Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ilyen koncepcióknál tervezés szempontjából legfontosabb az idõfaktor lenne, hogy mit, mikor, miért, meddig.
Most nem akarok én is kopizni 4.-szer , de dr.evil légirejében csak én nem találom a Gripenjeinket?
De ha már az elborult <#vigyor3> dolgok asztalra kerültek, ilyesmi nekem is van - kiváncsi lennék ki milyen problámát lát benne😊
Mivel a Viggen már egy lecsengett koncepció, lehet a liszenszét, dokumentációját olcsóért meg lehetne kapni. A meglévõ sárkányt (szárnyakat) ki kéne rittyenteni kompozitból, és összekukázni hozzá a legmodernebb elektronikát (radar, etc., olcsóbb hajtómû-Ok tudom az egyedi fejlesztés), kvázi az Alca is kb. ilyen téma. A tejas meg hasonló szárnykialakítású, lehetne ötleteket is koppintani innen-onnan menetközben, hogy kissebb legyen az Rcs. Kár hogy leállt a típus fejlesztése mert idális átmenet volt az F-15és18 között valahol. Mégha nem is volt multirole. Sajnálom. Szóval nem kéne a nulláról indulni ha beruházna valaki. Ha a Pak-Fák mellett a szuhojok is megélnek akkor talán ez is. <#wilting>

Ha már orosz technika én a Jak-130ra (kiképzõ, striker stb.) voksolnék elsõ körben. Fegyverzet gondolom van hozzá Mig-29 maradék. ez utóbbit az értelmesebb részének szánom a hsz-emnek. Vagy Su-34/32export? , de az talányos hogy adnák-e (ilyen kis számban..), és a nato-ban is furcsán néznének két orosz reptípus stb rendszeresítés esetén (?).

Ahogy a dolgok most állnak a Gripen elégnek látszik, elsõkörben darabszám növelés mellett. Továbbiakban viszont megkerülhetetlen lesz egy upgrade, vagy egy fajsúlyosabb típus ha Románia is bevásárol egyszer.
De addigra talán a gripen lízing is lejár, ha minden jól megy, és az is valamennyi idõ míg rendszerbeállítanak..

Kerekes tankok még mielõtt valaknek eszébe jut, már inkább elõször, kerekes tüzérség és ifv,apc, ha minden megvan és belefér legvégén egy 105-ös /120-as modul talán, nem tudom/. Cv90120-as tornyát kéne esetleg egy olcsóbb lánctalpas platformra átrakni /K-21?/. Mert az ?5 millát bárhogy számolom nekem drága.

Szent Haba-kukk

Az álmodozásaidban próbáld már meg figyelembe venni a realitásokat is.

Nem tudja hogy az micsoda.

Fenrir
Jah és az Airbus-t pedig majd Ferihegyen fogják állomásoztatni 😊

A halál csupán a kezdet...

<#hehe>
Számolási feladat általános iskolásoknak:
Egy 1000 km/h-val repülõ gép 500 kilométert hány perc alatt tesz meg?

[NST]Cifu
Régionként 5 db F-15E+ A 12 db Su34, vagy
rég/ 3 db F-15E és rég/2 db F-35, Su34 nélkül, de 12 db F-16B60

Az álmodozásaidban próbáld már meg figyelembe venni a realitásokat is. 😊

Miért akarsz párhuzamosan hasonló feladatkörû gépeket üzemeltetni?!? Két típust üzemeltetni annyit tesz, hogy mind a hajózó, mind az üzemeltetõ személyzetet külön-külön kell kezelni, a pótalkatrészekrõl nem is beszélve. Logisztikailag értelmesen egy típust kell üzemeltetni, ez költség és logisztikai szempontból is így üdvös. Tehát ha további gépeket akarsz, értelmesen, akkor további Gripen beszerzésben gondolkodj.

A légierõ terén szerintem ha igazak a pletykák, és tényleg jönnek az Aero L-159-esek, akkor az untig elég Magyarországnak. A Gripenek vadászgép / elsõ kategóriás csapásmérés feladatkörben, az L-159 pedig kiképzõgép és könnyû vadászgépként jól használható. Ennél több vadászgép nem fér bele értelmesen a keretbe és felesleges is. A teherszállító kapacitásnál C-27J Spartan vagy C-130J-30, esetleg Airbus A400M gépekbõl kellene 2-4 darab a lassan kiöregedõ An-26-osok helyére.

Ha már légvédelem, akkor inkább 2-3 komolyabb légvédelmi rakétatendszer kellene, NASAMS, VL MICA SHORAD, SAPM/T, Patriot PAC-3, stb. Plusz normális légvédelem a repterek védelmére, ugyanis jelenleg a retereken nincs semmiféle légvédelem, még Zsu-23-2 se...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Milyen érdekes, hogy a tudást, informáltságot igénylõ szakkérdéseken mindíg átsiklasz, ezekre a felvetésekre nem válaszolsz.

Helyette ilyeneket nyomatsz:
bemagolt tévinformációért ide jövök, meg feldobok néha egy egy labdád. De ilyen emberre (jelzõt nem írok, de sejtheted) nem biznám a haza védelemét, a hadipari fejlesztéseket és beszerzéseket illetõen pedig kifejezetten örülök, hogy közelébe sem kerülsz.

Szakmai vita és észérvek helyett érzelmi síkra tereled a problémát.
(Persze, értem én hogy szakkérdésekrõl azért nem mersz beszélni, mert jól tudod mekkora nulla vagy ezen a téren.)
Közben megsérted a topic összes hozzászólóját([i]"bemagolt tévinformációért ide jövök"), aztán elvárod, hogy a következõ témában úgyanúgy elcsevegjenek veled, mint a sértegetés elõtt.
Az ovódások viselkednek így, akik még nem képesek megérteni hogy a tetteiknek következményei vannak.

Visszataszító egy alak vagy te. <#levele>

Ulvar
Záhony Zalaegerszeg gyors vonattal 9 óra + 1 óra busz ha minden rendben megy. 😊

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Molnibalage
Nagyon nem mindegy. Az ország másik vége 500 km. Az még hangsebességgel is majd fél óra. Kecskemét nagyon ideális helyen van, de infrastrukturálisan nem éppen a legjobb sajnos...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A vadászgépek terén a helyzet egyszerû. A Griffek itt vannak. Ki vannak fizetve. Akkor használni is kellene õket. A közeljövõben úgy gép vásárlása gazdaságilag nem reális. Amíg a mostani flotta üzemeltetése nem megy flottul éveken keresztül fenntartva bizonyítva, hogy képesek vagyunk rá, addig felejtõs. A gépek megfelelõ üemeltetéssel sokáig toppon lesznek még. Repóra keret bõvítése megfontolandó, de lassan ott tartunk, hogy addigra lehetne toppra hozni a flottát, mire lejárt az elsõ 10 év. És után mi legyen? Semmiféle koncepciót nem látok a jövõre nézve. A Gripen NG jövõje bizonytalan, ezért nem tudok rá alapozni. A gép tényleg jónak tûnik, de ameddig nem vesz valaki belõle, addig lényegében csak egy ötlet. Addig svédek sem vesznek és alig pár tucatnyi gép legyártása nagyon drága. Az EBS HU alapból öszvér, NG-re átszabni szerintem nem jó ötlet. Nagyon hipotetikus estben 15 év múlva megfelelõ csereszerzõdéssel érdemes lehet beszerezni õket de úgy, hogy a svédek visszaveszik a gépeinket vagy mi megpróbáljuk eladni másnak. (Ez lényegében szerintem lehetetlen lenne, max. pár dél-amerikai ország venné meg, ha megvan mind az összes gépünk akkor.)

A helikopter flotárról ez már nem mondható el. Mármitn a jó állapot. Itt már az utolsó utáni perchez közeledünk a katasztrófa elõtt. Itt nagyon gyorsan lépni kellene valami. Reálisan szerintem 10-12 helikopter kellene ma.

A 150-200 hk teljesen felesleges. Nézd meg Lengyelország méretét és, hogy neki mi van és azt is, hogy õk nem nullázták le magukat, nem a semmibõl kellett feltámasztani egy fegyvernemet.

Erre a közeljövõben nem lesz forrás, de amit van lehetõség nekünk is használt hk beszerzése lehet a reális cél, de ebbõl is csak lépésenkét. Lépésenként kell felépíteni újra a fegyvenemet. Elsõ körben a 12+3 mennyiségben rendszeresíteni és használni kellene a technikát. Ezt 1,5 évenként lehetne ennyivel bõvíteni kb. 3-4x 12+3 darabig, de már ez is nagyon durva mennyiség lenne. A meglevõ állomány részt vehet a bõvítéseknél az új eresztés kiképzésében.

Azt mindenképpen felejsd el bármilyen fegyvernem terén, hogy vegyes technikát üzemeltessünk. Egy hk típus, egy pszh típus, egy vadászgép és egy fajta löveget kell használni. Nem vagyunk mi USA vagy egyéb dúsgazdag ország. Még a nagy Fr. is egyetlen vadászgépet fog használni 8-10 éven - vagy kevesbb idõn - belül.

Még egy megjegyzés. A használat alatt nem éles használatot értek. A katona járjon nemzetközi nagy(obb) szabású hadgyakorlatra, hogy csiszolja tudásást. Ez minden fegyvernemre igaz.

A nagyszabású parádézás helyeett meg tessék ingyenes nyílt napokat tartani, hogy az adófizetõ lássa - hogy normális esetben - mire megy a pénze és mit kap érte az ország.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ja igen majd elfelejtettem a MI-28 is nagyon jó orosz cucc. De kicsit drága. Inkább modernizált Mi-24.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Nem nagy ország ez. Szupercirkáló<#zavart1> módban hány perc mig pl Záhony Zalegerszeg😊. Szinte teljesen mindegy, hogy Dunaújváros, vagy Pécs, vagy Debrecen. Túl kicsi az ország-.....

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

A kép kimaradt:

Valami dereng Szu-34 ügyben. De akkor azt bevetették. Veszem a fáradtságot átnyálazom az Aerokat valamelyik leírták: Groznijt támadják, napalmot is bevetettek.
Tank ügyben pocsék a helyzet azt látom. Én az összszámra gondoltam ami 838 db (talán).
150-200 gondoltam én is, vagy 100 db igen erõs (leopard 2A6) és 50 db Centauro B1.
Most jön a kérdés: TE milyen felállításban képzelnéd el a vadászgép/vadászbombázó parkot? db,tipus, vételi konstrukció? Kiváncsi vagyok!

Molnibalage
Minél kevesebb tank? Papíton van 12+3 õsrégi T-72. Ennél kevesebbet akarsz? A Magyar Honvédségnek lényegében nincs használható nehézfegyverzete. Lengyelország felemlegetése különösen vicces, mert 128 db levedlett Leopard 2 A4-et vettek...

Szu-32 nincs, a fejlesztés alatt volt ez a gép típusjelen. A gyártott szériagépek Szu-34 néven futnak. (Mintha errõl lett volna már szó.)

Az F-22 degradált verziójáért is pengettek volna a japók, de mégsem adták el. Van, amikor nincs az a pénz, hogy eladjanak technológiát.

Her Laca
Ez nem tökösség kérdése.
Izraelt meg nem kell példakén felhozni, Izrael fele akkora mint Magyarország és micsoda haderõt tart fenn. Szerinted mibõl? Biztos megtermelik a rá valót a derék polgárok.😊
A sorkötelesség kérdése az már más tészta,avval egyet lehet érteni.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Nem nagyhatalmat😊 Kevesebb tank. + a lakosság számához arányosan csökkentet (nõvelt/fejlesztett) haderõ a Lengyelországi példával élve. Én az izraeli példét jobban szertném😊, de ahhoz nem vagyunk elég tökösek.
Egyik tata elkezdi múltkor. minek nekünk fegyver, haderõ. Ha támadnak megvéd minket a NATO meg az USA. No comment......

Azért Debrecen mert itt lekom😊. Sz-24 jó volt jó lenne a 34-nek is😊.
E alatt a Jas-39 E változatát értem, emirõl a képet beraktam. Eurofighter: iseten õriz<#phone><#wilting><#wilting>.
Nagyon várok, valami elõrelépést Su-32, Su-34, Su 35 ügyben. Ár érték arányuk legyen jó. Ezt az exporttilalmat ezt sokszor emlegetitek. Pénz beszél😊 Ha oroszok eladják és mi megvennék akkor hogy és fõleg ki szakcionálná? Akkor csak nem olyan retek gép az ha tilalom alatt van?

Her Laca
A kollega nagyhatalmat vizionál kis hazánkból😊)

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Az Ak<#whatever> nos igen. Csak nemhogy a hülye magyar modernizálja<#csodalk><#wow1>.
Orosz cuccok közül talán még használható a BTR, BMP család, a Tunguzka, a Typhoon a.t., Az SS-27 TOPOL-M, Tu-160. Ezek egész jó cuccok.
Valóban kevés a lóvé. Ötlet meg gondolom azért kevés, mert akinek volt esze az már USA-ban dolgozik vagyonokért😊

Molnibalage
Miért pont Debrecen? Nagyon az ország szélén van. Megerõsített betonfedezék van az tény, de akkor inkább Pápa. Modjuk az is nagyon messze van az ideális elhelyezkedéstõl.

Az F-16 B60 sem volt éleseben kipróbálva. Az elõdei igen, elég vastagon. A Szu-34-bõl amennyi van és amennyit használták az = 0 a Viperával összemérve.

Ilyen kis mennyiségû gépekbõl akarsz több típus üzemeltetni? Elég elborult ötlet. Szu-34 amúgy is exporttilalmi listán van, az oroszonak sincs elég. 2-3 darabot venni egy gépbõl az égvilágon semmi értelme nincs.

A 25-30 db E változat alatt a Gripen NG-t érted? Minek annyi? Mibõl? Hova?

Az F-22 szintén exportkorlátozás alatt van és semmi szükségünk nincs rá.

Ha ez igaz, akkor az EF-et felejtse el mindenki. Ez valami iszonyatosan drága.

Her Laca
Nem kell dicsérni,csak a tényeket kell nézni. Ha orosz barátaink a szamováron kívül maguktól bármit kitalálnak és az még jó és használható is azt el kell ismerni. Csak sajnos a tények mást mutatnak. A fegyveres konfliktusokban ahol a nyugati technika szembe került a keletivel mindig alulmaradtak. Pont. A többi az duma. Lehet itt repülõrõl,páncélosról ,bármirõl beszélni. Egyedül az AK fegyvercsalád idõtálló😊 Egyszerûen hiába van jó elképzelésük,ötletük nincs meg az a háttér ami minõségben azt meg tudná valósítani. Szerintem.

Mondjuk ha az F-22 tényleg olyan jó akkor, nem bûn másolni<#pias>. Kémeknek lehet munkájuk mostanság.

Itt beszélj fejlesztésrõl, mert kivégeznek. Korábban felvetettem harckocsik, 6x6-os 8x8-as páncélozott jármûvek és 30-40 Su-34 vásárlását<#eplus2>. Meg is kaptam a magamét<#zavart2>. Dícsérd az amcsikat, ez a lényeg.
(u.i) Su-34-bõl valóban elég lenne 12-14 db max. Állomáshely legyen Debrecen. Ha az F-35 csak<#idiota> 60 misi, akkor az korszerû megoldás lenne. De aláírom, hogy az F-15E, vagy az F-16B60 lenne a legjobb választás, ár érték arányában, hogy most visszaolvastam a Gripen jó, de volt az egyáltalán élesben kipróbálva? csapást mértek már vele szárazföldi célpontokra/harckocsikra? nemhiszem.
Régionként 5 db F-15E+ A 12 db Su34, vagy
rég/ 3 db F-15E és rég/2 db F-35, Su34 nélkül, de 12 db F-16B60
Vagy a meglévõ Gripenek mellé 25-30 db E változatot venni/bérelni.

Az utolsó megoldás lenne alkatrészellátás kiképzés karbantartás ügyileg talán a legjobb.
u.i2: bármennyire is jó az F-22. Túlságosan drága. A Eurofigther-rõl meg zavaros az info valahol 5. Gnerációsnak, valahol 4++-nak titulálják.
Nem tom erre van e lehetõség, de a gépek kihasználtságát jelentõsen nõvelné, ha bérbeadnánk saját pilotáinkkal avatkoznánk konfliktusokba.
Etiópia vs. Eritrea kapcsán olvastam, hogy volt olyan hogy egyik országnak ukrán, másiknak orosz zsoldos pilótáik voltak, Szu-27 és Mig-29-el. Bár azon gépek asszem E. és E. tulajdonát képezték.
Szal: ki hogy képzeli a légierõ -és itt most csak a vadászgép vadászbonbázó szekciót értem- modernizációját?

qtab986
Az FN F2000-en a felhúzókar csak az egyik oldalon található meg. Nem állítom, hogy nem tudja használni balkezes is, csak azt, ez a fegyver se az, amelyiket jobb- és balkezes pontosan ugyanúgy használ, ha hátra húzza.

BTW, #47660:
Ha valahogy megoldanák, hogy a tárkioldó magasságában, de a sátorvason belül kelljen valamit a csõtengely irányában nyomni a zárakasztó kioldásához, akkor kész lenne a tökéletes kétkezes megoldás.

Az AR15 zárakasztójára értve kétkezes megoldás. Az AR15 még ettõl nem lenne kétkezes. Eredetileg a tárkioldó és a selector is egykezes, de okosságok mindenre vagy vannak, vagy lesznek. 😊

A P90-t ennyire nem ismerem. A youtube-os Kafkanishian videóját és képeket elnézve, amik szétszedve mutatják nagyon is elképzelhetõ, ezen minden megvan mindkét oldalon, a felhúzókar is. Ha minden kezelõszerv minden oldalon megtalálható, és ugyanott, mintha a két oldal egymás tükörképe lenne, az dicséretes. A tûzváltó/biztosító azt hiszem egy forgatható tárcsa az elsütõbillentyû alatt. Forgástengelye metszi a csõ tengelyét és 90°-os szöget zár be vele. Fordítva mûködik jobb és bal kézzel. Hogy ez jó vagy rossz, azt nem én döntöm el, de ez jobb- és balkezesnek egyformán kézre esik. Az FN P90 kb. egyidõs a KGP-9-el, annak a biztosítójánál/tûzváltójánál biztos vagyok, hogy ez jobb.

SMG-ben nem gondolkodtam, csak gépkarabélyban. Kétkezességben – ha nincs kategóriahatár – Heckler & Koch P7 a király. 😄

Kicsit fogalomzavarba is estem, mert a teljes kétkezesség talán nem is jelenti azt, hogy a kezelõszervek pont ugyanúgy esnek kézre a jobb- és balkezesnek. Az AR15-re és az „extended bolt catch”-ra fókuszálva, a fegyver zárakasztója kétkezes lett, de jobb mutatóujjal nem úgy használják, mint bal mutatóujjal.

Mi a címe annak a filmnek, aminek részleteit Kafkanishian feltöltötte? Talán valahonnan letölthetõ az egész.

"A Saab-Scania 1989-ben különálló cégbe lett szervezve, és a GM tette rá a markát"

No, innentõl vannak elqrva a Saabok.
(Mint Saab tulaj mondom)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
Akkoriban még volt közük egymáshoz (ez a reklámanyag az 1960-as évekbõl származhat). 😊

A Saab-Scania 1989-ben különálló cégbe lett szervezve, és a GM tette rá a markát. Ugyan némi örökség maradt (például saját szélcsatorna), de sem tulajdonosi, sem mûködési, gyártási kapcsolata nincs a Saab Automobile cégnek (aminek most ugye a Spyker a tulajdonosa) a Saab néven mûködõ repülõgép- és haditechnikai gyártó csoporthoz.

Ezzel az erõvel akkor a Mercedes-Benz is repülõgép gyártói múlttal bír, hiszen a Daimler(Chrysler) Aerospace AG-be lett összeolvasztva a korábban megvett Dornier és MTU, illetve 1989-ben a Messerschmitt-Bölkow-Blohm cég, ez 1989-tõl 2000-ig mûködött úgy, mint DASA, utána pedig beolvasztották az EADS-ba...

[NST]Cifu
A 6. generáció (szerintem) a legalábbis részlegesen önálló UCAV-ok lesznek.

[NST]Cifu
Teljesen kétkezessé, hogy az egyik oldal a másik tükörképe nem lehet alakítani, de erre újabb fegyverek se képesek.

FN F2000, FN P90?

Buren

<#hehe>

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Her Laca

Na majd a kínaiak😊

Van már valamilyen körvonalazódás, hogy a 6. generációs gépek követelményei mik lesznek? Mitõl fog egy gép 6. generációsnak számítani és nem mondjuk 5+-nak?

Her Laca
Értelek.
Ezek szerint az Oroszoknak semmi más céljuk evvel nem nagyon lehet,mint hogy a saját lehetõségeikhez mérten ,egy a kor elvárásaihoz közelítõ gépet készítsenek,de semmi esetre sem az,hogy egy a konkurenciánál jobb gép valósuljon meg. Ugye kb tömören ez a lényeg. Lemaradni nem nagyon akarnak,legalábbis nagyon,így lépniük kell még ha az nem is versenyképes 100% ban .

Molnibalage
Nem valószínû, de nem is ez a cél. Sokan ezt elfelejtik. Ne az F-22-höz mérd. Annak az elõdje is olyan, hogy bármelyik jelenleg ma tömegesen rendszerben álló orosz vadász segget csókolhat neki...

Egy ízig vérig '80-as évek eleji szovjet gépet vált - ami mind a mai napig csak SARH (!) alkalmazó - egy olyan gép, ami

- erõsebb hajtómûvel bír
- elvileg aktív radaros légiharc rakétával
- belsõ fegyvertérrel
- gyaníthatóan 4++ szintû kabinnal és ergonómiai elrendezéssel
- multirole gép
- tolóerõ vektorált
- PESA vagy AESA radarral bír

Az MiG-29 / Su-27 páros eleve nem multirole és nincs aktív rakétafegyverzet sem lényegében elenyészõ számú gépet leszámítva.

Az F-15C az F-4B/C gépekhez képest, de inkább nagyobb. Egészen más dimenzió a szolgálatban álló gépekhez képest már elsõ látásra is.
Kérdõjelek vannak a stealth képesség és fegyverzet terén, de ettõl még a potencia megvan benne. Kérdés, hogy az ipar hogyan ülteti át a laborban megalkotott szerkezetet a gyakorlatba.

Her Laca
Szerinted fognak tudni belátható idõn belül hasonló tudással rendelkezõ gépet csinálni az oroszok? Komolyan kérdezem.

Molnibalage
Ez a gép még csak egy techdemo mint anno az YF-22 volt. A gépet 70%-ban áttervezték. A PAK-FA mire elékszül lehet, hogy kb. annyira fog hasonlítani az elsõ gépre, mint az YF-22 az F-22A-ra. A rokoni szál fog látszódni.

Her Laca
Szerény véleményem szerint😊 EZT nem gyõzöm hangsúlyozni!!!! mármint ,hogy az én véleményem😄
Tehát ez a PAK-FA nem lesz egy sikertörténet.Orosz kollegák hírszerzése 😊 megint jól mûködött,csak még mindig híján vannak a technológiai háttérnek ,épp ezért vannak ott hiányosságok rendesen a megvalósítást illetõen. Ez úgy fog settenkedni (szerintem) hogy a NATO radarkezelõi sírva fognak röhögni amikor megjelenik.
Mondjuk repülni biztos szépen fog.

qtab986
Nem tudom, csak gondolom, az „extended bolt catch” használatát egyetlen állami fegyveres szolgálat se fogja engedni. Ha megszokják a használatát, de kiderül, hogy könnyen letörik, vagy elveszik, akkor veszélyes meglepetést okozhat. PMC-k úgy tudom, lazábban veszik az ilyesmit. Versenyen a hiba nem életveszélyes. Azért azt gondolom, idõt nyerni akár versenyen, akár élethalál harcban jó. Én se voltam harcban, AR15-öt se fogtam, de ha a bõrömrõl van szó, én minden kis milliméternyi elõnyhöz ragaszkodnék.

Igen, ergonómia terén az AR15 elõrelépés volt. Teljesen kétkezessé, hogy az egyik oldal a másik tükörképe nem lehet alakítani, de erre újabb fegyverek se képesek. Ha valahogy megoldanák, hogy a tárkioldó magasságában, de a sátorvason belül kelljen valamit a csõtengely irányában nyomni a zárakasztó kioldásához, akkor kész lenne a tökéletes kétkezes megoldás. Ha jelentéktelen átalakítással ez megoldható lenne, már rég alkalmaznák.

Az éles szitu úgy jön ide, ahogy belekeverted a géppisztolyokat, te emlegetted ugyanabban a hozzászólásban!

Idézlek: Amilyen videókat láttam ilyen versenyeken oda éles szituban már géppisztolyt vinnének (szerintem). Ezzel arra próbáltam célozni, hogy bizonyos versenysportoknál, vagy törvényi szabályozások mellett joly lehet egy SA revolver. De inkább hagyjuk. :-)

Ez a cucc sportlövészetre lehet nagyon jó ötlet, éles tûzharcban kereken nulla értelmét látom, egy fél mozdulatot rövidít le csupán, de még annyit sem ha az ember nem az elõágyra, hanem a tárfészek elejére fog rá, hiszen akkor kényelmesen eléri a zárakasztó gombját a hüvelykujjával. Bár éles tûzharcban még életemben nem voltam, de AR-15-el van egy kicsi tapasztalatom (Remington R-15) és ebbõl ítélve nem egy bonyolult dolog a tárcsere és a zárakasztó gomb mûködtetése, pláne ha fedezik is az embert tárcsere közben. Hadi alkalmazásra viszont nagyszerû lenne akkor, ha valahogy megoldanák, hogy a bal kezes lövészek a hüvelykujjukkal tudják mûködtetni, hiszen nekik fogásváltás szükséges a zárakasztó gomb mûködtetéshez. Egyébként az AR-15 hagyományos csõretöltése és zárakasztó mûködtetése is mérföldekkel kényelmesebb néhány kortársához képest, pl. Kalasnyikov variánsok, HK G3.

A tárcsere a tûzharc kellõs közepén amúgy is egy igen kockázatos dolog, pisztolyos tûzharcnál meg sem kockáztatnám, a new york reload híve vagyok maximálisan.

Revolveres New York reload

Nem értelek. Egy szösszenet volt Cifu azon kérdésére, hogy a technikai érdekességen kívûl mégis mire jó az a revolver. Ötleteltem, lehet hülyeséget, de hogy az éles szitu hogy jön ide?
SA forgópisztoly cowboy action shootingnál, egyéb történelmi lövész sportnál meg pontlövészetnél jön jól. Éles szituban, pláne önvédelemnél vagy szituációs sportnál nincs semmi értelme.

Szerintem is hagyjuk, mert csúnyán összekevered a sportot az éles harcérintkezéssel...

[NST]Cifu
Zavarba jöttem, mert AR15 terén már benéztem a reteszelõszemölcsök számát.

Mintha én még nem írtam volna le zöldséget kismillió alkalommal... 😄

Ez úgy hangzott, mintha úgy mûködne, a lövész akasztja meg a zárat a kezével használva a zárakasztót.

Ezt mutatja be a videóban 6:30 után, ez zavart meg. 😊

Ez a második idézett mondat is valahogy furcsán hangzik már azért is, mert zárakasztója csak a fegyvernek lehet, a tárnak nem. Olyan lehet, hogy a tár adogatólemezét – amit a tárajak felé tol a tárrugó – használják arra, hogy megakassza a zárt, ha elfogyott a lõszer a tárból.* Az AR15 és változatai nem így mûködnek.

Igen, pórias megfogalmazással éltem. 😊

Utólagos átnézve a témát, már látom, hogy hülyeséget írtam, mert az AR-15/M16 tényleg úgy mûködik, ahogy leírtad, szóval maxima mea culpa, hamu a fejemre.

A SIG550-rõl nem sok videót találni. Annyit értettem meg róla a wiki-bõl a zárakasztóra nézve, ez is csak jobb kezesnek jó és fel kell emelni.

Az SG 550 esetén ugye opció hogy hátrahúzod zármûködtetõ kart (most már csak óvatosan írom le: az AR-15/M16 esetén ugye ilyen lehetõség tudomásom szerint nincs 😄). (SiG 550 használati utasítás)

Egyáltalán gyártják még a Matebát?

Amennyire én tudom, a MA.TE.BA. Arms (Macchine Termo-Balistiche) csõdbe ment valamikor 2005 körül. Emilio Ghisoni tavaly (?) azonban elkezdett dolgozni a Chiappa Firearms cégnél, õk gyártják az általad belinkelt Rhino-t. A Rhino család a Chiappa honlapján.

"De ilyen emberre (jelzõt nem írok, de sejtheted) nem biznám a haza védelemét, a hadipari fejlesztéseket és beszerzéseket illetõen pedig kifejezetten örülök, hogy közelébe sem kerülsz."

Meg is van az eredménye😛 A hadiipar virágzik,a fejlesztések száma óriási,a hadseregünk a toppon😊A Haza meg védve vagyon,de nagyon.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

"IPSC Open kategóriás lõfegyver meg géppisztoly hogy jön egymáshoz? Nem értem."
Az IPSC Openes fegyverek annyira elfajzottak, hogy már elvesznek a köznapi életben a maroklõfegyverek mellett szóló elõnyök. "kicsik", kompaktak. Amilyen videókat láttam ilyen versenyeken oda éles szituban már géppisztolyt vinnének (szerintem). Ezzel arra próbáltam célozni, hogy bizonyos versenysportoknál, vagy törvényi szabályozások mellett joly lehet egy SA revolver. De inkább hagyjuk. :-)
Molnibalage
Attól függ, hogy mithez képest. A Szu-27-nél pl. kisebb. Van egy kép amin egymás mellett vannak a földön.

Ilyen nagy ez gép?? A kutyafáját. Az F-35 meg ilyen pici:S

héhéhé.
Én belátom, hogy még azt a kevés és bizonytalan infót se tárolom a fejembe amit az IT-rõl, magazinokból lehet elovasni. Szart se tudok és ennyi.
Akinek nem inge ne vegye magára.... (akinek bármi köze van haditechnikához)

Molnibalage
Igen is és nem is. Elég sok géprõl köszönnek vissza benne elemek.

Molnibalage
Még mindig nem látjuk, hogy te mi a pék miatt lennél tájékozottabb, mint itt sokan mások. A fegyverzetkonfigokkal nem vagy tisztában öcsém, de osztod az észt.

Eszemfaszom megáll...