Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
CETME gépkarabély, nekem mondjuk már kicsit túl retrós.... 😊

Attól persze a kép még szép. 😄

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Off
Akinek avastja van ,mikor visszalép behülyülhet,mint nekem😊
Ami azért poén,mert a képeket nekem küldték tiszta géprõl,én méreteztem át a full védett gépemen,én tettem fel admin jogokkal,és ha az oldalról nézem ,nem jelez a gyökér avast.Ha innét lépek egyet vissza,akkor elkezd visitani😊)
On

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Punker
véleményeket kérek:

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Nekem ez a kedvenc képem,az afgán tûzszerészek munkában:
kép
Azt mondja a srác,hogy az összeszedett tüzérségi lõszereket,csak ugy lEbaxák az ut mellé,egy csomóba,még eszükbe nem jut elvinni.Õk meg ott járnak melózni.
Ugyhogy a fõváros is faxa hely,valamelyik utcán egyik nap elnyomnak egy furgon robbanóanyagot,másnap ott vigyorognak az árusok.
Eggyel visszább a másik ami tetszik,a konténeres kép.Ha valaki ott dekkolt,nem volt õszinte a mosolya.

Punker
több száz éve harcolnak ott, ismernek minden barlangot, tuti több készletük van mint a honvédségnek.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Azért egy Szu-25 és egy moden NATO légierõ lehetõségei közt elég nagy szakadék tátong. Persze attól biztos vagyok benne, hogy tudna mesélni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Nagyon jó képek. Minden szempontból.

Azt viszont soha nem értettem, hogy a kopár hegyeken a semmi közepén hogyan nem halnak éhen és szomjan az gerillák.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bakker, ilyen kínai légpuska-távcsövet vettem egy boltfelszámolásból. (5-6 céltávcsõ, 4-5 binokuláris, 4 red dot, 3 lézer, meg a fene tudja még mi volt összesen 5 ropi...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Her Laca
No ha Afganisztánról ,pontosabban a légierõ használatáról akar valaki elsõ kézbõl informácót ,akkor kérdezze meg a Hyper Lobbyn Pussy Piratot.
Annó a szovjet seregben Su 25 össel repkedett a kérdéses terület felett.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

[NST]Cifu
Itt van két link, Afgán helyszínekrõl, Kabulról, jó páron lehet látni mirõl beszéltem:

-Link egy
-Link kettõ

[NST]Cifu
Egyáltalán nem vagy jól látható, tele van fedezékkel, ami mögé bebújhatsz, elrejtõzhetsz. A légierõ pont, hogy nem lát annyira rád, ha te nem akarod. Emiatt kell a katonákat odaküldeni, hogy felderítsék a területet, felkutassák az esetlegesen ott rejtõzõ ellenséget. Ha felderítették, akkor már jöhet a légierõ aeroszol-bombákkal, bunkerromboló bombákkal, hogy a rejtekhelyüket felszámolja, de addig legfeljebb vaktában szórhatod a bombákat. Gondolod, ha magában a légierõvel nem lehetne megoldani Afganisztán felügyeletét, akkor a Szovjetek nem jártak volna könnyedén sikerrel az 1980-as években? De nem jártak, és ehhez nem csak az kellett, hogy Redeye meg Stinger rakétáik legyenek a mudzsahedeknek, hanem az is, hogy amúgy el tudjanak rejtõzni.

A másik nagy nehezítés a terep által pedig az, hogy ezeken a terepeken sokszor nem lehet gépjármûvet, harcjármûvet használni (vagy csak korlátozottan, a kevés létezõ utat használva). Így a gyalog, esetleg lóval közlekedõ gerillákért a katonáknak is talpon kell menniük.

Hozzá kell tenni, hogy most és akkor is csak részben volt ez igaz, hiszen a másik fele a hagyományos gerilla háború rákfenéje, hogy a gerillák a civilek között mozognak. Márpedig Afganisztán nem kis ország, és nem lehet egyszerû útzárakkal ellenõrizni az embereket, mint ahogy az Izraeliek teszik vagy anno az USA tette Irakban.

A végére egy kép, szép az AK-sniper a falon 😊

Monte Cassino, ezerszeresen...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Azt képtelen vagyok felfogni, hogy a sziklás hegyes terepen miért lehet olyan jól gerilláskodni? A légerõ számára totál látható vagy. Semmiféle fedezék nincs, legfeljebb barlangok. A majdnem függõleges sziklafal persze nehézzé teszi a bombázást, de éppúgy a gerilláskodást is...

[NST]Cifu
Iraq -> Irak, elsõ körben. 😊

Sem Irakban, sem Afganisztánban nincs hivatalosan háborús helyzetben. Békének megint nem lehet nevezni, ezért az ilyen szituációkat most divatosan Alacsony Intenzitású Konfliktusnak (Low intensity conflict) nevezik. Itt-ott elõfordul egy-egy támadás, egy-egy koncentrált erõdemonstráció, de átfogó harci helyzet nincs. Az Iraki helyzetet bizonyos okok miatt polgárháborúnak is nevezik, köszönhetõen a fõleg a Szunnita-Síita(-Kurd) alapú ellentéteknek. Egyébként Irakban sincs olyan nagy béke, legfeljebb a médiában kevesebbet szerepelek, de alig egy hete, hogy (feltehetõen Szunnita) fegyveresek egy Bagdad közelében lévõ faluban kivégeztek 25 civilt. Szinte ezzel egy idõben több pokolgépes merénylet volt Bagdadban, ami legalább 47 áldozattal járt, mellesleg ez volt idén a negyedik nagyobb bombamerénylet. Az országban továbbra is mindennaposak a fegyveres rablások, lövöldözések, emberrablások. Ezt sok mindennek lehet nevezni, békének mondjuk a legkevésbé.

Afganisztán több szempontból is zûrösebb hely. Elõször is a természeti adottságai miatt (rengeteg hegyes-sziklás terület) ideális a gerilla hadviseléshez. Másfelõl szemben Irakkal, Afganisztán teljesen más jellegû ország, igazán erõs központi hatalma sose volt, hadurak által uralt területekre van szabdalva az ország, ráadásul az egész ország eléggé elmaradott, inkább hasonlítható egy közép-afrikai országhoz, mint az amúgy viszonylag jól kiépített, relatíve fejlett iraki viszonyokhoz.

Irak esetén azért került sor kivonulásra, mert egyfelõl 2008 végén lejárt az ENSZ jogosítvány az ott tartózkodásra. Másfelõl van egy többé-kevésbé erõs központi hatalom, többé-kevésbé megfelelõ fegyveres erõvel a rend viszonylagos fenntartására. Az USA tehát nem érdekelt a jelenlétének további fenntartásában. Afganisztánban nincs igazán ilyesmi, a központi hatalom olyan gyenge, hogy a hatalmát jobbára a fõváros határain túl nem is tudja érvényesíteni, ahol igen, ott is az ott tartózkodó nemzetközi erõk fellépésének hála. Afganisztánban viszont az ENSZ felhatalmazás korlátlan idejû, és a jelenlegi politikai helyzetben úgy fogalmaznak, hogy ha kell, akkor 20-25 évig is maradnak. Ezzel mondjuk ellentétes Obama azon állítása, hogy 2011 közepén megkezdik a csapatok kivonását - ugyan teljes kivonásról nem beszélt, ez akkor is érdekes vonulat, ugyanis reménytelennek tûnik, hogy másfél év alatt megforduljon az Afgán helyzet.

Hozzá kell tenni, hogy Afganisztánt az elmúlt másfél évszázadban az Angolok és a Szovjetek is megpróbálták megszállni, és egyikük sem tudott mit kezdeni a nehéz terepen gerilla hadviselést folytató Afgánokkal...

Animefox
Lehet egy kérdésem? Iraqról beszélünk sokat de ott hiszen már rég béke van Falujjah óta... kissebb nagyobb robbantások és ennyi. Afganisztánban viszont az ellenörzött "biztonságos" területek nem egységesek, azaz nincsenek összefüggö zónák, fél órán belül vissza szivárognak a tálibok legyen az akárhol is. Kilátásban sincs a kivonulás. Iraqban valamit jobban csináltak a szövetségesek? vagy politikai okok? Afganisztán milyen státuszban van? háború? béke?

[NST]Cifu
Azért azt is tegyük hozzá a témához, hogy a médiába nem nagyon jutnak el az olyan esetek, amikor iraki (vagy nem is iraki, hanem messzirõl jött magát igaz muszlinak tartó) felkelõk követnek el atrocitásokat a helyi irakiak ellen. A legszélsõségesebbek (különféle mecseteknél vagy piacokon elkövetett bombamerényleteket) leszámítva...

Aki itt igazán a rövidet húzta, az az iraki nép békésebb (és nagyobb) része, és nem csak a koaliciós erõktõl, de a felkelõktõl is...

TG Gida
Bármi megtörténhet...

Isten áldja a pogányokat!

Her Laca
ok 😊 észrevettem csak miután elküdtem😊)

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Fenrir
A felyükre még én is felütöttem a fejemet 😊

A halál csupán a kezdet...

Her Laca
Tán Szarvason felütötték a felyüket a koaliciós erõk?😊)

Bucser
De gondolom nem egy ostrom alatt lévõ erdõben fogsz fát vágni...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

TG Gida
Ez így igaz,csak az a nem mindegy,hogy hol történik.Én például nem szeretném,ha favágás közben rpgnek nézné valami beamfetaminozott hülyegyerek a láncfûrészt és pörkölthúst csinálna belõlem.

Her Laca
Én nem értem miért kell errõl ennyit beszélni.
Az emberiség egész története errõl szól. Nem véletlen,hogy a bottól pár ezer év alatt eljutottunk ezekhez az eszközökhöz amikrõl a topikban beszélünk. Civil ,nem civil egyre megy,régen is lemészárolták õket , meg most is. Ez nem szép,nem humánus,de a háborúkat nem is lehet humánus jelzõvel illetni. Ilyenek vagyunk és kész. Az okok meg huszandrangúak legalábbis szerintem.

Fenrir
Gondolom a hozzászólásod elsõ bekezdésében erre gondolsz.

A halál csupán a kezdet...

Gundark 1 1
Errõl a felvételrõl egy másik dolog jut eszembe. Emlékeztek mikor ha jól emlékszem két francia "újságíró" találkozott a felkelõkkel akik rakétával rálõttek a civil szállítórepülõre? Valamelyik Aranysasban volt a cikk. Kilõtték a rakétát elrakták a fegyvereket majd az elsõ ellenõrzési ponton felháborodottan mentek át hogy a haccsereg zaklassa õketet a becsületes ááampógárokat akik utazgatnak.

Jó lenne ismerni a körülményeket. Miét voltak ott a helikopterek? Valamit/valakit fedeztek, vagy csak kószáltak. Miért kaptak engedélyt a tüzelésre. A felvételek alapján nem látszik egyértelmûen hogy mi az az emberek kezében. Tehát ha genyó vagyok akkor és figyelembe vesszük a környéket joggal feltételezhetõ a fegyver is.

Vagy ugyan ehhez hasonló amikor az ellenõrzõ pont felé tartó autóra amely nem mutat megállási szándékot rálõnek. Legyünk õszinték mi vagyunk az ellenõrzõponton mi is megtesszük. Mert nem akarunk felrobbanni egy öngyilkos merénylet közepette.

Utólag lehet okoskodni. Akkor és ott jobb esetben másodpercek állnak rendelkezésre dönteni.

Ettõl függetlenül sajnálom az ártatlan áldozatokat. De ez egy olyan mocskos háború ahol a felkelõk/gerillák/terroristák a civilek közül lõdöznek (nem véletlenül)
Bucser
Ezzel kapcsolatban inkább az irakból származó ismerõsömnek hiszek köszi😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Azért nem kellett annyira rettegniük szegény irakiaknak, egész jól elvolt a többség, arab szinten biztosan. A szomszédság nem volt annyira boldog Szaddamtól, ezért mikor az USA összegyûjtötte a lehetséges indokokat, hogy miért is rohanta le Irakot, pont 7I0 indokot találtak.
Egyrészt semmilyen nemzetközi megkülönböztetõ jelzõs nem volt a furgonon (vöröskereszt vagy félhold) másrészt meg miért sportszerüsködjenek az amerikaiak a felkelõkkel, akik semmilyen szabályt nem tartanak be az ég világon. Meg nem triviális olyanok ellen harcolni, akik egyik pillanatban rpg-vel meg ak-val lövöldöznek rád, de ha lerakják a fegyvereket, akkor már "ártatlan civilek". Az elmúlt jó pár évben sz*ptak eleget az asszimetrikus hadviseléssel, nyilván elõfordult hogy a sebesülteket és fegyvereket elvitték, mire odaértek a földi egységek, miért engedjék ezt meg az ellenségnek? Ha csak egy amerikai katona életét megmenti az, hogy a sebesült ellenség nem fog újra harcolni, akkor már megérte.
A felkelõk több száz civilt robbantanak fel, hogy megöljenek néhány amerikai katonát, de az fairplay, ha az amcsik meg egy felfegyverzett csoportba lõnek, ahol _esetleg_ lehetnek civilek, akkor már rohadt mészárosok.
Meg amit az elõzõ hozzászólásomban is írtam, hogy egyátalán nem ismerjük az eset teljes körülményeit, anélkül pedig nem kéne itéletet mondani egy hatásvadász módon összevágott videó alapján.

Bucser
Szaddam egy kisebbségi csoportból származott akiket megtett vezetõ rétegnek a többit meg elnyomta mint a szart.

Szerinted hogy élt a többség a Szaddam által uralt irakban?

És az átlag irakinak nem attól kellett rettegnie hogy felrobbantják a piacon, hanem attól, hogy mikor a jön rendõrség és viszi el mint az állam ellensége...

Punker
mint mondtam diktatúra volt amiben a kisebbségeknek nem túl jó, de az átlag bagdadi embernek nem kellett azon rettegnie felrobbantják e a piacon, nem volt jó életük de ennél biztos jobb volt.

Cowie
Biztos a kurdokra gondolt. Nekik igen jó volt akkoriban 😞

Bucser
Melyik része az embereknek?

Punker
nem minden
de irak tökéletes példa, lehet hogy Saddam diktatúrát tartott fenn de az emberek jobban és nagyobb biztonságban éltek.

Ulvar
Mint minden háború...

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Punker
az egész iraki háború háborús bûn....

A sárgán megy élénken megy a vita errõl az esetrõl és a Genfi Egyezményhez való kapcsolatáról.

Szerintem (és mások szerint is, megint mások szerint nem) a kisteherautó szétlövése nem háborús bûn.

Punker
mióta szabályos? amióta kamu indokkal le lehet rohanni egy országot, háborúban nincsenek szabályok, vagy ha igen azt a gyõztesek írják utólag...

Ezt miért is kérdezed tõlem?

TG Gida
Mióta szabályos eljárás sebesültet szállító autóra lõni?

RatBaG

(ugye fake? 😄)

Per Aspera Ad Inferi.

Ulvar
Nem hiába vannak a II. világháborúból is ilyen felvételek...

Több ezer újságíró, operatõr halt meg...mert megakarták írni az életük mûvét...ez ilyen. A felvétel persze magáról beszél! Hogy színesen is megkaphattuk a modern technológiák miatt...

Punker
több száz sajtós halt meg irakban (is) így van ez minden háborúban

modellmaker
He-he <#hehe>

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Molnibalage
Kiváló gyakorló célpont lehetne a TV2 székháza a Griff + GBU-12 kombónak, csak elõtte azért ürítsék ki a környéket. 😊

Molnibalage
Ha ez tényleg így volt, akkor ez Darwin díjas megmozdulás. Az díjak meg is nyerték.

Molnibalage
A probléma az, hogy a mérce megint rossz. Mert valaki gigantikus elkúrása sok millárd, de valójában nem gonodlkozik el róla, hogy ez áttételesen hány emberélet. Ehhez képest, te a kis halat buzerálod, mikor:

ad.1 A RoE-t ki írta? A kis hal csak az alkalmazója.

ad.2 A kiképzési rendszert ki határozza meg? A baka annak csak outputja.

Tök jó, hogy ez a jelek szerint nem jut el sokaknak az agyáig...

Ulvar
õõõ én az indexre gondoltam...TVt én se nézek csak Comedy Centralt 😄.

Bucser
#45990 #45991 Kapcsold el vagy kapcsold ki....

Kb 4 éve nem néztem tv-t HBO/AXN/discovery kivételével.

De ha ezek a szennyek nem lennének akkor tematikus adók se lennének soha.

+ Nem szeretem ha más választja meg, hogy mivel hülyítem magam.

Ulvar
Ez volt az elsõ hozzászólásom...hogy megint felfújják a témát!

Hülyék ezek...komolyan mondom ebbõl csinálnak milliókat!! NA EZEKET az embereket lõném tarkón! Vagy kiküldeném oda és ott pofázzon! Hihetetlen...

Vogel
Hosszú idõ után bekapcsoltam a híreket csigaTVn és az ominózus iraki helikopteres videót mutatták. Komolyan kezdek egyet érteni bizonyos gondolatokkal, miszerint tiltsuk be 2 adót. A hozzá nem értés, a manipuláció, ferdítések. Ilyet szól; átment a hullán és röhögtek. Igen csak azt nem tették a videóba, hogy után "optical illuson"-nak titulálja a látottakat a pilóta. Úgy röhögnek, mint a videojátékok játszása közben. n/c. De kiverte a biztosítékot az, hogy gratulálnak egymásnak. Bazz, ez a munkája a katonának, sikeres küldetés még jó, hogy gratulálnak. Ezek után kész épület átadásánál se gratuláljanak. Megint sikerült tárgyilagosnak lennie a hírközlõ médiának.