Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Még soha senki nem magyarázta meg, hogy a félkövér kiírás mit jelent. Azt, hogy az biztosan jön vagy azt, hogy repül? Mert, ha az IAF jön, akkor nem hiszem, hogy statikra hoznának két gépet, amit a jenki is hoz. Sajnos õk mondjuk meg szépen visszasárgultak. Kár.

Meglepõdnék, ha repülne jenki gép, de jó lenne. 2003-ban láttam utoljára Sast repülni. Mondjuk A-10-et meg még régebben...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

NATO? Nem a felségjellel van a gondom, hanem a "Magyarország Katonai Repülés" halmazban való résztvételével, ed ez tényleg csak kukacoskodás.
[NST]Cifu
Milyen nemzet zászlaja alatt legyenek akkor a C-17A-k, ha nem magyar? Mert olyan, hogy nemzetközi, mégsincs. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Kecskemét 2010

Eagle-ök vajon statikusok-e vagy sem?
(Vicces magyarnak hívni a -17-eseket)
[NST]Cifu
Ez saját angol fejlesztés AEGIS helyett? (a PAAMS - Cifu)

Angol-Francia-Olasz, az angol hajókon SAMPSON, a Francia és Olasz hajókon EMPAR radarral, illetve mindkettõn S1850M nagy hatótávú 3D radarral. A PAAMS teljes egészében európai rendszer, az ASTER 15 és 30 rakétákkal.

Type-45 (Daring) osztály

Egyébként van egy félig-meddig hasonló rendszer, a Hollandoknál (Thales Netherlander) kifejlesztett SEWACO rendszer, ami a SMART-L (az S1850M elõdje) keresõradarra és az APAR többfeladatú radarra épül, ám ez a rendszer az amerikai SM-2 és SM-3 rakétákkal kompatibilis. Ez a rendszer a Holland De Zeven Provincien és a német Schasen osztályú rombolókon üzemel. A Holland hajókon 8 SM-3 anti-ballisztikus rakéta a standard fegyverzet része.

De Zeven Provincien osztály

A fegyverek tömegeit leírásokban, ismertetõkben alapesetben mindig töltetlen állapotban adják meg! Egyébként oda van írva, hogy bipoddal és optikával ennyi a súlya, ha töltve lenne ennyi szvsz azt is odaírnák, mert azért elõfordul, hogy így adják meg, de akkor az mindig fel van tüntetve.

Kérdés, hogy betárazva 20 kg vagy anélkül, mert azért ebbõl a kaliberbõl 10 db lõszer + a tár nem keveset nyomhat

Buren
A pehelysúlyút természetesen csak viccesen jegyeztem meg, az Istiglal elméletileg 5-10 kg-al könnyebb mint a többi 14.5-ös. (érdekes hogy az összes 20mm-es puska aminek van 14.5-ös variánsa könnyebb az utóbbinál - a hosszabb csõ miatt?)

De most egy picit megvagyok zavarodva mert néhány orosz azt írja hogy 29kg, míg az Azerbajdzsániak szerint hivatalosan 20kg... érthetetlen...

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

[NST]Cifu
Cifu te mennyit tudsz az Istiglal nevezetû pehelysúlyú 14.5mm-es rombolópuskáról?

Õszintén szólva most hallok róla elõször, de pehelysúlyúnak azért nem nevezném. A Horvát RT-20-as 20kg alatt van 20x110mm-es lõszerrel.

Az XM25 mennyire hatásosabb a USMC-nál már rendszeresített M32-nél?

Az M32 egy egyszerû mint a bot, olcsóbb, "tengerészgyalogosabb" fegyver, a mûködése revolver elvû, egyszerû reflexirányzékkal van ellátva és a már jó bevált 40mm-es gránátokkat köpködi. Az XM25 high-tech kütyü, thermobaric gránátokkal, összetett irányzékkal, nagyobb effektív lõtávval és öntöltõ mûködéssel.

Mindkettõnek megvannak a maga elõnyei.

Naja, bár a nagyobb ûrméretrõl a terroristák sem lesznek jó véleménnyel 😛

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

[NST]Cifu
Az XM25 elsõdleges fegyver lesz? Vagy viszi a hátán a baka, kezében egy karabéllyal?

Elsõdleges, de oldalfegyver vagy esetlegesen M4 lehet még nála.

Ha elsõdleges, akkor õt a társainak kell fedeznie, ha másodlagos, akkor már nem tûnik olyan nehéznek a 6 kg üresen.

A társaival együtt mozog, és a gránátvetõ 4 lõszeres tárral azért elég decens fegyver, hogy tüzet tudjon nyitni a veszélyforrásokra. Épületekben meg nem XM25-el fog rambózni legfeljebb.

Az XM25 tömege is 6kg feletti egyébként (a nagyobb ûrméretnek vannak árai...).

Buren
Az XM25 mennyire hatásosabb a USMC-nál már rendszeresített M32-nél?

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Köszi a válaszokat.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Buren
Szép estét!

Cifu te mennyit tudsz az Istiglal nevezetû pehelysúlyú 14.5mm-es rombolópuskáról? (a wiki által megadott források szerint 20 kg a drága, ebben a kaliberben a modern konkurencia 25-30 kg fele mozog).

Az XM25 elsõdleges fegyver lesz? Vagy viszi a hátán a baka, kezében egy karabéllyal? Ha elsõdleges, akkor õt a társainak kell fedeznie, ha másodlagos, akkor már nem tûnik olyan nehéznek a 6 kg üresen.

Biztos nem én gondolok elösszõr erre, csak nem tudom õk mire jutottak.
[NST]Cifu
És ez mennyire effektív ?

Itt egy videó róla, plusz lehet még találni róla párat. A thermobaric fegyveres gyakorlatilag lökéshullámmal pusztítanak, viszonylag nagy területen (az XM25 már teljesíti azt az elvárást, hogy a robbanás pontjától mérve 6 méteres körzetben halálos sebesülést okozzon a területen tartozkodóknak). Noha forradalminak állítják be, a Thermobaric fegyverek már jó két évtizede jelen vannak, a Szovjet/Orosz fegyveres erõknél a lángszórót váltották ki gyakorlatilag velük.

1. Az, hogy be lehet lõni vele az ablakon, és belül robban, az jó, de ezt egy sima csõ alatti gránátvetõvel nem lehet megoldani ? (simán belõni az ablakon, vagy késleltetett gyújtású gránát)

Sokkal pontosabb, mint azok, elég megnézni, hogy milyen hosszú az XM25 csöve, és milyen hosszú az M203 csöve. Ezen kívül egy csõ alatti gránátvetõvel mindenképpen nehezebb célozni is. Emiatt jobban lehet használni az XM25-öt. Plusz a 4 lövedéket befogadó tár miatt nagyobb tûzerõt is jelent.

2. A kóreai K11 már egy ideje szolgálatban áll, ráadásul az az eredeti OICW elképzelést valósítja meg, találtak valamit a kóreiak, ill. a HK le van maradva etéren ?

A K11 csak most kerül a csapatokhoz, és azért nem szabad elfelejteni, hogy a K11 is üresen 6,1kg-ot nyom, ami kb. megfelel a véglegesnek tekintett XM29 változatnak. Ám az US ARMY ezt nehéznek tartja.

Egyébként attól, hogy egy fegyvert nem rendszeresítenek, nem jelenti azt, hogy az valóban alulmarad a többi típussal szemben, lásd a HK G11 esetét.

3. Miért olyan formabontó ez az elképzelés ? (legalábbis eléggé ajnározzák a technikát az oldalakon)

A Thermobaric fegyverek ideálisak az épületekben megbúvó ellenfelek ellen, az eféle gránátvetõk pedig megfelelõ pontossággal képesek a 300-400 méterre lévõ ablakokon, ajtókon betalálni, hogy ott végezhessenek a célpontokkal. Ez a két képesség ötvözése kétségkívül igen vonzó katonai alkalmazás szempontjából. Thermobaric gránátot lehet 40mm-es változatban is gyártani, de vele betalálni egy ablakon már nem olyan egyszerû. Az viszont csak idõvel derül ki, hogy az XM25 vagy a K11 képes-e valóban megfelelni az elvárásoknak...

És ez mennyire effektív ?

Gondolok egyrészt a 25 mm gránátok pusztító hatására, másrészt magára az elképzelésre :

1. Az, hogy be lehet lõni vele az ablakon, és belül robban, az jó, de ezt egy sima csõ alatti gránátvetõvel nem lehet megoldani ? (simán belõni az ablakon, vagy késleltetett gyújtású gránát)

2. A kóreai K11 már egy ideje szolgálatban áll, ráadásul az az eredeti OICW elképzelést valósítja meg, találtak valamit a kóreiak, ill. a HK le van maradva etéren ?

3. Miért olyan formabontó ez az elképzelés ? (legalábbis eléggé ajnározzák a technikát az oldalakon)

Y

[NST]Cifu
Nem lehet. Az eredeti elképzelés az OICW programban egy összeépített gépkarabély (5.56mm-es) és felette/mögötte egy 20mm-es gránátvetõt vizionált.

Az OICW XM29

A program hosszú vajúdás után padlót fogott, mert túl nagy és nehéz volt, ráadásul a 20mm-es thermobaric (aeroszol vagy vákum néven is ismert) gránátja a vártnál kisebb pusztító hatással bírt. Az OICW programot több felé bontották, a gépkarabély részébõl lett az XM8 gépkarabély, ami az US ARMY reményei szerint az M4 gépkarabély utódja lett volna. Ezt a bõ két milliárd dolláros beszerzést végül elkaszálta a konkurens lobby és az amerikai törvényhozás.

A gránátvetõ részét XM25 néven fejlesztették tovább, hogy a gránát hatékonyságát megnöveljék, az ûrméretet 20-ról 25 milliméterre emelték. Ez látható lent, a jelenlegi tervek szerint két-három év múlva ez rendszer fogja váltani az M16/M4 alá szerelhetõ M203 gránátvetõt.

Matthew Baker
de akkor ezt nem lehet rászerelni semmilyen fegyverre igaz?

Új logó by: berczely (Y)

Matthew Baker
ja hogy ez egy gránátvetõ...

Új logó by: berczely (Y)

[NST]Cifu
Jelenleg harctéri tesztelésen van. Ha minden rendben lesz vele, akkor 2012-2013-ban rendszeresítik az M203 helyett az US ARMY-nál.

Mennyi az esélye, hogy ezt rendszeresítik valaha ?

XM25

Y

Mármint utóbbi eredményét vétózná meg, mondaná ki jelentéktelennek, ahogy a Dust-test-en is kiderült.

Ez csak a kezdet. Egy már rendszersített fegyver további beszerzését sokkal könnyebb átnyomni, olyan címmel, hogy több kell belõle, mint egy teljesen új és értelmetlen tendert kiírni, amit a Colt és a DoD-ben ülõ aktuális kitömött zsebû bürokrata megvétózna.

[NST]Cifu
Ahhoz egy kicsit azért még dolgoznia kell az USMC-nek, az M249 SAW helyére van pozicionálva az IAR, és most konkrét adatot nem találok, de mintha valami 6-7 ezer IAR vásárlását vizionálták tavaly. Annyi pedig édeskevés komplett kézifegyver-cseréhez. Most vagy a megrendelést ugrasztják meg (és cserélik le az M4/M16 gépkarabélyokat), vagy tényleg csak minden Fireteamben a SAW helyére M27 kerül, és késõbb a gépkarabélycserénél már hivatkozhatnak, hogy a logisztika miatt a HK416 az ideális cseretípus.

HK USA termékpalettája részben eltér az európai HK-étól. Eleve néhány cucc teljesen át van nevezve, paradox módon az USA-ban hívják MR556-nak a félauto HK416-ot, Európában meg MR223-nak. Továbbá a HK45 és HK45S is csak az amcsiknál van, Európában nem forgalmazzák egyáltalán.

M27-re visszatérve több amerikai forrás szerint ez csupán porhintés. Ezt nem golyószórónak szánják igazából, hanem így feltûnésmentesen lehet az AR15-ösöket lecserélni, és a tengerészgyalogosoknak amúgy is eléggé dzsuvás a bevetési szitu. Ezert szerettek volna gazdugattyús cuccot, ha mar a SCAR-történetet a SOCOM kisajátította. Máskülönben a new class of weapon kissé muhaha szlogen. De hisz HK, "You suck and we hate you".

Ulvar
Világos 😊. Köszi.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

[NST]Cifu
Akkor az Angliában gyártott Honda Civic is Japán? 😊

A HK USA-nak van gyára az Egyesült Államokban, igaz azt nem tudom, hogy especiel milyen típusokat gyártanak ott. De az IAR tender elég komolynak tûnik, hogy legalábbis a gyártás egy része (legalább az összeszerelés) az USA területén történjen.

Az bevett marketing fogás, hogy "amerikai" meg "nem-amerikai" terméknek aposztrofálják az amerikai tenderezõket, és bár kétségkívül van ennek valami hatása a politikai döntéshozókra, azért elég sok "nem-amerikai" cucc van az amerikai fegyveres erõknél, lásd Beretta M9 oldalfegyver, M136 rakétagránát (alias Bofors AT4), M240 géppuska (FN MAG), M249 géppuska (FN Minimi), SCAR gépkarabély (szintén FN), UH-72 Lakota helikopter (Eurocopter EC145), és így tovább...

Ulvar
NEm nagyon értem a szöveget, de teljes mértékben HK gyártmány, tehát német.

Lehet olyanért támadni egy tendert amerikai részrõl mert nem Amerikai? 😊.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

[NST]Cifu
Nem igazán vagyok meglepve. Mondjuk azon se lennék, ha hamarosan meg is támadnák a tendert valamilyen szinten. 😊

Hivatalosan M27 lesz az USMC IAR tender gyõztes fegyvere.
http://www.thefirearmblog.com/blog/2010/06/07/m27-infantry-automatic-rifle/

Molnibalage
OFF

Csak azokra nyugodtan rokézok. Ha warezoltam, akkor már úgyis mindegy. (Ezt már jóideje nem teszem.) Az eredetivel meg mit csinálok azont túl, hogy játszok vele? Elég nehéz lenne bárit megsérteni vele. 😊

ON

Más. A hírekben nem nagyon látni a honvédségi heliket. Mennyi géprõl lehet tudni, hogy repül?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Nekem ez a jogi blabla nem mond semmit, pedig a wiki oldalt is megnéztem errõl. Miért nem lehet érhetõ emberi nyelven fogalmazni?"

Pedig nagyjából minden program, amit felraksz, az úgy indít, hogy a képedbe tol egy EULA (End User Licence Agreement) nevezetû, magyarra kissé nehezen lefordítható valamit, amit, ha leokézol, az azt jelenti, hogy teljesen tisztában vagy vele, mit is akar mondani.
Egyébként az olyanok, hogy GPL licenszelés, vagy public domain materials azt jelenti, hogy használt nyugodtan, nincs szerzõi jog, de cserébe tiéd minden felelõsség, ha felhasználod, és abból baj származik.
qtab986
Ez EPIC!

mármint -5 mark 2, a wikin..

Szent Haba-kukk

Francia fejlesztések után ahogy én látom mende-monda (fórum) alapján lehet csak tájékozódni, úgylátszik. mirage-2000 az -5 Mark 2-nél írják, és piszok módon ki is van emelve. Persze ez nem mentség. Mint említettem angol fórumon pölö az RDY2 hatótávjára 130km-t írnak, és nem vitatkozott senki... este megnézegetem majd én is hirtelen csak ennyi

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
A HM oldalán elérhetõek a pénzügyi jelentések.

A gazdasági részhez nagyon nem értek, de érdekességek azért vannak, miszerint a Gripen bérleti díj a HM költségvetését terheli e szerint (~25 milliárd forint).

Sajnos nem tudom kihámozni azt, hogy a fejlesztésekre mennyi jut, de egy régebbi elemzésbõl olyasmi rémlik, hogy a haditechnika fejlesztésére évi ~20 milliárd forint jut, és ez úgy anblokk, az összes fegyvernemre.

Hogy pazarló-e a HM, az nem újdonság, de hogy mennyire, azt inkább a gazdasági szakemberek véleményére bíznám. 😄

[NST]Cifu
Merre? A Thales oldalán és brossurájában nem olvastam ilyet. <#fejvakaras>

2010-es adat szerint 1.46 milliárd dollár volt a HM költségvetés. Minden évben körülbelül 1 milliárd feletti volt a költségvetésük és köztudottan a költségvetés fele a bérekre megy el ( legalábbis a legenda szerint).
Tehát alapvetõ modernizálásoknak ki kéne jönnie. Mit tudom én ha minden évben félre raknak úgy 100 millió dollárt akkor bõven lehetne venni mi-171 vagy mi-24 modernizálást.
Tehát szerintem inkább az a probléma, hogy szarul kezelhetik a pénzeket.

én most nem túrtam utána , de bizony ennél az "Mk2"-es RDY-2nél írnak már olyat hogy hogy stealthier.

Szent Haba-kukk

továbbá wikin is annyit írnak , h errõl az Mk2 csomagról lenne szó (tehát RDY-2 viszont ebbbõl is van újabb kiadás és az, meg van vmi EWS is

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Nem túl esélyes még sem, mivel az átalakítás nem érint ezzel kapcsolatos dolgokat, az RDY-2 radar sem AESA, tehát még e téren sem nagyon nyernek (az AESA radaroknál az antenna általában úgy van kiképezve, hogy ne verje vissza a szembõl érkezõ jeleket, a hagyományos antennánál ez pedig elõfordulhat...).

aha - szal nincs meteor, azért köszi . Ha arról volt szó h újra struktúrálják nekik a gépet sztem nem esélytelen vmi jelképes radarkmetszet csökkentés is, maybe
Thnx <#hawaii>

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Egyszerû: mert a Honvédség nem nagyon kap pénzt más beszerzésre. A Gripen program egyik baja annyi, hogy bár sok lobbyzás után elérték, hogy külön tétel legyen, a HM költségvetésén kívül.

Ha megnézed a Honvédség költségvetését, a fejlesztésekre minimális keret áll rendelkezésre, egyetlen közepes szállító helikopter piaci ára pedig masszívan 2 milliárd forint felett áll (ez csak a gép, kiképzés, karbantartás még sehol). Amire van pénz, ott vagy a NATO fizeti (mint a légvédelmi radarrendszer és katonai légi irányítás fejlesztése), vagy részben szükségszerû, részben gazdasági hátterû (teherautóbeszerzés).

A Mi-24P-k felújítása is csak akkor került képbe, amikor kiderült, hogy hamarosan nem lesz Mi-24V, ami rendelkezne repidõvel. A Mi-8/17 esetén hasonló a helyzet.

[NST]Cifu
A Mirage 2000-5 Mk.2 csomagot kapják meg egy teljes nagyjavítás (gyakorlatilag újraépítik a gépeket) mellett.

-Adatlink a Mica ER rakétához (? a Mirage 2000-5 Mk.2 csomag elvileg tartalmazza, de az indiai gépeknél nem elítik)
-Damocles FLIR konténer (képesség, magában a beszerzésben nem említik)
-RDY-2 radar
-Új színes kijelzõk a mûszerfalba
-Új ECM rendszer és rakétaindításjelzõ
-Sisak-kijelzõ
-OBOGS (fedélzeti oxigén-generátor)
-Új navigációs rendszer, fedélzeti számítógépek és adatbusz
-Derby BVR légiharc rakéták (max. 4db)
-Phyton 4 közel-légiharc rakéták (standard mennyiség 2db)
-Nagyobb belsõ üzemanyag-kapacitás

A Derby (ami a Phyton 4 megnagyobbított hajtómûvet, irányítórendszerét kapta, de aktív radarral az infravörös érzékelõ helyett) és a Phyton 4
izraeli fegyverek. A Meteor már csak azért is kissé esélytelen, mert 2013 elõtt nem várható a rendszerbe állítása, és a gyártósorok elsõ körben az európai partnereket szolgálják ki, tehát cirka 2015 elõtt nem lehetne szó róla...

Bucser
Tudtommal a Gripen program teljes egészében be lett vonva a 2008-as költségvetésbe ami emiatt lett bõven 10% feletti a végén).

Úgyhogy az új beszerzéseket ez nem tudom miért befolyásolná.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Ez van, mikor láttál akár csak tervet is arra, hogy a helikopterállományt bõvíteni akarják? A Gripen program sajnos a beszerzés elsöprõ többségét teszi ki, a többi fegyvernem meg szenved - megjegyzem az "átgondoltság" miatt maga a légierõ is. Modern vadászgépük van, de kiképzõ/gyakorló gépük jelenleg nincs az Alba kivonása (kiöregedése) miatt...

Hi, lehet vmi konkrétumot tudni arról hogy az IAF Mirage-2000 modernizációja milyen elemekbõl áll- vagy állna ha nem csapják hozzá MMRCA-hoz? "Gondolom" Meteor illenne hogy legyen rajt, vmi komolyabb radarral ... ?
Volt vmilyen izraeli upgrade is , de úgytudom a franciákra hagyatkoznak végül, vagy legalábbis velük állapodtak meg valamibe.
Esetleg vmi info? <#email>

Szent Haba-kukk

Hali,

Most olvastam, hogy a seregnek nincs elég kávédaráló kapacitása, hogy a falukban rekedt embereket ki lehessen menteni a víz elõl. Kérték akinek van helikopter menjen segíteni. No comment. 2 kávédaráló és passz?
Ezen nagyon gyorsan változtatni kellene.. ha még békeidõre se elég akkor...

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

joebacsi
Az oltást nem kapkodták el.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"