Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
De ezzel még nem jutottunk közelebb a PKM és a Dragunov lõszerei közti eltérésekhez.
Géppisztolyokhoz is gyártottak erõsebbre töltött lõszert, pl.az oroszok a PPS-be. A TT pisztoly ugyan kibírta, de hamarabb szétment tõle.
A csõ kibírta a belegyógyult nagyobb lövedéket, ezért a zár távozott hátrafelé a puskából.
Nem jellemzõ, hogy sok ezer kilométerrõl küldjenek ki tankert a célkörzetbe.
Ezen kívül nem csak nagymadárral lehet õket tölteni. Lásd F-18 tölthet F-18-ast. Az F-35-re is felrakosgatsz pár tököt, annak úgy sem kell harcba mennie, aztán meg is volnánk. OK, senki nem mondta hogy ilyet is fog tudni, de szerintem anno az F-18-asról sem...
F/A-18 esetén a buddy-tanking egy szükségmegoldás, szvsz ugyanúgy marhaság, mint sok más, amit az USN csinál, de persze a partvonalról könnyû okosnak lenni. Egy mindenféle csúcskütyüvel felszerelt F/A-18-ast arra használni, hogy utántöltsön más gépeket pazarlás. Csak hát ugye a CSA (Common Support Aircraft) program, amely feladata lett volna egy közös bázisú géppel kiváltani a C-2, E-2, S-3 gépeket, nos, sikeresen kútba esett (valahogy minden másra volt pénz, erre pont nem), és kellett valami megoldás.
A másik probléma, hogy mi nem a hordozófedélzeti gépekrõl beszélünk, hanem az LHA/LHD fedélzeti F-35B-krõl. Ezekbõl koránt sincs nagy mennyiség a hajón (10db van tervezve az America-osztályra), tehát akkor már reálisabb a V-22-eseket ilyen célra felhasználni... ha lehetne. De ilyen célú változatról vagy módosításról én nem tudok.
Miért kellene? Augusztusban egy szép, kormoló izraeli KC-707-est láttam Kecskeméten, rajta lógott az a bizonyos két F-16-os. Izrael meg nem pont a szomszédban van. Ezen kívül nem csak nagymadárral lehet õket tölteni. Lásd F-18 tölthet F-18-ast. Az F-35-re is felrakosgatsz pár tököt, annak úgy sem kell harcba mennie, aztán meg is volnánk. OK, senki nem mondta hogy ilyet is fog tudni, de szerintem anno az F-18-asról sem...
Csak fura a dolog, mert a dragunovra azt írták, hogy szükség esetén még a pkm lõszert is elviseli.
Amikor olvastam errõl, ott a kommentek éppen errõl szóltak. Mi a fenéért küzdenek akkor az F-35B-vel, ha a legfõbb elõnyények tartott dolgot nem használják igazából?
A leszállásnál azért még van, vagy inkább lehet még egy megoldás. Itt a haditengerészeti repülésben már használt automatikus leszállítórendszerre és az F-35-ös számítógép vezérelt kormányrendszerére építenének. Így az F-35B minimális sebességtöbblettel közelítené meg a fedélzetet akár teljesen automatikusan és a fedélzetre érés után féklapként használt irányítófelületeivel,illetve féktárcsái segítségével állna meg. Ez a módszer jelenleg még kidolgozás alatt áll, ha még él. Kb. fél éve olvastam és ha jól emlékszem az angolok dolgoztak a kormányvezérlés programjának módosításán.
Én azt feltételeztem, hogy egy hadi lõszernél nem kell erõsebb vadászni, de így utólag egy szarvasnak nagyobb golyó kell mint egy embernek... :-)
Mondom én, hogy hamarosan nem Izrael lesz Irán legfõbb problémája. 😊
Az lesz, ha jól rémlik. Csakhát hacsak nincs a környéken USAF tanker, akkor nem lesz kitõl vételezzen üzemanyagot. Ez a baj az egész koncepcióval. Ha Harrier szerû gép kell, akkor Harrier szerû elvárásokat is kell megfogalmazni vele szemben. Ha lesz a harcterületen KC-130, KC-135 és hasonló, akkor az viszont azt jelenti, hogy van a környéken szárazföldi reptér. Akkor viszont miért is szórakozunk egy Harrier szerû géppel, és miért nem szárazföldi vadászgépeket küldünk oda ugyanarró a reptérrõl, ahonnan a tankerek felszállnak?
A dél-koreai Osanban települt 25. Fighter Squadron múlt hónap végén átvette az utolsó A-10C Thunderbolt II csatarepülõgépeit, így a század immáron a modernizált Varacskos disznókat használja.
HH-60 mentõ helikopterek, HC-130 valamit Global Hawk típusó repülõgépek segítségével még mindíg folyik a kedden lezuhant F-22-es pilóta keresése. Egy michigani újság szerint a lezuhant Raptor pilótája a 525.Fighter Squadron tagja a 31 éves, már öt éve a légierõben szolgáló Jeffrey A. Haney százados volt.
A CAMCOPTER S-100 pilóta nélküli légi rendszer (UAS) sikeresen teljesítette repülések sorozatát tudhatja maga mögött, demonstrálva képességeit a spanyol katonai és civil megfigyelõk árgus szeme elõtt november 2010 idõszakban 3-5 között. A manuális és automatikus irányítással végzett próbák során gépjármûvek követésétõl a tengerpart menti vizek felügyeletéig számos feladatott hajtottak végre a CAMCOPTER S-100-assal.
A 31. vadászrepülõ ezred sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy kedd este az olaszországi Avianoban állomásozó egyik F-16-osuk röviddel a felszállás után vészhelyzet jelentett. A pilóta az elõírások szerint ledobta két póttartályból valamit nem éles rakétából álló függesztményét és sikeresen letette a Falcont a bázison. A repülõtértõl nagyjából 11 kilométerre keletre lévõ Dandolo közelében egy mezõre zuhanó függesztmények emberekben és anyagiakban nem okoztak kár. A természeti szennyezõdés mértékét még nem állapították meg.
Egy floridai teherautó-kereskedõ minden nála vásárolt gépjármû mellé ajándékként egy AK-47–es gépkarabély ad. A nem mindennapi gondolat szülte akciótól a forgalom növekedését várja.

300 km-es CAP? A gép talán nem utántölthetõ...?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
És ki az az állat, aki önként belemegy abba, hogy a kezébe szétrobbanjon egy amd?
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Sokszor képtelen vagyok felfogni a katonai programokkal kapcsolatos iszonyatos pénzszórást. Nem igaz, hogy képtelenek elfogadni ebben a sikerorientált világban, hogy a 10+ évvel ezelõtt megálmodott elképzelések egy része nem realizálható.
Az F-111 a legjobb ellenpélda. Vadásznak nem vált be. Ok, bukta. Azt olyan csapásmérõgép lett belõle, hogy bizonyos paraméterek terén mai napig páratlan...
Az F-35B estén szó nincs arról szerintem, hogy képtelen lenne a feladatkörében tevékenykedni.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Ez komoly? Azért ez nem csak ami cucc. A többiek is benne vannak.
Még az ág is húzza... 😊
Tényleg nem csodálkoznék, ha az egész F-35B programot dobnák elõbb-utóbb a fenébe...
Ez sérti a Svédország és az Egyesült Államok között kötött export megállapodást.
Szvsz a svédek nem nagyon fognak pattogni, morgolódnak egy kicsit, de ennyi.
A Daewoo hajóépítésben érdekelt részlege megpróbálja felvenni a kapcsolatot Brazíliával hadihajók esetleges eladása végett. Szöuli reményei szerint akár 3,5 milliárd dollár értékben válhat majd valóra hadihajók eladása a dél-amerikai országba.
Nem adok 5 évet, és Dél-Korea olyan lesz a hadiipari exportnál, mint ma Spanyolország vagy Franciaország. Elképesztõ iramban dolgoznak, és ugye már ott van a Török Altay program (a K2 félig-meddig export verzió), legutóbb az oroszoknak a Dokdo-t ajánlották fel a Mistral versenytársának és így tovább...
A BAE Systems a Valanx névre keresztelt jármûvét ajánlja Ausztrália számára a hadseregnél használt Land Roverek váltótípusaként. Három jobbkormányosra átépített Valanx még 2010 közepén érkezett meg Ausztráliába, ahol alapos próbáknak vetették alá õket a hadsereg tesztpályáján. A Valanx az USA haderõinek követelményei szerint megalkotott JLTV kissé módosított változata.
Iránban a titokban kifejlesztett S-300-as helyi megfelelõjének tartott légvédelmi rakétáról most újabb hírek láttak napvilágot. Katonai források szerint ez vajában nem más, mint az S-200-as Vega helyben korszerûsített változata.
A BAE Systems átadta a Királyi haditengerészet számára az elsõ példányt az új Q-Sight sisakdisplayekbõl. A Q-Sight a Lynx Mk8-as helikopterek fedélzeti géppuskásainak tûzét teszi halálosabbá a megjelenített infravörös kép segítségével.
A felmerült minõségi problémák miatt leállíthatják a Lockheed Martin P-3C tengeri járõrgépek üzemidõ-meghosszabbítási munkálatait. A cég egy 180 napos határidõt kapott a szárnyak külsõ részét érintõ probléma orvoslására, ez pedig november 20-án jár le. A Lockheed Martin eddig még nem jelezte, hogy sikerült volna úrrá lenni a "minõségi problémákon.
Finnország rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták beszerzésén gondolkodik. A hadsereg már megkezdte a lehetséges gyártók listájának összeállítását. A 2015-tõl beszerzendõ rakétákkal a 23 milliméteres gépágyúkat és az Igla-M rakétákat váltanák le.
Az F-35B földi nyúzópróbára készült példányának szerkezetében repedéseket találtak. Az 1500 repült órának megfelelõ terhelések utáni ellenõrzésen bukkantak az anyagfáradásra utaló jelekre a gép hátsó részén.
Pakisztán nem tervezi nyugati repülõelektronika és fegyverzet beszerzését F-17 Thunder vadászgépei számára. Mindezt Rao Qamar Suleman vezérezredes hozta nyilvánosságra a Zhuhai Air Show-n ahol bejelentette, hogy 250 JF-17-es számára vásárolnak kínai gyártmányú fedélzeti elektronikát és SD-10 közepes hatótávolságú rakétákat.
A Raytheon Co. 19 darab AN/APG-79-es AESA radarra kapott megrendelést. Ezeket utólag építik majd be a már szolgálatba állt US. NAVY F/A-18E/F Super Hornetekbe.
Svéd páncéltörõ-rakéták kerültek az iraki hadsereg fegyverzetébe. Mégpedig úgy, hogy Svédország és Irak nem kötött megállapodást a fegyverek eladását illetõleg. Az AT-4-esek az USA haderejének készletébõl kerültek átadásra. Ez sérti a Svédország és az Egyesült Államok között kötött export megállapodást.
Oroszország használt haditechnikai eszközök ingyenes átadásával szeretné elõsegíteni a libanoni haderõ újjászületését. Így hat Mi-24-es három tucat T-72-es és néhány tüzérségi eszköz kerülhetne az országba.
A Daewoo hajóépítésben érdekelt részlege megpróbálja felvenni a kapcsolatot Brazíliával hadihajók esetleges eladása végett. Szöuli reményei szerint akár 3,5 milliárd dollár értékben válhat majd valóra hadihajók eladása a dél-amerikai országba.
Chilei lapértesülések szerint lehetséges, hogy az ország az F-16-osok mellé akár 12 Eurofighter-t is beszerezzen. A Chili Légierõ fõparancsnoka Ricardo Ortega tábornok tavaly júliusban látogatott Spanyolországba ahol bemutatták neki az európai típust. Spanyol források csak az esetleges eladási szándékot illetve természetesen a látogatás tényét erõsítették meg.
2:55-tõl.
Az AN/APG-66 esetén ez a szög asszem 2,2 fok.
A nyaláb nyílása szerintem az antenna kialakításától függ, minél kisebb, annál erõsebb lesz a visszavert jeled, mert ugye koncentráltabb a sugár. A felderítési maggassághoz az összefüggést nem értem...
2. "honnan tudod, hogy pontosan mit szûr ki és mit nem a rendszer..."
Még mindig jobb, ha a biztos célokat még így is nagyobb távban ismeri fel, mint az ellenfél radarja, márpedig szerintem ez a tényállás (hadrendben álló) keleti és nyugati radarok terén.
Az antnannától ennyire füg a nyaláb "szétterülése"? Az, hogy szûkebb az biztos, hogy jobb? Az kisebb érték az nem kisebb alsó és felsõ felderítési magasságot jelent azonos távolságon. Ellenben az adott "téfogatban" jelenlevõ EM energia, az kevesebb, tehát az észlelési távolság lesz kisebb? Vagy nem így mûködik?
A jenki radaroknál sincs mindig azonnal befogás tudtommal Sõt, szeintem minden gépen modern elõrodulat olyan, hogy a rendszer kiszûrhet olyan jelet, ami cél nagy távolságokon, csak bizonytalan a "visszahang". Ez pl. 'mogó átlagolással' lehet kiszûrni. Pl. ha csak 2-3 egymás követõ pásztázáson van meg, akkor misõsít célnak a visszaverõdést. Nagyon szép dolog a digitális technika és hiperszuper szûrés. Leveszi a pilóta / WSO válláról a terhet, csak éppen honnan tudod, hogy pontosan mit szûr ki és mit nem a rendszer...
Antenna típusa ugyanaz. Kimenõ teljesítmény ugyanaz. Jelfeldolgozó számítógép ugyanaz. Üzemi paraméterek ugyanazok. (PRF, fõbb üzemmódok, és a felderítési korlátok is).
Csak az egyik antenna másfélszer akkora mint a másik 😄
Amirõl nem tudok niylatkozni az a két radar hatékonysága, ami erõsen elbillentheti a mérleg nyelvét.
A sugárnyaláb szögén is érdekes dolgot találtam, az n019 3,5°, az N001 meg 3°, szóval még ez is a szuhojnak kedvez...
Cserébe az orosz kézikönyvekben az alaptípusok (29B és 27SzK) felderítési távolságára ezeket találtam, mindkettõ 3m^2 RCS célra:
N019:
Felderítés: 50-70 szembõl
Befogás: 40-60 szembõl
N001:
Felderítés: 80-100 szembõl
Befogás: 65-80
Apropó - jenki radar szekértõk meg tudnák nekem mondani, hogy pontosan miért van az, hogy a jenki radar szkópon ami célként jelenik meg azt azonnal tudod fogni is? 😊 (4.gen radarokról van szó, APG-63 mondjuk V1 vagy APG-70, APG-68, APG-65)
A Newport News hajógyárban a hétvégén vízre bocsátották a legújabb Virginia-osztályú tengeralattjárót az SSN-781 Californiát. A szolgálatba állítás elõtt természetesen a kötelezõ próbautak mellett még hátravan egy kis szerelgetés is.
Nyoma veszett egy elmendorfi F-22-es Raptornak. A kedd esti kiképzõrepülés közben helyi idõ szerint 19:40-kor szakadt mega kapcsolat a légi irányítás a pilóta között.
Egy sikeres hét hónapos bevetésen van túl a Type 23-as HMS Portland fregatt. A Dél-Atlanti- óceán, Csendes-óceán keleti részét és a Karib-tengert érintõ túra 51500 kilométer hosszú volt. A hajó tegnap futott be Devonport kikötõjébe.
A HMS Portland a Nordenskjold gleccser elõtt
Amikor egy telefonos beszélgetés fontosabb mint a kabinlétra:

egy pld.x%-al (30-50?) nagyobb kivitelben+update már megközelíthetõ lenne az írott maximális érték.
Bár én eredetileg is vhogy így gondoltam.
Szent Haba-kukk
Bár el tudnám magyarázni rendesen, hogy miért butaság amit ír. Egy példa talán segít.
Az emberi hallás része a fül. A II.Vh-s "fülelõk" hatalmas tölcsérekkel dogloztak, hogy a gépeket távolról meghallják és irányt adjanak. (1 fokos pontosságú volt!)
A mechanikus fültoldat mögött a "agy" - a vevõ egység és a jelfeldolgozó - ugyanaz volt, mégis borzalmasan érzékeny lett a csupasz fülhöz képest. Ugynaz a design. Nem. A Tomcatnél is ez van. Ha batár "nagy fület" - anettanna" tennél rá, akkor a mögötte levõ agy valszeg távolabbról hallana. No persze csak égháttérben levõ célnál.
Így találn már érhetõ. Nem képes megérteni, hogy egy rendszernek a határa hol van. Mintha két külnöbözõ motort hasonlítana össze és nem két azonos motort, ami közül az egyik le van fojtva.
Minden radarnak alavetõen a korlátja a kisugrázott energia nagysága és az antenna mérete. Ha "hegynyi" antannát raksz a gép elé, hogy az észlelési táv is hatalmas lehet szerintem. Tehát a mondat azért értelmetlen, mert kellõen nagy radar esetén kellõen nagy cél ellen a Föld görbülete az akadály és nem a szerkezet.
A visszabutás meg nem érelmezhetõ, mert vagy a P vagy az antenna méret és érzékenyég a korlát, ami magát a rendszert jelenti. Tehát a rendszer nem butított, hanem kisebb. Azaz más.
Akárhonnan nézem semmi értelme nincs a mondatnak.
Nem régen tettem be, hogy milyen magasról milyen cél ellen hol van a horizont. 12 km-es gépmagasság esetén 10 km-en repülõ célnél van 740-en a horzont...
Magad uram...
ez nekem új, bár gondolom TomCat fanok, kisujjukból is kirázták volna (a számokat a végén):
The APG-71 (F-14D). It incorporates technology and common modules developed for the APG-70 radar used in the F-15E Strike Eagle, providing significant improvements in (digital) processing speed, mode flexibility, clutter rejection, and detection range. The system features a low-sidelobe antenna, a sidelobe-blanking guard channel, and monopulse angle tracking; all of which are intended to make the radar less vulnerable to jamming.
The system itself is capable of a 460 mile (740 km) range, but the antenna design limits this to only 230 miles (370 km). Use of datalinked data allows two or more F-14D's to operate the system at its maximum range. (kb.majdnem egy IrbisE😊
Szent Haba-kukk