Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szlengben meg haverok közt a lõtéren oké, de mikor hivatalos közegben, vagy netán csak a médiában azt mondják/írják, hogy "Parabellum típusú lõfegyver", akkor azért az agyfasz kerülgeti az embert...

"Ha szlengben parabellumnak hívják az összes most már 9x19 Luger maroklõfegyvert, az szerintem nem amatõrség."

De igen, akkora amatõrség, hogy aki parabellumnak nevez egy pisztolyt, arról azonnal tudhatod, hogy nem sokat konyít a lõfegyverekhez.

Sokan elmonták már: A Parabellum egy lõszer elnevezése, és nem egy fegyveré. Úgy lenne helyes mondani: "Ez itt egy 9x19 mm-es parabellum lõszert tüzelõ pisztoly, ami glock/sig sauer/fég stb márkájú".

Sajnos a magyar közállapotok olyanok, hogyha ezt elkezded magyarázni valakinek, akkor még téged néznek hülyének.

Vagy szerinted ennyi erõvel az .50-es kaliberû mesterlövész-romboló puskákat nevezzük Browning Géppuskának? Merthogy a lõszer neve .50 BMG, azaz Browning Machine Gun, lévén hogy eredetileg az M2 nehézgéppuskához tervezték. És sorolhatnánk a példákat napestig: A .45 ACP kaliberû lõszert tüzelõ géppisztolyokat se nevezzük Automata Colt Pisztolynak(ACP).

Sõt, a P08 készült .45 ACP kaliberben is az amcsi hadipisztoly tenderre, amit a Colt M1911 nyert el. A világháborús példa azért nem áll meg, mert a 9x19mm-es lõszert 1902-ben találta fel Georg Luger, 12 évvel az I. vh elõtt, mindkét világháborúban nagy számban használták a fegyvert 9x19mm-es kaliberben. Ez a P08/20-al kavarás nem rémlik, majd utána túrok :-)

m18
Kedves Wampa!
A karabély eredetileg tényleg,mint a puska rövidebb csövû lovassági változata került be a köztudatba,de az elsõ vh. idején rájöttek,hogy a rendes "puskák"-különösen feltûzött szuronnyal-túl hosszúak.Elvégre a K98k is puska-hiába "karabély" a neve.😊
Az M14 automata puskaként kezdte a földi pályafutását(na nem a hossza hanem a lõszer miatt)-félautomata változatok csak aztán keztek elterjedni,hogy rájöttek-azzal a fene nagy eszükkel-a hadsereg illetékesei,hogy sorozatlövésnél túl nagy az elmozdulás a célról-egyéb problémákat enm említve.
A P-08(pont most olvastam errõl):a Luger-féle "P"-k eredetileg 7.65-ösben készültek-a 9 mm-es változatot(9×19 mm) hívjuk P08-nak.A versailles-i szerzõdés azonban itt is bekavart-gyakorlatilag nem engedték a 9 mm-es lõszert,ill. az azt tüzelõ fegyvert.Ekkor lerövidítették a csõ hosszát és megváltoztatták a kalibert-ez lett a 7.65 mm-s P08/20.
UI:elnézést az esetleg pontatlanságért,helyesírási hibákért,stb,stb 😄

Aha,most nézem,a háborus dolog nem áll meg a lõszerre,de valami volt,akkor a P08 at gyártották elõsször 7.65 ösben(?)

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Elnézést:cifu=Cifu

Üdv
Majd cifu biztos tudja,de mintha olyasmi lett volna,hogy a világháboru után leszabályozták még azt is,milyen kaliberû fegyvereket gyárthatnak,birtokolhatnak a németek,ezért lett a 7.65 ös,lehet hogy elõbb mint a 9mm es.
Speciel én ugy tudom a lõszeré volt a parabellum név a latin mondásból,de amugy hogy teljes legyen a zavar a P08 at hivják Lugernek ,de a lõszerre is szokták használni a nevet😊)

Aha,azt nem olvastam el,a látvány nyûgözött le😊)
Azért ezek a kaliberek pisztolyra kicsit olyanok,mint egy-két hülye némber szilikonmellei.Icipicit tulzás.Ilyen nitro,meg expressz meg 600calibereket annak idején még Széchenyi vadászkönyveiben se nagyon olvastam😊)

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

"Azért hülyeség, mert pl. egy CZ-75 nem Parabellum. A Parabellumnak egy bizonyos fegyvert és még kétkülönbözõ lõszert neveznek, a 9x19mm-est és a 7.65x21mm-est."

Ismerem a P08-at, de õ is a lõszerrõl kapta a nevét (vagy fordítva)
Ha szlengben parabellumnak hívják az összes most már 9x19 Luger maroklõfegyvert, az szerintem nem amatõrség. De ez csak szerintem. Mondjuk tény, hogy azt nem mondod "7.62x39-es karabélyok" :-)
A 7.65x21-esrõl meg nem tudtam. :-S
Ez a fegyver a videó kommentjei szerint .600 Nitro Express kaliberû, ami azért jóval gyengébb, mint az .50 BMG, kb. 30-40%-al, de így is bitang durva.

Üdv Cifu
Erre gondolsz,amivel ez a nagy ,tesznye jószág lõ?
50 bmg?

Azok mondjuk nem sorozatban készültek. Vannak ilyen elfuserált kéziágyúk, ilyenek az "egyedi szörnyek" kategóriába valók szvsz :-)))))

Nah, errõl beszéltem már a 46154. hozzászólásban is, szerintem is karabélyok. :-)

[NST]Cifu
A .50 BMG pisztoly után én már semmin sem csodálkozom. 😄

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Jogos az öt pont, ezeket kihagytam a képletbõl, bár hozzá kell tenni, legfeljebb képeken láttam ilyen fegyvert eddig, és kétlem, hogy itthon reális esély lenne eféle fegyverhez. 😄

Detto, bár már volt szerencsém olyan eredetileg öntöltõ fegyverhez, ami csak ismétlõként volt hajlandó mûködni, de az azért volt, mert egyszerûen rossz volt a fegyver 😊
Egyébként elõfordulnak régi gáz-riasztó öntöltõknél, hogy a mostani alacsonyabb gáznyomású töltényekkel csak ismétlõként mûködnek, plusz csõszûkítésekkel lehet rajtuk javítani általában.

Szigorúan saját vélemény, és persze én nem abból élek, hogy foglalkozásszerûen használjak fegyvert, de nekem valahogy ez inkább oktatási / gyakorlati hibának tûnik.

Így is van, de a DAO fegyverek rendszeresítése plusz biztonsági faktor lett.

[NST]Cifu
Én leírtam a saját verziómat (öntöltõ karabély), de amúgy meg mindig lesznek olyan fegyverek, amelyek igazából egyik csoportba sem igazán férnek be.

Pont rájuk gondoltam :-D Mellesleg hírek vannak arról, hogy a Taurus fog készíteni .223 kaliberû forgót a Raging Bull bázisán, na az lesz ám az érdekes cucc :-)

[NST]Cifu
Na jó, de az USA-ban a tus nélküli, rövid csövû M16 mókálmányok is pisztolynak számítanak...

Egyébként nem feltétlenül jó dolog, ha a hazai szaknyelv nem veszi figyelembe a külföldi trendeket, mert lehet, hogy nálunk nem annyira gyakori modellek a 9mm-es hosszú lõfegyverek, de külföldön nagyon is azok, rengeteg géppisztolynak van félauto polgári változata, lásd HK94 (MP5 félauto polgári változata) és nem kell nagyon messzire utazni, elég csak Ausztriáig vagy Szlovákiáig menni.

[NST]Cifu
Forgó-tolózáras pisztolyok és ismétlõként mûködõ szekrénytárasok is léteznek, pl. különféle hangtompítós fegyvereknél, ahol még a szán mûködésének hangja sem kívánatos.

Jogos az öt pont, ezeket kihagytam a képletbõl, bár hozzá kell tenni, legfeljebb képeken láttam ilyen fegyvert eddig, és kétlem, hogy itthon reális esély lenne eféle fegyverhez. 😄

Na a Glock pont rossz példa a DAO-ra ugyanis nem az.

Bakker, és tényleg. Ma is tanultam valamit, no. Tisztára abban a tudatban voltam, hogy DAO elsütésû, és ez sajnos tényleg csak a lövés közben érzet alapján gondoltam. :S

Fõleg odaát a nagy vízen túl rendkívül népszerûek a DAO fegyverek, sok rendõrség is ráállt biztonsági okokból, mert sok zsaru idegességében az elsütõbillentyûn tartja intézkedéskor az ujjait és bizony elõfordultak nem kívánatos lövések.

Szigorúan saját vélemény, és persze én nem abból élek, hogy foglalkozásszerûen használjak fegyvert, de nekem valahogy ez inkább oktatási / gyakorlati hibának tûnik.

GSG5 is .22LR sportpuska :-) De pisztolyban is van ilyen kakukktojás, mint pl. a karabély lõszert tüzelõ Automag III. USA-ban egyébként elég népszerûek a .223 kaliberû pisztolyok is.

Vagy van olyan SA pisztoly (nem revolver), amelynél kézzel kell minden lövés után felhúzni?

Forgó-tolózáras pisztolyok és ismétlõként mûködõ szekrénytárasok is léteznek, pl. különféle hangtompítós fegyvereknél, ahol még a szán mûködésének hangja sem kívánatos.

Double Action Only (DAO): Olyan pisztoly, ahol rejtett kakas van, vagy nincs is kakas, az ütõszeget más módon mûködtetik (ergo nincs látható kakas). Ilyenek például a Glock gyár pisztolyai.

Na a Glock pont rossz példa a DAO-ra ugyanis nem az.
A DA és DAO kifejezés nevében benne van, hogy két esemény kell a lövés kiváltásához, tehát az elsütõbillentyû meghúzásával feszíted meg a kakast, míg SA-nal csak leoldja az elõre megfeszített kakast. Glocknál is csak kioldja az ütõszeget, mert az ütõszegrugó a szán kézi mûködtetése után feszül meg. A Glocknak úgynevezett Safe Action elsütõszerkezete van, ez egy ütõszegtípusú szerkezet, de nem DAO és sokkal jobban is hasonlít a klasszikus Single Action elsütõszerkezetre, hiszen elcsettenéskor nem lehet rárevolverezni, de megjegyzem a fegyver elsütése érzetre valóban eléggé DAO hatást kelt, hiszen viszonylag hosszú és nyúlós a billentyûút, viszont ez is a nagy elõnye a szerkezetnek (és a DAO szerkezeteknek is), hogy minden lövés kiváltásához azonos erõ kell. A régi útõszégtípusú kakas nélküli elsütõszerkezetes fegyvereket is mind Single Action alá sorolják be.

DAO-ra jó példa az SW Centennial modellek továbbá több gyár is készíti DAO kivitelben a klasszikus DA/SA öntöltõit. Fõleg odaát a nagy vízen túl rendkívül népszerûek a DAO fegyverek, sok rendõrség is ráállt biztonsági okokból, mert sok zsaru idegességében az elsütõbillentyûn tartja intézkedéskor az ujjait és bizony elõfordultak nem kívánatos lövések.

[NST]Cifu
Azt hittem lecsapod a magas labdát, és a .22LR sportpuskával jössz. ^^

Minden besorolás az általánosan elõforduló fegyverek alapján jön létre, a CX4 és a GSG5 szvsz az öntöltõ karabély kategória, és mivel elég ritkák mifelénk, ezért nincs rá igazán korrekt, általánosan elfogadott meghatározás. Az általam felsoroltak példák pedig egy példák voltak, nem az összes meghatározást takarták.

Szerintem a jelenlegi magyar általános terminológia (pisztolylõszer -> pisztoly, géppisztoly; köztes lõszer -> gépkarabély, (géppuska); puskalõszer -> puska, géppuska) elég jól átlátható és logikus, ebbõl a szempontból például jobb, mint az amerikai besorolási rendszer...

Szerintem meg azért eléggé hiányos, mert egy 9x19mm kaliberû Beretta CX4-et nehezen lehet pisztolynak hívni, a maga 75 centis hosszával. Lehet, hogy rossz példa, mert az IPSC USA-beli jövevény, de hazánkban is pl. aki .22LR GSG5-el vagy az említett CX4-el versenyez az ezt a Mini Rifle kategóriában teszi és ezt itthon a hivatalos szabályzatban is láttam már Mini-Karabélynak lefordítva.
Szvsz minden nemzet terminológiájában vannak hiányosságok, de az alapok azért mindenhol megfelelõk.

Létezik öntöltõ revolver, de nem a Manurhin, hanem Mateba gyártja, és korábban is voltak ilyen próbálkozások szép számmal, mostanra csak a Mateba foglalkozik vele, kifejezetten sportcélú eszköz.
A DEA ügynökei konkrétan fogalmam sincs, hogy miért rajonganak, de sok USA rendõri és sheriff hivatalban használnak félauto karabélyokat.

[NST]Cifu
Nem, az Single Action öntöltõ pisztoly félautomatának számít, mivel a töltést a mûködése biztosítja. Vagy van olyan SA pisztoly (nem revolver), amelynél kézzel kell minden lövés után felhúzni?

Ismétlõ például a forgó-toló záras puska vagy a SAO revolver.

Magyarázat:

Single Action (SA): Olyan pisztoly, amelynek a kakasát kézzel is fel lehet húzni, öntöltõ esetében ez annyit tesz, hogy a szán hátrahúzásával betöltöd a pisztolyt, és egyben felhúzod a kakast. Ha a kakast fesztelenítetted, akkor hiába húzod meg az elsütõbillentyût, nem történik semmi, még akkor sem, ha van lõszer a töltényûrben, az elsütéshez ilyenkor kézzel fel kell húzni a kakast. Öntöltõ pisztolynál ilyen például a sportlõtereken általánosan ismert MCM sportpisztoly.

Double Action (DA): Olyan pisztoly nagyobb erõ kifejtése árán az elsütõbillentyû elhúzásával is felhúzható. A legtöbb külsõ kakasos öntöltõ pisztoly ilyen mûködésû.

Single Action Only (SAO): Fõleg revolvereknél (forgótáras pisztoly) elforduló mûködési rendszer, minden lövés elõtt fel kell húzni a kakast az elsütés elõtt, a felhúzással forgatod a dobot. Fõleg a régi western hangulatú revolvereknél látható ilyen megoldás.

Double Action Only (DAO): Olyan pisztoly, ahol rejtett kakas van, vagy nincs is kakas, az ütõszeget más módon mûködtetik (ergo nincs látható kakas). Ilyenek például a Glock gyár pisztolyai.

Amerikában az AMD-t assault rifle-nak (is) hívják.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Tehát akkor a SA ugyanúgy ismétlõnek számít, mint a DA/DAO forgótáras?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
Ez a régen emlegetett probléma, miszerint nincs általános nemzetközi szabályozás, elnevezés. Mások a besorolási feltételek az USA-ban, mások Németországban, megint mások Oroszországban, és ismét mások itthon. Valahol a lõfegyver hossza szabja meg, hogy mikortól nevezik karabélynak, és mikortól puskának (az M4 például Carabine inkább, és nem Assault Rifle).

Emiatt nem is feltétlenül helyes, hogy tükörfordítanak például. Szerintem a jelenlegi magyar általános terminológia (pisztolylõszer -> pisztoly, géppisztoly; köztes lõszer -> gépkarabély, (géppuska); puskalõszer -> puska, géppuska) elég jól átlátható és logikus, ebbõl a szempontból például jobb, mint az amerikai besorolási rendszer...

[NST]Cifu
Azért nem feltétlenül korrekt, mert a 9x19mm Parabellum egy lõszer. Nem fegyver. A Glock 17, HK P7, Walther P99, Sig 226 lehet mind 9x19mm pisztoly.

Hibának persze nem feltétlenül kell tekinteni, hiszen azt ki lehet silabizálni, hogy mit is takar adott esetben. Csak akkor teljesen helyesen úgy kellene mondani, hogy Parabellum lõszert tüzelõ pisztoly, vagy ilyesmi.

[NST]Cifu
Ez egyébként sajnos annyira általános, hogy sportlövészetnél is mindennapos jelenség a következõ párbeszéd (múlt hétvégi minõsítõ verseny, én mint lövészetvezetõ):

Én: -Milyen fegyverrel lõsz központi gyújtású (értsd: nagy kaliberû) sportpisztolynál?
T. sporttárs: -Parabellum.
Én: -....

[NST]Cifu
Az igazság az, hogy onnan szereznek fegyvert, ahonnan tudnak. Pénzileg támogatják õket, és õk szerzik be a felszerelést és a fegyvert. Közvetlen fegyvertámogatást nem kapnak, pláne nem állami háttérbõl, mert az nagyon kínos politikai szituációkat eredményezhet. Az oroszok pedig pláne nem fogják a talibánt és az al-kaidát támogatni, nekik aztán végképpen semmi érdekük nincs ebben, hiszen Abháziában és Csecsenföldön is a muszlimok ellen harcolnak.

Amúgy fõleg orosz és kínai feketepiacos fegyverek, illetve Pakisztáni eredetû fegyverek (egy részük abszurd módon ex-amerikai katonai segélyként érkezett pakisztánba).

Üdv
?
Ez igy kicsit homályos,de amugy nyilván képes sorozatlövést leadni,különben nem használnák.Nemigen hiszem,hogy a DEA ügynökei
pld,nagyon rajonganának egy 9mm es fegyverért,amivel nem lehet sorozatot lõni.
Viszont pisztolylõszert lõ,tehát géppisztoly,de eredetileg a 223 asra tervezett fegyver,a modern karabélyokra jellemzõ csõhosszal,felépitéssel,tehát karabély.
Ezeket a kifejezéseket meg nem kell túllihegni szvsz,vannak keveredések,lásd ha az öntöltõ maroklõfegyverek többségét hivhatjuk automata pisztolynak,amik csak egyes lövést tudnak,akkor mi a Glock 18?
Vagy emlithetjük az automata revolvereket pld.Talán a Manurhin vagy melyik még gyárt egy tipust ma is.
Karabély ügyben is van keveredés,mert mi az M14?Tudtommal az eredeti elképzelés szerint a karabély egy rövidebb csövû puska volt amit a lovasságnak terveztek,mint a neve mutatja.Valamelyik latin nyelvbõl van a szó,könnyû lovas katona(fr.talán carabin,a karabély meg carabine)
Az M14 azért jó példa,mert mérete lehet j
karabélyé,de az ujabbakhoz képest puska ia,van mesterlövész változata,
az üzemmódja is változó,volt automata,félautomata(amugy az angolban full/semi de automata),a lõszere használt volt karabélyoknál,puskáknál,géppuskáknál....de mostanában láttam egy bull pop változatot(képen),azt pld nehéz puskának nevezni.

Hja, meg is van:

1. automata lõfegyver: olyan lõfegyver, amely minden lövés után automatikusan újratölt, és az elsütõszerkezet egyszeri mûködtetésével egynél több lövést képes leadni;

6. félautomata lõfegyver: olyan lõfegyver, amely minden lövés után automatikusan újratölt, és az elsütõbillentyû egyszeri mûködtetésével csak egy lövést képes leadni;

13. ismétlõ lõfegyver: olyan lõfegyver, amelyet úgy terveztek és alakítottak ki, hogy minden lövés leadása után tölténytárból vagy forgódobból a szerkezet kézi mûködtetésével tölthetõ újra;

A sorozatlövõ is újratölti magát természetesen, de inkább a félautomata fegyverekre használják az öntöltõ kifejezést, az automata fegyverek pedig a sorozatlövõk. Azok a fegyverek melyek kézi mûködtetés segítségével töltenek újra pl. revolverek, azok pedig ismétlõ fegyverek. Egyébként ha jól emlékszem a hazai jogszabályban félautomata és automataként vannak megnevezve.

Matthew Baker
mert a sorozatlövõ nem öntöltõ? <#fejvakaras> csak azért kérdezem mert nem igazán értek hozzá

Új logó by: berczely (Y)

Minek nevezzük akor azt a karabélyt amit átalakitanak 9x19 esre rendõrségeknél?

Ha öntöltõ, akkor ugyanúgy marad karabély, ha sorozatlövõ, akkor géppisztoly.

Meg vakbél.

TG Gida
Miért?Vakablak is van.

Isten áldja a pogányokat!

-e😊

Üdv
"Szakszlenge"hivta a PA-63 at aluminium vagy magyar Makarovnak😊

Hali
Minek nevezzük akor azt a karabélyt amit átalakitanak 9x19 esre rendõrségeknél?M4 est meg S.AUG-ot láttam talán.

A vitához,én pld tökéletesen értettem a tus-t,se tintára,se birkózásra nem gondoltam😊A nyelv(mindegyik)törekszik az egyszerûsitésre és változik.A szleng(szakmai is)meg abszolut.Azt ugyan nem mondjuk hogy beleül a mobiljába (bár láttam ilyet a neten😊de azt igen hogy beleül az autóba.
Lehet hogy jogi ügyeknél elengedhetetlen a szakszavak használata,de máshol meg elég irritáló,ha valaki mindig ezzel dobálózik.

Azért hülyeség, mert pl. egy CZ-75 nem Parabellum. A Parabellumnak egy bizonyos fegyvert és még kétkülönbözõ lõszert neveznek, a 9x19mm-est és a 7.65x21mm-est. A géppuska azért "puska", mert puska lõszert tüzel, függetlenül a lõszer pontos típusától. A Parabellum nem egyenlõ az összes típusú hornyos pisztolylõszerrel! A sem a CZ-82-t, sem Fég PA-63-at nem hívják Makarovnak, hiába a 9x18mm Makarov lõszert tüzelik! A Parabellum nevet a 9x19mm lõszerre egyébként hosszú évtizedek óta sehol sem használják, csak a Fég idiótáinak (még jobban a médiának) nagyon megtetszett ez a latin elnevezés és imádják ráírni a fegyvereikre, de egy valamire való mostani gyártót nem tudsz mutatni, akik ráírnák ezt a szót a fegyverükre mint kaliber jelzést.

Ez miért hülyeség? Értsd (anno) Parabellum lõszert tüzelt. A gpk. is azért puska mert puska lõszert tüzel.
Az AMD szó szerint örökZÖLD. :-)
Akkor tévedtem, nem csak a 60-as évekre volt jellemzõ, hanem úgy tûnik az egész komcsi idõszakra.

Igazából csak egy fiatal alhadnagy mondta gépkarabélynak a tisztek közül (az is Vácon volt, nem Szegeden), mindenki más géppisztolynak.
A gimis "Honvédelmi ismeretek" c. tankönyvben is (1986-os) AMD-65 géppisztoly szerepel.

Mosonmagyaróvárra menet láttam azt a gépet...
Nagyon szép jószág.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ááá, ez semmi, Kaliberben volt egyszer egy jó kis cikk a Jog-és Fegyver rovatban az igázáságügyi fegyverszakértõk tévedéseirõl(!!!). Eszméletlen miket produkáltak egyes esetekben. Legszarabb a magyar jogrendszerben, hogy akár három különbözõ ig. fegyverszakértõ is mondhat eltérõ véleményt, mindenféle következmények nélkül és a bíró szabadon döntheti el, hogy melyiket veszi figyelembe. Nem kevesen kaptak letöltendõ sittet olyan lövés kiváltására abszolút alkalmatlan hatástalanított fegyver miatt, amit lõfegyvernek minõsített egy-egy barbár.