Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Visszatérve egy korábbi témára .
Több forumon is olvastam hogy az izraeli légierõnek az elektronikai felderitõ gépeinek lehetséges célpontja volt egy szlovákiai S-300-as rendszer elektronikai rádiójeleinek kifürkészése radar stb . Meg hogy a repülési távolság is nagyából az Izrael-Irán bevetési távolságnak felel meg ( mondjuk nem mértem le a google mappon ) . Ez év február végi valamelyik internetes weblapon olvastam hogy irán mégiscsak megkapja az S-300-as rendszert ugy döntött Putyin cár valamiért ,hogy miért azt nem tudom . S-300 rendszert az USA is megszerezte ha jól tudom egyik volt szovjet tagálamtól Patriot rakéták továbfejlesztésénél fel is használták az ismereteket róla . Ha az USA rendelkezik az S-300-as ismeretekkel akkor ezt valoszinüleg az izraeli lobby is átadta izraelnek . Meg a másik a szlovákoknak meg az USA-nak az S-300 alaprendszerrõl vannak ismereteik az Iráni verzó valószinüleg már jelentõsen továbbfejlesztett kiadás lesz lásd kinai példát éphogy csak az S-400-as nincs meg nekik ahogy olvasgattam a wikipédián . Nemtudom ha igazak a forumozok találgatásai más forumokon akkor mi értelme egy elavult rendszert elektronikailag feltérképezni ha valoszinûleg sokkal modernebb verzóval kerülnek majd szembe az IAF repülögépei egy lehetséges támadás során ? Egy egyszerû példa hogy SA-2-es légvédelmi rakétáik a kinaiaknak is vannak több mint 50-éves tipus de már más a radar elektronika stb . Vagy a Sidewinder légiharc rakéták több mint 50 éves konstrukció de mindig változó elektronikával .
OFF

Igazából nem is akarok belegondolni mihez kezdenél ezzel az õszülõ, 50-es fószerrel... 😛

ON

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Ulvar
elgépeltem xD de tényleg.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Molnibalage
Lehet, hogy anno a MiG-23 miatt gépek miatt lett beszerezve és itt maradt? Ha ez a helyzet, akkor az lepne meg, hogy még mûködik, mert a Volhov (vagy Nyeva?) szimulátort is barbár módon szedték szét (mármint nem a Légvédelmi Múzeum lelkes munkatársai!) és így sajnos nem mûködõképes állapotban került a múzeumba. Magyarország, én így szeretlek... <#szomoru1>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
MiG-27? Nem MiG-29? 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ulvar
Nyíregyháza Honvédelem...Reptér 😊. Ma próbáltam ki a Mig 27 szimulátort állásbörzén...atom király volt 😊.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Molnibalage

[NST]Cifu
A következõ offtopic flémkeltõ hozzászólásodért kapsz ajándékba pár felkiáltójelet. Elég izgalmas játék?

Frayer
Ennyi szakértelemmel ami nektek van, miért nem indítotok egy fasza kis háborút, valami nagy hatalom ellen, hogy izgalmasabb legyen.
Az lenne ám csak az izgalmas játék.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

repvez
repvez
még nem mutattál fel semmit sem ami miatt bevennénk a csapatba 😛
ÁHHHÁÁÁÁ... szóval többen vagytok!!! 😄 😄 Bármire is készültök, fele az enyém! 😄

www.smart-bus.hu

repvez
csak elküldeni pár havernak , hogy nem csak az M4-el lehet kunsztokat csinálni.Meg bemutatni hogy a profik hogyan csinálják és nem csak a szokásos elengedem a markolatot és felhuzom a fegyvert cimu mutatványt lehet csinálni és a tárcsere sem fél perc.
😄

Mire készülsz??? 😄 😄

www.smart-bus.hu

repvez
igen köszi, bár ugy rémlik mintha lenne egy hosszabb vagy másik verzioja ahol a tárazás, zárfelhuzási technikák vannak bemutatva és hogy hogyan kell fogni az AK-t ha kifogyott és gyorsan elö kell venni a pisztolyt.
[NST]Cifu
Erre gondolsz?

Molnibalage
Az ODS alatt az angol spec egységeket bizony dobták le ejtõernyõvel, Land Roverekkel, illetve a határon átlépve gyalogosan is hatoltak be spec. egységek Irakba.

Én tömeges alkalmazásról elmélkedtem. Ez az egységek sem Il-76 szintû géppek szivárograk be. Inkább Chinokkal. Azt McNabék egybõl jól le is buktat és utólag megtudták, hogy a heli leszállást bizony észrevették. Nesze neked beszivárgás. 😊

repvez
nem tudja valaki hogy mi volt a cime annak a videonak a youtubon ahol egy idösebb foszer egy tanterembe muogatja az AK fogási modjait gyorstárazást stb..?
[NST]Cifu
Az elsõdleges ok az, hogy a SzU anno azt akarta, hogy a Kubai válsághoz hasonló helyzetekben jelentõs erõt tudjon odaküldeni a világ bármelyik pontjára, repterek nélkül is. A BMD-1 anno ezt a célt kiszolgálta, és még mindig jobb, mintha semmiféle komolyabb jármû nincs. Ne feled, hogy ekkoriban a NATO-ban max. páncélozatlan terepjárókat tudtak hasonló módon szállítani, meg vontatott tüzérséget. A szovjetek mindezt megcsinálták önjáróra, lásd 2S9 Anona önjáró aknavetõ. A BMD maga nem egy igazán jó jármû, ha a szárazföldi egységekkel veted össze, de elegendõ ahhoz, hogy elég decens támogatást nyújtson a gyalogságnak, és ne felejtsük el, hogy ráadásul úszóképes is.

Az Il-76 önvédelmi képességei 0-val egyenértékûek

Chaff/Flare vetõje azért neki is van, ennél többel (hacsak a modern lézeres aktív védelmi rendszereket nem vesszük) más teherszállító gép sem rendelkezik.

Soha többet nem is akcióztak deszantosan tömegesen.

Ha jól rémlik, ez Hitler döntése volt, nem az ejtõernyõsöké, akik tisztába voltak azzal, hogy mik az esélyeik. Viszont az is tény, hogy amit vállaltak, mindig teljesítették...

Ha megnézed az ODS alatt sem csináltak masszívan ilyet, peidg nagyon szétkapták a légvédelmet. Civilek sem zavarhattak be volna nagyon, a terep nagyészt tükörsíma volt. Csak nem azért, mert túl kockázatos volt az egész?

Az ODS alatt az angol spec egységeket bizony dobták le ejtõernyõvel, Land Roverekkel, illetve a határon átlépve gyalogosan is hatoltak be spec. egységek Irakba. A tömeges ejtõernyõs akciónak azért nem lett volna értelme, mert ne feledjük, hogy a fõ katonai akció lényege Kuvait visszafoglalása. Hiába dobsz a hátukba X mennyiségû ejtõernyõst, csak rájuk hajtod az irakiakat, pláne, hogy Szaud-Arábiából amerikai, francia és angol erõk meg amúgy is átkaroló hadmûveletet folytattak. Tehát akkor és ott nem is lett volna értelme...

Azt is tegyük hozzá, hogy az oroszok mellett még egy állam szórakozik ilyen pöttöm harcjármûvekkel, akik történetesen a németek, a Wiesel I. és II. sorozatukkal. Nem furcsa, hogy pont a németek és az oroszok szórakoznak ilyen jármûvekkel, nem lehet, hogy esetleg adott feladatoknál igenis van létjogosultságuk?

[NST]Cifu
A BMD-1-hez fejlesztettek még anno ki egy olyan rendszert, hogy a keret, amin a BMD áll, rendelkezik fékezõrakétákkal, ezeket pedig lelógó drótok közvetlen a talajra való leérkezés elõtt, kb. 2m-es magasságban begyújtják, így közvetlen a földet éréskor már csak ~6m/s sebességgel ér a földre, ami elviselhetõ (ha nem is kényelmes).

Ezen a videón nem látni a rakétákat mûködni, igaz a fékezõernyõk is mások, mint ott, lehet, hogy itt már erre nincs szükség (vagy a rakéták mûködése nem annyira látványos).

Egyébként a BMD-2 esetében csak a személyzet, és nem a szállított ejtõernyõsök voltak a jármûben, a BMD-3 és BMD-4 esetében viszont már eleve úgy készültek, hogy a jármûben foglalnak õk is helyet. A BMD-1 és BMD-2 esetén sokszor okozott problémát, hogy a jármûvek leértek X helyen, az ejtõernyõsök meg Y helyen, és a kettõ közötti távolság illetve egymás megtalálása pedig nem mindig volt egyszerû.

Bucser
Egy háborúban ilyen cérnaszálak is meghatározhatják egy teljes kötél erõsségét.

Ha egy hadsereg rendelkezik egy képességgel és nincs olyan a körzetében aki fel lenne készülve ellene az pozitívum. És biza az exszovjet tagállamok egy párezres ejés kontingessel nem sokmindent tudnának szerintem kezdeni. (itt most nem NATO lerohanásra gondolok hisz ahhoz elõbb az oroszoknak a saját területükön kell visszaszerezniük a hegemóniájukat.)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
A '40-es német támadásnál meg külön kiemelendõ, hogy nem ezerszámra dobták õket. Az Eben Eamel erõdre olyan 500 katonát dobtak le. Az elit fegyvernem válogatott tagjait. Az elit krémjét.

Molnibalage
A nagy területen való szétszórás nem tervszerûen történt. Így sikerült. Nem véletlenül döntöttek szeptemberben nappali ugrás mellett.

Molnibalage
Az utolsó sorban igazad van, 1944-es helyzetet nézve. Csak azóta a kézi pct. eszközök nagyon elterjedtek. Ahhoz meg BMP sem kell, elég egy terepjáró is. Kevesebbet eszik, mint egy BMP, de a rápakolt cuc elég nagyot szól. Persz ez csak egyszeri tûztámogatás, nem lesz 30 milis gépágyú vagy akár nagyobb löveg. Viszont ami le lett dobva, azt itatni is kell.

Az elsõ sor meg pontosan azt valósítja meg, amit írtam. A Luftwaffe légifölénye teljes volt 1940-ben, mikor az ejéseket bevetették. Így "könnyû" volt legénykedni fõleg, egy elég passzív ellenféllel szemben. Krétán aztán megtudták, hogy mi az, ha van rendes AAA, vadászvédelem és ellenállás. Soha többet nem is akcióztak deszantosan tömegesen.

Az Overlord és Hollandia esetén is megvolt a korlálan légi fölény, de még így is szétcsapták az szövi ejéseket. (Persze nem ártott volna tisztességes rádió sem.)

D-Day estén tényleg volt értelme, mert ott nem dobták olyan mélyen õket, mint késõbb õsszel.

Tehát részben engem igazol a töténelem, mert a méregdrága fegyvernemet egy félig levert ellenfél is szanaszéjjel szivatott, még a felmentõ erõk sem érték el õket. Persze tudom, hogy eltelt 60 év és az akkori lehetõségekhez képest ma nagyságendekkel jobb a pct. elhárítás ezen a vonalon, de én akkor is cérnaszálon függõnek tartom az ilyen dolokat. Mert a légvédelem is fejlõdött.

Ha megnézed az ODS alatt sem csináltak masszívan ilyet, peidg nagyon szétkapták a légvédelmet. Civilek sem zavarhattak be volna nagyon, a terep nagyészt tükörsíma volt. Csak nem azért, mert túl kockázatos volt az egész? <#fejvakaras>

Frayer
Nem, a judea népe front, ott ül a kövön, egymagában. Nem emlékszel?

Frayer
D napkor, már elõre tudták, hogy rengeteg ejtõernyõst fognak veszteni. Már nem emlékszem, de valami 80% os vesztességgel számoltak velük.
Csak azért kellettek, hogy megossza az ellenség figyelmét, és haderejét.
Jó nagy területen szétszórták õket, és kezdetét vette a kacsavadászat.
De amíg a németek a kacsákat lõdözték, közben megkezdõdött a partraszállás is.

Bucser
Az a Judeai Népfront volt.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Frayer
Bucser barátom, te még életben vagy?
Aszittem már rég végzett veled a judea népe front.

Bucser
Akkor kérdezd meg a németeket amikor hollandiát és belgiumot letámadták volt-e értelme az ejtõernyõsöknek.

Vagy épp a D-daykor volt-e értelme az ejtõernyõsöket bevetni.

Ráadásul még a könnyûpáncélos is jobb mint egy páncélozatlan terepjáró élõerõ ellen.

Molnibalage
Valójában soha nem értettem az ilyen képesség létrehozását. Pehelysúlyú egységeket dobsz ki, amit az elsõ középsúlyú páncélosokkal rendelkezõ erõ felfal reggelire. Csapatlégévdelmi jármû van deszantolható, hogy legyen légvédelem? Mert a MANPAD azért az önmagában sovány, fõleg a '70-es '80-as évek szovjet, de akárny nyugati szintjén is (Stiner elõtt.)

Az Il-76 önvédelmi képességei 0-val egyenértékûek. Ha meg szabadon repkedhet ilyen gép, akkor meg deszantolásra már nem nagyon van szükség, mert tied a légifölény. Ha SZU-nak ez meg lett volna, akkor a NATO már régen vesztett volna...

Értem én, hogy egyes esetekben jól jön, de valahogy az árat nem érzem arányban levõnek a kapott valós harcászat képességgel, mert ilyen dolgot, meg terroristák ellen nem tolsz, mert ágyúval verébre kategória...

Molnibalage
A szárnymozgató mechanizmus rendszere volt ilyen, az APJ cikker szerint FBW volt, de analóg. Jó mi? 😊

Ülõ pozícióban ekkora becsapódás tompítás nélkül nagyon durva szerintem... tuti csigolya törés...

www.smart-bus.hu

Punker
a lassulás a csúnya inkább a földet éréskor könnyen fejelhették a tetõt

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Azt is írják, hogy túl élték, vagy csak azt, hogy benne voltak? 😄

www.smart-bus.hu

qtab986
Azt írják a videóhoz, március 25-én a legénység a BMD-2-ben volt, mikor kidobták. Persze pont nem látszik, mikor kimásznak. Igaz? Hány métert süllyed az ejtõernyõn másodpercenként? Mekkora gyorsulást éreztek akik bent voltak, mikor földet értek?

[NST]Cifu
Az alap vadász verzióban is úgy indult, vagy utólag kapta?

Molnibalage
Meg az F-111A-ban is volt FBW. 😉

[NST]Cifu
Nagyon szépen néz ki ezzel a fekete-narancs festéssel, a repülés is szép, de a videó alatti szövegen azért mosolyogtam egy jót. 😊

Az F-16 legfeljebb abban volt úttörõ, hogy õ volt az elsõ széria FBW (Fly-by Wire, nincs közvetlen kapcsolat a kormányszervek és a kormánymozgató hidraulika között) vadászgép, de hasonló analóg FBW már volt a angol "V" bombázókban és Concordeban is, és a CF-105-ben, a digitális FBW-t pedig a NASA fejlesztette ki az ûrrepülõgéphez eredetileg. Amiben az F-16 úttörõ volt, hogy alapból instabilnak tervezték, és ezt tette lehetõvé az FBW...

Molnibalage

gothmog
Filmen, akcióban, ugyanez.

Aztaleborultszivarvégit! 😊) Nálam a 3. lenne az elsõ... nem semmi... 😊)

www.smart-bus.hu

Torzonborz
Nem tudom volt e már :

Top 10 Low Pass Flyby's of All Time

van vér a pucájukban 😄

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

[NST]Cifu

degenerator
ekranoplán

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Ez miez?

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Huj,

durva ez a gép, fõleg ezzel a háttérrel 😄 Kicsit olyan Fallout, Final fantasy feelingje van 😛

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

gothmog
(forrás: szániról loptam) 😊

gothmog
Ez voltmár?:
Meglepetés az orosz tájban.
Az orosz valóságot ismerve meglepõ, hogy ez még így egyben van.