint 5 fõ mire a harckocsi végleges veszteséglistára került.

"A klasszikus séma szerint igen. Azonban a manapság, az asszimetrikus hadviselés korában már más a helyzet. Például ha te amerikai katona lennél irakban, mi lennél inkább? Gyalogos katona vagy egy Abrams sofõrje? "

Hát igen a szituáció sem mindegy mivel egy afgán gerilla osztag egy hegy mélyében megbújva nagyobb biztonságban érezheti magát mint egy Iraki T-72-es hk. személyzet kint a sivatagban miközben az A-10-es "varacskos disznók" körülöttük nyitogatják fel a többi iraki "konzervdobozt".

degenerator
én magyar katonaként gondolkodom😊

ha muszáj választani, akkor az abrams lövegkezelõje.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

A klasszikus séma szerint igen. Azonban a manapság, az asszimetrikus hadviselés korában már más a helyzet. Például ha te amerikai katona lennél irakban, mi lennél inkább? Gyalogos katona vagy egy Abrams sofõrje?

degenerator
ha az ellenség hk-t lát, légitámogatást kér rá, tüzérséget, csak pusztuljon a konzerv.

a lövészt meg senki nem veszi komolyan😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Egy mai modern hadseregben én inkább hk.-ó lennék.
A hk-at fejlesztették, a bakák többsége meg kap mellényt+sisakot és pont.
degenerator
úgyis kiszáll nem?

meg ki az a bátor, aki ilyenkor rá mer ülni? inkább a tetejére, mint az oroszok.

Kisendre
Meg tud lapulni a fûben, ja, de sokkal sebezhetõbb a tüzérséggel szemben, mint egy komolyabb hk.
Szvzs a meglapulás, bujkálás leginkább defenzív harc során használható, és hk-k is többé-kevésbé képesek rá.

Jó, de valahogy csak el kell jutnia oda. 😊

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

degenerator
meg tud lapulni a fûben, ergo azt vettem alapul, hogy nem btr-ben üldögél.

de hagyjuk.

Tényleg, mennyivel jobb a nyusziknak. 😄 Egy ugyanakkora célt mutató, de fele, harmada olyan védettségû pöszkében csatába menni, ha kigyullad még versenyt is tudnak üvölteni. 😊 Vagy kicsi, de olyan védettségû jármûben veretni neki ami a galambxartól se véd meg. 😛

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Punker
valszeg nem csak 2 méterre repült fel.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
ezzel mélységesen egyet tudok érteni. ráadásul, amíg egy nyuszi meg tud lapulni a fûben, addig a harckocsi az elsõ kilövendõ célpont.

a képet csak a torony meglehetõsen érdekes pozitúrája miatt raktam be.

Punker
a franc se menne harckocsizónak, ha már meg kell halni inkább a szabadban.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

már látható,egy M84 maradéka...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

degenerator

így már igen😊

Punker
sehogyselátszik

degenerator

degenerator
csak egy kép

Üdv! <#wave>

"A T-50 esetén a farokkúp láthatóan nagyobb, és immár feltehetõen AESA radar kerülne oda, így az érzékenysége is nagyobb lehet"

A PAK-FA orrában AESA antennarács lessz de kvesebb adó-vevõ szenzorral (1500db) mint az F-22 esetében (2000 db).Gondolom itt is lehetõség lessz arra hogy a repülõgépekrõl az AESA képet készítsen és a beérkezõ információkat a referencia adatbázis segítségével feldolgozza.Gondolom a titkosított adatkommunikációt is tudni fogja a PAK-FA radarja... illetve tudnia kéne ha már lopakodónak szánták.

Molnibalage
Elvileg az orszok terveztek AWACS gyilkos raktétát, ami ilyen elven mûködik.

Szerinem mozgó célok ellen az ilyen alkalmazás reménytelen, vadászok ellen fõleg. Ma már szinte csak tûzvezetéshez kapcsolsz fel radart és akkor is csk MCG idejérea valószínûleg. Egyszerûen egy ilyen fegyverhez nincs úgymond input harchelyzetben. A félaktív rakéták korában esetleg lett volna értelme.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Azok ott kétoldalt valamiféle Sztrela/Igla indítók lehetnek?

Értem. Van olyan típusú levegõ-levegõ rakéta, ami a célpont radarkisugárzása alapján vezeti célra magát? Errõl nem tudtam. Persze levegõ-föld rakéták esetében sok ilyet ismerek(pl:HARM), de ott ugye nem gond ha kikapcsolják közben a radart, mert a rakéta "emlékszik" hogy pontosan honnan jött korábban a kisugárzás.

De levegõ-levegõ rakéták esetében ilyen vezérlésrõl még nem hallotam. Csak olyanról, mint a Sparrow és az AMRAAM Home-On-Jam üzemmódja, amikor a zavarás forrása alapján vezeti célra magát a rakéta.
De olyat, ami a radarkisugárzás alapján vezeti célra magát, még nem.

Mely rakéták ezek?

[NST]Cifu
Akad pár tényleg érdekes kép, ez például teljesen új nekem, úgy néz ki, mintha valami légvédelmi téren felturbózott változat lenne.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Gyakorlatilag egy vakfoltot kezel le, ugyan a Szu-34/35 esetén a farokkúp átmérõje elég kicsi, így papíron 3m^2 RCS értéknél olyan 50km-rõl észlelte a célpontot, de a lényeg, hogy az ellenséges vadászgép nem tud kikapcsolt radarral / KOLSz-al észrevétlenül a hátába és közel kerülni. Persze ennek az ára az, hogy az ellenséges gép az RWR-el (Radar-besugárzás-jelzõ) észlelheti a gépet, és tudhatja, hogy hátrafelé is "lát". Végsõ problémának pedig ott van az is, hogy a radarkisugárzást követõ rakéták számára vonzó célpont is lehet.

A T-50 esetén a farokkúp láthatóan nagyobb, és immár feltehetõen AESA radar kerülne oda, így az érzékenysége is nagyobb lehet.

Kinai harckocsik
Kínai harckocsik és páncélos jármûvek...
csak a képek miatt érdekes

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Teljes intenzitással csak hat éve dolgoznak a projecten. Nyilvánvaló volt hogy ennyi idõ alatt nem lehet csodát tenni, annyi részegységet és szerkezeti elemet vettek át a korábbi, továbbfejlesztett Szu-27 változatokból, amennyit csak lehetett.

Az is egy érdekes kérdés hogy mikor fog ez a cucc csapatszolgálatba állni.
Ugyebár az Eurofighter 1994 elején repült elõször, és 2003-ban állt hadrendbe az elsõ egységnél. Az F-22bõl az elsõ prototípus (YF-22) 1990-ben repült elõször. Tehát a világnak a jobbik felén is eltelik bõ tíz év mire egy modern vadászgép a csapatszolgálatba kerül. Akkor vajon mennyi lesz ez az idõ oroszoknál?

A kúpban elhelyezett, hátrafelé nézõ radar milyen célt szolgál?

[NST]Cifu
A Szu-27 és Mig-29 családnál a nyúlványban fékernyõ van, a felsõ részére szereltek infracsali vetõt. A késõbbi Szu-32/34/35/37 esetén a kúpba hátrafelé nézõ radar került. A T-50 farokkúpjába is ez kerülhetett, mert a fékernyõ jóval a kúp vége elõtt felnyíló tárolóba került.

Willenbrock
Ez a gép látszólag elég sok mindent átvett a korábbi orosz vadászoktól.A hajtómû és a futók pl. ugyanúgy néznek ki mint a Mig-29-en vagy SZu-27-esen-még az a "faroknyúlvány" is megmaradt amiben azt hiszem infracsalit tárolnak.A kabintetõ anyagában nincs olyan színszûrõ mint az F-22-nél és még mindíg használtak merevítõkeretet is.Csak a sárkányon látszik egybõl hogy 5. generációs gép,amúgy nem néz ki rosszul.

[NST]Cifu
Összevetésnél én mindenképpen a teljes árral számolnék, fejlesztési költség included. Itt most nem arról volt szó, hogy ha az USAF-nak kell még 10 vadászgép, akkor 10x 100 millió, vagy 10x137 millió dollár. Itt két eltérõ fegyverrendszert vetettünk össze, így a fejlesztési költségeket nem szabad elfelejteni.

Ez a vonat pedig tavaly nyáron már elment, az F-22A gyártósorok szépen állnak le, ahogy az utolsó példányokat gyártják, még ha holnap is születne döntés arról, hogy újraindítják, akkor is több száz millió dollár extra költséget jelent a beszállítóknak újra összeállítani a megfelelõ részegységek gyártósorát, már ha ez lehetséges egyáltalán.

Az export kapu becsukása után pedig egyértelmû, hogy az USAF-on kívûl senki sem fog F-22-est üzemeltetni.

[NST]Cifu
Õszintén szólva csodálkoznék, ha a HM egyszer csak kiírna egy tendert harckocsikra. Ne feled, hogy szinte a nulláról kellene mindent felépíteni, szvsz erre nem fognak alsó hangon 30-50 milliárd forintot elkölteni.

degenerator
modulról beszél, abba beletartozik az m-zárolt készlet is.

Jogellenesen, na. Kóma vagyok picit :-D

Akkor jogszerûtlenül adnak el neked ilyen töltényt.

Talán van még tartalékban, lekonzerválva egy tucat, amit elõ tudnak venni még + pár évre, aztán sanszos, hogy váltótípus nélkül eltûnik a kategória.

Persze, hogy nem kell, de ha valaki komolyan gondolja, akkor az IDPA a megoldás, ott lehet indulni backup szerepkörben akár egy 5 lövetû 38 Special snubbyval.

A munkafegyverem személy és vagyonvédelemre szól. Ha bemegyek a boltba és mutatom a cég megbízólevelét akkor adnak de ezek szerint ez illegális. :§

Pedig ha belegondolunk épp ez a jó benne hogy expanzív, tehát nem fog átvinni egynél több embert ha lõnöm kell, pl a bankban.

repvez
Her Laca
Lehet csak véletlen,de azért hasonlít ez az orosz szerkezet Erre.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Molnibalage
Csak költségvetési szempontból ez nem igaz. Egy F-15SE-ért valójában 90-100 milkát kell kipengetni, de egy db további F-22-ért meg kb. 130-at. Ezek után mutass egy barmot, aki az USAF-nak F-22 helyett más akar. Hav 1 gép gyártási ütem fentartása erõsen átgondolásra lenne érdemes szerintem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
gondolod, hogy a legreálisabb verzió a helyettes nélküli kivonás?

(szerintem az)

[NST]Cifu
Az USAF-ot aligha érdekelné egy alap F-15A vagy C változat, vagyük az F-15SE-t, az olyan 100millió dollár, nagyságrendileg. Ebben az árban közvetve benne van a fejlesztési költség, mivel azt a Boeing a saját kontójára végezte.

Viszont hozzátenném, hogy az F-22A ára csak akkor ~150millió, ha nem vesszük a fejlesztési költségeket. Mivel az USAF fizette az egészet, ezért a teljes vételárnál ezt is figyelembe kell venni, még akkor is, ha ezt a pénzt már kifizette az USAF a Lockheednek.

Vagyis én reálisan ~60-70 millió (F-15C + upgrade) vs. ~347 millió (F-22A fejlesztés költséggel együtt), vagy 100 millió (F-15SE) vs. ~347 millió (F-22A) összeggel számolnék.

[NST]Cifu
Aligha lesz pénz most új típusra (vállasztási év van), és aligha lesz kiemelt fontosságú a cseretípus beszerzése az új kormánynak a választás után sem. Szvsz az is kisebb csoda lenne, ha felújítanák õket... :S

[NST]Cifu
Az amerikaiak fontolgatják hogy el adnak 40-60 butított F-22-es a japoknak

Nem fontolgatják, elvetették. A japánokat csak úgy érdekelte az F-22J, ha legalább részben Japánban gyártják õket, és részben Japán avionika, fedélzeti elektronika kerül beléjük. Ez utóbbihoz szükséges a gép fedélzeti számítógépének szoftver forráskódja, ezt az amerikaiak semmiféle képen nem hajlandóak kiadni a kezükbõl. Ez a probléma fellépett az F-35 és Anglia illetve Izrael esetében is.

Japán évtizedek óta csak legalább részben licencgyártott gépeket vásárol, az F-4J és F-15J esetében licencgyártás, az F-2 esetében közel fele-fele arányban japán és amerikai a gyártó (F-16 alváltozat gyakorlatilag).

"És melyik verzióra. A linket megkaphatom? 😊
Hadd nyomozzak én is kicsit."

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%E2%80%9322_Raptor

http://hu.wikipedia.org/wiki/F-15

Tudom a wikipédia nem szent írás 😊

Szerintem a wiki rõl származik,ott 30 millió alatt van az F-15
De ki tudja hogy mi alapján(nem olvastam végig)
F-15 wiki
de itt van egy 43 milliós adat is,bár ez teljes programnak tûnik...

másaik F-15
túl nagy szórás,de közelebb van a te 34M es adatodhoz...

Molnibalage
1 perc alatt mindenhol magasabb értéket találtam.

1.

2.

[url="http://forum.keypublishing.co.uk/archive/index.php?t-5332.html"]3./URL] Ez elég régi.

4.

Molnibalage
És melyik verzióra. A linket megkaphatom? 😊
Hadd nyomozzak én is kicsit.

"Szóval a 27 milló az lehet, hogy egy F-15C ára a '80-as évek eleji dollárárfolyamon."

A forrás 1998-as árfolyamot közöl az F-22-es esetében pedig 2007-es árfolyamot.

Molnibalage
Eleve az volt a gond, hogy meg sem nevezett sem évet sem altípust...