Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

50-60 Leo2 valami brutálisan megdobná a Hm harcértékét (szerintem)
Abból itt mi hidegháború lenne.
A leopard 2 valóban jó lenne de ha abból is mondjuk 15 darabot vesznek, akkor inkább ne vegyenek semmit :D

Kisendre
Nem 15 T-72-nk van rendszerben,hanem kb 160 db, az már más kérdés, hogy ebbõl 15 hadrafogható (egyébként a szlovákoknak sem mind az), a többi le van konzerválva. Arról soha nem esik szó, hogy a lekonzervált harckocsik milyen állapotban vannak, tehát mennyi ideig tartana a kikonzerválásuk, illetve, hogy mennyi katona áll rendelkezésre, ill. mozgósítható ezek használatára és kiszolgálására. Ezekre én sem tudom a választ sajnos, úgyhogy induljunk ki a hagyományokból: nagyon pocsék a helyzet.
Ha modernizálásra kerül a sor, akkor valószínûleg nem csak ez a 15 fog szóba kerülni, de ahhoz hogy értelme legyen a modernizálásnak új doktrínára is szükség van, amiben nagyobb szerepet kapnak a harckocsizó-egységek, mert ha továbbra is csak ilyen kis darabszámban lesznek bevethetõk akkor valóban értelmetlen a felújtás. Az állandóan bevethetõ harckocsik számát én megnövelném egy dandár szintjére ami, ha jól rémlik oylan 50-60 hk-t jelentene, a többi maradhat lekonzerválva, de folyamatosan olyan szinten tartva, hogy szükség esetén max 1 hónapon belül hadrafoghatók legyenek.
Egyébként, ha választani kell én is a Leo2-t pártolnám, de jobb híján megfelel a modernizált T-72 is, a mi térségünkben mindenképpen.

mint ahogy lejjebb is írtam én is új beszerzést preferálnék de nem írom le mégegyszer az egészet.
Egyébként 15 darab van aktív állományba. De a t72m1-bõl van körülbelül még 50 darab lekonzerválva + sima t72 száz darab szintén konzerválva.
Szlovákoknál 66 darab van aktív állományba ( ha igaz a marketingjük?) a többi raktáron rohad nekik is.
Pontosan nem lehet tudni mert egy darab szomszédos állam se árulja el pontosan az aktív állományuk mennyiségét. Csak a honvédség olyan loser, hogy pontosan közlik, hogy mennyit használnak aktívan :)

Bocsi hogy beleszólok, de ne felejtsük el, hogy mindössze 15 darab T-72esünk van, ennyinek a modernizálásáról beszélünk. Ekkora mennyiséget a büdös életbe nem fogsz tudni nyereségesen felújítani saját programmal, és a karbantartásuk sem fog tudni eltartani egy nagy céget.

Két lehetõség van tehát: Felújíttatjuk valakivel, akinek van erre kapacitása és tapasztalata, vagy új tankot veszünk. Hozzátenném, 15 darab T-72es még felújított állapotban is vicc kategóriát képvisel
harcérték terén. Emlékeztetõül: a szlovákoknak 60 darab szépen felújított, és 245 darab felújítatlan példányuk van rendszerben.

Szóval a legjobb megoldás az lenne, ha kivágnánk a maradék 15 darab T-72est a szemétbe, és kérdezõsködni kezdenénk valamelyik nagy nyugateurópai országnál, hogy nincs e véletlenül néhány felesleges Leopard 2-ese. Mondjuk 60-100 darab. Már ha azt akarjuk hogy érjen is az egész valamit, mert ha továbbra is csak az a cél hogy nyílt napokon parádézzanak a civilek elõtt, arra megfelel a 15 darab T-72es is.

"Ekkor szokott a licencgyártás színre lépni..."
igen? Amikor nem tud gyártani alaktrész sem?
Tehát ha Magyarország mondjuk vesz leopard 2-es harckocsikat akkor simán licencbe tudja gyártani az alkatrészeit is..?

[NST]Cifu
Elõször is nincs jó minõségû kép róla, és a hír egy blogon jelent meg elõször, forrásjelölés nélkül...

Az egyetlen, hírhez mellékelt kép az ez:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Mi a fake benne? A fékezõhorog poénból van rajta? Nyilvánvalóan nem Szu-33 másolat, de nem is alap J-11.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Romlik a memóriám, fejbõl írtam... :)

Ha nem is megtagadták, de nem sikerült tetõ alá hozni az üzletet. A kínaiak elõször 2 gépet vásároltak volna, és további 48-at opcióra kértek. Az oroszok ezt nem vállalták, mert a gyártósor újraindításához legalább 24 gép megrendelése szükséges, hogy kifizetõdõ legyen. A kínaiak 14 gépes rendelésig mentek el, miközben az oroszok annyit léptek elõre, hogy felvetették egy Szu-33MK változat lehetõségét, amelybe bekerülne a Szu-35BM fedélzeti rendszereinek és radarjának zöme.

A legutóbbi, meg nem erõsített (ie.: esélyesen fake) hír ezzel kapcsolatban a J-15, ami egy kínai Szu-33-nak felelne meg. Ez valójában egy J-11 (Szu-27SzK), amelynek az áttervezett farokkúpja alatt egy fékezõhorog található.

Molnibalage
A Szu-33 eladását tudtommal kerek-perec megtagadták.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Egyébként a HM valóban akarta volna a modernizációt mondhatta volna, hogy figyeljetek ez a prototípus nem jó de segítünk, hogy milyen legyen. Tehát ebben a kérdésben csak a akarat erõ kellet volna.

Amikor jó régen már beszéltem a Tatai harckocsizókkal, az õ elmondásuk alapján csak akkor találkoztak a felújított harckocsival, amikor kiállították azt, sem elõtte, sem akkor, sem utána nem kérték ki a véleményüket, a harckocsi nem volt tesztelésen a Tataiaknál...

Rossz példa. Mert nem nevezném fegyver vásárlásnak azt, hogy Kínaiak vesznek pár darabot az oroszoktól aztán lemásolják és utána maguk gyártják és fejlesztik az egészet :D

Nem vagy tisztában akkor a Kínai-Orosz fegyvereladások terén. 12db Kilo osztályú hagyományos tengeralattjáró, 4db Sovremenny osztályú romboló, 26+22+28 Szu-27SzK és UBK vásárlása, majd 2,5 milliárd dollárért 200db Szu-27SzK és UBK licencgyártási joga J-11 néven (a hajtómûveket és a radarokat az oroszok szállítják a J-11B alváltozatot leszámítva), 76db Szu-30MKK és 24db Szu-30MK2, legutóbb pedig ugye 50db Szu-33, és összesen 40 ütegnyi (10 zászlóalj) Sz-300PMU és PMU-2 légvédelmi rakétarendszer. Mindez az elmúlt ~15 évben...

Az a "pár darab" azért finoman szólva túlzás tehát...

Ezért mégha alkatrész csomagot is vásárol az adott ország valamilyen szinten függni fog a gyártó országtól akkor is.

Ekkor szokott a licencgyártás színre lépni...

[NST]Cifu
Logikus és ésszerû magyarázat, bevallom ezt a verzió eszembe se jutott, nekem állandóan az volt a feltételezésem, hogy mivel csak az UK (parancsnoki) változaton látni ilyet, ezért a kiegészítõ berendezések foglalhatnak helyet a dobozban.

Her Laca
Itten van.
Az utolsó harmadtól kezdõdik az ominózus viadal, ez a 2/5 ös majd a 3/5 tel folytatódik.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

qtab986
Azt hiszem a History Channel-es Dogfight sorozatra gondolsz. S02E07 The First Dogfighters.

Üdv!

Érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok , de hátha valaki tudja a választ. Keresem azt a dokumentumfilmet avagy részletét melyben szimulálva mutatnak be egy I. világháborús légi harcot mely során Werner Voss egy Fokker Dr.I típussal érdekes manõvert használva lövi az õt üldözõ ellenséges repülõket.
Elõre is köszönöm a segítséget.

\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"

bocsi az még kimaradt, hogy egészen más tészta együtt gyakorlatozni vagy képzésen részt venni mint fegyvert venni. A gyakorlatozás egyébként szövetséges nato ország esetében egy minimum. Még abban az esetben is ha frusztrált és hisztis tagállamal kell gyakorlatozni :)

Szvsz egy hangtompító. Állítólag a 77-einkhez is volt idehaza valami ilyesmi.
Tudom nem nekem szólt, de közbe szólnék:
Az elmúlt 20 év katonai beruházásai nem pont az ésszerûségrõl szólnak.
Akármennyire tuningoljuk a 72-est, a most hadrendben lévõ 15 vagy hány darab, max bemutatózni jó. (mint említettétek a környezõ országokban mindenhol már valami 72Plusz fut)

Nem akarok politizálni, de ha szarban lenne a haza (a szlovák) akkor én is közös ellenségképpel terelném a figyelmet (a magyarok).

"Mert nem nevezném fegyver vásárlásnak azt, hogy Kínaiak vesznek pár darabot az oroszoktól aztán lemásolják és utána maguk gyártják és fejlesztik az egészet :D "
Ez szerintem így nem igaz. Rephajtómûvet még mindig nem képesek rendeset másolni. De ebben majd molni kijavít.
Igen a Currus csinálta és többségben az egy állami cég. Tehát szerintem nem állnak messze a HM-tõl :)
Egyébként a HM valóban akarta volna a modernizációt mondhatta volna, hogy figyeljetek ez a prototípus nem jó de segítünk, hogy milyen legyen. Tehát ebben a kérdésben csak a akarat erõ kellet volna.

"Felújítanak pár tucat harckocsit, és a munkahelyek megszûnnek utána" nem, ha mással kitöltik a gyártást. A currus se ment például tönkre az iraki t72 feljavítások után. Mert helyette csináltak mást mint például kisebb alkatrész gyártást, btr feljavítást stb. ÉS egy t72 modernizációt is karban kell tartani.
A külföldi eladással egyetértek de a szlovákok modernizációs "gyára" ennek ellenére nem ment tönkre, hogy nem adtak el külföldre semmit sem. És lehet, hogy ráfizettek de végeredménybe nekik van saját modernizált harckocsijuk.

Magyarok nézik ellenségnek a "pár" szlovákot? Amióta Fico és Slota van hatalmon tapossák, gyalázzák, provokálják a magyar népet és a magyar kormányt.... Ellenség kép nem nálunk van.. És ilyen szlovák kormányzattal kéne együttmûködni? Mellesleg fico nem csak saját ideológiájából csinálja amit csinál már évek óta hanem divatos szlovákiába a magyarellenesség. Ha nem így lenne nem választanák meg õket.
Az pedig, hogy régebben jó volt a viszony az többségben annak köszönhetõ, hogy szlovákiában magyar párt volt kormány koalícióban.

+Egy frászt, politikai és üzleti alapon mûködik mindenhol. Bíznak egymásban az oroszok és a kínaiak? Egy fenét, történelmi, geopolitikai és kereskedelmi ellentétek is vannak. Mégis vásárolnak a Kínaiak orosz fegyvereket és felszerelést."
Rossz példa. Mert nem nevezném fegyver vásárlásnak azt, hogy Kínaiak vesznek pár darabot az oroszoktól aztán lemásolják és utána maguk gyártják és fejlesztik az egészet :D
A bizalom olyan esetben értem mikor nincs lehetõség saját gyártásra és az alkatrészek gyártás se megy. Ezért mégha alkatrész csomagot is vásárol az adott ország valamilyen szinten függni fog a gyártó országtól akkor is.

Az igazi "trükk" az amikor elfelejted belepakolni az elemt és így halhatatlan leszel, persze ilyenkor rendszerint a fegyverbe valót sem viszi magával az ember így abszolút békés háborúnak nézhet elébe a feledékeny harcos... :)
Egy oszlopkísérési gyakorláson én így jártam, kb öten "éltük túl" a dolgot a szakaszból, mint késöbb kiderült kollégáim is hasonló cipõben jártak. :DDD

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Na jó, látom ma le vagy lassulva... :DDD
Majdnem biztos vagyok benne, hogy a torony mögötti nagy doboz a gázlókészlet. Feltételezem, hogy a toronynak egy bizonyos állásban kell lennie, valószínûleg egyenesen elõre kell nézzen, így a doboz fedi a levegõbeömlõt. Gõzöm sincs, hogy a szigetlést hogyan oldják meg ha megoldják. Egy változat lehet a doboz süllyesztése vagy a beömlõ koszorújának megemelése is, vagy egy felfúvódó/sima gumi tömítés is. Ha egyik sem még mindig lehet valami szivattyús vagy egyéb vízeltávolító rendszer is. A készlet természetesen nem a szokványos 4-5m-ig alaklmazott rendszer hanem csak az 1.8-as mélységig való készlet.
Persze ha sikerül olyan képet találni ahol a hk menetben van a fedõ a dobozon meg zárva akkor bukott az elképzelés... :)

repvez
Azt nem jelzi csak a fejen és a törzsön vannak érzékelöi és csak annyit tud, hogy szaggatottan sipol ha közeli vagy enyhe sérülés ért vagy hosszu folyamatos sipolás ha el is találtak.
És mivel nincs sok érzékelö ezért lehet trükközni.Pl:Ha csak a fegyvered teszed ki a fedezékböl vagy a fal mögül akkor téged lehetetlen eltalálni(mégha ki is log az egész altested lábad, vagy a karod )mig te egy egész szakaszt kinyirhatsz.
[NST]Cifu
Õõõõ.... szóval töredelmesen bevallom, hogy ezt benéztem, gázturbinánál nincs hûtõ. :)

[NST]Cifu
A Crotale SAM rendszer elsõ verzióján is minden indító jármûnek volt saját radarja vagy egyetlen központi tûzvezetõ radar volt? Ez SHORAD kategóriájú valami?

Minden indító jármûnek van saját tûzvezetõ radarja, de a keresõradar külön jármûvön van.

A Crotale NG az kb. olyan kategória, mint a Tor vagy Tunguska?

Alapjában véve igen.

Nem tudom, elképzelésem sincs hogyan hûtik a gázturbinát.

[NST]Cifu
Jó kérdés, de a motor felett általában a hûtõ szokott lenni, nem?

[NST]Cifu
Azóta jó pár év eltelt és ennyi idõ alatt bõven lehetett volna változtatni a koncepció tervezésén vagy minõségén stb.

A programot a CURRUS maga kezdeményezte, nem a HM, próbálták eladni a HM-nek, de nem haraptak rá, emlékeztetõleg, ez a híres/hírhedt "könnyû lövész" mánia idején volt.

Mellesleg új munkahelyeket is teremthet egy saját modernizáció ami manapság elég fontos.

Felújítanak pár tucat harckocsit, és a munkahelyek megszûnnek utána, mert a nemzetközi piacon azért rengeteg T-72 upgrade található, vásárló viszont kevés, és ott fõleg gazdasági / politikai preferenciák nyernek, amibe mi édeskevesek vagyunk. Vagyis rááldozunk egy csomó pénzt a felújítás kifejlesztésére, annak végrehajtására, miközben azonos pénzbõl esetleg olcsóbban is meg lehetne úszni (licencvásárlás fegyvergyártásnál, például).

És ha az említett szlovákoknak is sikerült akkor nekünk is menne. Õk csak 66 darab t72 modernizáltak és így is megérte nekik.

Rossz példa, náluk anno a Csehszlovák idõkben kezdõdött a fejlesztési program, amely utána a szétválás után folytatódott. Nemzetközi piacon nem értek el vele sikereket, és bár továbbra is fejlesztgetik, a saját program ma már sok téren elavultnak tekinthetõ. Megjegyzem, hogy sorolni lehetne azon fejlesztési csomagokat is, amelyek a szomszéd államokban nem jöttek be (Horvát, Szerb és Román T-72 modernizációk).

Az pedig, hogy mondjuk a Szlovákokkal csináltatnánk harkocsi modernizációt az olyan lenne mintha Amerika vásárolna Kínától fegyvert :D

Értem, nyilván pár ostoba mélymagyar és mélyszlovák által generált felesleges feltûnõsködés miatt máris ellenségnek kell nézni õket. Igaz, hogy amúgy katonai szinten a kapcsolatok sose voltak rosszak, példának okáért a Magyar MiG-29 pilóták évekig oda jártak (és még talán ma is járnak) szimulátor gyakorlatokra, mert nekünk nincs MiG-29 szimulátorunk. Ha pedig emlékszel, még a magyar pilóták gyakorlórepüléseket is végeztek szlovák Albákon évek óta (béreltük a repidõt), egy balesetben egy szlovák Albából konkrétan két magyar pilóta katapultált még 2002-ben...

Márpedig normális esetben egy fegyvervásárlás bizalom alapon mûködik.

Egy frászt, politikai és üzleti alapon mûködik mindenhol. Bíznak egymásban az oroszok és a kínaiak? Egy fenét, történelmi, geopolitikai és kereskedelmi ellentétek is vannak. Mégis vásárolnak a Kínaiak orosz fegyvereket és felszerelést.

qtab986
A MILES rendszer mennyire megbízható? Ha pl. vki lábon "lövi" magát azt jelzi?

veszelka
Gondolom valami lángrejtõ, hangtompító szerkezet lehet.

Az elsõ az valami nagyon rossz vicc?

RoyalPredator
<#zavart1>

&#12300;iREVOLUTION.EU&#12301;A Demokrácia selejt.

Molnibalage
A Crotale SAM rendszer elsõ verzióján is minden indító jármûnek volt saját radarja vagy egyetlen központi tûzvezetõ radar volt? Ez SHORAD kategóriájú valami?

A Crotale NG az kb. olyan kategória, mint a Tor vagy Tunguska?

Dehogy csapom le, há' honnan tudnám? :D
Csak elmélkedtem, hogyan tud elõkészítés nélkül 1.8m-es gázlóképességet egy gázturbinás jószág aminek azért van levegõigénye rendesen. A torony tetõpáncél van ugye olyan 2.25-2.30 körül, tehát a test teljesen víz alatt. Nem is tudom így hirtelen, hogy normál üzemben hol szívja a levegõt a hajtómû. Elvileg valahol a motortér tetején, rögtön a torony mögött van a levegõbeszipkázó, de ez a doboz pont akkora, hogy takarja ha pont elõre néz a torony, így nem látom... ;)

Kisendre
Viszont egy elõnye biztos volt. Nem tudom az általad felsorolt csomagokban milyen hatásfokú reaktív páncélokat pakolnak a T-72-kre, de a magyar fejlesztésû SZRP állítólag nagyságrendekkel jobb, mint az orosz Kontakt-5.
Konkrétan:
"SZRP-N: ==20%-ra csokkenti a kummulativ sugar energiajat, mas szoval az eredeti pancelt kiegesziti 500%-ra (T-72A frontpancel eseten +2000 mm homogen acelpancelnak felel meg, vagyis mindentol -ami szimpla kummulativ- megved)"

Kinetikus lövedékek ellen nem tudták sajnos letesztelni, ezért arról nincs információ.

Ez egy 99-es modernizációs prototípus volt. Azóta jó pár év eltelt és ennyi idõ alatt bõven lehetett volna változtatni a koncepció tervezésén vagy minõségén stb. De úgy látszik a Hm semmit nem akart kezdeni a harckocsikkal és most sem. Mellesleg új munkahelyeket is teremthet egy saját modernizáció ami manapság elég fontos. És ha az említett szlovákoknak is sikerült akkor nekünk is menne. Õk csak 66 darab t72 modernizáltak és így is megérte nekik.
Az pedig, hogy mondjuk a Szlovákokkal csináltatnánk harkocsi modernizációt az olyan lenne mintha Amerika vásárolna Kínától fegyvert :D
Igaz hivatalosan szövetségesek vagyunk de a szlovák állam kifejezetten magyarellenes. Kb öngyilkoság lenne politika szempontból hadi-beszerzés egy ilyen országtól. Márpedig normális esetben egy fegyvervásárlás bizalom alapon mûködik. Ilyen bizalmi alap inkább a lengyel-magyar kapcsolatban mondható el.
De végeredménybe még rohadni fognak a harkocsik.

[NST]Cifu
Annyi értelme lehetett volna, hogy függetlenül egy saját modernizáció lenne, de természetesen ezt is törölte a HM és inkább hagyták rohadni 70-évek szinten a harckocsikat.

Ezzel az a baj, hogy kis számú harckocsit nem lehet üzletileg rentábilisan felújítani saját kútfõbõl. Van sok jó T-72 felújító csomag, lengyel, cseh, szlovák, ukrán, stb., amik kipróbáltak, készen vannak, lehetne õket versenyeztetni, és valószínûleg megfelelõen kézben tartott módon kezelve olcsóbb és jobb is lenne, mint a Currus féle megoldás.

Semmi bajom azzal, ha a hazai hadiipart támogatjuk, de annak nincs értelme, hogy a "hazai az igazi" felkiáltással gyenge minõségû megoldásokkal foglalkozzunk. Ahhoz nincs elég pénzünk...

[NST]Cifu
De, azon, ami a torony mögött van rögzítve. Ha tudod a választ, akkor lecsaphatod. :)

[NST]Cifu
Szerintem az nem AK-74, hanem egy AKM módosulat az AK-74-eséhez hasonló lángrejtõvel, és RPK tárral.

[NST]Cifu
Korábban már voltak a fórumban ezek a képek, csakhát évekkel ezelõtt. Anno ki lett vesézve, hazai viszonylatú fejlesztés, gyerekes hibákkal, pl. a lézerbesugárzás jelzõ csak azt jelzi, hogy "megfestettek", azt nem mondja, melyik irányból (a legtöbb ilyen rendszer képes arra, hogy a besugárzás felé fordítsa automatikusan a tornyot, a legerõsebb páncélfelületet mutatva felé). A kijelzõ miatt a parancsnok nem fér hozzá rendesen a géppuska rakaszához, így azt harchelyzetben csaknem lehetetlen kicserélni, stb.

Reméljük hogy az új vezetésnek mások az elképzelései, mint az elõzõnek.
Majd meglátjuk. Azt azért én se gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben reális lenne új tankokra költeni a forrásokat. Talán majd néhány év múlva.

Annyi értelme lehetett volna, hogy függetlenül egy saját modernizáció lenne, de természetesen ezt is törölte a HM és inkább hagyták rohadni 70-évek szinten a harckocsikat.
Egyébként igen jó lenne új vétel de nem lesz szerintem. Ha egy minimális modernizálásra se voltak hajlandóak akkor miért vennének újat?

Amúgy a gébkarabélyról jut eszembe. Ez lenne az új ak-63 modernizáció? (képen a hátsó emberke)

Wikipedián az ak-63 oldalon írják, hogy ez egy modernizált változata.
Egy régi cikkbõl pedig emlékszem, hogy a szép féle modernizációt törölték és helyette valami új lesz. Ez lenne az?

veszelka
A harckocsik lecserélésével egyet tudok érteni.

Szerintem új harckocsik után kellene néznünk, a régi szovjet ócskavasak foltozgatásának nincs semmi értelme. Ugyanez a helyzet a gépkarabélyok területén is.

Buren
Na megnéztem és biztos hogy az;
szigorúan az elsõ kép középsõ mfd-je:

экран отказ - kb. "képernyõ elutasítva"

képernyõ közepén pedig pedig:
отказ спо - kb. SZPO elutasítva -

спо (SZPO) = Станция предупреждения об облучении - elég szabadon; körbe besugárzás figyelmeztetõ állomás ...

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Molnibalage
Nem tudom. Lehetséges. Aki tud oroszul az lefordíthatná alata a szöveget, akkor tisztábban látnánk.

Ezek nagyon régi fotók. Asszem MAKS 2003 vagy 2005-ön készültek.

Buren
Zseniális, ráadásul feelinges képek, jó kis forrásod van... : )

Az elsõ kettõ képen a középsõ akar lenni az RWR?

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Molnibalage

Ez lehet az orosz megfelelõje az HSD MFD oldalnak az F-16C/D gépeken.

Molnibalage
Szerintem olyan. Rakok fel pár kabinképet amit egy orosz srác rakott fel még nekem anno. Gyakorlatilag a nyugati glass cokcpit filozófiát vették át.

Annyit fûznék hozzá, hogy ennek ellenére szerintem picit zavarosa az adatok megjelenése, nagyon zsúfoltnak tûnnek a képernyõk. (Én persze az F-16 MFD szimbolikához vagyok szokva.)

Buren
Én arra voltam kiváncsi hogy a kinézeten változtattak-e. Mert ugye az szögirány megadásos, számozásos típusos (1-6-ig ugye) stb. dizájn.. õõõ... oroszos, azt hittem olyasmi lesz nekik az új mint ami nyugaton van (ami nekem jobban áttekinthetõbb, de az orosznak is megvan a varázsa)

RoyalPredator
Ti se vágjátok, mi?:)))

&#12300;iREVOLUTION.EU&#12301;A Demokrácia selejt.