Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

nem nem
most nem politika
II. világháborús és újabb cuccokkal is szabadon lehet lövöldözi
Kaliberben olvastam.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Csak semmi politika, ha kérhetem...

😄DD

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Ha jót akarsz lövöldözni mindenféle automata fegyverrel: irány Szlovákia!

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Punker
államonként változik a szabályozás

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
M60 minigunnal szoktak lövöldözni egyesek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

TG Gida
Az Egyesült Államokban nem tiltja törvény civileknek automata fegyver birtoklását?

Isten áldja a pogányokat!

qtab986
Hol lehet táblázatot találni a Type 38 6.5x50mm Arisaka lõszer külsõ ballisztikájáról? Még a Norma 6.5 Jap a leghasználhatóbb, amit találtam, de ez inkább a Type 30-ra hasonlít.

Amit én láttam anno ott a magyar papirok voltak lefényképezve, azok MH-ak voltak...
Éééééééés bizony nektek van igazatok, tényleg van ilyen. <#worship>

El nem tudtam képzelni mi értelme van egy csak egyeslövést lövõ géppuskának. Ráadásul az elsütõ szerkezethez rendesen hozzá kell nyúlni, mert alapból csak sorozatlövést tud lõni. Tehát nem egyszerûen egy funkció mûködését kell blokkolni, hanem egy új funkciót beépíteni.

Nem hittem volna, hogy valaki akkora fegyverbuzzancs, hogy ilyen kiherélt dologért pénzt adjon... 😄DD

Hypo
Ez az irani fegyveres erok fejlodesi gorbeje...😊))) Mondjul hirekkel is lehet haborut nyerni😊

Most baromságot írtam az "öntöltõ"-vel, vagy tényleg a semmi-auto a hihetetlen?
Nem, USA-ban vagy féltucat cég foglalkozik vele. Odakint imádják, mert fillérekért szerzik hozzá az olcsó 7.62x54R-t, bár maga a fegyver 5 ezer dollár körüli összegbe kerül.

PKM öntöltõre alakítva? Nagyon elméletileg lehetséges, de amúgy kizárt. Nem írtad el?

Biztos vagy te ebben? Anno árultak MNH-es PKM-et USA-ban. Igaz csak öntöltõre alakítva.

A rakétáknak pedig semmi értéke sincs szinte ha hatástalanítod. Akkor kb gyûjtõknek jó.
Molnibalage
Gõzöm sincs. Eleve csak hatástalanított állapotan lehet eladni, ergo ez nem más, mint egy rakás fémhuilladék szeritnem némi más vegyeshulladékkal keverve zúzás után.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Cifu: Errõl a képrõl küldj valami infót. Nagyon izgat.
Összedobjuk? <#banplz>

Amúgy ezeket miért adjuk el? A rekettákat, meg szksz-et még értem. De pl az Iglák? Egyáltalán a rakéták még szavatosak?
szemétláda😊
Én is láttam a HM oldalán,de mivel nincs meg a biztosíték összege, 'más ne is tudjon róla' elvet követtem 😊

Molnibalage

[NST]Cifu
Ha nem lennének F-14-esei Irán-nak akkor lehet venne Mig-31-eseket van rá pénze

Irán gazdasága korántsem olyan stabil, mint mondjuk Szaud-Arábiáé (amelynek hosszú távon szintén lesznek gondjai), annyira azért nem lennék biztos benne, hogy ki tudna vitelezni egy olyan nagyszabású fegyverbeszerzést, mint a korábban említett Szaudi 60 milliárdos csomag...

Igy is lehet ha nem kapja meg az S-300 rendsze

Inkább biztos.

Állitolag kina J-10 ( Lavi ) és J-11-es ( Su-27 ) gépek megvételén is tárgyal Irán a Kinai Népköztársasággal stratégiai eggyütmüködés keretében .

Ezeknek a pletykáknak akkor hiszek, ha megvalósulnak. Nemrég írtam a Szíriai MiG-31 és Yakhton beszerzésrõl, amit jó ideje még a szakmai híroldalak is készpénznek vettek - erre nemrég kiderült, hogy sose volt szó ilyesmirõl...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Ez nem parázás, de megszüntet egy lehetséges fenyegetést és lényegében ingyért van.

Attol a kb 35-éves 15 db F-14A Tomcat-tõl mi a fenét paráznak az izraeliek meg az USA hogy mindenféleképpen ki akarják iktatni az Iráni légierõbõl . Ha nem lennének F-14-esei Irán-nak akkor lehet venne Mig-31-eseket van rá pénze . Igy is lehet ha nem kapja meg az S-300 rendszert Oroszországtól majd megveszi a nagy haver Hugo Chavez elnöktõl aki állitlag meg akarja vásárolni az Iránnak szánt S-300 ütegeket . Állitolag kina J-10 ( Lavi ) és J-11-es ( Su-27 ) gépek megvételén is tárgyal Irán a Kinai Népköztársasággal stratégiai eggyütmüködés keretében .
[NST]Cifu
Jogos az öt pont! 😄

A dolgot két felé kell bontani.

Egy repülõgépbe, ha bizonyos normákat figyelembe akarsz venni, akkor csak olyan alkatrészt építhetsz be amelyet, vagy a gyártó, vagy a gyártó által jóvá hagyott másik vállalat készített. Minden alkatrésznek, beleértve a szegecset is visszakövethetõnek kell lennie, a komolyabb alkatrészeknek certificate-tel, vagy máshogy paszport-tal kell rendelkeznie.

Természetesen egy üzemeltetõ a saját felelõsségére és a saját nemzeti légügyi hivatala szemhunyásával azt épít be,amit akar csak ebben az esetben a gyártõa továbbiakban semmi féle felelõsséget nem fog vállalni az esetleges következményekért.

Vannak dolgok azért amit nem olyan egyszerû lemásolni, nem elég ismerni a méreteket, még az sem biztos, hogy elég ha tudod a vegyi összetételt attól még nem ismered a gyártástechnológiát. Pl egy turbinalapátnál hiába méred le, attól még nem tudod, hogy milyen anyagból készült, az milyen hõkezelési eljárásokon esett át, és nem biztos, hogy rendelkezel olyan forgácsoló géppel, ami azt a bonyolult formát ki tudja alakítani, lásd a kínaiak, akik talán mostanában sikerül lemásolniuk egy 20-30 éves szovjet hajtómûvet. De érdekes kérdés lehet a szárny forgáspontjának javítása megfelelõ szilárdságban és tömeggel. A másik kérdés a gazdaságosság, nem biztos, hogy megéri egy pont olyan hidraulika szivattyút gyártani kis szériában, ha a kereskedelmi forgalomban kaphatóval helyettesíthetõ. A másik kérdés az elektronika, itt nem biztos, hogy az a kérdés, hogy le tudod-e gyártani az AWG-9-es rendszer elemeit (bár azért kisipari módszerekkel ez sem egyszerû), hanem az, hogy ha meg tudod szerezni akkor az nem járhatóbb út-e.

Tehát a hiedelmekkel ellentétben nem olyan egyszerû másolni, mint a laikusok elképzelik lásd a kínai hajtómûvek, vagy a szovjet Tu-4 esete, illetve ha van más út akkor az irániaknak miért kellene a bonyolultabbat választani, amikor az bezáródik akkor még mindig választhatják a másolgatást.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Cifu, nem vagyok nagy angolos de szerintem a demolition itt inkább a - már képen is mutatott - bontást jelenti, nem robbantást.

[NST]Cifu
Hajtómû alkatrészek? A géptest spéci ötvözetbõl van? Elektronika?

A hajtómû egy jelentõs pont, összetett, igen precíz gyártástechnológiát kívánó egység. A fedélzeti elektronika is az, de végül is akár egy hidraulikaegység is kihívás lehet, ha azt nagy nyomásra tervezték, és eredetileg könnyû fémötvözetbõl készítették el.

Ehhez kapcsolódóan, ha én után gyártott, némileg módosított alkatrészeket akarok gyártani ahhoz kell licens?

Amennyire tudom, nem. Elég belegondolni hogy egy autóhoz akár után gyártott fõtengelyt is vehetsz. Persze az már más kérdés, hogy az utángyártott alkatrész megfelel-e annak a gyártástechnológiai vizsgálatnak, amin a gyári alkatrész átmegy (ezért van az, hogy a gyárak garanciát csak arra vállalnak, amit a saját minõségbiztosításuk elfogad - lehet, hogy az utángyártott alkatrész ugyanazon a gyártósoron készül, mint a gyári, de papír nélkül mégse felel meg már, mert nincs garantálva a gyári minõségbiztosítás által.

Repülõgépeknél még egy fokkal szigorúbb a dolog, ott ugye elvileg minden megfelelõen lepapírozott csavart például röngtengéppel vizsgálnak meg. Lehet, hogy egy utcasarki ezermester boltban vásárolt csavar is megfelelne a célnak, de kockáztatni senki sem szeret (pláne ha sokmilliós géprõl és emberéletekrõl van szó).

Úgy szétszednék egy F14 est<#idiota>. Mi a fasz az amit az irániak nem tudnak lemásolni?
Hajtómû alkatrészek? A géptest spéci ötvözetbõl van? Elektronika?
Mert pl a futómûvet gondolom egyszerû hidraulika húzza be, azt lemásolni azért nem jelenthet kihívást.
Ehhez kapcsolódóan, ha én után gyártott, némileg módosított alkatrészeket akarok gyártani ahhoz kell licens?

[NST]Cifu
The Pentagon plans to destroy its dozens of retired F-14 fighter jets to deny Iran a source for desperately needed spare parts, a dramatic move though one that national security experts say is of more symbolic than practical value.

Vagyis a Pentagon azért semmisítette meg akarattal az F-14-eseket, hogy azok semmiképpen ne vállhassanak az iráni gépek alkatrészbázisává.

The work includes the recent demolition of 23 Tomcats in Arizona, accounting for about $900,000 of the contract. The military is considering using the same process on its other F-14s.

A munkálatok részeként 23 Tomcatet felrobbantottak (???) Arizónában, mintegy 900'000$-ért, a hadsereg ugyanezt tervezi a még ép F-14-esekkel.

Forrás

Molnibalage
1 millióért daráltak le 23 db gépet? Nem a kinyert titán ára ez véletlenül? Tudtommal ezért is darabolják fel, mert értékes anyagok vannak a gépekben.

[NST]Cifu
Szemét-szemét, érzelmeket nem kellene hozzáfûzni. A régen eldobott autód sorsa is érdekel, hogy zúzzák szét az autóbontóban? A fémhulladék a végén a többi fémszeméttel együtt egy kohóban végzi úgy is, ez pedig gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb, mint egyenként kifejteni a szegecseket, és úgy darabjaira szedni a gépet.

Elég barbár dolog markolóval szétszedni a gépeket.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

[NST]Cifu
Rá kellene nézni az AMARC-ra google maps-on. 😄

2007-ben mindenestre döntés született, hogy igen, mindet bezúzzák. A lenti kép az elsõ 23 gép feldarabolásakor készült (ez amúgy 900'000 us$-ba fájt), hogy azóta be is fejezték-e ezt a munkát, nem tudom.

Jól értem hogy nincs már konzervált ami tomcat, mert bedarálták õket?
Azért ez a 8000 lövés/perc eléggé vicces adat. Elvégre nem tettek mást, mint összeraktak négy ikergéppuskát, így összesen jött ki az a percenkénti 8000 lövés.
Ennyi erõval akkor csavarozzunk négy darab amerikai minigun/vulcan gatling rendszerû gépágyút egy platformra, és máris megvan a 24000 lövés/perces tûzgyorsaságú gépágyú. <#nyes>

Valójában õk nem lennének képesek múszakilag egy olyan gépágyú megalkotására, ami ennyi lövést ad le percenként. Azért az ötven éves amerikai minigun/vulcan máig elég tekintélyparancsoló a maga 6000 lövés/perc tûzgyorsaságából. Az száz golyó minden másodpercben.

A kedvenc iráni hírem a 8000lövés/perces gépágyú volt. Azt hittem ez valami vicc de mint az elsõ fotókból kiderült nem az tényleg megcsinálták. igaz nem teljesen saját kútfõbõl dolgoztak:

négy darab szovjet/orosz ZSU-23-as ikerképágyút építettek egy lövegtalpra! <#falbav> Mesbah-1 a neve.

Valami olyasmit olvastam régebben, hogy a Tomcataket "miniAWACS-ként használják/ták a brutális radarjuk miatt. A MIG-ket vezették célra vele a háborúban.

[NST]Cifu
Ha jól tudom, a korábbi történések miatt 2007-ben fogták, és megvizsgálták a ~73'000 alkatrészbõl álló F-14A Tomcat alkatrészlistáját, és a ~30'000 egyedi alkatrész (ami csak a Tomcathez jó) úgy ahogy van, megsemmisítették. Így jártak azok a gépek is, amelyek az AMARC-ban voltak. A maradék alkatrészek olyasmik, amik jobbára a civil piacon is beszerezhetõek (szegecsek, csavarok, huzalok, kapcsolók, stb.).

A "poén" az, hogy az F-4, F-5 alkatrészek sokkal könnyebben beszerezhetõek, egyszerûen azért, mert ezek a gépek rendszerben állnak még mindig a világ több pontján...

Molnibalage
C biztos nem, mert azok a '80-sa években készültek és akkor az USA egy ominózus esetet leszámítva nem üzeltelt irániakkal.

Molnibalage
Azért az F-111-gyel és Szu-24-gyel erõs versenyben lehet.

Nem tudom Cifu te hogy vagy vele de nekem az egy beismerés ha egy titkosszolgálat azt közli hogy: "igen-igen kikerült ez-az aminek nem kellett volna, kicsit figyelmetlenek voltunk az elején de nem kell aggódni nem lesz semmi gond..." egészen addig ezt mondják míg ki nem derül hogy ennél azért jóvalta több történt, nagyobbat hibáztak.
[NST]Cifu
Pont ez az, irgalmatlan erõfeszítés, hogy repképes / harcképes állapotban tartsanak egy olyan gépet, amely híresen karbantartásigényes. Az ex-amerikai gépek / illetve azok pótalkatrészeinek felhasználását ha jól tudom anno "minimálisnak" minõsítették, igaz egyértelmûen bizonyított volt, hogy Irán igyekszik ilyenekre rátenni a kezét...

[NST]Cifu
Az AIM-54 rakétáik üzemideje lejárt, pótalkatrészeik nincsenek, úgyhogy erõsen valószínû, hogy nincs már bevethetõ AIM-54-esük, már csak azért sem, mert az összesen 284db leszállított Phoenix-bõl sokat ellõttek az Irak-Iráni háborúban.

Továbbá a légiharc-rakéták hiányát kénytelenek olyan mókolt megoldásokkal megoldani, minthogy HAWK föld-levegõ rakétát függesztenek a szárnypillonok alá...

Egy vagy két éve messze több repült valami ünnepen bár nem biztos, hogy ezek mind harcképesek is. Állítólag az oroszoktól és a kínaiaktól is sikerült beszerezniük alkatrészeket amiket bérmunkában készítettek velük. + ott van még amit nem kapcsoltak le az amik és felvásároltak idejében.
Azért még elég sok AIM-54C rakétájuk maradt, ami egész jó cucc, de más nem képes indítani csak az F-14 (mármint az irániaktól).

[NST]Cifu
Az biztos, hogy legalább 4-5 macsekot repképes állapotban tartanak, ami nem kis munka lehet...

Ki tudja hátha ott is van valami csoport a katonai döntéshozók között akii támogatják a szolgálatban tartásukat még így is. Meg hát ki tudja mi igaz abból amit mondanak és amit tesznek...
[NST]Cifu
Nem egészen értem ezt az iráni F-14A programot. Feltehetõen ez a létezõ legkarbantásigényesebb vadászgép, ami valaha is repült, erõsen problémás a pótalkatrész ellátása, és a fegyverzete gyakorlatilag már biztosan bukott. Azt a temérdek erõforrást, amit erre áldoznak, inkább áldozhatnák a MiG-29-esekre, F-4-esekre, stb...

Hacsak nem az a céljuk, hogy a Tomcat-rajongók irigységtõl zöldek legyenek. 😊

A Kaszpi-tengeri Flottánál látható egy gyorsjáratú partrasszállító osztály elsõ egysége a D-105 Ataman Platov (Project 2182.0)

Max. vízkiszorítása 280 tonna terhelhetõsége 140 tonna. Hossza 45 méter szélessége 8,6 merülése 2,2 méter. Max. sebessége 35 csomó meghajtásáról két 9000 LE-ös M507A-2D dízelmotor gondoskodik. Fegyverzete két 14,5 nehéz géppuska személyzete 6 fõ.
No ez nekem is szemet szúrt, de akkor már nem vagyok egyedül.