Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ááá, ez semmi, Kaliberben volt egyszer egy jó kis cikk a Jog-és Fegyver rovatban az igázáságügyi fegyverszakértõk tévedéseirõl(!!!). Eszméletlen miket produkáltak egyes esetekben. Legszarabb a magyar jogrendszerben, hogy akár három különbözõ ig. fegyverszakértõ is mondhat eltérõ véleményt, mindenféle következmények nélkül és a bíró szabadon döntheti el, hogy melyiket veszi figyelembe. Nem kevesen kaptak letöltendõ sittet olyan lövés kiváltására abszolút alkalmatlan hatástalanított fegyver miatt, amit lõfegyvernek minõsített egy-egy barbár.

Lehet valami õskövület volt az ipse. Fõsulin haditechnika alapismeretekbõl nekem már gépkarabélynak tanították, igaz ez már nem közvetlenül a gengszterváltás után volt :-)

A média még hagyján, a teljes rendõrség, sõt, még a kriminalisztikusok zöme is Parabellumnak nevez minden 9X19mm-est. Nagy a sötétség a fejükben ebben a kérdésben (is).

Engem '91-ben Szegeden a Kossuth laktanyában még lebaxtak, mert a fegyverkönyvbe X számú AMD-65 gépkarabélyt írtam...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Ja értem. Konkrétan milyen elavult elnevezésekre gondolsz? Megjegyzem sok esetben a szakszavak módosulnak a jogszabályi környezet által is, lásd töltény-lõszer esete, vaklõszer sem létezik, mégis mindenki használja, komoly fegyverszakik is.

Punker
úgy értettem a nullázást hogy a régi elavult szarokat elvetni, és egy az egyben átvenni a NATO rendszert, úgyse gyártunk semmit......

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

A gépkarabély géppisztolynak nevezése 60-as évekbeli szokás volt a honvédségnél, anno úgy adták ki a kezelési útmutatókat is hozzá, azóta már szerencsére megvilágosodtak :-)A média nem annyira, tõlük a kedvencem, hogy minden 9x19mm-es kaliberû fegyver Parabellum. Ha a szaknyelvet nulláznád érdekes balesetek lennének, puskát lehetne pisztolynak hívni és fordítva? ;-)

TG Gida
<#awink>

Isten áldja a pogányokat!

Punker
máshol röviden lezárták a vitát, tusa helyett válltámasz azt csókolom.

részemrõl a teljes magyar "szaknyelvet" nulláznám mert köze nincs a valósághoz lásd a golyószóró mellet a másik örökzöldet az AMD géppisztolyt.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Huh, bedobtam még két kávét mire feldolgoztam. :-)

Ezeket a megnevezéses szájkaratékat imádom. :-)
Pl: az MBT az helyes, de tank nincs, mert az harkocsi. Meg nem golyó, hanem lövedék, ed golyószóró az van.

Én személy szerint örülök hogy golyószórónk van és nem light,medium, heavy... gpk. Ugyanígy jó hogy nem csak tusa, de tus-a is van annak a nyomorult puskának. :-)

Punker: Tényleg szép lett.
Légyszi számold meg nekem azt az ötöt abban a hozzászólásban. Agyaskám, mielõtt belém kötsz lapozd már fel a Magyar Értelmezõ Kéziszótárat. Olyan szó létezik, hogy puskatus, de önmagában a tus ebben a szövegkörnyezetben totál értelmetlen szó, külön használva úgy kell írni, hogy tusa. Ez kvázi olyan, mint az automobil, senki sem használja úgy a szót, hogy beszállok a mobilomba és elmegyek a munkahelyemre. Abszolút nem kötözködésbõl írtam, egy helyesírási hibát sem emeltem ki csupán rávilágítottam puszta jó indulatból egy szó sorozatos helytelen használatára, ami nyilvánvalóan nem elgépelésbõl adódott.

modellmaker
Ez így jól esett reggel. 😊😊

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Akkor a puskatus az a tinta, amivel a puskára írnak, esetleg a puska feldolgozásából nyerik, hiszen valószínûleg összetett szó, a tus pedig állításod szerint csak tinta értelemben használható. Így a puska tusa az nem puskatusa, mert az a puska tusája, a puska tusa az puskatus,és puskatus != puskatusa (az egybe- és különírás nem véletlen, más jelentése van).
Tehát akit puskatussal ütnek le, azt jól fejbevágják a tintásüveggel, amit a katonák mindig magunknál hordanak, ha valamit írni kell a puskára. Értem én.

(Nagyon off: Ha helyesírást reklamálsz valakinél, akkor kicsit visszás, ha ugyanabban a hozzászólásban ejtesz belõlük ötöt.)
modellmaker
<#eljen>

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Egy jó hír, megtörtént a tököli MiG-15UTI hajtómûpróbája:
MiG-15UTI hajtómûpróba

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Igen, de létezik olyan szó, hogy puskatus. Két különbözõ szóról beszélünk.

TG Gida
Akkor akit puskatussal leütnek,azt igazából a puska tusájával ütik le?<#conf>

Isten áldja a pogányokat!

Valóban, azt nem figyeltem csak a tartalmi részét. Szvsz nem szõrszál hasogatás, hogy egy szakmai kifejezés tök rosszul van írva következetesen.

Kisendre
Ha már a szõrszálhasogatásnál tartunk, már az elején kiderül, hogy nem Punker írta, hanem tomeKK. 😊

Kis hibajavítást javasolnék, nem tus, mert az a festék, hanem tusa. Már a második mondatban rosszul írtad és utána végig következetesen. Helyesen: Az elõagyból és tusából álló szettet..., stb
Ezen kívül is van néhány fogalmazási és helyesírási hiba, de aprók, átnézed még egyszer és tök jó kis írás lesz.

Punker

Punker
anyagilag a muszlim világ, és ha pénzed van bármit megvehetsz.....

Egyébként ezeket a tálibokat ki támogatja ( fegyverrel, anyagilag stb ) ? Honnan szerzik a fegyvereiket ? Kinek érdeke hogy a nyugati szövetségesek kinlodjanak , afganisztánba le legyenek kötve ? Iráni vagy kinai érdek esetleg orosz ?? Vagy ennél összetetteb a dolog ? Általában milyen gyártmányu fegyvereket használnak ( aknavetõ , RPG , géppuska , stb ) kinait , oroszt ? Gondolom nehézfegyvereik és modern páncélelháritásuk ( Kornet-E ) , légvédelmük a Strela-n kivül nemigen vannak a táliboknak .
Molnibalage
Aki tudja, reklámozza. Csak ennyit tudok tenni a szélesebb ismertség eléréésért. Vagy, ha van offline érdeklõdõ barát, akkor kinyomtat, beköt és mehet ajándékba. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Mármint valamelyik lapban?

Én nem vagyok jogász, de ez részben szerzõi jogi problémákat is felvet szerintem, bár a hazai lapok is gondolom fordítanak részben online forrásokat vagy cikkeket, mint alapanyag.

1 vagy 2 képet az APJ-bõl voltam kénytelen kiszedni, ahogy a röntgenrajzokat is, mondjuk azok magyar nyelven megjelentek már valahol. Hogy ezért fizettek vagy jogdíjat vagy sem, az nem az én dolgom.

Mivel mások segítettek a lektorálásban, emiatt is problémásnak érzem azt, hogy pénzért adja bárki is. Online elérhetõ, és kinyomtatható. Persze így kevesebben élvezhetik, de nem lehet vádolni azzal, hogy anyagi haszonszerzés vezetett. 😊

A HTKA egyik szerkesztõ tagja megjegyezte, hogy a képek felhasználása még úgy is problémás, hogy csak olyan képeket használtam fel, ami "csak úgy" a neten vannak. Kis Józsi feltett képei. Pl. a hajtómûves képek is ilyen noname képek egy kiállított és félig kannibalizált Varkról.

A többi kép meg több tucat oldalon elérhetõ vagy wikis kép vagy a linkek alatt van. Az használja inegyenes célra õket, aki nem szégyelli. Máshol is megtaláltam õket. Az F-111.net oldalon pl. félig az ausairpower tüköroldala gyakorlatilag.

Mellesleg az AS - és talán az Aero - is teli van olyan képekkel amik neten fent vannak, nagy méretûek és a jóég tudja, hogy ki készítette.

Szóval nagyon bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy milyen áron és veszélyekkel jelenhetne meg hivatalosan, vagy egyáltalán ki által fõleg, hogy ingyenesen elérhetõ. A pdf elvileg nem védett, még átszerkeszteni sem tart soká...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molni!
Az F-111 cikk megjelenik esetlleg nyomtatásban is mint egy "mini in Action"
Vagy csak ott ahol most van?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

degenerator
olvastam anno, de ettõl függetlenül érdekesnek találom.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
A kubai ötök kapcsán olvasd el a lemil bejegyzést. Szó sem volt ott semmi rádióadásról.

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Köszönöm,megnézem.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

itt és itt találtam anyagot valamennyit. Szerintem használd a kereséskor a "ГШ-6-23М Су-24" kifelyezést.

TG

Nincs véletlenül egy fotótok,képetek su-24 gépágyújának beépítésérõl?
Hogy van az beépítve?

24 éve történt
24 éve történt Libia bombázása,az F-18 elsõ bevetése...

modellmaker
😄

Molnibalage
Még mindig zavarják a Szabad Európát? <#vigyor1>

Linkeld NWO-ba... 😄

www.smart-bus.hu

degenerator

repvez
Szerintem a lost szigetéröl adják a jeleket és ha megszakad a jel több mint 1 percre akkor baj lesz 😄
A túlélés magasiskolája...meg persze jó helyre vitték:
http://airsoftinformations.blogspot.com/2010/04/ana-soldier-wound-by-145-mm-round.html

degenerator

Molnibalage
Nem is tudom, hogy egyáltalán volt ilyen itten valaha, legalább statikuson.

Voyager5
Így van.
Valamiért a múltban gondolkodtam, de mentségemre legyen mondva, hogy talán tavaly fejezõdött be a leváltási folyamat.

F-15E légibemutatón szerintem még nem repült Magyarországon, F-15C viszont igen, talán 2003-ban. (Hihetetlen volt)
[NST]Cifu
3rd Wing/19th, 54th and 90th FS, Elmendorf AFB, Alaska

F-15 farokkódok.

Mondjuk hozzá kell tenni hogy már nincs AK kódú F-15E, mert a 90th repült eddig F-15E-vel, jelenleg azok viszont F-22A-ra lettek átfegyverezve, a másik két század meg F-15C/D...

A 90th F-15E gépei a Mountain Home AFB légibázisnak (farokkód 'MO') lettek átadva. Voyager kérése tehát úgy tûnik teljesíthetetlen. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

modellmaker
Hova valósiak az AK farokkódúak?

Ulvar
Szegény... elõre a nemzeti kutyák szolgálatában! Abszurd nagyon!

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Hmm, '98-ban mintha lettek volna E-k, vagy rosszul emlékszem?

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Voyager5
Sajnos semmi konkrétum, csakhogy lesz F-15...
Gondolom a szokásos Lakenheath-i C-k jönnek és csak statikusan 😞

De egy dinamikus F-15E bemutatóért a fél kezem odaadnám. A farokkód meg legyen "AK".
Vagy nagyok az elvárásaim? <#kuss>