Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én is pont ezt mondtam, akkor lehet nem volt teljesen egyértelmû. Észak-Koreának akkor lenne esélye Kínával, ha Kína nem csak támogatólag, hanem aktívan szállna be a háborúba ami viszont az USA-val való szembekerülést eredményezné (ezen az analógián jutottam el a NATO részvételhez, hiszen egy NATO tagállamot kéne megvédeni).
Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit
Kicsit lerombolták ezek a tények nálam a gép nimbuszát. Nagyon szerény fegyverterhelése volt és, ha akart aktív/passzív védelmet, akkor lényegében 2 bomba / rakéta...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nem vagyok biztos benne, hogy a NATO adott esetben itt belépne, legalábbis úgy, hogy te feltételezed itt. Elõször is Japán és Dél-Korea semmiféle tagi szinttel nem rendelkezik a NATO-ban, kooperációs eszmecsere van, így kerültek Japán katonák például Afganisztánba, NATO parancsnokság alatt.
Másodszor, Anglia, Franciaország és Németország elég decens erõket tart Afganisztánban, azoktól eltekintve nincs olyan komolyabb mobilizálható ereje, amely katonailag itt komoly értéket képviselne. Igen, tudnának pár hadihajót, esetleg vadászgépeket küldeni, de mindezt azon az áron, hogy a "hátország" védelme drasztikusan csökkenne.
Õk csak névleg kommunista népköztársaság, már belekóstoltak a kapitalizmusba és nem hinném, hogy kockára tennék a gazdaságukat egy világháborúval (mert kétségtelen, hogy ez már azt jelentené).
Nem vagyok 100%-ig biztos ebben. Nem lett világháború Koreából, Vietnamból, Afganisztánból korábban sem, pedig ott effektíve hidegháborús szinten mentek egymásnak a szuperhatalmak, külsõ országok területén.
Ezzel együtt persze azzal egyetértek, hogy Kína számára sem feltétlenül vonzó egy Észak-Déli háború.
Meg azt sem tartom nagyon valószínûnek, hogy Észak-Korea felrúgná az átmeneti fegyverszünetet és folytatná a háborút, hiszen ez egy teljes egészében öngyilkos háború lenne, ráadásul ez egy olyan háború, melyben papíron még mindig hadviselõ fél többek között az USA is, így õt is köteleznék a paktumok a déli állam megvédésére.
Észak-Korea szerintem sem háborút akar, hanem egyszerûen provokál és csipkelõdik, hogy értésére adja mindenkinek, hogy õk ott vannak, az adott területet vitatják és van katonai erejük. Lehet vitatkozni azon, hogy ennek mennyi értelme van, de a jelek azt mutatják, hogy valami ilyesmirõl van szó.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Meg azt sem tartom nagyon valószínûnek, hogy Észak-Korea felrúgná az átmeneti fegyverszünetet és folytatná a háborút, hiszen ez egy teljes egészében öngyilkos háború lenne, ráadásul ez egy olyan háború, melyben papíron még mindig hadviselõ fél többek között az USA is, így õt is köteleznék a paktumok a déli állam megvédésére.
Az elmúlt 50 évben folyamatosan voltak ilyen "duzzogások" valamelyik fél részérõl. A déliek folyamatosan hergelik az északiakat... légteret, felségvizet és határvonalat sértenek rendszeresen, erre pedig észak jócskán túlreagálva hadihajók elsüllyesztésével, repülõk lelövésével, katonai (és újabban civil) támaszpontok szétlövésével válaszol.
Nem tartom tehát valószínûnek egy háború kirobbanását.
Ha pedig mégis megtörténne, az inkább egy újabb "Irakhoz" vezetne, nem egy harmadik világháborúhoz. Egyoldalú háború lenne Észak-Korea totális pusztulásával.
Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit
1997, JA-37D, Ericsson-SAAB U95 ECM pod a 6-os pilonra, az egyik AMRAAM helyett.
A dispenser kérdése is felmerült. A gépeken a '90-es évekig (vag 87) csak podban voltak ezek?
1987, JA-37: 2x BOY 401 flare launcher (24db egyenként), chaff szóró csak az 1990-es években jött hozzá
A csaliszórokról és ECM podokról itt vannak képek és infok.
Ne haragudj Molni, de amiket én itt leírok, az mind ott van a két belinkelt oldalon. Azért linkeltem be õket, mert ez a kettõ szerintem a legjobb a Viggen források terén. 😊
A dispenser kérdése is felmerült. A gépeken a '90-es évekig (vag 87) csak podban voltak ezek?
Az általam ismert adatok alapján igen.
A vadász JA verzión viszont akkor volt RB-74 vagy nem?
A JA-n volt, 1987-ben kapta meg a csaliszóróval együtt.
Sparrow az csak a belsõ szárnytartóra mehetett akkor, viszont az ECM pod is csak oda mehetett...?
Emm... Én nem látom egyik forrásban sem említve az ECM podot a JA-37 esetén.
A halál csupán a kezdet...
Ilyen hi-tech cuccot csak úgy elkótyavetyélni...? Azért van benne biztos olyan, amit nem lenne jó, ha boldog boldogtalan lemásolhatna.
A vadász JA verzión viszont akkor volt RB-74 vagy nem? Sparrow az csak a belsõ szárnytartóra mehetett akkor, viszont az ECM pod is csak oda mehetett...?
Ha megnézed, csak az AJ-37 esetén ír 1996-tólt. Hogy miért nem integrálták az AJ-37 fegyverzetébe az RB-74-est hamarabb? Jó kérdés, lehet nem tartották olyan fontosnak (elvégre ekkor még úgy volt, hogy a JAS-39 hamarabb jön)?
Melyik forrás írja 1980-as évek közepétõl az RB-74-et az AJ-37 esetén? Azt írják itt ugyanis, hogy az RB-74-et csak az AJS-37-hez integrálták, amely az 1990-es évek programja volt már.
Meg az is, hogy a külsõ tartóra miért csak AIM-9J / Rb24J mehet és Rb-74 / AIM-9L nem?
Elõzör is, az téged nem érdekel, mert AJS-37-re vonatkozik, tehát 1990-es évek.
Másodszor csak tippelek, de kicsivel feljebb azt írják, hogy a külsõ pillonok az AJ-37 esetén vibrációt okoztak, ezért nem nagyon használták. Lehet, hogy az AJS-37 esetén az RB-27 esetén nem okozott vibrációt, az RB-74 esetén igen - de ez csak találgatás. Egyébként érdekes, de a két legkülsõ pilonra csak a JA-37 / JA-37D esetén írja az RB-74-est.
Létezik bármiféle rendszer, ami 100%-os hatékonyságot garantál? Én nem hinném. A harckocsikra sem azért szerelnek ERA blokkot vagy passzív/aktív védelmi rendszert, mert az garantáltan megóvja mindentõl a harckocsit. Csak ad egy plusz esélyt a túlélésre.
Nekem meg az aviationos link büdös. Ja persze fele annyi keroval meg pegasussal uakkora hatótáv.
Az isten szerelmére, a belsõ üzemanyag-mennyiség tömegére ránézel, de a gép tömegére nem? 😊
Az F-35B üres tömege 14,5 tonna. Az AV-8B MTOW tömege 14,1 tonna! Vagyis az F-35B üresen többet nyom, mint az AV-8B maximális felszállótömege nekifutás esetén.
Továbbá mutassak rá, hogy az AV-8B esetén a 2'500 font hasznos teher és az adott hatótáv egyértelmûen arra utal, hogy két külsõ póttartállyal repül? Vagyis nem kellene leragadni a belsõ üzemanyag-mennyiségnél?
Amikor tele vannak a szakmai oldalak az F-35B körüli problémákkal, pletykákkal arról, hogy az F-35A/C egy évvel, az F-35B 2-3 évvel tovább csúszhat, tényleg olyan hihetetlen, hogy az aviationweek-en olvashatóak esetleg igazak lennének?
Nem lehet, hogy a világgazdaságnak jól jönne egy Anyagháború?
Ott pedig azt nagyon tudják... Ipar(hadi) beindul, munkanélküliség(sok halott) csökken..
De, ne legyen igazam.
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Nekem meg az aviationos link büdös. Ja persze fele annyi keroval meg pegasussal uakkora hatótáv.
Ezért hoztam fel a BMD-t. Pont ilyen helyzetekre van kitalálva.
"Forrás?"
pl.: http://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/f-35b.htm
"The STOVL variant, designed to replace the AV-8B Harrier, has more than twice the range on internal fuel, operates at supersonic conditions, and houses internal weapons."
Nagyon szeretem a Globalsecurity.org-ot én is, no meg tisztelem és becsülöm Pike-ot érte, de lássuk be, hogy a FAS.org-ból való kiválása óta bizony erõsen köhög a dolog a frissítések terén.
Elég az F-35B oldal aljára pillantani, hogy megértsd mire gondolok:
Page last modified: 12-07-2006 04:27:13 ZULU
Több, mint négy éve. Két évvel a BF-1 (az elsõ pre-production gép) elsõ felszállása elõtt.
Az én forrásom egy éves, és a revizionált adatokra szerepelnek benne, amelyre a felmerült problémák miatt volt szükség. Gondolom érthetõ, hogy a kettõ közül miért nem a Globalsecurity-nek, hanem az Aviationweek-nek hiszek.
"Veszélyforrás? Igen. Globális háborúban egyenrangú ellenfél egy USA-nak? Messze nem. "
Ugyanazt kerülgetjük. Nem mondtam, hogy globális háboruban eggyenrangú ellenfele lenne USnek. Azt mondtam, hogy ha rendelkezik megfelelõ mennyiséggû TD2 utozmányal és rajta lévõ nukleáris fegyverrel az US is meggondolná, hogy visszalõ e egy ROKért. uis ROK != US.
"Forrás?"
pl.: http://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/f-35b.htm
"The STOVL variant, designed to replace the AV-8B Harrier, has more than twice the range on internal fuel, operates at supersonic conditions, and houses internal weapons."
A "sok" elterelõ, "csali" rakéta még kérdéses. Jelenleg legfeljebb pár darab Taepodong-2-esük lehet. Ennyivel a Dél-Koreai / Japán / Amerikai BMD még gond nélkül megbirkózhat. Az Észak-Koreai rakétaprogram azért nem éppen gyorsvonat, 10 év kellett nekik a Nodong-2 után a Taepodong-1-ig és további 10 év a Taepodong-2-ig. A Taepodong-2 pedig még mindig csak egy 1960-as évek elejét képviselõ rakétatechnológia. Észak-Korea a modern eszközeit külföldrõl szerzi be, saját maga nem képes azokat gyártani. Emiatt is mondom, hogy igazán nagy csodát nem szabad tõle várni. Veszélyforrás? Igen. Globális háborúban egyenrangú ellenfél egy USA-nak? Messze nem.
CFT: Ami eddig. Szvsz ha kell megoldják. Szerintem meg továbbra is 2*annyit repül mint az AV8B, és ~uannyit mint az AV8B 3db 1tonnas potossal.
Forrás?
Én belinkeltem az enyémet, és nem valami hatodrangú fórumbejegyzés volt... 😊
2020 de még 25 is nekem túl korai dátum arra, hogy a dronok minden téren kiválthassanak pilótás gépeket: Egy F35öt. De kiderül... 10év múlva visszatérünk rá. 😊
Én élek a pergyanúval, hogy 2020 környékén már az A2G feladatokra bõven megfelelõ UCAV-ok lesznek. A2A esetén haditengerészeti alkalmazásban azt is elképzelhetõnek tartom, hogy nem lesz szükség vadászgépre. Az SM-6 + AEW&C megoldás csaknem kiválthatja ezt az igényt.
Miért is?
A CTF + F-35-öt nem értem. Az F-35B problémája az, hogy nehéz. Hiába raksz rá CFT-t, ha most sem megy rendesen a VTOL? A CFT ezen mit segít? Tanker estén talán valamit. Viszont tanker estén minek F-35B? Akkor jó az A is...
Szent Haba-kukk
Arról esetleg van valamilyen weboldal, hogy jelenleg hol, milyen státuszban vannak?
A halál csupán a kezdet...
Szó nincs erröl, beigér amiknak is x darab rakétát arra az esetre ha visszalõnének. 10éves távban már teljesen reális, hogy elérik USt. Küldenek mellé sok decoy rakétát 1-2 átjuthat. Sakk. Megkockáztatják USben? Erõsen kétlem. És akkor nem hoztam be a képbe Kínát.
CFT: Ami eddig. Szvsz ha kell megoldják. Szerintem meg továbbra is 2*annyit repül mint az AV8B, és ~uannyit mint az AV8B 3db 1tonnas potossal.
2020 de még 25 is nekem túl korai dátum arra, hogy a dronok minden téren kiválthassanak pilótás gépeket: Egy F35öt. De kiderül... 10év múlva visszatérünk rá. 😊
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Hogy ilyen kicsi nukleáris fegyvert gyárts, ahhoz termonukleáris fegyvert kell készítened. Izrael ezt úgy érte el, hogy mindössze egyetlen, Dél-Afrikával közös (?) tesztrobbantása volt.
Ha pedig ez meglesz utána 10év múlva rendelkeznek akár 20-30+atomfejjel, és simán elhiszem, hogy onnan úgy "érzik" megtehetik, jogos, az erõfölény náluk van.
Nem osztom ezt a véleményt. Illetve csak úgy képzelhetõ el, ha teljesen elveszti az északi vezetés a realitásérzékét. Dél-Korea mögött ott van az USA, aki több ezer (na jó, 2000+ 😄) termonukleáris robbanófejjel rendelkezik. Adott esetben a válaszcsapások hamar kijózanítólag hathatnak...
Fogalmam sincs. De ha ez szükséges akkor megoldják, nem tétel egy F35 árához képest. Hogy nem lesz potos azt is kötve hiszem. Ha kell lesz
Elviekben hamarosan napirendre kerül az F-35B program a DoD-ban. Elemzések szerint elkaszálni aligha fogják (ha csak elvi szinten is felmerülne, valószínûleg már kiszivárgott volna a dolog), de mindenképpen megvizsgálják mi legyen vele, mert iszonyatos csúszásban és túlköltekezésben van.
A CFT fõ problémája, hogy nehezen helyezhetõ el. A szívócsatorna oldalára (mint az F-15 esetén) nem lehet elhelyezni, mert ott vannak az érzékelõk és a fegyvertér. A gép hátára lehet csak rakni, de az F-35B esetén annak az 1/3-át a rotorajtó foglalja el.
Spanyol AV8Bkbe még benne van 10év emiatt nem sürgõs, másrészt ha erõprojekciót akarnak és mi másért építették meg a JCt akkor az AV8B amikor már nemsokára Marokko is F16al rohangál kevés lesz. A JC pedig ott van.
Ma 2010 van, ha 10 évvel számolunk, akkor 2020-ra égetõ lesz a dolog. Namost az angolok, akik kiemelt részesei a programnak, 2018-ra kaphatták volna meg a jelenlegi ütemterv szerint az elsõ F-35B-ket. Ha nem lesz további csúszás. Az Olaszok nem véletlenül toporognak ott, mert õk ezzel tisztában vannak. A Spanyoloknál a gond az, hogy jelenleg nincs a költségvetésben pénz új gépekre, de még ezzel együtt is érdekes, hogy nem somolyognak a Lockheed körül, ha másért nem, hát az Olaszokhoz hasonlóan "elméleti" vásárlási szándékkal.
A másik fele a dolognak az, hogy amire az F-35B a hordozókra kerülhet, addigra megjelenhetnek a hordozókra szánt UCAV-ok. Az USN azt tervezi, hogy az UCLASS program keretében 2018 IOC-val a hordozók fedélzetére kerülhetnek az UCAV-ok. Egyelõre 4-6 ilyet terveznek a Carrier Air Wing-be, de pár dolog alapján feltehetõ, hogy az LHA szintû hajókra is telepíthetõ lesz. Ugyanis bár a fékezõhorog szerepel az elõírások között, a katapultról való indítás nem! Én arra spekulálok, hogy esetleg a Spanyolok erre várnak.
Az UCLASS-ra én eddig most hirtelen egy tenderezõt tudok mondani, a General konszern Pedator C-n alapuló Sea Avenger-ét. Ez 3'000 fontos belsõ fegyvertérrel rendelkezik majd.
Én csak egyet mondok, ahol elviekben mindent megtettek, és mégis folyton felsültek, ez pedig egy bizonyos Fidel Castro nevû figura... 😄
Nekem még kérdés Cifu,mennyire tud Japán ebbe a helyzetbe beleszólni.Mennyire tudná az amerikai elnök forró drótját "ráncosabbá tekerni".
Japán nyilván támogatna minden Észak-Korea elleni dolgot, de amíg katonai konfliktussá nem mélyül a helyzet, addig nem valószínû, hogy bármi konkrétat is tehet. Sõt, én még akkor is inkább azt feltételezném, hogy Dél-Korea rosszallását megelõzve Japán kimarad an-block a buliból, mivel Észak-Korea és Kína könnyen kijátszhatná így a Japán kártyát, emlékeztetve a Koreaiakat a Japán megszállásra.
Szvsz Japán aktívan csak akkor száll be, ha a konfliktus nagyon elfajul, és Kína is aktívan beszáll.
A katonai lépés részemrõl is kizárt,bár nem tudom meddig megy el Észak-Korea.Egy hadihajó után most egy sziget mi jöhet még?Meddig enged az a bizonyos cérna.
Elég sokáig. Legalábbis ahogy most kinéznek a dolgok.
Észak-Korea nehezen megfogható, egyedül a külsõ segélyeken tudták eddig, de ugye azokat jobbára elvágták a nukleáris és rakétakísérletek miatt, tehát nincs "drót", amin rángatni lehetne...
Ez én is olvastam, nem vagyok atomfegyver tudor. A jenkiknek 1001dolog nem állt a rendelkezésükre 60éve ami most NKnak ott van.
Fogalmam sincs. De ha ez szükséges akkor megoldják, nem tétel egy F35 árához képest. Hogy nem lesz potos azt is kötve hiszem. Ha kell lesz.
"Olaszország esetében láthatjuk meg leghamarabb, ha..., mert a spanyolok még nem tárgyalnak az F-35B megvételérõl. Az olaszok tárgyalnak, de aláírva még nincs semmi....."
Spanyol AV8Bkbe még benne van 10év emiatt nem sürgõs, másrészt ha erõprojekciót akarnak és mi másért építették meg a JCt akkor az AV8B amikor már nemsokára Marokko is F16al rohangál kevés lesz. A JC pedig ott van.
<#banplz>#banplz>
Szent Haba-kukk
Még az sem biztos, hogy volt két sikeres.
A jenkiknek "picit" több kellett ennél 3-nál...
Itt abba rémisztõ belegondolni mi lesz. Mert úgy néz ki jön a 3.tesztrobbantás. Elemzõk szerint 3db kell ahoz, hogy megfelelõen kicsi (rakétára, torpedoba... szerelhetõ) atombombát tudjanak készíteni. Ha pedig ez meglesz utána 10év múlva rendelkeznek akár 20-30+atomfejjel, és simán elhiszem, hogy onnan úgy "érzik" megtehetik, jogos, az erõfölény náluk van.