Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Megkezdõdött az iráni atomerõmû feltöltése

Irán megkezdte a céltábla felrajzolását a saját seggére. Reméljük az óriási iszlamista önbizalom a Tomahawkok és Maverickek ellen is véd majd.

Hát ez nem pont "az" - de nekem érdekesnek tûnt, hogy 27-esbõl mi volt a max amit ki lehetett hozni. hátha:
http://www.indian-military.org/news-archives/indian-air-force-news/820-special-report-the-story-of-india-s-mig-27-upgrade.html

Szent Haba-kukk

qtab986
A szánra van rögzítve a red dot (vagy holoshight). Furcsa látvány. Ez nem tesz jót se a fegyver megbízhatóságának, se az OEO irányzéknak. Ha MARS (irányzék + lézer pointer egyben) lenne, akkor fõleg.
Részletek a fegyverrõl itt.

Her Laca
Az emberiség pusztítás iránti elévülhetetlen vágyára.
No meg a tudomány fejlõdésére.
Gondolj bele. Az elsõ repülõ 1903 ban szállt fel. Száz év és hol tartunk.
Száz év az nincs két emberöltõ,már ha veszünk egy 65-70 éves életciklust.
És nem tudjuk,hogy az MI hogy áll. Szerintem persze.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Valaki tud nekem segíteni abban, hol tudok Mi-24 valamelyik változatának, de kb. a Mi-24D és attól modernebb verzió flight manualját letölteni.
Érdekelne persze a gázturbina szerkezete. De fõleg a pilótafülkében és az operátor-fülkében lévõ mûszerek kezelése, funkciója, leírása érdekelne.
Ha más géptípusról van ilyesmi, arra is kivácsni vagyok (MIG 21/23/25/27/29/31, Szu-22/24/27, Tu 95M/160, Mi-8/14/26.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
Ezt mondták 15 éve is. Kicsit olyam, mint a fúziós reaktor. Mindig 40 év van hátra, hogy legyen belõlve valami...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

modellmaker
Ezt mire alapozod?

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Her Laca
Nos én ezt máshogy gondolom😊 de ahogy a vak mondaná,majd meg látjuk.😊
Szerintem 10-15 év és megdöbbenünk.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Molnibalage
MI gyakorlatilag nem léteztik és a láthatáron sincs még ilyen. Jelenleg olyan halál primítv dologkat tudnak megcsinálni, hogy a MAWS infavörös szenozorai a forró sziklát megkülönböztessen egy közeledõ rakéta hajtómûvétõl. A szenzorok által érzékelt világ lefordítása a számítógép számára ma az utópia kategória. És akkor még döntenie is kellene.

Véleményem szerint mi tisztán MI által vezetett harci gépet nem fogunk látni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

modellmaker
Azért az MI közel sem áll még olyan szinten, hogy ilyesmiket rá lehessen bízni.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Her Laca
Hogy is mondjam ,utópisztikus,de szerintem a ""Terminátorok"" kora lassan eljön,lehet még a mi életünkben. De ez még semmi,hogy az irányítók jó messze vannak,mi lesz akkor ha a mesterséges intelligencia váltja fel az embert?
Ráadásul a harci repülõ gépek tekintetében szent meggyõzõdésem,hogy a pilóta nélküli gépeké a jövõ. Megszûnnek a korlátok,nem kell a pilóta létfenntartásával foglalkozni,csak a szerkezet tulajdonságai határozzák meg a manõverek kivitelezését.

[NST]Cifu
Per pillanat az UCAV-oknak még harci terület közelében, viszonylag veszélyezettet területen kell állomásozniuk.

A nagy hatótávú UCAV-okkal már ilyesmire nem lesz szükség, vagyis még a kiszolgáló személyzetnek sem kell az életét veszélyeztetni (minimálisan sem).

Én arra tippelek, hogy legalábbis az USA most egy ideig kerülni fogja a megszállós hadviselést, sem Irak, sem Afganisztán nem nevezhetõ sikertörténetnek ebbõl a szempontból. A hosszú távú UCAV-okkal úgy lehet azonban csapást mérni, hogy abszolúte semmiféle saját emberi veszteség miatt nem kell aggódni. Gondolj bele, Vietnamban a lelõtt gépek pilótáit még fogva tarthatták, volt "arca" az ellenségnek. Az UCAV-okkal ez megszûnik. Egy lelõtt drónt nem lehet egy szinten kezelni egy lelõtt pilóta vezette bombázóval vagy vadászgéppel.

A hadviselés nagyon nagyot fog változni, ha az UCAV-ok és a hasonló személyzet nélküli harceszközök elterjednek...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
És ez miben befolyásolja az operátort? Neki mindegy, hogy Irakból száll fel a gép, vagy Guamról. Ha ekkora hatótáv lesz, akkor meg a kiszoláglót sem értinti, hogy melyik saját vagy haveri támaszpontról száll fel.

Nem értem, hogy milyen + érdekes faktort ad ez hozzá.

[NST]Cifu
Ugyan a "pilóták" (én inkább "irányítóknak" nevezném, hiszen fizikailag nincsenek a gépen) Nevadában vannak, de a gépek a harctér közelében, pár száz kilométerre a "forró" területektõl.

Ez akkortól lesz igazán érdekes, ha az ilyen gépek akár több ezer kilométerrõl is bevethetõek lesznek. Tehát mondjuk az Afganisztáni bevetésekre Guam-ról indulhatnak az UCAV-ok (UCAV = Pilóta nélküli harci jármû).

[NST]Cifu
Az alsó képen a Simba APC páncél-elhárító változata látható, a távirányított toronyból két TOW pct. rakétát lehet indítani.

TOW rakétát,legalábbis a többi ilyen toronnyal szerelt eszközön.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

TG Gida
Vajon az afgán ellenállók nem próbálnak meg elkapni párat ezekbõl a "pilótákból"?

Isten áldja a pogányokat!

Két érdekes gizmo😮:

Az alsó az mit lõ ki????

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage

Na ez érdekes<#zavart1>

Molnibalage
Szerintem ne írjunk le vad dolgokat pusztán feltételezésekre alapozva.

A birtoklásához szükséges bölcsességrõl és nem a bevetéséhez szükségesrõl beszéltem. Pont az a helyzet, hogy ha Iránnak lenne atombombája, azonnal használná is, mert nem elég bölcs ahhoz, hogy átlássa a következményeket.

Még a szovjeteknek is volt annyi eszük, hogy ne vessenek be élesben atombombát, pedig õk aztán sose az eszükrõl/erkölcseikrõl/kifinomultságukról/békeszeretetükrõl voltak híresek. Iránnak viszont nincs ennyi sütnivalója.

Molnibalage
Véleményem bevetéséhez szükséges bölcsességrõl nem beszéljünk. Soha ne vessék be ezeket, mert az nagyon nem jó senkinek.

Sziasztok, nem nagyon értek a témához, de kinézetre nagyon tetszik 2 jármû. Ti mit gondoltok róla?
M1 abrams, és F-117.

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Kocsmakba is igy kezdodik:
"ugy kezdodott, hogy visszautott" 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Mérpedig õ fogja kezdeni azzal, ha továbbra is atombombát fejleszt. Ugyanaz lesz vele mint 1981-ben az Osziraki atomerõmûvel, Irakban.

Izrael meg fogja semmisíteni az atomlétesítményt, és jól is fogja tenni.
Nem vagyok nagy fanja az izraelieknek, de félõrültek(ahmanidezsád) vezette szélsõséges retorikájú iszlám országoknak, akik mindenki mást hitetlen kutyának tekintenek, mint amilyen Irán is, ne legyen atombombájuk. Messze nem rendelkeznek ugyanis az ilyen fegyver birtoklásához szükséges bölcsességgel, belátással és mérsékeltséggel.

Igazából már Pakisztánt se szabadott volna hagyni atombombához jutni, a többi iszlám országnak pedig õrültség lenne megengedni.

áá..

Szerintem Izrael az ostoba ha megtámadja Iránt...

Iránnak is lesz atomja, oszt kész. Bele kell nyugodni.

Irannak nem erdeke a haboru. O nem fogja kezdeni. Az ido neki jatszik. O csucsul a szenhidrogen keszleten, es az US/Izrael magatartasa az o tekintejet noveli a muszlim vilagban. Ha nem csinal semmit, csak fejleszt, es propagalja hogy hatalmas es veszelyes, akkor nyert ugye van.

Ez most a "menû". A-10-el lõni a vályogházakat. :-S
Ja, hát eddig egyetlen olcsó fapados támadóhelikopter terveit láthattuk, hatékonyságról nem esett szó, szóval nem kéne túlreagálni a dolgot.

Úgyis hamarosan saját szemünkel láthatjuk majd a fejleményeket, mert irán van annyira ostoba, hogy szétrúgatja a seggét az izraeliekkel, esetleg az amerikaiakkal.

Az a vicces az irani olcso, de hatekony eszkozokben, hogy dragabb a raketa amivel megsemmisitik, mint az eszkoz 😊

Visoznt muszaj kiloni, mert amugy nagy pusztitast okoznak.
Csillaghaborus terv miniben 😊

[NST]Cifu
Nincs külön rendszer. A hadseregnek van a PAC-3 és a haditengerészetnek az SM-3, de ezek nem igazán hatékonyak az inter-kontinentális rakéták ellen.

Kínának van egy 'KT' nevû rakétasorozata, amit feltehetõen a DF-21 ballisztikus rakéta bázisán hoztak létre, ám úgy tûnik elsõ sorban az ASAT (Anti-Satelite) feladatkört látja el.

Van az USA-ban valami külön rendszer ami Colorado Springs-et védi nemdebár? Kína légvédelme meg igazán titokzatos😊, megérne egy jó kis hosszú cikket.

[NST]Cifu
Problémák vannak valamilyen szinten a nettel, mi is random szakadunk bizonyos (külföldi) tartományokról...

A hidegháborúban mindkét oldal saját ABM-et (Anti-Ballistic Missile - Ballisztikus Rakéta Elhárító Rakéta) fejlesztett, 1974-ben megállapodott a két fél, hogy mindkét oldal egy-egy ABM rendszert üzemeltethet, 100 elhárító rakétával. Az amerikai rendszer Észak-Karolinában védte az akkori egyik legfõbb légierõ bázist, de pár év után leszerelték. Az orosz rendszer Moszkvát védi, a mai napig mûködik, egyszer már felújították/lecserélték, és hamarosan újabb generációváltás várható.

Jaj! Elnézésést kell kérnem magam miatt! Nem tom miért (paranoid skizofrénia) a "nagyon kevés" helyett "egyetlen egy sem"-et olvastam.
Bocsbocs!MB!

Ez olyan problémás felvetés, hogy a reakcióm miatt bannolnák az egész megyét ahonnan írok<#zavart1>.
Maradjunk az oroszoknál...De mégis nagy hatótávolságó IBR-át elhárító légvédelemre (félkész) gondoltál. A fõleg honi légvédelmet ellátó Vojszka PVO-ra? Moszkva légvédelme szerintem a világon a legerõsebb. S-300, S400, Antej-2000, mindenféle közepes és kis hatótávú rendszer. Az USA esetleg a távoli szibériai vagy északi területeket tudná esetleg átütni és megsemmísiteni.

pl a mienket már nem tudnák megsemmisíteni.
Molnibalage
Nagyon kevés ország légvédelme jelent ma kihívást az USA számára, de azok ellen egy háború amúgy sem jelentene semmi jót.

Her Laca
Bárhol. Nem gerilla háborúra gondolok,bár asszem egy kellõen agresszív,és lelkifurdalásoktól mentes vezetés azt is lerendezné,ha nagyon akarná.
A technika adott hozzá.
Te mire gondolsz különben?

Molnibalage
Milyen hadszíntéren és hol?

Erre mondtam, hogy nem mennyiségi, hanem minõségi fölényre gondolok. Szvsz ezt a minõségi fölényt hovná velük szemben az összes eu-i középhatalom, de akár Orosz o. is, aki ugye nem pont a hi-techrõl híres.
Her Laca
Az Usa ellen nagyjából hány ország vehetné fel kis eséllyel is a versenyt?
Gyanítom egy kezed elég lenne megszámolni ,oszt még maradna ujjad az orrpiszkáláshoz,popsivakaráshoz is😊 Irán nem is az amikat akarja elrettenteni ezekkel a fegyverekkel,arra ott a jó öreg atom. (bár aztán lehet pont az lesz a veszte). Nem hinném ,hogy hagynák õket atomhatalommá elõlépni.Ellenben ocsó helit építsenek annyit amennyit akarnak😊Meg sokcsövû izéket.

Molnibalage
Két hír a htka.hu-ról.

Remek vérnymoás emelõ...

Seaweed kommentje az érdekes.

Azt csiripelik amadarak itt kméten, hogy alaírtak(?)/alaíras elött van(?) 14db L-159 szerzõdése… (7db A + 7db T verzio)

Ezek is pont olyan hülyék és barmok, mint elõdeik...

Ez szvsz akkor állná meg a helyét, ha két kishatalom öli egymást. Egy Irán-Ami összecsapásban nem. Még ha eltekintesz a két ország közti "méret" különbségektõl. Nem jutnak el odáig a kis helik, hogy támadjanak. Mekkora támaszpont kell ekkora erõnek. Fognak egy bombázó köteléket és szétverik. Ez persze csak "szerintem".
Buren
Az oroszok és a libanoniak is rápakolják mindenre többek között MTLB, M113, Ural (erre nem csak ott), sõt még léteztek hagyományos technicalok is... Ott volt a pickup hátulján a kicsike még a libanoni polgárháború idején.

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Her Laca
Mondom számomra is meggyõzõ amit csinálnak. Mi több egy kis országnak ,kis költségvetéssel még követendõ példa is lehetne.
Ahogy látom ez a Zsu 23 nagyon kedvelt egy cucc arrafelé😊

[NST]Cifu
Nyilván képtelenség, hogy az ilyen helikopterek egy akár csak elméleti Izraeli-Irán háborúban szerepet kapjanak. Ott a légicsapások, ballisztikus rakéták és hasonlóak fognak szerepet kapni, szárazföldi csata elég valószínûtlen, legalábbis a jelenlegi felállásban.

Ezzel együtt Irán esetében nem tartom teljesen rossz ötletnek azt, hogy az olcsó, kicsi, de erõsen felfegyverzett egységekre összpontosítanak.

Bavar osztályú rakétás gyorsnaszád két C-701/Kowsar rakétával

Iráni 'Technical': Land Roverek Zsu-23-2-õkkel a tetejükön

Her Laca
Van azért ott elég olyan ország ami határ menti😊és nem éppen baráti népek lakják,vagy megszállják, elõbb utúbb ki lesz az próbálva.

Her Laca
Pusztán elméleti ,hogy úgy mondjam kissé vicces kérdésfeltevés akart lenni😊

Molnibalage
Semmre. Izrael nem indít szárazföldi inváziót Irán ellen, lévén nem határosak. A halik földi csapatok ellen vannak.