Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Igen és nem. Ha a keresõradart kiiktatják, akkor a tûzvezetõ radarral nagyon macerás megtalálni a célpontokat, ráadásul a hatótávolságuk is sokkal kisebb, tehát az üteg hatékonysága komoly károkat szenved. Ettõl persze azért az esély még megvan rá, hogy optikai módon, vagy a tûzvezetõ radarral felderítik a közeledõ repülõgépeket, és azokra rakétát indítsanak, vagyis az üteg megmaradt TELOR-jai továbbra is veszélyfaktort jelentenek.
Ez azt jelentheti, hogy használhatom, csak a forrást kell feltüntetni?
Igen.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nekem ez a jogi blabla nem mond semmit, pedig a wiki oldalt is megnéztem errõl. Miért nem lehet érhetõ emberi nyelven fogalmazni? Pl. They are free to use if., ect...
Ez azt jelentheti, hogy használhatom, csak a forrást kell feltüntetni?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Alapból, ez volt a Kub-hoz képest az elsõdleges elõrelépés.
Ha ezek dolgoznak központi radar helyett, akkor ezeket honnan vezérlik?
Az indító jármûrõl.
Az elsõ verzók még a Kub tûzvezetõ radarját használták, mint központosított radar? Ez estben nem értem a wiki táblázatát.
Egész pontosan mi a probléma vele? A Kub felderítõ radarja és parancsnoki központja lett összepárosítva az új TELAR indító/rávezetõ jármûvekkel.
Az alap Buk rendszernek mitõl van szimultán célleküzdõ képessége és miért pont 2 gépre? A többinek miért pont 6? Ez azt feltételezi hogy 6 indító jármû települ egy üteghez? (Nem 4 db a jellemzõ?)
Csak tippelek, de az alap Buk esetén a felderítõ radar és a parancsoki rendszer korlátozottsága miatt nem képes egyszerre két célpontnál többet kezelni, a késõbbi változatoknál a 6 minden bizonnyal 6 TELAR jármû esetén él, hiszen még a legújabb verziók is csak egy célpontot tudnak kezelni indítójármûvenként (ám akár 3 rakétát is képesek ugyanarra a célra rávezetni).
- Ha nem a SZURN a központi tûzvezetõ radar, akkor mi?
Központi tûzvezetõ radar nincs.
A Buk és Buk-M1 TELAR-ja a 9Sz35 Fire Dome tûzvezetõ radarral bír.
A Buk-M2-tõl a 9Sz36 PESA radarral rendelkeznek.
Felderítõ radar van, 9Sz18M (Kupol / Snow Drift) majd 9Sz112 (Kupol M2) típus.
Azt nem tudja valaki nekem megmondani, ha használni akarok innen képet egy ingyenes programban háttérképként, akkor azt szabad?
Idézem az oldalt:
" All photos are unclassified, released, public domain materials "
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Ahogy alant írták, nem igaz, van a szovjet/orosz Glossnas rendszer, és van a kínai Beidou / Compass rendszer, ami jelenleg Kína és annak környékén, 2020-ban pedig világszinten is elérhet, továbbá van Indiának is egy regionális mûhold-navigációs rendszere, az IRNSS. Mindegyik alapvetõen katonai indokból született, hogy saját mûhold-navigációval irányított fegyverrel rendelkezzen.
Az európai Galileo és Japán saját regionális navigációs rendszere civil alapokon nyugszik, de katonai alkalmazásuk nem kizárható.
maga a GPS nem pontos alapból.
Amióta a civil jel is teljes hozzáférésû, azóta a pontosság ideális esetben 5m, de legrosszabb esetben is 15m. Ez persze még elég nagy eltérés, ha mondjuk egy repülõgép automatikus leszállító rendszeréhez akarják használni, ezért vannak különféle földi kiegészítõ megoldások, amelyekkel 1m szintûre lehet csökkenteni a pontosságot.
Katonai alkalmazásban a földi korrekció nem játszik, de így is a számított pontosság 5m-10m körüli, a körülményektõl függõen.
Azt nem tudja valaki nekem megmondani, ha használni akarok innen képet egy ingyenes programban háttérképként, akkor azt szabad?
A hiba ott lehet, amikor a GPS koordinátákból szélességi és hosszúsági fokok lesznek, mert az nem veszi figyelembe a felszínt.
Plusz a mûholdak jelei mesterséges zajjal vannak torzítva, amit csak a katonaság tud szûrni, polgári célú készülékek nem, ezért a méteres pontosság.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
Más. A Buk rendszer képességeinek értelmezése kicsit problémás nekem.
- Mikortól volt a rendszer indító jármûvein is tûzvezetõ radar?
- Ha ezek dolgoznak központi radar helyett, akkor ezeket honnan vezérlik?
- Az elsõ verzók még a Kub tûzvezetõ radarját használták, mint központosított radar? Ez estben nem értem a wiki táblázatát.
Itt. Az alap Buk rendszernek mitõl van szimultán célleküzdõ képessége és miért pont 2 gépre? A többinek miért pont 6? Ez azt feltételezi hogy 6 indító jármû települ egy üteghez? (Nem 4 db a jellemzõ?)
- Ha nem a SZURN a központi tûzvezetõ radar, akkor mi?
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Elsõ:passz,de érdekes(vagy inkább nevetséges😊)
Második:Antonov An-40 "repülõ tank"(ha jól emlékszem)-bár csak vitorlázni lehetett vele.
Harmadik:Trojanov-a.k.a. Obiekt 279.
Ebbõl is látszik, hogy az emlékezet szelektív.
Ha az indiaiak számolnak T-90 magasságában az Arjunnal, akkor én /mondjuk üzleti alapon is/ azért megnézném hogy mit lehetne kihozni egy Twardy-Arjun torony kombó update-böl - ugyebár TankEX alapon, hamár kénytelenek lennénk ragaszkodni 72-es alvázhoz. - Másodlagos szerepben - azért 125mm-es platformot is megõrizhetnénk BMT-72 alakjában (+ pár embert elvisz) és amit liszensz-upgradebõl hasznosítunk azzal pluszba az is felcsicsázható... átmenetileg megtennék
hirtelen ezaz ami nekem 72-esrõl eszembe jut, néhány 55-ösbõl, nem lenne érdemes néhány darab max.egy század városi hk-t faragni? Ha már upgradelnénk
Szent Haba-kukk
-Erawa reaktív páncél (ERA) téglák.
-Új két síkú lövegstabilizátor (szlovákiából, ugyanaz, ami a Szlovák T-72M3-onban van)
-Drawa tûzvezetõ rendszer, izraeli infravörös éjjellátó kamerával, lézeres távolságmérõvel és digitális tûzvezetõ számítógéppel
-Az eredeti motor feljavított, 850 lóerõs változata.
-Automata tûzoltókészülék a beltérben.
PT-91M (M - Malajzia, export verzió)
-Erawa 3 fejlesztett ERA csomagok
-EADS (európai konzorcium) torony/löveg stabilizátor
-Sagem S-15 tûzvezetõ rendszer, független panoráma periszkóp a parancsnoknak,
-Lézer-besugárzás jelzõ berendezés (automata üzemmódban ködgránátot vet ki a beérkezõ lézersugár irányába)
-1000 lóerõs fejlesztett turbódiesel-motor és új automata váltó
-Új löveg (125mm-es ez is, az eredeti T-72M1 lövegének egy nagyobb nyomásnak ellenálló változata), új, NATO szabvány másodlagos fegyverzet (FN MAG párhuzamosított géppuska, Browning M2HB légvédelmi géppuska).
-Automata tûzoltó berendezés a beltérben.
-Új hidrodinamikus felfüggesztés.
-Új kommunikációs rendszerek.
Többé-kevésbé a T-90A/S kategóriájában mozog (ugye az is gyakorlatilag egy fejlesztett T-72-es), igaz a T-90 esetében teljesen új torony és Kontakt-5 / Kaktusz ERA kerül felhelyezésre, plusz ott van az orosz lövegcsõbõl indítható rakéták lehetõsége, amire a PT-91 nem képes.
De még úgy is lehet vagy 200 millió.
Szerintem az iraki Köztársasági Gárda nem feltétlenül volt rosszul kiképzett és demoralizált (a háború elején biztosan nem)
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Malajzia 48 darab t72 modernizált lengyel pt-91-re $370 million USD-ért.. igaz gondolom full extrás csomagba de szerintem a sima pt91 verzió sem lehet sokkal olcsóbb.
Miért is? Te is bevallod (bár nem szó szerint), hogy egy olyan történelmi példával élsz ami alapján elég merész ilyen következtetést levonni. Az említett dolgokon kívül az amerikaiak oldalán volt a teljes légiuralom és a nyílt sivatagi harctéren sokkal jobban kimutatkoztak a T-72 hátrányai az M1-ekkel szemben, nem beszélve az arabok jellegzetesen rossz kiképzésérõl és moralitásáról, pláne ha a világ legerõsebb hadereje ellen kéne harcolniuk. Tehát a legelavultabb T-72 és az akkori legmodernebb M1-ek csaptak össze úgy, hogy kb minden haditechnikán kívüli dolog is õket segítette.
A hsz-emben direkt a Leo2A4-et hasonlítottam a modernizált T-72-höz, mivel erre lett volna illetve szvsz erre lehetne esélyünk. Ez ha nem tévedek egy 1985-ös konstrukció, tehát nem egy mai gyerek, nem tudom miért ne lehetne egy modern eszközökkel felszerelt T-72-höz viszonyítani a képességeit.
Tûzerõben hasonlóak, ha komolyan vesszük a fejlesztést és beszerzünk modern 125 mm-es lõszereket.
Páncélzatban alapjáraton jobb a Leo2A4
(KE:Turret: 590-690mm Glacis:600mm; CE:Turret: 810-1290mm Glacis:710mm)
de reaktív páncéllal már a T-72-re szavaznék.
(KE:Turret: 420-750-920mm Glacis: 670-710mm; CE:Turret: 580-1050-1340mm Glacis: 990-1070mm)
Tûzvezetés és éjjellátó terén szintén jobb a Leo2A4, de épp ezért (is) szükséges a modernizáció amivel szinte bármilyen tûzvezetõ-, és hõképalkotórendszer beszerelhetõ.
Fajlagos teljesítmény és végsebesség alapján ugyan a T-72 elmarad a Leo2-tõl, de szvsz nem olyan vészesen hogy ettõl "összehasonlíthatatlanná váljék vele", mivel ezen a téren a challanger 2-vel van pariban.
Ezen modernizációk mellett sem biztos, hogy a T-72 nyerne minden szemszögbõl, de én akkor is tartom azon véleményem, hogy NAGYJÁBÓL egy szinten lennének, ráadásul itt az országban nem kéne szembenézni a rossz terepadottságokkal sem, mint ahogy az Irakban megtörtént.
Egyébként meg hülyeség a két harckocsit ilyen módon összehasonlítgatni. Mind a kettõt külön-külön a lehetséges ellenség harckocsijai, ill. egész szárazföldi hadereje ellen kell megvizsgálni egy adott doktrínán belül.
Cirrus zrt: Tehát akkor az egymilliárd forintos mûködõképes állapotba hozás UTÁN voltak olyan rossz állapotban az elajándékozott tankok, hogy az irakiak balesetveszélyesnek nevezték õket? Szép.
Ennyit akkor a lekonzervált magyar T-72esek újbóli csatasorbaállításáról.
A németek ajánlottak fel potom áron Leo2A4-eseket, amiket késõbb a Lengyelek vettek meg. A Lengyelek egyébként késõbb zsörtölõdtek is eleget, mert a harckocsik ugyan potom áron kerültek hozzájuk, de a KMW (a gyártó cég) a pótalkatrészeket már piaci áron számolta, ami így viszont már húzta a zsebüket.
Abból a szempontból tehát reális volt az elutasítás, hogy úgy se jutott volna pénz a pótalkatrész-ellátásra, vagyis harckocsi lett volna, csak üzembentartani nem lettünk volna képesek... Ugyanez igaz sok más fegyverrendszernél is, a MiG-29-esekre sem költöttek azon túl, amire mindenképpen szükséges volt, és így tovább...
"In May 2005, Hungary agreed to donate 77 T-72's to the Iraqi Army, with the refurbishment contract going to Defense Solutions to bring the tanks up to operational status for an estimated 4.5 million dollars US."
Tehát szegény irakiaknak majd egymilliárd forintot kellett költeniük csak arra, hogy mûködõképes állapotba hozzák a mi 77 db "lekonzervált" T-72esünket.
Tévedés. Az a 4.5 millió dollár a Currus Zrt.-nek ment, hogy a lekonzervált T-72-eseket mûködõképes állapotokba hozzák, feltöltsék õket kenõanyagokkal, rendbe tegyék az elektromos hálózatot, lefessék õket, stb.
Ezek után mondták azt az Irakiak, hogy a megérkezett T-72-esek (amelyek amennyire én tudom, nem a legmodernebb hazai T-72-esek közé tartoztak), akkor nem voltak túlzottan megelégedve az állapotukkal...
Ezek után azt hiszem megalapozottan számolhatunk úgy, hogy a magyar honvédség péncélosereje mindössze 15 darab T-72esbõl áll. Ami egy vicc, én lecsukatnám érte a szekerest meg a juhászt, hogy képesek voltak ilyen állapotban tartani az ország védelmét.
Az elõttük lévõ honvédelmi minisztereket akkor miért nem? Õk talán nem követtek el mindent a hadsereg leépítése ügyében?
Magyarországon az elmúlt 20 évben hadseregzüllesztõ kormányzás volt, függetlenül éppen milyen kormány volt hatalmon. Az új harckocsi beszerzésrõl pedig akkor lehet érdemben beszélni, ha már konkrét tervekkel állt elõ a HM. Ilyenrõl én legalábbis még nem tudok...
Tehát ha Magyarország mondjuk vesz leopard 2-es harckocsikat akkor simán licencbe tudja gyártani az alkatrészeit is..?
A Licencgyártás (vagy Licenc-felújítás) üzleti alapú megállapodás, nem a komplett gyártó-komplexumot húzzák fel az adott országban, hanem általában egyes részelemeket gyártanak helyben, és a végszerelést hajtják végre az adott országban. Így az adott országban lesz elköltve a vételár legalább egy része és legalább ideiglenesen munkahelyet teremtenek, plusz általában utána tovább mûködhet szervíz-szinten.
Még a komoly hadiiparral bíró országok sem képesek arra, hogy minden alkatrészt helyben gyártsanak, az Indiai T-90 harckocsikban orosz motor kerül, az Izraeli (elvileg saját) Merkava harckocsikba pedig német motor.
Ha te teljesen saját alkatrészbázist akarsz, azt egy Magyarország méretû országban nem tudod megvalósítani - gazdasági rémálom lenne.
Amire én gondoltam, az az, hogy a felújítást Licenc-alapon lehetne elvégezni, persze a T-72-esek aktív számbõvítése mellett (legalább 60-80 harckocsira emelve az üzemképes harckocsik számát). Az alkatrészek egy jó része ekkor is az országon kívülrõl érkezne, de ahogy fent is írtam, ez ilyen helyzetben normális.
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Az általad felsorolt 245 felújítatlan szlovák T-72-rõl szintén nem tudunk semmit, lehet azok még rosszabb helyzetben vannak.
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Ha az a T-72 modernizálás valóban normális, tehát kiterjed a védelemre, tûzerõre, felderítésre és tûzvezetésre (éjjel/nappal), kommunikációra, mozgékonyságra, akkor szerintem olyan hk-t kapunk amelynek képességei nem különböznek annyira a Leo2(A4)-tõl, hogy az hadmûveleti szinten is megmutatkozzon. Ahhoz, hogy az MH erejét brutálisan növeljük sok más dolgot együttesen kéne megváltozatatni, és ez alatt nem csak haditechnikát értem.
Mint mondtam már szerintem is a Leo2 jobb, de meg kéne vizsgálni, hogy a költségeket és harcértéket összemérve melyik program jönne ki jobban, és nem vagyok benne biztos, hogy a Leo2 nyerne, persze ez csak a magánvéleményem.
Amikor néhány évvel ezelõtt iraknak ajándékoztunk néhány darabot ezekbõl a magyar "lekonzervált" T-72esekbõl, akkor az irakiak fel voltak háborodva, hogy balesetveszélyes ócskavasat ajándékoztunk nekik.
"In May 2005, Hungary agreed to donate 77 T-72's to the Iraqi Army, with the refurbishment contract going to Defense Solutions to bring the tanks up to operational status for an estimated 4.5 million dollars US."
Tehát szegény irakiaknak majd egymilliárd forintot kellett költeniük csak arra, hogy mûködõképes állapotba hozzák a mi 77 db "lekonzervált" T-72esünket.
Ezek után azt hiszem megalapozottan számolhatunk úgy, hogy a magyar honvédség péncélosereje mindössze 15 darab T-72esbõl áll. Ami egy vicc, én lecsukatnám érte a szekerest meg a juhászt, hogy képesek voltak ilyen állapotban tartani az ország védelmét.