Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Az vicces amikor pl jogos,vagyis értékelhetõ cselekedetrõl beszélsz,hiszen a világ igen sok szegletén van olyan helyzet amikor bizony lehetne segíteni ,rászorulnának emberek , de a kis úját sem mozdítja senki sem. Ez érdekekrõl szól,nem az igazságról,becsületrõl meg hasonló badarságokról. Ideologizálni mindent meglehet pro és kontra.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
A fegyveres konfliktusok egy része bizony igenis értékelhetõ helyes cselekedetként.
Már biztos vagyok, a kép a 9th Company forgatásán készült. Talán kivágták a jelenetet, talán fényképezõgéppel készült a weblapon látható kép.
Amúgy látta valaki ezt a filmet? Elvileg sokkal hitelesebb mint a 9. rota...
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Szvsz sokkal durvább ahol a menyasszonyával áll együtt. A csaj fehérben, õ meg egyenruhában ilyen fejjel. :-S
Szvsz a modern világ által megvívott háborúkban egyre kevesebb a halott, ugyanakkor egyre többet tudnak közvetíteni arról a kevésrõl. Nagy Sándor idejében nem volt gond ha ki irtott egy két népet, ma már emberi jogok...
Félre értés ne essék, nem vagyok háború párti, de ennyire nem fekete/fehér a dolog.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Ez beszédes egy kép.
Nagyon kicsi az esélye, hogy valójában ilyen dirr-durr közben pont elkapják ezt a pillanatot.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Lézerbomba vagy parittya egyre megy. Kíméletlenül használnak mindent ,minden korba,és sose lesz vége.Bár a háborúkat megjárt emberek tudják az igazat ,az értelmetlenséget de az õ hangjukat sose lehet hallani.
Aztán jön egy újabb korosztály és "példaképeket" állítva nekik, önként és dalolva mennek elpusztítani egymást. Valószínû ilyenek vagyunk.
Ez mi lehetett? 30mm-s?
(anno a szovjet kivonuló csapatok mókáztak)
Tegnap megérkezett az elsõ 3 F-15K Dél-Koreába (Daegu) a második "hullámból".
Ezek már a Pratt & Whitney F100-PW-229 (EEP)hajtómûvel szereltek.
Képek:

Ez az infó honnan származik?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Jópofa.
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Az Oto76-osnak van egy Draco címû aktualizált szárazföldi kiadása, bíznak benne 😊
lengyel Anders tankról meg ahogy nézem, szépen minden össze van szedve már a vikin is, akit érdekel..
Szent Haba-kukk
Az se kellett senkinek...
Mivel az SPAAG-nak feltehetõen csapatlégvédelem a dolga, ezért mellette kell legyen egy szárazföldi egység is, harckocsik, IFV-k, stb. Tehát elviekben ez nem az õ dolga, de persze tény, hogy pár (általában 20-40) földi célok elleni lõszerkészlet azért nem ártalmas az önbizalom növeléshez. 😊
Az, hogy ay utobbi 20 evben nem kenyszeritette semmi a NATO legieroket 4000 meter ala, nem jelenti azt, hogy nem is fogja. Pl. egz nagyon massziv legvedelem eseten "gyorsan es alacsonyan" szemlelet egy nem sik terep felett most is pont olyan hatasos velemenyem szerint, mint regen.
Ebben egyetértünk, és ugye ott van a COIN gépek (elvi) veszélye, vagy újabban az UAV elhárítás (erre is jó lehet egy nagyobb keliberû SPAAG). De nyugaton jelenleg a SPAAG-oknak leáldozóban van a csillaga, pontosabban a porban fetrengenek. Még a legújabb, már említett Dél-Koreai K30 is 1991-es desing. Jó, hazudok, ott van a Szlovákok (az elõbb hibásan cseheket írtam) BRAMS-a, de arról messzirõl lerí, hogy nem kifejezetten erre lett tervezve, hanem a Zuzanna önjáró ágyútarackot házasították össze a Tunguzka ágyúival és négy Igla indítóval...
Akkor viszont igencsak kepbe jonnek a mobil AAA rendszerek. Gyakorlatilag nincs merheto mukedesi idejuk. Ha radarral celzor RWR bevillanas utan 2-3 sec mulve mehet az aldas. Ma mar igen pontosan.
Szvsz azért nem szabad figyelmen kívül hagyni az adatkapcsolat fontosságát, nem kell a radarnak az SPAAG-on lennie...
Par honapja volt a 105 (?) milis radaros mobil AAA. Na, az meg tenyleg fello magasra. A repcsi draga cel. Vegfazisban akar mehet kinyilo vezersikkal vezerles + kozelsegi gyujto. Egy raketanal gyorsabb elvben es nem kell folyamatos celmegvilagitas. Tuzgyorsasag? Korberohogi a SAM-et. Loszerkeszlet? Szinten. Kivancsi vagyok, hogy lesz e ilyen.
Az egy Iráni rendszer volt. Érdekes, de kissé komolytalan. Ha valaki ilyesmibe gondolkodik, akkor a hajókon meglévõ 57, 76, 100, 127 vagy 130mm-es rendszerekre építkezne...
Az, hogy ay utobbi 20 evben nem kenyszeritette semmi a NATO legieroket 4000 meter ala, nem jelenti azt, hogy nem is fogja. Pl. egz nagyon massziv legvedelem eseten "gyorsan es alacsonyan" szemlelet egy nem sik terep felett most is pont olyan hatasos velemenyem szerint, mint regen.
Akkor viszont igencsak kepbe jonnek a mobil AAA rendszerek. Gyakorlatilag nincs merheto mukedesi idejuk. Ha radarral celzor RWR bevillanas utan 2-3 sec mulve mehet az aldas. Ma mar igen pontosan.
Par honapja volt a 105 (?) milis radaros mobil AAA. Na, az meg tenyleg fello magasra. A repcsi draga cel. Vegfazisban akar mehet kinyilo vezersikkal vezerles + kozelsegi gyujto. Egy raketanal gyorsabb elvben es nem kell folyamatos celmegvilagitas. Tuzgyorsasag? Korberohogi a SAM-et. Loszerkeszlet? Szinten. Kivancsi vagyok, hogy lesz e ilyen.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A nagy tûzgyorsaság egy gyorsan mozgó célpontnál szükséges, mint egy repülõgép vagy helikopter. Városi harcban aligha. Pláne, ha csak csövenként 120-200 lõszeres lõszerkészleted van.
A nagy csõemelkedési szög valóban elõny lehet, de ha egy IFV-nek a mellette lévõ épület 5.-dik emeletét kell lõnie, akkor már régen rossz.
bár a modern radaros AAA-k annál magasabb harcértékûek hogy ilyen tûztámogatók legyenek...
Az oroszok erre képzelték el a BMP-T-t, ám idén tavasszal kihúzták alóla a széket, és az elmúlt jó négy évben semmiféle exporteredménye sem volt.
Asszem az izraelitak hasznaljak tuztamogatasra a macbeth rendszert (lehet hogy mar nem) De mondjuk nekik elegge egyedi harcaszati igenyeik vannak
Még ma is megvan nekik. De az tény, hogy ez elég speciális körülmény, az IDF-nek olyan eszközei vannak, amit egyetlen más hadsereg sem fogadna el amúgy (Merkava Mk.4; Naghmadon és a többi Centurion-mutáns, Achzarit és a többi).
Mi a helyzet a kombinált spaag-al? (tunguzka/pantsir) Megvan bennuk mind a ket vilag legjobbja... De akkor a kerdes hogy minek a gepagyu ha van relative modern raketad...
Itt inkább az lehet a jövõben az igény, hogy a légvédelmi rendszer a beérkezõ gránátokat, rakétákat, bombákat tudja semlegesíteni. Ilyesmi ugye a visszafogottan mobil Centurion C-RAM (szárazföldi Phalanx CIWS) ugye, illetve a telpített Rheinmetal Skyshield. De effektíven talán csak a lézertechnológia áttörése után fog ez az igény megfelelõ választ kapni.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Mi a helyzet a kombinált spaag-al? (tunguzka/pantsir) Megvan bennuk mind a ket vilag legjobbja... De akkor a kerdes hogy minek a gepagyu ha van relative modern raketad...
Ezek kombinációja lehet szerintem.
Egyfelõl igen, a nyugati hadseregek megszokták, hogy légifölényt élveznek, így a légierõ védõernyõje alatt mûködhetnek.
Másfelõl igen, tény, hogy szinte az összes nyugati SPAAA-t rakétás légvédelmi rendszer váltotta, vagy fogja váltani. Ebben is van valamennyi ráció, hiszen az SPAAA-k tündöklése az irányított földi célpontok elleni rakéták elõtt idõkra (1950-es és 60-as évek), illetve a korai helikopterek, és a róluk indított elsõ- és második generációs pct. rakétáktól való félelem idejére (1970-es és 80-as évek) tehetõ. Azonban a modern pct. rakéták már az SPAAA-k effektív lõtávolságán kívûl indíthatóak, több esetben akár úgy, hogy az indító (vagy rávezetõ) helikopternek elég a rotoragyon lévõ "turbánt" kiemelnie terep adta fedezékbõl. Mivel jelenleg nem "divatosak" az olcsó harci gépek (úgy a könnyen felfegyverzett COIN, mint a HAWK, L-159, AMX szerû szubszonikus könnyû harci gépek), amelyek nem is feltétlenül pct. rakétákkal, hanem legfeljebb irányítattlan rakétákkal és légibombákkal lehetnek veszélyesek, ezért ez sem indok az SPAAA-k mellett.
Az SPAAA-k ideje így fogalmazzunk úgy, egy kissé lejárt. Érdekes módon a keleti országok (Oroszország, Kína) komolyabb figyelmet szentelnek a csapatlégvédelem terén a gépágyúkra, illetve ott van a kakukktojás Dél-Korea a K30-al. Fejlesztésre ott van a svédek CV9040 AAV-je és a csehek BRAMS-ja, de ezekbõl eddig amennyire tudom senki sem rendelt.
Ami a szárazdöli célpontok elleni tûzerõt illeti, nos ott azért az IFV-k és tûztámogató jármûvek általánosan 30-35-40mm-es gépágyúja ott van...
Valamelyik repnapon ültem én ilyenbe szerintem. (zsu-32) De nem tünt túl "gyorsnak". De tény, nem is értek a használatának a mikéntjéhez.
Pedig ahogy mondod nem csak légi célpontok ellen használható elég csak megnézni mit ügyeskedtek a Shilkával Afganisztánban és Csecsenföldön...
Bõvebben: Természetesen elsõ sorban helikopterek és legfeljebb könnyen páncélozott földi célpontok ellen. De esélye van bármi ellen, ami követhetõ sebességel repül el a tûzzónáján belül, egy mélyrepülésben, hangsebesség felett száguldozó Tornado vagy Szu-24 nem ilyen például. De egy A-10 vagy Szu-25 csatarepülõgép, vagy egy AMX, L-159A, Hawk könnyû harci repülõgép és hasonlóak bizony félhetnek tõle.
De ismételném: nem csak légi célpontok ellen használható...
Sokat nem tudni róla, a tömege 30+ tonna, a lövege egy 120mm-es ágyú (a csõszájfék alapján ugyanaz, amit a CV90-120-ba is beépítettek), amit egy személyzet nélküli toronyba építettek be. A kiállított jármûn az ukrán Zaszlon aktív védelmi rendszer is látható (ennél a közeledõ rakétát v. lövedéket megsemmisítõ repeszfelhõt a jármûbõl kiugró "rúd" hozza létre, és közvetlen a jármû mellett semmisíti meg azt).
A személyzet nélküli torony metszete
Itt jól látható a páncéltestbõl "kiugró" Zaszlon rendszer rúdja
A jármû elõtt a külön felszerelhetõ moduláris páncélelemek láthatóak
A motor és a meghajtás elõl található, a személyzet a közvetlenül a torony elõtt illetve alatt