Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Krisztusom. Ilyen eszméletlen mennyiséget indíottak ebbõl és Blowpipe-ból? A szojvet / orosz légvédelem ereményessége ehhez képest több, mint figyelemreméltó. (Mondjuk nem pocsék téli idõben használták õket....)

Egyébként képtlen vagyok felfogni egészen, hogy mitõl van ez félelmetesen gyenge arány. Nehogy már mindent kimanõverezzék, mikor papíron erre sok esély nincs. A gépek tolóereje és magassága ehhez elvben kevés volt.

A már "befott" célt mitõl vesztenék el ekkora számbam? Zavaróeszközök nem voltak a gépeken.

Ennyire alacsony volt a technika megbízjatósága? Mert más komoly indokot nem látok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Bocsi, én csak gyakorlatiasan gondolkodom - annak a hajónak valahogy el is kell jutnia az adott helyre. 😊

Ez ekkora hajótestnél durva beavatkozásokat követel meg, a fedélzetet vissza kell bontani elég komolyan, hogy átférjen a hidak alatt. Ha a helyére ért, akkor az uszályon utána hozott levágott részeket el lehet kezdeni visszaépíteni. Nem mondom, hogy kivitelezhetetlen, csak azt, hogy elég macerás és drága lenne. A kínaiak sem véletlenül építettek inkább egyet az Oriental Green Park-ba:

Valószínûleg olcsóbb lenne felépíteni a "Buvár Kund" hordozót a Balatonra saját erõbõl, mint a Invincible-t iderángatni. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
álló hajónak gondoltam 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
A HMS Coventry elsüllyesztésénél L1 puskákkal lövöldöztek a matrózok a fedélzetrõl, MANPAD-ot nem említenek. Tengeralattjárók esetén (pl. Kilo osztály) van említve MANPADS, de hajók esetén nem. A kézifegyverek ugyebár általában nem tartoznak a hajó bejegyzett fegyverzetéhez.

Megjegyzés: az elõbb kimaradt a Sea Cat SAM, noha nem MANPADS, méretei alapján kb. az a kategória, bár a hatékonysága ennek sem volt a legjobb (Falkland: 80 indításból egy Skyhawk összesen).

Molnibalage
Én úgy értettem, hogy legvégsõ esetben katona kiballag a fedélzetre és indítja a cuccost ponostan ugyanúgy, ahogy a szárazföldön. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Nincs benne a hajtómûrendszer, és a legtöbb fenékszivattyú és ellátórendszer mûködésképtelen, egy részük javíthatatlan (cserével orvosolható csak). Még így is komoly árat képviselhet, pedig jó poén lehet. 😊

Mondjuk a Duna / Balaton vonalat el kell felejteni, mert 8,8 méteres merüléssel az reménytelen kategória. A hidak alatt se nagyon férne át... 😊

Punker
"Eladó az HMS Invincible

"...A regiszterbõl 2010 szeptemberében végleg kihúzott HMS Invincible körüli fejlemények azonban immáron azt mutatják, hogy sorsa leendõ vevõjének terveitõl függ. Ugyanis az 1980 nyarán hadrendbe állított hadihajó eladósorba került, tender keretében szabad a vásár! A Disposal Services Authority oldalán fellelhetõ adatlap tanúsága szerint 2011 január 5-én 10:00-ig várják az érdeklõdõk ajánlattételét."

szerintem meg kéne venni, mekkora látványosság lenen a Balatonban, vagy a rakparton 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Ez eddig tudott dolog volt? Vagy új információ? Egyébként szerintem Kína csinálja ezt a felfordulást, legalábbis neki hasznot ad..
Persze mindig van reakció is...

Ismert volt. A hidegháborúban a szovjet / VSz fenyegetés miatt az USA nukleáris fegyvereket szeretett volna állomásoztatni nyugat-európában. Az 1950-es é 60-as években egyre nõtt a politikai és civil ellenállás ez irányban, ezért az amerikai politika testcseles támadást vetett be. A fegyverek az adott országok területére kerültek, de olyan gépekkel egyetemben, amelyek azokat hordozni is képesek - és ezek a gépek az adott ország légierejébe tartoztak. Vagyis az Olaszországban lévõ atombombákat olasz vadászgépek, olasz pilóták által lettek volna bevetve, természetesen szigorú NATO felügyelet és parancsnokság alatt. Még a Nyugat-Német légierõ F-104G gépei is fel voltak erre a feladatra készítve, pilótái pedig kiképezve.

Ami itt szerintem kérdéses lehet, hogy a hidegháború végével ez a gyakorlat megszûnt-e, avagy sem.

[NST]Cifu
A Flaklandi háborúban nem merült fel Blowpipe rakéták alkalmazása a haditengerészet részérõl afféle utolsó védelmi eszközként?

A haditengerészet nem rendszeresítette a Blowpipe-ot, a tengerészgyalogságuknál volt, és tán hajók fedélzetérõl is indítottak, de nem a hadihajókra kell gondolni. Mondjuk figyelembe véve az elért eredményeket (briteknél 95 rakétából 2 helikoptert szedtek le) sokat úgy se segített volna. 😊

Egyáltalán a mai hadjókon van rendszeresítva MANPAD, vagy minden a hajó integrált légvédelmére bíznak?

Ha van is MANPAD, külön nem említik meg. A francia hajókon van Mistral kettes (Simbad) vagy hatos (Sadral) indítóval, és most tesztelik a Simbad-RC-t, ami távirányítású már (amúgy kézi irányítású az eredeti).

E szerint a cikk szerint Schneider már belõtte a Rodneyt még azelõtt hogy találatot kapott volna a saját hajója.

"Adalbert Schneider, Bismarck's gunnery officer, was able to obtain a straddle on Rodney before his ship began taking hits from British shells"

Ez nem rossz teljesítmény. Három dolgot ne felejtsünk el:

1, A szórás miatt még ha teljesen jók a tûzvezetési adatok, akkor is mellé mehet a gránát
2, Nyolc ágyúval tüzelve a német módszer szerint hamarabb belövöd a távolságot, mint néggyel
3, Nyolc ágyúval hamarabb érsz el találatot miután belövötted a távolságot.

Egész egyszerûen ha rendesen tudnak felállni, szinte tuti hogy korábban belövik és találatot is érnek el a Rodney-n. Matek, na. 😉

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Amúgy nem teljesen értem, hogy a Bismarcknál mentségként kezeljük, azt, hogy nem talál, mivel a tûzvezetõ rendszere harcképtelen és elõnytelen pozícióban van, ugyan akkor most nézem a PoW-ot 06.03-kor hátat fordít a németeknek, megpróbál füstöt fejleszteni, miközben gyakorlatilag hasonló helyzetbe kerül mint késõbb a Bismarck. Utána már csak korlátozottan harcképes az elkövetkezõ 3 percben összesen 4 lövést tud leadni (nem sortüzet) utána beszünteti a tüzet, ez idõ alatt a Bismarck és a Prinz Eugen is belövi és sorra érnek el rajta találatot 06.09-ig amikor azok is abba hagyják a tüzelést, eközben PoWnak nem áll módjában lõni, ami nehezítené az ellenfelei célzását. Itt miért nem számít mentségnek ami a Bismarckn'l igen, nem értem?

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Ma én is lusta voltam könyveket nyitogatni. 😊

Wikileaks ügy:

"Az információkból az is kiderül, hogy négy európai állam, Hollandia, Belgium, Németország és Törökország területén amerikai atomfegyverek találhatóak. Erre (és az olaszok érintettségére) már régóta gyanakodtak, hivatalosan azonban a NATO eddig sem cáfolni, sem megerõsíteni nem volt hajlandó a tényt. A vonatkozó adatokat Philip Murphy németországi nagykövet jelentése tartalmazza, mely a nukleáris arzenál három nyugati országból történõ lehetséges kivonását emlegeti."

Ez eddig tudott dolog volt? Vagy új információ? Egyébként szerintem Kína csinálja ezt a felfordulást, legalábbis neki hasznot ad..
Persze mindig van reakció is...

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Balázs, még az októberi AS-nél tartok ne várd el tõlem, hogy elõvegyem a Kennedy könyvét, de:

"Az Hood ellen összecsapás hosszabb volt és több gránátot lõttek ki több csõbõl. Szórás + nagyobb mennyiség = találat."

05.52 a Hood tüzet nyit
05.53 a PoW tüzet nyit
05.54 a Bismarckon kiadják a tûzparancsot
05.55 a Bismarck leadja az elsõ sortüzét
05.56 a Bismarck orrát eltalálja a PoW 6. sortüze.
06.00 a Bismarck 6 félsortüze becsapódik a Hoodba és az felrobban

Vagyis a Hood elleni összecsapás nem volt hosszabb, mindössze 5 perc telt el a tûzmegnyitás és a végzetes találat között, ráadásul itt is jellemzõen félsortüzeket lõttek a németek. (Balázs ismerhetnél már, hogy engem nem olyan könnyû hasba akasztani blöffel <#papakacsint>)

TG

Molnibalage
Ok.

Az továbbra is áll, hogy megint csak idõ alapján ítélsz. Teljesen mindegy, hogy hány perc telt el a csatából, ha az elején a tûzgyorsaság más lehet és a távolság miatt effektíve találatre remény sincs.

Valahogy nekem is szimpatikusabb a kalsszikus páncélelrendezés.

De azért tényleg nem kellene olyan viziókat felvázolni hogy az all or nothing hajók sérült orral vagy tattal már elvesztett hajók, valamivel kisebb az esélyük a túlélésre de nem sokkal. Sokkal inkább a hajóorr hosszától függ, annak pedig nem sok köze van az AoN elrendezéshez. Egyik csatahajó orra sincs erõsen páncélozva.
A Musashi és a Yamato példája szerintem megint csak nem a legjobb mivel 72000 tonnás hajók voltak. Nem volt ekkora hagyományos páncélelrendezésû hajó (talán a H-40 lett volna ekkora). Nem lehet jó összehasonlítási alapot találni a Yamato-osztályhoz, eleve nagyobb a túlélõképességük mindennél. A felsorolt nem AoN hajók mind elsõ világháborúsak, eleve nem valami modern hajók (a Roma szerintem nem klasszikus, inkább AoN). Nagyon sok torpedó miatt süllyedt el, a torpedó védelem szerintem független mind a két páncélelrendezéstõl.

Bismarck utolsó csatájával kapcsolatban: Kurfürst jól írta le. Szerintem minden benne van hozzászólásában. És már megin megelõzött. 😄

Amúgy oli is irogat a HT-be azt hiszem eddig ezekrõl írt cikket: Scharnhorst, Dunkerque, König, Liberty, Norfolk (??). A H-osztály is lenne de azt még mindig nem bírták leadni, pedig már jó 8 hónapja megírta.
Balázs akkor még egyszer, a Bismarck tûzvezetését 20 percig nem érte találat,(15 percig a hajót sem) nem volt amortizálódva, nem eset ki mindjárt az összecsapás kezdetén, nem osztotta meg a tüzet, a Rodneyt lõtte sikertelenül. Igen meglepõ azoknak akik azt gondolják, hogy a Bismarck korának 8.csodája volt, de a tengeri harcászat kicsit bonyolultabb dolog és függ a fényviszonyoktól (lásd Coronel)kezdve olyan dolgokig, mint amit Kurfürst is említett, pl a cél helyzete. Ajánlom figyelmedbe a HT-ban Ákos György cikksorozatát, a tengeri tûzvezetõ rendszerek fejlõdésérõl, hogy mi kell egy hadihajó eltalálásához 20 km-en.

TG

Molnibalage
Nem az idõ számít. A kilõtt gránátmennyiség. A tûzgyorsaság vajon nominális volt? Valószínûleg nem.

Az Hood ellen összecsapás hosszabb volt és több gránátot lõttek ki több csõbõl. Szórás + nagyobb mennyiség = találat.

Te mondtad, matek. 😊

Természetesen igazad van, de ettõl még mûködõ tûzvezetõ rendszerrel sem tudtak 20 percig találatot elérni, persze ez nem különösebben csoda annak aki tudja, hogy ilyen távolságról a csatahajók fõ tüzérségének találati aránya 2-5%. Ezért mondom, hogy a Hoodot ért végzetes találat a jó kiképzettséget nem lebecsülve a szerencsének is köszönhetõ, ami a Rodney ellen már nem volt meg.

Mellesleg a tüzér mesterség (na ezért majd kapok Kiskorútól) sok esetben matematika. Meg van határozva a szabályzatban, hogy bizonyos romboló hatás eléréséhez mennyi lövedéket kell kilõni, pl meg van határozva, hogy egy földel borított bunker megsemmisítéséhez mennyi repeszgránátot kell, kilõni a föld lebontásához, és mennyi betonrombolót a biztos átütéshez. Én hallottam apámtól olyan esetet, hogy amikor egy egyébként kiváló képességû tiszt kollégája aknavetõ lövészeten a szabályos három helyett elsõre szétlõtte a célmáglyát értékelhetetlen eredményt kapott, ugyan is valamit elsõre eltalálni szerencse és nem bizonyított tudás (ez nem vonatkozik a rövid közvetett irányzású tûzre).

Egyébként a britek abban a bizonyos összecsapásban nem mutattak valami kivételes teljesítményt, de a németek sem mutatták fel azt a kiváló célzóképességet, amivel elpusztították a Hoodot.

Nézd én a számokkal tudok csak mit kezdeni, 20 perc alatt nincs találat, ilyen alapon mondhatjuk, hogy a PoW kiváló hajó volt, csak hát összeomlott egy véletlen találat következtében a kárelhárítása, és errõl nem a hajó tehet.

TG

Molnibalage
A találat következménye igen. A PoW-et a Hood elsüllyeszéte után hány találat érte? Jóval több, mint egy. A Hood-ot is eltrafálta a PE.

Kettõt lehet találni, hogy a B. tûzvezetése miért volt olyan amilyen. Egy egyre amortizálódó hajón központi vezetés nélkül megosztott tûzerõvel? Milyen "meglepõ", hogy nem talál. 😊

Találatot nem ért el ez igaz, de a Rodney-t asszem a 2. v 3.-ik félsortûzzel már bemérte. Az angol hajók szembõl jöttek, ezért csak az elsõ két toronyban lévõ négy ágyú tüzelhetett. Gyakorlatilag ez azt jelentette hogy a célzás jó volt, a lövedékek a cél elõtt és mögött csapódtak be, csak a tengerészeti ágyúk és lõtávolságoknál jelentkezõ igen jelentõs szórás miatt nem volt találat.

Ekkor - a belövés - jött volna hogy a német tengerészeti taktika szerint hogy gyorstûzre váltanak, viszont erre már nem jutott lehetõség mert az elsõ tûzvezetõ tornyot kilõtték, a hátsó meg nem látott rá. A tornyok egy darabig saját távmérõkkel próbáltak tûzelni, de ez mindig kevésbé pontos mint a központ. A hátsó tornyok ill. a tûzvezetõ kupolák meg közben nem tudtak mit csinálni, mert nem láttak rá, aztán gyakorlatilag lejátszódott ugyanez mégegyszer.

Azt se felejtsd el, hogy a Bismarck 8-10 csomós sebességgel ment, manõverezni az ellenséges tûz elõl nem tudott (erre általában bõven volt idõ, mert úgy fél percig eltartott mire a gránátok odaértek). Röviden nem teljesen kóser az összehasonlítás, a tûzvezetés továbbra is jó volt, csak épp a taktikai helyzet volt teljesen reménytelen.. a legénységrõl nem beszélve, hótt fáradtak voltak, este a rombolókat kellett visszaverniük, egyébként is mindenki tisztában volt vele hogy másnap meg fog halni..

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Teljesen összezavarsz, most látom, hogy a cikk nem is a KGV-rõl, hanem a PoW-ról szól.

TG

A Bluff Cove-i támadásnál a Gárdisták indítottak valamelyik szállítóhajóról kézi légvédelmi rakétát (RFA Sir Tritram, vagy a RFA Sir Galahad) a támadó gépekre, sikertelenül.

TG

"Piszok mázlijuk volt, hogy az elején kilõtték a B. központi tûzvezetõ állását, így nem kaptak be komoly (vagy egyetlenegyet sem?) találatot."

08.47 A HMS Rodney tüzet nyit 20.000m-rõl
08.48 A HMS King George V tüzet nyit
08.49 A Bismarck tüzet nyit a Rodneyra
09.02 A Bismarck elszenvedi az elsõ találatot
09.08 A Bismark mellsõ tûzvezetõ rendszere kiesik találat következtében
09.13 A Bismarc hátsó parancsnoki állásai s megsemmisül találat következtében.
09.31 Bismarck leadja utolsó sortüzét.

Vagyis 08.48 és 09.08 közötti közel 20 percben a Bismarck tûzvezetése teljesen mûködött (majd még 5 percig a korlátozottan), ennek ellenére nem ér el találatot. Sajnos tudom, hogy a Bismarck hívõknek ez nem illik bele a képébe,de a Hoodot elpusztító találat a nem lebecsülendõ jó kiképzés mellett legalább annyira a szerencsének is betudható volt. És erre bizonyíték a második összecsapása, ahol már a szerencse elpártolt mellõle.

Nem tudok vitatkozni a KGV-és cikkrõl, mert még nem olvastam, nem állítom, hogy a KGV osztály jó, vagy rossz lett volna többek között a fenti okokból, mindössze azt vitatom, hogy az All or Nothing elgondolás annyira rossz elgondolás lett volna, mint amennyire gondolod (persze szerintem).

A kárelhárítás jelentõségére jó példa, hogy a Prince of Wales AoN csatahajó ugyan akkor pont ilyen okokból kifolyólag meglepõen kevés találat következtében süllyed el.

Egyébként mondok egy meglepõt, a Bismarck orrán és tatján is meglepõen gyenge a páncélzat. lásd itt

TG

Molnibalage
A Flaklandi háborúban nem merült fel Blowpipe rakéták alkalmazása a haditengerészet részérõl afféle utolsó védelmi eszközként? Egyáltalán a mai hadjókon van rendszeresítva MANPAD, vagy minden a hajó integrált légvédelmére bíznak?

Molnibalage
Ha megnézzük akkor a Bismarckot pont két AoN hadihajó találatai nyomán lett teljesen harcképtelen.

Ok, de semmi köze a páncélzatnak ahhoz, hogy találatot értek el. 😊

Piszok mázlijuk volt, hogy az elején kilõtték a B. központi tûzvezetõ állását, így nem kaptak be komoly (vagy egyetlenegyet sem?) találatot.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni egy hajó pusztulásának okai között, hogy mennyire mûködik a kárelhárítása, vagy épen nem.

Itt a lényeg. Lásd jenki hordozók. A PoW cikkben emlékeim szerint viszont ezen a téren is komoly kifogások voltak.

A Bismarck - Hood összecsapást önmagában kiragadva, példaként felhozni, ráadásul úgy, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy a Bismarck is kapott találatot téves következtetések levonásához vezethet.

Pedig egy szempontból minimum érdkes. A B. orrában voltak üzemanyagtartályok. Fel nem robbant gránát miatt is akkora kár volt, hogy az ottani üzemanyag kiesett és végül ez a veszteség vezetett nagyon komoly következményekhez. A hajónak lassítani kellett. Beérték és végül elsüllyesztették.

Az angol hajónak az orrában volt üzamanyag? Mert egy találat a páncélozatlan részen - fõleg a PoW gyászos hatótávja miatt - ahhoz is vezethetett volna, hogy egybõl irány haza. Vagy mi lett volna, ha a KG V is üzemanyagot veszít. Vontatni kellett volna hazáig!

Úgy látom egy kicsit sok a "harchelyzet" a második mondatban, bocs! <#fejvakaras>

TG

Molni!

Az All or Nothing egy útkeresés volt, amellyel a mûszaki és ésszerûségi korlátok közötti lehetõ legoptimálisabb eredményt keresték, hogy ez jó, vagy rossz út volt mellette és ellene is számos példát lehet felhozni, attól függ, hogy honnan nézzük. Az AoN hadihajók is egy egy számára optimalizált harchelyzetre készültek, csak sokszor megváltozott a harcászati helyzet, amelynek következtében arra harcászati helyzetre amire tervezték ritkán került sor, de ennek lehet, hogy az is oka volt, hogy egy az ilyen típusú hadihajóra kedvezõ harcászati helyzetbe az ellenfelek pont nem mentek bele.

Ha megnézzük akkor a Bismarckot pont két AoN hadihajó találatai nyomán lett teljesen harcképtelen. A Musashi ami szerintem tekinthetõ AoN hadihajónak az elsüllyedéséhez kellett 20 torpedó és 17 bombatalálat (ebbõl egy ütött csak át kritikus területet a parancsnoki hidat, a lövegtornyokat egynek sem sikerült) illetve még 18 közeli bombatalálat, ugyan ezen a napon a Yamato kapot egy torpedót a "védtelen" orrába és 3000 tonna vízzel az orrában vidáman részt vett egy tengeri csatában. De nézzünk néhány régebbi nem AoN hadihajót a Romanak elég volt egy légibomba, a Fuso pusztulását 2 torpedó okozta, a Yamasiro 3-6 torpedó és számos gránáttalálat után süllyedt el, a HMS Barham 3 torpedó találat után, A Bretagne egyetlen sortûz találatai hatására robbant fel. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni egy hajó pusztulásának okai között, hogy mennyire mûködik a kárelhárítása, vagy épen nem.

Egy személyes megjegyzés, úgy hogy nem olvastam még az új cikket, nagyon nagyra becsülöm Oli munkáját de amikor személyes véleményt közöl hajlamos nagyon elfogult lenni és ez vonatkozik az AoN hajókra, ismerek olyan embereket, akik nagyon sok angol szakirodalmat olvasnak és legalább annyira, ha nem jobban felkészültek a témában, mint Oli, (az egyikük pl írt oda cikket, a másik meg a HT-be), akik viszont eléggé AoN pártiak, és számomra az Õ véleményük (persze lehet, hogy a személyes ismeretség miatt) meggyõzõbb.

A Bismarck - Hood összecsapást önmagában kiragadva, példaként felhozni, ráadásul úgy, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy a Bismarck is kapott találatot téves következtetések levonásához vezethet.

TG

Az amerikai haditengerészet december 10-én Norfolkban nyugállományba helyezi a USS Hawes (FFG-53) Oliver Hazard Perry-osztályú fregattját. A hajó 1985-óta állt szolgálatban.

A Tejas LSP-4-es példánya sikeres indított egy R-73-as rakétát kedden.

A tengerészgyalogságtól eddig öt M1A1 Abrams érkezett meg Afganisztánba.

Az izraeli légierõ elkészült az elsõ „Barak 2020" konfigurációjú F-16-osával. A saját ipari bázisra támaszkodó korszerûsítésen a C / D változatú Falconok esnek majd át. Azt hogy egészen pontosan mit is foglal magában a korszerûsítés még nem tudni, mindenesetre a „Barak 2020"-as Falconok pilótafülkéjét az új HUD-ról lehet felismerni. A korszerûsítés érinti az F-16C / D szimulátorokat is. A régebbi F-16A/B gépeket nem tervezik modernizálni, mivel ezek váltótípusa az F-35-ös lenne. Ezek kivonását a JSF hadrendbe állásához igazítják.

Japán amerikai kormányzati jóváhagyásra vár, hogy megkezdhesse mind a négy Boeing E-767-os légtérellenõrzõjének modernizálást. A már beszerzett összetevõk alkalmazásával az AWACS radarja érzékenyebbé válik, így a kisméretû légi célok felderítése és nyomon követése megbízhatóbb lesz.

Washingtonban jóváhagyásra került 12 MH-60R Seahawk helikopter, 27 T-700 GE 401C hatómû valamint a hozzájuk tartozó kiszolgáló eszközök, tartalék berendezések, dokumentumok eladása 2 milliárd dollár értékben Dánia részére. A Dán Királyi Haditengerészet az 1980-as években szolgálatba állított nyolc Westland Lynx Mk90B helikopterek leváltására választotta az amerikai típust.

A Mexikói Szövetségi Rendõrség három Sikorsky UH-60M Black Hawk helikoptert vehetett át a napokban. A helikopterek a nemzetközi kábítószer-kereskedelem elleni mûveletekben lesznek bevetve.

A szingapúri és az indonéz légierõ egy tíz napos közös hadgyakorlatba kezdett. A hadgyakorlaton többek között egy az egy és egy a kettõ elleni gyakorló légi harcokra is sor fog kerülni.

Egyes hírek szerint Iránnak sikerül megszereznie 19 darab Észak-Koreában gyártott ballisztikus rakétát. A rakéta a szovjet R-27-es tengeralattjárókról indítható fegyver lemásolásával jött létre.
[NST]Cifu
Ismét felemlegetném, hogy az all-or-nothing egy páncélelrendezési elv. Ettõl még kismillió részletben eltérhetnek az adott páncélmegoldások, páncéltípusok és azok minõsége. A Bismarck is ugyan "klasszikus" elrendezésû volt, de a páncélzatának felépítése eltért az I.Vh-s német hajóéktól.

A Bismarck ütközetnél a Hood egy klasszikus elvet követõ páncélzattal bírt, mégis elsüllyedt majdnem az elsõ találattól. A PoW viszont több találatot is túlélt, igazán súlyos károkat nem szenvedett, a harcképességével kapcsolatos problémák leginkább a mûszaki hibákból fakadtak.

Molnibalage
Mit jelent amit írsz? Nem értem.

A két csatahajó ár kb. ugyanaz volt nem?

A szerinteden van a hangsúly,és ez jó.
Képzeld el a helyzetet hogy ajánlanak egy hajót ami ha nem találkozik ellenféllel talán úszkál pár évet,és csak 86-122 millió dollár.
Megvennéd?
Mások megrendeltek belõle 2+4+6 darabot.Nem hiszem hogy tudatlanok lettek volna.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Építés terén igen. Gyakorlati tapasztalata senkinek nem volt sok, mert összesen két komoly ütközet volt csatahajók és hasolnó kategóriájú egységek között. Csuzima és Jütland.

Volt pár más ütközet is, de ezekhez képest méretben - és nem egyéb következményeiben - jelentéktelenek voltak. Kilóra alig volt tapasztalat páncélos hajókkal. Mindig túlságosan féltették õket, hogy megkockáztasság bevetésüket.

Elég vicces helyzet. Szinte visszacsatolás nélkül álltak neki tervezni vagy hibás következetésekkel az I. VH után. A németek jól reagáltak, a többiek szerintem nem.

Hát elég fölényesen hangzott,de akkor bocs.
És igen szinte biztos kibírta volna,szerintem nem építenek nagy tapasztalatú haditengerész államok a véletlen túlélésre bízva ekkora értékû hajókat.
Pedig bõven volt tapasztalat,ami miatt megálljt mondhattak volna.Én inkább nekik hiszek,neked modern szárnyasok terén inkább.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Nem fölényeskedésnek szátam. Szerited egy all or nothing hajó tényleg egybenmaradna annyi találat után, mint a B? Szerinten elég merész feltételezés. A B-nél kilõtték a tüzérséget, lebontották a felépítményt, de egyébként a hajótest meglepõen egyben van.

Azt láttuk, hogy egyetlen találat mit hozott össze az all or nothingon. Akkor több mit hozna össze...?

És továbbra is fenntartom véleményemet, hogy az all or nothing hajók túlélese pusztán véletlenre van bízva. Ha az elsõ találatok a védtelen részen találják el, akkor game over.

Szimpla feltételezés,mint másik is rámutattak.
A visszavonás a túlélõ hajókra vonatkozott.
Ne fölényeskedj ha nincs mire,légyszíves.

[NST]Cifu
Ütik az F-22A-t és az egész F-35 programot keményen a konkurensek.

Leginkább amiatt, mert a költségek és szállítási határidõ csúszik. Meg ezer másik dolog miatt. A Boeing a két fõs személyzet elõnyeit ecseteli, a többiek az F-22 és F-35 fix AESA radarját kritizálják, vagy a hiányzó képességeit, mint az egyszerre több célpont támadását egy rárepüléssel.

[NST]Cifu
Egy RQ-4 Blosc 20-as Global Hawk 32 órát töltött a levegõben november 22-23-án 50%-ban szintetikus üzemanyagot felhasználva. Az UAV az Edwards AFB-rõl felszállva hajtotta végre a pilóta nélküli gépek történelmének elsõ repülését a fele-fele arányban JP-8-ból illetve földgázból elõállított üzemanyaggal.

Van valakinek információja arról, hogy ezek a szintetikus kerozin-pótlékok milyen beszerzési áron mozognak?

[NST]Cifu
SA-N-1 Volna-P / Volna-N, SA-N-3 Goblet, meg persze a Sztrela. Az S-300F / SA-N-6 meg a Kirov-okon, ha az érint.

Eltérés leginkább a radarok terén volt, meg az indítóállás megoldása persze.

Egy kis link.

Ágyúcsõ szerintem hõálló acélból lehet. Kilója 8 ajró körüli.
http://www.boehler.hu/hungarian/1149.php

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
A szovjet haditengerészet egységein milyen légvédelmi rendszerk voltak az elsõdeleges rendszerek a '80-as években? A hajóra került verziók mennyiben tértek el a szárazföldi alaprendszerektõl?

Molnibalage
Elmorzsolok egy könyeccsepet. Egy ikon távozik. 😞

[NST]Cifu
Az Alfa esetében volt csak túlzás a merülési mélység becslése, a Sierra tud 850 métert, a Mike tudott 1000 métert is.

[NST]Cifu
A több kicsinek szerintem elõnye az hogy nem egy van belõlük hanem több. Egy idõben több helyen lehet csatahajója a nemzetnek. Mondjuk ez nagy elõny lehet.

Illetve két célpont támad, tehát amíg az egyikre lõsz, addig a másik békésen lövöldözhet téged.

A szupercsatahajóknak a tengeri hadviselés megváltozás tett be. De ez a kicsiknek is betett. Ebbõl még nem következik hogy a szupercsatahajók nem feltétlen érték volna meg a pénzüket. Nyilván nem csak ekkora nagy csatahajókat kell építeni egy haditengerészet számára, de jó ha van pár darab.

Ha megnézed minden haditengerészet csak felfele lépett gyakorlatilag. Nem volt párhuzamosan "nagy" és "közepes" vagy "kicsi" csatahajó gyártása egyszerre. Legalábbis nekem nem rémlik, hogy bármely ország is csinált volna olyat az I.Vh után (de akkor sem volt igazán jellemzõ), hogy az elõzõnél kisebb csatahajót tervezett / gyártott.

[NST]Cifu
De az, de a kazánok feladata a reaktorok meghibásodása esetén való gõztermelés, illetve a maximális teljesítmény biztosítása (csak reaktorral ~20-21 csomóra képes, kombináltan ~30-32 csomóra). Végül is igen, ez is lehet egy válasz (de miért a kikötõben fûtik fel? amíg a nyílt tengerre nem ér, addig a teljes teljsítménnyel semmire se megy).

Szerintem is nagy volt minõségi különbség a Yamato és a SoDak közt. Valamit félre értettél.
Egy RQ-4 Blosc 20-as Global Hawk 32 órát töltött a levegõben november 22-23-án 50%-ban szintetikus üzemanyagot felhasználva. Az UAV az Edwards AFB-rõl felszállva hajtotta végre a pilóta nélküli gépek történelmének elsõ repülését a fele-fele arányban JP-8-ból illetve földgázból elõállított üzemanyaggal.

Kanada tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal helikopter alkatrészek beszerzésében. Meglepõ módon a megvásárolni kívánt alkatrészek az Európában tervezett EH-101-esek kanadai változatához kellenek a CH-149-es Cormoranokhoz. A kanadaiak a tengerészgyalogság kötelékébe szánt, és a VIP feladatokra eddig nem alkalmazott VH-71-esek (amelyek szintén EH-101-es leszármazottak lennének) már meglévõ alkatrészbázisához szeretnének hozzájutni, ezzel is elõsegítve az elsõsorban tengeri mentésre használt CH-149-es alacsony nagyjából 50%-os bevethetõségi arányát.

November 6-án a haditengerészet Patuxent River-i bázisára megérkezett az elsõ F-35C változat. A haditengerészet alaposan megnézi a gép minden képességét, és a logisztikával foglalkozók már gondolkodnak is. Ha ugyanis egy repülõgép-hordozón szolgáló Lightning II-es hajtómûve beszív egy idegen tárgyat és a meghibásodás miatt cserére szorul… bizony a hurok is elkezd szorulni a logisztikások nyakán, ha nincs a fedélzetek egy cserére kész Pratt & Whitney F135-ös. Az eddig alkalmazott repülõgépeknél a cserehajtómûvek szállítását a C-2 COD végezte abban az esetben a fedélzeti készlet nem lett volna elegendõ (manapság általában egy hordozó fedélzetén mintegy 35 tartalék, teljesen összeszerelt F404 és F414 van a Hornetek és a Super Hornetek számára). Azonban az F135-ös mérete túl nagy ahhoz, hogy a rámpán keresztül a szállítógép gyomrába kerüljön. Persze lehetõség nyílik külsõ függesztményként is eljuttatni a 9400 kilogrammos hajtómûvet MV-22 Osprey, vagy MH-53E alkalmazásával, azonban ehhez a mûvelethez megfelelõ idõjárási körülmények és a parttól legfeljebb 460 kilométerre lévõ hordozó szükségeltetik. Az Osprey hajtómûvébõl lebegés közben kiáramló gázsugár képes lehet a hevederzet, vagy rosszabb esetben a F135-ös rongálására. A repülõgép-hordozók idõnként készleteik feltöltése céljából randevúznak ellátóhajókkal, azonban az erõforrás nagy tömege itt sem teszi lehetõvé a kábelsodronyokon való átjuttatást. Jelen pillanatban a modulonként történõ szállítás megvalósíthatóságán gondolkodnak.

A brit védelmi minisztérium 180 millió fontért rendelt 200 Ocelot könnyû páncélozott jármûvet a Force Protection-tól. A most megrendelt tétel elsõ jármûve már jövõre a csapatokhoz kerül, míg az utolsó darab 2012-ben kerül átadásra.

Malajzia valószínûleg vásárol további 12 Pilatus PC-7 Mk II oktatógépet és a régebbi PC-7-eket eladja a Fülöp-szigeteknek. A Királyi Maláj Légierõ 17 PC-7 Mk II-est üzemeltet a 2005-ben vásárolt 19 gépes flottából, eddig két gépet vesztettek el balesetben. A mostani terv 2011 áprilisában realizálódhat. Az 1980-as években 31 PC-7-est szereztek be.

El Salvador miniszterelnöke Mauricio Funes hétfõn bejelentette, hogy országa 8-10 Embraer Super Tucano repülõgépet vásárol.

December 2-án a Brazil Légierõ 39 évnyi szolgálat után kivonja állományából az AT-26 Xavante repülõgépeket. A típus az Aermacchi MB326GC licenc alapján az Embraer által gyártott változata. Brazília elsõ sugárhajtó repülõgépét 1974 és 2004 között gyártották 166 példányban. A kivonás dátumát 30 AT-26 Xavante élte meg. Tíz brazil gyártású repülõgépet vásárolt Paraguay, hatot Togo.

Immáron egy éve hogy az angol Merlinek Afganisztánba érkeztek. Ez idõ alatt 1419 alkalommal szálltak fel, 40000 katonát és több mint 750 tonna árut szállítottak a három géppuskával ellátott helikopterek. A Merlinek jól teljesítettek az afganisztáni nyár szélsõséges klímájában is.

A Herald Tribune jelentése szerint Venezuela 10- 12 Shaanxi Y-8 Kínában gyártott szállító repülõgép beszerzését tervezi a meglévõ és 1971 márciusa és 1988 júliusa között beszerzett C-130H flotta kiegészítésére. Az ország jelenleg hat Herculessel rendelkezik, kettõt balesetben vesztettek el.
Molnibalage
Oli szerint meg igenis van. Attól, hogy a Yamato nagy volt, attól nem votl minõségi. Kicsit olyan KGV szintnek tûnik, csak a hatótáv és tûzerõ volt nagyobb.

Szerintem meg a Yamato vs SoDak nem jó példa, nagy volt köztük a technikai különbség. Abból indultunk ki hogy melyik lehetett volna jobb lehetõség: egy nagy vagy annyi kicsi amennyi kijönne a nagy árából. Tehát technikai színvonal különbség nincs köztük, mert nem lenne köztük idõ különbség, csak annyi amennyivel tovább tart a nagy építése. Csak egy ennek megfelelõ összahasonlítás jut eszembe: egy Project 24 vs kettõ Stalingrad. Tömegben és árban is jó az arány (ha jók oli adatai).
A több kicsinek szerintem elõnye az hogy nem egy van belõlük hanem több. Egy idõben több helyen lehet csatahajója a nemzetnek. Mondjuk ez nagy elõny lehet.

A szupercsatahajóknak a tengeri hadviselés megváltozás tett be. De ez a kicsiknek is betett. Ebbõl még nem következik hogy a szupercsatahajók nem feltétlen érték volna meg a pénzüket. Nyilván nem csak ekkora nagy csatahajókat kell építeni egy haditengerészet számára, de jó ha van pár darab.