Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Persze a felhõ minden optikai vezérlés ellen jó megoldás. Én itt konkrétan az infracsalikra és a mostanában elterjedõ DIRCM rendszerre gondoltam. Az utóbbi ellen még nem tudtak kitalálni semmit.

Mo-n pedig nincsenek batárnagy hegyek(vagyis csak néhány). Ha berepülsz egy hegyes területre és a rakéta egy secre is elveszít már megy is a kukába. Én még nem hallottam kétszeres LOAL képességû rakétáról, fõleg nem MANPADS kategóriában. Esetleg majd a földön megjelenõ IR AA rakéták(Python 5(spyder), IRIS-T SL, AIM-9X), de ezek már más ategóriát képviselnek és DIRCM-mel szintén tönkre vághatóak.
Molnibalage
Proto, nincs rendszerben még. Idén kezddik gyártani. Ha végre tényleg komoly mennyiség készül belõle, az akkora ugrás lehet az orszok számára, mintha a jenkik F-4E-rõl ugrottak volna egybõl a '90-es évek végi F-15E-re, de sok térne még nagyobb ugrást jelenthet nekik. Egy szép jövõ ígérete, de egyelõre csak ígéret. Majd meglátjuk.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ebbõl a gépbõl kb 3-4 darab létezik tesztelési fázisban, de már gyártáshoz közel.
A mai orosz technika kezdi utolérni a nyugati színvonalat, ez egy elég ütõs kis gép lesz, ha egyszer elkészül hozzá az RVV-SD(az R-77 utóda).
De a radarkeresztmetszete még mindig óriási, bár elvileg csökkentették a su-27-hez képest.
Molnibalage
Az, hogy zavarhatatlan, az erõs kifejezés. Belerepülsz az elsõ felhõbe, oszt jónapot. Erõsen idõjárásfüggõ az alkalmazása továbbá a célnak folyamatosan látszódnia kell. A hagyományos MANPAD, ha indíva volt, akkor is célra megy, ha a gép elrepült és te már nem látod valami tereptárgy blokkolás miatt, de az cél felé repülõ rakéta még igen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Igazából nekünk, mint ahogy a csehek csinálták RBS-70-t kellett volna venni. Egyetlen hátránya, hogy elég nagy, 2-3(ha kell tartalékrakéta, akkor 3) ember kell a szállításhoz. Viszont zavarhatatlan a lézeres rávezetés miatt, egyedül manõverekkel lehet kitérni elõle. Ebbõl adódóan nagy gyakorlat kell a rávezetéshez. Létezik jármûre telepített változata is, az újabb BOLIDE rakéták pedig közelségi gyújtóval vannak szerelve.
és errõl mi a vélemény.
Mivel nem tudok olvasni<#vigyor3>nem tudom az adatait.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_F%E2%80%9315_Eagle_l%C3%A9gi_gy%C5%91zelmei

Itt az F-15 gyõzelmi listája. 100+ lelövés, 0 veszteség.

Mi ellen használták sikerrel, várj kitalálom: MIG 21/23 esetleg 29.

Mégis mi ellen használták volna? A saját F-16-osaik ellen?

Az R-27-nek egyetlen elõnye van az AMRAAM-mal szemben, mégpedig az, hogy gyorsabb. Ezt a laski(Lengyelo) F-16 század parancsnoka köpte el.(Lengyeleknek c-5 vagy c-7 AIM-120-k van?)
Tehát ha egyenlõ távolságról indítanak, és az R-27 tényleg annyival gyorsabb abbor leszedheti a gripent, de addigra az AMRAAM már átvált aktív vezérlésre és gép nélkül is találhat. Ehhez viszont egy öngyilkos szu-27 pilóta kell, valszeg inkább menekülõre fogja.
Az F-15c és a Gripen kb egyszerre látja meg egymást a radaron(load diffuser 2008), egy szu-27 méretben és RCS-ben is nagyobb, a radarja pedig említésre se méltó( a régieknek--> az ukránoknak ilyen van).

1 gripen vs. 2 szu-27 meg nem lesz, mert a gépek géppárban mennek, ráadásul a Gripenek Mo-ról elég pontos földi rávezetést kaphatnak, így már csak indítás elõtt kell lokátort kapcsolni. Vagy hátulról IR-rakétát indítani.
Molnibalage
Ez nem hit kérdése, a légigyõzelmek dokumentálva vannak. Ja persze, neked minden hazugság mi? Irány a konteó és NWO topik, ezek valóak neked.

Molnibalage
Pakisztán használta emékeim szeritn India ellen. Õk nagyrészzt Mirage-2000-re repültek a kb. 10 évvel ezelõtti háborúban.

Molnibalage
Az elsõ indítás során nem indult be a menehajtómû. A másodiknál nem végzett manõvereket a rakéta. A harmadik már jól mûködött.

Az is elõfodult, hogy madárraj hozgta mûködése a közelségi gyújtót. Ez ne mindennapos eset, nem a rendszer hibája. Igazság szerint ebben többet tud a Stingernél, mert azon nincs közelségi gyújtó.

Fenrir
Ez a topik nem lesz számodra egy sikertörténet. Cifu mindjárt jön és kipurgál 😊

A halál csupán a kezdet...

ot-40 = of-40 (palmira s1 stb)

Szent Haba-kukk

A srácnak annyiban igaza van, hogy még a "pénzügyi világválság" elõtt jobbfajta befektetés lett volna vasba önteni a hitelpénzeket. Mostanság kialakult viszonyok között a kistérségi együttmûködés már inkább kifizetõdõbb. "Hülyeségekkel" könnyû és olcsó elkábítani egy kissebb közép-eu országot. Gondolom nem lehet egész véletlen hogy a Szlovákok is a közelmúltban rástartoltak régió a vérmókusa címre. Mindennek van elõnye-hátránya bármit is csinálunk, kérdés melyik végét fogjuk meg a munkának /és miért/, ha már nekikezdünk 😊
Katonai fejlesztésekrõl meg iparról annyit hogy nemcsak Izraelnek, de pl olaszoknak is egész jól bejött (nem is gyõzném hirtelen sorolni a fejlesztéseiket), ha csak a 20%-a megvalósulna kishazánkban az önmagában
egészséges szintre hozná a K+F ágazatot. MH-ról és másegyebekrõl nem is beszélve. Amúgy fölrajzi elhelyezkedésünkbõl adódóan mindenképp vmilyen minõségi haderõt felkéne tudnunk mutatni K-Ny határmesgyéjén, ami mondjuk egy 80%-os abszolút védelmi szinthez elégséges. Értem ez alatt azt hogy tõlünk párszáz km-re Bécsben az egyik legmagsabb az EU-s életszínvonal, keletre (és ittis néhol) pedig a világon az egyik legalacsonyabb (az átlagbérszámításokkal meg ellehet húzni a sunyiba).
Épp tegnap nézegettem lengyelek és csehek? BMP upgrade-jeit... BWP-1M elnézést emlékzetbõl😊 írom , másutt nem a kohókba vezetett az útjuk, nem egy nagy mûvészet más megoldást keresni. Ráadásul még olcsó platform lehetett volna, most kínomban a szingapúri Bionix-et nézegetem, meg a lánctalpas SEP-et (svéd mûanyag teherbírás zéró) amik hasonló kategóriák lennének, de egyiksem az igazi. A Qinetiq-Vickers plasztik tank teccene ha gyártana vki olyat, olcsón. Szóval én is inkább azon a váleményen vok hogy magad uram ha szolgád nincsen /mivel a konkurens gyártók minimálisan is 3-4 milka körül vesztegetik hasonlóan attraktív kialakítású darabokat. Szóval egy platform (pl.OT-40 mintájára) nem ártana mindazokmellé ami olcsón beszerezhetõ. Ebben az iparban inkább az szokot lenni a gond hogy a konkurens lobbi megveszi a politikusokat, tehát akarat kérdésének tûnik. Gyártósor import kérdésben sztem spanyolokkal lenne érdemes egyeztetni nekik nehéz-finom iparban sok tapasztalat felgyûlt és épp szükségét is látnák mindennemû "támogatásnak" , de vannak még variációk , ha nem õk akkor mindjárt ott vadkeletrõl szinte bárki India, Singapore stb - az õ termékeikkel úgyis a logisztika, alkatrészutánpótlás/biztonság a legnagyobb gond-, britek hozzánk képest sajnos mindig túl nagyban játszanak , szóval mindenképp kéne partner, persze nemtudom Közép-Ázsia minek számít mert oda még mindig mi adunk el 😮

Szent Haba-kukk

Mi ellen használták sikerrel, várj kitalálom: MIG 21/23 esetleg 29.
A te szövegedben is sok a valszeg (gondolom valószínûleg jelent).
Köszönöm. Gyakorlom az értõ olvasást<#zavart1>.
Te/tik meg nõjetek fel végre! Pisis kisfiúk csorgatják a nyálukat az AIM- 45872873r28736r276528-re. kurvára hülyék, mindent elhisznek, amit olvasnak, olyan naivak, hogy az fáj. Az nyugtat meg, hogy az ilyen kispályás könyvmolyok sose kerülnek döntéshozó helyzetbe, mert kurva "okosak és olvasottak" de impotens buzik is egyben.
Akinek nem inge ne vegye magára. Vagy mégis<#zavart1><#vigyor1><#wow3><#gunyos1><#mf1><#mf1><#mf1><#mf1><#mf1>.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Miert, mit rontottak el az elsõ teszten, és hogyhogy a második sikeres lett?

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Palinko
szóval csak az a személy lehet hiteles számodra aki nyilván még életében nem hazudott, vezetett minden típust amit össze szeretnél hasonlítani és nyilván saját magával dogfightolt hogy ne legyen a pilóták képességei közti különbség. na miután kilõtte saját magát, természetes hogy eltett minden adatot hogy ilyenkor felvágjon vele itt sg-n hol máshol.

hmm sajnálom ilyen embert nem találtam facebookon sem szal nyilván nincs <#idiota>

be kell érned a brossúra adatokkal, és a pár sztorival amit megjegyeztek a topicot látogatók.
Hagyd, csak provokál mindket. Nem ért hozzá egyáltalán, és nem olvassa el amit mások írnak. Szóval a "funkcionális analfabéta" találó kifejezés.

Molnibalage
A rakétáknál tisztában kelle lenned azzal lenni, hogy bármilyen fasza is a rendszer, ha kinematikai hatótávon kívûl indítod, akkor egyik sem fog találatot elérni, de még azon belül sem garantált, mert kitérõ manõverek a rakéta effektív hatótávolságát menet közben vágják meg azzal, hogy erõs fordulóra kényszerítik a rakétát. Az elsõ tényleg arcpirító Mistral éleslövészetet leszámítva jól mûködtek az éleslövészeteken.

Élesben használták már és ott tényleg elég gyengén muzsikált, de valszeg pont a fenti okok miatt.

Az meg tényleg érdekelne, hogy mitõl sülne fel az általad említett két technika, mikor az F-15A verziója fényes sikerrel volt használva már az elõzõ generációs raktétafegyverzettel is 1982-ben, 1991-ben is. F-15A + AIM-7F és F-15C + AIM-7M rakétákkal.

Egy szóval sem írtuk, hogy a Szu-34 szar. Talán mielõtt idejössz flélemni sajátítsd el az értõ olvasást.

Kezdem azt érezni, hogy ebben az országban túl sok a funkcionális analfabéta van akik ráadásul totál hülyék is. Halálos kombó.

Azt had osszam már meg veletek a csúcstechnika bukásról, amikor olvastam a MATRA MISTRAL tesztjét ahol 10 indításból egyse mondom egyse!!!! talált.
Pedig mennyit áradoztak, hogy ettõljobbkishatótávolságúrakétarendszerennyipénzértnincs!!!!
Ugyan ezek fognak kiderülni a Super Hornetrõl, Alaskában állomásozó F-15-rõl, F-22 tuti.....
De a továbbiakban csak akkor szólok ide, ha lesz valami bizonyítékom valamilyen külföldi portálról, hogy pld a Su 34 nem is olyan szar mint ahogy mondjátok.

Molnibalage
Igen, ez a hír még olyan 2001 táján volt. Asszem a 2001 április számban volt talán, de mindenképpen tavasz táján. Azért emklékszem rá, mert akkor közeledett az érettségi fenyegetõ réme. 😊

Van bennem provokatív hajlam. De ha megnézed az elsõ mai hozzászólásom látod csak a kedvencem a SU-34-rõl áradoztam, fantáziáltam.
Egybõl kimásolták a fele szöveget és "kijavították" az õ általuk hitelesnek vélt adatokra.
Ti se tudtok szart se😊 csak a papíron létezõ adatokat majmoljátok. Egyáltalán van itt valaki aki vezetett vadászgépet????, vagy mi hadmérnök és ismeri mi hogy merre???

Molnibalage
A 2 milliárd is inflációs értéken számolva eredeti új gépként igaz, nem maradvány értéken* vagy min. 1991-ben még "csak" 770 millió dollárt írtam. Ma olyan 2,2-2,8 milliárd attól függõen, hogy hol olvasod.

160 gépet akartak eredetielg gyártani, de az idõsebb Bush egyik utolsó akciója volt az, hogy a gép gyártását elkaszálta ott és ahol éppen tartottak. Talán ez az egyetlen olyan gép, amibõl a prototípusból is bevethetõ harci gépet csináltak végül, mert annyire kevés készült belõle. Ha csak annyit csináltak volna belõle, mint a B-1B-bõl, akkor egy gép ára akkor alig lett volna magasabb egy B-1B áránál, vagy max. 1,5-szerese.

*Fúj, micsoda közgázos szavak... 😊

Molnibalage
A probléma az, hogy anány helyen jársz, annyi adatot olvashatsz. E-27ER-re látam már 110km-et is. Egy mérõszámmal amúgy sem lehet jellemezni ezt.

Egyébként a valós indítási - és nem hatótávolságról - az éles alkalmazás nyújta a legszemléletesebb képet. 30 km távolságról is igen ritkán - vagy talán soha - nem indítottak éles helyetben középes hatótávolságú légiharc rakétát. Az ODS és AF alatt is 15-22 km táján indították õket, hogy a megtámadott cél nem omlassza össze pikk-pakk a DLZ-t. Lényegében a NEZ határán indították a rakétákat. Legalábbis szerintem.

1 db Gripen vs. 2 db Szu-27 szerintem=Gripen dead

Mostmár tudom, hogy feleslegesen magyaráztunk neked rakéta hatótávolságokról, rávezetési rendszerekrõl, te ezt a fejedbe vetted, és tõled aztán ezekután a valóság bármi lehet, nem hagyod hogy észérvekkel meggyõzzenek.
A véleményedet, látásmódodat láthatóan az észérvek és a valóság nem befolyásolják.

Miért van az, hogy eddig minden Jobbikos, akit megismertem ilyen hozzáállású volt?

Az mindenesetre biztos, hogy te semmiféle Top Gunt, Aranysast vagy más szaklapot nem olvasol/olvastál, mert akkor nem mondanál ekkora marhaságokat, sõt, talán még értenéd is mirõl beszélünk itt.

Szerintem is csak trollkodni akarsz itt. Amiben nem fogunk asszisztálni a továbbiakban.

Voyager5
Jól emlékeztem akkor, de nemvoltam benne teljesen biztos.

2 milliárd USD iszonyat darabjáért, még akkoris ha tudtommal ebben _minden_ benne van, és csak huszon valahány darab épült.
Egyik régebbi Aranysasban, vagy Top Gunban lehoztak egy cikket, miszerint lehet, hogy egy szokatlan fejlesztésnek köszönhetõen + tolóerõt tudtak kicsikarni a gépbõl (ha jól emlékszem akkor valami töltéskülönbséges dolog a szárnyvégeken), ezáltal a hatótáv is jelentõsen nõtt. (Ami ennél a gépnél iszonyat nagy ugye).
Ha valami nem pontos akkor sorry egy ideje nem követem. <#miaz>
AIM-120 C/D:50 km
R-27R:30 km
R27ER:50 km

Szóval a sztenderd R-27R és az AMRAAM hatótávolsága között van vagy 20 km különbség. A megnövelt égésidejû R-27ER tud papíron 50 kmt.

Az R-27R és az R-27ER félaktív, az R-27AE volt aktív, de tudtommal az AE bõl csak néhány száz példány készült, és mind az orosz hadsereghez került. A T és ET változatok az infrafejesek.

De azt gondolom ezeket pont neked, több évnyi Falcon fejlesztés után nem szükséges magyaráznom. Ahogy azt sem, mennyit érnek a gyártók által feltüntetett, ideális körülmények között mért hatótávolság adatok.

Molnibalage
Jó. Most már majdnem biztos vagyok benne, hogy csak trollkodni jöttél.

Kérdés: Izraelnek honnan telik olyan spéci cuccokra. Nem csak a gazdasága miatt hanem az akaraterõ miatt is.
Leopard 2 AV? Akkor megint egyik gödörbõl a másikba. Nem soká kijön az M1 utódja, az követi a többi. Megint lemaradásunk lesz.
És megint csak a kérdésem a következõ: ti mindent elhisztek a nyugati haditechnika cuccok nyugati sajtóban megjelenõ híreirõl???? Naivitás? IGEN.
Most ha fognám magam bemagolnám a TOP GUN, Haditechnika, Aero magazin részrehajló megerõsítetlen információit, akkor überbrutál-szakértõ lennék????
És igen inkább látnék egy haldokló harckocsigyárat Dunaújvárosban, mintsem bámuljam az fölösleges autópálya alul -felüljárókat a pusztaságban<#gunyos1>

Molnibalage

Molnibalage
Nem feltétlenül civilek ellen vetném be az ideggázt, bár a katonai egységek összeomlott gazdasági támogatással sokkal könnyebben felszámolhatóak. Nemdebár?

A modern háború nem tart addig, ha keményen neki mész az ellennek. Egy hagyományos nagy léptékû nyílt háborút azzal vívsz meg, amid a kezdetekor van.

Többek között ezért is volt szerintem állatság már a Sivatagi Vihar alatt is szétbobázni irakban azokat az iparágakat, amik békeidõben fontosak, bár katonai célpontok is lehetnek. Kõlajfinomítók pl. ilyenek.

1 db Gripen vs. 2 db Szu-27 szerintem=Gripen dead

A gyakorlatokból és éles helyzetekbõl leszûrt eredméyek nagyon nem ezt mutatják.

Mit tud az a gép annyi többlet pénzért amit 3 db 4. generációs nem tud?

Pl. csökkentett észlelhetõségû. Amit az ellen nem lát, az ellen nem tud küzdeni. A gép harci övezetben M1.6-tel süvít utánégetõ nélkül és gyorsulása is mindent felülmúl. Lényegében akkor bocsátkozik harcba, amikor akar. Akkor lép le, amikor akar és minden másnál hosszabb a karja, mert a rakéta indítási sebessége meghaladja minden más gépét. Ráadásul aza rakéta ma már részben AIM-120. Soroljam még?

A probléma az, hogy 2+2=4 szintû dolgot kérdezel meg, akkor talán ne olyan nagy arccal és 8 felkiáltójellel tedd...

mert ÉN kevesebb dezinformációval rendelkezem

<#falbav><#szomoru1><#banplz>

Voyager5
Legdrágább a B-2 <#eplus2>
Elhiszek én mindent CIFU-nak bár semmit nem tudok róla. Honvédelemhez van valami köze?
Nem feltétlenül civilek ellen vetném be az ideggázt, bár a katonai egységek összeomlott gazdasági támogatással sokkal könnyebben felszámolhatóak. Nemdebár?
Én ezt fórumnak tartom, elolvasom mindenki véleményét, de az igazság szerintem eltér attól amit az Interneten terjengõ álhírekbõl ki lehet szürni. A puding próbája az evés. Igazán elvihetnének 4-5 Gripent Afganisztánba pár bevetésre.
1 db Gripen vs. 2 db Szu-27 szerintem=Gripen dead<#zavart1>
A legnagyobb bajom a nyugati cuccokkal, hogy egyik drágább mint a másik. Most melyik a legdrágább gondolom az F-22. Mit tud az a gép annyi többlet pénzért amit 3 db 4. generációs nem tud?????????
Ja igen! én kérek elnézést, már megint, hogy haditechnika topikban emberek megölésérõl beszélek.<#zavart1>
De ez szélmalomharc, mert ÉN kevesebb dezinformációval rendelkezem, így nem tudom hatékonyan felvenni a versenyt a részrehajló könyvmolyokkal szemben.

Molnibalage
Az AMRAAM és R-27R max. indítási távolsága között ugyanazon célra kb. egyforma. Az R-27ER indítási távolsága meg nagyobb. "Apró" gond a félaktív vezérlés, bár amennyire tudom az R-27 kombinált, mert a rávezetési szakaszban kap korrekciós adatokat, mint az AMRAAM.

Ne haragudj, de tényleg roppant felületes a haditechnikai tudásod, és a relitásérzékeddel is problémák vannak. Nekem semmi bajom a politikai beállítottságoddal, de szerintem mindíg meg kell maradni a realitások talaján, különben idõvel csúnyán megégeti magát az ember.

Tudnod kell, hogy a magyar honvédség jelenleg nem lenne képes semmiféle támadó hadmûveletre más ország ellen, sõt, a védekezésre se sokáig. És itt már országok alatt ne a nagyhatalmakat értsd, hanem szlovákiát vagy ukrajnát. Igazság szerint mondjuk egy szlovák támadásnak jó ha néhány napig ellen tudnánk állni.

Érdekes módon az általad ekézett Gripen az egyetlen harceszköze ma magyarországnak, ami minden tekintetben megfelel az elvárásoknak.
Látom hogy nem sokat tudsz a repülõgépekrõl, maradjunk annyiban hogy a két Ukrán Szu-27-es régen halott lenne mire egyáltalán lehetõségük lenne indítani a rakétáikat. Az aktív radarvezérlésû AIM-120C AMRAAM rakétákkal felszerelt magyar Gripeneknek nem ellenfél a harminc éves szovjet félaktív radarvezérlésû R-27R rakétával felszerelt Szu-27-es.
Ha megnézed, észreveheted, hogy pusztán elméleti hatótávolság terén is van a két rakéta között vagy 30 km különbség az AMRAAM javára, és akkor az R-27 félaktív radarvezérlésébõl eredõ súlyos hátrányokról ne is beszéljünk(nem tud kifordulni rakétaindítás után az érkezõ ellenséges rakéta elõl, mert akkor a rakétája elveszti a rávezetõjelet, és tehetetlenül lezuhan)

Amiket a továbbiakban írsz, annak sincs sok értelme, egy harckocsi gyártása nem akaraterõ, hanem gazdasági kérdések függvénye. Magyarországnak jelenleg olyan haditechnikai gyártókapacitása sincs, amivel egy saját kézifegyver gyártása lehetséges lenne, nemhogy egy harckocsié. És minek gyártanánk saját harkocsit(milliárdokat ölve a fejlesztésbe és a gyártókapacitás felállításába, ha egyszer fillérekért vehetnénk világszínvolalú használt Leopardokat a németektõl)

A továbbiakhoz még annyit, hogy az F-15E egy taktikai bombázó, az F-15C a típus vadászváltozata. És nem, az oroszoknak a mai napig nincs rendes aktív radarvezérlésû légiharcrakétájuk, az R-77essel a mai napig problémák vannak, és messze nem nyújtja azt a színvonalat képességeit tekintve, amit akár egy húsz évvel ezelõtti amerikai AIM-120 AMRAAM.
Nem beszélve a mostani C és D változatúakról. Az oroszok óriásit buktak az R-77essel, amit igyekszenek erõsen titokban tartani, de jól mutatja a rakéta képességeit hogy alig terjedt el az orosz légierõben, és továbbfejlesztése helyett már javában dolgoznak az utódján, mert annyira rossz konstrukció volt.

Szóval nincs semmi baj azzal hogy jobbikos vagy, de egyrészt ne itt hangoztasd, mert ez egy politikamentes fórum, másrészt törekedj arra hogy a realitások talaján állj. Jelenlegi nézeteid ugyanis (szlovákia megtámadása, magyar harckocsi és kézifegyvergyártás) köszönõ viszonyban sincsenek a valósággal. És ezzel nem megsérteni akarlak, csak éppen ezek a tények.

Cowie
"Én magyarországot (Jobbikos vagyok) mini Izraelnek szeretném felfejleszteni. saját vadászgép gyártását hagyjuk, de saját nehézharckocsi, kézifegyverek, közepes és ki hatótávolsági légvédelmi eszközök, robbanóanyagok, sorozatvetõk gyártását megoldhatónak tartom. Csak ezek legyártása után nyilván használni is kell õket, tanulva mások hibáiból."
Saját hordozót esetleg nem kellene fejlesztenünk és építeni a Balatonra? <#wilting>
Nem hiszem, hogy Mo. kaliberû (lakosság szám, GDP) országnak lenne lehetõsége ilyen jellegû fejlesztéseket véghezvinni. Nálunk sokkal nagyobb országoknál sem vágnak bele ilyen fejlesztésbe. Választék van bõven lehet jó cuccot olcsón venni is.

"De azt nektek is be kell látni ha non stop 24 órás több napi esetleg hétig tartó folyamatos csapást kell mérnünk..."
Mégis ki a fenét szeretnél napi 24 órában folyamatosan bombázni? Mért is lenne az jó nekünk?
Egyébként mint ahogy ezt többen elõttem is írták, nem túl sok ország van aki egyébként ezt végre tudja hajtani.

Molnibalage
A "229"-es hajtómûvek tolóereje nagyobb, de hogy utazó teljeseítményen milyen a fajlagos fogyasztása, arról gõzöm sincs. Szerintem nem nagyon tér el a két gép harcászati hatósugara légiharc konfigurációban.

A hangsebesség felé gyorsulás csak 30% körüli üzemanyag mennyiség esetén van és ehhez kb. 0,8 Mach táján kell függõlegesbe vinni a gépet. Harci konfigurációban erre nem képes. (A Streak Egale adta elõ ezt a mutatványt.)

Voyager5
Hát ezt nemtudtam, USAF-ból indultam ki.

CFT-k nélkül vajon milyen hatótávja lehet?

Tolóerõ/tömegrõl, meg ha jól emlékszem egyike azoknak a gépeknek, amelyek függõlegesen felfelé is képesek átlépni a hangsebességet. (elég durvák azok a F100-PW-229-ek)
F E R I
Köszönjük Emese... Ha Cifunak nem hiszel, akkor inkább már no comment...

Csirkemell nélkül nincs élet!

Nos ez esetben a SU vs Gripen összecsapás eredménye 0:2 a Gripenek javára. 😊

Molnibalage
A RokAF tervezte, hogy idõnként tiszán vadászként is használja az F-15K-t CFT nélkül. Ebben az esetben valószínûleg az a világ lejobb tolóerõ / tömeg aránnyal rendelkezõ vadászgépe a rendszerben levõk közü az F-22-õt leszámítva.

Molnibalage
Van. 40 db (imitátor gyakorló példányos és talán súlymakettek is) C-5-ös, ha jól emlékszem.

Molnibalage
Emlékeim szerint összesen 1 db Szu-30MKI zuhant le.

De azt nektek is be kell látni ha non stop 24 órás több napi esetleg hétig tartó folyamatos csapást kell mérnünk, egy külsõ ellenségre, nagy számú gépre van szükség, mert a leszállást követõen valamelyiken a karbantartás TMK néha 17-20 órát is igénybevesz.

Halkan megkérdem, hogy te most ki ellen fegyverkezel? A világon jelenleg egy állam képes egy adott terület felett megbízhatóan 24 órás BARCAP és on-call CAS bevtések biztosítására távol az otthonától. Ez az USA. Határaihoz közel képes még Izrael és pár erõsebb NATO állam. Nekünk nem ez ellen kell felkészülni.

Elnézeést a stílusomért csak néha nekem úgy tünik, hogy nagy csecsemõk nem tudják hogy ezek a technikai mûremekek (mindegy orosz vagy nyugati)potenciálisan emberéletet hivatottak kioltani.

Igen. Ettõl függetlenül csak a bolod áhítozik annyira éles használatunkra mint te és legfõképpen nem civiliek ideággázzal támadására. Bocs, de nayon vérpistikés kommenteket nyomsz.

Én magyarországot (Jobbikos vagyok) mini Izraelnek szeretném felfejleszteni. saját vadászgép gyártását hagyjuk, de saját nehézharckocsi, kézifegyverek, közepes és ki hatótávolsági légvédelmi eszközök, robbanóanyagok, sorozatvetõk gyártását megoldhatónak tartom. Csak ezek legyártása után nyilván használni is kell õket, tanulva mások hibáiból

Az valami sajátod adottság, hogy minden turbómagyar el van szakadva a valóságtól? Légvédelmi rendszereket és nehéz harckocsikat nem 10 milliós ország fejleszt és nem egy olyan, ami a mi ipari szintünket képviseli. Értelme sincs. Minek fejlesztenék, mikor bagórét lehet venni levedlett Leo2-t és még mást is? Pénzkidobás a nagy semmire. Kézifegyver és személyi felszerelések kiegészítõi simán beleférnek.

Megkérdõjelezem, hogy minden megfelelõen és úgy müködik, mint ahogy a brossúrában meg van adva.

Remek. És miért csak ezét? Milyen alapon? Bocs, de a trollkodás határán van az, amit itt most elõadsz.

Az F-15E az etelaon elfogó vadászgép légvédelmi feladatokat ellátó vadászgépek terén.

Ezzel nagyjából egyet lehet érteni, de nem pontos. Elvben lehet erre használni, de az USAF nem erre használja. Arra ott van az F-15C/D és F-22.

Azt meg ne mond már hogy az oroszoknak nincs teljesen "lõj és felejsd el LL rakétájuk" ugya már ugyan már

Alapvetõen egyik sem ilyen, mert az aktív radaros légiharc rakétáknak is a lehetõleg minél hosszabb idieg adott MCG jelek vétele kívánatos fõleg zsúfolt légtér esetén. Az R-77-et összevetni egy 20 éves folyamatos evolúcióval rendelkezõ AIM-120C-7-tel vagy az új D-vel elég vicces dolog.

Kezdhetnéd a jobbosnáculást mondjuk azzal, hogy megtanulsz magyarul.

Amugy a Gripenjeinkhez van AMRAAMunk?

Voyager5
Az F-15E az etelaon elfogó vadászgép légvédelmi feladatokat ellátó vadászgépek terén.

Kicsit kukacoskodok, de az E verzió sokkal inkább csapásmérõ, mintsem elfogó gép, azok a hagyományos C verziók.
India: hány is zuhant le eddig? 12-3??
Ausztia: nos igen ez attól is függ, hogy egy ország mire rendezkedik be. De azt nektek is be kell látni ha non stop 24 órás több napi esetleg hétig tartó folyamatos csapást kell mérnünk, egy külsõ ellenségre, nagy számú gépre van szükség, mert a leszállást követõen valamelyiken a karbantartás TMK néha 17-20 órát is igénybevesz. B1 bombázonk nincs (hála isten) de asziszem annak minden bevetése után vagy 30 repült óra szinte teljesen kibelezik a gépet.
Várom a Gripenjeink elsõ bevetését mit tudnának felmutatni egy vagy 2 db ukrán szu 27-el szemben.
Elnézeést a stílusomért csak néha nekem úgy tünik, hogy nagy csecsemõk nem tudják hogy ezek a technikai mûremekek (mindegy orosz vagy nyugati)potenciálisan emberéletet hivatottak kioltani.
Én magyarországot (Jobbikos vagyok) mini Izraelnek szeretném felfejleszteni. saját vadászgép gyártását hagyjuk, de saját nehézharckocsi, kézifegyverek, közepes és ki hatótávolsági légvédelmi eszközök, robbanóanyagok, sorozatvetõk gyártását megoldhatónak tartom. Csak ezek legyártása után nyilván használni is kell õket, tanulva mások hibáiból.
Amúgy a Grippen egy csálé egyhajtómûves gépnek tartom. Megkérdõjelezem, hogy minden megfelelõen és úgy müködik, mint ahogy a brossúrában meg van adva.

Azt meg ne mond már hogy az oroszoknak nincs teljesen "lõj és felejsd el LL rakétájuk" ugya már ugyan már.<#nevetes1><#gonosz1>

Gundark 1 1
Ahhoz hogy az SH ennyire le lett kutyázva gazdagon benne van a vadászrepülõ maffia, akik a "vadászgép" az F-14-es helyett kapták "ezt". Elegánsan átlépnek azon a problémán hogy mennyi nyûgje volt a Tomcatnek (terhelés korlátozás, állandó folyások, iszonyat mennyiségõ javítási idõ és pénz stb.) Az F-18-cal semmi gond nincs ami ne fordult volna elõ másik projektben.
[NST]Cifu
Tudom az indiaiak bes/*zopták a Szuhojokkal, de szerintem az az üzemeltetés miatt volt.

Miért is szopták be? <#fejvakaras>

Magyarországra is kb 35-45 db Su-34-est vennék.

A nálunk sokkal tehetõsebb Ausztria 15db Eurofightert vásárolt, azért lássuk be, hogy elsõ sorban olyan légierõre van szükség, amelyiket el tudunk tartani. Nem sokat ér a nagy számú géppark, ha nem repülhetnek vele a pilóták...

Továbbá én jelenleg nem a vadászgépek terén látok elsõ sorban problémát a Magyar Légierõ terén, hanem inkább a kiképzõ gépek terén (az Albák repideje lejárt, váltótípus nincs) és a szállítógépek terén (az An-26-osok kiöregedtek és nagyon elavultak), illetve a helikopterek terén (Mi-8/-17 gépek elöregedése, Mi-24V/P elöregedés illetve kis mennyiség).

em ismerem a Gripen minden jellemzõjét, de ha jól emlékszem a "minimal beugró" verzót vettük (béreljük) nemebár???

Nem, a JAS-39C/D változattal azonos elektronikájú JAS-39EBS HU verziót repülik a pilótáink, ez egy modern és jó képességû gép.

SuperHornet úgy tudom egy ipari hulladék lett.

Ipari hulladéknak azért túlzás nevezni, nem rossz gép az, bár kisebb problémák elõfordulnak vele kapcsolatban, ez tény.

Én teljesítmény alatt a max. sebességet hatótávolságot rep. magasságot értem.

A Szu-34 egy csapásmérõ/könnyû bombázó gép, akkor miért ezt hozod fel példának? Ugyanis ez még a Szu-27SzM-nél is rosszabb rep. sebesség és rep. magasság terén. Hatótávolságban jobb, de az más kérdés...

Ezekkel a modern fegyverekkel kétlem, hogy "fordulózni fog egymással a (F-22, vs. J-17 pld.)

Azért ahhoz jó BVR fegyverek is kellenének. Az AIM-120C/D, a MICA ER/IR vagy a közeljövõben várható Meteorhoz hasonló orosz rakéta pedig azért még nincs elérhetõ távolságra. Az R-27 széria pedig félaktív, ami bizonyos problémákat vet fel (a gép nem végezhet komoly manõvert a rávezetés idõtartama alatt).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Remélem nem bannolnak a naci... beszólásaimért mellõzöm ezentúl felvetni, hogy harci gépekkel harci cselekményeket valósítsunk meg<#schmoll2><#zavart1>.
Az mindig érdekelt, hogy egy haditechnika cikkíró honnan szerzi az információkat híreket. (hacsak nem az F-22 gyárban dolgozik).
Mert F-22 nem vívott légi csatát, SH sem, JSF sem, F15E (ez nagyon tetszik ha igazak a paraméterek 8 rakéta egyszeri indítása)??? (hát ha lepukkant Mig-21, MIG-29 egyszer egyszer összetalálkozott).
veszem a fáradtságot összegyûjtöm az infókat a Szu27 és attól modernebb tipusokról. De azt elõre boritékolhatom min 2 ha nem 3 db jön ki egy F22-es árából.<#zavart1>

Molnibalage
Hatótávolság terén harci konfiguráciban is versenyképesek a MiG-25-tel szemben a mai gép fõleg, mert légiutántölthetõek, míg a MiG-25 nem.

A fordulóharc esélye meg bizonyos helyzetekben véleményem szerint meglepõen nagy lehet, bár a fordulóharc is elég sokféle lehet, nem feltétlen a klasszikus dogfigh jöhet számításba véleményem szerint. Errõl egy hamarosan (?) megjelenõ cikkben írok majd a htka.hu oldalon.

A nacionalitsa beszólásokat szerintem meg mellõzük, a banner szerintem utal erre.

Azt, hogy meg mi elfogult és mi nem, az erõsen szubjetkív.

Nem érdekel ha valaki elgépel.
Tisztázzuk: TOP GUN, TOP Flight, Aero magazinokat vettem már nagyon nem vagyok képben a típusokat illetõen.
Én teljesítmény alatt a max. sebességet hatótávolságot rep. magasságot értem. Ezekkel a modern fegyverekkel kétlem, hogy "fordulózni fog egymással a (F-22, vs. J-17 pld.).
Nem is értem miért írtam felkészületlenül ide. Nem ártott volna beleásnom jobban a szuhojokba. Arra emlékszem mikor egy régi számban a tengerészeti verzió rettegett új radarját szopúlták, hogy az lehetlen hogy oroszok olyan radart fejlesztenek ki ami 160 km-rõl érzékeli egy tengeralattjáró periszkópját.
<#eplus2>a fegyver arra van, hogy használják! szu 34 esekkel vagy másik szuhojjal mindegy szivesen lecsapnék kazettásb.-napalm-ideggázzal pld Pozsonyra.
Felmegyek majd valami orosz portálra mi újság, mert a nyugati sajtó NATO-buzi és elfogúlt. (mondjuk az orosz is) De senki ne higgye már, hogy az orsz gépek seljtek. Ha azok lennének minek fegyverkezünk ugyse tudnak felszállni, vagy mégis?<#buck>