Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az adataira egyáltalán nem vagyok kiváncsi, fõleg wikirõl nem!
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
Nem kell mindjárt berágni<#puszis>#puszis>. Te vagy a legokosabb haditechnika terén. De nagyon érzékeny a lelki világotok<#wow3>#wow3>. Mondom: bemagolt tévinformációért ide jövök, meg feldobok néha egy egy labdád<#zavart1>#zavart1>. De ilyen emberre (jelzõt nem írok, de sejtheted) nem biznám a haza védelemét, a hadipari fejlesztéseket és beszerzéseket illetõen pedig kifejezetten örülök, hogy közelébe sem kerülsz.
Csá!
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
Ezt csak megjegyeztem. Nem azt akartam mondani, hogy ezt állítottad, csak kicsi a szövegdoboz. Nem láttam át teljesen, mit írtam és nem pont olyanra fogalmaztam, amilyenre a szövegkörnyezetbe kellett volna. A férfi is a #47641-ben a videón mutatta, zárakasztót az ujjával mûködteti, a zárt a másik kezével húzza fel, majd engedi el.
A cucc lényege ugyanis az, hogy a zárakasztóval megfogja a zárat, kioldja a régi tárat, berak egy friss, teli tárat, oldja a zárakasztót (ezzel tölt egyben), és lõhet tovább.
Ez úgy hangzott, mintha úgy mûködne, a lövész akasztja meg a zárat a kezével használva a zárakasztót.
Azért mert az AR-15/M16 illetve tárja sem rendelkezik zárakasztóval.
Ez a második idézett mondat is valahogy furcsán hangzik már azért is, mert zárakasztója csak a fegyvernek lehet, a tárnak nem. Olyan lehet, hogy a tár adogatólemezét – amit a tárajak felé tol a tárrugó – használják arra, hogy megakassza a zárt, ha elfogyott a lõszer a tárból.* Az AR15 és változatai nem így mûködnek.
Soha se volt a kezemben, de úgy tudom az AR15 és különféle változatai rendelkeznek zárakasztóval. Az üres tár adogatólemeze egy kétkarú emelõt nyom meg. Ez akasztja meg a zárt elõresiklás közben. Az, hogy a zárakasztóra utólag felszerelhetõ kis kiegészítõ, amit angolul „extended bolt catch” néven neveznek képes a kézzel hátrahúzott majd elengedett zárt megakasztani – lövés közben ezt szerintem senki se fogja megcsinálni – az egy mellékes tulajdonság.
Az extended bolt catch haszna a következõ, nem kell a bal kézzel egy mozdulatot megcsinálni, megteszi ezt a jobb kéz mutatóujja. Részletezve a cselekvéseket jobb kezes lövõ esetén:
Addig lõ, amíg kifogy a tár. Bal kéz elengedi az elõagyat, közben jobb kéz mutatóujja a tárkioldót megnyomja. A tár kiesik és a bal kéz már kezdi betenni a telitárat. Tárt betolja, és itt kétfelé válik a mozdulatsor.
a. Hagyományos AR15-nél bal tenyérrel ráüt a fegyver alsó tokjának bal oldalán lévõ zárakasztóra, ami erre engedi a zár elõrefutását, a lõszer betöltését és reteszelést. A bal kéz elindul megfogni az elõagyat.
b. A bal kéz nem üt rá a zárakasztóra, a tár betolása után már indul is megfogni az elõagyat. A jobb kéz mutatóujja nyomja meg a zárakasztót az extended bolt catch segítségével, ami az elsütõbillentyû és a tárkioldó között van.
A lövészet folytatódhat.
Tehát a bal kéz nagy mozdulata és a jobb mutatóujj kis mozdulata között van a különbség, ami idõ. Az idõ meg a versenyen pontot jelent, harcban meg esetleg élet és halál között dönt. Lehet úgy is betolni a tárat bal kézzel, hogy a bal hüvelykujj nyomja meg a zárakasztót, de ahhoz úgy is kell a tárat megfogni, ami tárzsebbõl elõvéve nem fog menni.
A SIG550-rõl nem sok videót találni. Annyit értettem meg róla a wiki-bõl a zárakasztóra nézve, ez is csak jobb kezesnek jó és fel kell emelni.
*Ez szándékos és a tervezõ alkotja meg így a fegyvert, tehát ilyen nem véletlenül történik.
BTW, a lövészet .44 Magnum és .454 Casull lõszerekkel nyilván teljesen más egy hagyományos revolverrel és a Mateba-val. A Mateba csöve mélyebben van (csak tippelem), kisebb az erõkar amitõl csökken a felfelé csavaró nyomaték. Valamint a hátrasiklás idõben elosztja az erõhatást. Persze ez nem is iskolai fizika, hanem "zsigeri", mindenki kisakkozza séróból, csak megjegyeztem. Nem tudom, mennyire jött be a .454 Casull használóinak a Mateba. Egyáltalán gyártják még a Matebát?
Szóval especiel ezt a kiegészítõt (sem) értem annyira. Legalábbis én személy szerint tárcsere elõtt inkább fedezékbe húzódnék, ott pedig nem ezen a kb. plusz egy másodpercen fog (remélhetõleg) múlni az életem. A cucc lényege ugyanis az, hogy a zárakasztóval megfogja a zárat, kioldja a régi tárat, berak egy friss, teli tárat, oldja a zárakasztót (ezzel tölt egyben), és lõhet tovább. A kérdés persze adott, miért kell ehhez ez a bigyula? Azért mert az AR-15/M16 illetve tárja sem rendelkezik zárakasztóval. Szóval ahelyett, hogy legópuskát építenél, inkább végy egy normális fegyvert, mint mondjuk a SiG-Sauer SG550 széria, amelynek a zárakasztója és normális tárja gyárilag (jó, tudom, a lenti videóban lévõ SG556-nak éppen nincs zárakasztója, de most már kicsit késõ van normálisabb videót találni. 😊)
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Rövid csövû sörényesnél jóval kisebb méretû egy 2.5 colos nagy kaliberû snubbie és még gyorsabban is tudsz vele ismételni, na vajon melyiket hordja szívesebben az ember vadászönvédelminek? Életemben nem hallottam még olyanról, hogy valaki rövid csövû sörétest vinne magával vadászni. Otthon/objektumvédelemre, ember ellen tudom csak elképzelni a rövid csövû sörétes fegyvereket, azokat is leginkább 00-ra töltve.
A sörétes kisvadra, madarakra jó. Egy medve talán még a 4-os sörétre is azt mondja, hogy fránya szúnyogok...
Videó egy szóban forgó szörnyrõl: Ruger SH Alaskan .454 Casull
Másodszor, ha már önvédelem, kétlem, hogy reálisan értelmesebb egy .454 Casull, pláne .480 Ruger és hasonló szörnyeket magadnál tartani, mint mondjuk egy .357-es Magnumot - a nagyobb kaliberbõl amíg lõsz kettõt, addig a kisebbet már ki is ûrítetted, és pontosabban, akár fél kézzel, míg ezt a nagyobb kaliberrel aligha teszed meg.
Persze ez csak a saját, laikus véleményem, a legnagyobb kaliber, amivel revolverrel lõttem, az a .357 Magnum, de az alapján én elmebeteg dolognak tartom az ennél is nagyobb szörnyeket. Akár medvék elleni önvédelemre is...
A peremes lõszer nem egyenlõ a peremgyújtású lõszerrel.
Új logó by: berczely (Y)
Ez a Mateba. Az idõ már elhelyezte ezt a negyed évszázados konstrukciót a maga helyére. A Webley-Fosbery revolvertõl számítva meg a 100 éves koncepciót, az önfelhúzó revolvert. Kuriózum.
Nincs idõm végigolvasni,csak belinkelemMaTeBa
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
-Széles a dobtár miatt
-Korlátozott a lõszerkapacitása a dobtár miatt
-Kifúvás a dobtár és a csõfar között
-Mechanikailag összetett szerkezet
Ezért cserébe kapjuk azt ugye, hogy nem kell minden lövés után kézzel felhúzni a kakast a finom elsütésért. Nem tudom, hogy igazából kinek találták ki. Sportlövészetnél a kézzel felhúzás nem akkora probléma, önvédelemnél pedig a keményebb elsütés inkább megnyugtató, mint hátrányos, ráadásul elvész a revolverek faék egyszerûsége miatti megbízhatósági mítosz.
Az egyetlen dolog, ami miatt mégis figyelemre méltónak találom, hogy az alsó töltényûrbõl lõ, ez határozottan jó megoldás.
Ez egy nem beágyazható másik videó, amin 01:30-nál keverik a single action-t a double action-al. A double action sütése lehet borzalmas, mert ahhoz mindig nagyobb erõ kell, mint a single action-höz.
Egy újabb Emilio Ghisoni revolver a Rhino Chiappa. Nem önfelhúzó, de nem is egy hagyományos revolver. A csõ szintén a dobtengely alatt van. A kakas belül helyezkedik el, a kakas megszokott helyén egy felhúzókar van, csak akkor mozog, ha felhúzzák vele a kakast. A kalibere .357 Magnum/.38 Special.
Az amerikai szabadalom: US Patent #7,523,578.
ihan samanlainen työpaikka kuin muutkin -> teljesen ugyanaz (ugyanolyan? - Cifu), mint bármely más munkahely
Egyébként poén kis videó, elismerés a reklámügynökségnek.
Hivatalosan igen. Gyakorlatilag a Department of the Homeland Security alá tartozik 2003 óta. A törvény szerint háborús helyzetben visszakerül a DoD / US NAVY alá. Egyébként pedig a USN és az USMC-vel szoros kapcsolata volt és van is.
A régi USAAF az mennyire volt az Army alá szervezve? (Az tudom, hogy 1947 óta önálló a USAF.)
Haladjunk sorrendben.
1907 - 1918: A repülõgépek a hadsereg híradós ágához (Signal Corps) alá tartoznak.
1918 - 1926: Egy rövid átmenet (Division of Military Aeronautics) után US Army Air Service (USAAS) néven már saját erõt képviselnek, de még szorosan betagozódva a seregbe.
1926 - Az addig lazán a hadseregben szervezõdött repülõgépes szolgálatot egybefogják az United States Army Air Corps (USAAC) alá. Ez bár a Hadseregen belül egy külön ágat képvisel, a feladatuk szigorúan a Hadsereg erõinek a támogatása és légvédelme, különállóan, függetlenül nem igazán gondolnak rá. 1935-tõl az amerikai kontinentális légierõket egy közös parancsnokság (General HQ Air Forces) alá fogják össze.
1941 június 20 - Az a Air Corps helyett a Hadsereg légierejét összefogják az USAAF (Army Air Force) alatt, ez elsõ sorban magasabb betagozódást jelent, korábban az Air Corps a regionális parancsnokságok alá tartozott, ettõl kezdve azonban nagyobb függetlenséget kaptak, és egy saját vezérkari fõnöki posztot, aki ráadásul a háborúba való belépés után még az Egyesített Vezérkarban is széket kapott. Általános vélekedés, hogy ez már Henry H. Arnold azon törekvése volt, hogy a légierõt a háború után független haderõnemként ismertessék el.1941 után a különféle parancsnokságok (Army Air Forces Antisubmarine Command (AC), Air Technical Service Command (ATSC), Air Transport Command (ATC), stb.) már különálló parancsnokságok, akik közvetlenül az USAAF alá tagozódnak be, immár semmi kapcsolatuk a hadsereggel (még képzés terén is különálló bázisokat kezdenek létrehozni).
Tehát gyakorlatilag elmondható, hogy 1941-tõl egyre jobban (kb. 1942 közepétõl-végétõl pedig már jelentõsen) függetlenedett a hadseregtõl, egyre kevesebb szálon kötõdött hozzá.
Régen az Army nem rendelkezhetett teherszállítóval. Nehéz gépekkel most sem rendelkezik, de amennyire látom más kisebb gépekkel és személyszállító gépekkel is bír.
Korábban írtam errõl, az USAF 1990 után megszüntette a C-130-nál kisebb tehergépek igényét, úgy fogalmazva, hogy nincs szükség rá. Az US Army viszont másként látta, és átvette az USAF-tól a C-23 Sherpákat. 1983 után az Army-n belül egy külön ágat hoztak létre, az US Army Aviation néven, amely a repülõgépeket (és drónokat) fogja össze.
A USAF parancsnoksága alatt vannak helikopterek?
1 TH-1 Iroquois
62 UH-1N Iroquois
2 UH-1V Iroquois
101 HH-60G Pave Hawk (Search & Rescue)
Mi igaz abból a régi felállásból, hogy USAF-tól heli elvesz, ahogy az Army-tól elvették a szállítógépeket?
Úgy tudom semmi. Az USAF nem akar a kis gépekkel foglalkozni (pedig nekik is vannak ilyesmik, Twin Otter és társai), az Army pedig nem panaszkodik az USAF Search & Rescue gépei miatt.
Melyik F-4 verzión volt sisakcélzó?
F-4J Block 45 és 46-on jelent meg a Visual Target Acquisition System (VTAS), majd a korábbi F-4N (az F-4N felújításon átesett F-4😎 gépeken is megjelent.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Olyasmire tippelek,hogy fogd meg a kalapod ha aknamezõn jársz.Esetleg,ne hagyd nyitva a gázcsapot, ha nyaralni mégy.
Netán :Nem urban legend ,be tudod gyujtani.
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
Régen az Army nem rendelkezhetett teherszállítóval. Nehéz gépekkel most sem rendelkezik, de amennyire látom más kisebb gépekkel és személyszállító gépekkel is bír.
A USAF parancsnoksága alatt vannak helikopterek?
Mi igaz abból a régi felállásból, hogy USAF-tól heli elvesz, ahogy az Army-tól elvették a szállítógépeket?
A régi USAAF az mennyire volt az Army alá szervezve? (Az tudom, hogy 1947 óta önálló a USAF.)
Isten áldja a pogányokat!
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
És legvégül az, hogy ki repüli a gépet és milyen fiozófia szerint.
Ha egy vadászpilótanõ terhes lesz,akkor mennyi idõ után nem repülhet?
Amint kiderûl vagy valameddig még lehet?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Én úgy emlékszem hogy egy hónapja, amikor megjelentél itt, meg voltál gyõzõdve róla hogy egyetlen ukrán Szu-27-es lazán leszed két magyar Gripent (persze ezt úgy jelentetted ki, hogy közben szart se tudtál a nevezett gépek elektronikájáról, rakétákról, radarokról meg úgy általában a BVR légiharcról), és semmilyen észérvel nem voltál meggyõzhetõ a kérdésben. Kábé mintha egy téglafalnak magyaráztunk volna aktív meg félaktív rakéta rávezetésekrõl, meg hasonló szakkérdésekrõl, te nem zavartattad magad.
Szóval nekem úgy tûnik hogy te pontosan annyit tudsz a haditechnikai eszközök elektronikájáról, mint bármilyen más részterületrõl velük kapcsolatban, azaz semmit.
Szóval lehet hogy te az elektronikát forszírozod itt, de két dolog egészen biztos:
1: szart se tudsz az elektronikáról, amit erõltetni próbálsz
2: senkit se érdekel, hogy milyen relé meg kábelezés van mondjuk egy F-15E-ben. (legközelebb a gumitömítésekre mész rá, bazzeg?)
Az a lényeg, hogy mire képesek a gépek radarja, besugárzásjelzõje, és egyéb fontos, a rendeltetésük szempontjából releváns berendezéseik.
Ezek adják a ugyanis gépek harcértékét, és nem a kábelezés.
Mellesleg kíváncsi lennék hogy a gyártón és a karbantartókon kívül mégis ki a fene tudja, hogy milyen kábelek meg ellenállások vannak egy Gripenben vagy egy F-15ben? Egyáltalán ki a franc foglalkozik ilyen marhaságokkal, akinek nem muszály? Vagy azt is vegyük át, melyikbe milyen összetételû hidraulika olajat töltenek?
Ne nevettesd már ki magad ilyen butaságokkal.
glin1216 | 2010.07.17
Johnny Cash - God's Gonna Cut You Down
Rifles:
BCM, CMMG, Colt, LMT, LWRC, Noveske, Springfield
Handguns:
Beretta, Glock, H&K, Para Ordnance, Sig Sauer, S&W
Gear:
ATS, Blackhawk, Bladetech, Diamondback Tactical, Eagle, Emdom, ESSTAC, HSGI, Magpul, MSA, Norotos, Ops-Core, Peltor, Raven Concealment, Safariland
Shot with a Canon 5DMKII + 70-200 f/2.8 IS L
Szép gyûjtemény!
Hozzá kell tennem, hogy szerintem az F-35A árát én inkább 75-90 millió dollár szintjére teszem 2015 körül. Ebbe persze nincs infláció korrekció, amit megint nem árt figyelembe venni, hiszen a pénzromlás azért jelen van...