Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Nem vagyok biztos ebben, de így 10 év távlatából ez rémlik. Az is lehet, hogy ez csak egy vad elképzelés / felvetés volt, vagy simán szóbeszéd.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Hmm... akkor ez már kimehetett a fejembõl... sehogy se tudom felidézni. Mondjuk azért az F-15A kicsit durvább lenne, mint akár az AMARC-ból jövõ F-16 eset is...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Az busz. A vadászereplõ meg vadászrepülõ. Az alma és köre hasonlat is fényévekre lenne egy jó példától a két termék közötti "hasonlóságok" szemléltetésére.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Szerkezeti acél?! Legalább valami felületkezeléssel? Vagy csak lefesteni, aztán reménykedni abban, hogy nem sérül az alapozó / festék az üzemidõ alatt? 😄

Na de visszatérve a témára. Láthatod, hogy általában mindent meg lehet oldani, de miért kérne valaki egy kifutott F-15E típust olyan piaci / gazdasági szituációban, amikor gépenként 70-80-100 millió dolláros összegekrõl beszélünk? Akkor már legyen F-15SE, üsse kavics, mert elvégre is egy igazi 4,5 generációs géppé varázsolt Sas, belsõ fegyvertérrel, tehát légvédelmi feladatkörre még értele is lenne. De azon ne lepõdj meg, hogy Molni is kiakadt az F-15E emlegetésére. Annyival nem olcsóbb, hogy megérje akkor már azon spórolni. Ráadásul képességek terén ég és föld azért...

Itt aligha élne az az igény, hogy nosztalgia miatt kér valaki régebbi típsut 😄

qtab986
Gerilla harcmodorra tanítani ,mindenkit csak a saját lakóhelyéhez közel.

Ilyenkor szokott meglódulni a fantáziám, ezért beszállok a tervezgetésbe. A középiskolai honvédelmi képzést jónak tartom. A fegyverhasználatnál is fontosabb (de nem mellõzném) lenne néhány dolgot megtanítani. Fõleg az elsõsegélyt és újraélesztést, praktikus és életmentõ ismereteket, ha elérhetetlenné válnak a civilizációs vívmányok és csak magunkra számíthatunk. Ez a történet, amit mostanában olvastam elgondolkodtatott: FerFal

Az tényleg jó lenne, ha lakóhelyhez kötõdne a már felnõtt, képzett és használható emberek felhasználása, akik rendelkeznek azzal a tudással, amivel a hivatásosoknál a gyalogság, de civilek. Számukra ezt vonzóvá kellene tenni, mondjuk kedvezménnyel az SZJA-ban. A munkáltatónál is a foglalkoztatásukat hasonlóan valami adókedvezménnyel. Abban nem hiszek, hogy a gerilla harcmodorra az ország domborzata alkalmas lenne, de ez inkább megérzés.

Az elkövetkezendõ 10 évben sztem abban kellene gondolkodni, hogy:

a. Megoldani a légtér figyelését radarral. Az ország egész légterét.
b. Annyit reptetni a Gripen pilótáit, hogy jól tudják használni a Gripent minden feladatkörben.
c. A légvédelem fejlesztése.
d. Modernizálni a Mi-24-eseket, minden napszakban alkalmazhatóvá tenni és a pilótákat reptetni.
e. Semmi nagy beszerzés, se L-159 ALCA, se Black Hawk, se NH90, se Leo2, stb. Minden mást csak életben tartani. Talán kicsit jobban, mint eddig.

Tudom, ott vannak az AN 26-osok, meg az L–39-esek (vagyis az L–39-esek már nincsenek ott 😄). Biztos van, ami nem is jutott eszembe. Lehet gyúrni a lengyel-magyar, cseh-magyar, szlovák-magyar, román-magyar barátságra.

Az igazi probléma a fejekben van, vagy a fejekkel. A hírek bemondja (nem most), hogy a HM drágábban vett szeszesitalokat, mintha egy kis éjjelnappali boltban vásárolta volna. És nem tört ki zavargás, nem törtek be a HM épületébe dühödt tömegek. Minek vesznek szeszesitalt az adózók pénzébõl? Vagy miért olyan sokat? Vagy miért olyan drágán?

Her Laca
Igazad van. Ez tetszik.

A kérdésem akkor az,hogy ez összehasonlítva költségben egy relatíve korszerû harckocsi árával hogy állna.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Molnibalage
Asszem lekonvervált vagy deaktíválásra szánt vagy már deakitávlt F-15A gépekrõl volt szó, amit az ANG (?) repült.

Molnibalage
Akar. Szintént egy meglevõ gépre. A jenkik meg rohadtul nem mennek bele.

Az, hogy az IAF saját magának összehozott egy F-15E --> F-15I manõvert az nem jelenti azt, hogy engedélyezni és jenki, hogy amerikai termékkal azt csináljon Izrael, amit akar. Emiatt maga az eladás sem jöhetne létre esetlegesen.

F-111-est közelrõl sehol, de nagyon sok elérhetõ infót ratkam össze.

Mellesleg akkor halkan megkérdem, hogy te hol találkoztál F-15-tel vagy bármi mással, amirõl írsz?

F-111 cikk.

Az F-15E alapból egy jó gép, ha van ennek bázisára épülõ, még jobb, akkor az nagyon jó hír. Ez kipróbált gép és 20 évig (magyar viszonylatban) jó megoldás lenne.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

A TOP GUN "várakozási légtér" cikksorozata még ha egy kicsit elfogultan (ami megbocsátható mert ÉN is elfogult vagyok) is, de remekül bemutatja azt a kínlódást ami gépek beszerzéséhez vezetett.
Aztán persze kiderültek a vesztegetések meg valami osztrák üzeltember közbenjárása. Szal szánalmas!

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

[NST]Cifu
Tucatnyi országnak eladták, tehát aligha lenne gond belõle. Még a Csehek és a Litvánia is rendszeresítette, hogy csak a közeli NATO országokat említsem. Ugyanakkor a piacon akad pár modernebb, és olcsóbb alternatíva, mint az Izraeli (illetve az EuroSpike lévén már félig európai) Spike rakétacsalád...

Voyager5
Hmm. Na majd utánnajárok, mert teljesen úgy emlékszem, hogy az "utolsó utáni" pillanatokban felajánlották a 15-öst is.
Valamelyik régebbi top gunban volt egy cikk, ahol a lehetõségeket mérlegelték és úgy emlékszem, hogy ott volt róla szó.
Volt rá precendens hogy a régebbi homlokfallal kértek szóló alacsonypadlóst, szerencsére meg volt a régi kb 10 éves szerszám (présminta) így gond nélkül lement a gyártás. Vagy még agyrémebb, hogy rozsdamentes acél helyett nagyobb folyáshatárú, de rohadásbajnok szerkezeti acélt kértek (na az zûrös volt), de megkapták, mert nincs megrendelés és olyankor egy cégvezetõ nem lesöpri egybõl az asztalról hanem gondolkodik hogy lehetne (aztán kiadja a mérnököknek akik kopaszodnak😊, de ezért kapjuk a zsíros fizetést. )

Hogy mire mit mondtak azok az embereket és az õ "zsenialitásuk" hova süllyesztette a magyar hadsereget azt látod te is.

[NST]Cifu
Akkor viszont nem értem, hogy miért egy lejárt, régi típust emlegetsz. Nálatok a kifutott típust újra gyártásba veszik, ha a vevõ azt akarja? Nem akarnák mindenáron rábeszélni a jelenleg gyártás alatt lévõ típusra?

Miért az F-15E-vel pedálozol, amikor az most már jó 6 éve nincs gyártásba, míg az F-15K/SG gyártásban van, az F-15SE pedig fejlesztés alatt?

[NST]Cifu
Az F/A-18C/D volt bedobva emlékeim szerint, de hogy új vagy "régi" gépek, azt nem tudom. A használt gépeket mondjuk kétlem, lévén olyan nem nagyon volt akkoriban (a haditengerészeti gépek selejtezésénél általában olyan szerkezeti öregedés/stressz miatt kerülnek betonra a gépek, ami miatt felújítani sem éri meg õket). F-15-ösrõl nem tudok, a tenderen az F/A-18 már az elsõ körben kiesett a két hajtómû miatt (a Boeing-nak nem volt és ma sincs egy hajtómûves gépe, tehát nekik nem volt sok választási lehetõsége, F-15C/D vagy F/A-18C/D, a kettõ közül pedig a Hornet az olcsóbb), a Mirage sem jutott tovább, ha jól rémlik két F-16 ajánlat volt a Gripen ajánlatt mellett, egy dán, MLU-n átesett gépekkel, és a Lockheed AMARC-ból kiemelt gépekkel.

Her Laca
A Javelin az pl vásárolható? Ez lehet buta kérdés volt😊)

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

És én vagyok basztatva mert drágán fegyverkezek<#falbav><#falbav>. Ez a másik véglet, de nem hülyézem az illetõt!!! Meg nem okoskodok😊

Mivel buszgyártásban dolgozok van fogalmam gyártástechnológiáról.
De feladom! Te vagy a házgazda MolniB, bgabor a helyettes😊 Itt legyen az amit ti akartok!!
ÁMEN!
Szebb jövõt!

Her Laca
Szerintem értelmetlen ezekrõl még csak beszélni is.
Nem kell 40 db repülõ. Semmi értelme. Ha a légierõ fejlesztését nézzük, és azt mi illeszkedne egy védelmi stratégiába akkor már a helikopterek között kéne nézelõdni.Én el tudnék képzelni egy Ah-6 Little Bird. flottát. Plusz jó pár szállító heli.
Tökéletes támogató erõ a levegõbõl,olcsó (relative),korszerû fedélzeti és felderítõ rendszerek,irányított rakéta fegyverzet,alacsony üzemeltetési költség.
Páncélosok helyett pedig rendelkezésre áll egy csomó kézbõl indítható rakéta,van az az amerikai mittudomén mi a neve pl,de az oroszok is csinálnak szép számmal ilyeneket. Én speciel semmi értelmét nem látom ,nagy harckocsizó egységek felállításának,inkább a gyalogság ,tüzérség fejlesztésében látom a megoldást.

Voyager5
Javítsatok ki ha nem így van, de emlékeim szerint anno a tendernél az amcsik bedobták az F-16-osok mellé az F-15-öst is.
Ha jól emlékszem akkor lekonzervált gépeket lízingelhettünk volna, amire a vezetés természetesen nemet mondott, a magas költségek és a tulajdonképpen "kihasználhatatlan" harci potenciál miatt.
[NST]Cifu
Megbocsáss, de az én türelmem is véges, akkora zöldségeket hozol itt össze. Van neked bármi fogalmad a gyártástechnológiáról?

Az F-15E részelemeinek egy részét már nem gyártják, mert az újabb F-15K/SG gépekre álltak át. Ez kb. olyan, mintha bemennél az Opel kereskedésbe, hogy neked egy új, null kilométeres Astra G kell. Nem fognak adni. Azt mondják, hogy ott az Astra I, talán esetleg még H-ból van egy-kettõ elfekvõ, de G már nincs...

Ha F-15-öst akarsz, a Boeing F-15K/SG vagy F-15SE típusokat fog neked gyártani, esetleg egy specifikusan az igényeknek megfelelõ F-15H típusjelzéssel egy új alváltozatot... F-15E-t nem, mert az egy elavult altípus, amin már régen túlléptek...

Ja igen😊
Az hogy a japóknak nem adják el az F-22-est az egy dolog. Az F-15E nem 5. generációs gép. A japánok meg😊: most szerelték át a saját F-15-ösöeiket arra a radarra aminek a leszerelésrõl az USA döntött, pedig megvehették volna a drágább de modernebb radart is! (Aranysas alapján)

Az utolsó F-15E-t 2004-ben leszállították, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne indíthatnák újra a gyártását. A gyártósorok visszaállítása, beszállítóknak újabb megrendelések küldése nyilván +költség, de manapság minden megrendelés könyöradomány! Én is rátenném a havi fizetésem, hogy ha egy 40 db-os 2004-eshez hasonló felszereltségû F-15E-re megrendelési opcióval élnénk, hasonló vagy alacsonyabb áron (de semmikép drágábban) be tudnánk szerezni, azt a 40 gépet és jónéhány garnitúra fegyvert!

Az Izraeliek saját elektromos (radar, LL rakétarendszer stb) akarják a közeljövõben megvételre kerülõ F-35-ösökre szerelni. Nyilván mert nem értenek hozzá<#circling>.
F-111 cikket nem tudom hol keressem így hirtelen, (dobj egy linket), de azt elõzetesben is megkérdezném: hol kerültél közelebbi kapcsolatba az F-111-el? Vagy egy egyszerû összeollózott cikk tele "valószínû, minden bizonnyal" kijelentésekkel?

Ha meg Magyarországnak úgy sincs és nem lesz ellensége, akkor minek bármi jellegû HT fejlesztés a külföldi missziók ellátáshoz szükséges beszerzéseken kívül?

[NST]Cifu
Sem a Giat, sem a KMW oldalán nincs említve. A Giat ugye a Renault Trucks-al közösen a VBCI-t építi a francia hadseregnek. A KMW egyharmad részben érdekelt a Boxer MRAV-ban, amit a német hadsereg rendszeresít. Mindkét jármû 8x8 kerékképletû. Mindkét jármû amúgy csúszik, a Boxer esetén például a hollandok addig nem hajlandóak véglegesíteni a szerzõdést, amíg a jármû át nem esik a hadsereg minõségellenõrzõ tesztjein, ezek pedig nem készülnek el 2010-ben már. A németek az év végén kiviszik a Boxert Afganisztánba, gyakorlatilag a harctéren tesztelve a jármûvet (elég kockázatos döntés, hiszen ha kiderül valami probléma, akkor azt a katonák fogják megtapasztalni).

Boxer

VBCI

40mm: az a CT40-es pedig nagy divat nyugaton, mindenre azt rakják újabban.

Fogalmazzunk úgy, hogy jelenleg még csak próbálgatják. Az angolok a Warrior upgrade / FRES kapcsán, a franciák pedig VBCI kapcsán. Ígéretesnek tûnik, de azért várjuk meg, hogy tényleg elfogadják-e...

Ezt a Giat / KMW koprudukcióban készülõ 6x6-ost 2010 körülre igérték:

Ezzel vajon mi lehet? elvérzett útközben?

Medium Size Multi-role Armored Fighting Vehicle.

The cooperation will cover commonly funded activities to develop a 20 ton 6x6 vehicle demonstrator by 2010. The vehicle will offer crew protection and mobility beyond the standards of existing vehicles in this weight class. The new platform will provide a common basis for a range of military mission variants including fighting vehicles, air defense-, engineering- and fire support-systems, other mission fields such as ambulance, recovery, repairs, mortar, anti-tank, NBC, command & control and reconnaissance.

Szent Haba-kukk

Fenrir
4, de mintha már ezeket a köröket lefutottuk volna a Felhõk felett témában is...

A halál csupán a kezdet...

Boconadi
2. mûszak?
Molnibalage
Baromágokat mindenki mondhat...

[NST]Cifu
Arról az apróságról nem is szólva, hogy a szerzõdés szerint mi lízingeljük a Gripeneket, tehát nem is a mieink. Eladni márpedig nem nagyon lehet olyasmit, ami nincs a tulajdonunkban. 😊

Molnibalage
És ezek mitõl jobbak? Ezek sem pénzt termelnének vagy építenék a nemzetgazdaságot.

Molnibalage
Fele=használt régebbi, fele=vadiúj legjobb.

Az baj, hogy nem fér a fejedbe, hogy az ötleteid azok lógnak a levegõbe. Senki nem akar haszált F-15E gépet eladni, ahogy senki nem akar új Gripent sem venni, nemhogy "barkácsolt" EBS HU-t...

Szerintem hozzánksokkal közelebb sokkal több potenciális ellenség, vagy könnyen fenyegetõ ellenségé váló ország van.

Sorold ezeket. Az auszik hosszútávon Kínával néznek szembe...

A Gripeneket Pakisztánnak vagy Dél Afrikának adnám tovább, a vételi ár 70%-ért. Amint a hasonló darabszámú F-15E megjön.

Lásd fent. Nem kell senkinek és nincs az, amit venni akarsz. Ennyi erõvel használt F-22 vételrõl is lehetne beszélni, kb. ennyi realtiása van.

A faszodat rátennéd, hogy az Izraeliek nem dobnának nekünk össze egy F-15E-hez vagy I-hez hasonló gépet???

Azt nem tudom, de a havi fizetésem simán. Ugyanis az, hogy átlakított F-15E gépeik vannak nem azt jelenti, hogy F-15E gépet tudnak gyártani. Érzed a difit?

Neked megvan az alapvetõ természettudományos kvalifikációd a témához?

Igen. Hamarosan olvashatsz valamit a HTKA.hu-n, addig nézd meg referenciának az F-111 cikkemet.

Fenrir
ACE, Lufinak semmi köze a Malévhoz.

A halál csupán a kezdet...

Boconadi
ace vagy lufi? 😄
Her Laca
Caliber: 7.62x54mmR.
Weight 7.7kg.
Same as PK above, with the heavy tripod mount was designed by Samozhenkov.
Manufacturer: Fémáru és Szerszámgépyár (FÉG), Budapest (licensed)
Use: Armed forces: general service

Jól rémlett.

Her Laca

Na megvan 😊

[NST]Cifu
Korábban volt berakva kép, ahol 12 MiG-29-esük volt a levegõben egyszerre. Ennyit a két repképes 29-esrõl. 😊

[NST]Cifu
És szerintem az sem eldobni való ötlet,hogy évente 2 hetet minden épkézláb férfi, X évtõl Y évig köteles legyen a honvédség rendelkezésére állni.

Nem lenne hülyeség, de iszonyatos logisztikai és gazdasági következményei vannak. Szvsz elõször a regurális hadsereget kellene gatyába rázni, utána jöhetnek az ilyen dolgok...

Her Laca
Volt az a nehéz géppuska Talán PKS 7.62 es . Volt jó nagy háromlábú állványa na avval baromi jól lehetett lõni. Ti ehhez jobban értetek,de mintha azt a magyarok csinálták volna. Ez létezhet?

Her Laca
" Nekem ne mondja senki, hogy 10 lövésbõl meg lehet valakit tanítani lõni, mert nem hiszem ezt"

Annó volt szerencsém együtt lõni orosz katonákkal.
Nem vicc, de ládaszámra lõtték a lõszert per fõ. Hál istennek akkor nekünk is lehetett. Mi lõttünk Ak val PKM el RPG vel,dragunovval,de még M16 al is.
Egy hónapig mást se csináltunk csak lõttünk,persze elõtte utána kis gyaloglás😊 az mindig megvolt. Nem is volt probléma eltalálni a dolgokat utána ,lett légyen az mozgó ,álló akármi. Volt egy faszi a kiképzõ örmi,az félelmetes volt.
Megtapostuk a fegyver csövét ,kalapáltuk az irányzékot ,de a második lövése mindig tökéletesre sikeredett. És bármilyen testhelyzetben.

Ilyesmi van, meg hazaviszik a fegyvert. Na magamból, haverjaimból egyéb szociális helyzetben etnikumból kiindulva Magyarországon NE!! ismétlem NE vigyék haza a gépkarabélyt!!! Ez nem Swájc ez a balkán! Én is csak rokoni szálak miatt kaptam fegyertartásit m.l.f.-re. De nem örülnék neki ha liberalizálnák a fegyvertartást, vagy ha svájci mintára miliciát hoznának létre.

A kérdés, hogy a szlovákoknak valóban 2 üzemképes lenne?

jah és ez nem politika akar lenni, csak a 2 üzemképes vadászgépre kaptam fel a fejem.

"Kopøiva 2003 óta dolgozik a védelmi minisztériumban magas tisztségekben, s egyik legfõbb feladata az új fegyverek beszerzése. Az újság riporterei rejtett kamerával és a mikrofonokkal rögzítették az érintettek több beszélgetését, s az anyag egy részét nyilvánosságra hozták.

A szlovák hadsereg fegyverzete "egy nagy szar"

A cseh lap arra is rámutatott: a kereszténydemokrata Kopøiva a nem hivatalos találkozók során rendkívül vulgárisan beszélt. Nagyon lenézõen nyilatkozott a szlovák hadseregrõl is: szerint a szlovák hadsereg fegyverzete "egy nagy szar", a szlovákoknak "csupasz a seggük" , s a hadseregnek "csak két üzemképes vadászgépe van"."

😄
http://www.bumm.sk/45903/korrupcios-botrany-csehorszagban-szlovak-kozremukodokkel.html

4 millió az a torony??? <#merges2>

40mm: az a CT40-es pedig nagy divat nyugaton, mindenre azt rakják újabban.

ennyi

Szent Haba-kukk

Her Laca
A neveléssel ,mármint ahogy azt értelmezték nem értek egyet.
Én abban látom a honvédelem jövõjét,hogy a 18 éves srácokat már az iskolában honvédelmi képzésben kéne részesíteni KÖTELEZÕ en. Majd agy 3 hónapos általános kiképzés mindenkinek ami tartalmazna az általad is említett alapos lõ kiképzést .
És szerintem az sem eldobni való ötlet,hogy évente 2 hetet minden épkézláb férfi, X évtõl Y évig köteles legyen a honvédség rendelkezésére állni.
Nem harckocsizókat,pilótákat ,tüzéreket kell képezni arra a hivatásos állomány ott lenne. De mint amint alant kifejtetted arra ez elegendõ lenne. Na most aszt hiszem Svájcban valami ilyesmi van,de ha tévedek javítsatok ki.

"Az meg, hoyg nem egy nem két ember jön a lõtérre, hogy még életében nem volt a kezében fegyver"
Valahol el kell kezdeni. Mivel én nem voltam katona, csak barátoknak köszönhettem, hogy az elsõ lövészet alkalmával nem idétlenkedtem. Kaliberbõl, innen onnan azért tudtam, mi mire való, lövészeti alapismeretek stb... de egy pisztoly (CZ-75) és egy légfegyver elsütése ég és föld...

Csak annyi embert sorozzanak be amennyinek hathatós technikát lehet adni.
Nem szeretném, ha egy Leo 2A6-ost egy 8 általánosos xy vágná tönkre.
Annak meg nem sok értelme, hogy valakit kivesznek a civil társadalomból, hogy masíroztassák. Ilyen svájci jellegû milicia, na az maga lenne a káosz ha itt bevezetnék....
Növelni a hivatásos állományt úgy 55 e fõre.

[NST]Cifu
Szvsz a sorállománynak akkor van értelme, ha normális kiképzés járul hozzá. Nekem ne mondja senki, hogy 10 lövésbõl meg lehet valakit tanítani lõni, mert nem hiszem ezt. Most már lassan 10 éve vagyok lövészetvezetõ a saját sportlõterünkön, és bár nem vagyok kiképzõ vagy komoly kvalitású szakoktató, de nem egy és nem két ember jött úgy oda, hogy soha nem volt a kezében még fegyver, szóval venném a bátorságot, hogy némi (nem sok) rálátásom azért van a lõgyakorlat elsajátítása és oktatása terén.

Ahhoz, hogy valaki megtanuljon normálisan lõni, ahhoz az kell, hogy álló célpontra / lõlapra lövöldözzön el több száz lõszert, és utána lehetõleg még mozgó céltáblára is tudjon gyakorolni (a helyes fegyvertartáshoz, elsütéshez nem kell AK-val gyakorolni, az alapokat (irányzék használata, légzés, elsütõbillentyû elhúzása, a fegyver kezelésének alapja) egy fránya .22LR kaliberû Toz-8-assal is nagyszerûen meg lehet tanulni!). Legyen mellette taktikai kiképzés is, paintball, airsoft akár, nem kell a legdurvább spéci felszerelés. De gyakorolják hogy kell raj és szakasz szinten együtt mozogni, tanulják meg, hogy figyeljenek a társaira, ne lépjen be a lõvonalába, stb.

Ennek lenne értelme.

Annak, ami az 1990-es évektõl kezdve volt, azt túlzás kiképzésnek nevezni. Sokan mondják, hogy volt egy népnevelõ, emberré nevelõ hatása. Az lehet. De egy sorkatonának katonaként is helyt kell állnia adott esetben. Ez alá menni erkölcsileg is káros!