Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
most nem politika
II. világháborús és újabb cuccokkal is szabadon lehet lövöldözi
Kaliberben olvastam.
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
😄DD
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Isten áldja a pogányokat!
El nem tudtam képzelni mi értelme van egy csak egyeslövést lövõ géppuskának. Ráadásul az elsütõ szerkezethez rendesen hozzá kell nyúlni, mert alapból csak sorozatlövést tud lõni. Tehát nem egyszerûen egy funkció mûködését kell blokkolni, hanem egy új funkciót beépíteni.
Nem hittem volna, hogy valaki akkora fegyverbuzzancs, hogy ilyen kiherélt dologért pénzt adjon... 😄DD
A rakétáknak pedig semmi értéke sincs szinte ha hatástalanítod. Akkor kb gyûjtõknek jó.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Amúgy ezeket miért adjuk el? A rekettákat, meg szksz-et még értem. De pl az Iglák? Egyáltalán a rakéták még szavatosak?
Én is láttam a HM oldalán,de mivel nincs meg a biztosíték összege, 'más ne is tudjon róla' elvet követtem 😊
Irán gazdasága korántsem olyan stabil, mint mondjuk Szaud-Arábiáé (amelynek hosszú távon szintén lesznek gondjai), annyira azért nem lennék biztos benne, hogy ki tudna vitelezni egy olyan nagyszabású fegyverbeszerzést, mint a korábban említett Szaudi 60 milliárdos csomag...
Igy is lehet ha nem kapja meg az S-300 rendsze
Inkább biztos.
Állitolag kina J-10 ( Lavi ) és J-11-es ( Su-27 ) gépek megvételén is tárgyal Irán a Kinai Népköztársasággal stratégiai eggyütmüködés keretében .
Ezeknek a pletykáknak akkor hiszek, ha megvalósulnak. Nemrég írtam a Szíriai MiG-31 és Yakhton beszerzésrõl, amit jó ideje még a szakmai híroldalak is készpénznek vettek - erre nemrég kiderült, hogy sose volt szó ilyesmirõl...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Egy repülõgépbe, ha bizonyos normákat figyelembe akarsz venni, akkor csak olyan alkatrészt építhetsz be amelyet, vagy a gyártó, vagy a gyártó által jóvá hagyott másik vállalat készített. Minden alkatrésznek, beleértve a szegecset is visszakövethetõnek kell lennie, a komolyabb alkatrészeknek certificate-tel, vagy máshogy paszport-tal kell rendelkeznie.
Természetesen egy üzemeltetõ a saját felelõsségére és a saját nemzeti légügyi hivatala szemhunyásával azt épít be,amit akar csak ebben az esetben a gyártõa továbbiakban semmi féle felelõsséget nem fog vállalni az esetleges következményekért.
Vannak dolgok azért amit nem olyan egyszerû lemásolni, nem elég ismerni a méreteket, még az sem biztos, hogy elég ha tudod a vegyi összetételt attól még nem ismered a gyártástechnológiát. Pl egy turbinalapátnál hiába méred le, attól még nem tudod, hogy milyen anyagból készült, az milyen hõkezelési eljárásokon esett át, és nem biztos, hogy rendelkezel olyan forgácsoló géppel, ami azt a bonyolult formát ki tudja alakítani, lásd a kínaiak, akik talán mostanában sikerül lemásolniuk egy 20-30 éves szovjet hajtómûvet. De érdekes kérdés lehet a szárny forgáspontjának javítása megfelelõ szilárdságban és tömeggel. A másik kérdés a gazdaságosság, nem biztos, hogy megéri egy pont olyan hidraulika szivattyút gyártani kis szériában, ha a kereskedelmi forgalomban kaphatóval helyettesíthetõ. A másik kérdés az elektronika, itt nem biztos, hogy az a kérdés, hogy le tudod-e gyártani az AWG-9-es rendszer elemeit (bár azért kisipari módszerekkel ez sem egyszerû), hanem az, hogy ha meg tudod szerezni akkor az nem járhatóbb út-e.
Tehát a hiedelmekkel ellentétben nem olyan egyszerû másolni, mint a laikusok elképzelik lásd a kínai hajtómûvek, vagy a szovjet Tu-4 esete, illetve ha van más út akkor az irániaknak miért kellene a bonyolultabbat választani, amikor az bezáródik akkor még mindig választhatják a másolgatást.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
A hajtómû egy jelentõs pont, összetett, igen precíz gyártástechnológiát kívánó egység. A fedélzeti elektronika is az, de végül is akár egy hidraulikaegység is kihívás lehet, ha azt nagy nyomásra tervezték, és eredetileg könnyû fémötvözetbõl készítették el.
Ehhez kapcsolódóan, ha én után gyártott, némileg módosított alkatrészeket akarok gyártani ahhoz kell licens?
Amennyire tudom, nem. Elég belegondolni hogy egy autóhoz akár után gyártott fõtengelyt is vehetsz. Persze az már más kérdés, hogy az utángyártott alkatrész megfelel-e annak a gyártástechnológiai vizsgálatnak, amin a gyári alkatrész átmegy (ezért van az, hogy a gyárak garanciát csak arra vállalnak, amit a saját minõségbiztosításuk elfogad - lehet, hogy az utángyártott alkatrész ugyanazon a gyártósoron készül, mint a gyári, de papír nélkül mégse felel meg már, mert nincs garantálva a gyári minõségbiztosítás által.
Repülõgépeknél még egy fokkal szigorúbb a dolog, ott ugye elvileg minden megfelelõen lepapírozott csavart például röngtengéppel vizsgálnak meg. Lehet, hogy egy utcasarki ezermester boltban vásárolt csavar is megfelelne a célnak, de kockáztatni senki sem szeret (pláne ha sokmilliós géprõl és emberéletekrõl van szó).
Hajtómû alkatrészek? A géptest spéci ötvözetbõl van? Elektronika?
Mert pl a futómûvet gondolom egyszerû hidraulika húzza be, azt lemásolni azért nem jelenthet kihívást.
Ehhez kapcsolódóan, ha én után gyártott, némileg módosított alkatrészeket akarok gyártani ahhoz kell licens?
Vagyis a Pentagon azért semmisítette meg akarattal az F-14-eseket, hogy azok semmiképpen ne vállhassanak az iráni gépek alkatrészbázisává.
The work includes the recent demolition of 23 Tomcats in Arizona, accounting for about $900,000 of the contract. The military is considering using the same process on its other F-14s.
A munkálatok részeként 23 Tomcatet felrobbantottak (???) Arizónában, mintegy 900'000$-ért, a hadsereg ugyanezt tervezi a még ép F-14-esekkel.
Forrás
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
2007-ben mindenestre döntés született, hogy igen, mindet bezúzzák. A lenti kép az elsõ 23 gép feldarabolásakor készült (ez amúgy 900'000 us$-ba fájt), hogy azóta be is fejezték-e ezt a munkát, nem tudom.
Ennyi erõval akkor csavarozzunk négy darab amerikai minigun/vulcan gatling rendszerû gépágyút egy platformra, és máris megvan a 24000 lövés/perces tûzgyorsaságú gépágyú. <#nyes>#nyes>
Valójában õk nem lennének képesek múszakilag egy olyan gépágyú megalkotására, ami ennyi lövést ad le percenként. Azért az ötven éves amerikai minigun/vulcan máig elég tekintélyparancsoló a maga 6000 lövés/perc tûzgyorsaságából. Az száz golyó minden másodpercben.
négy darab szovjet/orosz ZSU-23-as ikerképágyút építettek egy lövegtalpra! <#falbav>#falbav> Mesbah-1 a neve.
A "poén" az, hogy az F-4, F-5 alkatrészek sokkal könnyebben beszerezhetõek, egyszerûen azért, mert ezek a gépek rendszerben állnak még mindig a világ több pontján...
Továbbá a légiharc-rakéták hiányát kénytelenek olyan mókolt megoldásokkal megoldani, minthogy HAWK föld-levegõ rakétát függesztenek a szárnypillonok alá...

Hacsak nem az a céljuk, hogy a Tomcat-rajongók irigységtõl zöldek legyenek. 😊
Max. vízkiszorítása 280 tonna terhelhetõsége 140 tonna. Hossza 45 méter szélessége 8,6 merülése 2,2 méter. Max. sebessége 35 csomó meghajtásáról két 9000 LE-ös M507A-2D dízelmotor gondoskodik. Fegyverzete két 14,5 nehéz géppuska személyzete 6 fõ.