Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Elég kicsinek tûnik (tudom csalóka). Erõforrás japán gyártmány?
A kiálló csavarok nagyban ronthatják a lopakodó képességét<#zavart1>, amúgy nagyon jól szerelhetõ lesz....és ócóbb, mint süllyesztéket készíteni a csavarnak.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Annyiból érteles a kérdés, hogy a lentebb írt rugdosásnál nincs fegyver, csak láb, meg kéz.
Ebben Én se vagyok biztos, hogy puszta kezes (semmi eszköz) támadás elhárításakor olyan nagyon könnyû lenne kidumálni, hogy mi és miért történt, jogos volt-e a fegyverhasználat.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

[NST]Cifu
Nem a másik életének védelmérõl volt szó az idézetedben, nem?

Ez esetben személye elleni támadás, tehát jogos, nem a megfelelõ szót használtam.

Ha megrázom az öklöm, akkor az mi?

Amíg csak sz öklödet rázod, addig semmi.

(Hülye kérdésre hülye válasz...)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

"Tehát ha más életét vagy vagyontárgyát véded..."

Nem a másik életének védelmérõl volt szó az idézetedben, nem? Hanem: "mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelõzéséhez". Személy elleni támadás megelõzése nem egyenlõ életének megvédésével. Utóbbi feltételezi, hogy a megtámadottnak az élete veszélyben van, tehát az a szitu, amivel folytatod is: "Ha a támadónál élet kioltására alkalmas fegyver van..."

Persze a témához egyáltalán nem értek, csak próbalom kibogozni, hogy mit írtál.

"Ha jól tudom még egy bikacsök vagy seprûnyél is élet kioltására alkalmas eszköznek lett nyilvánítva bírósági eljárás folyamán..."

Ha megrázom az öklöm, akkor az mi?

[NST]Cifu
Hehe, egyre jobban megy az Eurofighter szekere, Ausztrián és Szaud-Arábián túl most az Indiai vadászgép-tendert is megnyerték, így az IAF 126 darab Eurofighter Tranche 3 gépet vásárolhat.

[NST]Cifu
Japán Type-10 harckocsi részletek:

Érdemes megfigyelni, hogy mennyire letisztult a forma, továbbá, hogy a ködgránátvetõket "elrejtették" a torony szélén

A torony túlnyúlása hátrafelé már-már betegesen hosszú

A négy jobb oldali rejtett ködgránátvetõ, és a jobb-elsõ optikai/IR(/UV?) érzékelõcsoport, érdekes, hogy a csavarok nem süllyesztettek, mint a Leclerc-en

A múltkor már kitárgyaltuk, miért nem félnek a "bullet trap"-tól, de ezzel együtt is fura azért a torony eleje...

A torony jobb végén található meteorlógiai érzékelõ

Boconadi
De Te elvet követsz, velem/velünk szabályokat tartatnak be. A kettõ nem mindegy.
[NST]Cifu
"1, A védelem mértéke nem haladhatja meg a ..."

Én úgy tudom, hogy egy kicsit másképpen áll már a Btk-ban:

"Nem büntethetõ, aki a saját, illetõleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelõzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekezõ a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tõle az adott helyzetben elvárható volt.”

Tehát ha más életét vagy vagyontárgyát véded, akkor használhatsz nem halálos fegyvert (gázpisztoly, gumilövedékes pisztoly).

Ha a támadónál élet kioltására alkalmas fegyver van, akkor használhatsz te is ilyet.

a) fegyveresen követi el a bûncselekményt, aki lõfegyvert vagy robbanóanyagot tart magánál; a fegyveres elkövetésre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni kell akkor is, ha a bûncselekményt lõfegyver vagy robbanóanyag utánzatával fenyegetve követik el, b) felfegyverkezve követi el a bûncselekményt, aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál”.

Tehát ha nem is használ mondjuk egy katanát vagy más vágó/szúrófegyvert, csak azzal fenyegetõzik, már akkor is úgy kell kezelni, mint fegyveres elkövetõt... Ha jól tudom még egy bikacsök vagy seprûnyél is élet kioltására alkalmas eszköznek lett nyilvánítva bírósági eljárás folyamán...

persze ez poén akart lenni, még mielõtt valaki rácuppan........

Tudod: az utolsót magamnak és <#wave>

Punker
ha nincsenek tanuk egyértelmû hogy ki kell nyírni jogilag egy halottal kevesebb baj van mert hogy nem beszél, de azt megnézném mit kezdesz egy C hordával 3-4 tárral rohangálsz folyamatosan?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Na jó az 1, 2, 3 ponthoz tessék elolvasni az a közepe táján vonatkozó jogszabályok.
+néhány jogászt megkérdezni, hogy mit is javasolna (tényleges mint ügyfelednek!) meg néhány kiképzõ személyes (nem sztenderd oktatási) véleményét (bár ahogy hallom CIFU-nak: a végleg leteríteni_ javasolta) én ezt, így hivatalosan még sose hallottam (végleg leterít nekem= halál, nem harcképtelenség).

Bár ha azt se érted, amit ÉN írok, akkor ezeket se fogod😊

Wampa-nak nem voltak gondjai a mondat (4) helyes értelmezését illetõen.

És lezárva a témát: ha te valakinek azt javasolnád, hogy inkább veresse meg magát, mint gumilövedékest szabálytalanul tartson magánál, akkor mirõl vitatkozunk?? (Én is félreértelmeztem a vitát😊, mert azt hittem egy sértett emberrel beszélek akinek többször elutasították a kérelmét...)

Minden jót!
(kezdem sejteni mit érez bgabor, vagy Molni amikor értetlenkedéssel, trollkodással találkozik)<#ticking>

😊
nem ismerem a srácot, de jó lehetett😊 Ahogy leírtad, egy dühös ember lehet.
Valóban elkalandozik az ember.
Az olaszliszkai estere akartam asszociálni, én még sose lõttem emberre.
A kérdés technikai része elterelõdött a: mernéd vagy nem mernéd, miért mernéd, nem mernéd témára.

Mindenki döntse el, hogy mit akar (megveretni, megöletni magát/másokat, vagy vállalni a börtön kockázatát) az élettõl, fegyverrel, vagy anélkül.

qtab986
Egy több mint 1 kg-os, full acél, 30 éves, teljes méretû, hadi/szolgálati pisztolyt ideállis önvédelminek nevezni

A Beretta 92-esek tokja alumínium. Ha még drevil666 Beretta 92FS-érõl van szó.

Mindazonáltal,én is figyelemreméltónak találom Ördög kolléga teljesitményét,lassan
szintet léphet a virtuálisan birtokolt lõfegyverek és az ilyen módon megölt ellenségek számát tekintve😛
Annak idején Josicnál volt egy gyerek,az ugyanezt nyomta csak hidegfegyverrel,annyi elvágott karotiszról,amennyit a srác beirt,még Rambo is csak álmodhatott,mindezt
jó bõ lére eresztett szakmaisággal,repkedtek a fogazott,lézerirányzékos medvekarom kések😊

Azonban,mint mûvészetének lelkes rajongója és Miskolc környékén meg- meg forduló lélek,erõsen figyelmébe ajánlom azt a lehetséges jövõképet,amiben egy negyven méterrõl,a sportoló roma fiatalokra leadott kitárazás után,egy tölgyfa tetején himbálódzik az ismerd meg Borsodot mozgalom keretei között,alatta pedig 100-200 borg dolgozó próbál asszimilációs kapcsolatba lépni az értéktárgyaival.
Alternativ temporális folyamként pedig egy szûkebb cellát festenék a kedves topiktárs lelki szemei elé,ahol ugyanennek a kollektivának a tagjai csorgatják a nyakába a nyálukat,az est leszálltával.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

"4, Lol. Egy több mint 1 kg-os, full acél, 30 éves, teljes méretû, hadi/szolgálati pisztolyt ideállis önvédelminek nevezni... A 200k meg sokknak tûnik használtnak."

De ott van egy vesszõ,miszerint"használtan vettem,egy új jó minõségû önvédelmi fegyver 200.000 HUF.
Vagyis a kolléga ur elõnyben részesitette az olcsóbb ,ám szerinted nem megfelelõt,egy 200 000 es ideális újjal szemben.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Ja és a pm-re. Nem az a szörnyû kis hazánkban, hogy nincs normális fegyvertartás, hanem hogy ha csókos vagy, akkor minden megoldható okosba...
1, A védelem mértéke nem haladhatja meg a ...

2, Nem értem mit írsz.

3, Mi értelme felvetni egy olyan lehetõséget, hogy gumi lövedékest vegyen, mikor pont a buszon, a fõ munkahelyén nem viselhetné. Ha meg mégis megteszi és használná, akkor meg jobban megjárná a törvény kezével, mintha megvernék a buszon...

4, Lol. Egy több mint 1 kg-os, full acél, 30 éves, teljes méretû, hadi/szolgálati pisztolyt ideállis önvédelminek nevezni... A 200k meg sokknak tûnik használtnak.
Persze ha Mel Gibsont akarsz játszani és ez a szíved csücske (Beretta) azt megértem. Én is veszek müanyag puskát drága pénzen. (AS)
Szvsz a rugdosnak egy embert 40m távolságból elég necces, pláne ha közéjük pukkant...
Talán még a HTKA oldalán, az a-10C-el kapcsolatban.
Nem értem. Bocs.
link

Inkább így, lehet nem szereti az oldal a képek linkelését.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Egyes képenek mintha lenne benne még valami lencse, de a felhelyezése ezt kizárja, inkább csak amolyan távtartónak nézem.

Látom a második kép eltünt, mindjárt nézek másikat.

PrasCo
Természetesen én is elvicceltem. ;] Mivel pontosan ugyanolyant tapogattam le, ami a felsõ képen szerelve áll, igen komoly eséllyel úgy van, ahogy azt Te leírod, igazad van. Mindenesetre az eredeti problémára adott lehetséges puszta mûszaki megoldást (nem a lencse közvetlen közelébe kell belebambulni) a biztonság kedvéért levonva a jelen példát továbbra is tartom. 😊
Mocskosul elkezdett viszont érdekelni, a "plusz" tubusban akad-e további optikai elem, ha pedig igen, mi a tschöcs. Ha egyszer hazajutok fatornyos hazámba, elõkeresem a saját fényképeimet ugyanerrõl.
Képekben, esetleg ezt láttad:

Ez pedig a teljes irányzék:

Talán úgy 15 cm a különbség.

Pras, van egy elképzelésem, ha a 43M és a Pak-40 ugynaz ill. az irányzék is licensz volt, nem lehet, hogy te nem a teljes irányzékot láttad és az a 30 cm esetleg 15-20 cm?

Hmm, a 43M az a Pak-40 magyar neve lenne nekije e? Bocs, ha bõdületes nagy faxságot kérdeznék.

Inkább valami egyedi hiba lehetett. Ismerek pár lövegtávcsövet, használtam is, bár ezek egyike sem a 75-ös lövegé volt, de ilyet még nem láttam. II. V.H-s képeken sem láttam soha olyat, hogy 30cm-rõl néznek bele, pedig valószínûleg feltûnt volna. A légvédelmi irányzékok persze lehetnek ilyenek, de azok máshogy mûködnek.
Há' ezé' gondó'tam, hó' valami nem stimmelt.
Gondolom nem feltételezted rólam, hogy a "fordítva néztél bele" duma nem vicc lett volna. 😊

PrasCo
Szívesen tenném, de nehezen látom be, mert ez készpénz. ;] Nem állítok többet, de annyit tényként igen, hogy a 43M 75mm-es löveg irányzékának kilépõ pupillája ennyivel elõbbre a "levegõben lebeg" a mûszer elõtt, mégpedig "rendeltetésszerûen". A júzer hibázni nem tud, mert akár elõrébb, akár hátrébb viszi a nézõpontját, a látótér beszûkül az optimálishoz képest. Kizárásos alapon megkockáztathatom, hogy rossz az optika, de azzal elõfelteszem, hogy a MOM három hadsereget sz*rral dömpingelt, mi pedig optika és látórendszerek tervezése kapcsán egy elhibázott széria egy példányát kaptuk a kezünk közé példaeszköznek. <#zavart1>
[NST]Cifu
Lehet benne valami, mert most egyre inkább úgy érzem magam, mint ahogy HAL-9000 érezhette magát, amikor David Bowman "lobotómiát" hajtott végre rajta. Megyek is inkább aludni. 😊

[NST]Cifu
Annyiból igazat kell adnom neki, hogy az érvényes jogszabály szerint emberélet védelmében lehet használni önvédelmi lõfegyvert. Vagy legalábbis nekem rémlik valami ilyesmi.

[NST]Cifu
Ahogy a brittek mondanák: nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy ilyen olcsó dolgot vegyünk.

Egy alsó hangon is 100'000 forintos puskára (és akkor még csak valami belépõ szintû Zastava fegyverrõl van szó) 7'500 forintos távcsõvet tényleg csak max. poénból vesz az ember. 😊

[NST]Cifu
Én úgy tudom csak egy verzió létezik belõle, az A-10A/C gépeken kívül csak a Holland/Amerikai Goalkeeper CIWS (közellégvédelmi rendszer) használja.

Viszont ehhez egy ûrméret alatti lõszert használnak, ami eltér az A-10A/C esetében használttól.

Azé' lásd be, hogy ha egy lg.irányzékba 30cm-rõl kell belenézni, hogy láss valamit, akkor ott valami nem kóser. Vagy teknyika vagy az user... 😉

[NST]Cifu
Én valahol még azt olvastam, hogy a feladatához így is túl pontos volt, ezért mesterségesen kellett pontatlanná tenni. Most akkor mi az igazság.

Az M61 Vulcan szórása nagyobb, mint a GAU-8/A-nak, szóval én kétlem, hogy mesterségesen növelték a szórását. 😊

Persze ha van valami forrás, ahol ezt kellõen kitárgyalják, vevõ vagyok rá 😄

Pedig esküdni mertem volna, hogy te nem is ember vagy, hanem egy Hal 9000-es<#papakacsint>

[NST]Cifu
Valami rémlik nekem, hogy anno azt írták a Kaliberben, hogy érzékeny a lõszerre, de a fene se emlékszik már pontosan sok évvel ezelõtt mit is olvasott. 😊

PrasCo
Ez megmagyarázza, miért önmagam láttam benne. <#mf2>
Nem lehet, hogy fordítva tartottad? 😄DD

Amúgy Ukrajnában nõttem fel😊. De errõl a véleményt a gumiban már megkaptam...
Amúgy hello<#puszis><#dumcsi>

gyorsan se szabad hajtani........
Te pedig hol élsz Boci?

Boconadi
"Önvédelmi célra tartott fegyver: saját, vagy mások testi épségének megóvása... ezt az elvet követem."

De te senki felett sem rendelkezel. Saját akaratodból nemlõheted szét más fejét... Te hol nõttél fel?
Maradjunk abban, hogy nemsoká az összes gumist betiltják 😊

Debrecenben dolgozok.
""40 méterrõl már csak mások védelme jöhet szóba pl.: földön fekvõ embert rugdos egy nagyobb csoportosulás."
Kérdésem hogy merül fel ilyen esetben a fejedben a fegyverhasználat?"

Önvédelmi célra tartott fegyver: saját, vagy mások testi épségének megóvása... ezt az elvet követem.

""Más: revolverek. Korábban belinkeltétek a 3 fõ szerkezeti megoldást. Önvédelme én max. a rejtett kakasost tudnám ajánlani, bár a revolverek nagy elõnye, hogy igen kicsik lehetnek, zsebbe is simán elfér, de sok mindenbe beleakadhat.
Az utolsó mondatban magadnak mondasz ellent, az elsõben meg azt mondod kb, hogy a nap meleg..."
A rejtett kakasos nem a revolverek általában. Vesszõ és mondatatgolás félreérzelmezhetõ.

"Legjobb tudomásom szerint gumilövedékest nem viselhetsz, csak otthonvédelemre lehet használni. Max "sima" gázpisztolyként használhatná. De ami a lényeg, hogy ha neked éles önvédelmid van, akkor ezeket tudnod kellene."

Oda is van írva: a buszon nem tarthatja magánál.....(de nem írtam oda a saláta szöveget) + sok mindent nem tarthat magánál az ember és sok mindent nem úgy csinál tesz, mint ami a nagy könyvben a jogszabályokban meg vagyon írva.

"Folytatnám azzal, hogy én - mint laikus - nem tudok komolyan venni olyat aki egy 92F-et hord önvédelemre. Igaz ez csak feltételezés a részemrõl, hogy ezen típusát választottad az olasz gyártónak."

92FS. Használtan vettem, egy új jó minõségû önvédelmi fegyver 200.000 HUF.

az engedély oka/mibenléte privátban....

PrasCo
Mea culpa, red dot valóban, igaz, az egyetlen egyszer fordult meg nálam. Minthogy érveléstechnikailag a "jóindulat elve" alapján az erõsebb érvelést kell figyelembe venni, és tekintve, hogy még az irányzótávcsõ is helyezhetõ specifikusan elõbbre, ezért konklúziónak kijelenthetjük tehát, hogy
"ezeknek nem 250-350 mm-re kéne lenni a szemtõl." - ...de.
😄
Bocs, Janájnak ment a #49845-re...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

"Legjobb tudomásom szerint gumilövedékest nem viselhetsz, csak otthonvédelemre lehet használni. Max "sima" gázpisztolyként használhatná."

Ez nagyon szürke zóna. Muzeális gumist biztos, hogy nem viselhetsz, csak otthonvédelemre használható (nekem is az ágyam mellett figyel az "enyhén tuningolt" Onesta 4"), a gumiképes gáznál inkább "sünfüggõ" a megítélés, ha gumira tárazva viseled.
A szerelt gumis meg az élessel egy kategória...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Punker
én is erre gondoltam.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Vállfegyvernél tökmindegy ezt hova rakod. Még az én kínai fos AS replikámon is.
Na még egyszer:
"erre a csúzlira pöttyet nagyobb erõk hatnak mint egy M4-re"