Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fenrir
Puffogtattam párat légpisztollyal meg Airsoft fegyverrel is, de azért az nem olyan mint amikor vállba emelsz egy 3 kilós gépkarabélyt és éleset lõsz vele.

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
A következõ politikai dumáért megy a büntipont. Az SG-n továbbra sincs politizálás. Katonapolitika még belefér, megtûrt. De aki azon túl merészkedik, az vállalja a következményeket!

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
svédek: ja, a Sk37E aszittem szolgál még , htka-n volt vmi fénykép felszállásról. akkor nem aktuális.

A HTKA-n nem feltétlenül aktuális képeket raknak fel, volt, hogy 20 éves fénykép került be. 😉

Pedig akárhogy nézem vagy szinesfém árban megérné 72-es teknõt venni , vagy a mienket felújítani, mert Pt-91 is jobb védettségû, még az indiai tank ex is - csak nekem furcsa hogy az huzagolt.

Veszel egy 4 milliós tornyot és rárakod egy 100'000 dolláros teknõre... csak nekem nem tetszik ez a dolog? 😊
SPAA vagy SPH esetén még oké, ott a teknõ nem olyan fontos dolog, no de egy harckocsi esetén mozgékonyság, védettség és sok egyébbe is beleszámít.

meg valami városi BMPT szerûség. min.15

A BMP-T-vel vigyázz, az oroszok is kihúzták a alóla a sámlit. Elviekben jó ötletnek tûnik, de gyakorlatban nehéz megtalálni a helyét. Egy nehéz IFV 30-35-40mm-es gépágyúval (vagy a BMP-3 még mellette a 100mm-essel) rendelkezik hasonló tûzerõvel, és árban is hasonló szinten mozog - csak mellette még visz 6-9 gyalogost is. Én egyre inkább úgy látom, hogy a BMP-T elhibázott elképzelés. Akkor már inkább egy agyonpáncélozott "teknõsbéka" kellene a városi hadviseléshez, mint az izraeliek összetákolt M60-asai, Centurionjai...

de ezzel nincs vége mert kellene vmilyen kerekes 40mm-es IFV jármû , nagyszámban

A 40mm-essel vannak gondok. A CV9040 is csak a svédeknél játszott, mindenki más a 30 vagy 35mm-es gépágyú mellett döntött, mert a 40mm-es készenléti lõszerkészlete 12db. Ha lõtt 12-õt, az irányzónak kézzel kell feltöltenie, és addig ugye nem fog többet lõni...

Légpuskával sem próbáltad?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Fenrir
Én sem tudom milyen mert alkalmam sem volt kipróbálni. 10 lövésbõl vajon ki tanul meg lõni?

Magyar Néphadsereg/Honvédség Sallai Imre Kiképzõ Központ, Vác. L3 sormûszerész század, '90 febr. - '90 aug.
Aztán volt még Szegeden valami hatodik lépcsõs állásépítõ egység a Kossuth laktanyában (na itt utáltam lenni, a színvonalra jellemzõ, hogy azért lettem én a század és zászlóalj írnok, mert egyedül nekem volt érettségim), 2 év múlva tartalékos voltam Hmvhelyen.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Nem tudom, hogy milyen a lõkészséged...
Ezek szerint régebben többet lõttünk, igaz, én versenyen is voltam.
Amúgy 10m-rõl paintball markerrel illik eltalálni valakit, kapáslövéssel is.

Fenrir
Repülõgép mûszerész vagyok a Malévnál fent a starton.

R142?
Mely ezrednél voltál?
Én R1412-n szolgáltam.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

FENRIR te pilóta lenni?😊 vagy szept.11 elõtt voltál a fülkében?😊

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Fenrir
Jah a kiképzésemrõl tényleg nem is beszéltem:

Fegyveres õr voltam éles lõszerrel ezért elõtte lõhettem 20 vaktöltényt és 10 éleset a lövészeten. Szerinted eltalálnék valamit is ami 10 méternél messzebb van?

Nincs szükség sorállományra?
Nekünk azt mondták, hogy nem az a szívatás, amikor 2 héten belül harmadszor ástunk térdelõ lövészgödröt egy felégetett nádasban, hogy ezt csináljuk (meg a többi "kuszi-mászi"-t, inkluzíve vegyvédelmi ruhában rohamozás és aknamezõn átjáróra zárkózás 30 fokban), hanem az, ha esetleges konfliktusban kiképzetlenül kerülünk ki az elsõ vonalba.
Na az a szívatás.

Ja, én másfél évre vonultam, plusz nyomtam tartalékost is. (Rangom: tartalékos szakaszvezetõ, végzettségem: R142 mûszerész, állománytábla szerinti utolsó beosztásom: rádiórelé állomás pk., valamint kétszeres kiváló katona voltam)

Ha a Jobbikra szavaztál az nagyon jó. Zavarna ha egy jobbikos kormány izraeliekkel tárgyalna/egyezne meg, haditechnológiai fejlesztések (F-15I, Mi-24 modernizáció, Arrow, katonák kiképzése) ügyében?

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Fenrir
Már miért lennék liberális? Azért mert leírtam, hogy kétlem hogy a Jobbik Izraellel tárgyalni akármirõl is.

Azt azért elmondhatom magamról, hogy a jelenlévõk többségével szemben én még voltam sorállományú katona is, na az a 6 hónap kb teljesen értelmetlen idõpocsékolás volt az életembõl, semmit nem tanultam meg, max csak annyit, hogy hogyan kell szétszedni egy AK-63-ast és hogyan vannak a rangjelzések sorban. Ha nincs egy folyamatos fenyegetettség (pl szomszéd országok vagy belpolitika miatt) akkor a sorállomány szerintem teljesen felesleges, egy sorkatona és egy szerzõdéses soha nem lesz egy szinten semmilyen téren.

(Amúgy mielõtt megkérdezed, hogy mégis kire szavaztam akkor megmondom, hogy a Jobbikra.)

Magyarországot fenyegetõ konfliktustól nemigen, de Szlovákiában élõ magyarokat veszélyeztetõ eseményektõl tartok. Mint láttuk az EU õs tagjai kussolnak, úgy mint bizottságaik. Akkor átvesszük az irányítást.

Sejtem mire gondolsz. A Jobbikba is sok vonulat van😊 És pénz beszél kutya ugat. A zsidók jó áron nagyon jó cuccokat gyártanak. És a mi ropogós Euronkért bizony eladják. Rájuk nem jelentünk veszélyt!!!
Ellentmondás lehetséges: gyorsan fejlõdök és ragaszkodok konokúl semmihez és egyesekkel ellentétben meghallgatok bárkit és nem hülyézem le.
Hogy várhatnak ezek civil kontrollt, ha maguk (mint civil) is felsõbbrendû lekezelõ viselkedést tanúsítanak.
FENRIR te liberális vagy?? (hadsereg minimumom legyen?)

Her Laca
Azt az embert senki sem veszi komolyan még saját maga sem. Egy ügyes marketing a részérõl, de te komolyan gondolod,hogy Szlovákia bármit is tenne, tehetne az országunk ellen? Persze nem azt mondom,hogy letolt gatyával kell várnunk ,(bármire is) ,de azért túlzásokba ne essél már.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

pl. a Jan Slota kaliberû emberekben aki nemegyszer ilyen kijelentéseket tett: Magyarországok le kellene rohanni tankokkal, a magyarokat deportálni kellene Európából.
Nem lerohanjuk, csak esetleges etnikális bûnökért csapást mérünk fontosabb katonai létesítményeire és gazdasági/ipari létesítményeire.

Voyager: jó a fejléced!

Fenrir
Öcsém, te tényleg nem vagy semmi.

A Jobbik aztán majd pont Izraellel fog tárgyalni, hogy kaphassunk F-15-öst...

A hozzászólásaid nagy része értelmetlen és egymásnak ellentmond, kicsit most már pihentethetnéd ez a témát...

Voyager5
és akkor lerohanhatjuk Szlovákiát
igaz? 😄
Her Laca
Nem értelek ám.

Kiben látod azt a fenyegetést ami ellen nagyon komoly fegyverzettel kéne rendelkeznünk. Komolyan kérdezem.
Ráadásul azért van egy elõnye ennek az országnak. Valóban Európa közepén van ,és senkinek sem lenne jó ha itt balhé lenne. Egyszerûen nem engednék.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Lesz itt pénz szartig, csak válasszák meg a Jobbikot. Megszünne egybõl a 4 metro M6 meg hasonló agyrém beruházások. A kettõ durván 500 milliárd. Az F-15E vagy Leopard 2A6.
A fegyverkezés egy lassan megtérülõ befektetés!! Drága, fáj, viták alapja, de ha kell lesz és használható és bevethetõ és kiméletlen emberek kezében ütõképes. Nemcsak drága játékszer.
A gerilla ötlet tetszik😊

Her Laca
No de urak😊
Asszem mind rosszul közelítitek meg a dolgot.
Induljunk ki abból az egyszerû, ámde sajnálatosan valós ténybõl,hogy egyrészt kis hazánk hadereje az = a 0 val kb, másrészt kicsiny ,ámde annál büszkébb népünk szegény mint a templomnak az a bizonyos rágcsálója.
nos dobálózhat itt BÁRKI eszközökkel,számokkal,de sok értelme nincs,lévén nincs rá PÉNZ. Az lehetne vita trágya😊 elõször is ,hogy honnan avagy hogyan kerítsünk mindezekre KP-t .
Ámde van egy sokkal egyszerûbb és kézzelfoghatóbb dolog amivel a védelmünk erõsíthetõ lenne. Az ország férfi lakosságának ismét kötelezõvé tenni a katonásdit, Évente egy-két hetet a nemzet érdekében a honvédség rendelkezésére állni,és kitanulni a fegyverek kezelését ,használatát. Ezt középiskolától gondolom! És a lényeg. Nem támadó,fenyegetõ haderõt kell képezni. Ló..szt.
Gerilla harcmodorra tanítani ,mindenkit csak a saját lakóhelyéhez közel.
Olcsó ,hatékony,ráadásul az ifjúságot neveli is, mi kell több.😄
<#eplus2>

Zengõre radar😊
Hamarabb lesz 40 db F-15E-k, mint radar a Zengõn (vagy bárhol a Mecsekben)
Kis darabszámban több típus üzemeltetése drágább. Pont.
Fele=használt régebbi, fele=vadiúj legjobb. Aztán régiek selejt, fele régi ocskább fele vadiúj.
Minek ennyi? Ausztráli bír ilyen nagyságrendû erõvel. Nekik picit nagyobb terület, más ellenségkép és picit több pénzük van...
Ha kenguruföldnek ilyen kevés gépe van, annak meg van az oka. Szerintem hozzánksokkal közelebb sokkal több potenciális ellenség, vagy könnyen fenyegetõ ellenségé váló ország van. Az Ausztráloknak nagyon jók a földrajzi adottságaik.
A Gripeneket Pakisztánnak vagy Dél Afrikának adnám tovább, a vételi ár 70%-ért. Amint a hasonló darabszámú F-15E megjön.
A faszodat rátennéd, hogy az Izraeliek nem dobnának nekünk össze egy F-15E-hez vagy I-hez hasonló gépet??? Nyilván van az APG-70-es paraméterit elérõ vagy túlszárnyaló eladó technikájuk.
Neked megvan az alapvetõ természettudományos kvalifikációd a témához? A folyamatmérnök nem repülõmérnök😊 (a gépjármû és heg.mér sem az)
Mi is volt pontosan az ötleted???? A nagy része sopánkodás volt, hogy mennyi minden szar😊 darabszám, típus, mennyi idõ alatt?

Molnibalage
Hogy miért üzemeltetnék egyszerre több típust? Anyagi okokból.

Kis darabszámban több típus üzemeltetése drágább. Pont.

Én legalább valamilyen perspektívával állok elõ.

Miért? Cifu, én és más ötletei azok mik?

Újból megváltoztatom véleményem: 40 db F-15E, vagy F-18 SH.

Minek ennyi? Ausztráli bír ilyen nagyságrendû erõvel. Nekik picit nagyobb terület, más ellenségkép és picit több pénzük van...

A Gripeneket továbbadnám.

Kinek? Mennyiért? Mikor?

Van egy rossz hírem azoknak (annak) aki szerint az F-15E korlátozott lehetõségû.

Senki nem írta, hogy korlátozott lehetõségû. Azt írták, hogy másra használják perpillanat. Én konkrétan megemlítettem, hogy a RokAF elvileg tervezete CFT nélkül légifölény vadászként használni.

Ha az E verziót nem kapnánk meg, az F-15I verzió ugyanezen feladatokat nagyszerûen ellátná és a második legtöbb harci tapasztalattal rendelkezõ országtól tanulhatnánk.

Az F-15I izraeli verzrió, tudtommal Izrael saját maga tett bele ezt azt. Ez nem ad el senki. Összesen amúgy is cask 24 db van belõle.

bgabor a kérdésedre (1000km/h-val 500 km) a válasz: fél óra. remélem hozzájárultam a diplomádhoz. De Kecskemét a szerb határtól légvonalban ~80km és sok gép képes 2 Mach-al repülni, így sokat változhat a képlet.

Teljes légiharc fegyverzettel 12 km magasan egy sem - kivéve F-22 belsõ fegyverzettel - de kevesebbel sem sem tartósan. Fel is kell gyorsulni, fel kell emelkedni. Ezért is kellene zengõi radar. Csapásmérõ fegyverzetel emg végképp..

Én azt érzem, hogy vagdalkozol, de alapvetõ természetudományos ismereteid sincsenek meg a témában.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

30!

Helikopter össz darabs

Ja már megint miket olvasok😊
Ez egy fórum. Ha mindenkinek egyforma lenne a véleménye, akkor nem lenne mirõl beszélni.
Hogy miért üzemeltetnék egyszerre több típust? Anyagi okokból. Én legalább valamilyen perspektívával állok elõ.
MBalázs: a múltkor olyan felemásra sikerült a válaszod a légierõ fejlesztését illetõen. Itt lehet álmodozni! Civilek vagyunk, ahogy mondtad a közelébe se engednek minket azokhoz a cuccokhoz amiket a mi adóforintjaikból vesznek/bérelnek.
Újból megváltoztatom véleményem: 40 db F-15E, vagy F-18 SH. A Gripeneket továbbadnám. És, hogy miért: mert a NG (amit én E-nek hívok) változat Molnibalage szerint is csanús, Én szerintem meg a Gripenek harcértéke (ami sose volt kipróbálva) aggályos.
Van egy rossz hírem azoknak (annak) aki szerint az F-15E korlátozott lehetõségû. A Molnibalage által korábban belinkelt honlap szerint is+ TopFlight stb...: az F-15E alkalmas a következõkre: légifölény kivívására, közvetlen légi támogatásra, harcászati csapásmérésre, harcászati felderítésre, felszíni hajók támadásra. Ha az E verziót nem kapnánk meg, az F-15I verzió ugyanezen feladatokat nagyszerûen ellátná és a második legtöbb harci tapasztalattal rendelkezõ országtól tanulhatnánk. szomorú vagyok, hogy viszont, hogy Magyarország aláírta a kazettás bombák bevetését korlátozó/tiltó egyezményt, így a Mk 20-as Rockeye már nem lehet a fegyverek között😞.
Szal a lényeg 40 db F-15E, és 40 darab harci helikopter.
Itt párhuzamosan üzemeltetném a Mi-24 felturbózott változatát és valami nyugati stílusú harci helikoptert (Ah-64, Mi-28, Roickwalk) az össz darabszám ne legyen több 30-nál.
Harckocsit 80 db bevethetõ Leopard 2A6 és 40db Centauro B1.

bgabor a kérdésedre (1000km/h-val 500 km) a válasz: fél óra. remélem hozzájárultam a diplomádhoz. De Kecskemét a szerb határtól légvonalban ~80km és sok gép képes 2 Mach-al repülni, így sokat változhat a képlet. Ha valamit a késõbbiekben szintén nem tudsz kiszámolni, bátran kérdezz!!

svédek: ja, a Sk37E aszittem szolgál még , htka-n volt vmi fénykép felszállásról. akkor nem aktuális.

Pedig akárhogy nézem vagy szinesfém árban megérné 72-es teknõt venni , vagy a mienket felújítani, mert Pt-91 is jobb védettségû, még az indiai tank ex is - csak nekem furcsa hogy az huzagolt.
Nézzük miket lehet/ne egy 72-es vagy hasonló platformra felapplikálni:
-Tüzérség, min.60db (indiai Bhim L52) - megoldott
-Draco - 76mm légvédelmi gá. min.40 - Oto Melara mintha azt írná bármire felrakják ami elbírja.
-most említettük a cv90 120/L50-es tornyát. (szükségmegoldásként,tkp páncélosvadász szerepkörben) min.30
-Buratino (tûzvetõ) min.15
-meg valami városi BMPT szerûség. min.15

ez nem fedi le az egész spektrumot, és úgyis kell majd egyszer lánctalpas beszerzés is (rakétás platform, tank, apc, stb) - viszont így növelhetõ a mennyiség, elméletileg költséghatékonyan.

egyszóval nem dobnám ki a technikát a szemétdombra, ha legalább csökkentenék az infravörös kisugárzást, és foglalkoznának a védettségével is.
szf.:+ konténeres/modul 8x8 -asok , páncélozott dzsipek, Rábákkal is érdemes lenne foglalkozni-mert a fentebb említett tüzérség Bhim nem valami sok ahhoz képest hány országgal vagyunk határosak, vagy valami L39-es löveg a 8x8-asokon.

kezdetnek -
- de ezzel nincs vége mert kellene vmilyen kerekes 40mm-es IFV jármû , nagyszámban. Fentiekbõl nem megoldható. Lánctalpas drága nekünk, talán a Warriorból kinézem hogy upgrade után is megfizethetõ, talán.

szárazföld az kb. ennyi, még "nehéz"tankságon lehet vitatkozni újból, vagypersze ami jön, de nincs nagy választék , ahogy szállítóhelikbõl sem.

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
hm, akkor viszont az 5 milcsi volt kevés amit "írtam rá", mert 9030 és 35-ösre írnak kb. 4.5 milljó eurót/5.5m usd. 9030-asra van kissebb ár is (3 m euró) de azon nem is csodálkoztam.

Szvsz az 5 millió euróban talán már közelíthet a valósághoz. Ám konkrét árat sehol sem láttam leírva eddig.

, de 1-2 millió differencia/db is 20-30%-ot jelenthet jó esetben, ha mondjuk szumma 3 millió usd-bõl lehetne alkotni valamit az már nemis volna rossz.

A probléma az, hogy miként is takarítod meg? Mert ha mondjuk egy T-72-es teknõjébe akarod beszerelni, akkor is kell T-72 teknõ. Ha a sajátjainkat nézed, azokat fel kell újítani. Ez megint nem kis pénz, de legyen a megtakarítás 1 millió euró, mert optimisták vagyunk, cserébe gyengébb képességû is lesz, hiszen a teknõ is könnyebb, ráadásul a CV90120-ban egy kicsivel (600kW vs. 582kW) erõsebb motor is foglal helyet. Ráadásul a torony integrációja is pénzbe kerül... szigorúan saját vélemény, de szvsz nem jó megoldás...

még mindig használhatóbb "medium" tank szerepkörben mint a kerekes megoldások.

Ebben egyetértek...

A Viggenhez még azért annyit hozzáfûznék hogy nyílván nem teljesen komolyból írtam, de a svédek még használják...

5 éve kivonták a szolgálatból a Viggeneket. Ma már csak Gripenek szolgálnak a svédeknél vadászgépként.

A fejlesztés már problémásabb , de pl.a gripen(?) elektronikájával-rendszereivel csomagban ha kis lemaradással is de így-úgy szvsz megoldható

Effektíve a sárkány az egyik legkisebb tétel egy vadászgépnél. A hajtómû, és fõleg a fedélzeti elektronika (radar, esetleg IRST, rádiók, adatkapcsolat, avionika, fedélzeti számítógépek, stb.) az, ami durván megdobja az árat. Emiatt nem vagyok benne biztos, hogy anyagilag sokkal olcsóbb lenne egy hazai gyártású, de svéd elektronikai csomagú Viggen-Hun, mint egy Gripen...

"Az ár jelentõs részét képezõ dolgok pedig pont a toronyban vannak"

hm, akkor viszont az 5 milcsi volt kevés amit "írtam rá", mert 9030 és 35-ösre írnak kb. 4.5 milljó eurót/5.5m usd. 9030-asra van kissebb ár is (3 m euró) de azon nem is csodálkoztam.

"tehát a teknõn nem fogsz tudni jelentõs költséget megtakarítani."
Cseh T-72 modernizáció óta mióta kiderült , hogy az is 5m usd volt, tényleg óvatosabban bánnék a kifejezéssel - és ha te is ezt mondod biztos így van, de 1-2 millió differencia/db is 20-30%-ot jelenthet jó esetben, ha mondjuk szumma 3 millió usd-bõl lehetne alkotni valamit az már nemis volna rossz. - még mindig használhatóbb "medium" tank szerepkörben mint a kerekes megoldások. A k-21 stb. megoldás pedig akkor csak egy alternatíva marad /az én szememben/ ha egyáltalán megvalósítható..

A Viggenhez még azért annyit hozzáfûznék hogy nyílván nem teljesen komolyból írtam, de a svédek még használják , tehát valamilyen szintû alkatrészellátás, utánpótlás adott kell legyen hozzá - ezt értem a mûszerezettségre /talán õk is utánrendelhetnének a típusból, és a svédek nem a SZU "gyártó"sablonok minden valoszinüség szerint ott lehetnek valamilyen gyûjteményben, raktárban vagy akárhol, de tuti nem szórták el, nem olyan felelõtlen emberek azok /. +Amraam-ot is integrálták rá és hasonlók. Én sem arra a gondoltam 30millióért gyártanánk egy szappantartót. Bár nemkizárt h ez lenne a vége😊 A fejlesztés már problémásabb , de pl.a gripen(?) elektronikájával-rendszereivel csomagban ha kis lemaradással is de így-úgy szvsz megoldható. - csak a vita kedvéért írom - mert hogy vért izzadnánk az nyilvánvaló, csak nem írnék mindent szó nélkül alá amit felsoroltál. Ha nem jönne ki olcsóbbra mint egy "SH tender" akkor értelme nincs, persze - az upgrade, más típushoz sincs ingyen , ugyanakkor többet keresnek rajta , hacsak nem kooperálnak. na mindegy, megjegyzésként ennyi, vitatkozni sem érdemes nyilván , csak kiváncsi voltam <#awink>

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Nem tudom a Turul program mit tartalmazott volna, felteszem MiG-29S szintre hozta volna fel a gépeinket, azaz gépenként 4db R-77 és 2db
R-73. Ez azért sokkal kevesebb, mint amit egy Gripen fel tud mutatni, szóval szerintem nem kérdés hogy a Gripen programmal tettünk szert nagyobb harcértékû gépekre.

Nem is ezt vitattam el, hanem azt, hogy a Gripen program harmadáért/negyedéért egy korrekt képességekkel bíró gépet kapott volna a légierõ, és 2010-2015-ig kényelmesen ki lehetett volna húzni az új gépek tendereztetését. Akkoriban még a légierõ felõl is lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, hogy a Turul programmal kihúzhatta volna a légierõ az JSF-ig, ami olcsó és sokkal fejlettebb lett volna - persze akkoriban még a csak távoli ábránd volt, és az ár / tudás is csak formálódott...

A Turul egyébként Zsuk radart, R-77 légiharc rakétákat, RD-33-III. hajtómûveket, NATO szabvány rádiókat és IFF-et, és pár apróbb módosítást tartalmazott, többek között az üzemeltetésnél a naptári alapú üzemeltetésrõl átállni az állapot-alapú üzemeltetésre.

[NST]Cifu
Nem inkább 50? Azért ne 1960-ra datáljuk már a Szu-27 eredetét.

Jogos, kicsit elszámoltam magam. 😄
De persze az 50 év sem kis idõ...

Az 18 éve volt. Ma meg ma van.

1999-ben még export céllal mutatták be a Szu-34MF-et. Az meg 11 éve volt. Én jobban örülnék egy linknek / forrásnak, ahol az export tilalmat megbízható forrással alátámasztják.

Ebben korántsem vagyok biztos. Lásd indiai Flankerk ára. Vastagon fogott a ceruza, de eredetileg tervezett képességek mégsem voltak meg idõre és részben késõbb sem.

A Brazil és Koreai tenderen a Szu-35 ~65 millió dolláros áron indult. Azért kétlem, hogy ennél drágább lenne a Szu-34...

Az exporttilalmat a Szu-34essel kapcsolatban többen emlegették itt korábban, már nem emlékszem ki hozta fel.

Azt írtam, hogy a gép légiharc fegyverzete egyezik meg a többi szuhojéval. A vadászgépnek tervezett szuhojok légvédelmi képességeirõl nem esett szó, csak hogy ez is ugyanazokat a fegyvereket használja.
Talán szerencsésebb lett volna ha azt írom, hogy nem célszerû légvédelmi feladatkörre taktkai bombázógépet vásárolni. Vagy te talán látod bármi értelmét a magyar légierõ számára Szu-34es taktikai bombázók vásárlásának?

Egészen biztos vagyok benne, hogy jóval gazdaságosabb a Gripenek RM12/F404-GE-400 hajtómûveinek üzemeltetése, mint bármilyen orosz Saturn-é, fõleg ha gépenként kettõ van belõle.

Nem tudom a Turul program mit tartalmazott volna, felteszem MiG-29S szintre hozta volna fel a gépeinket, azaz gépenként 4db R-77 és 2db
R-73. Ez azért sokkal kevesebb, mint amit egy Gripen fel tud mutatni, szóval szerintem nem kérdés hogy a Gripen programmal tettünk szert nagyobb harcértékû gépekre.

Molnibalage
Ezt mire alapozod? Hiszen úgy 18 éve pont export céllal mutatta be a Szuhoj...

Az 18 éve volt. Ma meg ma van.

Viszont a beszerzési ára feltehetõen a nyugati gépek alatt lenne azért bõven.

Ebben korántsem vagyok biztos. Lásd indiai Flankerk ára. Vastagon fogott a ceruza, de eredetileg tervezett képességek mégsem voltak meg idõre és részben késõbb sem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Nem inkább 50? Azért ne 1960-ra datáljuk már a Szu-27 eredetét. Ennyi erõvel a Wright Flyer elsõ felszállás is lehetne alap 😊

[NST]Cifu
Tippre gyakorlatozhattak. Annyira nem meglepõ, kb. évente van nemzetközi kutató-mentõ gyakorlat kis hazánkban.

[NST]Cifu
Elõször is megkérlek, hogy a személyeskedést mellõzd. Banner alatt figyelmeztetés is van ezzel kapcsolatban...

A valóságban a típus egyrészt exporttilalom alatt áll

Ezt mire alapozod? Hiszen úgy 18 éve pont export céllal mutatta be a Szuhoj...

Légvédelmi feladatkörre tehát nem alkalmas...

Vagyis akkor a Szu-3x széria sem alkalmas? Hiszen azokkal egy lapon említetted. Ez pedig azért erõs túlzás. Az R-77-est még minden problémája ellenére se tekintsük holt súlynak...

A nyugatiaknál jóval kisebb élettartamú orosz hajtómûvek, gépenként rögtön kettõ, vinnék a pénzt rendesen, igazi üzembentartási horror lennének.

Viszont a beszerzési ára feltehetõen a nyugati gépek alatt lenne azért bõven. A Szu-30MK2 kategóriájú gépek exportára 53-55 millió dollár, a tolóerõvektoros Szu-30MKI / Szu-35BM kategória ára 65-70 millió dollár. A Szu-34 exportárát én valahova 55-60 millió dollár körülre taksálom, hasonló képességû nyugati gépek (Eurofighter, Rafale, F-15K/SG) inkább 80-100 millió dollár...

(hiszen már a MiG-29esekkel is ez volt a helyzet, nem véletlenül váltottunk nyugati, egyhajtómûves típusra)

Idéznék egy sok évvel ezelõtti mondást a MiG-29 alkatrészután pótlásáról: "A meg sem rendelt alkatrész nagyon lassan szokott megérkezni" (talán nem szó szerint, de kb. errõl van szó) A MiG-29 üzemeltetésre és karbantartásra nem költöttek, ezért volt vele annyi gond. Érdekes módon adott idõben a Lengyelek képesek voltak normálisan üzemeltetni a 29-es flottájukat... Nem nehéz kitalálni miért...

Valójában magyaroszág légvédelmi feladatkör ellátására keresett nyugati gyártmányú egyhajtómûves típust, ezeknek a követelményeknek az F-16os, a Gripen és esetleg a francia Mirage 2000 felelt meg a piacon.
Nem véletlen, hogy már a vadászgéptender legelején kiestek az olyan pályázó kéthajtómûves típusok, mint például az F-18as. Egyszerûen ezek nem a magyar állam pénztárcájának valók.

A MiG-29 Turul program miért lett elvetve akkor? Ez ugye MiG-MAPO / DASA program volt, a géptenderhez képest töredékáron. Ne hidd, hogy akkor és ott elsõ sorban katonai / technikai indokok alapján hoztak döntéseket...

(Talán a kiképzés is megoldódik most majd az L-159-esek beszerzésével, ha az megvalósul)

Az L-159-esek nem a kiképzéshez, hanem a már kiképzett pilóták repült óráihoz kellenek. A vadászpilóta képzés (amennyire én tudom) Kanadában zajlik.

Emelett azonban számos olyan terület van, amin évtizedek óta nem volt fejlesztés, és ahol a beszerzések égetõen szükségesek lennének. Nem csak a földi haderõ szinte teljes felszerelése tartozik ebbe a kategóriába, hanem a harci és szállító helikopterek, a légi szállítás, valamint a földi légvédelem is. (például a légvédelmieknél a negyven éves KUB ütegek erõsen nevetség számba mennek már)

Hát igen, sajnos a légierõ lobby nagyon komoly volt, és sajnos továbbra sem látszik, hogy mi is lesz az elmaradt szárazföldi fejlesztések bepótlásával. A helikopterek terén még legalább emlegetik, hogy tervben van egy beszerzés. Harckocsi, tüzérségi eszközök vagy IFV/APC beszerzésrõl viszont még csak szó sem esik...

[NST]Cifu
Mivel a Viggen már egy lecsengett koncepció, lehet a liszenszét, dokumentációját olcsóért meg lehetne kapni. A meglévõ sárkányt (szárnyakat) ki kéne rittyenteni kompozitból, és összekukázni hozzá a legmodernebb elektronikát (radar, etc., olcsóbb hajtómû-Ok tudom az egyedi fejlesztés), kvázi az Alca is kb. ilyen téma. A tejas meg hasonló szárnykialakítású, lehetne ötleteket is koppintani innen-onnan menetközben, hogy kissebb legyen az Rcs. Kár hogy leállt a típus fejlesztése mert idális átmenet volt az F-15és18 között valahol. Mégha nem is volt multirole. Sajnálom. Szóval nem kéne a nulláról indulni ha beruházna valaki.

Maga a gyártás, ha nagyon akarnák, kivitelezhetõ lenne, valószínûleg a svédek sem zárkóznának el a licenctõl, de... és itt a de, mert "idõben" szólva a gyártósorok, sablonok, egyebek is rendelkezésre álltak volna, ennyi év után ezek feltehetõen már nincsenek meg. Csak a tervek pedig csak támpontot adhatnak, sok dolgot kell akkor is kifejleszteni.

A fekete leves pedig most jön: minek is gyártanánk saját gépet? Mennyi saját gépet akarhatunk? Legdurvább esetben is olyan 40 gép reális, ennél többet már fantazmagória kategória, mert egyszerûen nem bírjuk eltartani õket (kiképzés, repült órák költsége, üzemeltetés költsége, stb.). Még ha "összekukázzuk" is az elektronikát, akkor is sok dolgot kell magunknak megcsinálni (mûszerfal rendszereit kivitelezni, a fedélzeti rendszer hardware és software elemeit kifejleszteni, stb.) egyszóval egy ilyen mûsor még alsó hangon is van legalább 1-2 milliárd euró, csak a gyártásig való eljutás. A teljes, egy (vagy két) éves HM költségvetés, utána még a gépek legyártása gépenként ismét számolhatunk minimum 25-30 millió euróval, legyen 40 gép = bõ 1 milliárd euró megint, vagyis egy újabb évnyi HM költségvetés repült ki a zsákból. Földi (mondjuk gépenként 10 fõ) és hajózó (legyen csak 40) személyzet kiképzése szintén elvisz vagy 100 milliárd forintot. Fegyverzet pedig még nincs is hozzá, az megint komoly költség (pláne, mert integrálni is kell hozzá, tehát éleslövészet és hasonlók pluszba a mi tárcánkat terheli). Szóval óvatos becslésem szerint is egy ilyen manõver 5 évnyit vinne a HM jelengi költségvetésébõl. Csúnya.

Ha engem kérdezel, inkább valami kifejezetten olcsó, már a tervezéskor a faék egyszerûségére és olcsó gyártásra szolgáló ötletekbõl kellene építkezni. Például a gép hidraulikáját kiváltani kis elektromotorokkal (Fly-by-power), kisgépeknél mûködik már évtizedek óta ilyen rendszer.

Ha a Pak-Fák mellett a szuhojok is megélnek akkor talán ez is.

A Pak-Fa valamikor 2018-2020 körül lesz sorozatérett. A Szu-27 és utódai akkor már cirka 60 éves (!) múltra fognak visszatekinteni. Erõsen valószínûtlen, hogy a Szu-30 család komoly tartalékokkal fog akkor rendelkezni, valószínûleg a piac is másként fog akkor már rá tekinteni. Gondolok itt arra, hogy olcsóbb szinten sok alternatíva lesz (kínai JF-17, indiai Tejas, stb.) és piacon lesz jó pár fejlettebb alternatíva is (kínai J-10 export, orosz/indiai PAK-FA/FGFA, a Rafale/Eurofighter/Gripen trióról és az F-35-rõl nem is szólva).

Cv90120-as tornyát kéne esetleg egy olcsóbb lánctalpas platformra átrakni /K-21?/. Mert az ?5 millát bárhogy számolom nekem drága.

Az ár jelentõs részét képezõ dolgok pedig pont a toronyban vannak, tehát a teknõn nem fogsz tudni jelentõs költséget megtakarítani. A CV90120 legnagyobb elõnye egy "hagyományos" harckocsihoz képest az, hogy ha a CV90 család más típusaiból építed fel a gépesített egységeket (IFV, SPAAA, SPH), és így közös platformon lesznek ezek, így a karbantartás és az üzemeltetés sokkal egyszerûbb (például a sofõrkiképzés mindegyikre azonos).

Egyébként a határ légvonalban nincs 10 km V.pércstõl. Ha jól tudom van egy nemzetközi szabály, hogy a kat. gépek a határt 15 km-es sávban nem közelítik meg, nehogy félreértésre adjon okot a dolog.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

"Jelentsd be a rendõrségen ,õk továbbítják a megfelelõ helyre és kivizsgálják a dolgot."
Áh, nem olyan családból származom én, hogy ebbõl ügy legyen. Akinek kell az tud róla 😊

Válaszokat köszönöm.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Her Laca
Ennek fényében sok minden lehetséges. A határ nagyon közel van ,el is tévedhettek( bár ez azért valószínûtlen) ,vagy ismerõs lakik a faluban aztán integettek egyet😄. ne adj isten némi csempész árút pottyantottak😊de békaembereket is dobhattak le a gát mellé már ha van ott folyó meg Pelikán a gátõr😊
Jelentsd be a rendõrségen ,õk továbbítják a megfelelõ helyre és kivizsgálják a dolgot. Az is lehet hogy teljesen szabályosan közlekedtek.

A határ incidensekrõl nem hiszem ,hogy bárki is tudna valamit.
Különben ha jársz kelsz határ menti falukba érdemes meglátogatni a temetõt.
Érdekes dolgokat lehet látni,nem kevés határõrt temettek el helyben,és különbözõ korszakokban. Már ha érdekel a dolog.

Katonai terepfestésû vöröskeresztes gépek voltak, az oldalukon nem a magyar nyíl alakú felségjellel, hanem a kör alakú volt, benne három szín.
A külsõ körív piros volt, a belsõ kék ez volt az a felségjel
ez a gép volt az

Akkor ilyen határ "balesetekrõl" nem nagyon lehet megtudni semmit..

"Egy 1000 km/h-val repülõ gép 500 kilométert hány perc alatt tesz meg?"
Ha mondjuk 250 km/h-ra elegendõ üzemanyagot tankolt? Egyébként gondolom, egyenes vonalú egyenletes mozgást végez közben. A szembeszél pedig elhanyagolható, mint ahogy a hátszél is, azaz a közeg mozdulatlannak tekinthetõ. 😊

Ha pedig szír géprõl van szó, és izraeli légtérben, akkor az 500 kilométerbe beleértendõ, hogy teherautóra rakják a roncsokat, és úgy futja az utolsó kilométereket.
Her Laca

""Mit kereshettek itt?""

Na most feltehetõleg,vagy biztos ilyenek voltak?
Különben lehet elszemtelenedtek😊)

A határincidensrõl.
Ha volt is ,(bár szerintem nem) azt nem verték nagy dobra. "Balesetek" ! inkább a Jugó határon fordultak elõ. De azt sem propagálták.

Hali srácok!
Lenne két kérdésem. Az elsõ, hogy egy ismerõstõl hallottam, hogy a 80 as években volt egy csehszlovák-magyar határkonfrontáció, amiben több magyar határõr is meghalt? Volt ilyen, vagy csak nagyotmondásról volt szó?
A másik. Ma 11 után láttam Vámospércs felett 3 feltehetõleg román ilyen
ilyen
katonai mentõhelikoptert. Elég alacsonyan forgolódtak a város felett. Mit kereshettek itt? Olvastam a neten, hogy augusztus közepén 1 átjött Kecskemétre bemutatkozni, de az a képek alapján nem mentõ helikopter volt..

Molnibalage
<i>A légiharc fegyverzetének a minõsége amúgy azonos a Szu-27/30 szériával, tehát a problémás R-77est leszámítva a nyolcvanas évek technikai színvonalát képviseli.</i>

Ez azért ez nem teljesen igaz. Adatkapcsolat biztos, hogy van a gépen. Ez nagy takikai elõny, bár közevetett, nem fegyverzetrõl van szó. Viszont az R-73 tuti, hogy nem sisakcélzós, mert a kilátás a gépbõl az F-111-est idézi...

A radarja sem légiharcra optimalizált, valószínûleg nem éri el az Szu-35 szintjét. Szerintem a Szu-34 koncepciója hibás. Olyan távolságú repülésekhez alkották meg, ami már-már stratégiai bombázót igényel. Rohadt drága gép, viszont nem annyire multirole, mint egy Szu-30/35. A csapásmérõ fegyverzete lényegében pont ugyanaz, mint a többi gépé. Az "fegyverzet köré épülõ" avionika a más, de nem vagyok meggyõzve, hogy ekkora áldozatot megért a gép.

<i>És akkor az olyan "elhanyagolható" "apró" problémákról még nem is ejtettünk szót, mint a gazdaságosság. A nyugatiaknál jóval kisebb élettartamú orosz hajtómûvek, gépenként rögtön kettõ, vinnék a pénzt rendesen, igazi üzembentartási horror lennének.(hiszen már a MiG-29esekkel is ez volt a helyzet, nem véletlenül váltottunk nyugati, egyhajtómûves típusra)</i>

Azért a mai orosz hajtómûvek elvben régen túlléptek a '80-as évek színvonalán és megbízhatóságán.

<i>Természetesen akkor már a Szu-34 földi célpontok elleni fegyverzetét képezõ rakétákat és bombákat is rendszeresíteni kellene, hiszen sohasem álltak rendszerben a magyar légierõnél.</i>

De, csak indítósín nem volt. (Kh-29 + Szu-22 kínos este.)

A Su-34 beszerzés mint lehetõség, csak dr.evil fejében létezik.

A valóságban a típus egyrészt exporttilalom alatt áll, másfelõl a gyártókapacitása ör-tíz évre le van kötve elõre, az orosz légierõ részre gyártanak. Jelenleg 24 darab áll szolgálatban az orosz légierõnél (tehát az összes létezõ széiapéldány), 2015-re 70 darabosra akarják növelni a készletet. Magyarán a következõ öt évben a futószalagról lekerülõ példányoknak már van gazdája.

A másik probléma, hogy a Szu-34 nem vadászgép, hanem taktikai bombázó, légiharcrakétákat csak önvédelem céljából hordoz. A légiharc fegyverzetének a minõsége amúgy azonos a Szu-27/30 szériával, tehát a problémás R-77est leszámítva a nyolcvanas évek technikai színvonalát képviseli. Légvédelmi feladatkörre tehát nem alkalmas, bombázó meg minek egy ilyen csóró országnak? Mégis kit bombáznánk mi? (Nincs is ilyen feladatkörû gépra igény a Magyar Légierõben)

És akkor az olyan "elhanyagolható" "apró" problémákról még nem is ejtettünk szót, mint a gazdaságosság. A nyugatiaknál jóval kisebb élettartamú orosz hajtómûvek, gépenként rögtön kettõ, vinnék a pénzt rendesen, igazi üzembentartási horror lennének.(hiszen már a MiG-29esekkel is ez volt a helyzet, nem véletlenül váltottunk nyugati, egyhajtómûves típusra)

Természetesen akkor már a Szu-34 földi célpontok elleni fegyverzetét képezõ rakétákat és bombákat is rendszeresíteni kellene, hiszen sohasem álltak rendszerben a magyar légierõnél.

Én nem vagyok a Griff nagy rajongója, de az tény, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, AMRAAM-okkal is felszerelt Gripenek lazán lemossák a Szu-34eseket, légvédelmi szerepkörben és gazdaságosságban egyaránt. (Nem is csoda, hiszen mint mondtam a Szu-34 nem vadászgépnek volt tervezve)

Valójában magyaroszág légvédelmi feladatkör ellátására keresett nyugati gyártmányú egyhajtómûves típust, ezeknek a követelményeknek az F-16os, a Gripen és esetleg a francia Mirage 2000 felelt meg a piacon.
Nem véletlen, hogy már a vadászgéptender legelején kiestek az olyan pályázó kéthajtómûves típusok, mint például az F-18as. Egyszerûen ezek nem a magyar állam pénztárcájának valók.

Én az F-16ost választottam volna, de nem képességbeli, hanem üzemeltetési szempontok miatt, hiszen a Gripen és a legmodernebb F-16os képességei gyakorlatilag megegyeznek. A magyar kormány se technikai szempontok miatt döntött a Gripen mellett, hanem gazdasági szempontok, konkrétan a svédek által kínált ellentételezés miatt.

Ennek megfelelõen a légierõt bõvíteni a közeljövõben maximum új Gripenek beszerzésével lenne érdemes(nem sokkal, újabb tíz darabnál több felesleges lenne), illetve a pilóták repült óráinak drasztikus bõvítésével.

Valójában azonban a Gripenek megvásárlása sok évre elvitte a honvédség teljes beszerzésre szánt költségvetését, így most a légierõ bõvítése lenne a legutolsó, amit tenni kellene. Felesleges is lenne, mert a Gripeneknek hála a légierõ, és ezen belül is a vadászgépek az egyetlen olyan terület, ahol világszínvonalú felszereléssel rendelkezünk.
(Talán a kiképzés is megoldódik most majd az L-159-esek beszerzésével, ha az megvalósul)

Emelett azonban számos olyan terület van, amin évtizedek óta nem volt fejlesztés, és ahol a beszerzések égetõen szükségesek lennének. Nem csak a földi haderõ szinte teljes felszerelése tartozik ebbe a kategóriába, hanem a harci és szállító helikopterek, a légi szállítás, valamint a földi légvédelem is. (például a légvédelmieknél a negyven éves KUB ütegek erõsen nevetség számba mennek már)

Szóval érdemesebb lenne a beszerzendõ harci s szállító helikopter típusokról, meg a szárazföldi haderõ felszerelésérõl csevegni.

Ti milyen típusok beszerzését tartanátok ésszerûnek ezeken a területeken?

Molnibalage
Sok svéd pilóa szerint hiba a Gripen koncepciója. Szép, és fejlett, csillogó, de erõtlen és kicsi Viggenhez képest. Õk még továbéltették volna Griff elektronikával.

A magyar vadászgépgyártás meg egy nevetséges ötlet. A gép fõ részei közül lényegében semmit semi tudnánk gyártani, még egy 35 éves hajtómûvet sem...
Radar, elektronika és hi-tech kompozit? Ugyan már...

Ezekhez a dolgokhoz már csak az a három dolog kell ami a háborúhoz. ;-)