Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Her Laca
No majd elválik mire képesek Izrael ellen a sok ocsó helijükkel😊Bár jobb lenne ha ez pusztán elméleti kérdés maradna teszem hozzá.
Gyanítom a célterület közelébe sem érnének.
Különben van ráció abban amit mondasz ,csak ugye tudjuk a puding próbája az evés. 😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

[NST]Cifu
Szimulátor tapasztalatom van csak (DCS Black Shark), de azért nem mondanám lehetetlennek. Nyilván komplett sorozattûz sokat segít a találati esélyen.

Nem említettem, de nyilván ilyen esetben 'üss és fuss' a taktika, tehát egyetlen rárepülés, kiüríteni a rakétatároló konténereket, és utána fel a nyúlcipõt. Páncélzat nélküli helikopterrel nem kifizetõdõ a célterület feletti huzamos idejû repkedés...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Egy mozgó harckocsit elég bajos szerintem irányítatlan rakétával kiiktatni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Mi akadálya van annak, hogy egy Shaded szintû helikopter pilonjára hasonló képességgel bírót (Mokopa, HeliNa/Nag, PARS3 LR, Spike, stb.) függesszenek?

De akkor vegyük úgy, hogy hogy a Shaded szintû helikopter gyártójának nincs birtokában ilyen. Ez esetben is az adott feltételek mellett 40x14 = 560 irányítatlan rakétát szórhatnak az egységre - több, mint elegendõ ahhoz, hogy mészárlás legyen.

Molnibalage
Csak az AH-64-nek vagy olyan precíziós fegyvere, hogy MANPAD zónán kívüil is támadhat.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Viszont abban egyet érthetünk ,hogy van egy technikai határ aminél már a számszerû fölény igen keveset jelent.

No ez az, amiben én nem vagyok teljesen biztos. Természetesen megfelelõ párosítást kell nézni, de például vegyük ezen helikopter esetében a csapatlégvédelmet. Áll mondjuk egy légvédelmi raj 4 Linebackerbõl, 4x4 = 16 Stinger. Ha 4 modern támadó harci helikoptert veszünk, akkor mindegyikre 4 rakétát tudnak indítani, utána a jármûvet meg kell állítani, és a személyzetnek újra kell tölteni. 4 rakétaindítás helikopterenként már elég decens, esélyesen le is szedhetik mind a négyet, mert hiába az aktív és passzív védelem, azért 100%-os biztonságot nem nyújt az sem.

Most nézzük ugyanezt a Shaded-el. 4 modern harci heli ára egyenként legalább 14 millió dollár (ez egy sima Ka-50 ára, a Tiger 30 millió felett van, az Ah-64D (nem Longbow) ára pedig 18 millió körül). Most számoljunk ennyivel, 4x14 = 56 millió dollár. Én a Shaded árát egy millió dollárra taksáltam, mert egy ilyen kis méretû helikopter ára e körül mozoghat (Robinson R44 ~400.000 US$, R66 ~760.000 US$, a plusz meg legyen a katonai eszközök, fegyverek ára, noha a modern helikoptereknél ez nem volt számítva). 56 Shaded-et lehet tehát kihozni legalább 4 modern harci helikopter árából... 56 Shadeddel 4 Linebacker nem tud sok mindent tenni. Legyen 100% a Stingerek hatékonysága, akkor is marad 40 Shaded...

Na de összességében csak jobban éreznéd magad ,egy M1 ben,mint egy T72 esben nem?Kevésbé éreznéd áldozatnak azért magad😊 Fõleg ,hogy egy raklap A10 es segít ha bajban vagy. 😊 A technológia nem mindenható,de jó ha kéznél van én aszondom😊

Most a személyzet szempontjából nézzük, vagy a háború szempontjából? Egyértelmû, hogy egy vastagabb bõrû jármûben jobban érezném magam. De ha adott szituációban kellene felmérnem az esélyeket, akkor én olyan harceszközöket, taktikákat preferálnék, amire (remélhetõleg) nincs felkészülve a másik oldal.

Harckocsik esetén nyilván más oldalról kell megközelíteni a dolgot, de ott sem biztos, hogy hülyeség lenne egy kis méretû, könnyû, olcsó, de erõs fegyverzetû harcjármûvet preferálni a hagyományos harckocsikkal szemben, és gyors, rugalmas manõverekkel szurkálni a vastagbõrûeket.

Az A-10 kontexusban pedig ott van a COIN gép.

[NST]Cifu
Passzív védelem azért valamilyen szinten, hogy a kisugárzott hõ is sokkal kisebb. Továbbá a csapatszintû légvédelmnek azért egy jelentõs része még mindig csöves légvédelmet jelent. Ott számít a kisebb méret.

Her Laca
"Ne hidd, hogy némi páncélzat vagy hasonló garantálja a biztonságodat."

Na de összességében csak jobban éreznéd magad ,egy M1 ben,mint egy T72 esben nem?Kevésbé éreznéd áldozatnak azért magad😊 Fõleg ,hogy egy raklap A10 es segít ha bajban vagy. 😊 A technológia nem mindenható,de jó ha kéznél van én aszondom😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Her Laca
Én most a pilótákra gondolok. Egy hadsereg ,hadvezetés(gondolom én) azért rangsorol értékes és kevésbé értékes katonák közt.Bár az is igaz,hogy egy ilyen heli pilóta képzése ,nem is hasonlítható össze egy komolyabb technika kezeléséhez kiképzett egyénnel. Sem idõben ,sem anyagiakban.
Viszont abban egyet érthetünk ,hogy van egy technikai határ aminél már a számszerû fölény igen keveset jelent. De mondjuk ezen megállapításom is cáfolható,hiszen a történelemben megesett az is nem is egyszer. A kérdés van e utánpótlás. Sztálin se azt kérdezte Zsukov tól,Kurszk után,hogy mennyi embere halt meg,hanem ,hogy gyõztünk e.😄

Molnibalage
Egy irányított rakéta számára tökmindegy, hogy 1/4 Mi-24 vagy sem fõleg, ha nincs semmiféle passzív védelme sem...

[NST]Cifu
Ezzel az erõvel azt is felvetheted, hogy megvan-e a megfelelõ mennyiségû önmagát (talán) feláldozni hajlandó gyalogos/harckocsizó/stb., ha háborúzni akarsz. Ezek nélkül ugyanis nincs hadsereg. Ne hidd, hogy némi páncélzat vagy hasonló garantálja a biztonságodat. Növeli az esélyét a túlélésnek, de ennyi. Ebbõl a szempontból pedig ezek a mini-támadó helik sem állnak teljesen rosszul, mert kb. negyed akkora célpontot nyújtanak, mint egy Mi-24-es. Úgy is össze lehet vetni, hogy kisebb az esélye annak, hogy eltalálják.

Továbbá pedig hiú ábránd abban bízni, hogy egy háborúban nincsenek áldozatok. Voltak, vannak, lesznek.

A hasonlat viszont nem rossz - zergeléses taktika. 😊

Her Laca
😄 Szemlélet kérdése az egész. Végül is ha megvan a megfelelõ mennyiségû önmagát (talán) feláldozni hajlandó személyzet ,akkor nem rossz alternatíva.
Kicsit olyan érzésem van,,mint anno mikor ifjabb koromban C&C -t játszottunk és az nyert aki sokat olcsón küldött a harcba😊)

[NST]Cifu
Nem is rendelkeznek semmiféle védelemmel (csaliszórókat sem látni, a kis tömeg alapján pedig nincs páncélozva). A 'meddig maradnak levegõben' pedig költõi kérdés. Itt nem az a lényeg, hogy az összes a levegõben marad, hanem az, hogy képesek túlterhelni a légvédelmet. Olyan mint egy méhraj, párat lehet, hogy agyoncsapsz, de megakadályozni nem tudod, hogy a többi beléd csípjen. Itt a fõ taktikai elõnyük.

Természetesen a "jobb mint a drága-modern alternatíva" csak akkor igaz, ha azonos feltételeket veszünk alapul. 20 Tiger vs. 20 Shaded esetén nem vitás, melyik a jobb döntés. De 20 Tiger vs. 200 Shaded esetén már messze nem ennyire egyértelmû a dolog...

Én még anno a TOP GUN-ban olvastam errõl. Tehát meg van a mellette lévõ nyomtatott verzió. Ezek szerint az Aranysasban megvan az ellenkezõ verzió. Én nem láttam személyesen a csatát<#zavart1>, de tudom nagyon jól, hogy egy vadászgépnek nem ellenfél egy helikopter. Ha Mi-24 E volt akkor esetleg a GS-30-2-es gépágyúval leszedhette. Ennyi!

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Her Laca
Szerinted ezek a helik ,meddig maradnának a levegõben éles helyzetben.
Nem úgy látom,hogy acélos védelemmel rendelkeznének😊)

Her Laca
A MI24 es F4 feletti gyõzelme ,nagy valószínûséggel a legendák körébe tartozik.
Semmi bizonyíték nincs rá ,hogy valóban megtörtént, inkább propaganda íze volt a dolognak.
Sem az Iraki heli pilóták,sem az Iráni vadász pilóták nem tudnak ilyen eseményrõl.De ha érdekel a dolog ,ajánlom figyelmedbe az Aranysas2009 Júliusi számát ,ahol több oldalon kivesézik ezt a történetet.
Mielõtt leírsz dolgokat érdemes utána nézni ,legalábbis szerintem.

[NST]Cifu
Én személy szerint nem (meglehetõsen ritkán járok Iránban), de Youtube videó van róla, tehát nem hiszem, hogy filmtrükkrõl lenne szó. 😊

Buren
Ha Irán és "csöves" légvédelem akkor inkább már ez az önirányított 100mm-es löveg mint ez a Stallone filmbe illõ kellék.

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

A Shilkának is összetartanak a csövei nem?

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Nekem ez nagyon számítógépes grafikának látszik... Láttad repülni?

Ha másba nem, valami szaftos iráni akciófilmben láthatjuk. Vaktöltényekkel ölik majd a zsidó terroristákat<#vigyor3>vele Teherán fõterén (háttérben Komejni képe)<#zavart1>

[NST]Cifu
Ráadásul néha meglepõen jó ötletekkel is elõrukkolnak. Régebben is felmerült már, hogy mi a jobb: 1 modern-hiper-szuper támadó helikopter, 20 millió dollárért, vagy 20 olcsó-egyszerû-könnyen pótolható támadó helikopter azonos összegért. Az Irániak megcsinálták az utóbbit, Shaded 285 néven:

Max. felszálló tömeg: 1451 kg
Üres tömeg: 682 kg
Üzemanyag mennyiség: 287 liter
Max. sebesség: 240 km/h
Max. repülési magasság: 6400m
Hatótávolság: 340 km

Fegyverzet (csak tippelek a képek alapján):
1db 7.62mm-es géppuska
2db függesztõ pilon a csonkaszárnyak alatt, 2x7 irányítatlan rakétaindító blokk, vagy két hajó elleni rakéta

Kicsit bénán néz ki, de az elképzelés egyáltalán nem rossz, és a megvalósítás is ügyes.

[NST]Cifu
Ez is igaz. 😊

Nagyobb marhaságok is születtek már a haditechnika történeleme során, nem? 😄

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Akár még az is elképzelhetõ. De te áldoznál idõt és energiát arra, hogy egy már ránézésre is borzasztó, harceszköznek kinézõ... izét csinálj, hogy elkápráztasd a népet? Pláne, ha esetleg mûködõképes Zsu-23-2-õket áldozol fel erre a célra?

Vagy az én szemem rosszabb mint gondolom vagy ezek a csövek nem párhuzamosak. Nem lehet, hogy csak parasztvakításnak csinálták a díszszemlékre?

Molnibalage
Enyén skizofrén állapot...

[NST]Cifu
Ha már Irán, akkor néha érdekes szörnyeket tudnak összehozni. Ha például növelni akarják a csöves légvédelem tûzerejét, mit csinálnak? Összeépítenek négy Zsu-23-2-õt.

Mondjuk kabaréba illõ lehet, amikor harci helyzetben megpróbálják mind a nyolc lõszerrakaszt kicserélni. 😊))

Amúgy meg Irán számára a legviccesebb az, hogy a "legjobban utált" nép fegyvereivel harcolnak. F-4 Phantom II.-õk, F-14A Tomcatek, AH-1 Cobrák, Chinookok, stb. De hogy egyenesen a sátán Izrael fegyvereivel harcoljanak, az már egyenesen megdöbbentõ - UZI-k az Iráni Haditengerészet tengerészgyalogosainál:

[NST]Cifu
Egyáltalán van még F-14 (gondolom igen) rendszerben, vagy megoldották, hogy rászereljék a "saját" fejlesztésû herkentyûikre?

Idén áprilisban átadtak 3 felújított F-14A-t, állítólag "saját" gyártású radar és hajtómûvet kaptak. A képek alapján AIM-9 (szárnyak alatt 1-1) és AIM-7 (törzs alatt, 4?) rakétákkal repültek, lehet, hogy ezek másolatok, és már Iránban készültek? Ki tudja. Elvileg az összes F-14-est fel akarják újítani, de számszerûleg nem mondták mennyi is az annyi. Felteszem egy jó részük már apró darabokra lett szedve, és alkatrészként felhasználva.

Molnibalage
R-37 lényegében nem létezik. Tesztfázisig jutott el. Kuznyecovon levõ gépeket még elméletben sem. Az R-37 a MiG-31 számára készült. Az Szu-33 továbbra is csak a Szu-27 légiharc fegyverzetével bír. R-73 és R-27 különféle változatai.

Persze, hogy lehet félaktívval is vitézkedni, de egy AMRAAM shooter gép ellen iszonyatos számbali fölény mellett is nagyon komoly veszteségekre számíthat a SARH korszakban levõ ellen.

Azért az R-37 és R-77 (tudom mostmár, hogy az R-77 fostalicska) az aktív radaros. A Kuznyecovon lévõ gépeket elvileg felszerelhetik R-37-esekkel.
Bár a Kuznyecov csak 1 helyen lehet egyszerre (gondolom Vlagyivosztokban szolgál sirályfészekként😊). Félaktív radaros rakétákkal is lehet légi gyõzelmet aratni szerintem. Volt olyan (1 esetben) amikor Mi-24-es gyûrt le egy F-4-est.
És a Mi-35 az már nem 100% Mi-24, amire én is számítottam a tûzvezetõ rendszer modernizálva lett. A 35 M-ben már a hajtómûbe is belepiszkáltak és megnövelték a hatótávot a "raktér".

Molnibalage
Maradhatott még, de elvben régen lejárt az üzemidejük. F-14-bõl kb. 20-24 db lehet röpképes, de errõl csak becslések vannak a nyilvánosság számára.

Az AIM-120 az nem AIM-54 továbbfejlesztés, csak az mûködési elvük azonosos, az aktív radar + MCG koncepció.

Az AIM-120 az AIM-7F/M váltótípusa volt a USA és egyéb szövetségesinek légierõiban. Nagyjából ugyanakkora kinamatika hatótávolsága volt már az alap verziónak, csak éppen nem félaktív vezérlésû, mint az elõd és kisebb a tömege is jóval, alig a fele a régi Sparrowoknak. Emiatt lettek igen brutálisak az F-16C/D gépek és azok a régebbiek, amiket AMRAAM sooteré fejlesztettek fel. Ugyanis addig csak kis hatótávolságú AIM-9 Sidewingerek alkották az F-16-os gépek léghiarc fegyverzetét - kivéve a ANG F-16 gépeket, azok tudtak két Sparrowot vinni, ahogy elvben néhány dán (?) és holland belga gép is - ezután viszont gyakorlatilag pont olyan comobs BVR vadásszá váltak, mint az F-15C gépek. Lényegében a teljes VSZ vadászállomány egy csapásra elavulttá tették, mert azok a félaktív rakéták korszakában éltek. Az orosz légierõ lényegében még mindig ebben él...

hahó😊
Az iráni légierõnek maradt még AIM-54 rakétája? Egyáltalán van még F-14 (gondolom igen) rendszerben, vagy megoldották, hogy rászereljék a "saját" fejlesztésû herkentyûikre? Bár hogy olvasgatom szárazföld felett nem a legjobb választás ez a cucc.😊 Az AIM-120 ennek a továbbfejlesztése?

[NST]Cifu
Elõnye, hogy sokkal kisebb a zajszint, illetve nem tud "belekapni" például egy hálóba. Hátránya, hogy bonyolultabb és nehezebb, illetve a hatásfoka is szerényebb valamivel, illetve a kialakítástól függõen érzékenyebb lehet a szennyezõdésre (pl. a vízbeszívó nyílásnál megülõ kagylókra).

Az 'Alrosa' nevû Kilo osztályú SSK, amely kísérleti vízsugárhajtómûvel bír.

Köszi.
A vízsugárhajtómûnek mi az elõnye/hátránya a sima hajócsavarral rendelkezõkhöz képest. Egyáltalán itt ugyan úgy hajócsavar van, csak a hajó belsejében?
[NST]Cifu
Melyikre gondolsz?

A Borej osztályú SSBN elsõ példánya 2007 óta vízen van, elviekben hamarosan szolgálatba is áll. A második példány várhatóan idén kerül vízre, és jövõre áll szolgálatba. A harmadik példány 2012-ben kerülhet vízre, a negyediket pedig idén kezdték el építeni.

A Jaszen-osztály elsõ példányát nem régen bocsátották vízre, a tesztüzem elvileg hamarosan elkezdõdik, várhatóan jövõre áll rendszerbe. Érdekesség, hogy amíg a Borej esetében vízsugár-hajtómû van alkalmazva, a Jaszen-en jól láthatóan hagyományos hajócsavar van még. A második egység, a Kazan építési is folyik, várhatóan 2013 körül kerülhet rendszerbe.
[center]

[NST]Cifu
Az orr borításából lehet következtetni, hogy mekkora szonárrendszer van a tengó orrában, és azt, hogy miképpen "lát". Az 1960-as években az angol és amerikai tengók orrában a ma már jól ismert "gömb" formájú hidrofon-rendszer jelent meg, ez alapvetõen jobb észlelési jellemzõkkel bír, mint az akkor általánosan használt "keresõfény" típusú hidrofon-rendszerek. A keresõfény-típusúnál a hidrofon forgatható, és pásztáznak vele, a gömb-tipusúnál gömb (vagy hordó) alakban van sok tucat, sok száz kisebb hidrofon összeszerelve, amelyek részletesebb "képet" adnak a tengeri zajokról.

Egy "Keresõfény"-típusú (ez esetben hajókra telepített ASDIC) szonár felépítése, látható honnan kapta a nevét (keresõfényszóró szerûen nézett ki a hidrofon)

Egy modern szonárgömb összeszerelés alatt, minden egyes furatba külön-külön egy-egy hidrofon kerül beépítésre

Gundark 1 1
Nekem is pofára jobban tetszenek a szovjet/orosz hadihajók. Olyan "gép"-nek néznek ki 😊

Cifu, az új orosz atomtengó hogy áll? A legutóbbi ismereteim szerint már csak valamikor 2011ben kerül vizre. Lesz még a Jaszenybõl? Bár a Lada osztály is igéretesnek látszik.
Hát nekem akkor is az orosz/szovjet úszó antennaerdõk jönnek be. Ezek a levakolt picurok nem. Tudom, nem szépség verseny.

A tengók orrából mire lehet következtetni? A szonár alakja miben számít? Nem csak a "tudása" lenne érdekes?
Punker
1-2 év és a szponzorok logói lesznek ott? 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Persze, tény, hogy szépen néz ki, de azért manapság már beérik azzal, hogy a tornyot feldíszítik. No persze ma már nem sólyákról csúsznak a vízbe, hanem szárazdokkban építik meg õket, és elárasztják a dokkot átadáskor. 😊

Igen, akkoriban meg a hajócsavart nem takargatták olyan lelkesen mint manapság. Változnak az idõk.
A másik oka az orr letakarásának, hogy - rendszerint - ez a rész van a tömeg felé a vízrebocsájtáskor, ergó itt lehet látványosan elhelyezni a dekorációt... 😉

[NST]Cifu
Ettõl független az is tény, hogy a hidegháborúban a nyugati országok tengói mind letakart orrésszel lettek vízre bocsátva:

[NST]Cifu
Komolyra fordítva a szót, felmerült a teljesítmény és reaktorméret kérdése:
Néhány:
....
Alfa (the Best):24000 de vízkiszorítása csak 4200 tonna úgyhogy fajlagosan a legfürgébb tengeralattjáró, ami ellen hatékonyan tevékenykedni nos:

A teljesítmény egy dolog, az áramvonalasság egy másik. A szovjet/orosz tengók általában nem túl jók áramvonalasság tekintetében, köszönhetõen a kettõs hajótestnek, és az emiatt szükséges átömlõ nyílásoknak. Az új Borej osztályú SSBN-ek esetén e téren egyébként sokat fejlõdtek.

Az 'Alfa' osztály hiába volt gyors, de nagyon hangos is volt. A legnagyobb mért sebesség egyébként nem hozzá, hanem a 'Papa' osztályhoz köthetõ, 44.7 csomó, amit egy tesztúton ért el, de a nagy sebességû úton a tengeralattjáró megrongálódott a nagy sebességû vízáramtól. Papa @ Wikipedia

Javaslom olvasd el az általam írt tengó ismertetõt, nem lexikon, nem is naprakész, de ártani nem fog. 😊

A Jövõ katonai tengói I.
A Jövõ katonai tengói II.

Sea Wolf nemtom, majd valaki megmondja (ez még érdekes ez a SW, a világ legbonyolultabb gépe asszem 15x több alkatrészbõl van mint egy ûrsikló kilövõrakétákkal együtt)Hány készült belõle 3-4 db?

A SeaWolf 45'000 lóerõt tud leadni tengelyen, de azért még most is csak ott tartunk, hogy cirka 12-15 csomós sebességig 'csendes' egy tengó. E sebesség felett már egyre jobban hallható, 25 csomó felett pedig már olyan, mint egy vak elefánt - õt mindenki hallja, õ viszont se lát, se hall. 😊

Amúgy 2+1 készült belõle, a +1 az USS Jimmy Carter, amely meghosszabbított törzsében búvárhajóknak és mélytengeri robotoknak való hangárral bír, így fõleg a kémkedés a feladata.

A lényeg Alfának nagyon kicsi kompakt reaktora van, de ezt a teljesítmény, hogy hozták ki ilyen pici reaktorból arról nem találtam infót.

Folyékony fém volt a hûtõközeg (ólom-bizmut keverék). A fémek ugyebár nagyon jók hûtõközegnek, sokkal hatékonyabban tudják felvenni és leadni a hõt, mint az általánosan használt víz, vagyis a reaktor és a kiszolgáló rendszerek is kisebbek lehettek. Hátránya, hogy egyfelõl sok technikai problémát kell megoldani, és elégé hajlamosak a meghibásodásra (az Alfák közül jó sok szenvedett különféle reaktorbalesetet). További hiba, hogy ha leáll a reaktor, akkor a megszilárduló hûtõközeg gyakorlatilag beleköt mindenbe, effektíve tönkre teszi az egész rendszert, így a reaktor és kiszolgáló elemei mehetnek a kukába. Az amerikaiak is szórakoztak vele az 1950-es éveben, a második SSN egységüknél, az SSN Seawolfnál (õk nátriumot használtak hûtõközegnek), ám a sok probléma miatt kihajították az egészet, és visszatértek a nyomottvizes reaktorokhoz. Megjegyzem az oroszoknál is ez történt, a folyékony fém hûtõközegû reaktorok nem tértek vissza az újabb egységekbe sem.

A legkisebb reaktora amúgy a francia Rubis osztályú SSN-eknek van, igaz, õk még az 'Alfáknál' is jóval kisebbek, alig 2400 tonnás vízkiszorítással bírnak felszínen.

mellesleg egy nagyon szép áramvonalas formát is kapott.

Az áramvonalas forma a toronynál igaz, de a kettõs hajótest miatt a külsõ testen neki is vannak átfolyó nyílásai, amik bizony áramlástanilag nem éppen hasznosak, igaz, a nagy sebesség miatt csak keveset vágtak rá, amely viszont a gyors süllyedést/felszínre emelkedést nehezíti meg. Talán ezért is tervezték úgy, hogy hatalmas tartalék felhajtóerõvel bír (~30%, szemben a legtöbb tengeralattjárónál szokásos 7-12%-al).

A hajócsavar más tészta mint a szonár külsõ borítása, a hajócsavar méreteibõl, a lapátok számából és alakjából okos emberek okos következtetéseket vonnak le, ezt nyilván nem szeretnék sehol sem.

Molnibalage
Inkább tehetségtelen.

[NST]Cifu
Az tény, hogy a "letisztult" vonalú hajók kevésbé markánsan néznek ki, és a szovjeteknek anno tényleg mániájuk volt a "zsúfolt" fedélzet (Kraszina/Szlava, Udaloj, stb.).

Ettõl függetlenül lehet szép hajót is csinálni a letisztult formákkal:

K130 osztályú korvett (Németország)

FREMM osztályú fregatt (Franciaország/Olaszország)

[NST]Cifu
Azok az idõk már elmúltak, amikor mindenki hétpecsétes titokként kezelte a szonárantenna elhelyezését és méreteit. Konkrétan a Virginia-osztály esetén közvetlen közelrõl, jó látható fotók készültek a szonárborításokról:

Szó se róla, a hajócsavarokat azért még most is le szokták takarni mindegyik tengón (általában).

Látom lusta vó'tá guglizni...

És igen, ahogy Cnut írja, a képeiden ez a másik vége, bár ha a vontatott szonárra gondoltál akkor minden oké... 😄

Lehet azért takarták le mert részeg matrózok mindig telepingálják puncival vagy neadjisten pinával<#zavart1><#finom><#bohoc><#hawaii>

Komolyra fordítva a szót, felmerült a teljesítmény és reaktorméret kérdése:
Néhány:
Delta III. 60000 Le a csavartengelyen,
Ohio:60000
Oscar:120000
Typhoon: csak 75000??
Alfa (the Best):24000 de vízkiszorítása csak 4200 tonna úgyhogy fajlagosan a legfürgébb tengeralattjáró, ami ellen hatékonyan tevékenykedni nos:<#confused>
Sea Wolf nemtom, majd valaki megmondja (ez még érdekes ez a SW, a világ legbonyolultabb gépe asszem 15x több alkatrészbõl van mint egy ûrsikló kilövõrakétákkal együtt)Hány készült belõle 3-4 db? Az alkatrész definícióján én a magyar megfogalmazást értelmeztem. Mert angolban part az jelenthet egy csavart is!
A lényeg Alfának nagyon kicsi kompakt reaktora van, de ezt a teljesítmény, hogy hozták ki ilyen pici reaktorból arról nem találtam infót. Gépészeti mûremek minden porcikája a titánötvözetû méregdrága hajótest a reaktor és mellesleg egy nagyon szép áramvonalas formát is kapott.