Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tény, hogy a sorkatonai képzés során senki nem tanult meg háborúzni. Az ember megtanulja a fegyverét csiszolgatni és jobb kondiba is lesz és marha jól tud majd hámozni 😊 de ha háborúra került volna sor akkor bele kellet volna tanulni a háborúba.
Legalábbis a néphadsereg szintrõl volt szó. Már pedig biztosan nem voltak eléggé képezve a kis honvédek..

veszelka
A tervek szerint a 82 mm-es zászlóaljszinten, a 60 mm-es századszinten lesz.

veszelka
Úgy gondolom, hogy egy 16 évesbõl rövid idõn belül bármit ki lehet hozni, hisz még képlékeny. És könnyebb megtörni, és újra felépíteni, mint egy begyöpösödött 25-30 éves sorkatonát, aki már lõtt kilencszer, tudja hogy kell éjszaka dobbantani borért, meg rohadt nagy a pofája.

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy bízzuk a tinikre a honvédelmet.

veszelka
Egy városvédelmi akciónál hova kéne menetelni? Vagy nem errõl volt szó?

Punker
úgy gondolod hogy a mai fiatalok ugyanazon a szinten vannak?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

veszelka
A délszláv háborúban 16-20 éves suhancok tömegei vették fel a harcot pár hetes kiképzés után a megszálló szerbekkel.

Josic Julien tevékenységét gondolom ismered.

During the Vietnam War, NVAF used the MiG-17F, PF (J-5); MiG-19 (J-6), MiG-21F-13, PF, PFM and MF fighters<2>. They claimed were shot down 266 US aircraft, kill rate 1:1,3

A bevetések számára vetített veszteség valóban vészesebb volt a II. Világháborúban.Azt viszont nem tudom hogy USAF milyen gyõzelem veszteség aránnyal jött ki az európai légiháborúból (úgy sejtem hogy a németek jártak rosszabbul).Szvsz a német üzemanyag hiány behatárolta a Luftwaffe bevetéseinek számát, a pilóták kevesebb repült órát teljesíthettek a kiképzés során (ez fõként az idõ szükösségének volt köszönhetõ mivel a luftwaffe pilóta állományában bekövetkezõ veszteséget viszonylag rövid idõ alatt pótolni kellett).A német iparra nehezedõ nyomás miatt a gyártott repülõgépek darab száma és minõsége is csökkent ráadásul a szövetséges légierõ nagyságrendekkel több vadászgépet bombázót és egyéb rendeltetésû repülõgépet tudott kiállítani.

A gyõzelem-veszteség arányt igazából számos dolog befolyásolja/befolyásolhatja.Bizonyára az amerikaiak lég levegõ rakétáival is lehetett probléma illetve a migek álltalában földközelben repültek ami megnehezítette a radarral történõ bemérést.Teháta pilótáknak be kellett érniük az optikai beazonosítással.

Gyenge? Ez meglepõ fejlemény számomra.Pedig a USAF álltalában nem szokta elhanyagolni a pilóták traning-jét de javíts ki ha tévedek 😊

[NST]Cifu
Jó cikk, Marabu rajza pedig megint üt. ^^

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
A geometria törvényeit összevetni semmi értelme olyan dolgokkal, ami dinamikusan változó dolgora, emberekre vonatkozik. A geometria az egy leíró természettudomány. Az nem változik meg. Az ember és a hadvieslés törvényi igen. Jelen tudásunk szerint a kör 1000000000 év múlva is kör marad. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Inkább a jenkiké volt gyenge.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Bár "a nem tudják kezelni az internetet", nem arra vonatkozott, hogy fizikailag, hanem arra, hogy nem tudnak mit kezdeni a tõlük független hírforrásokkal.

Félkóma állapotban már nehezemre esett normálisan kifejteni magamat. 😊

Ebben teljesen egyetértek azonban, az adatáramlást már nem lehet úgy elzárni, mint hajdan, évszázadokkal, vagy akár ötven évvel ezelõtt. Pontosabban sokkal nehezebb. Többek között azért sem tartok valószínûnek egy globális háborút a jelen körülmények között, mert egyszerûen túlságosan is globális lett az egész világgazdaság, világkommunikáció. Túlságosan is függenek egymástól az országok, hogy megengedhessenek maguknak egy olyan "luxust", hogy teljesen elhatárolódjanak a világtól.

Ez persze az I.Vh idején is hasonló volt, hiszen akkoriban az Angolok, Franciák és a Németek is erõsen függtek a nemzetközi kereskedelem akkori fõ verõerétõl, a gyarmati áruszállítástól. Csakhogy a tengeri kereskedelmet sokkal könnyebb volt kezelni akkoriban, mint amennyire a tengeri, szárazföldi és légi kereskedelmet manapság...

Visszatérve a témához: éppen ezért én úgy látom, jelenleg nem is az adatáramlás elzárása a fontos, hanem inkább a vélemények befolyásolása.

[NST]Cifu
Szted a jelenlegi helyzetben (ergo, hogy a MH-ra sem fordítanak elegendõ összeget) megvalósítható lenne egy tartalékos rendszer Mo-n? Nem kéne elõbb a MH-t rendbe tenni? Mert mondjuk nagyfokú jóindulattal feltételezve, megindul most vmi rendbetétel a MH-nél. Mellette meg elindítanák a tartalékos rendszer kiépítését is. Ezt én egyelõre csak erõforrás megosztásnak látom, és míg nincs rendben a MH, addig a tartalékos rendszerrõl beszélni eléggé furán hat.

Én a saját kis okostojás gondolkodásmódommal a kettõt egyszerre hajtanám végre. Az ok egyszerû: mindkettõre szükség lenne. Ráadásul a kettõt nem lehet élesen külön választani, a tartalékos katona is katona, és vele szemben is azonosak az elvárások szükség szerint.

[NST]Cifu
(Legjobb tudomásom szerint van itthon tartalékos rendszer, csak a HM szintû hatékonysággal. Ez mondjuk a haver mondta szintû forrás)

Én úgy tudom, hogy továbbra sincs valódi tartalékos rendszer. Civil szervezetek vannak, amelyek kapcsolatokat ápolnak a hadsereggel.

Komolyan azt gondolod, hogy a hadsereg lényege, hogy a tagjai tudjanak jól lõni? Tényleg a hadsereg csak krumplipucolásról szól? Voltál katona, vagy csak mesélték neked? Mert ha ezekre a kérdésekre a válaszod igen csak sajnálni tudlak.

Mielõtt visszakérdezel, én voltam 1991-92-ben 1 évet, megfordultam Szentkirályszabadján, Szolnokon és Tökölön. Sorszerelõi szakképesítésem volt. Adtam 77 fegyveres szolgálatot, pucoltam krumplit (géppel), készítettem fel gépet miniszteri szállításra hajnal 3-kor mínusz 15 fokban, mostam L-410-es 30 fokban, tankoltam pisztolyból Tu-134-es külsõ tartályát, fogadtam MC-130-ast és még csináltam sok kellemes és még több kellemetlen dolgot. Hiszen a sorkatonaság az nem az Angyalbõrben, de nem is az leegyszerûsítve aminek be próbálod állítani.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molni!

i.e. 371-ben egy thébai hadvezér Epameinóndasz a Leuktrai csatában a hadviselés történetében elõször alkalmazta a súlypontképzést, és megverte a kor egyik legjobb hadseregét a spártaiakét. Ez közel 2400 éve volt, és azóta is a a hadviselés alapja. Azért mert valamit több ezer éve találtak ki, azért az még ma is alkalmazható és alkalmazandó alapelv. Természetesen Szun-ce minden mondatát nem szó szerint kell értelmezni, de amit vitatsz az pont egy olyan amely amely bármely korban megállja a helyét szerintem.

A geometria alapelveit, sem vetjük el azért mert valaki az ókorban vetette papírra õket.

TG

"Ezzel nem értek egyet. "

ebben a kérdésben jártasabb vagy nálam, úgy hogy készséggel elfogadom a véleményedet. Bár "a nem tudják kezelni az internetet", nem arra vonatkozott, hogy fizikailag, hanem arra, hogy nem tudnak mit kezdeni a tõlük független hírforrásokkal.

TG

"Amugy meg honnan kap a CS-s gyerek AKt? MErt a lakossagnal nehany vadaszpuska meg parezer gazriaszto pisztoly van."

Pl. bemutatókon, a CS/egyébFPS-en edzõdött kölkök tipikus látogatói az ilyen eseményeknek. Ugyanolyan bután áll a kezükben a fegyver mint bárki másnak aki életében elõször kapja a kezébe. Ugyanakkor megvan az az elõnyük, hogy nem idegenkednek egy fegyvertõl, simán odalépnek hozzá, kérdeznek és tényleg érdekli õket, általában jól el lehet velük beszélgetni. Vannak sokkal problémásabb látogatók is...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

modellmaker
Nagyon "menõ" mostanában errõl a tartalékos rendszerrõl beszélni. Szted a jelenlegi helyzetben (ergo, hogy a MH-ra sem fordítanak elegendõ összeget) megvalósítható lenne egy tartalékos rendszer Mo-n? Nem kéne elõbb a MH-t rendbe tenni? Mert mondjuk nagyfokú jóindulattal feltételezve, megindul most vmi rendbetétel a MH-nél. Mellette meg elindítanák a tartalékos rendszer kiépítését is. Ezt én egyelõre csak erõforrás megosztásnak látom, és míg nincs rendben a MH, addig a tartalékos rendszerrõl beszélni eléggé furán hat.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Igen, itt pöttyet fogalom zavarba kerültem a tartalékosság és a nemzeti gárda között. De a kettõ nem zárná ki egymást.

(Legjobb tudomásom szerint van itthon tartalékos rendszer, csak a HM szintû hatékonysággal. Ez mondjuk a haver mondta szintû forrás)

Az álom egy: HM, Nemzeti Gárda, gyorstalpalós lépcsõ lenne (nekem)
A nemzeti gárda USA mintájára mehetne árvíznél és lehetne második vonal háború esetén. De nem "fõállású" katona lenne.
A gyorstalpaló meg inkább ez a tudja melyik vége veszélyes a fegyvernek, utolsó ments vár, nem alakizni, hanem aszimetrikus harcra az alapokat. De egyben lehetne a civilek felé egyx összekötõ, marketing vonal is, mint a svédeknél. De akár általánosban/középsuliban is lehetne kicsit kampányolni, hogy legyen valami értéke a civilek közt a magyar katonának.

Tudom, ébredjek már fel. :-S

Igazából én már mind2 verzióval találkoztam.De az eltérés majdnem 50%-os ami azért egy picit sok.Amúgy a vietnámi pilóták traningje is erõs lehetett legalább is ha a vietnámi légierõ ászaiból indulunk ki...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Vietnam_War_flying_aces

Molnibalage
Én is emlékezhetek rosszul. Egyébként szeritnem édesmindegy, hogy 2500 vagy 4000. Egyik sem kevés darabra. A bevetésszámra vetítve viszont egyáltalán nem olyan vészes. A II.Vh-s veszteségi arányoktól messze elmaradt a vietnámi.

Molnibalage
A kis hajó is lehet tengerálló. Lásd Flower osztály, II.Vh. No, gyorsnak nem voltak gyorsak, de nem is az volt a cél. 😊

[NST]Cifu
A nemzeti gárda nem gyorstalpaló, hanem gyakorlatilag a tartalékos rendszer lenne. Az USA béli nemzeti gárda pedig teljesen más rendszer, ott ugye az ország határain belül csak õk vethetõek be, emiatt például az USA légterében is õk járõröznek, stb.

Gyorstalpaló inkább a svéd modell, ahol vannak ilyen hétvégi ízelítõk, egyszerû dolgok, fegyverkezelés, lövészet, hasonlóak, de az alakisággal csak minimális mértékben foglalkoznak.

A gyorstalpalással viszont az a gond, hogy nem valódi katonákat nevelsz, hanem csak egy minimális alapot csinálsz. Egy katonának nem ártana tudni a harcászat alapjait, taktikai képzés is hasznos, és így tovább.

Egy valódi tartalékos képzésnek lenne értelme, de azzal meg mindig csak a bajok vannak. Elsõ sorban az, hogy pénzbe kerül, nem is kevésbe. Másod sorban meg kell szervezni, jól. Harmad sorban pedig nem is a tartalékos képzésrõl van szó, hanem a kultúráról, a háttérrõl. Sokan sírják azt, hogy az kellene, mint Svájcban, ahol (képletesen) a tartalékos hazamehet a harckocsival. Csak az Svájc, ahol teljesen más az emberek értékrendje, viselkedése. Például ott fel nem merül, hogy valaki a szekrényben tárolt gépkarabélyt elõvenné vitás kérdésekben. Félek itthon egy hasonló rendszernél erre sok példa lenne...

[NST]Cifu
CSben meg az m4 huvelykivetoje is a masik oldalon van. 😊 Ha tenyleg igy mukodne, arconb@szna forro huvelyel 😊

Nono, a CS kevés erénye közé tartozik (vagy legalábbis régen tartozott), hogy volt balkezes fegyvertartásra lehetõség. Ott teljesen jó helyen volt a hüvelykivetõ. 😊

Bal kezes emberként én nagyon tudom értékelni az ilyen dolgokat. ^^

[NST]Cifu
Tehát elméletbe tudják, hogy kell lõni csak a gyakorlat hiányzik.
...
Tény, hogy aki mondjuk sokat játszik fps gamekel az legalább élesbe is meg tud fogni egy fegyvert. És nem tart annyi idõbe megtanulni a fegyver használatot.

Egy CS mint elmélet? Ez kb. olyan, mintha a Need For Speed valamelyik gyenge részével (Carbon, Most Wanted) akarnál valakit megtanítani autót vezetni. Magyarul csacskaság...

Láttam nem egy és nem két fiatalt, aki FPS játék tapasztalatokkal jött ki lõtérre. Külön öröm ilyen emberekkel foglalkozni, mert jó pár közülük a hamis önbizalmuk miatt azt hiszik, hogy értenek a fegyverekhez, és úgy vélik, hogy az ökölszabályok rájuk nem vonatkoznak. Aztán csodálkoznak, mikor ordibálva zavarom ki õket a lõtérrõl, mert arra képtelenek, hogy felfogják, hogy az éles lõfegyver nem játékszer, és például akadály esetén nem forgolódunk a fegyverrel a lõállásban.

Ebbõl a szempontból én jobban örülök a teljes laikusoknak általában, persze lehet, hogy csak nekem van szerencsém, de például jár minálunk három 14 éves lány ki a lõtérre. Sose volt olyan gondom, hogy ne követték volna az utasításokat szó szerint. Ha elmondom, hogy a fegyver csöve mindig a céltábla felé nézzen, akármi is történik, akkor azt betartják...

Már pedig mondjuk egy counter-strike gamer élesbe is be tudna tározni egy ak és tudná kezelni, ami akár az életét is megmentené.

Megnézném, hogy egy CS játékos tudja-e, hogy a tûzváltó kar egyáltalán mire szolgál, és hogy melyik állása mit jelent. Lévén ez nincs benne a játékban. A tárazás is mókás, vajon mitõl tudná a tárazást, amikor a tárkioldó az alap játékbeli AK modellen egyszerûen hiányzik...

[NST]Cifu
NEm az ODS alatt, hanem 2003-ban...

[NST]Cifu
Na szép, valakinek kiütöttem az üzenetét...

Na igen, egy apró bökkenõ van csak ezekkel a rohamnaszádokkal, a tengerállóságuk és a hatótávolságuk. Azaz megfelelõek,ha a gaz ellenség le akarja rohanni szeretett országukat. Partmenti járõrözésre megfelelõek. A tengerállóság alapfeltétele a méret, ami meg arányban áll a tömeggel. A hatótáv ugyancsak megfelelõ mennyiségû üzemanyagot vagy atomreaktort igényel, ami megint csak összhangban áll a mérettel. Amerika, mint a világ rendõre a világ összes tengerén és óceánján jelen kell, hogy legyen, a hordozóit kísérni kell, arra meg alkalmatlan egy ilyen rohamcsónak. Attól meg, hogy a saját partjainál kényszerül védekezésre, egyelõre nem tart. Egyszerûen nincs szükségük az ilyen hajókra.

Az indoklás látszólag teljesen helyén álló, és alapvetõen nem is lenne benne kifogás... csak éppenséggel még is van. Itt nem arról van szó, hogy akkor az US NAVY is építsen 220 tonnás kis rakétás gyorsnaszádokat, hanem az, hogy olcsó és sok egységet építsen a "kevés és drága" helyett. Igen, elsõre hülyeségnek hangzik, hiszen az US NAVY rendelkezik a legtöbb nagy méretû hadihajóval a világon. Csakhogy ezek ár/hatékonyság szempontból nem versenyezhetnek az "olcsó és sok" koncepcióval. Ez is a technikai fölény fals képét erõsítik - szerintem. A tengerállóság valóban méretfüggõ is, de egy 600-1000 tonnás egység már bõven lehet kellõen tengerálló, a hatótávolság pedig az ellátóhajóktól függ (az US NAVY így is minden hadászati területre külön ellátóhajó flottával rendelkezik). Itt olyasmire lehet gondolni, mint a Visby-osztály például.

Furcsa mód az US NAVY nem mindig volt a méretek bûvöletében, Elmo Zumwalt tengernagy vezetése alatt megpróbálták a nagy és nehézkes szuper-hordozók és cirkálók felõl az kisebb, de nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló, olcsóbb egységek felé. Az õ agyszüleménye volt a Perry-osztályú fregatt, amely végül egyedüliként valósult meg teljes valójában, és az US NAVY egyik legsikeresebb fregatt-osztálya lett. A többi terve nem tudott virágot bontani, mint a Pegasus-osztályú rakétás gyorsnaszád, amit 6 egység után leállítottak, vagy még a tervezõasztalon lelõtték, mint a Sea Control Ship-et, amely alapján végül a spanyolok megépítették a Principe de Asturias-t.

Kegyetlen fricska az US NAVY részérõl, hogy Zumwalt nevét egy méregdrága és hatalmas rombolónak adták. 😊

Én az utolsók közt voltam soros és nem ott "jöttem rá" hogy mûködik egy ak. Véleményem szerint ezzel más is volt így. De tény nem ártana valami gyorstalpaló a mostaniaknak is. Valami nemzeti gárda féleség.
3500-4000 merevszárnyú gép???
Az komoly.A wikipédián 2200 körüli veszteségrõl olvastam de lehet hogy akkor benéztem valamit.

Molnibalage
A légierõ veszteségeinek 95%-át a légvédelem okozta. Légiharcban kb. 100-200 gép veszett oda nagyságrendileg - fejbõl nem tudom a poston számot - a teljesen veszeség valami 3500-4000 merevszányú gép és kb. ugyanennyi forgószárnyas. A légvédelem által okozott veszteség több, mint 90%-a a csöves légvédelem volt. Asszem 210-220 gépet szedtek le légvédelmi rakétával.

Mert a korai Phantomokon nem volt csöves fegyver (a rakéták találati valószínûsége manõverezõ cél ellen meg ugye...)
A MiG-17/19 pedig sokkal inkább alkalmas volt manõverezõ légiharcra az amerikai ellenfeleinél, és gyakran (nem mindig!) közeli légiharc volt a csetepaté vége.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Pocsolyában fekve, szakadó esõben, melletted robbanó gránátok és becsapódó lövedékek között.
Még paintballban sem egyszerû néha az újratöltés, ha nincs megfelelõ fedezéked.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Üdv!

A vietnámi háborúban miért voltak olyan súlyosak az amerikai légierõ veszteségei?
Gondolom a légvédelem jócskán ártott a USAF-nek de a légiharcokból sem jöttek ki mindig pozitív gyõzelem-veszteség aránnyal.

SgtChris
Azért a game-hez képest a való életben egy Ak-nak van súlya (majd 3kg...)...amit egy kézzel tartassz, míg a másikkal kétségbeesve próbálod beszuszakolni a szintén nem pehelysúlyú 30-as tárat a fegyverbe. Nem mindegy a kéztartás, a mozdulatok helyes sorrendje. És akkor még nem beszéltünk arról mi van, ha ezt éles helyzetben kell végrehajtanod...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Punker
a pattogó gumilabdákat ne hagyd ki 😄

Itt a csízió! Gyerekekek! A mesterlövész fegyverekkel úgy lehet a legjobban gyilkolni, hogy egy szemvillantásra becélzod az ellenfelet, majd elsütés közben átrántod az emberke fején a szálkereszted és már kész is.

Amúgy azért balgaság, amit a srác írt. Mert ha a kezébe nyomnak egy pro játékosnak egy fegyvert és teszem azt végigköveti az egymilliószor látott mozdulatot, akkor is ott fogja elõször életében végigcsinálni. És ha nem pattan be a tár a helyére, akkor mit csinál? Kiesik csõrerántás közben és néz bután lukas melkassal?

Arról nem is beszélve, hogy a fegyver pucolásig el sem fog jutni, mert egy akadály már végzetes lesz az illetõnek.

Amúgy meg a játékokban aki sunnyog az köcsög camper, aki meg "profi" az fut mint a mérgezett nyúl, és sehol nem marad egy pillanatra sem meg.
Az ilyenhez sem erõnléte, se több élete nem lesz egy játékosnak IRL...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Fenrir
Én csak honvédig jutottam, de ezek kívül semmirõl nem szólt számomra a katonaság. Az elsõ 1 hónapban volt alakizás dögivel, egyszer még valami hülye tanfolyam is ahol meg kellett tanulni dolgokat. A sorkatonai pályafutásom alatt volt egyszer rajtam vv ruha, egyszer volt reggeli torna mert a hidegben és hóban nem volt kedve többé kimenni a századpk-nak, lõttem 10 vakot és 6 éleset és ezek után õrszázadban fegyveres járõr/felállított õr lettem.

Azért azt biztosan mondhatom, hogy cs-ben a tárazás animációja xar, úgy nem tudnád kivenni még a tárat sem, nem hogy berakni. Amúgy Ak-63D-m volt amit nem egyszer és kétszer szedtem szét eléggé kis darabokra, nem beszélve a számtalan tölténytár be és kitárazásról.

Hála istennek csak egyszer voltam konyhaszolgálatos ahol kipróbáltam én is a híres-neves krumplipucolást azzal a belül rücskös centrifugával, nem volt nagy élmény.

A halál csupán a kezdet...

En azt tanultam meg, ha sniper puskaval (csipa) ugralok es gugolok celzas kozben, akkor nem tudnak elloni.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

modellmaker
😊😊😊😊😊

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Azért nem annyira hülye ötlet ez, érdemes elgondolkodni. Mivel elég sokat játszottam / játszok CS-kal, így tudom, hogy egy bomba hatástalanításához 10 mp kell, ha nincs eszköz, és 5, ha van eszköz. Namármost Irakban és Afganisztánban hiány van bombaszakértõkbõl. Pedig tök pitiáner a dolog, a bombán levõ pittyegõ vörös fénybõl lehet tudni, hogy van-e értelme leguggolni mellé. Ha van legalább 10 másodperc a robbanásig, akkor elég csak odaguggolni mellé, és már készen is vagyunk. Az egyedüli kritikus pont, hogy a pittyegés gyakoriságát jól kell tudni megbecsülni. Ha ez már megy, akkor gyakorlatilag egy napi kiképzés árán profi bombaszakértõket tudunk küldeni Irakba.
modellmaker
Azt írtad, hogy az elméleti alapokat pl. egy "egyszerû" tárcsere meg lehet tanulni a gép elõtt ülve. Erre mondtuk mi azt, hogy nem, nem lehet. Mert hiába látom az animációt (tegyük fel, hogy az animáció helyes), nem az ragad meg az emberben a játék során. Valszeg te sem arról dicsekedtél, hogy "vazze, a CS-ben a múltkor annyiszor cseréltem tárat egy meccs alatt, hogy már álmomból felkeltve elmondom az animációt!", hanem arról, hogy adtál x darab fejest pisztollyal.

"Mert élõben tárat cserélni nem annyiból áll, hogy megnyomom az R betût."

Na ez az, és aki átkonfigurálta a billentyûzetet, az mit csináljon? 😊
CSben meg az m4 huvelykivetoje is a masik oldalon van. 😊 Ha tenyleg igy mukodne, arconb@szna forro huvelyel 😊

Attol hogy tarat tudsz cserelni, nem biztos, hogy ki is tudod pucolni, pedig meg a legendas AKnak is eleg volt anno, hogy vegigkusztam vele a nagygyakorlon, es mar nem is mukodott. 😞

Amugy meg honnan kap a CS-s gyerek AKt? MErt a lakossagnal nehany vadaszpuska meg parezer gazriaszto pisztoly van.
Probalna valaki a szlovakokat vagy a finneket megszallni. Vagy az USAt 😊

Lassuk be, buszkeseg ide vagy oda, de ha megszallnanak minket max a blahan tudnank kukat borogatni. Abba van rutin. 😞

Cifu: mire jutottal a nagy hadseregosszerakos projectben? Erdekelne a velemenyed. Nem vagy egyedul az ilyen gondolkodasban. En mindig arra jutok, hogy penz nelkul semmit sem lehet csinalni. Pedig jol hangzana 1000 db CV90 kulonbozo variansokbol 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Mindig is tetszett, amikor a Counter-Strike fegyverei balra dobták ki a hüvelyeket a jobbkezes fegyveren. Igaz, látványnak nem rossz, de a valóságban kicsit kellemetlen élményt lehetne belõle szerezni.
Mint egykori sor- és tartalékos katona (honvédtól szakaszvezetõig):

Nehogy azt higgye már valaki, hogy az egész sereg a krumplipucolásról szól!

Az elsõ két hónapban napi 5-10 alkalommal szedtük szét az AMD, inkább azokat pucolgattuk, mint a krumplit... (Aztán csak heti 4-5-ször az elsõ félévben)
Voltam olyan erõltetett menetgyakorlaton, teljes menetfelszereléssel (15km a Naszályban, márciusban 25fok meleg, téli ruházat), hogy 3 óra alatt 3 kilót fogytam - aktív sportoló létemre (elõtte heti 3x2.5 óra kézilabda edzés).
Amikor visszaértünk a körletbe, a váci srác kiöntötte a surranójából a vért...
Háromszor ástam lövészgödröt (egyszer komplett vegyvédelmi ruhában). Egy fekvõt, és két térdelõt.
Számtalan alkalommal kúsztam-másztam üvegcserepekkel és rozsdás kannákkal, lavórokkal teli felégetett nádasban.
Rohamoztam jó sokszor gázálarcban és vegyvédelmi ruhában. Külön humoros az aknamezõn levõ átjáróra zárkózás és nyitódás, VV ruhában, 30 fok melegben....
Voltam járõrbajnokságon. Ha nem a rüszüket AKARJA kihozni gyõztesnek a pk.-ság, akkor megyünk tovább a hadseregbajnokságra (de milyen hülyén jött volna ki, ha a sorállomány leveri a HT tiszthelyettes képzõsöket?)
Adtam 24 órás õrséget, 30-40-szer minimum. (Felállított õrtõl az õrpk.-ig voltam minden)
Kiképzést kaptam R-142 rádióállomás kezelésére.

Igen, krumplit is pucoltam. Egyszer. Beleöntöttük a krumplipucológépbe a krumplit.

És még történt sok más is...

Ezek azok a dolgok, amit számítógépes játékkal NEM lehet megtanulni.

Ulvar
Mondok én neked valamit lõttél már valaha életedben éles fegyverrel?

Én elmondom neked tavaly nyáron asszony pajtásnál voltunk van légpuskájuk és 10 - 15 méterre lévõ kis kólás dobozt nem tudtam ellõni felé lõttem jó 20 cm-el úgy hogy 10 éve FPSezek.

Ehhez képest asszony pajtás úgy telibe trafálta mint annak a rendje, én persze még újra tölteni se tudtam...sõt mondok jobbat a 8 éves kis öccse is eltalálta ugyanonnan ahonnan én nem. És úgy céloztam ahogy játékban tanultam. Na most ha még szeretnéd a tüzet szaporítani ám legyen.

Mi azért nem mondtuk azt az abszolút egyértelmû NEM választ mert teljesen abszurd az hogy ellõjön valakit egy játékos anélkül hogy tudná bármilyen alapját a folyamatnak. Le volt írva végig a válasz csak te nem értetted meg. De ez nem a mi problémánk.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

qtab986
Nálunk kivonták a rendszerbõl az aknavetõket? Mikor?

"Elmélet helyett a gyakorlatot írod le hogy kell éles helyzetben lõni. "
mint a dedóba mikor nem képes felfogni mi a téma 😄

Arról volt szó, hogy a néphadsereg átlagos krumpli pucolojához képest elméletbe hozza e hasonló szintet egy fps játékos. Természetesen egy sorozott katona elméletbe többet tud de az más kérdés, hogy harci helyzetben mennyivel jelentõsebb lenne. És erre irtam, hogy egy átlag fps gamernek meg van az esélye, hogy legalább egyet tudjon lõni.
Te pedig jössz a hülyeségeidel, hogy aki pro gamer az a élesbe is az lesz. Ezért mondom, hogy elöször olvas és utána okoskodj.

Molnibalage
Amen.