Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Leo2A7+ bemutatóról készült riport

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Az elítélés teljesen érthetõ, de bizonyos körülmények között nem lehet elkerülni.

Her Laca
Cifu😊 Én nem hinném,hogy egysíkúan gondolkodom.Én mindennemû ember ember elleni harcot ,lett légyen az jogos,vagy jogtalan elítélek. De ez az ÉN véleményem ,nem is akarok errõl meggyõzni senkit.
Az vicces amikor pl jogos,vagyis értékelhetõ cselekedetrõl beszélsz,hiszen a világ igen sok szegletén van olyan helyzet amikor bizony lehetne segíteni ,rászorulnának emberek , de a kis úját sem mozdítja senki sem. Ez érdekekrõl szól,nem az igazságról,becsületrõl meg hasonló badarságokról. Ideologizálni mindent meglehet pro és kontra.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Nem csak arra gondolok, hogy nem mutat jól otthon a sok halott, hanem arra is hogy iszonyú pénzeket ölnek a saját katonák megmentéséért.
[NST]Cifu
A vicces szinten félnek a veszteségektõl kérdésnél azért nem árt figyelembe venni a körülményeket is. A lakosság véleménye attól függ, hogy az adott veszteség milyen körülmények vagy milyen eredmények mellett született. Az Iraki megszállás 7 éve alatt azért volt sok a 4'000+ áldozat, mert az emberek úgy vélték, hogy a vezetés hibázott, és ez a katonákon csapódott le, és látható eredmények nélkül állomásozik ott a hadsereg. Ha a 2003-as inváziót nézed, a 172 saját áldozat miatt meg senki sem emelte fel a hangját...

[NST]Cifu
Ez egy kissé egysíkú gondolkodásmód. A háború értelmetlenségérõl nehéz vitatkozni, ha mondjuk a hazádat véded, vagy például népirtás miatt kezdõdik (pl. Kambodzsa lerohanása és megszállása 1979-ben a Vietnamiak által, amely effektíve a Vörös Khmerek által a vietnami kisebbség ellen elkövetett etnikai tisztogatásra vezethetõ vissza).

A fegyveres konfliktusok egy része bizony igenis értékelhetõ helyes cselekedetként.

[NST]Cifu
Jó kis képgyûjtemény, bár hogy egy filmbõl miért került be kép a sok, amúgy valóságot ábrázoló közé, azt nem értem.

[NST]Cifu
Hát a rombolás mértékébõl nehéz pontosan megmondani, lehetett akár 23mm-es is...

qtab986
Belenéztem a filmbe, aminek a tornya felrepül, az négykerekû. Kb. BRDM2. BMP az közvetlenül mögötte van. Pont ilyen képkockát nem találtam a filmben, mint ami a kép, de a filmen is egy pont ilyen festésû BMP van a BRDM2 mögött, a tornya is ebben a szögben van elfordítva, a gépágyú csövét is ebben a szögben emeli fel. A BRDM2 tornya is ugyanolyan helyzetben van a levegõben.

Már biztos vagyok, a kép a 9th Company forgatásán készült. Talán kivágták a jelenetet, talán fényképezõgéppel készült a weblapon látható kép.

Buren
Valóban volt egy hasonló hátbatámadásos jelenet de ott BMP torony szállt nem pedig brdm2. Amúgy is az összes lánctalpas ruszkizöldre volt festve, és brdm2 egy szál nem volt...

Amúgy látta valaki ezt a filmet? Elvileg sokkal hitelesebb mint a 9. rota...

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Úgy értettem, hogy a technika fejlõdésével sokkal kevesebb embert kell elpusztítani a gyõzelemhez és õk is nagyrészt katonák. Igaz ez eddig a hitech USA vs arab állam felállásban élt.
TG Gida
Jaja.

Isten áldja a pogányokat!

Her Laca
Már mint az Usának egyre kevesebb a halottja😊 Végül is ezért a fegyverek fejlesztése gondolom. Minap néztem egy a jövõ katonai ruhákról szóló mûsort ,érdekes volt. Lassan az egész embert páncél védi ,mint a lovagokat csak kicsit könnyebb kivitelben.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Kiragadott kép, nem tudhatod.
Szvsz sokkal durvább ahol a menyasszonyával áll együtt. A csaj fehérben, õ meg egyenruhában ilyen fejjel. :-S
Ezeken szörnyülködhetünk, de szerintem egész jól áll az USA ilyen téren. Értsd igaz, hogy sokat háborúznak, de már már vicces szinten félnek az emberi veszteségektõl. Gondolj bele ha egy oroszos vagy "afrikai" mentalitás párosulna az ami gazdasági potenciál mellé.
Szvsz a modern világ által megvívott háborúkban egyre kevesebb a halott, ugyanakkor egyre többet tudnak közvetíteni arról a kevésrõl. Nagy Sándor idejében nem volt gond ha ki irtott egy két népet, ma már emberi jogok...
Félre értés ne essék, nem vagyok háború párti, de ennyire nem fekete/fehér a dolog.
Na igen. Rá sem bír nézni, és gyanítom közben a kezét sem találja...<#levele>

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Her Laca

Ez beszédes egy kép.

qtab986
Egy dokumentumfilm szerint az USA-ban 1965-2005-ig kétszer annyian haltak meg állami pszichiátriai kórházakban, mint 1776-2005-ig az összes háborúban, amiben az USA harcolt. Érdekesen hangzik.

Szerintem is, mert nekem is rémlett kép.

Nagyon kicsi az esélye, hogy valójában ilyen dirr-durr közben pont elkapják ezt a pillanatot.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Her Laca
Biztos ,hogy nem . Ott nem voltak túlöltözve a katonák ,itt meg látszik hogy vastag gúnyában lövöldözik a ficak.

qtab986
Az a tippem, ez a kép a 9th Company c. filmbõl van. Nem mernék rá megesküdni de ez az érzésem.

Her Laca
Szerintem semmi sem számít még a halottak se. Az újabb generációkat bármikor rá lehet venni a háborúzásra.Múltkor elgondolkoztam ezen a dolgon. Valamelyik adón szokott lenni egy mûsor ami az ókori hadvezéreket mutatja be,meg csatákat elemeznek. Nagy Sanyi-tól Hannibál, stb. Érdekes volt,hogy pl az USA mekkora figyelmet szentel ezeknek , komolyan tanítják elemzik a történteket. Na de a lényeg. Az embereknek kb tök mindegy milyen eszközök állnak rendelkezésre ha egymás kiirtásán kell fáradozniuk.
Lézerbomba vagy parittya egyre megy. Kíméletlenül használnak mindent ,minden korba,és sose lesz vége.Bár a háborúkat megjárt emberek tudják az igazat ,az értelmetlenséget de az õ hangjukat sose lehet hallani.
Aztán jön egy újabb korosztály és "példaképeket" állítva nekik, önként és dalolva mennek elpusztítani egymást. Valószínû ilyenek vagyunk.

Tegyük hozzá a többség nem is látja. Csak a halottak száma "számít" a súllyos sérültek már nem is kerülnek médiába. Ugyanakkor ilyen sérülések bõven akadnak autó és egyéb balesetekben is, igaz azt nem szándékosan okozza a nép. :-S
Hypo
hat az az erdekes😊))

Her Laca
Ez nem érdekes,hanem ez a valóság. De nem tanul belõle senki.

Hypo

Ez mi lehetett? 30mm-s?

(anno a szovjet kivonuló csapatok mókáztak)

Voyager5
Sokat volt szó mostanában az F-15-ösrõl.

Tegnap megérkezett az elsõ 3 F-15K Dél-Koreába (Daegu) a második "hullámból".
Ezek már a Pratt & Whitney F100-PW-229 (EEP)hajtómûvel szereltek.

Képek:

[NST]Cifu
Militaryphotos.net (sajnos normálisabb helyen nem találtam), bár konkrét típust nem említettek. Nagyon extrém talán?

"Egy 30mm-es flak-gránát ára 10-25 dollár körül mozog..."

Ez az infó honnan származik?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Maga a rendszer nem sokkal olcsóbb, a radar és a tûzvezetõ rendszer, kommunikációs rendszer képességek terén azonos nagyságrendileg, az alváz ugye szintén, nagyásrendileg egyébként 5-8 millió dollárról beszélünk (a Dél-Korea K30 például 5,7 millió dollár). A tétel a lövedékek ára. Egyetlen SL-AMRAAM ára ugye közel egymillió dollár. Egy SL-IRIS-T ára olyan 500'000 dollár, egy FIM-92 Stinger-RMP olyan 170'000 dollár. Egy 30mm-es flak-gránát ára 10-25 dollár körül mozog...

A csöves rendszerek mennyivel olcsóbbak? Lehet hogy jobban megérné két csöves mint egy rakétás? (KK Eu-ban, nem a hi-tec nyugaton)
Buren
Mivel én úgy érzem hogy a tendencia inkább a kaliber növelésén van a gépágyúk terén ezért valószínû. Azért egy haditengerészeti 76-ost még egy MBT is megérezne... 😊

Jópofa.

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

[NST]Cifu
Az érdekes az, hogy az Otomatic a maga idejében páratlan rendszer volt (képes volt arra, amire egy évtizeddel korábban az Sgt. York nem), mégsem volt népszerû. Mindenki inkább a rakéták felé tekintett. A Massari által említett Draco rendszer egy erõsen feltuningolt Otomatic, amely sokkal könnyebb (az Oto-Melara szerint bármelyik 15 tonna öntömegû kerekes vagy lánctalpas alvázra telepíthetõ) és hatékonyabb. Érdekes kérdés sikerül-e vevõt találni rá, mert a maga kategóriájában továbbra sincs hozzá fogható...

pl. Pza Loara-ból szállítanak Indiába mondjuk 100db-ot.
Az Oto76-osnak van egy Draco címû aktualizált szárazföldi kiadása, bíznak benne 😊
lengyel Anders tankról meg ahogy nézem, szépen minden össze van szedve már a vikin is, akit érdekel..

Szent Haba-kukk

Buren
Építkeztek is (Otomatic). 😄
Az se kellett senkinek...

[NST]Cifu
A kombinalt gepagyu + rakte tenyleg utos lehet, mert ma egy 30 milis agyuval a a kicsike eleg sokminden ellen kepes lehet megvedeni magat.

Mivel az SPAAG-nak feltehetõen csapatlégvédelem a dolga, ezért mellette kell legyen egy szárazföldi egység is, harckocsik, IFV-k, stb. Tehát elviekben ez nem az õ dolga, de persze tény, hogy pár (általában 20-40) földi célok elleni lõszerkészlet azért nem ártalmas az önbizalom növeléshez. 😊

Az, hogy ay utobbi 20 evben nem kenyszeritette semmi a NATO legieroket 4000 meter ala, nem jelenti azt, hogy nem is fogja. Pl. egz nagyon massziv legvedelem eseten "gyorsan es alacsonyan" szemlelet egy nem sik terep felett most is pont olyan hatasos velemenyem szerint, mint regen.

Ebben egyetértünk, és ugye ott van a COIN gépek (elvi) veszélye, vagy újabban az UAV elhárítás (erre is jó lehet egy nagyobb keliberû SPAAG). De nyugaton jelenleg a SPAAG-oknak leáldozóban van a csillaga, pontosabban a porban fetrengenek. Még a legújabb, már említett Dél-Koreai K30 is 1991-es desing. Jó, hazudok, ott van a Szlovákok (az elõbb hibásan cseheket írtam) BRAMS-a, de arról messzirõl lerí, hogy nem kifejezetten erre lett tervezve, hanem a Zuzanna önjáró ágyútarackot házasították össze a Tunguzka ágyúival és négy Igla indítóval...

Akkor viszont igencsak kepbe jonnek a mobil AAA rendszerek. Gyakorlatilag nincs merheto mukedesi idejuk. Ha radarral celzor RWR bevillanas utan 2-3 sec mulve mehet az aldas. Ma mar igen pontosan.

Szvsz azért nem szabad figyelmen kívül hagyni az adatkapcsolat fontosságát, nem kell a radarnak az SPAAG-on lennie...

Par honapja volt a 105 (?) milis radaros mobil AAA. Na, az meg tenyleg fello magasra. A repcsi draga cel. Vegfazisban akar mehet kinyilo vezersikkal vezerles + kozelsegi gyujto. Egy raketanal gyorsabb elvben es nem kell folyamatos celmegvilagitas. Tuzgyorsasag? Korberohogi a SAM-et. Loszerkeszlet? Szinten. Kivancsi vagyok, hogy lesz e ilyen.

Az egy Iráni rendszer volt. Érdekes, de kissé komolytalan. Ha valaki ilyesmibe gondolkodik, akkor a hajókon meglévõ 57, 76, 100, 127 vagy 130mm-es rendszerekre építkezne...

Molnibalage
A kombinalt gepagyu + rakte tenyleg utos lehet, mert ma egy 30 milis agyuval a a kicsike eleg sokminden ellen kepes lehet megvedeni magat.

Az, hogy ay utobbi 20 evben nem kenyszeritette semmi a NATO legieroket 4000 meter ala, nem jelenti azt, hogy nem is fogja. Pl. egz nagyon massziv legvedelem eseten "gyorsan es alacsonyan" szemlelet egy nem sik terep felett most is pont olyan hatasos velemenyem szerint, mint regen.

Akkor viszont igencsak kepbe jonnek a mobil AAA rendszerek. Gyakorlatilag nincs merheto mukedesi idejuk. Ha radarral celzor RWR bevillanas utan 2-3 sec mulve mehet az aldas. Ma mar igen pontosan.

Par honapja volt a 105 (?) milis radaros mobil AAA. Na, az meg tenyleg fello magasra. A repcsi draga cel. Vegfazisban akar mehet kinyilo vezersikkal vezerles + kozelsegi gyujto. Egy raketanal gyorsabb elvben es nem kell folyamatos celmegvilagitas. Tuzgyorsasag? Korberohogi a SAM-et. Loszerkeszlet? Szinten. Kivancsi vagyok, hogy lesz e ilyen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ez minden aktív védelmi rendszernél veszélyforrás, amennyire én tudom, eddig egyik hard kill rendszer sem tudta ezt kiküszöbölni.

[NST]Cifu
Az IFV-knél hiányzik az iszonyatosan nagy tûzgyorsaság és a magas eleváció ami városban szvsz nagyon hasznos

A nagy tûzgyorsaság egy gyorsan mozgó célpontnál szükséges, mint egy repülõgép vagy helikopter. Városi harcban aligha. Pláne, ha csak csövenként 120-200 lõszeres lõszerkészleted van.
A nagy csõemelkedési szög valóban elõny lehet, de ha egy IFV-nek a mellette lévõ épület 5.-dik emeletét kell lõnie, akkor már régen rossz.

bár a modern radaros AAA-k annál magasabb harcértékûek hogy ilyen tûztámogatók legyenek...

Az oroszok erre képzelték el a BMP-T-t, ám idén tavasszal kihúzták alóla a széket, és az elmúlt jó négy évben semmiféle exporteredménye sem volt.

Asszem az izraelitak hasznaljak tuztamogatasra a macbeth rendszert (lehet hogy mar nem) De mondjuk nekik elegge egyedi harcaszati igenyeik vannak

Még ma is megvan nekik. De az tény, hogy ez elég speciális körülmény, az IDF-nek olyan eszközei vannak, amit egyetlen más hadsereg sem fogadna el amúgy (Merkava Mk.4; Naghmadon és a többi Centurion-mutáns, Achzarit és a többi).

Mi a helyzet a kombinált spaag-al? (tunguzka/pantsir) Megvan bennuk mind a ket vilag legjobbja... De akkor a kerdes hogy minek a gepagyu ha van relative modern raketad...

Itt inkább az lehet a jövõben az igény, hogy a légvédelmi rendszer a beérkezõ gránátokat, rakétákat, bombákat tudja semlegesíteni. Ilyesmi ugye a visszafogottan mobil Centurion C-RAM (szárazföldi Phalanx CIWS) ugye, illetve a telpített Rheinmetal Skyshield. De effektíven talán csak a lézertechnológia áttörése után fog ez az igény megfelelõ választ kapni.

Molnibalage
A vedelmi rendszer a kozelben levo puhatestu jarmuveket, epuleteket es embereket eleg rendesen beteritheti. Nem veszelyes ez?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Buren
Az IFV-knél hiányzik az iszonyatosan nagy tûzgyorsaság és a magas eleváció ami városban szvsz nagyon hasznos bár a modern radaros AAA-k annál magasabb harcértékûek hogy ilyen tûztámogatók legyenek... Asszem az izraelitak hasznaljak tuztamogatasra a macbeth rendszert (lehet hogy mar nem) De mondjuk nekik elegge egyedi harcaszati igenyeik vannak

Mi a helyzet a kombinált spaag-al? (tunguzka/pantsir) Megvan bennuk mind a ket vilag legjobbja... De akkor a kerdes hogy minek a gepagyu ha van relative modern raketad...

[NST]Cifu
Azért egy A-10 vagy Szu-25 nem olyan gyors, és nem fog nagyon vad manõvereket végrehajtani. Persze az is igaz, hogy eltalálni sem olyan könnyû egy repülõ célt 1-1,5km távolságból...

[NST]Cifu
Nyugaton (USA, UK, FR és mostmár GER) miért nem módi az önjáró csöves légvédelem? Gondolom a bõven kielégítõ rakéta és vadász-védelem lehet az oka? Vagy nem tûnik elég high-technek a politikusok vakítására? Rossz szájízük lesz tõlük a generálisoknak? Túl nagy és/vagy könnyen páncélozott célpont? Minek mikor van más ami 5x messzebbrõl lelövi a gépet?

Ezek kombinációja lehet szerintem.

Egyfelõl igen, a nyugati hadseregek megszokták, hogy légifölényt élveznek, így a légierõ védõernyõje alatt mûködhetnek.

Másfelõl igen, tény, hogy szinte az összes nyugati SPAAA-t rakétás légvédelmi rendszer váltotta, vagy fogja váltani. Ebben is van valamennyi ráció, hiszen az SPAAA-k tündöklése az irányított földi célpontok elleni rakéták elõtt idõkra (1950-es és 60-as évek), illetve a korai helikopterek, és a róluk indított elsõ- és második generációs pct. rakétáktól való félelem idejére (1970-es és 80-as évek) tehetõ. Azonban a modern pct. rakéták már az SPAAA-k effektív lõtávolságán kívûl indíthatóak, több esetben akár úgy, hogy az indító (vagy rávezetõ) helikopternek elég a rotoragyon lévõ "turbánt" kiemelnie terep adta fedezékbõl. Mivel jelenleg nem "divatosak" az olcsó harci gépek (úgy a könnyen felfegyverzett COIN, mint a HAWK, L-159, AMX szerû szubszonikus könnyû harci gépek), amelyek nem is feltétlenül pct. rakétákkal, hanem legfeljebb irányítattlan rakétákkal és légibombákkal lehetnek veszélyesek, ezért ez sem indok az SPAAA-k mellett.

Az SPAAA-k ideje így fogalmazzunk úgy, egy kissé lejárt. Érdekes módon a keleti országok (Oroszország, Kína) komolyabb figyelmet szentelnek a csapatlégvédelem terén a gépágyúkra, illetve ott van a kakukktojás Dél-Korea a K30-al. Fejlesztésre ott van a svédek CV9040 AAV-je és a csehek BRAMS-ja, de ezekbõl eddig amennyire tudom senki sem rendelt.

Ami a szárazdöli célpontok elleni tûzerõt illeti, nos ott azért az IFV-k és tûztámogató jármûvek általánosan 30-35-40mm-es gépágyúja ott van...

Ezek szerint van reális esély egy A-10/Szu-25/Alba eltalálására. Azt értem hogy bármit szétszedhet, de el is találhatja?
Valamelyik repnapon ültem én ilyenbe szerintem. (zsu-32) De nem tünt túl "gyorsnak". De tény, nem is értek a használatának a mikéntjéhez.
Buren
Nyugaton (USA, UK, FR és mostmár GER) miért nem módi az önjáró csöves légvédelem? Gondolom a bõven kielégítõ rakéta és vadász-védelem lehet az oka? Vagy nem tûnik elég high-technek a politikusok vakítására? Rossz szájízük lesz tõlük a generálisoknak? Túl nagy és/vagy könnyen páncélozott célpont? Minek mikor van más ami 5x messzebbrõl lelövi a gépet?

Pedig ahogy mondod nem csak légi célpontok ellen használható elég csak megnézni mit ügyeskedtek a Shilkával Afganisztánban és Csecsenföldön...

[NST]Cifu
Tömören: minden ellen, ami az effektív lõtávjába bejön.

Bõvebben: Természetesen elsõ sorban helikopterek és legfeljebb könnyen páncélozott földi célpontok ellen. De esélye van bármi ellen, ami követhetõ sebességel repül el a tûzzónáján belül, egy mélyrepülésben, hangsebesség felett száguldozó Tornado vagy Szu-24 nem ilyen például. De egy A-10 vagy Szu-25 csatarepülõgép, vagy egy AMX, L-159A, Hawk könnyû harci repülõgép és hasonlóak bizony félhetnek tõle.

De ismételném: nem csak légi célpontok ellen használható...

Ebben a formában mire jó a csöves légvédelem? Helikopter?
[NST]Cifu
Ezek is azon a Lengyel fegyverbemutatón készültek, mint az alábbiak. Van egy Lengyel "Technikal", alias teherautóra épített Zsu-23-2, alatt meg egy elég tetszetõs 'grill-rács'.

[NST]Cifu
Tegnap bemutatták az új "Anders" könnyû (?) harckocsit a Lengyelek. Ez egy közös platformra építkezõ új jármûcsalád egyik tagja, mellette még terveznek lövészpáncélos, önjáró légvédelmi gépágyú, mobil parancsnoki központ, sebesültszállító és mûszaki mentõ jármûvet.
Sokat nem tudni róla, a tömege 30+ tonna, a lövege egy 120mm-es ágyú (a csõszájfék alapján ugyanaz, amit a CV90-120-ba is beépítettek), amit egy személyzet nélküli toronyba építettek be. A kiállított jármûn az ukrán Zaszlon aktív védelmi rendszer is látható (ennél a közeledõ rakétát v. lövedéket megsemmisítõ repeszfelhõt a jármûbõl kiugró "rúd" hozza létre, és közvetlen a jármû mellett semmisíti meg azt).

A személyzet nélküli torony metszete

Itt jól látható a páncéltestbõl "kiugró" Zaszlon rendszer rúdja

A jármû elõtt a külön felszerelhetõ moduláris páncélelemek láthatóak

A motor és a meghajtás elõl található, a személyzet a közvetlenül a torony elõtt illetve alatt