Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Her Laca
( Ahogy bárki másról is aki a munkája végzése közben meghal)
47538. hozzászólás.

Teljesen egyetértek veled. 😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Offtopic. Amikor a Bátaapáti hulladéklerakó kialakításánál ünnepelték az 5000. méter vágat kihajtását, a fõmérnök csendben megjegyezte, hogy azt se felejtsük el, hogy nem volt közben komoly baleset. Bányászoknál ez nagy szó.
Csak halkan jegyzem meg, most mindenki hõsnek kiáltja ki az elesett katonanõt. Kérdezném, mennyivel kisebb hõs egy mentõs, aki a szirénázó kocsijában éppen menteni igyekszik valahova, amikor oldalról beleszállnak, és meghal. Vagy egy tûzoltó, amikor ráomlik egy égõ épület. Vagy egy kõmûves, akire rádõl egy fal?
Vannak veszélyes szakmák, ahol ez velejárója a munkának, és vannak áldozatok. Elég csak végigmenni a magyar bányászhalottakon, hány százan voltak az elmúlt 70 évben. Õk is hõsök voltak szerintem, valamilyen értelemben biztos.
Ebben a kontextusban valóban úgy van.
Her Laca
Szerintem ezt gondold át😊

Egy modern "professzionális" hadseregben a kiképzés ,képzés során mindent el kell,kellene sajátítani ami ahhoz kell ,hogy az adott szakterületen eredményes legyen a katona. Az éles ,harci bevetéseken már nem tanulni kell (abból ,ha valakinek a jármûvét rommá lövik rpg vel nem tudom milyen tapasztalatot lehet leszûrni a túlélõknek) hacsak azt nem ,hogy hogyan kezeld a stresszhelyzetet,hogy ne omolj össze,és tedd azt amire kiképeztek.Szinte robot szerûen. Fogalmazhatnék egyszerûen. Ne ess pánikba!

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Molnibalage
Nem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A túlélõk ebbõl tanulnak, van esélyük kitalálni, hogy esetleg mit csináltak rosszul. A katona mesterség már csak ilyen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Her Laca
"Az,hogy mennyi pénzt kap ezért, nem tudom ,hogy jön ide" nem a te írásodra reagáltam bocs😊

Her Laca
Te voltál katona?

Csak halkan jegyzem meg. Magyar katona ,magyar színekben elesett . Tisztelettel kell beszélni róla.( Ahogy bárki másról is aki a munkája végzése közben meghal)
Az,hogy mennyi pénzt kap ezért, nem tudom ,hogy jön ide.Persze a világ nem dõl össze ne legyünk álszentek,ettõl még nyugodtan alszunk,és valószínû egy hét után elfelejtjük,de akkor is meg kell adni ami jár neki. Ha a katonáink nem érzik azt,hogy erkölcsileg mellettük áll a nemzet akkor, hogy várhatnánk el tõlük ,hogy ha a szükség úgy hozza ,odategyék magukat. A külsõségek bizony nagyban hozzájárulnak a morál szinten tartásához. Szerintem.

Fenrir
Az mondjuk nem fogja tapasztaltabbá tenni ha lelövik.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage
Egyetértek. A katonaság az már csak ilyen szakma. Szomorú, de ez popszakma már csak ilyen.

Mellesleg halkan jegyzem meg, hogy igazi katonát az éles bevetés eredményez. Az éles bevetés meg a kockázattal jár. A repülés története is vérrel íródott...

Reaper
Valahol igaza is van meg nem is, mindenesetre elég sarkosan fogalmazott. Sajnos benne van a pakliban a veszteség. Önként mennek, jó sok (hazai viszonyokhoz mérten) pénzért. Tudják mit vállalnak...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

[NST]Cifu
Ottan fent, piros betûvel, a banner alatt, írva vagyon...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Te normális vagy? (költõi kérdés volt.)
Egyértelmû, hogy a NATO tag ex-KGST államokra gondolt. Közülük teljesítenek kimagaslóan a lengyelek.

SgtChris
Büszke lehetsz magadra a beszólásodért...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Ex-KGST ország pl. Oroszország is. Gondolom, légierõszinten überelik a lengyeleket. Tippem szerint még páncélostechnikában is. De az ukránokkal karöltve már igen esélyes.
[NST]Cifu
A videó készítõi vagy úgy vélik, vagy úgy remélik, hogy T-34/85 technikánál komolyabbatt felvonultatni képes ellenféllel nem lesz dolga az USN/USMC erõinek. Hogy akkor minek a lopakodás, arra nem tértek ki. 😄

Molnibalage
Stealth UAV és T-34 egy videón. Priceless! 😊

[NST]Cifu
Hohó, a Skunk Works megint villantott egyet:

A lopakodó UCAV a videón egy San Antonio-osztályú LPD-rõl száll fel.
Érdekesség a félszárnyakba épített két emelõrotor, ilyesmik fõleg az 1960-as években voltak divatosak a koncepciókban, aztán kikoptak. Feltehetõen az F-35B rotor elvû emelõjével szerzett tapasztalatokra akarnak építeni.

Meg kell hagyni, hogy innovatív és kellõen hatékonynak tûnõ megoldás...

[NST]Cifu
Egyfelõl igen, normálisan kellene felhasználni, másfelõl nem, a NATO elvárás a GDP legalább 2%-a, ez per pillanat csaknem 400 milliárd forint lenne, ha jól tudom. Ha megfelelõ, független haderõt akarunk felépíteni, akkor inkább Svájc lehetne a példa, ott ugyan "csak" 1% a ráfordítás, de a 134'000 fõs aktív hadseregre átszámítva több, mint 1'000 milliárd forintot költenek. Viszonyítás képen nekünk ugye 27'000 fõs hadseregünk van, ~340 milliárdos költségvetéssel. A létszámhoz még annyit, hogy Svájc lakossága 7,7 millió, vagyis több, mint két millióval kevesebb, mint Mo. lakossága.

Molnibalage
Télen ugye hideg van? 😊

Her Laca
Mert már nyugdíjas. Ezen mit nem értesz?:<#nevetes2>

Molnibalage
Bocs, de miért csak most nyitja ki a száját?

"Természetesen lehet a NATO nélkül is boldogulni, csak akkor többet (sokkal többet) kell a honvédségre áldozni. Mondjuk amúgy is többet kellene.
"

Biztos láttad már ezeket a videókat,(hátha valaki nem) ezen az oldalon 6 részletben elmondja Gyula bácsi, hogy mit kellene tenni. (utolsó részlet)

gazdálkodj okosan 300 milliárd

300 milliárd meg nem kevés szerintem abból is fellehetne tartani egy minõségi sereget.. persze csak akkor ha nem a lehúzásról szólna minden. Mert ez a mostani állapot kutyaszar. A nyugalmazott alezredes nagyon fainul rámutat a hibákra és azt is elmondja, hogyan kellene orvosolni azokat.

Molnibalage
Még abban sem nagyon. Nézzük csak a jéghegy csúcsát, légierõ.

48 F-16C/D (asszem mind megvan még.)
Kb. 30 MiG-29
Kb. 40 Szu-22

A 48 db F-16C/D önmagában erõsebb, mint Magyarország + Csehország + Szlovákia + Jugó utódállamok...

Cowie
A horvát haderõt és a lengyelt nem kéne szvsz. egy szintem említeni. A lengyel mind létszámban, mind felszerelésben és azok technikai színvonalában messze meghaladják a horvátokét. A románok max. mennyiségben hasonlíthatók össze velük, de a mennyiség nem minden.

Molnibalage
Mire? Nincs itt semmi célozgatás. A lengyel haderõ nem csak nagy, de minõõségi is. Használják a cuccokat - lásd légierõ - van K+F és gyártás is - lásd Kub, Loara, ZU-23 és ZSU-23 modernizáció - és a meglevõ technika sem a rekettyésben rohad.

sejtem mire gondolsz, de ott van Horvátország, és Románia is. Ukrajna sem elhanyagolható<#crazya>

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
Lengyelek. Hát igen... Egymaguk potensebbek - és szerintem ez nem túlzó - mint az összes többi ex. KGST ország együttvéve...

[NST]Cifu
Óóóó... 2002-ben Robertson akkori NATO-fõtitkár mondta ezt. Legalábbis nem hivatalos hírek szerint.

Egyébként (többek között) most tavasszal is szájra lettünk véve, miszerint az USA a helyett, hogy "gyenge" szövetségeseire pazarolja a pénzt, akik minimális segítséget nyújtanak csak Afganisztánban, a "lelkesebb" országok felé kellene fordulnia. Itt pozitív kontextusban például Lengyelország van említve...

A kérdésem a következõ: mennyire etikátlan, ha pl. az afgán szabadságharcosoknak páncéltörõ rakétát pl. RPG-29 klónt adna el egy magyar cég?

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
A külföldi érdekek aztán visszaköszönnek késõbb, a politikai és gazdasági, vagy katonai támogatások képében. Ne felejtsük el, hogy amikor felmerült a NATO "megtisztítása" a haszontalan tagországoktól, minket vettek elsõre a szájukra.

Ez mikor volt? Tényleg ennyire súlyos már a helyzet? És tényleg mi voltunk az elsõk? Ajvé...

[NST]Cifu
Koszovó kapcsán nem lehet feltenni ezt a kérdést mert az, hogy Koszovóban béke legyen azaz érdekünk. Mivel ittvan a szomszédban. És ha balhé van a szomszédban akkor könnyen belekeveredhet bárki(mi is) a környéken. Ezért fontos nekünk, hogy ott legyünk Koszovóban, Boszniában stb.

Effektíve azzal, hogy részt veszünk benne, már bele is keveredtünk, kimaradni belõle csak úgy lehet, ha hátat fordítva kijelentjük, hogy ez Szerbia és a Koszovó belügye. Hogy Koszovóban mikor lesz valódi béke, az meg majd egyszer kiderül. Lehet olyan lesz, mint a Török/Görög Ciprus esete...

Az viszont, hogy a halálf@szán a világ túlsó felén az amerikaiak már megint belekötöttek valakibe, már megint elvitték valakikhez a demokráciát és akkor mennyünk mi is mert az nekünk jó lesz. Az nem az érdekünk... Meghalnak a katonák, de sajnos nem a haza védelméért hanem külföldi érdekek miatt.

A külföldi érdekek aztán visszaköszönnek késõbb, a politikai és gazdasági, vagy katonai támogatások képében. Ne felejtsük el, hogy amikor felmerült a NATO "megtisztítása" a haszontalan tagországoktól, minket vettek elsõre a szájukra.

Természetesen lehet a NATO nélkül is boldogulni, csak akkor többet (sokkal többet) kell a honvédségre áldozni. Mondjuk amúgy is többet kellene.

Példát kellene vennünk a Hollandokról, összepakolni és eljönni onnan.

A Hollandok esetében tisztába vagy azzal, miért is megy haza az ISAF keretében ott szolgáló 1950 katonájuk? Amiatt, mert a koalíció nem tudott megegyezni arról, hogy maradjanak, vagy menjenek. Ez kormányválsághoz vezetett, és mivel nincs mûködõképes kormány per pillanat Hollandiában, ezért nem tudtak dönteni arról sem, hogy meghosszabbítsák-e a megbízatását. Egyébként Hollandia az egyik legkomolyabb "kis" erõ volt Afganisztánban, a légierõjüket is felvonultatták...

Bucser
"Csak kibaszottul nem mind1, hogy milyen célért halnak meg.. bármikor meghalok ha ezzel a hazát védem, de az ilyen "missziókba" amihez az égvilágon semmi közünk, otthagyni a fogam ahhoz viszont baszottul nincs kedvem.."

Tudtommal nem kötelezõ bekerülni a rotába...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

"Azzal én is egyetértek, hogy especiel az Afganisztáni ENSZ/NATO misszió reménytelen és megnyerhetetlen, de ettõl függetlenül a "mit keresünk ott" kérdést akkor fel lehetne tenni, fel lehetett volna tenni a Ciprusi vagy Koszovói misszió kapcsán is."

Koszovó kapcsán nem lehet feltenni ezt a kérdést mert az, hogy Koszovóban béke legyen azaz érdekünk. Mivel ittvan a szomszédban. És ha balhé van a szomszédban akkor könnyen belekeveredhet bárki(mi is) a környéken. Ezért fontos nekünk, hogy ott legyünk Koszovóban, Boszniában stb.

Az viszont, hogy a halálf@szán a világ túlsó felén az amerikaiak már megint belekötöttek valakibe, már megint elvitték valakikhez a demokráciát és akkor mennyünk mi is mert az nekünk jó lesz. Az nem az érdekünk... Meghalnak a katonák, de sajnos nem a haza védelméért hanem külföldi érdekek miatt.

"A katonák meghalnak." Mondjátok, ez így is van ezzel nincs is baj. Csak kibaszottul nem mind1, hogy milyen célért halnak meg.. bármikor meghalok ha ezzel a hazát védem, de az ilyen "missziókba" amihez az égvilágon semmi közünk, otthagyni a fogam ahhoz viszont baszottul nincs kedvem..

Példát kellene vennünk a Hollandokról, összepakolni és eljönni onnan.

Most én vagyok a hülye, vagy tényleg 1 katona halálán vagytok úgy kiakadva????
Ez haditechnika és nem sirassuk a katonákat topic. Tudta mit vállal nem? és fõleg mennyiért<#eplus2><#rinya>. Nem tom sajnálni. Nagyon kicsi a magyar veszteség. Ez a lényeg!!!

Her Laca
Itt a cikk.

Aztán csak nehogy belebonyolódjunk nagyon a dologba. Még úgy járunk mint cigány gyerek a Hózentróger-el.
Még a végén kihordunk minden technikát ,embert de addigra a többiek már hazamentek😊

Her Laca
Ezt most olvastam.

""Siklósi Péter, a HM védelempolitikai szakállamtitkára az afganisztáni misszió felderítõ képességének megerõsítésérõl is beszélt. Szerinte ez történhet úgy, hogy több szakembert küldenek a Katonai Felderítõ Hivatal állományából vagy például további, pilóta nélküli felderítõ repülõgépeket szállítanak ki.""

Bocs hogy belepofázok (jobbára csak csendben olvasom a topicot) de ez a "hozzá állás", hogy a fejlett nyugati világ elítéli a háborút, szerintem sokkal inkább szociológiai okokra vezethetõ vissza. Gondolok itt arra hogy a halálhoz valóviszonyulás teljesen megváltozott, az orvostudomány fejlõdik és ha valaki nem éri meg a 60 éves kort akkor már fiatalon hal meg. A legtöbb "nyugati" ember akár jó, akár rossz értelemben próbálja a maga romantikus világát ráhúzni olyan országokra amiket maximum a CNN-bõl "ismer". Erre lehetne még sok példát hozni, és sokáig beszélgetni, vitatkozni errõl de azt hiszem ez már nem ennek a topicnak a témája.

Az élet gyenge kezdés után erős visszaesés.

Molnibalage
Természetesen a többi is játszik, akiket írsz.

[NST]Cifu
Kicsit igazságtalan, hogy csak az USA-t sorolod ide. Ott van Anglia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország is, például. Vagy Magyarország.

Nem kell a II.Vh-ig visszamenni. Az USA-ban Vietnam idején is az áldozatok száma miatt háborodtak fel sokan. Csakhogy a legvéresebb hetekben is "csak" 150-200 amerikai katona halt meg, annyian, mint az amerikai utakon autóbalesetben. Mégis fel voltak háborodva...

Molnibalage
Szerintem ez egy enyhén szólva skizofrén állapot. Elképesztõ, hogy 60 éve volt egy világháború, ahol kis túlzással naponta hetente haltak meg annyian, mint Irakban 7 év alatt. Márint a jenki fegyveres erõket nézve.

A mai amerikai jólét alapján ez a veszteség és véráldozat adta és bizony akkor még nem tisztán önkéntes alapon ment a dolog.

Nem értem, hogy miét nem fogad el - ráadásul egy annyi militáns felfogású állam, mint az USA - hogy az eredmények áldozatokkal járnak.

Az, hogy nem hajlandóak kemény döntésekre az ilyen lóhúgylangyos "megoldásokhoz" vezet úgy, hogy a lényegében semmire tolták a lóvét.

Mondjuk az õ lóvéjuk, nem az enyém... (Csak a jenki bankárok agyatlan baromságát is mindenki más szívta meg...)

[NST]Cifu
A macskát is lehet WC használatra okítani, de ettõl még õ is jobban érzi magát, ha legalábbis alomra jár.

A nyugati világ kényelmesen hátradõlve él egy buborékban, és nem szereti ha szembesítik a valósággal, hogy egy háborúban halottak is vannak. Vagyis nem csak a rosszfiúk hallnak meg. Amíg pedig a politikai vezetés meg akarja szerezni a politikai támogatásukat, úgy kell tennie, mintha ez teljesen természetes lenne.

Molnibalage
Vagyis a misszió külsõségeit kellett a nép ízléséhez igazítani.

Ez így nem megy. A nyugati civilizáció ezt felfoghatná. Az ellenségei nem ilyen elvek mentén gondolkoznak.

[NST]Cifu
Ez a cikk egy kicsit nehezen értelmezhetõ, több másik forrás (JapanTimes, Militaryphotos, stb.) alapján a helyzet a következõ:

-1967-tõl van egy (ön)korlátozás, hogy Japán nem ad el sem fegyvert, sem fegyvertechnológiát más országoknak. Ez elõkerült például a Playstation 3 esetén is, mondván annak mikrochipjei felhasználhatóak robotrepülõgépekben is. A korlátozás alól az 1983-ban az USA és Japán közötti kétoldalú megállapodás keretében az USA felmentést kapott, tehát az olyan fegyverrendszerek, amelyekért Japán (is) fizetett, az USA-ba exportálhatóak.

-Amirõl szó van nem a jelenlegi SM-3 Block I(A/😎, hanem az SM-3 Block IIA, amelyet még csak most fejlesztenek a Japánok és az amerikaiak közösen, a japánok felelnek többek között az infravörös érzékelõ kifejlesztéséért. A várható IOC 2017-2018. A kérdéses dolog erre vonatkozik, hogy a késõbbiekben Japán technológiát is tartalmazó SM-3 Block IIA rakétákat exportálhassanak harmadik (fõleg Európai) országoknak.

[NST]Cifu
A felvázolás rendben lenne, de ugyan úgy, ahogy a demokratikus rendszer is bizonyos szintig egy idealizált rendszer, ami valójában relatív távol van ettõl az idealizált rendszertõl, ugyanúgy az sem könnyen nyomható le a nép torkán, hogy márpedig a háború véres dolog, bármit is csinálunk.

Azon kívül pedig a IV. opció nem volt akkor lehetséges. A politikai vezetés azt akarta, hogy katonai erõ felvonultatásával oldják meg a helyzetet. Vagyis a misszió külsõségeit kellett a nép ízléséhez igazítani.

Köszi, a Coin gépeket már olvastam, így már akkor mára is megvan az olvasnivalóm.

Molnibalage
Hoppá!

Nem olvastam, csak most találtam rá véletlenül. Érdekes. Az USA ehhez mit szól?

Molnibalage
Omán és Malajzia, ha jól emlékszem. A Katpolon a COIN anatómiája és Gerrillaháborúk sorozatot érdemes végéggyûrni. Elég tömény anyagok. Néhol már azért unalamas volt a hossz miatt, de megérte elolvasni õket.

Ami még a témához mág a COIN gépek, az kétrészes.