Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Átlagemberként gondolkoztam.
Cifunak is
Ez is érthetõ.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Felvállalni, hogy tartsunk fent egy nagyobb létszámú, de összességében olcsóbb haderõt, amely elfogadja a szükséges veszteségeket - ezt politikailag nem nagyon fogja senki sem támogatni. Na jó, a többség nem.
Egy példa: jelenleg a Kínai haditengerészet rendelkezik a világ legmodernebb és légütõképesebb rakétás gyorsnaszádjaival, a Type 022 osztállyal. Egy viszonylag egyszerû, olcsó hajó, aminek a tervezésénél figyelembe vették a radarkeresztmetszet csökkentését. De nincs rajta semmi csilli-villi csúcstechnika, csak gyorsan és viszonylag nehezen észlelhetõen tud 8 hajó elleni robotrepülõgépet indítási távolságra eljuttatni. A mihez tartás végett a legtöbb általános fregatton (nagyságrenddel drágább és nagyobb egységek) ugyanúgy 8 hajó elleni rakéta vagy robotrepülõgép található. A világ legnagyobb és legmodernebb haditengerészetei (US NAVY, Royal Navy, Francia haditengerészet, Japán haditengerészet, stb.) nem rendelkezik hasonló egységekkel... Az amerikaiaknál ott volt a rövid életû Pegasus hordszárnyas gyorsnaszád, de nem voltak vele elégedettek... Mivel nem fért bele a nagy CVBG egységek képébe...
Helyette az US NAVY milliárdokat költ el a Zumwalt osztályú "rombolókra", amelyek már az elsõ világháborús csatacirkálók szintjén mozog lassan. Egyetlen olyan árából kisebb flottára elegendõ Type 022-est lehetne gyártani.
Type 022
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Olcsó és hatékony,mi kell még,a két kulcsszó elhangzott.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Amúgy Szun-Ce esetében nagyon igazad van. Nyilván nem szó szerint kell értelmezni azokat (ma már nem a tábortüzek alapján mérik fel egy hadsereg erejét 😄), de ugyanakkor kétségtelen, hogy mintha a modern hadviselés nem találná a megfelelõ követendõ útirányt, és túlságosan is a politikai/gazdasági érdekeknek engedelmeskedik. Élõ példa erre ugye az US ARMY PEO Soldier programja, és az, hogy vágnak folyton alá annak, amit vele akarnak elérni.
Ami a veszteségeket illeti pont nem rég írtam a közel-keleti topicban arról, hogy olyan háború nem létezik, amit a média próbál harsogni, miszerint lehetséges a "zero collateral damage", pont emiatt támadják sok oldalról a jelenlegi katonai fejlesztéseket. A Briteknél Afganisztánban például kiakadtak a SDB (Small Diameter Bomb) hatékonyságára, mert a katonákat nem az érdekli, hogy ha esetleg a célpont közelében van civil, az túlélje, hanem az, hogy az épület, amelyre légi csapást kértek, teljesen és visszavonhatatlanul eltûnjön a Föld felszínérõl, a benne tartózkodókkal egyetemben.
Sokszor méláztam el korábban azon, hogy ha nekem kellene egy modern hadsereget felfegyverezni, azt hogyan tenném. Oké, sokan mélázgatnak ilyen marhaságokon, de valahogy nem feltétlenül a legeffektívebbnek, legjobbnak kikiáltott eszközökre (Leopard 2, F-35, és társaik) tenném le a voksom feltehetõen, hanem az olcsó, de rugalmas eszközökre, mint a COIN repülõgépek, vagy a könnyû, filléres, ám hatékonyan felfegyverzett helikopterekre (MH-6 és társai) szemben a drága és sokszor nem elég rugalmas csodafegyverekkel. Ezért érzem egy kicsit falsnak a jelenlegi robotgép-mániát is. Szép, hogy a Warrior és a Predator mire képes, de fele-harmad ennyiért egy pilóta vezette gép is megcsinálja ugyanezt...
Szó se róla, egy ilyen haderõ mégis féllábú óriás lenne, mert politikai támogatottsága aligha lenne... :Ð
Szun-ce 2500 éve élt, és az akkori kor hadviselésre vonatkozó törvényszerûségeket állított fel. Olyan törvényeket amelyek maguk az amerikaik ástak elõ a 60-as években és kezdtek tanítani saját akadémiáikban. Szun-ce hadviselésének lényeges eleme a hadicsel, a megtévesztés. Ugyan ebben a fejezetben szerepel olyan is, hogy ha távol vagy mutasd magad közelinek, ha közel vagy mutasd magad távolinak, a lényeg az ellenség megtévesztés, hogy az bizonytalan és felkészületlen legyen, illetve amikor szembesül a valósággal, ami pont az ellenkezõje akkor megzavarodjon. Emlékeim szerint Hannibál Cannaeiánal valami hasonlót csinált és a hadtörténelem egyik legnagyobb gyõzelmét aratta.
Kicsit vonatkoztass el a XXI. századi nyugati gondolkodásmódtól, a hadviselés történetében bizonyos korokban és helyeken egy hadvezér/uralkodó számára a veszteségnél sokkal többet nyomott latba az eredmény. Pl Szun-ce könyve egy anekdotával kezdõdik. Szun-Cu azt állítja magáról, hogy bármilyen csapatból képes hadsereget faragni, ha teljhatalmat kap, amire az uralkodó parancsba adja neki, hogy akkor 100 ágyasából csináljon egyet. Szun-Ce felsorakoztatja az ágyasokat és el kezd nekik alaki parancsokat osztogatni amit azonban azok nem hajtanak végre, sõt gúnyolják õt. Ekkor Szun-Ce az uralkodó minden rimánkodása ellenére kivégezteti annak kedvenc ágyasát aki amúgy az egyik hangadó is volt, minek hatására a rend azonnal helyre áll és az ágyasok pontosan végrehajtják a kapott parancsokat. Ez a történet megmutatja, hogy egy ilyen társadalomban az egyén nem számított, így annak elvesztése sem, ha ugyan akkor a közösség gyõzelmet aratott.
Amúgy szerintem a mi nyugati hadikultúránkat, egyre inkább béklyóba veri ez a már beteges veszteségektõl való félelem, és a közvélemény reagálása erre. Szerintem a legjobb példa Izrael elsõ négy háborúja, amely ugyan minimalizálta a veszteségeket, de ha egy magasabb cél ezt szükségessé tette zokszó nélkül bevállalták azt.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Igazság szerint az ilyen "nagy mondásoktól" megyek a falnak, mint az idézett dolog...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
amellett, hogy egyetértek az általad leírtakkal, kivéve azt amikor azt tárgyalják egyesek, mint pl a makettinfon, hogy éppen melyik oldalszámú MiG-29-esünk repképes, igazából semmi olyan adat nem jelenik meg amely nem nyilvános és az itt állomásozó diplomaták heti jelentéseikben kivonatolják. Gondolok itt olyanokra, mint a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának nyilvános, bárki által elérhetõ jegyzõkönyvei (ahol pl meghallgatták az elõzõ vezérkari fõnököt a harckocsikérdésrõl, gurított is egy nagyot), vagy a tavaly kiadott állami számvevõszéki jelentés. Továbbá miért gondoljuk, hogy ha valaki leír egy ilyen fórumon valamit, az esetleg nem szándékosan dezinformál. Hogy is mondta Szun-Cu, ha erõs vagy mutasd magad gyengének, ha gyenge vagy mutasd magad erõsnek.
Viszont egy apró javítás, a harckocsiknál maga a harckocsi a raj a magyar katonai terminológiában, a több harckocsi (3-5) az már szakasz.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Lassabban fog repülni a gránát mint a golyó, és nem töri el a vállad.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Milyen kamuzásról van akkor szó?

Biztos bennem van a hiba, de ezt úgy kb. minek? Kit akarsz / akartak átverni ezzel? Leginkább saját magadat tudod ugyanis. A honvédségi állománytábla messzirõl ordítja, hogy merre vannak a lyukak.
Lehet itt titkolódzni, csak azt magyarázza el valaki, hogy mi értelme? Mert erre valahogy senki sem tud választ adni. Esetleg ha beismernénk a valódi haderõnk képességeit, akkor holnap lerohanna minket valamelyik szomszédunk? 😄
Túlzott paranoia...
Most õszintén muszáj volt kijelenti, hogy 15 darab az aktív állomány? 😊 Egyszerûen mondhatták volna 100 darab t72 van és némelyiket modulba használják 😊) már is jobban hangzott volna. Jó igaz mi nem vagyunk olyan kamuzósok mint a szomszédok de azért ennyire õszinteségi roham sem kell, hogy 15 darab kerek perec stb. 😄
Tehát ha lekonzerválva is nézzük akkor is csalóka a szám. Pontosabban nem hiszem el 😄
A nem aktív állományú (tartalékba helyezett) harceszköz a legtöbb esetben olyan, ami viszont le van konzerválva, a folyadékok (hidraulika, kenõolaj, hûtõfolyadék, üzemanyag, stb.) le vannak engedve, az aksi ki van szerelve, stb. Ezeket aktív állományba csak úgy lehet helyezni, ha elõtte elvégeznek egy beüzemelést, feltöltik folyadékokkal, leellenõrzik a rendszereit, stb.
Egyébként szerintem már régen tudnak mindent a másikról és szerintem ezért sem veregeti egyik sem a mellét 😄 Az okoskodások inkább csak neten mennek és a közbeszédek legendájába a 10-en éves csõrikéktõl meg wikipediát és magazinokat, cikkeket olvasó haditechnika "szakértõktõl". és persze olyanok is vannak akik volt vagy mostani katonák de igazán a wikipediánál sem tudnak többet 😄
Közbe valójában a pontos adatokat, készültséget stb az adott ország vezérkara ismeri igazából ami nem egy wikipedián, cikkbe és nem is egy könyvbe lesz olvasható pontosan..
Tehát pont a nato miatt úgy is ismerik egymást a publikus adatok meg inkább parasztvakításnak mennének el.
Közbe kiderült, hogy 20 darabot is nehézkesen tudnak a levegõbe vinni..
Mindesetre az már javulásnak mondható, hogy a románoknál is kezdenek rájönni, hogy elsõsorban papíron van hadseregük.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Vagy pl. nemrég olvastam a HVGben egy cikket az orosz ellenzékrõl, miszerint valamely ellenzéki tagot megtaláltak az otthonában, és a hatóság öngyilkosságot állapított meg : kétszer mellbe lõtte magát, egyszer fejbe. (komoly!! Oroszországban a helyzet változatlan)
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Y
2.: Erõteljes paranoia arra gondolni, hogy a Militaryphotos.net a "potenciális ellenségeink katonái" azért néznék, hogy a mi hadseregünk állapotáról tájékozódjanak. Esetleg tán ne vezessünk be Észak-Korea szintû internetzárlatot, nehogy a gaz és aljas ellenfeleink megtudják, hogy a király meztelen? 😄DD
3.: Akiket te potenciális ellenségeinknek gondolsz, ugyanúgy NATO tagországok, mint mi. Következésképpen a NATO belsõ informális hálózatából megszerezhetnek minden szükséges adatot, ami érdekelheti õket (ebbõl egyébként volt probléma a Görög-Török ellentétnél is).
4.: Ha nézed az MP.netet, akkor láthatod, hogy a románok például ugyanúgy szapulják a saját hadseregüket. A TR-85-ösök állapotát és harcképességét, a Sniper program elbaltázását, a Lancerek hadrafoghatóságát, a dedikált harci helikopterek hiányát, stb... Nyilván azért teszik, hogy ezzel is növeljék a Magyar katonák morálját...
5.: Miért is vannak még mindig meg azok a hibák évek óta? Miért is jobb, ha szégyellõsen hallgatunk róla, és miért nem inkább azon dolgoznak a felelõs vezetõk, hogy ezek a hibák megszûnjenek?
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Sajnos a magyar hivatalos szervek esetében az a bevett gyakorlat, hogy az utóbbihoz ragaszkodunk, még akkor is ha már mindenki tudja az ellenkezõjét.
😞
Sajnos saját tapasztalat.
Tavaly év végén kemény letolást kaptam egy hivatásos tiszttõl a militaryphotos.com-on, hogy tiszteletlenül beszélek az MH-ról. Ugyanis a Magyar Szárazföldi Erõk topicjában megjegyeztem, hogy nincs feltöltve a létszám, nem megfelelõ és kevés a felszerelés, és így tovább. Elsõ körben hazugnak lettem beállítva, mondván, hogy a létszám teljesen fel van töltve és a felszerelés is megfelelõ. Ezt tételesen cáfoltam, ezután jött a privátban a letolás, hogy a topicot szlovákok, románok és más nemzetek emberei is olvassák, és ne romboljam az MH presztízsét.
Köpni-nyelni nem tudtam, végül nem is válaszoltam. Mit? Kezdjem elmagyarázni, hogy ha valakit tényleg érdekel, akkor magyar nyelvû oldalakon és fórumokon ott van minden feketén-fehéren (például a létszám feltöltöttségre adott reakciómban a HM oldaláról linkeltem be egy .PDF-et), aki valóban kíváncsi a Honvédség állapota, akkor az aligha a Militaryphotos-on fogja árgus szemekkel nézni. A másik fele pedig az, hogy mi a jobb, ha beismerjük a hibákat, vagy ha inkább homokba dugjuk a fejünket, és nem veszünk tudomást róla, miközben kifelé azt kommunikáljuk, hogy minden a legnagyobb rendben van?
Y