Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A szabadságharc csataleírásaiból engem inkább az fogott meg, hogy nagyon alacsonyak voltak a veszteségek, 20-30 ezres hadseregekbõl 1000-1500 fõ már a vesztes oldalnak számított (pákozdnál 3 fõ is rémlik összesen?). Ahoz képest, hogy a Kápolnai csatában több magyar egységnek fogyott ki a lõszere, csak az erõsítéseknek köszönhetõ a gyõzelem.
A feketelõporos fegyverek gyenge pontja a gyújtójuk, annak a kormolódása a hibák elsõdleges forrása. Töltésnél az jelenthetett problémát, hogy egy élesre fent, feltûzött szurony szétvágja az ember kezét, tehát biztos lassabb volt így.
Az õrmesterek és (korábban) a tisztek fegyvere azért volt az alabárd vagy lándzsa, mert azt vízszintesen keresztben tartva prímán lehetett a sorban tartani az embereket. Napóleon is azért favorizálta a támadó oszlopokat mert a viszonylag kiképzetlen katonákat szervezettebben és gyorsabban keresztül tudta vinni a tüzelés zónán (ágyúkén is), mintha sorban menetelnek. Az oszlopban nem is tudnak lõni a katonák, max az elsõ 20-30 fõ, ezért hajtottak a szuronyra. Keegan a Csata arca c. könyvében ezeket nagyon jól leírja.
Az, hogy valaki ordítva közeledett az nem számított, mivel mire a roham elindult már rosszabb esetben jó órája verette a gyalogságot a tüzérség. Az akkor sem nagyon szokott megingani,pedig az egyszerre 4-5 embert is kiüthetett a sorból.
A csata alatt a tisztek a legkisebb fegyelmezetlenséget is súlyosan büntették. korábban tüzelésnek/sorból kimozdulás esetén a tiszt azonnal megölte az elkövetõt. A brit harcászatban pedig eleve ki volt adva, hogy sortüzet csak hatékony távolságból lehet leadni, akkor is csak a katonák 1/3-a. Ez pedig jóval 100 m alatt volt, inkább olyan 50m alatti távolság. 100m-rõl csak lõszerpazarlás lett volna mégy egy gyalogsági alakzatra is tüzet nyitni.
A célzásnak többeközött az alulméretes lövedék miatt sem volt sok értelme, hiszen az eleve pontatlanná tette a fegyvert (ha nem allulméretest használtak volna akkor meg használhatatlanná) A lõkiképzés különben sem a célzásról vagy a célpont eltalálásáról szólt akkoriban néhány kivételtõl eltekintve, hanem arról hogy a töltés folyamata biztos legyen még harci körülmények között is. Ezt beleverték a katonába.
A vállhoz dologban bizony van pszichológia, mivel ekkor még nem az életéért küzd a katona mint közelharcnál, és tegyük hozzá, a katonák nagyrésze hívõ keresztény volt, tehát ez is adott a morális oldalnak.
Ambasa bocs, hogy neked címeztem, de akkor te voltál az utolsó a sorban 😊 Ami a kova koszolódását illeti azt azért meg tudta oldani egy közkatona is, sõt kovából és a zár csata alatt hozzáférhetõ alkatrészeibõl tartalék is volt nála.
Dulce bellum inexpertis. Erasmus
Erre most tedd hozzá, hogy felcsapod az elejére a szuronyt, ami tesók között is másfél kiló minimum. Aztán célozz úgy.
Illetve azt is írtam, hogy a célt tévesztett lövedékek java része nem jobbra-balra tévesztett, hanem alá, fölé.
A 10-12 éves gyakszi meg ügye érzed, hogy egy háború esetnén nem a hadsereg derekát képezi, hanem esetlegesen "öreg gárda", Honvédek és egyéb reguláris, vagy hivatásos alakulatoknál.
A seregek számbeli zöme frissen sorozott, pár hónapos kiképzésû ujjoncokból állt!
Azért írtam, hogy a Kossuth féle népfelkelõ hadsereg igen kártékony volt. Mert hiába edzett és rutinos valaki 10-12 évig, de az elsõ komoly csatájánál a képébe rohannak a bajtársai százával és kiabálják hogy fussatok az életetekért, lehet hogy nem pozitívan hat a kitartásra...
Egyébként 100m-rõl tudod mekkora egy közeledõ sor?
a jobb vállam felett a lõlapok mellalakok és 100m-re vannak...
Szerintem ez az állítás : "100 méteren nem is kellett nagyon célozni, jó eséllyel belelõttek a közeledõ sorba, és az elég volt" eléggé meseszerû.
Azt mondanám egy masszív sortûz közelebbrõl volt pusztító, illetve inkább a több század egyszerre indított sortüzének a hangja már demoralizáló volt.
A te állításod a könnyû gyalogosok közül kiválasztott "mesterlövész" egységekre lenne igaz, és ott is ügye célzott lövéseket adtak le pontosabb puskákkal, egyedi lõszerekkel (vagy lövedék és tölténnyel =)).
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
100 méteren nem is kellett nagyon célozni, jó eséllyel belelõttek a közeledõ sorba, és az elég volt. Nem célpontot lõttek, csak úgy nagyjából elõre. Nem is kellett más. Erre tökéletesen elegendõ volt a fegyverzet.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Errõl hallott már valaki? Miért van olyan érzésem, hogy már megint csak a nemzeti büszkeségnek lehetünk tanúi? Mi a pékért lenne az, hogy szembõl a M2k hõképe annyira kicsi, mikor egy tök azonos generációa tartozó másik gépé jobb. Szinét érdekes az szerintem, hogy a Magic II akéta érzékenyéségt az 'M' Sidwewinderhez méri...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Amúgy meg, szerintem az átlag század nem volt olyan képzett, hogy 100m-re pontosan tüzeljen akár vállhoz emelve, akár emberre célozzon. Se nem volt olyan rutinos, hogy percenként 3-4x töltsön újra harchelyzetben.
Amúgy ezt a vállhoz emel dolgot biztosan mondjátok? Milyen pszichológia áll e mellett? Mennyivel humánusabb a közeltusa puskatussal, szuronnyal, bajonettel, ököllel és fokossal?
Egyébként meg akkoriban még javában a "morálharc dúlt"! Amint az egyik sereg leggyengébb idegzetû százada megingott, a menekülõ bajtársak magukkal ránthatták a veteránnak mondható egységeket is.
Gyakorlatilag a csaták nem utolsó lõszerig/emberig tartottak, hanem az egyik sereg elfutott (a mai szemmel arányaiban kicsinek mondható veszteségekkel) a másik sereg elõl. Majd újrafejlõdtek egy másik mezõn és újra csata.
Úgy olvastam, hogy a magyarok népfelkelõ századai ezért voltak károsak, mert 1-2 komolyabb sortûz, esetleg roham után elkezdtek hátrafutni és az edzettebb honvédeket is megingatták.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
ezt nem nekem kellene címezned, nem én agyaltam 300 lépéses lõtávolságról, 40 lépés/perc rohamsebességrõl (miközben ha jól emlékszem az idegenlégió díszmenete 88 a szovjet pedig 120) és a támadó 50%-os veszteségérõl, miközben 4-7 sortûz éri (még jó, hogy Napoleon nem ismerte ezeket a számokat, mert akkor biztos nem jutott volna el Moszkvába).
Ha jól emlékszem Keegan a könyve Waterlooról szóló fejezetében 60 métert említ és még ezen a távolságon is katasztrófális találati valószínûséget pont azért amit mondasz, hogy mert volt nem szabad célozni (persze ez alól kivétel a 60-asok és a 95-ösök).
Mondjuk ezt az elkoszolódást egy 32-es hagyományõrzõtõl hallottam, aki szintén tapasztalta ezt a jelenséget.
TG
karosszéktábornok.blog.hu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A normál gyalogsági fegyver a XIX. sz. közepéig a huzagolatlan elöltöltõ puska volt. Ennél kb 80-100 m-en túl felesleges volt találati esélyrõl beszélni, ezért a szuronyrohamok is jóval közelebbrõl lettek indítva...
A másik ok ami ilyenkor számításba jön az inkább pszichológiai ami az emberre célzást illeti. Emiatt a brit szabályzatban nem is volt olyan parancs, hogy célozz. egyszerûen egy válhoz jellegû parancsot adtak ki (present) majd a tûzparancs.
Dulce bellum inexpertis. Erasmus
Ha ez igaz, akkor Molnibalage jól tippelt és ez esetben az M61 kisebb szórást produkálhat.
Dispersion 8 Milliradians Diameter, 80 Percent Circle
Sõtt, ha repcsirõl beszélünk talán még növelheti a találati valószínûséget is ha gyorsan egy bizonyos területet be tud szórni lövedékekkel. Ez persze megint csak hasraütés.
és volt még egy lényegesebb ok, a muskétáknál (és 1820-ig vastagon ez az elterjedt gyalogsági fegyver) kovás puskák voltak ahol a kova 6-10 lövés után a annyira bekormozódott, hogy már inkább az volt biztos, hogy a puska csütörtököt mond, mint az, hogy nem. Ugyanakkor az akkori kiképzettségi szint mellett, az nem volt elvárható az egyszerû katonától, hogy a harc hevében ennek tisztításába fogjon.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
A 20-as meg kétség kívül elég "laposfenekû", de azért annyival nem rosszabb, hogy önmagában ettõl látványosan rosszabb szórást produkáljon. Legalábbis így ránézésre.
Nincs elfekvõben lõtáblád az M2-höz meg a M61-hez? Abból kiderülne minden egyértelmûen.
A 20x102mm-es gránátalakjához ilyen képet találtam:

A lövedék alakja meg... hát errõl a képrõl tudja a nyavaja, jó lenne látni a 20-as végét is. Ha simán lapos akkor tényleg jobb már szemre is az .50-es, de ha egy kicsit megkúpolták...
Ne ragadj le a torkolati sebességnél Molni, direkt említettem, hogy a bel és külballisztikát is nézni kell, és lehet, hogy itt felhívnám a figyelmedet a tényre, hogy a 20x102mm-est hasonlítod a 12,7x99mm-eshez. Látható tehát már ebbõl, hogy amíg az ûrméret jelentõsen megnõtt (~33%-al), addig a hüvely hossza nem változott lényegesen. Ez már alapból árulkodik arról, hogy itt csodák nem lesznek. Itt a wikis összevetõ fotó, lehet látni, hogy a 20mm-es gránát alakja messze van az ideális lövedék alaktól, amelyhez a .50 BMG közelebb van, tehát feltehetõen jobb a külballisztikája is.
Az M2 esetén 6-8 csõ van, mert máskülönben a hasonlítás már elvebe élbõl elhasal a tûzgyorsaságon... Szerinted 6-8 függetlenül állított csõ a pontosabb, vagy 6 darab kötegelt csõ? És az utóbbira zavazok. A szárnyba épített fegyver remeg jobban, vagy az összefogott merev szekezet?
Az M61 torkolati sebessége és lövedék tömege is nagobb...
Az M2 amúgy is pontos fegyvernek számít kategóriáján belül is.
Az M2 egy csõbõl tüzel, az M61 hat csõbõl.
Az M2 csöve hossztengelyben mozog, az M61-nél meg ugye egy tengely körül nagy sebességgel forgó csõkötegbõl.
Az M61 egyetlen elõnye a nagyobb ûrméret lehet.
Mindez persze csak elméleti találgatás.
Szuronyroham vs. lövészet gyakorlása:
Szerintem lehetett még egy oka a szuronyroham gyakorlás elõtérbe helyezésének a lövészettel szemben, olcsóbb...
Ettõl függetlenül azért az M61-et lesajnálni az M2 Browninghoz képest mindenképpen furán hangzik...
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Egy forrásban olvastam olyat, hogy a II.Vh-s jenki géppuskákhoz képest elég lesajnálóan írt az M61 Vulcanról és "rossz ballisztikát emlegetett". Mire fel? A 20 milis fegyver torkolati sebessége nagyobb, mint a 12.7-es M2 Browningé.
Azt tudom, hogy a nagyobb ûrméret jellemzõen kisebb torkolati sebességet jelent azonos korban, de az újabb fegyverek estén az ûrméret és torkolati sebesség is növekedett. Lásd pl. Gsh-301 vs. Gsh-23
Lényegében az a kérdésem, hogy mi a pékre gondolhatott a szerzõ?
Alakzatban sétálni nem könnyû, de rohamozni az más.
Egyébként meg 30%-os találati arány az azért nem olyan jó, mert általában a lövészek nem oldalirányban tévesztenek, hanem a lövõ hibák zöme alá, ritkábban felé lövés. Akkor meg hiába sorban vannak a "céltáblák" eléjük, vagy feléjük lõ a hibázók többsége!
Egyébként ha percenként 2-3-at lõnek a katonák és 100 lépésrõl rohamoznának, akkor azért a 100 lépést rohamozva megtehették fél perc alatt is. Egy jól idõzített roham töltés közben érné a katonákat.
Szerintem önmagában elég zûrzavart okoz, hogy töltenek és közben eléri õket többszáz örûlten ordító szuronyt szegezõ ellenfél.
Jut eszembe, a rohamozók természetesen feltûzött szuronyokkal rohamoznak. A fusilierek korai bajonettjei vagy-vagy alapon mûködtek. Vagy lõsz, vagy feltûzöd a szuronyt.
Nem tudom, hogy 48-ban milyen volt a technológia, de úgy vélem, aki már lõtt igazi "dióverõvel", el tudja képzelni mennyire kényesen érinti a pontosságot, ha még megtoldja egy fél méteres, másfél kilós szuronnyal.
Napoleon tömeges szuronyrohamokat alkalmazott elõszeretettel! Eléggé demoralizáló, ha idõben indítják.
"Ezek után aligha lehet csodálkozni, hogy a szuronyharc oktatását fontosabbnak tartották, mint a lövészetét, s az ütközeteket legtöbbször a szuronyrohamok döntötték el. 200 lépésnél nagyobb távolságról ritkán lõttek sima csövû puskával."
Ehhez annyit tennék, hogy pont tegnap olvastam az ellenkezõjét. A szuronyrohamot csak akkor indították meg, mikor a puskatûz már szétzilálta az ellenséget, és közel volt az alakzat a felbomláshoz. Ilyenkor a vezénylõtiszt szuronyrohamot rendelt, de kézitusára ritkán került sor, mert az ellenfél addigra megfutamodott. Ha a tiszt rosszul mérte fel, és nem futamodott meg az ellenség, akkor gyakorlatilag szétlõtték a rohamozókat. Persze erre ritkán került sor. Egy képzett katona ugyanis percenként 2-3 lövést tudott leadni, míg a sor kb. 40 lépés / perc sebességgel mozgott. Azaz 100 lépés távolságból megindított szuronyrohamra az ellenség még 4-7 sortüzet leadott, mire odaértek. Ez intakt ellenség ellen nem más, mint tömeges öngyilkosság.