Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Igazából amíg nincs áttörés felderítés fronton, addig a nagyon-nagy távolságból való felderítést el lehet felejteni. Amíg korábban egy vadászgépet 300-400km-rõl is lehetett észlelni, ma ez már nem játszik a lopakodó gépeknél. Megoldás?

Sok-sok felderítõradar. A lopakodógépek is felderíthetõek, csak közelebbrõl, tehát sok radar -> nagyobb lefedettség.

Jelenleg él az a tendencia, hogy mindenki IR/Optikai érzékelõket raknak fel, van ilyen az Szuhojokon, van/lesz az Eurofightereken, Rafale-okon és az F-35-ösön. Ezek viszont csak 20-40km-en belül használhatóak jó idõben.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Akkor már érdemesebb lenne az An-124ben gondolkozni, nem abban az egyetlen létezõ An-225-ben.

Amúgy sosem értettem az ukránok miért nem építenek több An-225öst. Az egyetlen létezõ példányra non-stop igény van a kivételes szállítási kapacitása miatt. Jó üzlet lenne még néhányat forgalomba állítani.

Azért kíváncsi vagyok egy An-225 mekkora antennát bírna el😊
Elég nagyot.
Ha a Burant elbírja, elbírna egy baszott nagy antennát is😊, jóval nagyobbat mint az Il-76.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
Mit értünk "nagy" alatt? A hajtómûvek csúcsteljesítménye több MW. Ezekbõl azért lehet elvenni õrjáratozási sebesség mellett.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A VHF frekihez, hogy kellõen használható legyen, nagy adóteljesítmény kell, és nagy méretû antenna. Ez nem igazán kivitelezhetõ egy AWACS gépnél. Talán nagy méretû léghajókkal...

Légiharc rakétát argentin gépen csak a Mirage III-ok láttam (nem emlékszem, hogy láttam volna olyan képet, hogy lett volna más típuson). A Mirage III-asokat tudtommal csak az elsõ május 1-ei légicsapásnál vetettek be légifedezetként, amikor is két gépet vesztettek, ezek után a Mirage-okat visszatartották a honi területek védelmére, nem emlékszem, hogy valahol is olvastam volna, hogy május 1-én indítottak volna.

Hirtelen megnéztem a Mirage-ok tevékenységét, és nem találtam indításra vonatkozó adatot.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

No igen, ezért írtam hogy csak bizonyos szituációkban. Egyértelmû hogy a csöves légvédelem vagy az infrás földi indítású rakéták nem fognak fellõni néhány kilóméternél magasabbra.

Viszont a vadászgépeket rájuk lehet vezetni a támadási magasságuktól függetlenül.

És vannak olyan ellenfeleik, akik gond nélkül beáldoznának néhány tucat J-akárhányast néhány levadászott Raptorért cserébe.

Molnibalage
A földi légvédelemhez képest olyan magasságban repülnek, hogy ezen eszközök megesemmisítési zónáján messze kívül esik a Raptor.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Inkább Észak-Korea.

Hát, már a puszta észlelés is jóval több a semminél. Már az komoly elõny lehet, ha valaki észlelni tud ilyen gépeket.

Persze értem én, hogy a radarvezéslésû rakétákkal továbbra se lehetne védekezni ellenük, de talán, bizonyos szituációkban egyéb eszközökkel(csöves légvédelem, hõkeresõfejes rakéták) fel lehetne lépni ellenük. Meg aztán ha tudják, honnan jönnek, rájuk lehet vezetni a vadászgépeket, aztán extrém közelrõl már azok is képesek érzékelni a lopakodókat, sõt, talán rakétákat is tudnak vezetni rájuk, infrafejeseket biztosan.

"Az F-22A légifölény vadászgép, tehát a feladata, hogy az amerikai erõknek a légtér feletti uralmat megszerezze. Mivel jelen pillanatban ilyesmire a határain kívül nincs szükség, ezért az F-22A századok alapvetõen amerikai bázisokra vannak beosztva. Ha szükséges, akkor áttelepítik õket máshova. Például Kadena légibázis, Japán, már több alkalommal települtek oda ideiglenesen, 3 hónapos idõtartamra."

A kínaiakra akarnak nyomást gyakorolni vele?

Molnibalage
A gond a leküzdéssel lenne. Hiába látja egy keresõradar, ha annak a felbontása és mûködési elve nem elégséges ahhoz, hogy célra vezess vele bármit. A tûzvezetõ radarok hullámhossza nem véletlenül az ami.

És lehetséges volna VHF frekvenciájú radart telepíteni AWACS gépekre?
Vagy más olyan radart, amelyik könnyebben ki tudná szúrni a lopakodó kialakítású repülõgépeket?

Molnibalage
Mindjárt kész. Remélem, hogy 1-1,5 hét múlva kint lesz a lemilnel és a HTKA-n.

[NST]Cifu
Én úgy tudtam, hogy a belga semlegességet a franciák egyoldalúan sértették meg az I. Vh alatt és elsõnek. A németek aztán jöttek...

Ezért mondtam, hossz összetettebb dolog, csak már nem volt lelkierõm legépelni az egész hacacárét. 😊

Az argentín vadászgépeken vagy az angol Harrereken volt infacsapda 1982-ben? Argentín oldalról volt légiharc rakéta indítás?

A Sea Harrier-eken volt csapdavetõ a törzs hátsó részén, két oldalt. Ezeket utólag szerelték fel, az odaúton egy C-130-as dobta le a már elindult flottacsoportnak.

A Gr.3-asokon nem volt csalivetõ.

Amennyire tudom, az argentin gépek egyikén sem volt csalivetõ, sem a Mirage III.-asokon, sem a Daggereken, sem a Skyhawk-okon. Légiharc rakétát nem is indítottak az argentínek tudomásom szerint. Hozzá kell tenni, hogy az üzemanyagspórolás miatt szegények nem használhatták az utánégetõt sem...

Már megint mit írsz?
Molnibalage
Az argentín vadászgépeken vagy az angol Harrereken volt infacsapda 1982-ben? Argentín oldalról volt légiharc rakéta indítás?

Molnibalage
Én úgy tudtam, hogy a belga semlegességet a franciák egyoldalúan sértették meg az I. Vh alatt és elsõnek. A németek aztán jöttek...

[NST]Cifu
Ausztria katonailag is csak papíron semleges már, hiszen részese az EU Egységes Külpolitikai és Védelmi Politikai Egyezményének.

Egyébként pedig a "semlegesség" csak politikai / katonai erõ kérdése. I.Vh elõtt Belgium is semleges volt, amíg a németek be nem vonultak (hozzá kell tenni, hogy ez összetettebb kérdés, hiszen Belgium elõtte már megszegte a semlegesség állapotát a Francia együttmûködéssel). Aztán a II.Vh elõtt független volt Észtország, Lettország és Litvánia is, csak éppen a Molotov-Rippentrop paktum miatt bekebelezte õket a Szovjetunió.

Tehát mindenki addig maradhat semleges, amíg a nagyhatalmak úgy akarják. Ha nincs szükségük rá vagy már terhessé válnak, gondolkodás nélkül lerohanhatják õket, semlegesség ide vagy oda...

6.15. Heliket is le tud szedni 😛

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Mindkettõ semleges. Svájc még az EU-tól is (egyelõre).

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Valamit elolvastál. Ausztria lesz az a Svájc.
[NST]Cifu
F-22A vs. ??????? vajon fog egyáltalán találkozni bármilyen géppel is (mármint legalább 4+ -ossal.) nem igazán.... nem a honi légvédelem az elsõdleges feladata?

Az F-22A légifölény vadászgép, tehát a feladata, hogy az amerikai erõknek a légtér feletti uralmat megszerezze. Mivel jelen pillanatban ilyesmire a határain kívül nincs szükség, ezért az F-22A századok alapvetõen amerikai bázisokra vannak beosztva. Ha szükséges, akkor áttelepítik õket máshova. Például Kadena légibázis, Japán, már több alkalommal települtek oda ideiglenesen, 3 hónapos idõtartamra.

Volt ez a X, S, L, VHF radarsáv...
nagyon nem értek a rádiótechnikához, de a TV tornyok nem VHF sávon nyomják a Bariköztöt?

Jelölés - freki - alkalmazott feladatkör

VHF - 50-330 MHz. - Nagyon nagy hatótávolságú felderítõ radarok
UHF - 300-1,000 MHz. - Nagyon nagy hatótávolságú felderítõ radarok
L - 1-2 GHz. - Nagy hatótávolságú felderítõ radarok, légiközlekedési radarok
S - 2-4 GHz. - Közepes távolságú keresõ / követõ radarok, civil megközelítési (reptér) radarok, nagy hatótávú idõjárási radarok
C - 4-8 GHz. - Nagy hatótávolságú követõ radarok, idõjárási radarok
X - 8-12 GHz. - Rövid hatótávolságú keresõ / követõ radrok, rakéta rávezetés, terepkövetõ / képalkotó radarok, civil tengerészeti radarok
K u - 12-18 GHz. - Nagy felbontású képalkotó radarok, mûholdak magasságát követõ radarok
K - 18-27 GHz. - Nem nagyon használt (érzékeny a víz/vízpára közegre)
K a - 27-40 GHz. - Nagy felbontású képalkotó radarok, civil reptéri guruló radarok
mm - 40-100+ GHz. - Kísérleti, kis hatótávolságú felderítés/rávezetés (helikopterek pct. rakétáinál, Apache Longbow például)

A "probléma" az, hogy nincs mindenre jó frekvencia. Egy hosszabb frekvencia azonos energiaszinttel messzebbrõl képes felfedezni egy célpontot, de kis radarkeresztmetszetnél bajosan alkalmazható (ez a VHF / UHF radarok rákfenéje, ezért szokták inkább hadihajók nagyhatótávolságú felderítésére használni, azok ugye elég nagy reflexfelülettel rendelkeznek. 😄

A rövidebb frekvenciák ugyan jobban használhatóak kis radarkeresztmetszetnél, de viszont mindenféle trükkökkel kell élni (elsõ sorban energiaszint terén) ha messze lévõ célpontot akarsz vele felderíteni.

A vadászgépeken nem véletlenül terjedt el az X hullámhosszon mûködõ radar, ez a legjobb kompromisszum a felderítési távolság / energiaigény / felbontás terén. Ezért kezdték el a lopakodó vadászgépeket is ehhez a frekvenciához illeszteni, tehát a kialakításnál arra törekedni, hogy ezen frekvenciájú rádióhullámokat verjék vissza a legkevésbé a kisugárzási pozició (az ellenfél radarja) felé.

Ez az APA által publikált kép, a gép alakja, kialakítása alapján kiszámították, hogy az adott frekvencián beérkezõ radarjelek közül mennyire veri vissza az adott irányba. Látható, hogy szembõl az X, L, S frekin elég jól szerepel, hátulról még az X hullámhosszon is. A VHF esetén már viszont semmi. Hozzá kell tenni, hogy ahogy a fenti felsorolásban is látható, a VHF frekit nem nagyon használják légi célpontok felderítésére....

mondjuk CVT-bõl nem csak az csúszó-ékszíjas megoldás van. Van lengõrudas, dörzskerekes....
Elvileg lehetséges miért ne? csak akkor az ékszíj profilja min.: 200 mm körül lesz.

[NST]Cifu
Ez egy promóciós videó, nyilvánvaló, hogy nem 100%-ig életszerû az egész, például a közeledõ rakétákkal szemben nem alkalmaznak semmi látható ellentevékenységet (kitérõ manõver, csaliszórás) és így tovább. De ezzel együtt is itt legalább reális az egész kidolgozása (HUD kijelzések, pilóta cselekedeti, stb.).

[NST]Cifu
No pont arról van szó, hogy a Type-10-ben ott van egy ~1500 lóerõs, ~4000+ Nm-es diesel motor. CVT váltóval. No ezt rakja valahogy össze az ember...

Most vagy csúsztatnak a japánok, vagy valamit nagyon sikerült összerakniuk...

Ha akarnák akkor Svájcot le tudná nyomni a NATO.
De jó ha van egy két semleges ország... lehet hova tenni a CIA-s, KGB-s (FSZ😎, kínai, maffia, meg sikkasztott pénzeket.
Nagyon kevés országnak érné meg lerohanni az ilyen semleges "szigeteket".

Kérdés hogy magyarosan vagy lengyelesen vagy elkötelezett... ;-)
Na igen, csak nyomaték szempontjából elég gyengén állnak az F1 autók. Nem sok adatot találtam, de annyit igen, hogy a 2006-os Toyota motorja kb. 750 LE-t adott le, és 274 Nm nyomatékot. Tehát ezt elméletileg át lehet vinni CVT váltóval, bár annak hátránya az, hogy mindig nagy fordulaton tartja a motort, az meg az élettartamnak tesz be. Amikor 8 motort lehet használni egy évben összesen, és egy motornak 2-3 versenyt is ki kell bírnia, akkor nem jó dolog mindig csúcsra járatni a motorokat.
Azt már régebben is tudták, hogy a semlegesség drágább, mert nincs kire számítani, ha meg kell védeni magadat. Tehát komolyabb hadsereget igényel egy semleges állam, mint egy elkötelezett.
ofkorsz nyútonméter 😊
na mik a hullámhosszok vagy az X, L, S, VHS, nem hullámhoszt jelöl hanem valami spéci dolgot?

Molnibalage
Cifu, nemrég volt az az F-35 ábrád eltérõ hullámsávokkal. Az kellene Evilnek.

Más:
Volt ez a X, S, L, VHF radarsáv...
nagyon nem értek a rádiótechnikához, de a TV tornyok nem VHF sávon nyomják a Bariköztöt?
VHF sávtartományok....
ezek szerint az F-35 egy TV torony által kibocsotátt VHF jelet nem igazán tud semlegesíteni egy vevõ fej bemérné az F-35-t? (mondjuk nem tudom milyen jelintenzitás szükséges.)

Molnibalage
A J-10-nek elvben nem sok esélye van egy F-35 ellen. Nincs AIM-120D-hez fogható kinematikai hatótávolságú kínai rakétafegyverzet a láthatáron és nem csökkentett észlelhetõségû a gép. A kabinergonómitá leszámítva valahol egy F-16A Block 15 és C Block 25 között lehet a gép.

A magyar Gripeneknél is volt valami "közbenjárás" <#eplus2> meg ez-az.
Majd 2060-70 körül kiderül mi a szitu. (pedig a mi biznicünk kisebb értékû volt.)

Az a baj, hogy még nem volt éles csata.
F-22A vs. ??????? vajon fog egyáltalán találkozni bármilyen géppel is (mármint legalább 4+ -ossal.) nem igazán.... nem a honi légvédelem az elsõdleges feladata?
Amire Én saccolok, hogy sokat boncolgatható ütközet lenne: az a F-35C és J-10 bárbaj. 10 éven belül van is realitása valamim kis incidensnek.

és nem MIG-35 hanem Su-35BM-rõl volt szó 😊

Molnibalage
Az ilyem kérdéseknek jellemzõen nincs értelme, csak közevetett adatokra támaszkodhatsz. Ott kezdõdik, hogy széria MiG-35BM nincs...

Molnibalage
Nincs rá szándélk sõt, egyes poltikai csoportosulás azzal kapányolt asszem, hogy szépen visszaadják õket és más megoldást keresnek. Bizony erõsen felmerült a korrupció gyanúja...

Azért az Eurofighter nyugati elektronikája nem jobb a Su-35BM-nél ?
Biztos hogy igy alakulna egy légiharc ???
"Semennyire. Mellesleg, ha az egyik megreptetnek, akkor a másik is..."

Nem hiszem, hogy téged olyan nagyon zavarna, sõt<#finom><#finom><#finom>

délelõtt: MIG-35D<#rolleyes>
tízóraira: F-16F Block 60<#puszi>
ebédre: Szu-35BM<#merges2>
uzsonna: EF-2000 Block 15<#vomit>
könnyû vacsi: F-15E <#unalmas>

Van ott zseton ne félj😊
Ha Meteor egyenesbe jön sip-sup rendelnek párat...
vagy már egyenesbe jött?

Molnibalage
Azért az EF beszerzés elég magyarosra sikeredett. Vettek egy hipermodern EF-et, 25 db IRIS-T rakétával. Brutálisan jó BVR képességû gépet 0 BVR légiharc rakétával...

A póttartályokat is utólag rendelték meg hozzájuk. Ausztriának semmi szüksége nem volt egy EF szintû gépre. Nekik a Gripen elég jó választás lett volna, vagy inkább F-16, de még az F-5E tovább üzemeltetése is reális opció lett volna.

Miért éri meg Ausztriának fent tartani a hadsereget ha az alkotmányában is rögzítve van az "örök semleges" státusz ? Pedig a "felszerelésük" nem rosz. Többek között ugye Leo2-est és Eurofightereket is használnak, mellette pedig saját fejlesztésü eszközeik is vannak mint a Pandur I vagy az ULAN ami közös fejlesztés asszem a spanyolokkal..

qtab986
Egy 5000 cm3-es dízelmotor ma már kényelmesen 700 lóerõ feletti nyomatékot ad le, ott sincsenek már CVT váltók.

700 lóerõ feletti nyomaték?

Palinko
ha jól tudom F1 es kocsiknál is kipróbálták és nagyon jól mûködött cserébe nem merték alkalmazni mert ha "ledobja a szíjat" akkor kicsit tud az ütni 😄 de ez még mindég haditechnikai topic
Molnibalage
Pl: téged, vagy vajon Molni-t hány %-ban befolyásolna a pozitív irányba (vételi döntéskor), ha egy Су-35БМ-el megfurikáztatnák a picsátokat?😊

Semennyire. Mellesleg, ha az egyik megreptetnek, akkor a másik is...

"Buszokba nem nagyon lehet integrálni (a piacon nincs elérhetõ), mert nem bírják a nagy bemenõ nyomatékot.

Én is csak motorkerékpárokba és személyautókba (ott is max. 150-200 lóerõig) láttam eddig ilyet, hogy tudták a japánok megcsinálni egy ~1500 lóerõs motornál, rejtély..."

Talán nem véletlenül hívják nyomatékváltónak, aminek a lóerõhöz van éppen némi köze, de nem egyeneses arányos. Egy busz lead 1500-2000 Nm nyomatékot, egy 150 lóerõs motorkerékpár meg éppen 100 fölé jut. Egy 5000 cm3-es dízelmotor ma már kényelmesen 700 lóerõ feletti nyomatékot ad le, ott sincsenek már CVT váltók.
A CVT váltók két kúpon forgó szíjon alapszik, ahol nem lehet sem bordás, sem fogazott szíjat alkalmazni. Az egyetlen dolog, ami a tapadást biztosítja, az a súrlódási / tapadási erõ. Szerintem könnyen belátható, hogy míg egy fogazott szíj esetében a fogak maguk biztosítják a tapadást, addig CVT váltó esetén ilyen nincs. Emiatt egészen egyszerûen nincs olyan anyag, amivel nagy nyomatékot lehetne átvinni CVT váltón keresztül.
Ezt a fajta váltót ugyebár elõször a DAF kezdte alkalmazni személyautókban, amelyek bõven a kiskategóriába estek (akinek volt még régi klasszikus autóskártyája, az tudhatja, hogy mirõl beszélek). Oda tökéletes volt. Meg tökéletes robogókba, meg a Honda CVT váltós motor-robogó keresztezésébe.
"A magyar vadászgép tenderen beültettek valakit repülni (politikust)"
Ezt Én kérdeztem.
nem csak beleültetni, hanem repülni (ism.:repülni) is vele......!

"A magyar vadászgép tenderen beültettek valakit repülni (politikust)

Nekem nem rémlik. De két magyar pilóta repült mind a négy indulóval (F-16, F-18, Mirage 2000 és Gripen) a tender keretében, ám a pletykák szerint soha, senki nem kérte ki a véleményüket. "

De igen, a TopGányban ott vigyorgott Mécs Imre bátyánk a Hornetben...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról